教育王國

標題: 自行分配 [打印本頁]

作者: derek12345    時間: 15-9-24 13:52     標題: 自行分配

如獲自行分配但不去註册,可否參加大抽獎?

作者: 小曳人    時間: 15-9-24 14:35

可以
作者: HK-MAN    時間: 15-9-24 14:35

derek12345 發表於 15-9-24 13:52
如獲自行分配但不去註册,可否參加大抽獎?
咁奇??
作者: evalau825    時間: 15-9-24 15:25     標題: 回覆:derek12345 的帖子

自行唔係揀自己最想入嗰間? 收咗都唔入,好嘥!

作者: tkinwong    時間: 15-9-25 08:31     標題: 引用:自行唔係揀自己最想入嗰間?+收咗都唔入,好

原帖由 evalau825 於 15-09-24 發表
咁都唔奇,家長搷自行時可能保險一些

作者: 小曳人    時間: 15-9-25 09:31

evalau825 發表於 15-9-24 15:25
自行好多人都係揀自己有機會入嗰間唔係自己想入嗰間!

作者: john.ma    時間: 15-9-25 10:21

自行收咗都唔入等大抽奬=你根本填錯表/唔明遊戲玩法
作者: 秋啪頭    時間: 15-9-25 10:29     標題: 回覆:john.ma 的帖子

想了解點解你咁講? 我以為自行揀一間比有機會入又喜歡的,等心儀私小收生結果,如果自行和私小有得揀,又覺得私小較適合,就揀放棄自行,私小back up,再去抽獎希望中更好的官津。唔中都有心儀私小。
這樣諗有錯可否指正?

作者: CoffeeCake    時間: 15-9-25 10:33

如果時間上同各方面配合到就係囉!
但而家好多時私小收左, 都要你簽生死狀, 無你想像咁PERFECT的.
作者: john.ma    時間: 15-9-25 10:40

回覆 秋啪頭 的帖子

宜家係講緊唔要自行等大抽奬,唔係唔要自行揀私小。私小收你,你都可以揀私小或自行,冇問題。
自行都係揀你最想入個間津小,你買六合彩,中咗中秋金多寶頭奬都唔想要,係都要等下期同人一齊押多一次注,唔覺得有點.....

作者: aka722    時間: 15-9-25 11:31

如果明知心儀個間喺自行stage 係0機會既,咁咪會喺自行Stage揀一間機會大啲(eg 可能樓主謀學校有舊生分,哩間學校都OK但唔係最心儀)。到11月如有私小offer backup 就再去大抽獎最心儀個間
作者: Charlotte_mom    時間: 15-9-25 11:54

john.ma 發表於 15-9-25 10:21
自行收咗都唔入等大抽奬=你根本填錯表/唔明遊戲玩法

非也非也
自行填間大機會, 之後有私校收, 放棄自行果間搏間更心儀, 有何不可

作者: Charlotte_mom    時間: 15-9-25 11:55

john.ma 發表於 15-9-25 10:40
回覆 秋啪頭 的帖子

宜家係講緊唔要自行等大抽奬,唔係唔要自行揀私小。私小收你,你都可以揀私小或自行, ...

自行唔一定係揀最心儀, 好多家長係被迫揀最大機會, 你明白分別嗎?
例如: 我最心儀聖喇拔, 但明知手上分數只可做炮灰, 所以就填間都OK的, 起碼憑手上分數有得抽下 (例如20分有機會收)
但呢間自行選校, 又及不上心儀私小, 所以有心儀私小(又俾大抽獎)就會揀私小放自行, 大抽獎再抽聖喇拔

有人鐘意利用策略play safe, 就會咁玩

作者: 小曳人    時間: 15-9-25 12:05

我估,大家可能唔明白攞住20分雞肋嘅感覺
問得嘅,多數係攞住20分雞肋,如果有私小(又俾抽獎嗰d),會想放自行去試抽獎
人之常情

作者: vinik    時間: 15-9-25 12:07

冇諗過中間有私小backup呢層~ 呢個遊戲果然高深
作者: Charlotte_mom    時間: 15-9-25 12:09

識玩又有本事玩, 就會咁玩

我呢d15分/10分人士, 唯有安安份份等運到
作者: mcl203    時間: 15-9-25 12:12

john.ma 發表於 15-9-25 10:40
回覆 秋啪頭 的帖子

宜家係講緊唔要自行等大抽奬,唔係唔要自行揀私小。私小收你,你都可以揀私小或自行, ...
有幾奇??....自行係揀間機會大既...當你之後手揸間私小...又俾你去抽獎
放棄自行位再去抽獎....係經常會發生 ~~~

作者: lauwingtai    時間: 15-9-25 12:18     標題: 引用:Quote:john.ma+發表於+15-9-25+10:21+自行

原帖由 Charlotte_mom 於 15-09-25 發表
非也非也
自行填間大機會, 之後有私校收, 放棄自行果間搏間更心儀, 有何不可
...
X2完全認同,咁玩先最聰明,雙重保險

作者: hkpapa852    時間: 15-9-25 12:21

HK-MAN 發表於 15-9-24 14:35
咁奇??
唔奇, 上年有位會員, 20分自行抽入聖家, 又有聖母backup, 最後唔甘心放番聖家抽MCS.

唔知佢抽唔抽到MCS呢?

作者: john.ma    時間: 15-9-25 12:22

如自行唔揀最心儀果間(又明知0機會),你都要會預咗摶到盡去到叩門呱?你冇111,好多學校都唔彩你啦。除非你唔會去叩門,否則你會放棄咗111(當然有啲學校都接受011叩門),大抽奬後就止步果種,咁就冇所謂。
不過算啦,各位認為咁樣係work就OK,無謂拗。
作者: mcl203    時間: 15-9-25 12:30

john.ma 發表於 15-9-25 12:22
如自行唔揀最心儀果間(又明知0機會),你都要會預咗摶到盡去到叩門呱?你冇111,好多學校都唔彩你啦。除非你 ...
你見過000入一線津小未(爭崩頭系列) ??.....111連見都無.....牌面要111嫁

分享下姐....可以輕鬆D ~~~

作者: Charlotte_mom    時間: 15-9-25 12:31

有私校, 抽唔到咪讀私校, 叩門只係錦上添花, 絕對play safe
作者: HK-MAN    時間: 15-9-25 12:40

hkpapa852 發表於 15-9-25 12:21
唔奇, 上年有位會員, 20分自行抽入聖家, 又有聖母backup, 最後唔甘心放番聖家抽MCS.

唔知佢抽唔抽到MCS呢? ...
哦,真係有本事....
作者: john.ma    時間: 15-9-25 12:40

mcl203 發表於 15-9-25 12:30
你見過000入一線津小未(爭崩頭系列) ??.....111連見都無.....牌面要111嫁

分享下姐....可以輕鬆D ~~~:joyo ...
???

作者: hkpapa852    時間: 15-9-25 12:56

mcl203 發表於 15-9-25 12:30

分享下姐....可以輕鬆D ~~~:joyo ...
咁油天,李兆強同St Mary呢D應該唔係你心中既一線學校
作者: mcl203    時間: 15-9-25 13:06

hkpapa852 發表於 15-9-25 12:56
咁油天,李兆強同St Mary呢D應該唔係你心中既一線學校

讀書姐...去識咁多做咩....都係讀得一間....揾間近屋企咪得羅....咁多一線好學校(上面3間都係)

PS...當年....我放棄過軒小嫁

作者: hkpapa852    時間: 15-9-25 13:39

mcl203 發表於 15-9-25 13:06
讀書姐...去識咁多做咩....都係讀得一間....揾間近屋企咪得羅....咁多一線好學校(上面3間都係)

PS...當年 ...
其實你亞女個間都係唔駛111
作者: mcl203    時間: 15-9-25 13:56     標題: 引用:Quote:mcl203+發表於+15-9-25+13:06+讀書姐

原帖由 hkpapa852 於 15-09-25 發表
其實你亞女個間都係唔駛111
坊間係無乜人會信

作者: baby_tigger    時間: 15-9-25 14:53     標題: 回覆:自行分配

請問學校會否公佈自行收咗幾多份表呢?

作者: mayyylai    時間: 15-9-25 15:50

回覆 vinik 的帖子

呢個遊戲點止高深,簡直玩死好多家長,好似坐緊過山車,心血少啲都唔掂
作者: mayyylai    時間: 15-9-25 15:53

回覆 baby_tigger 的帖子

某啲學校會
作者: 小曳人    時間: 15-9-25 16:07

baby_tigger 發表於 15-9-25 14:53
請問學校會否公佈自行收咗幾多份表呢?
3年前我大仔嗰屆,明報有訪問過幾間比較熱門嘅學校當時我只記得新油收到約300份申請

因為我聽過趙sir嘅talk,佢話一般大熱學校都係收到300多份表 (咁啱又係喎~)
地區熱門會收到大約200-250份 (記得當年有間係地區熱門,收25x左右)

我估今年出生率高過2007年出世嗰屆,可能會多少少

作者: baby_tigger    時間: 15-9-26 01:36     標題: 回覆:自行分配

我得20分,好心急知有無機會

作者: SawMo    時間: 15-9-26 11:25     標題: 引用:Quote:baby_tigger+發表於+15-9-25+14:53+

原帖由 小曳人 於 15-09-25 發表
3年前我大仔嗰屆,明報有訪問過幾間比較熱門嘅學校當時我只記得新油收到約300份申請

因為我聽過趙sir嘅tal ...
我今年尾2個日9:00交,我排15分或以下no.已over 400, 無宗教學校

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5