教育王國

標題: 聖言中學讀得吃力,去定留。。。?希望大家俾下意見! [打印本頁]

作者: 崔妍    時間: 15-9-24 13:46     標題: 聖言中學讀得吃力,去定留。。。?希望大家俾下意見!

仔仔由普通小學統一派位入到聖言,因為英文基礎嘛嘛哋,讀得辛苦,中一差D要留班,而家日日去補習,但喺幫助唔大。喺聖言讀咗一年幾,仔仔嘅性格明顯變咗,沉默咗,成日收埋自己,對運動冇興趣,日日返學前一D朝氣都冇,死氣沉沉,遲遲都唔想出門口,同佢傾過,如果佢喺聖言讀得辛苦,可以考慮轉校,但喺佢又話唔需要,見到佢咁樣,我好擔心,唔知喺唔喺應該幫佢轉校?

作者: brother4    時間: 15-9-24 14:09     標題: 回覆:聖言中學讀得吃力,去定留。。。?希望大家俾下意見!

有冇其它喜好,男喜家中上網/聽歌/看動漫有不用太擔心,但要小心,怕小朋友想多咗,同亞大ㄧ樣識認差,中一包尾,一樣有問轉校但拒絕。

作者: 黃巴士    時間: 15-9-24 14:12

轉回BAND1C校 抑或是 轉去BAND2校??
作者: elbar    時間: 15-9-24 16:36

黃巴士 發表於 15-9-24 14:12
轉回BAND1C校 抑或是 轉去BAND2校??

作者: snwm    時間: 15-9-24 16:58

多跟他交談, 什麼也讓他說出來說出感受, 多鼓勵. 他不想轉校可能不想被看低. 所以轉校與否跟重要多談一下, 加油及保重!
作者: chrischeung    時間: 15-9-25 07:58

回覆 黃巴士 的帖子

比我會轉間有英文班的中中試試。因小兒班也有個同學差不多咁,見他返學目光吾望人,上堂瞓覺,他也是留班生,可能去到英中追不上。
作者: TSEHANG    時間: 15-9-25 09:44     標題: 引用:+仔仔由普通小學統一派位入到聖言,因為英

原帖由 崔妍 於 15-09-24 發表
仔仔由普通小學統一派位入到聖言,因為英文基礎嘛嘛哋,讀得辛苦,中一差D要留班,而家日日去補習,但喺幫 ...
老實说,到這些小朋友開心最重要!12月好多學校open day!到時帶小朋友看吓!或者有改變主義!

作者: 崔妍    時間: 15-9-25 11:35

多謝大家的回復!轉不轉校真的是一個非常棘手的問題,一個決定可能影響孩子一生,現在我也毫無頭緒,我需要找學校老師談談,如果老師都認為我兒子學習能力上跟得吃力,那我真的應該幫他轉校。

作者: daddy999    時間: 15-9-25 14:09

可以試下觀塘瑪利諾男校, 學生成績校風都好好.
作者: anna59    時間: 15-9-25 14:14

英文唔好, 去任何一間英中都會讀得辛苦, 成績唔好, 直資都未必收啦, 何況津校, 有真實個案系, band 1 讀唔上, 去左匯知
作者: 虫虫主人    時間: 15-9-25 16:03

請問聖言係B1A?
作者: 王家爸爸    時間: 15-9-25 17:31

虫虫主人 發表於 15-9-25 16:03
請問聖言係B1A?
地區名校,應該係官塘區最好既男津校。
作者: 王家爸爸    時間: 15-9-25 17:34

daddy999 發表於 15-9-25 14:09
可以試下觀塘瑪利諾男校, 學生成績校風都好好.
讀唔掂聖言,觀瑪好可能都讀唔掂。
作者: TwinWong    時間: 15-9-25 17:38

王家爸爸 發表於 15-9-25 17:34
讀唔掂聖言,觀瑪好可能都讀唔掂。

係, 兩間叮噹碼頭
朋友囝囝讀紧順天, 話係開心快活校園

作者: 王家爸爸    時間: 15-9-25 17:42

TwinWong 發表於 15-9-25 17:38
係, 兩間叮噹碼頭
朋友囝囝讀紧順天, 話係開心快活校園
所以我覺得可能順天、觀官呢類更適合樓主既小朋友。
作者: 小Monkey    時間: 15-9-25 18:04

回覆 崔妍 的帖子

可有資源安排1對1全科補習(主要補用英文教科目)?佢需要鼓勵, set 個時期, 努力過都唔得便應該轉校

作者: tonychan9    時間: 15-9-25 22:38     標題: 引用:+仔仔由普通小學統一派位入到聖言,因為英

仔仔由普通小學統一派位入到聖言,因為英文基礎嘛嘛哋,讀得辛苦,中一差D要留班,而家日日去補習,但喺幫 ...
亞女叫你個仔頂硬上喎!

作者: 黃巴士    時間: 15-9-25 23:57

個人認為,很看此情況是否+分影響孩子情緒及令日常生活混亂?在实际情況下,可以轉到band 2c中学已很好彩,而不須跌入band3校。
作者: kkmun    時間: 15-9-26 16:07

小Monkey 發表於 15-9-25 18:04
回覆 崔妍 的帖子

可有資源安排1對1全科補習(主要補用英文教科目)?佢需要鼓勵, set 個時期, 努力過都唔得 ...
我也應為一對一英文補習比較好, 平時每日放學去的只是看功課, 做卷, 不能解決根本問題, 英文要由最基本去打好根基, 就算轉校解決當下情況, 那將來如何升上大學呢?

作者: sallyhuang    時間: 15-9-28 00:32

頂硬上!遇到困難要面對,不能逃避,萬一轉學後成績仍不理想,難道繼續轉學嗎?請一對一補習英文,家長放低對分數d要求,給他時間趕上去。
作者: LOKLOK89    時間: 15-9-28 22:29     標題: 回覆:聖言中學讀得吃力,去定留。。。?希望大家俾下意見!

就算band2中中,都要校內中英數合格,否則都無得筆試。可能佢本身都好大壓力,無對象傾素,先性格轉變,陪他行山,BBQ的活動。

作者: BabyCannan    時間: 15-9-30 11:12     標題: 回覆:聖言中學讀得吃力,去定留。。。?希望大家俾下意見!

可以派到入聖言樓主囝囝小學成績應該唔差,其實所有由津小升英中嘅同學都遇到相同問題。父母嘅諒解及支援好重要,同學校商量下,再一對一專科補習。與小朋友同行一起解決面對問題方為上策。

作者: connielam    時間: 15-9-30 13:13

回覆 王家爸爸 的帖子

聽觀塘區家長說,觀官出名多功課及TEST,你可多打聽下
作者: 王家爸爸    時間: 15-9-30 13:17

connielam 發表於 15-9-30 13:13
回覆 王家爸爸 的帖子

聽觀塘區家長說,觀官出名多功課及TEST,你可多打聽下
問題係,又有邊間地區名校唔多功課?

作者: schumacher    時間: 15-9-30 21:48     標題: 引用:Quote:connielam+發表於+15-9-30+13:13+回

原帖由 王家爸爸 於 15-09-30 發表
問題係,又有邊間地區名校唔多功課?
如果輕輕鬆鬆,又唔多功課,就不可能是名校。現在的輕輕鬆鬆,換來的將來就係一世勞碌。哈佛,牛津的學生個個都需要咬緊牙關才能讀下來。唔吃的苦中苦,怎可成為人上人。鼓勵阿仔,同他一起共度難關。

作者: r29860    時間: 15-10-1 14:31     標題: 回覆:崔妍 的帖子

我都知道有少數同學有追不上的問題,贊同與孩子多溝通,聖言有不同的學會,踢毽子亦有,鼓勵他找到上學的樂趣,然後再在學業上改善,如補習等。

作者: connielam    時間: 15-10-2 13:20

回覆 王家爸爸 的帖子

我聽朋友的囝入到KWUNTONG一間的中學(我忘記名字,要問番過朋友先),她的囝的成績應是BAND1尾/BAND2頭出名多活動少功課,朋友超開心.
作者: Lucky-Ma    時間: 15-10-3 14:54

樓主同你的小朋友要加油呀! 找出問題根源(朋友定成績定老師),如果做父母都抱著佢都係唔得架啦心態! 要轉幾多次校呢?今天考第尾,將來未必架! 去到Band3考第一又如何!補習要重質不重量,中學天天補好悶! 一起商量一起面對困難,聖言校風好,而且又已讀了一年,總好過亂打亂撞!
作者: amy997    時間: 15-10-3 15:15     標題: 回覆:聖言中學讀得吃力,去定留。。。?希望大家俾下意見!

觀瑪好少功課。唔知觀瑪band幾?課程没有想像深。maths教得慢和淺。我從未見過我兒做功課和温習。本月22号開始測驗。唔知佢點攪。

作者: Daddle    時間: 15-10-7 16:46

1. Help your son to find out an effective study method/revision method.
2. Help him to master the skills of momorizing the subject contents.
3. Trim down you and your son's expectation on school results.
4. Counsel him that he has 6 years to catch up with the others. Remind him not to compare his school results with his classmates and neither do you.
5. Ask him to start from zero again.
6. Help him to identify / develop 1-2 favourite interests and focus on it. This will divert his stress/pressure and help building his self-confidence.

作者: Kittymummy    時間: 15-10-7 18:15     標題: 回覆:聖言中學讀得吃力,去定留。。。?希望大家俾下意見!

我同事個仔讀得幾Hea 下,打機多過讀書. 但咪理,已HKU 畢業.

BTW, 早點適應英中學校.
我女果班有個中四插班生,由中中轉過黎英中,根本⋯⋯上堂聽都聽吾明. 要追吾係話吾得,但亦吾係咁易囉.

作者: amy0107    時間: 15-10-8 09:20     標題: 回覆:anna59 的帖子

Band 1 去Band 3

作者: aa123123    時間: 15-10-8 11:53

入到聖言點都係band 1先入到,只係英文比人差的話補吓先喇。如果見到其他科有英文都怕怕的話。那便要問吓小朋友想吾想讀中中?

作者: alanchi    時間: 15-10-9 15:24

可能亞仔讀緊中一,又唔覺得佢好多功課喎。
作者: kitty    時間: 15-10-9 18:21     標題: 引用:+仔仔由普通小學統一派位入到聖言,因為英

可能未開窺,聖言是一間好學校,唔好咁輕易放棄!
我識一個由小學已開始補習,之後入了聖言,但跟唔上,中一留班,之後都不斷補習,上年入了港大,佢老豆話估都估唔到

作者: yinyuemao    時間: 15-10-9 20:40     標題: 回覆:聖言中學讀得吃力,去定留。。。?希望大家俾下意見!

唔可以放棄,叫仔仔一定要頂住上,堅持就會勝利。

作者: skkeung    時間: 15-10-10 12:29     標題: 引用:+仔仔由普通小學統一派位入到聖言,因為英

所以, 英文唔好揀英中, 很容易出現此問題!

作者: 崔妍    時間: 15-10-12 12:53

多謝大家的回復!你哋嘅支持及鼓勵令我冇咁彷徨,聖言的確喺一間好學校,要放棄太可惜,我會嘗試大家俾嘅建議,去協助個仔解決學習上嘅困難!再次感謝大家!!

作者: johnmamama    時間: 15-10-12 21:10

同你仔一樣 ,英文麻麻,讀英中b,舊年要補考,才能升中二,我同阿仔都沒有想轉校,今年中二過了一個月,發現大有進步,英文測驗合格,默書連unseen 有90分以上。數學測驗全級只得4分一人合格 ,也有份,每月測驗報告,全班考到5名內,因此一間好中學影響很大,應抓緊現在擁有,用時間証明沒有簡錯此中學。
作者: rolandbb    時間: 15-10-30 14:23

崔妍 發表於 15-10-12 12:53
多謝大家的回復!你哋嘅支持及鼓勵令我冇咁彷徨,聖言的確喺一間好學校,要放棄太可惜,我會嘗試大家俾嘅建 ...
能夠入到聖言中學,証明你兒子是B1生,相信自己兒子的能力,有時小朋友可能未開竅,多D開解佢,不要輕易放棄呀。

作者: josejandy    時間: 15-10-30 15:20     標題: 回覆:崔妍 的帖子

請問邊所小學?

作者: josejandy    時間: 15-10-30 15:22     標題: 回覆:聖言中學讀得吃力,去定留。。。?希望大家俾下意見!

捱下,好多會中三發力

作者: 崔妍    時間: 15-11-13 16:33

回覆 josejandy 的帖子

謝謝您的鼓勵!希望仔仔慢慢開竅!

作者: johnmamama    時間: 16-9-16 00:18

崔妍 發表於 15-11-13 16:33
回覆 josejandy 的帖子

謝謝您的鼓勵!希望仔仔慢慢開竅!
過了一年 阿仔讀成點?
作者: 崔妍    時間: 16-9-20 15:03

回覆 johnmamama 的帖子

多謝關心和關注!啊仔中二成績略為進步咗,全年平均分55.55,順利升班!隨著年齡增長,發覺佢明顯成熟咗,佢自己唔想留級,考試期間有俾心機配合補習社安排溫習!

作者: Owl2014    時間: 16-9-20 17:46

孩子肯努力,加油。最重要是孩子懂事。
作者: TwinWong    時間: 16-9-21 07:56     標題: 引用:回覆+johnmamama+的帖子 多謝關心和關注!

原帖由 崔妍 於 16-09-20 發表
回覆 johnmamama 的帖子

多謝關心和關注!啊仔中二成績略為進步咗,全年平均分55.55,順利升班!隨著年齡 ...
係好嘅开始 加油呀!

作者: Josebb    時間: 16-9-22 09:48

加油呀

作者: 超凡2002    時間: 16-9-23 21:14

加油!
作者: ilbl3696    時間: 17-2-9 11:21

我仔今年是中一, 已經一次統測及期考, 成績不好,昨天英文老師打電話給我, 話亞仔上堂時, 直頭對老師講"我唔鍾意上英文堂", 老師一定好嬲, 因為亞仔十分不尊重老師, 另外, 上堂又時常訓覺, 昨晚, 我問他為什麼要這樣同老師說, 他說覺得英文好難, 好深, 覺得自己成績不好, 不會有進步, 怎樣讀都是一樣, 請問大家我應該怎麼辦?
作者: TwinWong    時間: 17-2-9 12:46

ilbl3696 發表於 17-2-9 11:21
我仔今年是中一, 已經一次統測及期考, 成績不好,昨天英文老師打電話給我, 話亞仔上堂時, 直頭對老師講"我唔 ...

小學成績不會是這樣嗎 咁樣會唔諗中中適合佢

作者: ilbl3696    時間: 17-2-9 14:29

回覆 TwinWong 的帖子

但這時候轉比較難, 同埋轉去B2 頭學校, 我怕唔收

作者: TwinWong    時間: 17-2-9 14:52

ilbl3696 發表於 17-2-9 14:29
回覆 TwinWong 的帖子

但這時候轉比較難, 同埋轉去B2 頭學校, 我怕唔收

可先諗有無心儀想轉 即管打電話問詳情
多数要考埋下學期出成績表至轉校

作者: emmafish    時間: 17-2-9 17:19

ilbl3696 發表於 17-2-9 11:21
我仔今年是中一, 已經一次統測及期考, 成績不好,昨天英文老師打電話給我, 話亞仔上堂時, 直頭對老師講"我唔 ...

請私補,單对單,每日補一小時,補半年,才会有進步。

英文要時間浸

當然阿仔要肯 。

作者: ilbl3696    時間: 17-2-10 07:59     標題: 回覆樓主:

其實小五開始有私補, 一對一, 咁成績就上番, 到三次呈分試都ok, 順利入到1b 英中, 怎知私補老師由2016年九月去旅行至今個月二月頭先回来, 中間經歷十一月統測及一月頭既期考, 英文死晒

作者: skkeung    時間: 17-2-12 21:58

josejandy 發表於 15-10-30 15:22
捱下,好多會中三發力

講就容易!

作者: bwsthomas    時間: 17-2-17 11:17

.
作者: hwl2b    時間: 17-2-21 10:46

Owl2014 發表於 16-9-20 17:46
孩子肯努力,加油。最重要是孩子懂事。
恭喜你同你仔仔呀~~

我唔係觀塘人, 但我仔現在同你仔仔上年情況差不多,
佢係BAND 1邊緣人, 最終入左1B中學 ( 聯系中學)
佢追得頗辛苦, 剛開學時, 由於唔適應英文教學, 成日話聽唔明, 唔識......

佢今次第一次考試, 平均分51.5, 我都好擔心佢唔知點算
我見佢都有努力去追, 希望佢都可以好似你仔仔咁, 能夠越來越進步啦~

作者: greentea000    時間: 17-3-13 23:26

ilbl3696 發表於 17-2-10 07:59
其實小五開始有私補, 一對一, 咁成績就上番, 到三次呈分試都ok, 順利入到1b 英中, 怎知私補老師由2016年九 ...
如果補習老師係邊度唔識教邊度,咁成世都離開唔到補習老師,一無補習老師就死!
要求個補習老師教下學習英文呢科既方法,或者換老師。教學習方法係比"頭痛醫頭,腳痛醫腳"辛苦好多既,未必人人肯教。

又,仔會否恃住有補習而上堂放pair無聽書?

作者: ilbl3696    時間: 17-3-14 17:57

greentea000 發表於 17-3-13 23:26
如果補習老師係邊度唔識教邊度,咁成世都離開唔到補習老師,一無補習老師就死!
要求個補習老師教下學習英 ...

因為亞仔學校英文係小班教學, 學校係用pre-s1既英文成績分組, 佢被編了第三組, 共16個同學, 亦係比較弱既一班, 但老師有同佢地講其實可以調班架, 當你程度追番上去時, 但亞仔心结難解, 亞仔覺得佢考好左三次呈分試, 入左一間比較好既中學, 点解要英文科要咁分, 即是我其實係差, 但其實這兩次作文, 老師既評語係讚佢, 話佢其實係得既, 識用新學到既grammar去作文, 繼續努力, 叫佢加油, 我都有同佢講佢係做得到,

作者: greentea000    時間: 17-3-14 23:22

回覆 ilbl3696 的帖子

咁講:3次呈分試考好入左好中學,就係果3次呈分試考好既賽果,呢個階段已結束。中學係一個新階段開始,分班試係第一個比賽,之後仲有更多比賽,山外有山人外有人,仍須努力。係呈分試脫穎而出,先可以遇到咁強既對手,唔使灰心,遇強越強,到DSE大決賽仲有5年,調整心態同方法爭取再次脫穎而出,入大學同更強既對手pk。
以上係之前我同家族一個後輩所講,佢小四到小六都考頭3,3次呈分試都唔錯,入左目標中學。中一上學期考試考頭30,非常接受唔到,無晒自信。

作者: Wonderlady    時間: 17-3-15 09:52     標題: 引用:+仔仔由普通小學統一派位入到聖言,因為英

首先有冇人蝦你小朋友先?本身有冇朋友圈?

聖言重視數理,如果你小朋友玩一種運動好叻,老師同學都會讚賞。

先揾一樣殺食技能,自然搵到自身價值。

作者: bwsthomas    時間: 17-4-3 18:15

ilbl3696 發表於 17-3-14 17:57
因為亞仔學校英文係小班教學, 學校係用pre-s1既英文成績分組, 佢被編了第三組, 共16個同學, 亦係比較弱既 ...

聖言中學英文唔係小班教學,而且係平均分班架。

是講緊同樓主同一間學校嗎?

作者: piklek    時間: 17-4-13 11:45     標題: 回覆:崔妍 的帖子

阿仔當年都係升上傳統名校英文跟唔上,後來補英博葉Sir,成績明顯提升。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5