教育王國

標題: 名次 [打印本頁]

作者: TomatoCat    時間: 15-9-23 10:03     標題: 名次

上了中學後,名次是否好似小六時那麼重要?是否應讓孩子上多些活動?大家點睇?
作者: Yanamami    時間: 15-9-23 10:06

名次係中三要升中四選科时尤其持别非常重要!F1/2, 無乜所謂,但最好有upward trend.
作者: bestwish    時間: 15-9-23 10:14

上到中學名次仲緊要, 尤其是中三揀科 !

如果學校有精英班, 名次都好重要。 學校一定放多D資源落精英班, 全校最top的老師一定係教精英班。

所以世界就係禁現實。

作者: TwinWong    時間: 15-9-23 10:57

我地係有新老師教精英班,
因為佢地新來的, 會好落力
中三要準備選科, 所以中三嘅成績就好重要

作者: 小豬嘜    時間: 15-9-23 11:17

TwinWong 發表於 15-9-23 10:57
我地係有新老師教精英班,
因為佢地新來的, 會好落力
中三要準備選科, 所以中三嘅成績就好重要

我第一次聽到新老師教新來,會好落力呢個諗法.
以前我都有質疑點解學校要放新老師在一D重要年級. e.g. P5,P6
其實係咪真係如此呢?  純好奇

作者: Yanamami    時間: 15-9-23 11:46

小豬嘜 發表於 15-9-23 11:17
以前我都有質疑點解學校要放新老師在一D重要年級. e.g. P5,P ...
真~~我女(F5)个中文老師好新……死亡之卷真係……離死不遠
作者: TwinWong    時間: 15-9-23 12:14

小豬嘜 發表於 15-9-23 11:17
以前我都有質疑點解學校要放新老師在一D重要年級. e.g. P5,P ...
可能係我兩個女好彩

好似大女當年遇上數學/ENG LIT 新老師

1/数學老師出的功課題目, 係全班唔同, 等你無得抄功課,
   到UT/ 考試前,  放學會加堂, 歡迎同學來問問題

啊囡話試过將題目拎去請教LS 同級D叻数學同學, 佢地唔識做,
   个男生揾師兄至做到

2/ 中四時新ENG LIT 老師, 第一堂要全班寫WRITING,
    第二日老師派返份WRITING比佢, 佢話即時登大只眼, 唔咁信自己
    得LEVEL 2, 返泥係咁喊, 比我睇老師評得佢差, 我叫佢唔傷心,
    你睇下, 老師咁快第二日批好卷仲茖心机, 比多COMMENTS 你, 就係要你改善唔好嘅地方,
    到F.6時, 佢WRITING SKILL 巳追到住TOP 1 個同學, 有一次老師將其中佢考試份WRITING
    留起當SAMPLE比師妹參考

跟住到細女的數學都係新老師, 功課如果錯超过10%
就要加10題額外數, 雖然佢做得辛苦, 但眼見佢係明顯改善好多,
以後做數會更加小心   

作者: brother4    時間: 15-9-23 12:27     標題: 回覆:TwinWong 的帖子

你孩孑好叻,數冇得抄還有英國文學,非一般學校,俗語說:遇強越強果D超級學生

作者: bestwish    時間: 15-9-23 13:21

我女都有Eng Lit 呢科。 精英班先有。 但只係好一般學校
作者: connielam    時間: 15-9-23 13:35

回覆 TwinWong 的帖子

老師新不新不要緊,最緊要比心機教,學生是FEEL到.
作者: S-Kwok    時間: 15-9-23 14:39     標題: 引用:Quote:小豬嘜+發表於+15-9-23+11:17+我第一

原帖由 TwinWong 於 15-09-23 發表
可能係我兩個女好彩
有心嘅老師好難求

作者: cow    時間: 15-9-23 22:40

當年教我physics個阿sir,剛大學畢業,教得好好,佢都係3年前剛考完個試。
作者: bestwish    時間: 15-9-24 10:53

我又覺得新老師未必一定唔好。 新老師比較有熱誠積極。比較識同呢一代年青人溝通。 反而某部份年長的老師做到麻木哂滑哂啞等退休。

我女有一個好例子。  小學時中文科係最差的一科。 上到中學, 個位中文老師好後生。 應該剛剛出嚟做老師冇耐。 佢好好人, 呀女話佢教得好好。 我女中文科現在係全級第5名。 所以新老師未必一定唔好。

作者: 小豬嘜    時間: 15-9-25 09:47

TwinWong 發表於 15-9-23 12:14
可能係我兩個女好彩

明白晒. 多謝你.

作者: newcomer550    時間: 15-9-25 11:45

TwinWong 發表於 15-9-23 12:14
可能係我兩個女好彩
遇到好老師, 聽到都開心.

作者: silvia_ng    時間: 15-9-25 13:53

其實我想問下,中學係咪會有每科既全級排名架?! 而初中既級名次會否好似小學咁, 差0.0X 分就會差好多咁呢?!
作者: peggy    時間: 15-9-25 15:03

silvia_ng 發表於 15-9-25 13:53
其實我想問下,中學係咪會有每科既全級排名架?! 而初中既級名次會否好似小學咁, 差0.0X 分就會差好多咁呢?! ...
我仔學校每科都會列全級名次
作者: KT0603    時間: 15-9-25 15:51     標題: 引用:其實我想問下,中學係咪會有每科既全級排名

作者: 王家爸爸    時間: 15-9-25 17:50

TomatoCat 發表於 15-9-23 10:03
上了中學後,名次是否好似小六時那麼重要?是否應讓孩子上多些活動?大家點睇? ...
上了中學後,名次一樣咁重要,但係原因同小六時唔同。了解自己各科既名次,先至知道邊度需要改善、需要努力。
作者: Longan    時間: 15-9-26 21:52

遇過唔少奇異80後新過吓嘅老師,其中最"得"女嘅-人ok但唔勝任做出色的老師(學科料子唔掂,寫出嚟嘅文章水準似三四年班), 男嘅講"以我多年的經驗",將自己"獨特的看學生心得"無限放大,得罪人多,稱呼人少,最差就自以為是,將無問題的學生看成有問題,要輔導嘅反而避開, 唉...
有D老師有時真係令人氣憤, 但唔投訴得, 不然小朋友就冇運行.
作者: gwan    時間: 15-10-1 11:01

回覆 silvia_ng 的帖子

好多學校每科都有全級排名,覺得冇小學甘差0.0X 就差好多個位,不過,入得同一中學,照計大家的水準應該差不多,但實則同學們的成績真係好參差,有人話,F1F2的成績好難作準,因好多人F3才發力,我唔知係唔係呢?大家點睇?

作者: dobbybabie    時間: 15-10-1 12:49     標題: 引用:回覆+silvia_ng+的帖子 好多學校每科都有

原帖由 gwan 於 15-10-01 發表

好多學校每科都有全級排名,覺得冇小學甘差0.0X 就差好多個位,不過,入得同一中學 ...
試下解釋你的疑問,以B1做例子先,通常領跑的都是小學成績好ToP那些,他們有正確的學習態度和能力,—般唔會差,反而是在小學二三十名至B1c那堆的成績好參差。—般來說是底打得唔好,或—下適應唔到中學教學的方法和考試方法,同埋是反叛期,亦有大部分家長認為他們大了,有責任承擔自己決定既後果,好多小朋友沈迷打機和電話這些科技産品。
     F1,F2唔可作準,好多F3發力追上     由始至終每個階段成績都不可作準,祗是可預測成績趨勢。F1是因為有些同學未適應中學轉變,有些叻的是因為吃老本,或靠天賦,打天才波,這些小朋友一係就慢慢落跑,—係就醒覺,_係就符碌入大學。F3是因為選科,所以有些同學認真咗。但高中課程又同初中有好大分別,有些初中領頭馬又會落後(但落極都有個譜)。所以讀書都要步步為營,唔可以大安旨意架。做家長是要放手,但都要因材施放,是放。

作者: YDLFATHER    時間: 15-10-1 13:17

名次還是重要的, 特別是有精英班的學校, 老師教學的方法是不同的, 對學生絕對有影響
作者: bestwish    時間: 15-10-2 10:03     標題: 引用:回覆+silvia_ng+的帖子 好多學校每科都有

原帖由 gwan 於 15-10-01 發表

好多學校每科都有全級排名,覺得冇小學甘差0.0X 就差好多個位,不過,入得同一中學 ...
同一間學校真係可以參差好大。因為小學都有分課程深淺。可以好深,又可以好淺。所以上到中學,有d好易適應。有d完全適應唔到。加上反叛期唔讀書果d,成績就會大跌,睇下個小朋友識唔識醒,唔識醒,禁就一世。識醒果d, 去到高中發力,仍有得追。

好彩暫時我女冇放棄讀書。

作者: gwan    時間: 15-10-2 10:33

見到好多同學上到中學唔係hea讀咁簡單,有幾個好聰明,資質好好的,直程係放棄,真的令人心痛。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5