教育王國

標題: 華仁小學: 「未來新生」的安排 [打印本頁]

作者: retriever    時間: 15-9-7 11:37     標題: 華仁小學: 「未來新生」的安排

相信定會有版友跟我持不同意見, 因為神校特別多人維護...

收到個校方劉先生昨天下午2點幾發出的電郵, 叫人如果參加唔到第一, 二場, 可以去4:00第三場..., 看到收件人電郵清單水蛇春咁長..... , 先唔講佢地咁唔小心公開左家長既EMAIL ADDR , 相信第一, 二場家長跑場者相當多, 而且呢個補鑊EMAIL 出得好急...

講真, 報左都唔記得, 當時報左又無收到任何ACKNOWLEGEMENT信息, 任何登記電郵, 什麼登記編號都無... 記憶中(而家記番起)好似網頁叫家長8/29 番去網站查係咪留左位, 留左邊場....

唔明有哂報名家長的電郵, 唔可以早D 通知...

既然學校花左咁多心機首次攪「未來新生」簡介會, 係咪可攪得好D?

作者: karen55407    時間: 15-9-7 11:43     標題: 回覆:retriever 的帖子

咁究竟個簡介會有乜得著?

作者: EFJ3    時間: 15-9-7 12:41

回覆 karen55407 的帖子

比個初步印象校長,由頭到尾的誠意,叩門應會加分喇
作者: isa_ty    時間: 15-9-7 13:23     標題: 回覆:華仁小學: 「未來新生」的安排

出個email系因為有人去錯華小,包括自己!見有家長離隊打的,有人先知原來去華中個邊,好彩有人識行過去,我們都是跟大隊!

作者: isa_ty    時間: 15-9-7 13:24     標題: 回覆:華仁小學: 「未來新生」的安排

不過第一次辨,冇經驗,可能原諒

作者: lalamike    時間: 15-9-7 13:50     標題: 引用:不過第一次辨,冇經驗,可能原諒 +

原帖由 isa_ty 於 15-09-07 發表
不過第一次辨,冇經驗,可能原諒
其實第一次辦係欠經驗,睇返網頁係寫地點係書院禮堂,但又其實如冇咁心水清者,一般都會以為華小簡介會,係會在華小舉行!
本人都以為在華小,打的去但司機唔識路去咗書院,我惟有硬著頭皮諗住落車行,但錯有錯著原來briefing地點在書院!!!
其實2點幾send 到email算係efficient,但disclose晒家長emails又係有D失策!

作者: kyleebc    時間: 15-9-7 14:16

樓主, 有咩損失呢?  

作者: isa_ty    時間: 15-9-7 14:27     標題: 引用:Quote:原帖由+isa_ty+於+15-09-07+發表不過

原帖由 lalamike 於 15-09-07 發表
其實第一次辦係欠經驗,睇返網頁係寫地點係書院禮堂,但又其實如冇咁心水清者,一般都會以為華小簡介會,係 ...
同意!可能太心急。

另外,我們在華小排隊其間,有家長知原來在書院舉行,自己折左的士,都唔通知其他還在排隊的家長,⋯⋯⋯有點兒那個!

作者: retriever    時間: 15-9-7 14:29

回覆 lalamike 的帖子

坦白講, 當時報左跟著忘記了番去查...
既然電子化報名, 一個ACKNOWLEDGEMENT EMAIL 都無真係奇怪, 可能佢地諗著家長**用紙**記低8/29 番去查... 我無諗過佢地確定有位, 都唔發個EMAIL 比家長確認.
呢D IT 野好簡單, 唔會咁大間學校都唔識做?

華小簡介會在書院舉行, 又係另一個蝦碌. (我其實而家先知)

唔係話佢地做錯, 係呢D 異常做法聽眾好易誤會.

當然, 誤會引起的後果, 又係因為報完名連一個EMAIL 通知都無, 時間地點寫清楚, 可以避免誤會...

如果唔係神校, 一定比人鬧爆..

作者: karen55407    時間: 15-9-7 14:29     標題: 回覆:kyleebc 的帖子

問題係樓主先入為主覺得呢間係神校,所以神係唔可能出錯嘅!

作者: retriever    時間: 15-9-7 14:33

回覆 kyleebc 的帖子

損失係我MISSED 左.

重點是一個EMAIL ACKNOWLEDGEMENT, 或者後來確認有位電郵都無一個, 安排相當蝦碌.

所以, 劉先生最後兩小時前發EMAIL 通知, 急上急把家長電郵也全公開了.

作者: retriever    時間: 15-9-7 14:36

NO NO NO!!!

千萬不要把我無說的話當我講呀!!

我覺得無論什麼學校, 中心... 簡介會報名安排成咁, 係真, 非常之咁差.

只係因為"神校", 所以唔係咁多人鬧姐.

作者: retriever    時間: 15-9-7 14:38

其實唔知有物得著架...
睇EK 呢度分享今年有華小簡介會, 所以去報來聽下...

作者: karen55407    時間: 15-9-7 15:05     標題: 回覆:retriever 的帖子

不過最終你都無聽到

作者: retriever    時間: 15-9-7 15:28

回覆 isa_ty 的帖子

可否分享下簡單內容
作者: 山豬媽    時間: 15-9-7 16:45     標題: 回覆:retriever 的帖子

我真係想鬧爆呢間神校law,我又係係睇EK先記得去番校網成唔成功登記去聽,根住個板面搵晒都唔見個舉行日前,算⋯去主頁搵到喇,我係個唔心水清既家長law,完全無留意過係係書院舉行,由小學拖住阿仔行番去書院,已經遲左15分鐘,去到學校門口又無指示去邊個位登記,係學校兜左個圈先見到,淨係我眼見同聽到不只10個家長去錯小學呀

作者: retriever    時間: 15-9-7 16:57

回覆 山豬媽 的帖子

咁你夠勇鬧爆呢間神校, 我唔係好敢, 只係呢度講呢度散...散下怨氣.

我今早都有D 不平嗚打去學校, 接電話果個唔係好識答, 叫我留電話號覆我...

你話我會唔會留?

作者: karen55407    時間: 15-9-7 16:59     標題: 回覆:retriever 的帖子

都好多失魂家長

作者: retriever    時間: 15-9-7 17:14

我又唔覺得好失魂...
報名既時候, 唔知最後無任何通知...

我相信第一, 二場失場既人唔少, 如果唔係, 唔會臨急臨忙EMAIL 全世界...

你話屋企開PARTY, 其實係呀媽屋企舉行, 唔講清楚, 單憑對方記憶??

而家報任何學校, 無論收唔收錢, 都有個RECEIPT....

華小電子報名, 連個EMAIL確認, 寫清楚詳細安排都無, 真係奇怪安排...

怎可以怪家長失魂?!

作者: karen55407    時間: 15-9-7 17:36     標題: 回覆:retriever 的帖子

咁你小朋友是否應屆考生,可否出年再去過簡介會呢?有無人可以分享下簡介會內容呢?

作者: isa_ty    時間: 15-9-7 18:05     標題: 引用:回覆+isa_ty+的帖子 可否分享下簡單內容

原帖由 retriever 於 15-09-07 發表

可否分享下簡單內容
其實我聽完都一舊雲,學校比我感覺好嚴肅,係一間好傳統嘅名校,對同學品行學業奬項又好高嘅要求。

學校唔會有普教中,唔記得有幾多年級開始數學會用全英文教,五六年班中文科會由學校編寫課程。

除咗學業,華小都好着重小朋友德育培訓,學生有好多做義工嘅經驗,亦訓練小朋友公平正義,以為不公義發聲。亦都着重學生自理能力,要同學自己執書包,擦鞋,垃鍊,打領太等。

作者: isa_ty    時間: 15-9-7 18:06     標題: 回覆:華仁小學: 「未來新生」的安排

如果轉左全日制,上課時間都偏向早少少回校,希望同學可以在操場做做運動才上課,轉全日制之後星期六就不用長短週。

作者: karen55407    時間: 15-9-7 18:10     標題: 回覆:isa_ty 的帖子

Thx!

作者: lalamike    時間: 15-9-7 20:37     標題: 引用:Quote:原帖由+retriever+於+15-09-07+發表

原帖由 isa_ty 於 15-09-07 發表
其實我聽完都一舊雲,學校比我感覺好嚴肅,係一間好傳統嘅名校,對同學品行學業奬項又好高嘅要求。

學校唔 ...
認同!非常傳統的學校!
學校沒有罰缺點只有奬勵本來幾吸引,但由2個唧都唔笑嘅副校說出來,真係冇咩說服力!
我係第一場,估計因好多家長去錯小學而令禮堂未滿,校長突然講講下話收到消息,原來好多家長去錯肇輝台,說時語帶不滿而非関心(起碼見容顔不悅),即使我最終去啱,但都聽得人有點不舒服(雖然後尾睇網頁是真的寫地點是書院!但,張backdrop相係小學!但都係果句,小學briefing去中學是有點令人難以聯想!)

作者: 雲牛    時間: 15-9-8 10:31

"對同學品行學業奬項又好高嘅要求" ==> 有無講要幾高?

"德育培訓,學生有好多做義工嘅經驗,亦訓練小朋友公平正義,以為不公義發聲。..." ==> 這些都是天主教教區對教育的要求,尤其華仁的耶穌會更著重這價值.

作者: retriever    時間: 15-9-8 11:12

回覆 雲牛 的帖子

品行要求有幾高點講?

社會公義確係現代天主教PROMOTE 既願景之一...

耶穌會在香港, 教育出名自由...

唔係個個家長BUY, 好多習慣左多左有點直昇機

作者: retriever    時間: 15-9-8 11:17

去既家長, 好多都身經歷不少簡介會甚至考小過程....

如果攪到咁多有經驗既家長失場, 學校仲唔檢討下自己安排, 而去怪責家長"失魂"

校方真係有D 固步自封了...

作者: retriever    時間: 15-9-8 11:18

請問有無透露搬校安排?
作者: karen55407    時間: 15-9-8 12:27     標題: 回覆:retriever 的帖子

係我話家長失魂

作者: retriever    時間: 15-9-8 14:17

LALAMIKE 話副校 "說時語帶不滿而非関心(起碼見容顔不悅)"

作者: chansiub    時間: 15-9-8 14:46     標題: 回覆:retriever 的帖子

上網search 一下陳校長一些舊聞。會令你對校長多一點認識

作者: wingszew    時間: 15-9-8 15:25     標題: 回覆:chansiub 的帖子

各未來家長,現有很多的直資報名,睇interview 時間,或者公佈結果都是網上自助的,可能大家要習慣下。
另華小現校社比較細,禮堂亦是操場,沒有冷氣,不一定是理想場地。而且報名時已寫了舉行地點,當然可以做得更好,但校方也沒有錯。

作者: karen55407    時間: 15-9-8 16:09     標題: 回覆:wingszew 的帖子

最好就係網上報名有即時回覆結果;簡介會時有電話提事;安排穿梭巴士接送⋯

作者: chansiub    時間: 15-9-8 17:19     標題: 回覆:華仁小學: 「未來新生」的安排

所謂的神校校長及老師也是人。必定有不完善的地方。

作者: MiiL    時間: 15-9-8 21:11     標題: 回覆:華仁小學: 「未來新生」的安排

其實大家都要習慣小學唔會再好似幼稚園樣樣照顧週到,尤其津校,資源安排無可能同直資私校比。如果接受唔到,諗清楚呢間學校啱唔啱你,否則之後大把嘢complain.

作者: karen55407    時間: 15-9-8 21:23     標題: 回覆:MiiL 的帖子

都好嘅!早啲睇清楚對學校不滿是好事一樁!

作者: Vivihee    時間: 15-9-8 22:29

非常同意。
作者: retriever    時間: 15-9-9 13:10

電子報名, 電子回覆係NORM... 跟親身報名有RECEIPT一樣概念, 無話要求多左.
穿梭巴士當然無必要, 不能混為一談

作者: retriever    時間: 15-9-9 13:15

回覆 MiiL 的帖子

電子回覆唔算什麼資源問題, 扯不上津直間資源差異.
如版友報導, 副校聽到家長走錯地方黑口黑面, 學校究竟是否以學生為本.

耶穌會外藉神父出哂名愛護學生.... 係咪非神職人員主政少了這一塊?

作者: retriever    時間: 15-9-9 13:18

請問有無透露搬校安排?

作者: lalamike    時間: 15-9-9 13:47     標題: 引用:回覆+lalamike+的帖子 請問有無透露搬校安

原帖由 retriever 於 15-09-09 發表

請問有無透露搬校安排?
最快2018才搬,即使轉校網也不影響升中安排!
ps要講清楚,是校長講speech時忽然提出「原來有家長去咗肇輝台」,面露不悅,而非副校!
副校是介紹華小冇記缺點制度而只有獎勵,面容嚴肅!

作者: retriever    時間: 15-9-9 13:49

回覆 wingszew 的帖子

其實不是想說什麼"錯"與"對"...
是其是, 非其非...

各位家長都有不少職場的歷練, 試想像一下你是主辦單位的管理人, 而現在這個FUNCTION 失場者眾多, 而且不少受眾去錯地方, 負責同事跟你說, 報名網頁已寫明舉行地點, 你會接受你的同事這個理由嗎?

真是一個人的腦袋, 比幾十人甚至近百個腦袋清醒?!

維護神校, 也無必要曲變直...

作者: retriever    時間: 15-9-9 13:52

謝謝回覆...
那是否會學位增加? (今年或下年)

搬過去, 是否有計劃搬回來, 還是有新校舍?

你說的校長, 是否陳校長, 所謂"通識之父"那位前九華校長嗎?

作者: lalamike    時間: 15-9-9 14:06     標題: 回覆:retriever 的帖子

如無記錯,Q&A環節有家長問會否搬後加學位,校長話無打算。
對,就是陳校長!

作者: mcl203    時間: 15-9-9 14:15

retriever 發表於 15-9-9 13:49

又可以咁諗....黑面 可能係對安排失誤不滿既
安排失誤 可能 源自自己 或 佢同事
津校資源始終較少....有D野係未必100%能令家長滿意~~~

作者: karen55407    時間: 15-9-9 14:51     標題: 回覆:mcl203 的帖子

你係講者,觀眾嚟唔到,就當然不悅啦!唔通高興咩!

作者: isa_ty    時間: 15-9-9 15:01     標題: 引用:回覆+wingszew+的帖子 其實不是想說什麼"

同意!

作者: isa_ty    時間: 15-9-9 15:02     標題: 引用:+本帖最後由+retriever+於+15-9-9+13:52+編

作者: retriever    時間: 15-9-9 15:38

看到幾位在另一條THREAD 度話聽完簡介會, 觀感差左...
可否分享為何?

作者: karen55407    時間: 15-9-9 16:54     標題: 回覆:retriever 的帖子

請問邊條thread呀?

作者: funglongmama    時間: 15-9-9 17:03

雖然我無去錯地方, 不過陳校長答問題答到黑面, 同埋答問題無望住問問題個家長, 比家長感覺不太好。
作者: wingszew    時間: 15-9-9 17:31     標題: 引用:+本帖最後由+retriever+於+15-9-9+15:40+編

報名,記時間,記地點絕對是家長的責任,這巳是誠意的表現。我一開始已講,校方可有改善空間。請問失場的人多還是到場的人多?
說人維護神校不對,但不斷的攻擊又為何?

作者: wingszew    時間: 15-9-9 17:54     標題: 回覆:wingszew 的帖子

學校名,地點,及現址盡在圖中。。
當然明白未來家長不熟,加個地圖寫清楚華中及華小位置,或直接安排高年班在華小帶領迷途小羔羊也可以,但真心覺得學校安排沒有「錯」但可以更好好。
[attach]56409[/attach]

作者: karen55407    時間: 15-9-9 18:14     標題: 回覆:wingszew 的帖子

劉華話齋:今時今日,咁嘅服務質素⋯

作者: isa_ty    時間: 15-9-9 18:15     標題: 回覆:華仁小學: 「未來新生」的安排

我為自己澄清下,我冇話校方做錯,亦明白學校第一次搞,經驗不夠可體諒!

不過出email個職員disclose 哂各家長email,呢點真係⋯⋯⋯。

作者: elysion    時間: 15-9-9 18:55     標題: 回覆:華仁小學: 「未來新生」的安排

其實我都去錯左,去到未落的士已有過老師過黎話去錯,原車再去華中,睇番學校寫左係自己overlook,無得怪人,我先入為主睇到華小新舊校相就更以為係華小舉行,其實好小事,大家以和為貴啦

作者: karen55407    時間: 15-9-9 19:01     標題: 回覆:elysion 的帖子

咁你聽完個簡介會覺得有用嗎?是否真係會了解學校多咗?會否改觀了?

作者: 叮噹媽媽    時間: 15-9-9 20:07     標題: 引用:+本帖最後由+wingszew+於+15-9-9+17:43+編

原帖由 wingszew 於 15-09-09 發表
不能同意更多!學校其實已經很清楚列出地址所以家長們自己沒有看清楚就怪責學校是不對的!再者,今時今日所有直資、私校報名、睇面試時間、放榜全部都是自己提醒自己所有timeline, miss 咗就係家長責任,你可以怪學校嗎?可能disclosed email address 係有些不對,但如樓主所言個list 咁長,學校係唔夠時間email individually。我相信大部分家長看完email 都不會紀錄所有email address.

其實樓主十分不滿意學校呢個安排但又很關心學校未來放向真是很矛盾。其實今次呢個機會係比所有未來家長停一停、想一想的好時機,不滿意就不報好了!

作者: Tintin926    時間: 15-9-9 20:45

咁大個人要學懂承擔責任,白紙黑字寫到明,係咪過馬路提你睇燈,食魚叫你小心有骨咁先至叫服務貼心哩?

怪不得依家咁多小孩唔認錯,做錯都係人地害人地唔好!
作者: iamiris    時間: 15-9-10 10:24     標題: 引用:咁大個人要學懂承擔責任,白紙黑字寫到明,

原帖由 Tintin926 於 15-09-09 發表
咁大個人要學懂承擔責任,白紙黑字寫到明,係咪過馬路提你睇燈,食魚叫你小心有骨咁先至叫服務貼心哩?

怪 ...
呢個世界真係好多怪獸家長。佢website報名時已講明29/8 自己上website check,竟然有家長話email confirmation係norm!自己既責任推落人地度,我真心覺得華仁唔適合你lor.
我自己都去錯華小,但我冇怪任何人,只係覺得自己大頭蝦,好瘀皮,remind自己報學校時要再小心,唔好再攪錯。
我由细到大既教育係不断自我反省,從錯誤中學習,而唔係開po怨天怨怨地怨人地做得唔好lor,諗下自己有冇錯先la

作者: retriever    時間: 15-9-10 10:37

回覆 叮噹媽媽 的帖子

其實報過咁多學校,電子報名,電子回覆,我想唔起邊間係無既,呢個跟個LIST 幾長絕對無關(唔係什麼SEND EMAIL INDIVIDUALLY),因為過程又係電子自動化既。。。
電子報名,就算唔SEND EMAIL REPLY,個系統都會PROMPT 用家 PRINTOUT。

因為用家在進行電子程序,只有個系統知道下一步係點,用家係無法知曉,所以電子程序向用家作出適當提醒係必需的,而RECEIPT 根本就好基本。 後來很多家長去錯地方,也是明顯因為報名後系統沒有適當提示或發出確定信息所致。

至於有版友話 "始終出席者比沒出席者多。。。"  呢個語言邏輯,跟某政府官員話:"沒有出來遊行的市民,都是支持政府的。。。" 差不多,所以只能無語!

我對電子程序設計很熟悉,其實事情很清楚,沒什麼好拗的。

批評報名安排差,跟對學校有興趣是完全兩事,也沒什麼好懷疑。

有一句說話叫 "愛之深,責之"

作者: hkpapa852    時間: 15-9-10 10:40

karen55407 發表於 15-9-9 18:14
劉華話齋:今時今日,咁嘅服務質素⋯
唔, 我覺得妳今次講得唔啱啦...... 學校既主要服務係教學

作者: karen55407    時間: 15-9-10 10:54     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

依家啲尊貴嘅家長並唔係你咁諗㗎!

作者: karen55407    時間: 15-9-10 11:00     標題: 回覆:retriever 的帖子

華小絕對欠缺你這種對電子程序熟悉的人才!又咁愛華小,真難得!祝福你能成為未來家長!

作者: hkpapa852    時間: 15-9-10 11:06

karen55407 發表於 15-9-10 10:54
依家啲尊貴嘅家長並唔係你咁諗㗎!
唔.... 追求"客戶服務"多於"教學質素"既, 咁唔應該讀官津學校.

官津小學唔收你錢, 即係你唔算係佢個客, 你想有D咩"客戶服務"呢?

所謂一分錢一分貨, 想要有高質素既"客戶服務", 就最好去D要"俾錢"既學校搵啦!

作者: mcl203    時間: 15-9-10 11:08     標題: 引用:華小絕對欠缺你這種對電子程序熟悉的人才!

原帖由 karen55407 於 15-09-10 發表
華小絕對欠缺你這種對電子程序熟悉的人才!又咁愛華小,真難得!祝福你能成為未來家長!

...
咪係,睇下津校D校務處有幾人強馬壯就知

作者: mcl203    時間: 15-9-10 11:11     標題: 引用:+本帖最後由+retriever+於+15-9-10+11:01+

原帖由 retriever 於 15-09-10 發表

回覆 叮噹媽媽 的帖子
系統都要比錢搞,自己比較下D官津vs直私網站,边D靚仔D

作者: karen55407    時間: 15-9-10 11:23     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

華小又係嘅,好搞唔搞搞簡介會,無錢就咪搞啦!

作者: mcl203    時間: 15-9-10 11:25     標題: 引用:華小又係嘅,好搞唔搞搞簡介會,無錢就咪搞

原帖由 karen55407 於 15-09-10 發表
手入電郵地址,又唔逐個家長覆,唔抵幫

作者: hkpapa852    時間: 15-9-10 11:27

karen55407 發表於 15-9-10 11:23
又唔好咁講.... 話說兩年前, 英華同CKY簡介會報名時系統癱瘓, CKY仲上埋報添!

其實都係小事一單. 想入華小既, 去唔去簡介會都係想入, 唔係咁想入既, 去咗同無去分別都唔係咁大

作者: retriever    時間: 15-9-10 12:28

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3134063&pid=41491110

作者: retriever    時間: 15-9-10 12:31

猜可能是快搬校,所以攪個簡介會跟家長溝通下,不知是不是。。。
作者: karen55407    時間: 15-9-10 12:37     標題: 回覆:retriever 的帖子

唉吔!你條Link點解無咗嘅?

作者: 魚爸爸    時間: 15-9-10 12:51     標題: 回覆:華仁小學: 「未來新生」的安排

其實有機會接受耶穌會教育都係一種福氣!至於簡介會的安排問題,相信學校會吸收經驗,將來會做得更好!正如耶穌會一直帶引學生,從自己的經歷學習反省,從錯誤中令自己變得更好!

作者: wingszew    時間: 15-9-10 17:13     標題: 引用:+本帖最後由+retriever+於+15-9-10+11:01+

回覆 叮噹媽媽 的帖子
把自己習以為常的事變成理所當然,無奈。因為學校沒有個別通知而失場,但又十分有誠意,矛盾。把記得出席的人比喻成沒上街的市民, 佩服!

作者: 叮噹媽媽    時間: 15-9-10 17:31     標題: 引用:+本帖最後由+retriever+於+15-9-10+11:01+

回覆 叮噹媽媽 的帖子
我真係冇你咁熟識電子程序,但華小係一間傳統低調的"津校",我相信佢地IT 未必會比要交學費的學校強,可能你有幸入到這大家庭第一時間complain 就係學校嘅website

作者: retriever    時間: 15-9-10 18:12     標題: 回覆:karen55407 的帖子

你應該把成條link copy and paste 到 address bar, 唔係就咁點擊。

留意貼在這的link 只有前面果截變藍色,所以就咁click 可能有問題。

作者: retriever    時間: 15-9-10 18:29     標題: 回覆:叮噹媽媽 的帖子

坦白講,根據報名時家長填的電郵地址發過email receipt 根本達唔到build 一個系統既 scale。

你看學校最後容許fill in mobile no & email address 查場次,就知佢地已把資料放在database 內,到這個地步,發個email 係易過借火;

填表時發個email receipt, 更加係網頁程式幾句,標準到不得了,真心講,唔係咩資源問題 (老實講句,呢d 傳統老校咁多校友,點會有資源問題?!)

至於最後發email 時把所有家長電郵地址公開,當然唔需要遂個電郵地址key 入去啦!

把所有電郵地址,放在bcc 欄就ok!

收件者只會看到自己的電郵地址,看不到其他人的。

作者: retriever    時間: 15-9-10 18:49     標題: 回覆:魚爸爸 的帖子

耶穌會早年的神長關懷學生,出名給予學生自由空間,讓孩子在錯誤中成長…

不知道會不會因近年外藉神父退出教學前線甚至管理層,影響這種教學傳統。

作者: 魚爸爸    時間: 15-9-10 19:40     標題: 回覆:retriever 的帖子

你不妨將你的建議向學校反映一下,相信學校會樂意接受!

另外,耶穌會辦學0既核心價值係唔會咁輕易改變!

作者: little_yolky    時間: 15-9-11 09:23

叮噹媽媽 發表於 15-9-9 20:07
不能同意更多!學校其實已經很清楚列出地址所以家長們自己沒有看清楚就怪責學校是不對的!再者,今時今日所 ...
唔需要email individually, 只需要將家長的email list放在b.c.c.就唔會show出嚟, 這是很重要的事情, 做開行政既老師唔應該唔識, 係佢哋太緊張, 所以出錯了, 因為這是個人私隱資料, 不應該未經當事人同意下外洩。

至於話去錯地點, 只可以話新手家長都要學習一下看清楚通告了, 小一新開學唔睇清楚通告, 吃虧只會係自己, 通告真係排山倒海咁多。

作者: hkpapa852    時間: 15-9-11 09:38

retriever 發表於 15-9-10 18:29
坦白講,根據報名時家長填的電郵地址發過email receipt 根本達唔到build 一個系統既 scale。

你看學校最後 ...
唔, 你似乎係IT界既人, 或者比較熟悉操作電腦.

坦白講, 需要現今科技好發達, 但其實好多香港既學校, 用既科技其實好落後, 教職員既IT知識水平都唔係好高咋.

作者: retriever    時間: 15-9-11 10:19

回覆 hkpapa852 的帖子

所以, 版友話什麼資源差異, 服務態度等等, 甚至怪獸家長, 其實全無關係...

正如我之前講, 如果一個程序親身辦理有收條, 電子程序有EMAIL RECEIPT 好正常, 沒有所謂"今時今日服務態度"的要求. 電子程序有其特性, 因不是實時INTERACTIVE...

當然華小第一次辦無經驗, 但安排讓我感覺非常"離地"

試想想, 如果我是被校長委派負責這次簡介會的老師, 既然第一次辦, 一定會REFERENCE 下其他學校點做, 電子程序點做, 過程點安排, 有什麼要通知家長.... 校方已能將資料入埋DATABASE, 技術唔會做唔到發EMAIL, 可能真係無物參考其他學校.

最後發電郵時公共家長電郵地址, 當然係無心之失, 但也可以話係對私穩資料處理缺乏程序(或者不依程序).

正如另一版友話將EMAIL ADDR 放BCC 欄其實係做開行政 既IT通識.

又有版友話就算收到個EMAIL, 都無人抄下其他人的電郵地址... 其實今時今日去這些名校簡介會, 有不少幼教中心人仕混入其中觀摩. 所以, 遲D 大家收到什麼幼教中心宣傳電郵也不出奇.

作者: hkpapa852    時間: 15-9-11 10:24

retriever 發表於 15-9-11 10:19

所以, 版友話什麼資源差異, 服務態度等等, 甚至怪獸家長, 其實全無關係...
唔..... 其實如果有人去投訴華小泄露私穏(電郵地址唔知算唔算, 我覺得算), 應該係成立

作者: 雲牛    時間: 15-9-11 10:45     標題: 回覆:華仁小學: 「未來新生」的安排

大家做好心, 唔好去攪一間有心辦學的學校和老師。

人家是錯了, 就給一次機會罷。

這學校不合適閣下, 就不填在表裡就是了。

作者: karen55407    時間: 15-9-11 11:49     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

應該唔算!

作者: mcl203    時間: 15-9-11 12:16

hkpapa852 發表於 15-9-11 10:24
唔..... 其實如果有人去投訴華小泄露私穏(電郵地址唔知算唔算, 我覺得算), 應該係成立
...
其實....電郵地址可以睇到乜.....乜宜家咁多人將佢當真名/居住地址用

EK 都係我D回覆大大隻出我個nickname....搞到成日有人黎探訪我
作者: hkpapa852    時間: 15-9-11 12:25

mcl203 發表於 15-9-11 12:16
其實....電郵地址可以睇到乜.....乜宜家咁多人將佢當真名/居住地址用

EK 都係我D回覆大大隻出我個nickname ...
如果有人用"公司電郵"或者"寬頻公司提供既電郵".....

又或者, 將"電郵"係其它公開既社交平台搜索一下, 甚至去Yahoo, Google搵搵..... 會點? 你試下未知囉

作者: mcl203    時間: 15-9-11 12:33

hkpapa852 發表於 15-9-11 12:25
如果有人用"公司電郵"或者"寬頻公司提供既電郵".....

又或者, 將"電郵"係其它公開既社交平台搜索一下, 甚 ...
用 公司電郵 做私人野....算否泄露公司機密??
大小小既公司都會話你知....炒得

用寬頻公司提供既電郵 揾到去你屋企....我估....錯在寬頻公司
又幾時D 寬頻公司 電郵要用真名

作者: karen55407    時間: 15-9-11 12:49     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

http://www.info.gov.hk/gia/general/199906/02/0602120.htm

作者: retriever    時間: 15-9-11 13:47

回覆 mcl203 的帖子

用公司電郵做私人野"炒得"? 唔係卦? 你邊度聽番來?

一般公司ACCOUNT 發出既電郵會附加一段DISCLAIMER, 大概內容係電郵所載既內容與工作無關既, 或者超出發件者權限, 公司係唔負責任既...

即係公司比個電話座機你, 你可唔可以用來打私人電話? 可唔可以用來訂私人交易, 譬如: 訂奶粉?

當然可以啦.  只係對方唔可以話個電話係貴公司發出, 就要貴公司負責找你條奶粉數囉... 即係內容係屬人既, 就人身負責囉...

記得國外仲發生過一件LAW CASE, 大概是公司電腦系統查閱員工電郵內容的私人信息, 結果比員工告公司侵犯私穩, 而且係勝訢.

原因係雖然電郵地址係公司, 但內容可以係屬於員工私人信息!

作者: retriever    時間: 15-9-11 13:51

其實最簡單係, 有人用獲得的電郵地址發宣傳信息做成滋擾.
作者: mcl203    時間: 15-9-11 13:58

retriever 發表於 15-9-11 13:47
回覆 mcl203 的帖子

用公司電郵做私人野"炒得"? 唔係卦? 你邊度聽番來?

你理解大小公司D IT Policy先啦....尤其係大公司
一早通知晒D員工嫁....唔可以做私人野....公司資產何來侵犯私隱??
都可能....仲有D 大小公司係好鬆既...寫明員工做私人野無任歡迎
仲有....要分清楚....係公司做私人野無乜人理你...但並不代表你係合法做私人野

用公司電郵肯定唔扯上公司身上??....你試下用公司信紙去買私人野....睇下後果先
關Disclaimer乜事 ??.....Disclaimer 用於私人信息

作者: retriever    時間: 15-9-11 14:10

mcl203 發表於 15-9-11 13:58
你理解大小公司D IT Policy先啦....犬其係大公司
一早通知晒D員工嫁....唔可以做私人野....公司資產何來侵 ...

我而家做果間都係大公司播...

你說 "公司資產何來侵犯私隱?"

你要攪清楚什麼是公司資產先... 例如我前面講既公司打電話例子, 個電話當然係公司資產啦, 但電話內容唔係嘛...

請問你會唔會用公司電話打私人既通話? 係咪又炒得??

你說既 "公司資產何來侵犯私隱?", 正正係該國外LAW CASE 入面 公司既抗辯理由, 結果敗訴. 因為個官認定, 電腦系統確係公司資產, 但電郵內容係屬人既.

電郵內容附加DISCLAIMER, 係因為公司唔知你個電郵會否有私人或者超出權限內容, 封封都幫你加段DISCLAIMER, 無壞喎.

作者: kyleebc    時間: 15-9-11 15:38

dbx都是在中學部舉行簡介會的.
陳校長都好好人, 開多兩場應付家長所求

作者: 叮噹媽媽    時間: 15-9-11 17:27     標題: 回覆:華仁小學: 「未來新生」的安排

錯就錯在華小想電腦化,應該採取先到先攞入場卷,唔理你地可能半夜排隊、等!不過,到時候又有其他家長說學校的不是!衣家d家長真係難服侍

作者: jcaling    時間: 15-9-11 17:58

睇左咁多日忍唔住想表達一下, 樓主人誰無錯, 唔可以有D體諒嗎? 現在好似要趕盡殺絕咁FEEL, 但又想APPLY呢間學校, 奇怪.

不喜勿發火, 免傷身同心
作者: LuckyFish    時間: 15-9-11 19:37     標題: 引用:Quote:原帖由+Tintin926+於+15-09-09+發表

原帖由 iamiris 於 15-09-10 發表
呢個世界真係好多怪獸家長。佢website報名時已講明29/8 自己上website check,竟然有家長話email confirmati ...
不能同意更多。我哋都去錯咗華小,的士去快到華小先發現正確地點係華中,結果要落車行返去華中,因的士掉唔到頭,但我只係怪自己太大安旨意唔睇清楚,無諗過怪罪學校,但,更加無諗過原來有咁多人都去錯。

作者: kyleebc    時間: 15-9-11 19:55

kyleebc 發表於 15-9-11 15:38
dbx都是在中學部舉行簡介會的.
陳校長都好好人, 開多兩場應付家長所求
自己睇錯就暗瓦底,經一事,長一智
作者: karen55407    時間: 15-9-11 21:15     標題: 回覆:LuckyFish 的帖子

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5