教育王國

標題: 中西區定灣仔區好? [打印本頁]

作者: iceface    時間: 15-9-2 11:37     標題: 中西區定灣仔區好?

請問男仔選中西區定灣仔區好呢?
作者: mcl203    時間: 15-9-2 11:46

刨吓文都已好多討論 ~~~
作者: IvyPluto    時間: 15-9-3 08:41

可否分享一下Band 1 男生在中西區比灣仔區稍勝的原因呢? 本人剛從灣仔搬到中西區, 兒子學校在灣仔,今年升五,還在考慮是否放棄QC,升中轉戰中西區. 謝謝!
作者: IvyPluto    時間: 15-9-4 07:26

我仔學校每年都大概有六個入到QC,他全级考10名內, 如果保持, 機會五五波.
作者: elbar    時間: 15-9-4 14:01

IvyPluto 發表於 15-9-4 07:26
我仔學校每年都大概有六個入到QC,他全级考10名內, 如果保持, 機會五五波.

自行到時睇你仔實力。
作者: mcl203    時間: 15-9-4 14:08

IvyPluto 發表於 15-9-4 07:26
聖雅各??...若能保持住B1....無乜必要轉區啦
灣仔仲有一優勢...女校多...女生搶走較多B1位
相對地....男B1生競爭咪細左囉 ~~~

作者: 王家爸爸    時間: 15-9-4 15:51

如果本身係住灣仔區,唔轉好過轉。因為差距唔足夠Compensate搬家既麻煩。
如果係外區,搬去中西區好少少。
作者: hkpapa852    時間: 15-9-4 16:02

IvyPluto 發表於 15-9-3 08:41
可否分享一下Band 1 男生在中西區比灣仔區稍勝的原因呢? 本人剛從灣仔搬到中西區, 兒子學校在灣仔,今年升五 ...

個人認為, 男仔升中係灣仔區好過中西區

作者: IvyPluto    時間: 15-9-4 16:09

小朋友是讀聖雅各,我不是為他們而搬,而是為工作已經搬家到中西區所以考慮升中那一區大抽獎對男仔好D,他為人內斂被動所以不寄望自行考入。
作者: IvyPluto    時間: 15-9-4 16:14

回覆 elbar 的帖子

我真心想知道你應為男仔中西區稍勝的見解是什麼原因呢?
作者: chocolatebean    時間: 15-9-4 16:34

IvyPluto 發表於 15-9-4 16:09
小朋友是讀聖雅各,我不是為他們而搬,而是為工作已經搬家到中西區所以考慮升中那一區大抽獎對男仔好D,他 ...
不如咁諗, 係中西區/灣仔區你心儀哪些中學,哪間合仔仔。

如你選QC, 咁當然留守啦!

至於中西區講派位, 我諗唔到邊間可選 (FOR BAND 1A/B BOYS)

作者: elbar    時間: 15-9-4 16:42

IvyPluto 發表於 15-9-4 16:14

我真心想知道你應為男仔中西區稍勝的見解是什麼原因呢? ...

你個案應是兩年後派位, 同樓主應不盡相同。
作者: IvyPluto    時間: 15-9-5 07:03

咁即是留在灣仔搏QC 吧! 但我需要乙二便選鄧肇堅嗎?
作者: ungoogoo    時間: 15-9-8 13:44

chocolatebean 發表於 15-9-4 16:34
不如咁諗, 係中西區/灣仔區你心儀哪些中學,哪間合仔仔。

如你選QC, 咁當然留守啦!
KC and SJC?

作者: masteriso    時間: 15-9-9 10:09

中西區 = 神校集中地,HKU都係中西區 ,真係地靈人傑。

作者: Chole    時間: 15-9-10 17:00

請教Band 1B 男仔灣仔區乙部可以點填?之前一直諗中西區無留意灣仔區。
作者: mcl203    時間: 15-9-10 17:33

Chole 發表於 15-9-10 17:00
請教Band 1B 男仔灣仔區乙部可以點填?之前一直諗中西區無留意灣仔區。
若信灣仔有充足B1位...當然 乙1 QC / SJC....填晒B1中學 先用 TSK守尾門 ~~~

作者: tvkittymama    時間: 15-9-22 17:42

想請教如果係女仔小學響灣仔區又應該點揀呢?
作者: mcl203    時間: 15-9-22 17:46

tvkittymama 發表於 15-9-22 17:42
若係明年升中B1女生....仲好DD....敢搏既....又係填B1全套 ~~~

作者: 王家爸爸    時間: 15-9-23 09:22

tvkittymama 發表於 15-9-22 17:42
一定要填完B1學校先好填B2。
作者: 王家爸爸    時間: 15-9-23 09:23

mcl203 發表於 15-9-22 17:46
若係明年升中B1女生....仲好DD....敢搏既....又係填B1全套 ~~~
同意,可以考慮先填最心儀既,然後填其他B1(包括比心儀學校好既)。
作者: austism    時間: 15-9-23 09:47     標題: 引用:想請教如果係女仔小學響灣仔區又應該點揀呢

原帖由 tvkittymama 於 15-09-22 發表
我今年填升中表,真係全band1 top女校排哂先到band2

作者: johnnywalker    時間: 15-9-23 14:49

作者: johnnywalker    時間: 15-9-23 14:52

作者: mcl203    時間: 15-9-23 14:53

johnnywalker 發表於 15-9-23 14:49
但大前題係:若信灣仔有充足B1位
邊個會知/肯定真實係如何 ???

作者: mcl203    時間: 15-9-23 15:42

johnnywalker 發表於 15-9-23 14:52
問題係灣仔b1女生本身讀緊邊間學校? 灣仔好多女校直升,如果讀緊就當然無所謂,但如果係讀緊其他無直升小學 ...
點吹水估下最昜明呢??

灣仔2015升中約1830人...B1人數 1/3係 610人
假設當中係60%....即係366女生係B1
假設當中係55%....即係336女生係B1

灣仔4間女校...只計女校....已提供348個 直+联+街位...(當中包埋收自己B2生)
仲有 BPS + SSGC + YWGS 3間共 19個 联+街位

去估估下....仲要考慮埋 4間女校 會用幾多自行位收自己直/联小學生
有幾多灣仔B1女生係自行階段已離場...去他區官津/直私
灣仔7間直/联小會唔會佔高% B1生呢??

仲未計SKHTSK + RC d B1位嫁 ~~~

係某些觀察所得...全套B1係可以一搏...信唔信就自行決定lu

作者: Fionyiu    時間: 15-9-23 16:46     標題: 引用:Quote:johnnywalker+發表於+15-9-23+14:52+

原帖由 mcl203 於 15-09-23 發表
點吹水估下最昜明呢??

灣仔2015升中約1830人...B1人數 1/3係 610人
想問問1830人中是否已包括所有有直屬中學的小學生?

作者: 王家爸爸    時間: 15-9-23 16:54

Fionyiu 發表於 15-9-23 16:46
1830人應該係全部,其中大約1100人要大抽獎。
作者: mcl203    時間: 15-9-23 16:56

Fionyiu 發表於 15-9-23 16:46
可以參考 ~~~

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2870748&extra=page%3D1

我自己估估下咁計過...18XX 人 應係包括所有有直屬中學的小學生....仲包埋SPCS
但 SPCS 唔呈分...若參加統一派位...佢地會放晒係B3之後
所以我唔知真實 B1人數係點計....B1人數係 (18XX - SPCS ) /3...或...直用 18XX /3
若B1人數計法係 (18XX - SPCS) / 3....B1生人數會更少  ~~~

作者: mcl203    時間: 15-9-23 16:58

王家爸爸 發表於 15-9-23 16:54
1830人應該係全部,其中大約1100人要大抽獎。
無咁多....直/联/私 佔 約50%
8間....每間 起碼12X - 13X人 ~~~

作者: Fionyiu    時間: 15-9-23 17:01     標題: 引用:Quote:王家爸爸+發表於+15-9-23+16:54+1830

大家又估下每一間中學在自行收生階段會收大約幾多個區內生呢?會否多於10個?

作者: 王家爸爸    時間: 15-9-23 17:04

mcl203 發表於 15-9-23 16:58
兩年前升中考生人數係1,904人,當時大抽獎有1,243個位,剩餘學額有100多個,即係大約1100人要大抽獎。
我估計今年比較舊年多少少人,同前年差唔多,應該可以用前年既數據來分析。

作者: mcl203    時間: 15-9-23 17:07

王家爸爸 發表於 15-9-23 17:04
兩年前升中考生人數係1,904人,當時大抽獎有1,243個位,剩餘學額有100多個,即係大約1100人要大抽獎。
我估 ...

我唔識計大抽獎人數...計唔計直/联??...SPCS 又係當中點計??...1100人大抽獎??....復雜

8間總人數應相差不遠....我斷估實數加埋都係 18XX 人~~~

作者: mcl203    時間: 15-9-23 17:13

Fionyiu 發表於 15-9-23 17:01
大家又估下每一間中學在自行收生階段會收大約幾多個區內生呢?會否多於10個?
  ...

我會估 TLMS 和 MSS 有用自行位收生.....SPSS 直屬位似係有位剩....SFCS 都似係
總之....都係靠估 ~~~

其實我之前都估估吓咁計過....2014果年 非直屬小學 起碼有90人係自行階段離場入B1中學...當中包括去B1直資(去B1直資唔一定係B1生)
因部份學校係無提供實數....例如聖雅各....所以只可以估得保守D....但都係估 ....唔值得信

作者: hkpapa852    時間: 15-9-23 17:36

mcl203 發表於 15-9-23 14:53
邊個會知/肯定真實係如何 ???
其實同Banding一樣, 斷估無辛苦!

作者: johnnywalker    時間: 15-9-23 17:50

作者: mcl203    時間: 15-9-23 17:59

johnnywalker 發表於 15-9-23 17:50
其實灣仔非直屬小學b1女生大概有幾多個? available既b1位又有幾多個?真係計到我頭都大埋。 ...

根本就真係好難計....估唔到直屬小學 D B1%...推番轉頭都無得計
據路邊社D料...有直屬小學 排近乎尾位學生都入B1a/b中學....唔通估佢地9X-100% B1生咩

作者: austism    時間: 15-9-23 22:14     標題: 引用:Quote:mcl203+發表於+15-9-22+17:46+若係明

原帖由 johnnywalker 於 15-09-23 發表
問題係灣仔b1女生本身讀緊邊間學校? 灣仔好多女校直升,如果讀緊就當然無所謂,但如果係讀緊其他無直升小學 ...
以今年我校派位結果(冇直升中學),女生絶對可以大膽咁選,我覺得band1女仔真係最差派大坑真光,其實真光巳經唔錯。

下年派位的學生人數都算少人,可以大膽d!

我填表時,放真光在第七位。

作者: ydoris    時間: 15-9-24 08:39

回覆 austism 的帖子

灣仔區絕對可以博..女仔呢...,真係個個等抽入去架...男仔呢,幾間男校,一間收2,3個都十幾廿個啦.何況TSK收18個,TL收5個,小班教學都有成班人入英架仲有其他英中同直資呢....15年有60幾%入英中,個數字真係好靚下...有點嚇人TIM!!
作者: DevilPig    時間: 15-9-24 09:30     標題: 引用:Quote:johnnywalker+發表於+15-9-23+14:52+

點吹水估下最昜明呢??

BPS + SSGC + YWGS 唔係中西區嗎?

作者: mcl203    時間: 15-9-24 11:05     標題: 引用:Quote:原帖由+mcl203+於+15-09-23+發表點吹

原帖由 DevilPig 於 15-09-24 發表
BPS + SSGC + YWGS 唔係中西區嗎?
果D係統一階段他區位

BTW...BPS 係東區 ~~~

作者: boscochengsh    時間: 15-9-24 14:46     標題: 引用:Quote:原帖由+DevilPig+於+15-09-24+發表BP

原帖由 mcl203 於 15-09-24 發表
果D係統一階段他區位

他區位

作者: boscochengsh    時間: 15-9-24 14:48     標題: 引用:Quote:原帖由+DevilPig+於+15-09-24+發表BP

果D係統一階段他區位

上個post出錯。  

他區位

作者: boscochengsh    時間: 15-9-24 14:50     標題: 回覆:mcl203 的帖子

咩事呢?!  

再試:

他區位 --- 係咪只可以大抽獎時甲部填, 乙部就只可以揀本區位?

作者: mcl203    時間: 15-9-24 14:52

boscochengsh 發表於 15-9-24 14:48
上個post出錯。  

他區位
他區位.....分俾灣仔區學生呀 ~~~

作者: mcl203    時間: 15-9-24 15:11

又出多過估估下既數字

依有料俾既小學去計下數....灣仔區2015 有多於100個學生去左直資
咁又可以估吓有幾多個係B1/2/3學生了 ~~~
作者: mcl203    時間: 15-9-24 15:49

回覆 mcl203 的帖子

再吹落去少少先....今次估埋B1+B2

*********************************************************************************************

灣仔2015升中約1830人...B1+2人數 2/3係 1220人
若唔計SPCS...佢地唔呈分....B1+2人數 2/3係 1140人

灣仔女B1校...已提供367個 直+联+街位
灣仔男+男女B1校...已提供408個 直+联+街位
依2015年有約100人去左直資(唔估Banding既直資)
即係巳有875個位提供俾 B1+2學生

去估估下....仲要考慮埋 直/联中學 會用幾多自行位收自己直/联小B1+2學生 ???
又有幾多灣仔B1男/女生係自行階段已離場...去本/他區B1官津 ???...理論上數字會好少

呢D都係估估下既數據....可以自行評估下B1生入B1中學既機會率....但數字要自行分析...唔準確的

作者: boscochengsh    時間: 15-9-24 16:53     標題: 回覆:mcl203 的帖子

謝謝, mcl203。  我試吓了解多些。

問多個問題, 報他區位應考慮什麼?  小朋友是灣仔區, kc, st. jo. 等會否只得好少位給他區學生?

作者: mcl203    時間: 15-9-24 17:09

boscochengsh 發表於 15-9-24 16:53
謝謝, mcl203。  我試吓了解多些。

問多個問題, 報他區位應考慮什麼?  小朋友是灣仔區, kc, st. jo.  ...
2015 各 3個 ~~~

作者: boscochengsh    時間: 15-9-24 17:21     標題: 引用:Quote:boscochengsh+發表於+15-9-24+16:53+

2015 各 3個 ~~~

謝, mcl203。

小朋友最多是b1b, 咁少位, 唔敢報了。  

作者: Fionyiu    時間: 15-9-24 18:57     標題: 引用:Quote:原帖由+mcl203+於+15-09-24+發表2015

原帖由 boscochengsh 於 15-09-24 發表
謝, mcl203。

小朋友最多是b1b, 咁少位, 唔敢報了。
其實他區位真係好少好少,邊個敢博喎?

作者: ydoris    時間: 15-9-25 08:32

回覆 Fionyiu 的帖子

我覺得灣仔區入呢幾間男校既,多數係自行入既.反而抽既,QC會多些.B1B既男仔,真係要博,考慮清楚.
作者: 王家爸爸    時間: 15-9-25 09:23

ydoris 發表於 15-9-25 08:32
回覆 Fionyiu 的帖子

我覺得灣仔區入呢幾間男校既,多數係自行入既.反而抽既,QC會多些.B1B既男仔,真係要博, ...
原因係灣仔學生成績比其他區好,所以全港排名大,自行入既機會自然大啲。
作者: mcl203    時間: 15-9-25 09:29     標題: 引用:Quote:ydoris+發表於+15-9-25+08:32+回覆+F

原帖由 王家爸爸 於 15-09-25 發表
原因係灣仔學生成績比其他區好,所以全港排名大,自行入既機會自然大啲。 ...
灣仔除左3間 Bl中學牌面位多,間間都係l0個8個位,係好易令家長們唔敢去搏既!但,事實係,可以估吓

作者: hkpapa852    時間: 15-9-25 09:42

mcl203 發表於 15-9-25 09:29
灣仔除左3間 Bl中學牌面位多,間間都係l0個8個位,係好易令家長們唔敢去搏既!但,事實係,可以估吓: ...
灣仔區同中西區一樣, 有較多學位既學校選擇唔多, 不過如果你夠膽選位少個D而運氣又唔差, 嬴既就係你!

作者: boscochengsh    時間: 15-9-25 10:19     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

灣仔區我心儀華仁及qc, 不過到大抽奬, 便要考慮其他學校了。

睇完你哋咁講, 依家真係唔知點揀。  

作者: mcl203    時間: 15-9-25 11:36

boscochengsh 發表於 15-9-25 10:19
灣仔區我心儀華仁及qc, 不過到大抽奬, 便要考慮其他學校了。

睇完你哋咁講, 依家真係唔知點揀。  :unkn ...
唔使京....多年前有樓盤廣告...硬銷係位置理想..唔使為揾名校煩惱...只係煩揀边間名校

明年灣仔都仲係....B1生揀边間B1中學煩D姐

當然....都係自行分析決定

作者: ydoris    時間: 15-9-25 11:38

夠膽同運氣很多時不是一齊...B1B好多時乙二已選TSK啦...只可講,乙一抽高主教既機會係最大..因為灣仔區佢吾係首選..我到7月7日當日..都非常非常緊張...有個男仔派到ST JO竟然喊,吾開心...可能吾係佢CUP OF TEA..
作者: mcl203    時間: 15-9-25 11:46

ydoris 發表於 15-9-25 11:38
夠膽同運氣很多時不是一齊...B1B好多時乙二已選TSK啦...只可講,乙一抽高主教既機會係最大..因為灣仔區佢吾 ...

高主教 已經係5間不同本區小學公佈有學生派入....其中包括無數字俾既聖雅各....統一街位有3個

反為....英皇 只有2間 本區小學公佈有學生派入....其中包括無數字俾既聖雅各....統一街位有3個 ~~~

作者: ydoris    時間: 15-9-25 11:54

SJS入KC既,好似有3位.因為有2位排我前面,知道佢入左..不過都係個句啦..我覺得個幾個街位,SJS無咩人攞左,因為佢地多數係自行入既...高主教個D位,應該係抽入既..
作者: mcl203    時間: 15-9-25 12:01

ydoris 發表於 15-9-25 11:54
SJS入KC既,好似有3位.因為有2位排我前面,知道佢入左..不過都係個句啦..我覺得個幾個街位,SJS無咩人攞左,因 ...

如果 SJS 有3位入 KC....全經自行....咁即係 KC 3個位絕大機會用唔晒
除非...張凝文...或 St. Joe / Wah Yan...有多於2位 入KC
又似乎...係一搏唔搏既例子 ~~~

作者: ydoris    時間: 15-9-25 12:19

絕對係...SJS用吾晒個D位.佢地博既男既會去TSK,女既去真光,B1A博既,只有QC,YWGS同SSGS..
作者: mcl203    時間: 15-9-25 12:23

ydoris 發表於 15-9-25 12:19

絕對係...SJS用吾晒個D位.佢地博既男既會去TSK,女既去真光,B1A博既,只有QC,YWGS同SSGS ...

SSGC 今年果3個位...B1生都似係用唔晒
只有真光/軒上公佈各1派入 ~~~

作者: ydoris    時間: 15-9-25 12:45

因為今年得1個自行報,但俾TSK收左..今年真係吾夠女仔攞他區位....阿囡都無份..
作者: mcl203    時間: 15-9-25 12:50

ydoris 發表於 15-9-25 12:45

因為今年得1個自行報,但俾TSK收左..今年真係吾夠女仔攞他區位....阿囡都無份.. ...
E....SSGC ??........係就怪怪地

是旦啦.....你囡囡都入左心儀中學

作者: hkpapa852    時間: 15-9-25 14:18

mcl203 發表於 15-9-24 15:49

再吹落去少少先....今次估埋B1+B2
灣仔2015升中約1830人...B1+2人數 2/3係 1220人
若唔計SPCS...佢地唔呈分....B1+2人數 2/3係 1140人

我覺得你呢個計法有D問題, SPCS學生唔呈分, 但一樣計入升中人數中嚟照分三份, 只不過佢地估計好大機會係當B3個Pool, 所以B1+B2既人數應該無少到

作者: hkpapa852    時間: 15-9-25 14:42

回覆 ydoris 的帖子

ydoris 灣仔區,只會B3人數會少..一間學校有幾多B3??真係分分鐘十個都無..

教育局係按區內學生成績平均分3份, 所以區內B1/2/3一定各有33.3333%學生.

當然, 如果計全港性B3, 灣仔區可能真係會好少

作者: mcl203    時間: 15-9-25 14:48     標題: 引用:Quote:mcl203+發表於+15-9-24+15:49+回覆+m

原帖由 hkpapa852 於 15-09-25 發表

我都有諗過,但若教統局用全部人數除3去分組別,係好求其既做法,唔太合理,當然,我地又未必可以高估佢地D専業性,原因有2個:
l。例如,會令原本屬B2頭既學生推上,便成Bl組別,加劇左Bl組別既競爭性
2。變相係學校資源/學生資質既錯佩,無端端每組有幾十個學生free upgrade

當然,事實係如何我係一舊飯,靠估,所以奇想有無第4組情況出現,所以都估左2種可能...有錯請指正 ~~~

作者: ydoris    時間: 15-9-25 14:56

呢個我認同WOR~~錯配係好嚴重下..我覺得邊緣人會辛苦左.例如B2上英中..讀到CC下.B3去左B2,亦都好影響學習氣氛..一個HEA會有一班人一齊HEA架...
作者: hkpapa852    時間: 15-9-25 14:58

mcl203 發表於 15-9-25 14:48
我都有諗過,但若教統局用全部人數除3去分組別,係好求其既做法,唔太合理,當然,我地又未必可以高估佢地 ...
其實如果以統一派位方度睇, 係有第四組, 因為教育局有講如果沒有呈分既學生參加統一派位, 派位會安排在派晒第三組別學生之後.

但呢個"第四組別"到底係點處理呢? 係將佢當第三組別個三份之一, 定係用類似你既諗法, 只將所有有呈分既學生除三份, 而再加第四組呢?

我諗又要問下教育局了!

但係點都好, 只要區內有學校係無幫學生呈分, 其實都係會令區內其它學校既部份B2頭同B3頭既學生升呢咗!

作者: mcl203    時間: 15-9-25 15:05

hkpapa852 發表於 15-9-25 14:58
其實如果以統一派位方度睇, 係有第四組, 因為教育局有講如果沒有呈分既學生參加統一派位, 派位會安排在派晒 ...

但我又反駁左自己諗法
EDB 可以認為...只係少少影向學生選校既優先次序...根本中學間間都一樣好...無Banding...直接除3最簡單

作者: emiapril    時間: 15-10-14 01:29     標題: 引用:Quote:mcl203+發表於+15-9-25+09:29+灣仔除

原帖由 hkpapa852 於 15-09-25 發表
灣仔區同中西區一樣, 有較多學位既學校選擇唔多, 不過如果你夠膽選位少個D而運氣又唔差, 嬴既就係你!
...
hkpapa852好厲害 比你講中曬

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5