教育王國

標題: 買琴 [打印本頁]

作者: hangyodon    時間: 15-8-31 14:31     標題: 買琴

請問而家通常買邊隻琴架?
會直接買Yamaha U1/U3
還是先買隻2/3萬左右既琴, 之後先再買好啲?

作者: Khalisee    時間: 15-8-31 15:03

作者: hangyodon    時間: 15-8-31 15:51

六歲, 學咗兩年; 都幾肯定會一路學上去
作者: Khalisee    時間: 15-8-31 17:01

作者: hangyodon    時間: 15-8-31 17:21

Khalisee 發表於 15-8-31 17:01
睇你Budget啦,可以唔使買咁勁住,到5級左右先再換琴都未遲,始終都要睇下個細路係咪真係有興趣嘛。我都係 ...
我都諗住買U1架啦, 但見TL現金價U1賣62800 vs U3 68000;
咁睇黎都係買U3抵啲?
作者: Khalisee    時間: 15-8-31 17:31

作者: hangyodon    時間: 15-8-31 18:04

sales話U1可以去到Grade 8
U3就演奏級都得, 佢話個共鳴箱越大越好, 條線可以長啲, 啲聲會好啲
Grand Piano係最好, 因為佢係原來Piano個設計;
Upright只係現代人為咗慳位而整到咁, 所以高身既U3會似返Grand Piano多啲
佢話除非放入房,唔夠位, 如果唔係呢期一定買U3, 因為只差幾千
(平時係差萬幾蚊, 因為summer sales只對U3減價所以U1同U3只差幾千...)

我地都有彈YUS5; 呢部就我地兩公婆唔識音樂,都覺得好聽啲!
作者: tekkulas    時間: 15-8-31 19:18     標題: 引用:六歲,+學咗兩年;+都幾肯定會一路學上去

原帖由 hangyodon 於 15-08-31 發表
六歲, 學咗兩年; 都幾肯定會一路學上去
剛巧也為買琴煩惱中,我小朋友剛剛學琴3個月,平時在琴室學,回家冇得練琴,考慮新買琴,但又怕小朋友吾愛錫整花整壞會好肉痛,又擔心學到中段突然話吾學,所以想買住個2-3萬比佢學住先,如果真係吾夠用再諗。正在心大心細中……

作者: hangyodon    時間: 15-9-1 09:48

tekkulas 發表於 15-8-31 19:18
剛巧也為買琴煩惱中,我小朋友剛剛學琴3個月,平時在琴室學,回家冇得練琴,考慮新買琴,但又怕小朋友吾愛 ...
買住個平先啦, 我識幾個朋友學學吓都放棄咗...
作者: tekkulas    時間: 15-9-1 14:19     標題: 引用:Quote:tekkulas+發表於+15-8-31+19:18+剛巧

原帖由 hangyodon 於 15-09-01 發表
買住個平先啦, 我識幾個朋友學學吓都放棄咗...
想請問一下,点樣先可以知道個小朋友會繼續學落去呢?

作者: hangyodon    時間: 15-9-1 14:57

tekkulas 發表於 15-9-1 14:19
我囡囡學咗兩年, 我問佢佢都同我講想繼續學我先決定買琴俾佢....
當然過去兩年佢有日日練琴

我識啲人學咗一年都好慢, 唔肯練
攪攪吓直情停咗.....

我已經買咗la~~~等TL送黎!

作者: tekkulas    時間: 15-9-1 15:36     標題: 引用:Quote:tekkulas+發表於+15-9-1+14:19+想請

原帖由 hangyodon 於 15-09-01 發表
我囡囡學咗兩年, 我問佢佢都同我講想繼續學我先決定買琴俾佢....
當然過去兩年佢有日日練琴
你地本身屋企已經有琴了嗎? 我家冇琴進度會慢左少少,所以就想買個琴比佢日日練下,習慣每天都練琴會好啲!如果2-3萬,你睇過咩牌子型號? 比我地參考下呀!謝謝

作者: AgapePa    時間: 15-9-1 15:53

tekkulas 發表於 15-9-1 14:19
唔使打, 唔使鬧, 唔使三崔四請, 唔使利誘, 又自己肯練琴, 咁咪肯定會繼續學落去囉.

作者: tekkulas    時間: 15-9-1 16:10     標題: 引用:Quote:tekkulas+發表於+15-9-1+14:19+想請

原帖由 AgapePa 於 15-09-01 發表
唔使打, 唔使鬧, 唔使三崔四請, 唔使利誘, 又自己肯練琴, 咁咪肯定會繼續學落去囉.
...
甘樣我一定吾會比佢學了,慳返好過

作者: hangyodon    時間: 15-9-1 16:14

AgapePa 發表於 15-9-1 15:53
...
我陪佢練, 都要催先肯架......
練新歌就唔多想, 但佢彈到啲歌又會想再彈
所以要做吓樣, 話佢好叻; 唔好做得太假佢都信架

作者: Amymichelle    時間: 15-9-1 16:26

hangyodon 發表於 15-8-31 17:21
我都諗住買U1架啦, 但見TL現金價U1賣62800 vs U3 68000;
咁睇黎都係買U3抵啲?
我同你一樣,初頭都諗住買U1,後來去左TL,因為價$唔爭好遠⋯最後買左U3!
作者: hangyodon    時間: 15-9-1 16:46

Amymichelle 發表於 15-9-1 16:26
我同你一樣,初頭都諗住買U1,後來去左TL,因為價$唔爭好遠⋯最後買左U3!
你個琴幾時到呀?佢同我講要成十月中/尾先到~~~

作者: Soundervolt    時間: 15-9-1 17:12     標題: 回覆:買琴

純粹路過,當年阿仔學琴,屋企話事人話買就買個好少少,唔使將來學到高級時換琴。最後阿仔學咗兩年後再冇學,之後個琴變成咗屋企其中一件稼私....原本想轉贈俾其他親友,不過佢地屋企又放唔落,最後以震撼價賣出。奉勸各位如果小朋友真係有興趣同資質先至好決定買高階鋼琴。

作者: wtskina    時間: 15-9-1 19:04     標題: 回覆:Soundervolt 的帖子

講得好岩,買前要停一停念一念!

作者: tekkulas    時間: 15-9-1 19:17     標題: 引用:講得好岩,買前要停一停念一念! +

原帖由 wtskina 於 15-09-01 發表
講得好岩,買前要停一停念一念!
如果吾買在家冇得練,就要一至兩天去租琴練下,吾係就會好易吾記得,日日上上落落又好麻煩下,租琴計計埋埋又係$,甘就諗買個平平地嘅琴减少損失。呀囡真係吾夠用先再算囉!

作者: suzuki12    時間: 15-9-2 00:12     標題: 回覆:tekkulas 的帖子

同意,加上租琴也有一定風險,我早排租左部琴,仲要搵有朋友介紹的,佢聲稱話搵部靚d新淨d, 送回來後即使已tune 完琴,但把聲都仲係有些古怪,又未至於走音,但很不清脆(我不識音樂,但靠耳朵都分到)。買或租琴真係要去聽聽,我又上了一課,下次會醒d.

作者: hangyodon    時間: 15-9-2 10:00

如果學琴屋企真係要有部琴架, 冇既話下下去琴行練半小時...真係好難練
作者: Soundervolt    時間: 15-9-2 11:07     標題: 回覆:買琴

其實宜家有啲牌子嘅電子鋼琴已十分唔錯,我有幾個鋼琴高手朋友都話手感同音色已經可以達到真鋼琴水準,仲話可錄音同方便半夜戴耳筒練琴等等方便之處。不過大部份人始終覺得真鋼琴先至夠原汁原味。除咗租琴外其實可以考慮到二手琴店揀啱先至買部二手琴俾初學小朋友,起碼當小朋友唔再學琴時再賣回琴行都冇咁傷,到睇清楚小朋友喺鋼琴方面真係有好發展先至投資買靚琴都未遲。

作者: hangyodon    時間: 15-9-2 11:46

Soundervolt 發表於 15-9-2 11:07
其實宜家有啲牌子嘅電子鋼琴已十分唔錯,我有幾個鋼琴高手朋友都話手感同音色已經可以達到真鋼琴水準,仲話 ...
其實小朋友學得琴都成八百蚊-1一個月, 用返萬幾二萬買琴係屋企練都唔係好過份如果小朋友諗住到上到八級+家中有兩位小朋友..加埋一部琴可以用上三十年以上

買隻好啲既琴都無可厚非

作者: Soundervolt    時間: 15-9-2 12:03     標題: 引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-9-2+11:07+其

原帖由 hangyodon 於 15-09-02 發表
其實小朋友學得琴都成八百蚊-1一個月, 用返萬幾二萬買琴係屋企練都唔係好過份如果小朋友諗住到上到八級+家 ...
如果八百蚊一個月已相當廉宜。萬幾蚊一部鋼琴並不算貴,但老實講只可以屬於初階鋼琴,而且這級數嘅鋼琴並唔能夠用上三十年。如果將來小朋友高階時就需要換琴。

作者: hangyodon    時間: 15-9-2 13:48

Soundervolt 發表於 15-9-2 12:03
如果八百蚊一個月已相當廉宜。萬幾蚊一部鋼琴並不算貴,但老實講只可以屬於初階鋼琴,而且這級數嘅鋼琴並唔 ...
我意思係一部well maintained鋼琴三十年後都用得, 即係仲有佢既價值想換琴都可以出售返部鋼琴

況且, 我相信呢個世界唔少人用部萬幾蚊鋼琴都可以考到八級

作者: tekkulas    時間: 15-9-3 00:31     標題: 引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-9-2+12:03+如

原帖由 hangyodon 於 15-09-02 發表
我意思係一部well maintained鋼琴三十年後都用得, 即係仲有佢既價值想換琴都可以出售返部鋼琴

況且, 我相 ...
搞下笑先,用到不用到三十年後,我到時已經老到冇氣力理佢了

作者: ho_yan2406    時間: 15-9-3 01:13

咩琴都上到8級,我部唔係名牌既琴都用左20年,陪我考埋DIP添喇~
作者: hangyodon    時間: 15-9-3 19:18

而家U1減到5萬3
有心買既可以留意吓
作者: lithian214    時間: 15-9-3 23:50     標題: 回覆:hangyodon 的帖子

我都買左部2手琴,學琴方便d

作者: 1a2b3c4z    時間: 15-9-6 05:16     標題: 引用:咩琴都上到8級,我部唔係名牌既琴都用左20年

原帖由 ho_yan2406 於 15-09-03 發表
咩琴都上到8級,我部唔係名牌既琴都用左20年,陪我考埋DIP添喇~

有心好學乜琴都可以!

反而我覺得學到咁上吓,當仔女自己可以分得出部琴D聲已經不能滿足佢嘅要求,咁就係時候可以買部高級D嘅比佢

利申:屋企部二手琴人地免費送,不是Yamaha or Kawai,呀仔用佢考到五級distinction, 但佢都唔係話成日痴住去練琴嘅人,好驚佢隨時放棄,所以都爭扎緊買唔買個新琴比佢😣

作者: ho_yan2406    時間: 15-9-7 00:20

1a2b3c4z 發表於 15-9-6 05:16
有心好學乜琴都可以!

反而我覺得學到咁上吓,當仔女自己可以分得出部琴D聲 ...
我6級先有琴,部琴好難先得到,我緊係FEEL到部琴唔太夠我彈啦,好想換但又冇錢,一換起碼換部十萬喎....最重要一點係,我唔捨得我呢部琴囉,我又冇本事間屋放2部琴

作者: letea    時間: 15-9-7 11:42

初學最好都係2手琴,但音色一定唔要難聽,唔係小朋友無手心機彈
作者: kimberlybaby    時間: 15-9-7 12:12     標題: 回覆:買琴

學左幾年,我都係買二手

作者: hangyodon    時間: 15-9-7 13:35

我覺得開始學琴最好平平地買部二手琴; 我覺得10K已經夠
學到三級真係肯定會再學就換部好啲既, e.g. Yamaha U1/U3
作者: KEKELAMLAM    時間: 15-9-17 23:21     標題: 回覆:買琴

我有台韓國牌子2手5尺琴想放,有絲絨琴套+凳+暖管,有意pm我留email俾資料

作者: fatherjason    時間: 15-9-18 00:10

緊係買U3
作者: CherryIce    時間: 15-9-23 23:44     標題: 回覆:fatherjason 的帖子

我就係怕對仔女學學吓無興趣學落去,所以當初只係在琴倉買咗部七仟幾蚊嘅二手琴比對仔女學琴用,諗住兩個學到G5至換部U3。

作者: fc926    時間: 15-9-24 21:12     標題: 回覆:買琴

我小朋友之前初學時,只係$300+月租綱琴,後來學左兩年,見佢都可以學落去就襯平買左部Kawai K8去準備教琴試,做到high distinction成績,不枉我俾咁貴買部頂級琴。

作者: evason    時間: 15-9-25 17:11

hangyodon 發表於 15-8-31 14:31
請問而家通常買邊隻琴架?
會直接買Yamaha U1/U3
還是先買隻2/3萬左右既琴, 之後先再買好啲?
買2萬幾個D好D!點知個小朋友會不會學一陣話冇興趣啊!或者考慮二手囉!我個時大貪心,一買買U3成8萬!個仔學咗一年話唔想學我痛都尺埋,最後放係屋企一年,唔理點再迫都要佢學!

作者: hangyodon    時間: 15-9-25 17:15

你買U3嗰時要成8萬咁貴?!?
可能呢排Yen跌咗, 所以68000攪掂

我個女學咗兩年幾我先買俾佢
新學一定唔好買貴琴
作者: nobletree    時間: 15-9-26 10:35     標題: 回覆:hangyodon 的帖子

老師都說如有心学,真係買番yamahaU1或u3,你可留意琴行有時有display琴賣,都平好多,但要找大型琴行,有D無良二手又當display賣

作者: hangyodon    時間: 15-9-27 17:23

nobletree 發表於 15-9-26 10:35
老師都說如有心学,真係買番yamahaU1或u3,你可留意琴行有時有display琴賣,都平好多,但要找大型琴行,有D ...
我其實唔係好明點解要買display琴
好好地買個U1, 分期供都唔算好貴
買唔起U1嗰咪買返啲普通model, 或者等吓有冇人係baby-kingdom放二手U1
點都好過成日俾人試既display
作者: nobletree    時間: 15-9-29 10:47     標題: 回覆:hangyodon 的帖子

如在大行嘅display都係放兩至三年,一部ul嘅display琴都會靚過一部全新yamaha東南亞製造,所以大行一有搬遷,熱門display好快賣,但如有能力買一部高質數全新琴就另計。琴吾同电視,电視就真係吾好買display.只是個人及琴老師的見解

作者: Angel8    時間: 15-9-29 10:50

路過借位一問, 你地鋼琴會選擇放係書房定放係廳?
作者: hangyodon    時間: 15-9-29 14:57

Angel8 發表於 15-9-29 10:50
路過借位一問, 你地鋼琴會選擇放係書房定放係廳?
呢啲超個人, 房夠大就當然房
作者: Angel8    時間: 15-9-29 16:32

咁我又冇考慮到音質問題, 我只係咁諗, 2個小朋友, 到時一個做功課, 一個練琴, 好似放廳會好啲......... 但又想佢入房練琴冇咁搔擾..... 所以想睇下放邊好 (書房一定唔會大)

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5