教育王國

標題: 統一派位"主動尋寶法" [打印本頁]

作者: hkpapa852    時間: 15-8-6 11:46     標題: 統一派位"主動尋寶法"

依家越嚟越多校網變咗天地網, 叩門亦越嚟越難. 唔想派得太差又叩唔到門, 唯有"主動尋寶", 將一間較可接受既二/三線學校, 甚至"寶校"放前D做防寶線.

以下係參考過學校既升中派位, 覺得都可以考慮用嚟做防寶既部份學校:

2012/2014年度升中派位表現:

校網

學校

升一線中學比例 (2011/2013)

升一線中學比例 (2012/2014)

升一線中學比例 (2013/2015)

香港潮商

36.84%

43.55%

36.36%

佛教康山

約 25%

約 25%

廣東道官立

至少 18.33%

佐敦道官立

介乎 9.7%-35.5%

方樹泉

21.51%

沙崙

45.00%

30%

塘尾道官立

24.19%

牧愛

29.49%

樂善堂

至少 17.2%

石籬天主教小學

18.49%

可信

16.82%

張煌偉

14.29%

張煊昌

至少 11.29%

禧年

至少 13.16%

慈航

27.00%

黃耀南

18.00%

* 因証實了胡忠應不屬於B1中學, 黃耀南既比例由28%下調至18%

作者: 雲牛    時間: 15-8-6 16:42

佐敦道官立(2012-2013派位數據): 介乎  9.7% - 35.5%
個 range 咁大?
作者: hkpapa852    時間: 15-8-6 16:50

雲牛 發表於 15-8-6 16:42
佐敦道官立(2012-2013派位數據): 介乎  9.7% - 35.5%
個 range 咁大?
無辦法, 佢無詳細資料, 只能盡力去估計.

全級得31人畢業:
有6個學生升讀4間聯繫中學, 當中得一間係B1(伊中), 咁即係最差有1個, 最好有3個
有17個學生升讀11間中學, 當中只有2間係B1(九華,油真), 咁即係最差有2個, 最好有8個

所以比例係: (1+2)/31 - (3+8)/31, 所以係介乎  9.7% - 35.5%
作者: SWEETANN    時間: 15-8-6 22:51     標題: 回覆:統一派位"主動尋寶法"

hkpapa,  想請教其實太古係咪仍然比康山睇高一線

作者: zanezane    時間: 15-8-7 00:31

主動尋寶法的原理是靠自己的選校策略求穩。

要小心自己學校推薦小朋友有無特別的policy.
有些學校派乙3或乙5內,唔會為學生出薦信。

當有人唔識策略,排哂4大天王係頭,跌入谷底,有的學校會因此搏命幫手,(仲要扣門因此有著數)。但見你乙3都入到,就同你講:你乙3入到wor, 我再幫你就講唔通wor.

係呢個狀態扣門內心會好難受。要查清學校以往做法再考慮呢係咪用呢個方法。
作者: MrBeast    時間: 15-8-7 07:28

近幾年都有些po on 基道和沙侖 in 31/32, 這些做防守不是較好嗎?
作者: hkpapa852    時間: 15-8-7 07:45

MrBeast 發表於 15-8-7 07:28
近幾年都有些po on 基道和沙侖 in 31/32, 這些做防守不是較好嗎?
31網基道因為位少,加上d家長保守咗,放乙2都有好多人唔中了,所以要揀多個防寶既選擇,尤其係係31網搏St Mary既家長
沙崙始終見唔到升中派位資料,唔敢講係好定唔好

作者: aazz    時間: 15-8-7 09:56

其實43校網是不是真是好差?有冇寳可尋的。。
作者: hkpapa852    時間: 15-8-7 10:20

aazz 發表於 15-8-7 09:56
其實43校網是不是真是好差?有冇寳可尋的。。
43網除咗嘉諾撒, 無一間公佈升中派位資料, 有難度.....

作者: siden    時間: 15-8-7 10:20     標題: 引用:+本帖最後由+zanezane+於+15-8-7+00:32+編

原帖由 zanezane 於 15-08-07 發表

主動尋寶法的原理是靠自己的選校策略求穩。
講真除非幼稚園校長同target小學有交情,否則幼稚園推薦信成效存疑。

作者: zanezane    時間: 15-8-7 11:23

回覆 siden 的帖子

係呀.... 要好好查下學校的前科.

但到扣門階段, kg先同你講: 你乙3入到, 我唔幫你.... 咁就好難受.
自己都係怕唔知去左邊先會求穩降格咁用呢個"主動法". 但今年面對此情況, 有人無研究過data, 無strategy , 有推薦排條快pass, 你就排普通通道, 到時就唔係太爽

不過區內基督教小學幼稚園都多交流, 校長出動救命的機會都唔可以話細.
好似48網..... 其實唔需要用尋寶法, 一個表現正常的學生, 就算能力平庸一點, 都唔難扣到二線 (e.g.基樂, 秀明, 樂天, 秀天, 堅樂)
如在48放喜歡的幾間在甲1, 2,3,乙1,乙2,什至乙3,  至少在扣門時有4, 5間都有誠意的証明.

用唔用呢個主動法好睇家長的個性, 和小朋友的扣門力和心理承受力.
用的好處就係預左求人不如求己, 乙3止蝕, 簡單地用半年至一年時間集中準備由甲1扣到乙2.

作者: lauwingtai    時間: 15-8-7 11:31

hkpapa852 發表於 15-8-7 07:45
31網基道因為位少,加上d家長保守咗,放乙2都有好多人唔中了,所以要揀多個防寶既選擇,尤其係係31網搏St M ...
31你推介邊間尋寶?
作者: MASAYA    時間: 15-8-7 11:41

張煌偉個數點得黎?唔見官網有講

兩年前該校老師講過升band one不足一成,不過近年張煌偉升呢中,有14%都唔奇
作者: MrBeast    時間: 15-8-7 11:56

31網基道因為位少,加上d家長保守咗,放乙2都有好多人唔中了,所以要揀多個防寶既選擇,尤其係係31網搏St M ...

Ic, 也聽過基道早兩年有人話乙二抽唔到,可能自己也冇update。不過你list 個幾間中的方樹全已我所知之前是不差的但這幾年就sir 滑梯咁(judged by 自行人數)
作者: hkpapa852    時間: 15-8-7 12:10

MASAYA 發表於 15-8-7 11:41
張煌偉個數點得黎?唔見官網有講

兩年前該校老師講過升band one不足一成,不過近年張煌偉升呢中,有14%都 ...
校務報告P.11: http://www.cwwps.edu.hk/development/201301_report.pdf

升中派位結果
本年度本校共有35位小六畢業生,派位結果如下:

獲派首三個志願百分率:83%(29人)

獲派東莞工商總會劉百樂中學百分率:2.9%(1人)

獲派英文中學百分率:14.3%(5人)

獲派英文中學包括:天主教郭得勝中學、香港九龍塘基督教中華宣道會鄭榮之中學、沙田蘇浙公學

獲派三間英中都係傳統一線學校.

其實, 88,89同91三個網既官津小學既B1率, 依家應該唔會咁易低得過10%, 因為多得培僑同王錦輝唔幫學生呈分, 加大咗B3學生個Pool

作者: hkpapa852    時間: 15-8-7 12:37

MrBeast 發表於 15-8-7 11:56
Ic, 也聽過基道早兩年有人話乙二抽唔到,可能自己也冇update。不過你list 個幾間中的方樹全已我所知之前是 ...

方樹泉個數字係係佢份校務報告P.20搵出嚟:
http://www.tkfsc-school.edu.hk/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce//sch_report/1314_sch_report_1418870515.pdf

一級93人有1個考入一線直資, 19人入一線官津

人少揀唔代表學校唔得既, 只係D人個個鍾意"名校"啫

作者: hkpapa852    時間: 15-8-7 13:02

其實要攪到"主動尋寶", 都係D超級天地網, 乙1唔中都近乎無二線學校可放係乙2用嚟防寶個D網, 如14網, 31網既女仔, 32網, 91網; 其它大把二線學校既網, 好似16網, 45網, 48網, 根本無需要
作者: LeeCC    時間: 15-8-7 13:27

沙崙有13~14派位資料,但14~15未見
作者: hkpapa852    時間: 15-8-7 14:08

LeeCC 發表於 15-8-7 13:27
沙崙有13~14派位資料,但14~15未見

嘩, 睇個表, 沙崙好勁喎, 勁過大天同協和. 唔駛用嚟防寶, 直接放乙1好過!

中學

圖表比例份數

九華

伊中

油真

聖芳濟

協恩

銘基

信義

劉皇發

循道

九真

鄧鏡波

基道

德雅

林炳炎

唐乃勤

聖安當

張明添

德貞

聖若瑟

圖表合共約51份, 一線中學共佔23份, 升讀一線中學比例: 23/51=~45%.
校網話有16%入一線中學係B2學生, 咁沙崙B1學生比例有: 45%-16%=~29%

作者: zanezane    時間: 15-8-7 14:30

回覆 hkpapa852 的帖子

係, 抽哪個網都有d關係.

但好似14網, 有學校在扣門時會睇排位係咪在乙1-3內, 有朋友後悔在乙3放左寶, 因寶扣門都入硬.(好似康山, 今年6月6日排頭果d即刻話收.)

如果重來一次, 乙3反而想放心儀一點的, 至少扣門都多個point 講下.

作者: MrBeast    時間: 15-8-7 18:23

hkpapa852 發表於 15-8-7 12:37
方樹泉個數字係係佢份校務報告P.20搵出嚟:
http://www.tkfsc-school.edu.hk/it-school/php/webcms/files/ ...
所以我也認為它之前是間不錯的小學,不過assuming ok的話世襲生都會在自行階段報讀,the downward trend might be a concern.
作者: terenceytf    時間: 15-8-7 19:21     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

你好,我係 72 網嘅家長,第一次面對幫子女揀小學,同太太亦去過至少六七間學校嘅簡介會,現在仍然苦惱不已。所以想請教吓,喺 72 網嚟講,你會有咩 advise 呢?感謝。

作者: simonwan    時間: 15-8-7 23:53

其實以寶制寶系好悲哀,即系比D Fing 頭阿仔食,叫佢唔好食白粉。
作者: mayyylai    時間: 15-8-8 13:49

我個女派咗呢間,究竟呢間 OK 嗎?我見佢小一有 4 班,但到小六剩番 2 班,有啲驚?
作者: MASAYA    時間: 15-8-8 14:05

simonwan 發表於 15-8-7 23:53
其實以寶制寶系好悲哀,即系比D Fing 頭阿仔食,叫佢唔好食白粉。
人地話係寶0者,自己睇過諗過度過,我唔覺得悲哀喎,個個話神校名校又未必真係0岩讀呢
個個話苦瓜好苦,榴槤好臭,你0岩食就覺得好野;d人話鵝肝好正好食,我唔鍾意食脂肪肝,唔會揀黎食咁解

作者: LeeCC    時間: 15-8-8 14:30

MASAYA 發表於 15-8-8 14:05
人地話係寶0者,自己睇過諗過度過,我唔覺得悲哀喎,個個話神校名校又未必真係0岩讀呢
個個話苦瓜好苦,榴 ...
同意啊
適合小朋友就好了,如果小朋友能力不夠,就算派到間神校都無福消受,自己離場

作者: hkpapa852    時間: 15-8-8 14:57

simonwan 發表於 15-8-7 23:53
寶校都只係通過常升中派位較差啫,你講度話吸毒咁就太誇張了,又唔係叫你去X真
作者: LeeCC    時間: 15-8-8 16:05

其實只係為自己設保險線,唔使講得吸毒甘難聽,有些小朋友吾系讀這些學校,可能系有能力,也可能只係好彩,這些學校都有學生,都有家長,可否顧下人地感受?
作者: simonwan    時間: 15-8-9 23:10

MASAYA 發表於 15-8-8 14:05
個個話苦瓜好苦,榴 ...

我說的悲哀唔係話讀寶校,我說的悲哀系如果你覺得某些學校系寶校,應該你會全部都唔想讀,而搞到要系寶校選一間來讀,系好無奈的事。呢點就系悲哀之處。明白嗎?
作者: simonwan    時間: 15-8-9 23:16

LeeCC 發表於 15-8-8 14:30
同意啊
適合小朋友就好了,如果小朋友能力不夠,就算派到間神校都無福消受,自己離場
...
我同意啊!寶校唔系我標簽的,但點解甘多人講寶校?點解甘多人問哪幾間是寶校?點解要有選校策略避開寶校?大部分人一早有了分別心,又何必陳義太高呢?

作者: simonwan    時間: 15-8-9 23:20

hkpapa852 發表於 15-8-8 14:57
寶校都只係通過常升中派位較差啫,你講度話吸毒咁就太誇張了,又唔係叫你去X真 ...

呢個衹是比喻,唔系話讀寶校等於吸毒。甘我就用過第二個比喻。搞到要食過期洪瑞珍同飲鉛水選一樣,真系幾悲哀。

作者: simonwan    時間: 15-8-9 23:26

LeeCC 發表於 15-8-8 16:05
其實只係為自己設保險線,唔使講得吸毒甘難聽,有些小朋友吾系讀這些學校,可能系有能力,也可能只係好彩, ...
同意。寶校這些詞語也會傷人家的心。所以我現在建議大家以後唔好再提什麽寶校?不要再討論填表時怎樣避開寶校,又唔好講點樣以寶制寶。就算有人問都唔好答。好嗎?

請大家顧級這些學校學生及家長的感受,不要再說寶校這個詞語。

作者: hkpapa852    時間: 15-8-10 09:07

simonwan 發表於 15-8-9 23:20
呢個衹是比喻,唔系話讀寶校等於吸毒。甘我就用過第二個比喻。搞到要食過期洪瑞珍同飲鉛水選一樣,真系幾 ...
始乎你仲未明白, 令人覺得不安既, 係你呢D"爛比喻".

中文科老師都會教學生, 比喻要恰當.

作者: frogbobo    時間: 15-8-10 09:43     標題: 引用:Quote:LeeCC+發表於+15-8-8+16:05+其實只係

原帖由 simonwan 於 15-08-09 發表
同意。寶校這些詞語也會傷人家的心。所以我現在建議大家以後唔好再提什麽寶校?不要再討論填表時怎樣避開寶 ...
=) 係咪唔講就唔存在?

現實就係凡事都有高低,人有賢愚。 標籤唔係問題,出現問題係d人對標籤既睇法同理解。

舉個例,我有次排隊係月台等電梯上大堂,有兩三個人係我前面,電梯就到突然黎左個女人推住個坐輪椅既男人,我叫住想衝入電梯果幾個人俾傷殘人仕入先,結果係果個女人同坐輪椅男人怒視同黑我面,非常介意我標籤佢地傷殘。

如果你理解小一派位係乜,係絕對唔會歧視讀寶校d小朋友,佢地只係運氣唔及人地,又冇祖蔭,that it.

作者: MASAYA    時間: 15-8-10 09:47

simonwan 發表於 15-8-9 23:10
我說的悲哀唔係話讀寶校,我說的悲哀系如果你覺得某些學校系寶校,應該你會全部都唔想讀,而搞到要系寶校 ...
所以我第一句就話人地話寶校之嘛, 自己了解過先下定論好難咩? 悲哀既係有d人話間學校係寶校, 然後又有人未睇過就話係寶校, 間學校先最悲哀
不聞不問唔係解決方法, 如果你知呢類學校有優點被人忽略, 唔係應該為佢地發聲咩? 其他家長都多d資訊先有機會考慮

作者: mayyylai    時間: 15-8-10 09:50

mayyylai 發表於 15-8-8 13:49

我個女派咗呢間,究竟呢間 OK 嗎?我見佢小一有 4 班,但到小六剩番 2 班,有啲驚 ...
方樹泉
作者: hkpapa852    時間: 15-8-10 11:05

mayyylai 發表於 15-8-10 09:50
方樹泉
以升中派位嚟睇, 表現唔錯, 但好奇怪, 過去6年, 自行階段都收唔夠 (唔通大家都寧願搏大熱?)
反觀派位成績可能無咁好既羅裕積, 自行收生都好過佢.

到抵係學校內部有D不為人知既問題, 定係因為辦學團體個名(東莞同鄉會)比較愛國既關係呢?

睇下呢個舊帖吧!

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2132311

作者: 奥脫福    時間: 15-8-10 11:20

35網扯得埋果欄其實都未嘗唔係一件好事,至少好過在原區成葛!

作者: hkpapa852    時間: 15-8-10 11:22

奥脫福 發表於 15-8-10 11:20

35網扯得埋果欄其實都未嘗唔係一件好事,至少好過在原區成葛!
如果下年繼續有間方樹泉, 咁應該好過去原區兩大"名校"

作者: simonwan    時間: 15-8-10 15:40

hkpapa852 發表於 15-8-10 09:07
始乎你仲未明白, 令人覺得不安既, 係你呢D"爛比喻".

中文科老師都會教學生, 比喻要恰

是的。我的爛比喻可能會令某些家長不安,是我錯。
根據上面某些網友的邏輯(唔係我的意見;我系認爲“大部分人一早已有了分別心,又何必陳義太高呢?”。我覺得你的資料有用啊!),會令某些家長不安的説話,最好不要提。果如是,EK 常常出現的“寶校”一詞如何?標簽了某些學校是寶,不會令人不安嗎?標簽了寶校不特衹,還把寶校分上中下等,以上等寶校防下等,難道不會令某些“下等寶校”家長傷心嗎?

五十步笑百步而已。

作者: simonwan    時間: 15-8-10 15:47

frogbobo 發表於 15-8-10 09:43
=) 係咪唔講就唔存在?

現實就係凡事都有高低,人有賢愚。 標籤唔係問題,出現問題係d人對標籤既睇法同理 ...
如果你有看我上面的留言,就知道我的立場是不反對討論寶校的。我認爲很多政治正確的詞語是無謂,如長者;老人一詞是沒有問題。

作者: simonwan    時間: 15-8-10 15:55

MASAYA 發表於 15-8-10 09:47
所以我第一句就話人地話寶校之嘛, 自己了解過先下定論好難咩? 悲哀既係有d人話間學校係寶校, 然後又有人未 ...
我系自由市場主義者,我認爲學校的資訊越多、越透明,對所有人越好,包括家長、學生、學校、老師及社會其他人。
作者: hkpapa852    時間: 15-8-10 16:18

simonwan 發表於 15-8-10 15:40
是的。我的爛比喻可能會令某些家長不安,是我錯。
根據上面某些網友的邏輯(唔係我的意見;我系認爲“大部 ...
何謂寶校, 寶校又如何定義?
好似係41網, 部份人心中只有LS同MCS (頂多計埋DPS), 除此以外, 其它的都係當"寶校", 如果唔係點會咁多人只填乙1就算?
似乎你仲未知自己既比喻有幾"爛".... 所謂寶校係大多數都只係較不受家長歡迎和升中派位表現較差既學校, 點都唔會係"害人"既, 你用D對人"有害"既嘢嚟比喻寶校, 咁唔通你覺得無問題嗎?
一間學校受唔受家長歡迎, 大家心知肚明, 唔係好似8萬5咁, 唔講就當不再存在

作者: pigsa    時間: 15-8-10 16:44

請問有無NET 31 其他學校資料?如羅積裕,街坊福行會?
萬分感謝!
作者: hkpapa852    時間: 15-8-10 17:03

pigsa 發表於 15-8-10 16:44
萬分感謝!
羅裕積無派位資料可參考, 不過係校務報告到呢樣嘢:
2012-2013年度校務報告P.14:
學業表現
1. 於2012年的全港性系統評估報告中,小學三年級中文科的成績能遠超於全港基本水平,英文科的成績則遜於全港基本水平,而數學科的成績則與全港基本水平相等。

2013-2014年度校務報告P.14:
學業表現
1. 於2013年的全港性系統評估報告中,小學三年級中文、英文及數學科的成績均略遜於全港基本水平,而小學六年級中文及數學科的成績亦略遜於全港基本水平,英文科的成績更遜於全港基本水平。

似乎學生既學術能力唔係咁高.......

作者: simonwan    時間: 15-8-10 17:07

hkpapa852 發表於 15-8-10 16:18
何謂寶校, 寶校又如何定義?
好似係41網, 部份人心中只有LS同MCS (頂多計埋DPS), 除此以外, 其它的都係當" ...
有時,有害同有益是相對的,非絕對。有些家長認爲升唔到好的中學就系害孩子一世。
還有,我已經承認我的比喻可能令某些家長不高興,并就此認錯。

還還有,系有網友認爲要顧及某些學校家長的感受,甘我就問寶校一詞會唔會也令某些家長不安呢?若會的話,雖然數量可能較我的比喻所引起的不滿爲少,但是不是也要顧及這些家長的感受呢?若否定的話,界綫在哪裏?

我重申,我系贊成資訊越透明越好。

作者: hkpapa852    時間: 15-8-10 17:10

pigsa 發表於 15-8-10 16:44
萬分感謝!
街坊福利會係主要收NCS, 所以係一間英小.
升中派位資料, 亦因為NCS較多既關係, 派到去主流一線中學比例極低.

自己去睇下2012-2013年度校務報告P.8, 只有1/67人入到NPL.... 其餘既.....

作者: pigsa    時間: 15-8-10 17:19     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

唔該洒!⋯看來方樹泉是比較可取的一間⋯之前仲以為佢好差Tim!!

作者: lamyo    時間: 15-8-10 19:13     標題: 回覆:統一派位"主動尋寶法"

廿幾年前我才第一次聽「香港道教聯合會鄧顯紀念中學」,齋聽個名仲係北區,以為肯定 band 3 以下,點知原來貢勁,真係要參詳一下每間學校嘅資料至得,個名改得好唔好,見仁見智

作者: ddddssss    時間: 15-8-10 20:45     標題: 引用:Quote:pigsa+發表於+15-8-10+16:44+請問有

原帖由 hkpapa852 於 15-08-10 發表
街坊福利會係主要收NCS, 所以係一間英小.
升中派位資料, 亦因為NCS較多既關係, 派到去主流一線中學比例極低 ...
“街坊福利會係主要收NCS, 所以係一間英小.
升中派位資料, 亦因為NCS較多既關係, 派到去主流一線中學比例極低.“
咁咪英文好囉?!

作者: bbforever    時間: 15-8-10 21:11

ddddssss 發表於 15-8-10 20:45
“街坊福利會係主要收NCS, 所以係一間英小.
升中派位資料, 亦因為NCS較多既關係, 派到去主流一線中學比例極 ...
油麻地街坊福利會……差不多全是亞裔同學……
作者: pigsa    時間: 15-8-10 22:26     標題: 回覆:bbforever 的帖子

但係那位自稱升學專家趙xx..曾經推介這校⋯皆因自行收爆

作者: hkpapa852    時間: 15-8-11 13:30

啱啱發現, 11網既3寶之一, 連續三年升中派位都有超過35%人升讀一線中學......

所以話, 有得揀, 點解係要留係原區等運到?
作者: 盧BB    時間: 15-8-11 13:35     標題: 回覆:統一派位"主動尋寶法"

請問如果尋寶,如何計法,我想找34網!先謝謝

作者: bbforever    時間: 15-8-11 14:09

bbforever 發表於 15-8-10 21:11
油麻地街坊福利會……差不多全是亞裔同學……

謝謝ok3提點…是南亞裔先啱…
作者: PKKP    時間: 15-8-12 11:04

回覆 pigsa 的帖子

有個網頁顯示全港學校排名,它把學校的學術/校舍等評分,例如在學術方面:

兩油田分別   9/8
兩大天分別   8/6.5
協和                 7
羅裕積/基榮      6.5
基道/方樹全      6
塘官/沙崙/基全  5
鮮魚行              4

值得參考,資料來自 : 學校大全

http://bookofschool.com/school/controller/schoolSearch

作者: frogbobo    時間: 15-8-12 12:15     標題: 引用:回覆+pigsa+的帖子 有個網頁顯示全港學校

原帖由 PKKP 於 15-08-12 發表
呢個排名.........我自己有保留,純以學術而言,91網,沙呂居然多分過一呂,有培僑,而培基影都冇.............

作者: Anfiodan    時間: 15-8-12 13:35

其實88最少人揀應該係呢幾間, 如果佢地都唔差, 88小學算唔算好平均 ?? 
作者: hkpapa852    時間: 15-8-12 17:03

PKKP 發表於 15-8-12 11:04
其咗介紹學校既資料比較可觀之外,呢個網所謂既評分同排名,都係得啖笑
作者: 康鈣C    時間: 15-8-13 02:01     標題: 引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-8-7+14:11+編

作者: hkpapa852    時間: 15-8-13 11:30

康鈣C 發表於 15-8-13 02:01
乜原來沙崙咁勁㗎?!我係舊生,之前爬文話沙崙變咗寶校,我重打定輸數自行一定唔會揀,睇嚟依家可以諗諗!:e ...
雖則可能尋到寶, 但要留意有冇校車

作者: PKKP    時間: 15-8-14 11:20

回覆 康鈣C 的帖子

我覺得沙崙POST出來D成績有懷疑囉!
當年只收到兩班,即係學生多是扣門失敗才入讀這校,有怎會有29%BAND1學生?

那數字太誇張了吧?

作者: LeeCC    時間: 15-8-14 11:31

我當初看這個表,不肯定那年系三班定兩班,所以無理會%,只系估計每間中學的入讀人數,大概有幾多人入band1
照甘講,當初入讀的都係扣不到門的,才讀沙崙,質數應該參差,六年後有此人數入讀一線也不太差喔

作者: hkpapa852    時間: 15-8-14 11:53

PKKP 發表於 15-8-14 11:20
回覆 康鈣C 的帖子

我覺得沙崙POST出來D成績有懷疑囉!
小一時派位唔好又叩唔到門既小朋友, 唔代表佢地學術能力一定差.

而且6年小學生涯, 可以有好大變化.

如果考得入學校既一定係叻既, 考唔入一定係唔掂, 咁點解年年D狀元多數都係出自官津中學, 只有少量係由直資中學出既? 佢地個個都考得入嫁喎?!

作者: LeeCC    時間: 15-8-14 12:08

hkpapa852 發表於 15-8-14 11:53
小一時派位唔好又叩唔到門既小朋友, 唔代表佢地學術能力一定差.

而且6年小學生涯, 可以有好大變化.
有些家長假設叩不到門的,或考不到學校的籮底橙,一世就完了
我身邊真系有如此想法的家長

作者: hkpapa852    時間: 15-8-14 12:19

LeeCC 發表於 15-8-14 12:08
有些家長假設叩不到門的,或考不到學校的籮底橙,一世就完了
我身邊真系有如此想法的家長
...
其實亦有不少家長覺得只要唔係學校太差都會俾仔女去讀, 我相信沙崙有不少此類家長.

11網D寶校以前咪一樣無人揀, 升中派位一樣有3X%-4X%人入到一線中學.

作者: 康鈣C    時間: 15-8-14 12:43     標題: 引用:回覆+康鈣C+的帖子 我覺得沙崙POST出來D成

作者: 康鈣C    時間: 15-8-14 12:49     標題: 引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-8-14+11:53+小

作者: hkpapa852    時間: 15-8-14 13:21

康鈣C 發表於 15-8-14 12:43
學校自己個website post出嚟,都會係假㗎?

其實呢位家長既諗法好有趣, 學校網站公佈既資料就覺得需要質疑, D唔知乜頭乜路網站公佈既所謂學校評分同排名就覺得好有參考價值

作者: pigsa    時間: 15-8-14 13:38     標題: 回覆:統一派位"主動尋寶法"

會不會因為近年小六學生比較少,學位較多競爭較少⋯所以b2學生也易入b1學校呢?

作者: 康鈣C    時間: 15-8-14 13:42     標題: 引用:Quote:康鈣C+發表於+15-8-14+12:43+學校自

作者: hkpapa852    時間: 15-8-14 13:44

pigsa 發表於 15-8-14 13:38
會不會因為近年小六學生比較少,學位較多競爭較少⋯所以b2學生也易入b1學校呢?

...
呢個當然會係一個可能, 但亦非必然. 其實你可以睇番, 有不少小學今年派位係差過上年.

另一個最大原因係, 某D地區因為多咗一D唔幫學生作升中呈分既小學, 結果令不少原本B2學生變B1, B3變B2, 所以亦間接另寶校升中派位表現變好. 其中影響最大既係沙田, 西貢(軍澳)同深水埗呢幾區

作者: bbkingdombb    時間: 15-8-14 15:39

想問問樓主有沒有91網的聖華及信義近年的升中情況呢?謝謝

作者: PKKP    時間: 15-8-16 22:34

嘩!好大篇幅呀!簡直是廣告一則!
那網站概括了中/小學幼稚園等,資料多,有錯在所難免,但覺得它分析31/32,又頗中肯,已說了參考,不宜盡信!我一定不會像一D人教人把某校放乙一......免得誤人子弟!

沙崙13-14年45%升一線中學?怎樣計?
那一大堆數字從何而來?

聖若瑟?一線?
銘基,一線尾?二線頭?

六年可以又很大變化,成績要追及較好的學校很難,還要追過,甚至不指一間,而是追過兩間小學,這機會率,我不懂計囉!

作者: 康鈣C    時間: 15-8-16 23:19     標題: 引用:回覆+hkpapa852+的帖子 嘩!好大篇幅呀!

作者: zanezane    時間: 15-8-17 08:33

回覆 康鈣C 的帖子

其實香港爸爸可去收人錢,有指點人迷津的級數ga la, 但係佢無收錢咁係度幫人諗計,真係好好人。

數據呢d野,唔信咪自己去搵d數字計下lor.

作者: LeeCC    時間: 15-8-17 08:34

PKKP 發表於 15-8-16 22:34

圓圖來自學校的網頁,樓主用心的分析出來的,如果不清楚total population,不相信%,就當圓圖內的每1份代表一個人,最基本的人數單位,可以數到幾多個人頭,樓主的分析只是想方便大家,如果懷疑分析結果可以用自己方法分析

作者: hkpapa852    時間: 15-8-17 09:14

PKKP 發表於 15-8-16 22:34

我只係根據學校提供既官方資料再加以分析, 當然你可以唔認同.

如果咁叫賣廣告, 我年中都幫唔少學校賣.
話時話, 如果真係算廣告, 係咪可以同學校收番錢先? 係既話益下你, 你幫我將下面呢兩個帖入面既學校廣告費收番嚟, 同你5:5分賬.
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2845555
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3082464

我個份你就唔駛俾我啦, 幫我捐俾東華三院家庭輔導部啦! 俾番張收據我得嫁啦!

其實我覺得, 不少人因考小一/小一選校遇上不少問題, 佢地需要既, 唔係升學顧問, 其實係家庭輔導. 家庭輔導先可以令佢地明白到底自己想要D乜, 而唔係隨波逐流咁去人考你又去考, 或者人云亦云地選校.

作者: zanezane    時間: 15-8-17 10:51

家庭輔導,都幾貼切。選擇困難時,去搵社工傾下,搵個人做聆聽者,有系統咁統整過d fact, 講講下就會解得通。

作者: terenceytf    時間: 15-8-17 12:56     標題: 引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-8-17+09:31+

原帖由 hkpapa852 於 15-08-17 發表
hkpapa 你好,我都係一個爸爸,第一次面對子女升小一嘅問題。我嘅校網係 72 網,自己亦有同太太去過一些學校簡介會,但仍然感到苦惱。

因為天水圍嘅小學似乎好的,特別係可以升上一線英中嘅,好似唔係咁多。同埋小一派位看來頗容易跌落一些比較差嘅學校,有幾間比較好啲嘅區內小學都話要 1-1-1,否則連面試嘅機會都冇,令到自己更不知如何是好。所以,可以指教一吓嗎?謝謝你! (自己個仔比較鍾意英文同埋活動一啲嘅上課模式,第一志願宜家諗緊天水圍天主教,伍冕端,天官。我都知係極難入,得 15 分)

作者: LeeCC    時間: 15-8-17 13:11

銘基,聖若瑟是否一線,系個人標準,所以數人頭,再按自己的標準計下幾多個入一線

因為我識得有家長認為無人入英皇,皇仁,男女拔,喇沙,St Mary 呢d,間學校吾算有人入一線學校,她說九龍華仁都吾算
作者: longlongpochuma    時間: 15-8-18 09:49

terenceytf 發表於 15-8-17 12:56
hkpapa 你好,我都係一個爸爸,第一次面對子女升小一嘅問題。我嘅校網係 72 網,自己亦有同太太去過一些學 ...

幫推! 可否請您講埋70,71,萬分感謝!!!
作者: MASAYA    時間: 15-8-18 11:05

hkpapa 你好,我都係一個爸爸,第一次面對子女升小一嘅問題。我嘅校網係 72 網,自己亦有同太太去過一些學 ...
我唔知可唔可參考,我識得住天水圍既親朋,小學係自己區讀,升中好多都讀屯門既中學,中學網屯門區較好 (好似係),即係佢地應該都係自行入,你可以留意下邊間小學派位派屯門中學既多,理論上中學都認同呢d小學畢業生既能力
作者: hkpapa852    時間: 15-8-18 12:28

啱啱搵咗D關於72網小學既今年既升中派位資料, 參考下:

2013/2015年度升中派位資料:

學校

升一線中學比例

升一線官津比例

升一線直資比例

天水圍天主教

40.48%

40.48%

0.00%

天水圍官立

33.33%

33.33%

0.00%

獅子會何德心

17.31%

17.31%

0.00%

李兆基

< 22%

葉紹蔭

23.08%

23.08%

0.00%

靈愛

11.11%

11.11%

0.00%

李東海

25.00%

25.00%

0.00%

姚達之

> 16.07%

16.07%

0.00%

伊利沙伯舊生會小學分校

14.96%

14.96%

0.00%

作者: mayyylai    時間: 15-8-18 12:33

你好勁呀!
作者: hkpapa852    時間: 15-8-18 14:36

longlongpochuma 發表於 15-8-18 09:49
幫推! 可否請您講埋70,71,萬分感謝!!!

70,71暫時無乜嘢搵到, 睇住先:

2012/2014年度升中派位資料:

校網

學校

升一線中學比例

屯門官立

> 55.46%

何壽基

> 29.03%

作者: longlongpochuma    時間: 15-8-18 15:40

hkpapa852 發表於 15-8-18 14:36
70,71暫時無乜嘢搵到, 睇住先:

2012/2014年度升中派位資料:

謝謝您!!
作者: terenceytf    時間: 15-8-19 01:05     標題: 引用:Quote:terenceytf+發表於+15-8-17+12:56+hk

原帖由 MASAYA 於 15-08-18 發表
我唔知可唔可參考,我識得住天水圍既親朋,小學係自己區讀,升中好多都讀屯門既中學,中學網屯門區較好 (好 ...
Thanks for your information.

作者: terenceytf    時間: 15-8-19 01:16     標題: 引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-8-18+14:57+

原帖由 hkpapa852 於 15-08-18 發表
多謝你!想請教下如果「主動尋寶」的話,係咪即係好似李東海呢啲可以考慮呢?謝謝你!

作者: hkpapa852    時間: 15-8-19 09:07

terenceytf 發表於 15-8-19 01:16
多謝你!想請教下如果「主動尋寶」的話,係咪即係好似李東海呢啲可以考慮呢?謝謝你!

...
呢個帖既原意, 係幫大家發掘一D區內較不受歡迎, 但其實以升中派位表現嚟講可以考慮作"防寶"既選擇.

唔係叫你直接諗吓入唔入間學校.

至於係咪可以考慮, 建議你花D時間去瞭解下呢D學校. 畢竟, 升中派位表現只係其中一個參考指標

作者: terenceytf    時間: 15-8-20 00:57     標題: 引用:Quote:terenceytf+發表於+15-8-19+01:16+多

原帖由 hkpapa852 於 15-08-19 發表
呢個帖既原意, 係幫大家發掘一D區內較不受歡迎, 但其實以升中派位表現嚟講可以考慮作"防寶"既選擇.

唔係叫 ...
明白,謝謝你。

作者: PKKP    時間: 15-8-20 23:18

根據官方網頁,沙崙在13/14年度有三班畢業生,但學校那圓形圖只有51人畢業,平均每班17人?似乎不合邏
輯!一般小班有23人左右,難道在這六年裡,走D走D,剩下17人?又或有十多人的升中資料沒有列出呢?

作者: LeeCC    時間: 15-8-21 08:40

個圓圖的title寫左系摘要,無講過系列曬全部人數,所以我當初看這個圖時系吾肯定總人數
作者: mcl203    時間: 15-8-21 10:26

PKKP 發表於 15-8-20 23:18

根據官方網頁,沙崙在13/14年度有三班畢業生,但學校那圓形圖只有51人畢業 ...
又似乎無錯噃....總會有D地方睇吓每班大約人數既...2014/15 學生校內相...數人頭

http://www.sharonlu.edu.hk/studentphoto/1415/20140930/page/image10.html

作者: hkpapa852    時間: 15-8-21 13:38

PKKP 發表於 15-8-20 23:18

根據官方網頁,沙崙在13/14年度有三班畢業生,但學校那圓形圖只有51人畢業 ...
唔, 其實你識唔識睇"圖表"?

圖表顯示係以"百份比"計. "51份"係按照圖表顯示"既粗略估計, 唔代表係51個人喎!

至於係咪仲有學生派位沒有顯示出嚟, 我唔肯定.

不過連派入"林炳炎"同"德貞"既人數比例都有例出嚟, 我又諗唔到有D咩學校派到去唔可以列出嚟咁失禮啦!

作者: LeeCC    時間: 15-8-21 13:59

hkpapa852 發表於 15-8-21 13:38
唔, 其實你識唔識睇"圖表"?

圖表顯示係以"百份比"計. "51份"係按照圖表顯示"既粗略估計, 唔代表係51個人喎 ...
我當初也想過是否有學生的派位結果未列出,但又覺得有部分學校都列出來,還有什麼學校吾會列出來呢?
我覺得如果有,可能性系嘉道理,因為我見過有非華裔畢業學生穿著嘉道理的校服來接弟妹放學,但我覺得就算吾列出來也不算是失禮,因為這是受學生的背景因素影響。

作者: kate12210    時間: 15-8-21 15:04     標題: 引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-8-11+13:27+

原帖由 hkpapa852 於 15-08-06 發表

依家越嚟越多校網變咗天地網, 叩門亦越嚟越難. 唔想派得太 ...
請教40網點填表好?大坑東宣道如何,網上好少人提到,但住得近,如不太差,會諗下填乙二

作者: hkpapa852    時間: 15-8-21 15:39

kate12210 發表於 15-8-21 15:04
請教40網點填表好?大坑東宣道如何,網上好少人提到,但住得近,如不太差,會諗下填乙二

...
呢間學校真係無乜公開資料搵到嚟評估佢既水平.

但應該唔會太差, 否則唔會近幾年都仲可以年年全級收足重有成130人畢業.

作者: kate12210    時間: 15-8-21 16:51     標題: 引用:Quote:kate12210+發表於+15-8-21+15:04+請

原帖由 hkpapa852 於 15-08-21 發表
呢間學校真係無乜公開資料搵到嚟評估佢既水平.

但應該唔會太差, 否則唔會近幾年都仲可以年年全級收足重有 ...
40網係好多學校甘,但熱門校如果唔係填乙一都唔使指意有機會,乙二三做保險校的真係好難填!乙三到依家都唔知點填好

作者: PKKP    時間: 15-8-30 23:00

回覆 LeeCC 的帖子

多謝大家提醒!我看漏眼!差點被誤導了!
沙X學校寫明摘要,即不是全部啦!
51份又不等於51人!一人一份不是最清楚簡單嘛!(欣賞大天,列明男女人數等)
那麼,等於102人?三班畢業,102人又太多,不合理!

然則,是否三班各列出最好的17人????變成那圓形摘要?

我怕樓主好心做壞事!被利用了!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5