教育王國

標題: RC vs ESF Shatin vs ICS vs 搬去11網抽學校? [打印本頁]

作者: momotam168    時間: 15-7-7 02:16     標題: RC vs ESF Shatin vs ICS vs 搬去11網抽學校?

應該點揀好.... 新界的話多數唔會選擇抽獎,揀私or 國際學校...
定直接搬去11網住好d ...

作者: siden    時間: 15-7-7 07:02     標題: 回覆:RC vs ESF Shatin vs ICS vs 搬去11網抽學校?

RC

You're likely studying at esf kinder now

i don't think your kid can handle P1 chinese in net 11 schools

作者: eaubobo    時間: 15-7-7 09:55     標題: 回覆:RC vs ESF Shatin vs ICS vs 搬去11網抽學校?

建議樓主想清楚走邊條路:local or international school.
世事無絕對,只在乎家長和小孩適合邊條路多d!

作者: polarbearlee    時間: 15-7-7 10:53     標題: 回覆:RC vs ESF Shatin vs ICS vs 搬去11網抽學校?

路過,有錢又有International收就讀,唔好讀local.
Local 條路又難行又多人爭,又辛苦又無回報,DSE認受性又低,又同123非爭資源。讀國際輕輕鬆鬆,外國讀完U返來香港又搵得多,老細又睇高一線。

作者: siden    時間: 15-7-7 11:04     標題: 引用:路過,有錢又有International收就讀,唔好

原帖由 polarbearlee 於 15-07-07 發表
路過,有錢又有International收就讀,唔好讀local.
Local 條路又難行又多人爭,又辛苦又無回報,DSE認受性 ...

咪係。

我有$又入到的話。

早就讀國際。

不過外國大學番黎又不會比香港吃香,Oxbridge Ivy league除外。

作者: Soundervolt    時間: 15-7-7 11:15     標題: 引用:+本帖最後由+siden+於+15-7-7+11:08+編輯+\

原帖由 siden 於 15-07-07 發表
如果讀Medic或Law仲更加要喺香港讀大學...

作者: jantan28    時間: 15-7-7 13:21

其實外國返來的多於商界及銀行/投行有優勢,因presentation skill 較好, 但一些professional, qualification, 考牌的行業於local讀都有不錯的發展
作者: Soundervolt    時間: 15-7-7 14:00     標題: 引用:其實外國返來的多於商界及銀行/投行有優勢

原帖由 jantan28 於 15-07-07 發表
其實外國返來的多於商界及銀行/投行有優勢,因presentation skill 較好, 但一些professional, qualificatio ...
因為如果喺外國讀Medic或Law將來要喺香港執業,係需要再考專業試,跟以前英聯邦制度唔同,所以現時要喺香港讀呢尐科目會比較有絕對優勢。

作者: momotam168    時間: 15-7-15 23:58     標題: 回覆:RC vs ESF Shatin vs ICS vs 搬去11網抽學校?

就係咁所以想仔仔讀ib 對佢將來好d, 男人始終係要醒目搵錢果種,女仔就靜態d 做專業人士最好

作者: Babyarsene    時間: 15-7-16 00:45     標題: 引用:就係咁所以想仔仔讀ib+對佢將來好d,+男人始

原帖由 momotam168 於 15-07-15 發表
就係咁所以想仔仔讀ib 對佢將來好d, 男人始終係要醒目搵錢果種,女仔就靜態d 做專業人士最好

...
讀ib 一定醒?考dse就係豬頭炳揾唔到錢? 咁講嘅你唔使問去ib喇!

作者: 木子兔媽媽    時間: 15-7-16 00:55     標題: 回覆:RC vs ESF Shatin vs ICS vs 搬去11網抽學校?

May I ask is your kid in local or IS now? Applying IS primary in coming month (I.e. To K2 local KG in coming Sept) or already K2, going to K3 in coming Sept? Mind you that if your kid is already going to be K3, you need to wait very few vacancy in IS. If turning K2 in local, then just apply centralized interview in coming months and if failed, moved to area that you wish to have lucky draw.

作者: momotam168    時間: 15-7-16 09:10     標題: 引用:May+I+ask+is+your+kid+in+local+or+IS+now

原帖由 木子兔媽媽 於 15-07-16 發表
May I ask is your kid in local or IS now? Applying IS primary in coming month (I.e. To K2 local KG i ...
She is going to k2

作者: Vickyblah    時間: 15-7-16 10:25     標題: 回覆:RC vs ESF Shatin vs ICS vs 搬去11網抽學校?

oh原來你小朋友已讀緊is? 咁你應該照讀is primary ,轉local可能會進度上未必跟到喎!

作者: Yeahp    時間: 15-7-16 10:44

就算搬去11校網都未必抽到心水學校, 為什麼要搏? 如果讀緊ESF kinder 更加唔好放棄容易些入ESF la.
作者: ylmanhk    時間: 15-7-16 10:50     標題: 回覆:RC vs ESF Shatin vs ICS vs 搬去11網抽學校?

esf

作者: momotam168    時間: 15-7-16 16:32     標題: 回覆:RC vs ESF Shatin vs ICS vs 搬去11網抽學校?

不是Esf k2 ar
Local k2

作者: 木子兔媽媽    時間: 15-7-16 19:00     標題: 回覆:RC vs ESF Shatin vs ICS vs 搬去11網抽學校?

Can consider move home after failed IS admission.

作者: momotam168    時間: 15-7-17 09:14     標題: 引用:Can+consider+move+home+after+failed+IS+a

原帖由 木子兔媽媽 於 15-07-16 發表
Can consider move home after failed IS admission.
都係會考慮埋呢點.... 不過大前提屋企人要盡快呢兩個月買樓,快要決定買邊區啦

作者: Yeahp    時間: 15-7-17 09:31

唔係讀緊ESF Kinder...老老實實都好難入ESF 小學, ICS就更難la, 人地幼稚園生都收唔哂, 唯有K2考下RC, 不過都好多人競爭...
作者: 木子兔媽媽    時間: 15-7-17 10:05     標題: 回覆:RC vs ESF Shatin vs ICS vs 搬去11網抽學校?

I see. Even you move to net 11 you can still apply ESF Kennedy and ICA

作者: 木子兔媽媽    時間: 15-7-17 10:12     標題: 回覆:RC vs ESF Shatin vs ICS vs 搬去11網抽學校?

Are you in Net 91 now? If yes I heard it is also very good and no need to move.

作者: momotam168    時間: 15-7-17 11:49     標題: 引用:Are+you+in+Net+91+now?+If+yes+I+heard+it

原帖由 木子兔媽媽 於 15-07-17 發表
Are you in Net 91 now? If yes I heard it is also very good and no need to move.
Yes net 91, 但得15分唔夠人爭,直私又小選擇

作者: 木子兔媽媽    時間: 15-7-17 13:41     標題: 回覆:RC vs ESF Shatin vs ICS vs 搬去11網抽學校?

But net 11 is the same if you got 15 marks

作者: 木子兔媽媽    時間: 15-7-17 13:43     標題: 回覆:RC vs ESF Shatin vs ICS vs 搬去11網抽學校?

And actually Shatin got 王錦輝 etc, you can also consider NIS

作者: momotam168    時間: 15-7-17 21:51     標題: 引用:But+net+11+is+the+same+if+you+got+15+mar

But net 11 is the same if you got 15 marks
可能係話net 11就算抽唔到心儀,入到其中一間應該都唔差
朋友話求奇入一間都一定唔差
Net 91 好多人爭,多左個水xx村人口多左好多.... Wkf ,cky ... 聽朋友話入到機會係零
所以先激發起另一個打算咋

作者: momotam168    時間: 15-7-17 21:53     標題: 引用:I+see.+Even+you+move+to+net+11+you+can+s

I see. Even you move to net 11 you can still apply ESF Kennedy and ICA
Yes, I think so....

作者: 木子兔媽媽    時間: 15-7-18 00:39     標題: 回覆:RC vs ESF Shatin vs ICS vs 搬去11網抽學校?

But net 11 is also having much competition, easy to 寶校.

作者: momotam168    時間: 16-2-17 23:07     標題: 引用:But+net+11+is+also+having+much+competiti

原帖由 木子兔媽媽 於 15-07-18 發表
But net 11 is also having much competition, easy to 寶校.
Net 11寶校係邊間?

作者: hkpapa852    時間: 16-2-18 08:56

木子兔媽媽 發表於 15-7-18 00:39
你唔係話11網抽到寶校機會高過91網呀?

作者: my_lau_wong    時間: 16-4-8 10:32

經過兩個月變動, RC無機會IN, ESF 將會5月IN...
if ESF fail... 就可能要決定搬net 11了....
不過又會考下私直...唔知result 趕唔趕得切12月出呢?
作者: Busybody!    時間: 16-4-8 11:26     標題: 引用:經過兩個月變動,+RC無機會IN,+ESF+將會5月I

作者: Busybody!    時間: 16-4-8 11:31     標題: 回覆:RC vs ESF Shatin vs ICS vs 搬去11網抽學校?

作者: Busybody!    時間: 16-4-8 11:48     標題: 回覆:RC vs ESF Shatin vs ICS vs 搬去11網抽學校?

作者: my_lau_wong    時間: 16-4-8 11:55     標題: 引用:IS+的教育對character+building+係好嘅。+

原帖由 Busybody! 於 16-04-08 發表
IS 的教育對character building 係好嘅。 但係要當心比咁多錢供佢讀,佢有可能最終唔選會賺大錢的學系讀, ...
呢個問題中間會好多變化,而家考慮唔到咁多喇....
我唔一定要兒女飛黃騰達既,又唔係要佢地賺好錢養返我地轉頭既..... 最緊要開心健康!

作者: Busybody!    時間: 16-4-8 14:22     標題: 引用:Quote:原帖由+Busybody!+於+16-04-08+發表I

作者: lui    時間: 16-4-9 13:08     標題: 引用:+本帖最後由+siden+於+15-7-7+11:08+編輯+\

原帖由 siden 於 15-07-07 發表
確實除了ivy and Oxbridge.外國好學校仍然有優勢。不只是ivy 才有。至於你說過imperial 畢業升職fight 不過local u.咁亦都系個別例子。外國名牌大學仍有相當優勢(不懂中文例外)

作者: lui    時間: 16-4-9 13:10     標題: 引用:路過,有錢又有International收就讀,唔好

原帖由 polarbearlee 於 15-07-07 發表
Local 條路又難行又多人爭,又辛苦又無回報,DSE認受性 ...
dSE認受性低?你邊樹聽番來? 個tariff table 同hkal 不會有大分別啊

作者: siden    時間: 16-4-9 13:50     標題: 引用:Quote:原帖由+siden+於+15-07-07+發表本帖

原帖由 lui 於 16-04-09 發表
確實除了ivy and Oxbridge.外國好學校仍然有優勢。不只是ivy 才有。至於你說過imperial 畢業升職fight 不過 ...

「升職」上的優勢,determined by 性格/工作能力/工作態度 more than graduated from which university,一定唔會係個別例子。
「請人入職」的話,名牌大學會有優勢是可以理解。

作者: lui    時間: 16-4-9 14:44     標題: 引用:+本帖最後由+siden+於+16-4-9+13:54+編輯+\

原帖由 siden 於 16-04-09 發表
絕對明白,工作也是看能力。只是不認為外國名u沒有優勢。(大概你當時説冇乜分別除了Oxbridge . Ivy..,然後話imperial bit down local u).說實,到今時今日仍非常有優勢。I am not talking about 只系Oxbridge Harvard.... 有能力$,小朋友有ability又願意,應該送佢出國。很多時很多好職位,真系外國好大學才有機會。

作者: siden    時間: 16-4-9 15:10     標題: 引用:Quote:原帖由+siden+於+16-04-09+發表本帖

原帖由 lui 於 16-04-09 發表
絕對明白,工作也是看能力。只是不認為外國名u沒有優勢。(大概你當時説冇乜分別除了Oxbridge . Ivy..,然後 ...

我已經清楚分「升職」同「入職」。

入職外國名U有優勢,但「升職係另一回事」。你若認為做咗3、5年升職個degree係邊度出仲有決定性影響,我無話可說。

仲有,入職競爭咁大,Oxbridge/Ivy League自然有好優勢。但普通只叫出名少少的外國大學已經不是那麼吃香。我老闆請人,有local U first Hon 一定先請,外國大學包括London U 並無排在前列。有朋友在幾間不同上市公司工作,也不見普通出名外國大學有明顯入職優勢。當然,可能我識人唔多搞錯都未定。我相信外國在港設分部的大行會喜歡留學生多些。因為佢地主管係foreigners, 喜歡請優秀留學生好reasonable。

仲要留意,某些熱門專科在Oxbridge/Ivy League畢業出來在香港冇牌工作不了。

無意與你爭拗,你不認同就算了,有機會你同獵頭公司或揾工consultant 傾下會明白多些。

有$,小朋友又願意走,同意你說送出去不錯。因為可開闊眼界,培養自己負責自己的日常生活。

作者: ajfamily    時間: 16-4-9 16:00

Soundervolt 發表於 15-7-7 11:15
如果讀Medic或Law仲更加要喺香港讀大學...
在外國讀完,在外國practice 咪得,洗乜一定在香港讀。還有,我一定勸子女唔好在香港讀law同做律師,將來唔會有前途。讀國際學校有一個好處,還可以non-jupas入香港嘅大學,進可攻。
作者: Soundervolt    時間: 16-4-9 17:20     標題: 引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-7-7+11:15+如

原帖由 ajfamily 於 16-04-09 發表
在外國讀完,在外國practice 咪得,洗乜一定在香港讀。還有,我一定勸子女唔好在香港讀law同做律師,將來唔 ...
雖然閣下會力勸子女留喺外國執業,不過恐怕會事與願違,因為一般歐美國家都要求專業人士需要係當地國藉居民,而留學生一般只持有學生visa,讀完書就要走人,就算攞埋專業資格都唔可以留喺當地執業。讀得國際學校所走嘅路已十分明顯,而且唔係所有國際學校都係咁優質,申請Non-Jupas嘅學生來自五湖四海,競爭唔少,未必係如意算盤。

作者: deco99    時間: 16-4-10 07:17     標題: 引用:Quote:原帖由+ajfamily+於+16-04-09+發表在

原帖由 Soundervolt 於 16-04-09 發表
雖然閣下會力勸子女留喺外國執業,不過恐怕會事與願違,因為一般歐美國家都要求專業人士需要係當地國藉居民 ...
係美國澳洲呢d移民國家搵工唔難

作者: deco99    時間: 16-4-10 07:22     標題: 引用:+本帖最後由+siden+於+16-4-9+15:29+編輯+\

原帖由 siden 於 16-04-09 發表
英國大學易入d,London u可能唔及美國top30有競爭力,我知某幾間大公司都唔招local

作者: siden    時間: 16-4-10 08:15     標題: 引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-04-09+發

原帖由 deco99 於 16-04-10 發表

不是吧,三位有澳洲護照的朋友仔女在澳洲非專業科目畢業(商科,電腦,人文科目)找了多個月(約半年)都冇適合工作要回港。佢地已經唔係挑剔要高薪厚職,也不是要求工種與大學選修科目完全一樣。

佢地話如果要揾waiter waitress 店員之類的工作就容易,某些勞動工作都ok,但找文職或專職工種非常困難(要考牌的專科會比較易搵)。有錯請熟悉澳洲的家長指正。

USA我不清楚。

作者: Soundervolt    時間: 16-4-10 10:26     標題: 引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-04-09+發

原帖由 deco99 於 16-04-10 發表
假設美國有大量醫生空缺,但首先要有綠卡,否則唔可以申請PGY實習。喺當地有醫生資格嘅外國畢業生申請綠卡應該會順利審批,但當中等待綠卡嗰5-6年時間做乜?歐美國家大唱世界大同,但實質種族問題相當嚴重,當地人對待遊客同爭飯食嘅外國人係兩回事。就算可以順利攞到執業資格,(除非係土生土長ABC會好少少)但一位外地人醫生會有幾受當地人接受呢?試想像一位本身從南亞國家嚟香港大學醫學院畢業嘅醫生留喺香港執業,就算佢會講廣東話,香港人會選擇睇佢或其他本地醫生呢?

作者: ajfamily    時間: 16-4-10 12:55

siden 發表於 16-4-10 08:15
不是吧,三位有澳洲護照的朋友仔女在澳洲非專業科目畢業(商科,電腦,人文科目)找了多個月(約半年)都冇 ...
要看看他們幾時過去,如果只是過去讀大學,他們未必完全混入當地生活,還有如仍是滿口港式英文,找工作亦會難一點。我自己有學生在當地讀藥劑,畢業後好快找到工作,做了好幾年,入埋籍。最近回流返香港照顧年邁父母,之前已考取香港藥劑師牌,所以又可在香港做嘢。但他說完全做孩子責任,必會舉家返澳洲。
作者: siden    時間: 16-4-10 13:24     標題: 引用:Quote:siden+發表於+16-4-10+08:15+不是吧

原帖由 ajfamily 於 16-04-10 發表
要看看他們幾時過去,如果只是過去讀大學,他們未必完全混入當地生活,還有如仍是滿口港式英文,找工作亦會 ...

藥劑是考牌專科,我咪已經講咗考牌專科在外國比較易些囉 仲要外國醫藥分家,不會像香港一樣私家醫生做埋藥劑師果part。但係,係咪人人讀考牌專科?

另外,在外國做pharmacist,番香港除咗要考牌(一定考到嗎?),如果入醫管局做,有冇phamacist 個title 同個pay? HK U grad都要由dispenser 位做起。咁如果去藥房或屈臣士做就ok。

最後,外國一年比一年難揾工,入藉條件也比以前高,你個學生已經畢業幾年;如果依家現正開始讀非專科,條路有冇佢行得咁順?你話係咪係囉。

同意你話:未必完全混入當地生活,還有如仍是滿口港式英文,找工作會難些。愈早過去融合愈好。

作者: hoshi88h    時間: 16-4-17 20:44     標題: 回覆:RC vs ESF Shatin vs ICS vs 搬去11網抽學校?

路過,我要決定阿囡讀local 定IS. 佢只係K1 不過如果宜家唔入定張來好難入. Local 我地有一條龍女校am offer 不過聽說小學好谷. IS 就大家輕鬆D不過好貴呀!

作者: socute    時間: 16-4-18 10:07     標題: 引用:路過,我要決定阿囡讀local+定IS.+佢只係K1+

原帖由 hoshi88h 於 16-04-17 發表
路過,我要決定阿囡讀local 定IS. 佢只係K1 不過如果宜家唔入定張來好難入. Local 我地有一條龍女校am offer ...
都幾不同的選擇喎。可能真是要多方面考慮包括經濟和教養方向,我都有朋友由女龍校轉IS,未至於入不返。如果不確定就女龍,日後再打算。我身邊好細就讓子女讀IS的朋友,都是好明確自己不喜歡local school 又負擔到。

利申:我已決定放棄半龍女校,原校升K

作者: hoshi88h    時間: 16-4-18 10:52     標題: 回覆:socute 的帖子

點解放女龍?

作者: socute    時間: 16-4-18 10:56     標題: 引用:點解放女龍? +

原帖由 hoshi88h 於 16-04-18 發表
點解放女龍?
個人選擇,還未確定想讀女校

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5