教育王國

標題: 沙呂 vs 禮小 vs 真道 [打印本頁]

作者: myfamily1807    時間: 15-6-30 17:31     標題: 沙呂 vs 禮小 vs 真道

請問大家會點選擇呀?

作者: hkpapa852    時間: 15-6-30 17:36

myfamily1807 發表於 15-6-30 17:31
請問大家會點選擇呀?
你有咩升中目標先?

作者: myfamily1807    時間: 15-6-30 17:40

英中
作者: hkpapa852    時間: 15-6-30 17:42

myfamily1807 發表於 15-6-30 17:40
英中

男女最好都係沙呂(有弟妹更加係), 女亦可諗禮賢

想搏"概念股", 就揀真道

作者: myfamily1807    時間: 15-6-30 17:45

沙呂係地區名校, 但資源同學術會唔會無私校直資好呢?
作者: dlee_ca    時間: 15-6-30 17:49     標題: 引用:沙呂係地區名校,+但資源同學術會唔會無私校

原帖由 myfamily1807 於 15-06-30 發表
我覺得你好叻又有見地。

作者: hkpapa852    時間: 15-6-30 18:03

myfamily1807 發表於 15-6-30 17:45
學生要篩選過,同埋要俾錢係唔同D㗎!
作者: siden    時間: 15-6-30 18:06     標題: 引用:沙呂係地區名校,+但資源同學術會唔會無私校

原帖由 myfamily1807 於 15-06-30 發表

作者: 2kidspa    時間: 15-6-30 18:22

真羨慕你有依啲煩惱
作者: hkpapa852    時間: 15-6-30 18:32

2kidspa 發表於 15-6-30 18:22
真羨慕你有依啲煩惱
唔駛羡慕, 佢應該未開始玩遊戲
作者: karen55407    時間: 15-6-30 18:35     標題: 回覆:myfamily1807 的帖子

沙呂

作者: kawahbaby    時間: 15-6-30 19:27     標題: 回覆:karen55407 的帖子

沙呂擁有的資源分分鐘比私校多,你睇佢個泳池同天文館就知。課程亦都唔淺。禮小重品德,老師有愛心,星期一三下午係學校做功課,星期二四就課外活動,星期五放半日,學術和活動做到平衡,但要交學費和校車費,要視乎你家庭經濟能力同有無弟弟妹妹跟尾。真道無研究過所以答唔到

作者: richwong    時間: 15-6-30 19:43

同意樓上,沙呂!
作者: Dada3802    時間: 15-6-30 20:40

真羨慕你有依啲煩惱 x 1..... 好似上天安排左...無津校簡...得私校......過左7月2日係咪要死心

作者: winnietingting    時間: 15-6-30 20:49     標題: 回覆:沙呂 vs 禮小 vs 真道

我可能揀真道,因想hea

作者: 小曳人    時間: 15-6-30 21:30     標題: 引用:沙呂係地區名校,+但資源同學術會唔會無私校

沙呂!!!
你有無去过開放日呀?硬件真係無得輸!
直私揀人收,沙呂津校但有>60%上英中,升值率超高!咁唔算学術算乜?!
資源就睇你想要乜先有得講,但我睇見D特别室,我覺得應該照顧到唔同需要!

真道要小朋友鍾意自学先得架,超Hea!所以有充份時間自学,如果等人餵嘅小朋友会唔知自己学咗乜!

作者: elmobeebee    時間: 15-6-30 21:36     標題: 引用:Quote:原帖由+myfamily1807+於+15-06-30+發

原帖由 小曳人 於 15-06-30 發表
沙呂!!!
直私揀人收,沙呂津校但有>60%上英中,升值率超高!咁唔 ...
英中不等於全都是band one 中學。
有些非一線直私也是英中。

作者: elmobeebee    時間: 15-6-30 21:38     標題: 引用:沙呂擁有的資源分分鐘比私校多,你睇佢個泳

原帖由 kawahbaby 於 15-06-30 發表
沙呂擁有的資源分分鐘比私校多,你睇佢個泳池同天文館就知。課程亦都唔淺。禮小重品德,老師有愛心,星期一 ...
有弟妹跟尾也不一定選津小。
每個小朋友都好獨特,A 校適哥哥家姐,不一定適合弟妹。

作者: ozoz    時間: 15-6-30 22:37     標題: 引用:Quote:原帖由+myfamily1807+於+15-06-30+發

原帖由 小曳人 於 15-06-30 發表
沙呂!!!
直私揀人收,沙呂津校但有>60%上英中,升值率超高!咁唔 ...
請問你從何得知真道超hea呢?

作者: 02413124    時間: 15-6-30 23:29

回覆 elmobeebee 的帖子

建議去網站睇下,只數津中英中都>60%
作者: elmobeebee    時間: 15-7-1 01:30     標題: 引用:回覆+elmobeebee+的帖子 建議去網站睇下,

原帖由 02413124 於 15-06-30 發表

請問是如何計出沙呂小over 60% 是津貼英中?
這是2012-2014合併的數據,從學校網頁升中概況部份取得。
http://www.bstwlmc.edu.hk/?page_id=688

圖片附件: 1435685211810.jpg (15-7-1 01:30, 34.14 KB) / 下載次數 2
/forum.php?mod=attachment&aid=NDgxNDR8OGEzM2QyMWJ8MTcyNzIzMDM0OHww

作者: elmobeebee    時間: 15-7-1 01:39     標題: 引用:回覆+elmobeebee+的帖子 建議去網站睇下,

原帖由 02413124 於 15-06-30 發表

2013-14 校務報告

圖片附件: 1435685986563.jpg (15-7-1 01:39, 21.26 KB) / 下載次數 4
/forum.php?mod=attachment&aid=NDgxNDl8NTBmZjI4MmJ8MTcyNzIzMDM0OHww

作者: 小曳人    時間: 15-7-1 06:45     標題: 引用:Quote:原帖由+小曳人+於+15-06-30+發表沙呂

原帖由 elmobeebee 於 15-06-30 發表
英中不等於全都是band one 中學。
有些非一線直私也是英中。
你睇咗佢歷年升中派位学校未?!

作者: 小曳人    時間: 15-7-1 07:08     標題: 引用:Quote:原帖由+小曳人+於+15-06-30+發表沙呂

原帖由 ozoz 於 15-06-30 發表
請問你從何得知真道超hea呢?
資料由—位安排孩子由神津轉去真道嘅家長分享嘅,佢事前問咗好多人,特别强調未行334之前真道已經係讀11年就考A level ,(即當時比其他学校少兩年)創校校長有兩名資優兒,課呈設計係俾有自学能力嘅学生有足夠時間探索。
佢仲提到有个case,真道初小讀咗兩年,好似無乜功课無乜嘢学到,於是同兄姐私小嘅老師傾,老師俾咗份小二嘅試卷佢做,结果係唔合格,最终去咗私小重讀小二,家長仲要幫忙惡補小—嘢!

當然,个别例子,但太無規範未必个个人都啱

作者: bookwormsx2    時間: 15-7-1 07:30     標題: 回覆:elmobeebee 的帖子

“2012-2014”應該係指一级的,我之前聽過JM講有d學校當5同6年級係同一階段。

作者: 小曳人    時間: 15-7-1 07:44     標題: 引用:“2012-2014”應該係指一级的,我之前聽過J

原帖由 bookwormsx2 於 15-07-01 發表
“2012-2014”應該係指一级的,我之前聽過JM講有d學校當5同6年級係同一階段。

...
正確,是同—屆之畢業同学,即2012年小五嗰班,2014年畢業

作者: hkpapa852    時間: 15-7-1 09:32

elmobeebee 發表於 15-7-1 01:30
請問是如何計出沙呂小over 60% 是津貼英中?
這是2012-2014合併的數據,從學校網頁升中概況部份取得。
http: ...
講咗N次都唔明?

2012/2014係教育局官方稱呼, 自己去教育局網頁睇下:
http://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/index.html

今年升中個班, 係叫2013/2015年度

點解? 因為呈分係由2013-2014年度已經開始, 直至2014-2015年度, 所以升中學生每一屆正式既叫法該係呢種橫跨兩年既叫法

其實咩叫一線向來無官方定義, 所以%呢樣野, 個個人答案都未必一樣. 我要求低, 計落有60%, 可能你要求高, 啱你心水叫一線加埋只得有30%都未定

作者: samchan2179    時間: 15-7-1 10:25     標題: 引用:Quote:elmobeebee+發表於+15-7-1+01:30+請

原帖由 hkpapa852 於 15-07-01 發表
講咗N次都唔明?

2012/2014係教育局官方稱呼, 自己去教育局網頁睇下:
我個人認為沙呂升中係少田最好,比一呂培基有更多入神級中學。

作者: elmobeebee    時間: 15-7-1 12:11     標題: 引用:“2012-2014”應該係指一级的,我之前聽過J

原帖由 bookwormsx2 於 15-07-01 發表

...
明白。謝謝

作者: elmobeebee    時間: 15-7-1 12:14     標題: 引用:Quote:elmobeebee+發表於+15-7-1+01:30+請

原帖由 hkpapa852 於 15-07-01 發表
講咗N次都唔明?

隨便你笑飽佢。

作者: elmobeebee    時間: 15-7-1 12:15     標題: 引用:Quote:原帖由+elmobeebee+於+15-06-30+發表

原帖由 小曳人 於 15-07-01 發表
你睇咗佢歷年升中派位学校未?!
有睇,亦識人剛於09/14於沙呂小畢業升中。

作者: 小曳人    時間: 15-7-1 13:02     標題: 引用:Quote:原帖由+小曳人+於+15-07-01+發表你睇

原帖由 elmobeebee 於 15-07-01 發表
有睇,亦識人剛於09/14於沙呂小畢業升中。
咁你感覚到呢間係難得好好派位成績嘅地區名校未?
如果仲有懷疑,請考慮其他学校!

作者: 小曳人    時間: 15-7-1 13:06     標題: 引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-07-01+發表

原帖由 elmobeebee 於 15-07-01 發表
隨便你笑飽佢。
其實唔係想笑你(—D都唔好笑),但作為沙呂粉絲,睇見你嘅語調,嗰種側疑,令我好難受!

仲有朋友剛畢業。。。咁呢位家長朋友—定無為学校講好说話。。。

作者: Ocean419    時間: 15-7-1 13:17     標題: 回覆:沙呂 vs 禮小 vs 真道

樓主住邊區?沙呂聽聞好谷多功課操TSA, 真道完全相返,好少聽到有人比較呢2間

作者: elmobeebee    時間: 15-7-1 13:21     標題: 引用:Quote:原帖由+elmobeebee+於+15-07-01+發表

其實唔係想笑你(—D都唔好笑),但作為沙呂粉絲,睇見你嘅語調,嗰種側疑,令我好難受!

仲有朋友剛畢業。 ...
令你難受,真心説聲對不起,我是無意的。
其實我身邊好多朋友仔女也是讀沙呂。
我提出個問題,係因為假若樓主以升中%為考慮因為,看數據時要小心分析和了解。
我自己都曾經了解錯,幸好在作決定前攪清楚。
作為家長,都係關心小朋友,希望做正確嘅決定。

作者: elmobeebee    時間: 15-7-1 13:22     標題: 引用:Quote:原帖由+elmobeebee+於+15-07-01+發表

咁你感覚到呢間係難得好好派位成績嘅地區名校未?
如果仲有懷疑,請考慮其他学校!

...
多謝關心。
我小朋友已渡過嗰個階段。

作者: ahlok0109    時間: 15-7-1 14:57     標題: 回覆:elmobeebee 的帖子

請問沙呂有乜好呢?(除硬件多)對邊類小朋友好呢?(band1,band2 or band3)

作者: 02413124    時間: 15-7-1 15:26

回覆 Ocean419 的帖子

Tsa 一d都唔操,學校老師親口講因為程度在tsa之上,所以唔需要特別操,一年只係見有一本tsa 放假做
作者: 02413124    時間: 15-7-1 15:34

其實禮賢唔係唔好,老師亦有愛心,不過如果比較升中,硬件,學費,就本人覺得沙呂較吸引。上年考到禮賢的同學仔,好多叩到地區津校都放棄。
作者: joyjoyparent    時間: 15-7-1 21:20

視乎妳想要個怎樣學習的小朋友. 津小用中文, 功課較多, 所謂較谷.
直資就可多D在小學已用英文, 資源似乎多點 (真道也有泳池, 也是千禧校舍).
不過, 請樓主記住, 現在是漁翁撒網, 妳揀人, 人揀妳. 多看幾家無妨!
作者: myfamily1807    時間: 15-7-2 00:04     標題: 回覆:沙呂 vs 禮小 vs 真道

本來我之前鍾意真道,但聽過好多人講好 hea ,我係怕小朋友太hea

作者: sonmeow    時間: 15-7-2 01:06     標題: 回覆:myfamily1807 的帖子

Hea 咪好囉,有中學back up.谷到死咪後悔

作者: littlefaith    時間: 15-7-2 07:16

myfamily1807 發表於 15-7-2 00:04
本來我之前鍾意真道,但聽過好多人講好 hea ,我係怕小朋友太hea
真道點hea?願聞其詳?
作者: Bstar    時間: 15-7-2 08:57     標題: 回覆:littlefaith 的帖子

我朋友仔仔小二,無乜功課做!
淨係會睇下書!
真係happy school

作者: MrBeast    時間: 15-7-2 09:02

小曳人 發表於 15-7-1 07:08
資料由—位安排孩子由神津轉去真道嘅家長分享嘅,佢事前問咗好多人,特别强調未行334之前真道已經係讀11年 ...

我也有一fd 讀logos, 比小一的課本我看過,當時我唔覺得淺,不過有時和fd傾開,感覺上學校在小一二階段比頗多空間學生, 冇乜壓力,可能因為咁比人hea的感覺,但到小三時老師要求開始提高,若在小二尾時還未能catch up, 問題就會出現。
作者: kitvivi    時間: 15-7-2 09:42

回覆 samchan2179 的帖子

唔好意思路過,我個人認為你講得好啱~

作者: prettyS    時間: 15-7-2 10:09     標題: 引用:Quote:原帖由+ozoz+於+15-06-30+發表請問你

資料由—位安排孩子由神津轉去真道嘅家長分享嘅,佢事前問咗好多人,特别强調未行334之前真道已經係讀11年 ...
我是準真道學生家長,以前也聽聞朋友說他們聽聞有關課程hea的comment, 後來再多打聽近年用家的第一身分享,知道以下幾點有關真道課程安排特色:
-首兩年是適應期,培養孩子自學、探索精神,功課比一般津校少,主力培養閱讀能力和興趣 (所以,這兩年最易令習慣跟其他學校比較的家長動搖,尤其如以功課量多少為指標的)  
-第三年之後課程開始緊湊。在首兩年打好培養學習動機和自學能力根基的孩子,能應付自如。見過家長分享五年級的課程筆記及功課,絶對不「hea」!
-各科課程cross over, 孩子容易明白,懂貫穿各科知識,這點是本人最欣賞的。相比以前自己填鴨長大,做了考試機器,考試後便把所學的都忘得一乾二淨,我實在希望我的孩子可以真正學習。

作者: littlefaith    時間: 15-7-2 10:22

prettyS 發表於 15-7-2 10:09
我是準真道學生家長,以前也聽聞朋友說他們聽聞有關課程hea的comment, 後來再多打聽近年用家的第一身分享, …

好多香港家長仲係好落伍,以為要日日超多功課(十幾樣)先叫唔hea,先叫好。真道功課重質不重量,但絕唔hea,都要花時間做,做完功課有時間睇書。如果呢啲叫hea,真係冇嘢好講。
當好多家長已經為小學超多功課而連連叫苦,依家有家長背道而馳,樂此不疲,小朋友苦,就是這些家長造成。

作者: elmobeebee    時間: 15-7-2 10:35     標題: 引用:回覆+elmobeebee+的帖子 其實禮賢唔係唔好

原帖由 02413124 於 15-07-01 發表

其實禮賢唔係唔好,老師亦有愛心,不過如果比較升中,硬件,學費,就本人覺得沙呂 ...
選校確實要考慮好多因素
每個選擇都有利弊
家長其實好大壓大

作者: miutang    時間: 15-7-2 10:43     標題: 回覆:沙呂 vs 禮小 vs 真道

如果是獨生子(不用為弟妹佔皇帝位)及有財政能力,選真道。否則沙呂是津校中的好選擇。上沙呂website便知道那裡活動很多,不只是學術,也會培養他們成長學習能力,而且在數碼學習方面走到最前缐。當然他們沒有真道直升中學,雖有好好的聯繫中學,但學生們始終逃不了升中壓力。

作者: 小曳人    時間: 15-7-2 10:53

希望大家別誤會我話真道唔好

我只想指出有人會出現咁嘅問題,當然同家長有幾了解學校有關,但亦同孩子性格都有好大關係

利申:真道係一間我依然會考慮嘅中學
作者: hkpapa852    時間: 15-7-2 11:00

小曳人 發表於 15-7-2 10:53
希望大家別誤會我話真道唔好

我只想指出有人會出現咁嘅問題,當然同家長有幾了解學校有關,但亦同孩子性格 ...
學校"好"唔好, 其實好睇家長要求同小朋友配合.

如果以入大學比率同傳統一線中學比, 咁真道仲有一段距離. 如以課程彈性度, 升學壓力和升學選擇, 真道一定比傳統小學高.

睇下你重視邊一方面

作者: littlefaith    時間: 15-7-2 11:14

小曳人 發表於 15-7-1 07:08
資料由—位安排孩子由神津轉去真道嘅家長分享嘅,佢事前問咗好多人,特别强調未行334之前真道已經係讀11年 …
跟你剛好相反,我知道嘅真道轉校case,去到新校係嫌太淺,要跳級。
作者: littlefaith    時間: 15-7-2 11:18

hkpapa852 發表於 15-7-2 11:00
學校"好"唔好, 其實好睇家長要求同小朋友配合.

如果以入大學比率同傳統一線中學比, 咁真道仲有一段距離.  …
這是由於,真道從小課程著重啟發及培養求知慾,不會操練考試。所以,強調要業績的家長,個人建議不要選真道。
作者: samchan2179    時間: 15-7-2 12:21     標題: 引用:回覆+samchan2179+的帖子 唔好意思路過,

原帖由 kitvivi 於 15-07-02 發表
回覆 samchan2179 的帖子

唔好意思路過,我個人認為你講得好啱~
每年都5-6 人入喇沙,女拔,st Paul coed 等,沙田其他學校無咁勁

作者: MrBeast    時間: 15-7-2 12:31

小朋友天生有惰性,學校唔操,家長又不懂得如果佩合學校的理念,效果或許會強差人意
作者: miutang    時間: 15-7-2 12:57     標題: 引用:Quote:原帖由+kitvivi+於+15-07-02+發表回

原帖由 samchan2179 於 15-07-02 發表
每年都5-6 人入喇沙,女拔,st Paul coed 等,沙田其他學校無咁勁
去年唔止:協恩:2, 喇沙:5,女拔:5,st Paul coed: 4, 十分亮麗。

作者: miutang    時間: 15-7-2 12:59     標題: 回覆:沙呂 vs 禮小 vs 真道

還有英華:4

作者: little_yolky    時間: 15-7-2 13:13

littlefaith 發表於 15-7-2 10:22
好多香港家長仲係好落伍,以為要日日超多功課(十幾樣)先叫唔hea,先叫好。真道功課重質不重量,但絕唔hea ...
乜你無發現好多家長成日話香港教育制度點唔好, 教署點無能, 小朋友變做功課奴, 無得選擇........云云。我睇到都唔知講乜好, 其實學校都係家長自己揀俾小朋友的, 辛唔辛苦選校前應該了解, 香港仲有好多選擇的。
作者: hkpapa852    時間: 15-7-2 13:20

little_yolky 發表於 15-7-2 13:13
乜你無發現好多家長成日話香港教育制度點唔好, 教署點無能, 小朋友變做功課奴, 無得選擇........云云。我睇 ...
其實最好笑係, 有D成日話唔想學校咁谷咁多功課, 要多D時間俾小朋友..... 但跟住其實係要多D時間去俾佢將自己個小朋友去學呢樣個樣, 學佢心目中既嘢啫

作者: 02413124    時間: 15-7-2 14:21

回覆 little_yolky 的帖子

AGREE 其實好多時唔係學校谷,係家長谷,係家長想小朋友考好D,名列前芧

作者: littlefaith    時間: 15-7-2 14:22

hkpapa852 發表於 15-7-2 13:20
其實最好笑係, 有D成日話唔想學校咁谷咁多功課, 要多D時間俾小朋友..... 但跟住其實係要多D時間去俾佢將自 …

我哋呢啲一心一意為小朋友鬆綁嘅家長,反而俾人話我哋幫小朋友揀嘅學校hea,一盤冷水潑落嚟,真慘﹗
其實,真係唔好將真道同沙呂、禮小比,揀得真道嘅家長係追求小朋友自主學習、終生學習、做個有求知慾、有遠見嘅人,而唔係短視地只係睇DSE業績或入英中比率。唔該﹗

作者: little_yolky    時間: 15-7-2 14:28

littlefaith 發表於 15-7-2 14:22
我哋呢啲一心一意為小朋友鬆綁嘅家長,反而俾人話我哋幫小朋友揀嘅學校hea,一盤冷水潑落嚟,真慘﹗
其實, ...
真道真係好好, 俾好多時間小朋友適應, 不過升到上去啲project都好嚇人, 我寧願操卷, 識可以做得快, 做project 真係好難做 老實講, 行得IB你想有幾hea? IB好講個小朋友自己, 唔係塞入腦就得。

不過, 我囡囡唔好彩, 阿爸阿媽唔爭氣 (其實我懷疑係阿爸), 2nd in止步

作者: Cedric_mama    時間: 15-7-2 14:52

回覆 littlefaith 的帖子

支持可能我仔都係SECOND IN 止步

作者: ozoz    時間: 15-7-2 15:21     標題: 引用:Quote:原帖由+ozoz+於+15-06-30+發表請問你

多謝你回應。我可以分享下自己小朋友喺真道情況,佢今年小一,學校培養閱讀同學習動機花咗好多心思。舉個例,我有朋友小朋友讀某沙田一缐津小小一,另一位讀九龍城區某受歡迎津小小一,某日,我地去圖書館遇見,原來大家大家喺𠹭段時間都學緊7大洋5大洲,我見朋友都神色凝重,不繼拎住地圖同小朋友重覆認,默字,記名。至於我女兒,輕輕鬆鬆就唸咗一首詩,好易已經指出所有名,當時我好感激老師咁有心,等佢可以省回時間,睇多本書。測考方面,朋友話佢地學校小一要求45分鐘3-4篇閱讀理解,每題都要要full sentence 答,所以佢比多d練習佢操練寫答案時要小心,小朋友一年之後答題係小咗'careless mistake',至於真道,小一閱讀理解唔要求條條full sentence ,可能每篇只有1-2條長答,其他係短答,但問題數量會多d,比較着重睇佢有幾理解。閱讀方面,我小朋友順利開始睇中英文chapter book,尤其喺一連串好玩嘅閲讀活動之後,睇得更多,一本rainbow magic初期要2日完成,現在已經唔駛一餐飯時間已經完成,而我津小嘅朋友仍然喜歡閱讀,只不過係無乜時間,佢地會拎返幼稚園睇開嘅睇,我介紹咗d 簡單 chapter book 比佢地,佢地仍然需要耐d時間先可以完成一本,有時間的話朋友都情願比佢做多2篇補充練習。寫作方面,logos小一一樣有寫句子等等,而一缐津小一樣有甚至寫段落,小朋友每次都好用心寫,數住字數夠唔夠。到下學期,當我有dd擔心真道會否太easy時,女兒有一份簡單project 需要寫一篇英文script,不限字數,但要求講1-2分鐘嘅script,我有同女兒傾下大約想講乜, 當我頭痛點教佢寫時,女兒自己拎入房寫咗十幾分鐘出黎,中途問我某些字串法,我數下原來超過110字,內容同文法當然有改善空間,但我係估唔到佢其實已經ready寫到d嘢出黎。至於數學,我只知我小朋友計得唔快但算好準確,佢好明白個概念。測考前,我女兒會跟老師指示收執工作紙,我係協助角色,大家望返平時邊d常錯唔熟,女兒會要求抽補充練習某d佢常錯問題練習下,至於我朋友,測考前當然係更努力做多d練習啦,重要精補各科保持實力。我觀察所得,logos同傳統學校做法不同,不過logos嘅方式並非能於初小見到效果,如果合適,都要要大個d先發輝出黎。至於hea唔hea,我唔覺得超hea,只係將操練時間用黎做其他嘢。我小朋友係咪好強自學我又唔覺,不過肯定一點係,有d同學自小操練慣eg 公x式,呢類同學會傾向抄同學堂課,遇到唔識可以抄就會抄,快d '植入'答案,亦有小部分同學屋企比較緊張學業,跟得好貼,呢類同學發揮亦無咁理想。我相信,選校時,家長除咗睇個理念係咪同自己小朋友夾之外,亦要睇自己家教係咪㚒得黎,加埋呢個因素會比較易選到間最合適嘅學校。

作者: beautyhar    時間: 15-7-2 23:58     標題: 回覆:ozoz 的帖子

好徉细...讓對真道有興趣既家長更了解真道課程。
我仔仔都有考, 但first in後學校寄失2nd in封信,所以學校以為我地冇興趣 到我打去學校問時只安排waitting..白白失去一個機會。

作者: ok3    時間: 15-7-3 09:29

beautyhar 發表於 15-7-2 23:58
好徉细...讓對真道有興趣既家長更了解真道課程。
我仔仔都有考, 但first in後學校寄失2nd in封信,所以學校 ...
寄失咗!?真係要睇實個郵箱,有咩衣郁即刻打电話去學校
作者: koalacc    時間: 15-7-3 09:33

兩間要錢,一間唔駛錢,無乜好比較!相同條件,我一定揀沙吕,如果經濟能力許可,揀真道啦!入左真道先,入左先考慮叩唔叩沙呂,始終大抽獎入沙呂真係好渺茫!有個底再叩沙吕,叩唔到都無所謂,除非你入唔到真道啦!
作者: little_yolky    時間: 15-7-3 09:44

koalacc 發表於 15-7-3 09:33
兩間要錢,一間唔駛錢,無乜好比較!相同條件,我一定揀沙吕,如果經濟能力許可,揀真道啦!入左真道先,入 ...
禮小可唔可以大抽奬? 咁可唔可以考禮小然後再大抽奬沙呂?

不過我覺得禮小係最難入, 得5分鐘interview, 又有幼稚園生優先(但唔係必收), 所以位相對好少。如果考真道, 家長記得自己預備下, 因為second in要見埋家長, 果日in完, 我差D想用把長柄遮响校門口打死C6 阿女儘晒力first in考筆試過關, 交足晒功課, 仲要係第一個batch, 可能係C6唔鐘意呢間, 故意倒米

作者: little_yolky    時間: 15-7-3 09:47

hkpapa852  禮賢一向俾人抽獎  發表於 33 秒前

老實講, 如果我小朋友入到禮賢, 我唔會需要俾佢入沙呂。
作者: hkpapa852    時間: 15-7-3 09:52

little_yolky 發表於 15-7-3 09:47
hkpapa852  禮賢一向俾人抽獎  發表於 33 秒前
你個情況唔同喎, 你D小朋友係女, 係禮賢讀日後就算考唔到直資中學留係SSP等派位, 女仔都係著數好多.

作者: 02413124    時間: 15-7-3 10:33

真係各人有不同的想法,上年同學仔叩到紅馬,綠馬放棄禮賢我自己小朋友就直情冇考

作者: little_yolky    時間: 15-7-3 10:39

hkpapa852 發表於 15-7-3 09:52
你個情況唔同喎, 你D小朋友係女, 係禮賢讀日後就算考唔到直資中學留係SSP等派位, 女仔都係著數好多.
...
係呀

不過係見到朋友讀呂小, 因為有兩間呂小同考一間呂中, 高小時真係競爭好激烈, 呂小適合戰鬥格既小朋友。

作者: yunyuchan    時間: 15-7-3 11:40

我會選禮賢
作者: 02413124    時間: 15-7-3 11:43

聽朋友講一呂較ACADEMIC
作者: little_yolky    時間: 15-7-3 11:46

02413124 發表於 15-7-3 11:43

聽朋友講一呂較ACADEMIC
一間沙呂一間一呂, 一間較academic, 派位亦較好, 但我唔知邊間, 只知係以前上午校果間。
作者: myfamily1807    時間: 15-7-3 12:13     標題: 回覆:沙呂 vs 禮小 vs 真道

我聽好多人意見都覺沙呂係不錯的津校,而真道英文好好,係擔心小朋友太懶散唔能夠自學,唔係一條龍不用煩,禮賢確實女孩子比較好, SSP 中學比較合女生。

作者: MrBeast    時間: 15-7-3 12:14

ozoz 發表於 15-7-2 15:21
多謝你回應。我可以分享下自己小朋友喺真道情況,佢今年小一,學校培養閱讀同學習動機花咗好多心思。舉個 ...
你咪就是a good eg of 懂得佩合學校的家長,我見過有些返到家只是狂操補充練習⋯
作者: 02413124    時間: 15-7-3 12:39

上午校係一呂,較ACADEMIC,上呂中% 較多另一間係沙呂,較多活動,出區外% 較多

作者: ozoz    時間: 15-7-3 12:53     標題: 引用:Quote:ozoz+發表於+15-7-2+15:21+多謝你回

原帖由 MrBeast 於 15-07-03 發表
你咪就是a good eg of 懂得佩合學校的家長,我見過有些返到家只是狂操補充練習⋯ ...
我都有見過呢類同學,家長唔開心,同小朋友日日為功課嘈交,總覺得學校唔夠又再加d,小朋友又唔開心因為日日比阿媽鬧,操完之後成績又未必會好好,操得又辛苦,何必呢。讀真道,家長係要學習點放手但並非由得佢自生自滅,都好爭扎𠺢,做到的話,會見到小朋友其實係有好大潛能,一年已經見到好大進步。我小朋友第一次考試時普通話部分緊緊合格好危,當我心入面諗緊好唔好summer報個普通話班補下漏水之時,阿女同我講放學要開電視睇etv尤其普通話,佢覺得睇下就得,如是者睇咗一排,學期尾普通話部分已經滿分,所以summer就唔駛學普通話,改為佢自選一個純玩嘅班。讀咗一年,我覺得真係唔駛咁早耗盡佢能力,條路重有好長,讀唔讀大學,到時候佢自己會安排,我係伴下跑而已,佢讀到書對我㴝講係bonus,我地無忘記駝住佢時期望佢身體健康,態度正面,知自己做緊乜。聽落好似好清高,但呢個係我一直堅持嘅睇法,呢年好多人對我潑冷水但誰會知道10年後我女兒會點呢。自私d去諗,其實我唔介意人地話真道唔好,小d人報,等我細女過2年易考d

作者: sbux    時間: 15-7-3 12:58     標題: 引用:Quote:原帖由+ozoz+於+15-06-30+發表請問你

其實嗰個小朋友捨得離開神津,應該都有佢嘅學習困難,所以小二被拋離,未必完全關真道事

作者: littlefaith    時間: 15-7-3 13:09

ozoz 發表於 15-7-3 12:53
我都有見過呢類同學,家長唔開心,同小朋友日日為功課嘈交,總覺得學校唔夠又再加d,小朋友又唔開心因為日 …

其實近年真道已經著緊俾多咗功課學生,因為近年多咗啲MF家長入讀,嫌學校少功課,要學校加功課,搞到其他家長焗住陪佢哋。

不過,縱使加咗功課,真道功課量依然比出面官津少,小朋友係可以九點上床舒舒服服瞓個好覺,第二日精神奕奕返真道開心地上堂,知識有所增長,夫復何求?

以前,入得真道嘅家長,都係識放手嘅家長。呢幾年,多咗唔少高度要求「業績」嘅家長,搞到真道「TSA化」。如果要業績,入真道把鬼咩?

作者: Rachelmummy2008    時間: 15-7-3 13:34

我就是焗住要陪那些要求多功課的家長囉。

囡囡曾問我點解要寫要抄!?

其實佢已經明白,抄多d做多兩題唔代表學多左。

抄寫根本對自我學習無用處,反而一份project仲好,可以訓練思考,作文,表達等。

作者: hkpapa852    時間: 15-7-3 13:44

littlefaith 發表於 15-7-3 13:09
其實近年真道已經著緊俾多咗功課學生,因為近年多咗啲MF家長入讀,嫌學校少功課,要學校加功課,搞到其他 ...
我覺得學校願意配合"家長要求", 提供"優質客戶服務", 咁呢樣又唔係淨係家長既問題啦!

就好似鏗鏘習果間學校既校長話"因為家長要求, 所以加多D功課", 有乜分別

作者: 小曳人    時間: 15-7-3 15:30

sbux 發表於 15-7-3 12:58
其實嗰個小朋友捨得離開神津,應該都有佢嘅學習困難,所以小二被拋離,未必完全關真道事

...

老友,兩個case嚟架
case 1,係神津超級fans,升中堅決唔轉校,但中一俾老師玩得好甘,之後轉去真道如魚得水,應該跳咗兩級!
case 2,初小响真道讀,轉咗去私小,留班,不過如其他用家講,我又覺得係家長嘅問題

作者: Soundervolt    時間: 15-7-3 15:40     標題: 引用:+本帖最後由+小曳人+於+15-7-3+15:30+編輯+

原帖由 小曳人 於 15-07-03 發表
升得上神津(除咗Sportsman)大部份都係B1學生,俾老師玩好大程度上唔關學術嘅事,或者會係人際關係問題,呢個問題跟讀邊間學校冇乜關係。

作者: Soundervolt    時間: 15-7-3 15:47     標題: 引用:Quote:littlefaith+發表於+15-7-3+13:09+其

原帖由 hkpapa852 於 15-07-03 發表
我覺得學校願意配合"家長要求", 提供"優質客戶服務", 咁呢樣又唔係淨係家長既問題啦!

就好似鏗鏘習果間學 ...
CKY都向部份用家要求,加功課量同考試啦(雖然名稱唔叫做考試)!

作者: hkpapa852    時間: 15-7-3 15:51

Soundervolt 發表於 15-7-3 15:47
CKY都向部份用家要求,加功課量同考試啦(雖然名稱唔叫做考試)!

國際學校都有港人家長有咁既要求啦!

作者: 小曳人    時間: 15-7-3 15:55

Soundervolt 發表於 15-7-3 15:40
升得上神津(除咗Sportsman)大部份都係B1學生,俾老師玩好大程度上唔關學術嘅事,或者會係人際關係問題,呢 ...
媽媽話老師覺得阿女太叻,叻到唔駛阿sir (又的確係)而該校响女孩成長過程當中,表現極度保守,不接納,不認同資優兒,其實佢早早就應該轉校

不過無論如果,只要學生返A校學唔到嘢,响B校就學到仲帶動到同學學習興趣,我相信係適唔適合嘅問題
呢樣亦係我欣賞真道嘅地方,的確包容同埋俾到學習空間俾學生!

我等緊見到真道出IB女狀元架!

作者: Soundervolt    時間: 15-7-3 16:07     標題: 引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-7-3+15:40+升

原帖由 小曳人 於 15-07-03 發表
媽媽話老師覺得阿女太叻,叻到唔駛阿sir (又的確係)而該校响女孩成長過程當中,表現極度保守,不接納,不認 ...
朋友囝仔讀真道出年考IB,會唔會係同學仔呢?

作者: derkin    時間: 15-7-3 18:46     標題: 引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+15-07-03+發表你

原帖由 ozoz 於 15-07-03 發表
我都有見過呢類同學,家長唔開心,同小朋友日日為功課嘈交,總覺得學校唔夠又再加d,小朋友又唔開心因為日 ...
叻,睇得好通

作者: dickson88    時間: 15-7-4 09:11

Soundervolt 發表於 15-7-3 15:47
好明顯現時小學功課壓力除咗源自教育制度同學校,另外有部份係源自家長,有D家長怕蝕底係咁谷個小朋友,有D家長就本來唔想谷(起碼相信揀真道、CKY同國際學校嘅家長最初意願如是),但最後也"淪陷",於是有一班堅守初衷嘅家長被迫陪跑,真的很可悲,苦了小朋友,家長辛苦。真係好懷缅以前自己細個時讀書年代,絶大部分家長都放手讓小朋友自己處理讀書嘅事,更加唔會有小學補習呢種風氣,返學絶對無壓力,當時年代絕小聽聞學生因讀書壓力而出情緒及行為問題。
其實相信每一位家長都知道小朋友係小學階段應該培養學習興趣,讀書係長跑,但宜家風氣好似似短跑多D,咁快出力谷唔知將來仲夠唔夠氣跑(因為小朋友嘅學習興趣動力一日比一日排山倒海嘅功課與測考再加雞精班磨滅了!)

作者: elmobeebee    時間: 15-7-4 16:26     標題: 引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-7-3+15:47+CK

原帖由 dickson88 於 15-07-04 發表
好明顯現時小學功課壓力除咗源自教育制度同學校,另外有部份係源自家長,有D家長怕蝕底係咁谷個小朋友,有D ...
學習興趣喺幼稚園起培養suppose 係最自由自在無壓力。
不過現在部份幼稚園都有考試周

作者: Rachelmummy2008    時間: 15-7-4 19:49

ozoz 發表於 15-7-3 12:53
我都有見過呢類同學,家長唔開心,同小朋友日日為功課嘈交,總覺得學校唔夠又再加d,小朋友又唔開心因為日 ...
我囡囡的情況有d相似,她第一次考試前睇英文書多過中文,所以考試麻麻。
我有些擔心她重英輕中,點知佢又主動問我中文可以做d咩會有進步,我話多看中文故事。

呢幾個月她平衡地睇兩邊,今次評估又叫我出題温習,最感動係她自己默寫中文字,我完全無叫無迫佢。

大家成日擔心學術要谷要做,忘記了學習的主角係班小朋友,我唔想阿女對學術科目興趣俾功課補習磨滅左,

先揀真道。

一d都唔覺真道hea,有時阿囡突然講返學左嘅理論或讀返d課文詩歌等,幾好吖!唔係水過鴨背個隻,

都有消化同運用到。

作者: dickson88    時間: 15-7-6 04:26

Rachelmummy2008 發表於 15-7-4 19:49
我囡囡的情況有d相似,她第一次考試前睇英文書多過中文,所以考試麻麻。
我有些擔心她重英輕中,點知佢又主 ...
你囡囡咁主動求學,真心為你高興,我相信學校已達成佢其中一個主動求學嘅目標。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5