教育王國

標題: 大家點睇:觀塘聖若瑟 vs 陳瑞祺喇沙? [打印本頁]

作者: wheels    時間: 15-6-28 08:53     標題: 大家點睇:觀塘聖若瑟 vs 陳瑞祺喇沙?

如題

作者: peggyhklam    時間: 15-6-28 08:56     標題: 回覆:大家點睇:觀塘聖若瑟 vs 陳瑞祺喇沙?

我選陳瑞祺,中學網好

作者: karen55407    時間: 15-6-28 09:35     標題: 回覆:wheels 的帖子

睇你係咪打算將來考插班,如是的話,St Jo

作者: AgapePa    時間: 15-6-28 10:03

karen55407 發表於 15-6-28 09:35
睇你係咪打算將來考插班,如是的話,St Jo
真有趣 ! 聖若瑟的賣點是.....跳船能力.

作者: beagoodman    時間: 15-6-28 10:05     標題: 回覆:karen55407 的帖子

地區一線免費學校vs二線私小,九龍升中校網又勝過觀塘,其實唔洗揀,如果灣仔St. Joe 話啫

作者: beagoodman    時間: 15-6-28 10:14     標題: 回覆:beagoodman 的帖子

唔好簡化插班難度,除非今次叩門成績逢in必贏,仲有係唔係鬥唔鬥得過APS, SFA, KTS同其他好過觀塘St Joe. 的學校

作者: karen55407    時間: 15-6-28 10:24     標題: 回覆:AgapePa 的帖子

我自己都㨂CSK。但St Jo課程較深,初小插走都有不少。

作者: beagoodman    時間: 15-6-28 10:30     標題: 回覆:karen55407 的帖子

成功插班始終是小數,否則St Joe可能每年每級都要大規模招生。而且對小朋友是否另一次煎熬,經歷過扣門,我其實好肉痛

作者: karen55407    時間: 15-6-28 10:59     標題: 回覆:beagoodman 的帖子

咁即你唔打算插班,就楝CSK嘛!

作者: CBabeY    時間: 15-6-28 14:52     標題: 回覆:大家點睇:觀塘聖若瑟 vs 陳瑞祺喇沙?

如果我抽到CSK或扣到佢,我會放棄St Joe。

作者: 小曳人    時間: 15-6-28 15:51     標題: 引用:唔好簡化插班難度,除非今次叩門成績逢in必

原帖由 beagoodman 於 15-06-28 發表
唔好簡化插班難度,除非今次叩門成績逢in必贏,仲有係唔係鬥唔鬥得過APS, SFA, KTS同其他好過觀塘St Joe.  ...
我会話:除非楼主認為小朋友天資过人,但偏偏面試方式未能突顯小朋友優異嘅—面,有信心小朋友成绩優異,下—年再戰!

作者: sissysze    時間: 15-6-28 16:43     標題: 回覆:大家點睇:觀塘聖若瑟 vs 陳瑞祺喇沙?

st jo早二年有一個,小一上學期係st jo, 聞說考三甲,下學期就去了kts, 再跟住嗰年就去埋db repeat 小一..... 樓主對呢條路有無興趣?

作者: karen55407    時間: 15-6-28 16:50     標題: 回覆:sissysze 的帖子

毅力可嘉

作者: karen55407    時間: 15-6-28 16:51     標題: 回覆:sissysze 的帖子

除此個案,有朋友跳到船去喇沙、英華

作者: EFJ3    時間: 15-6-28 20:28

回覆 beagoodman 的帖子

其實St Joe不止是二線私小,應該是一線尾;陳瑞褀頂多也只是一線尾津小

作者: Doriscow    時間: 15-6-28 21:32     標題: 引用:回覆+beagoodman+的帖子 其實St+Joe不止是

原帖由 EFJ3 於 15-06-28 發表

其實St Joe不止是二線私小,應該是一線尾;陳瑞褀頂多也只是一線尾津小
我看到2013St.Jo升中相當不俗,有升到喇沙,華仁(九龍),男拔,St.Paul, 華英,英華,聖言等,頭3志願達88%,另外,聖若瑟英中37%,其他EMI54%, 即升到英中的有91%!

作者: EFJ3    時間: 15-6-28 21:39

回覆 Doriscow 的帖子

對!聖若瑟絕對是優質的學校。
作者: wheels    時間: 15-6-28 22:17     標題: 回覆:EFJ3 的帖子

St Jo 是否低調?所以網頁沒有升中詳情,不似某些小學,勁 sell 升中亮麗的成績?

作者: Doriscow    時間: 15-6-28 22:38     標題: 回覆:wheels 的帖子

我發覺St.Jo這方面真的低調,在其官網,升中數據也只隱藏在Awards一欄內,仲要捲到最下先睇到,至於升上邊間中學,也是有家長在校內報告欄影相post上網,我才可看得到,而St.Jo家長似乎也是十分低調,不喜歡在EK表達太多,所以有關資料不算太多!

作者: W1RE    時間: 15-6-28 22:51

個人意見會選csk
作者: karen55407    時間: 15-6-28 23:05

回覆 Doriscow 的帖子

聖若瑟英中並非英中啊!

作者: Doriscow    時間: 15-6-28 23:09     標題: 回覆:karen55407 的帖子

多謝提醒,聖若瑟英中已非英中,即EMI是54%!!

作者: hkpapa852    時間: 15-6-29 09:45

Doriscow 發表於 15-6-28 23:09
多謝提醒,聖若瑟英中已非英中,即EMI是54%!!
你真係好有興趣了解多D聖若瑟英文小學, 去問下資深家長奧脫福吧!

作者: karen55407    時間: 15-6-29 09:51     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

我對佢嗰54%EMI有啲懷疑,我只知今屆係頭60名才穩上自己中學

作者: hkpapa852    時間: 15-6-29 09:58

karen55407 發表於 15-6-29 09:51
我對佢嗰54%EMI有啲懷疑,我只知今屆係頭60名才穩上自己中學
你都知啦, EMI有一線, 二線甚至三線, 唔知佢有幾多係一線EMI啫!

作者: karen55407    時間: 15-6-29 10:08     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

可能count埋自己間中學

作者: Doriscow    時間: 15-6-29 10:13

回覆 karen55407 的帖子

我剛剛被提醒聖若瑟英中是中中, 所以54%應該唔包括自己中學..
作者: Doriscow    時間: 15-6-29 10:23

回覆 hkpapa852 的帖子

至於佢既EMI有機多是1線2線OR3線, 我在網上找不到具體人數資料, 不過, 又無須刻意去CHALLENGE人地間學校既, 我見到佢地升中資料唔少都係一線中學, 其他既有名小學我諗都有學生升去2or3線英中吧~~有冇邊間咁犀利D學生100%EMI1線中學?
作者: Doriscow    時間: 15-6-29 10:24

點解你知呢D數據既?你小朋友讀呢間收到風?
作者: karen55407    時間: 15-6-29 10:27     標題: 回覆:Doriscow 的帖子

我住九龍灣,大把街坊讀呢間學校

作者: hkpapa852    時間: 15-6-29 10:40

Doriscow 發表於 15-6-29 10:23
回覆 hkpapa852 的帖子

至於佢既EMI有機多是1線2線OR3線, 我在網上找不到具體人數資料, 不過, 又無須刻意 ...
有, 天神同St Mary囉!

事實上有不少學校公佈既資料, 如果唔識分係會被誤導, 例如只說入英中人數, 甚至入讀有開英文班學校既人數.

好似呢間學校咁:
http://www.cahcc.edu.hk/attainment_and_achievement/secondary_school_places_allocation/

派獲全以英語為授課語言的中學及其中部份以以英語為授課語言的中學:90人 (74.4%)

但實際入讀"一線英中"只有: 66人 (54.55%)

相差 24人, 近20%

作者: Doriscow    時間: 15-6-29 10:41

karen55407 發表於 15-6-29 10:27
我住九龍灣,大把街坊讀呢間學校
我諗版主開此題都係想參考多D不同既客觀意見, 可能自己心裡都已經有數, 我之前也STUDY過一D ST.JO既資料, 都是在網上找的, 我偏向STUDY客觀既數據同已POST出來的事實(我諗在學校POST夠膽出來公開俾人睇唔會假掛), 覺得ST.JO也是一所不錯既學校, 值得將我知道的客觀資料與版主分享, 至於陳瑞琪喇沙, 聽說也是一所好學校, 但之前冇做過任何STUDY, 所以都唔敢俾太多意見, 希望資料對版主有用..
作者: 奥脫福    時間: 15-6-29 10:48

karen55407 發表於 15-6-29 09:51

妳應該好大機會收錯風,用番樓上(#16)的數據,91%我會演譯為B1生
加B2生的比率。以去年小六全級約85人計,B3生只有唔到八人。這個比率
年年都大致相若,所以我睇唔出今年會有幾大的轉變。

另外EMI的定義。。。學校係有計CSK之類的非全開英文班的中學,不過以
我所知派去的人好少,而且好多都係執雞位中既。全級考頭二十名內的自行時都
係將目標放在區內外的B1a、B1b中學,而頭十更會考到男拔、喇沙、聖若
瑟書院、兩間華仁等直資或津中。

另外有些B1生或唔想搏的B1/B2邊緣人亦會以上中學部為目標。

前年學校至少有四至五人「考」到九華,加埋我仔在開學前幸運叩入,成個觀塘
區應無一間津校有此成績,所以我係唔會懷疑聖小同學的學術能力。再加上去年
有一來自藍田山上某「名校」的B2a同學派入中學部,其中一考試成績還是給
小學部的同學比下去。兩者B2比拼,高下立見!係度我都想同去年放棄左德兆
而選入小學部的師弟仔講,你無選錯!

(我好少「寫」咁長篇。。。寫左成四個字,手都軟埋。。。)

作者: 奥脫福    時間: 15-6-29 10:51

hkpapa852 發表於 15-6-29 09:45

你真係好有興趣了解多D聖若瑟英文小學, 去問下資深家長奧脫福吧!

出黎行真係要還。。。我其實係想扮睇唔到呢個帖既!  

作者: Doriscow    時間: 15-6-29 10:54

hkpapa852 發表於 15-6-29 10:40
有, 天神同St Mary囉!

事實上有不少學校公佈既資料, 如果唔識分係會被誤導, 例如只說入英中人數,  ...
其實這樣比有甚麼意義呢, 咁不如攞女拔來比啦, 小朋友讀書是結合自己家庭背景, 經濟能力, 小孩谷唔谷得...點樣一間學校先對自己細路係最好去考慮, 純粹比高比頂尖不如直接飛去英國讀啦, 我小孩也是今年升小一, 正正就處身於呢種緊張同煩惱當中, 希望有多D客觀意見可以參考到..
作者: 奥脫福    時間: 15-6-29 10:59

AgapePa 發表於 15-6-28 10:03

聽聞今年至少有五位同學走左去插新油小三(之前有開帖問過)。。。
當中有兩位其實去插喇沙都仲得(好似當年王國會長咁),依家要同細心的女
同學爭,個人認為難度反而增加!

作者: hkpapa852    時間: 15-6-29 11:01

Doriscow 發表於 15-6-29 10:54
其實這樣比有甚麼意義呢, 咁不如攞女拔來比啦, 小朋友讀書是結合自己家庭背景, 經濟能力, 小孩谷唔谷得... ...
每個人有不同考慮因素, 你覺得無意義, 人地可能覺得好緊要.

如果真係覺得唔重要, 又何必去花時間研究人地有幾多%升讀EMI?

諗清楚自己想要D乜啦!

作者: hkpapa852    時間: 15-6-29 11:04

AgapePa 發表於 15-6-28 10:03
其實好多人睇下SFA, APS都係覺得佢地既"跳船能力"高
作者: niclicma    時間: 15-6-29 11:07     標題: 回覆:大家點睇:觀塘聖若瑟 vs 陳瑞祺喇沙?

其實,樓主有結論未?

作者: 奥脫福    時間: 15-6-29 11:11

niclicma 發表於 15-6-29 11:07

其實,樓主有結論未?

俾著係我,有妹跟尾或者係吼住KL3果兩個他區九華位才會選CSK。

作者: Doriscow    時間: 15-6-29 11:12

hkpapa852 發表於 15-6-29 11:01
每個人有不同考慮因素, 你覺得無意義, 人地可能覺得好緊要.

如果真係覺得唔重要, 又何必去花時間研究人地 ...
人地問得ST.JO, 我唔信佢小朋友入到ST.MARY..點比呀?諗清楚D啦~~
作者: 奥脫福    時間: 15-6-29 11:18

不妨再補充多一樣野。。。15/16的小六同學應該係第一屆數學教快半年
的同學升中,當中可有優勢?還得拭目以待。

個人估計佢地將會用半年黎操該屆的PSl,至於會否成為事實,還望家長告
知。

作者: karen55407    時間: 15-6-29 11:21     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

其實SFA都差不多上晒英中嘅!

作者: karen55407    時間: 15-6-29 11:32     標題: 回覆:Doriscow 的帖子

我自己係CSK家長,我個人覺得兩間都係好學校,我係㨂CSK嘅!我只是分析兩間跳船能力係St Jo高啲,因為佢課程係比CSK深。另一方面,St Jo嘅讀唔掂跳船率也高。

作者: hkpapa852    時間: 15-6-29 11:41

karen55407 發表於 15-6-29 11:21
其實SFA都差不多上晒英中嘅!
差唔多, 就係差少少, 呢幾位一定唔係入英中

HEUNG TO MIDDLE SCHOOL: 2
NING PO COLLEGE: 1
YU CHUN KEUNG MEMORIAL COLLEGE: 1

作者: karen55407    時間: 15-6-29 11:44     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

走甩四個

作者: wheels    時間: 15-6-29 12:14     標題: 回覆:karen55407 的帖子

多謝奧脫福及各位意見🙏🙏🙏

作者: CBabeY    時間: 15-6-29 12:19     標題: 引用:Quote:niclicma+發表於+15-6-29+11:07+其實

原帖由 奥脫福 於 15-06-29 發表
俾著係我,有妹跟尾或者係吼住KL3果兩個他區九華位才會選CSK。
如果有細佬跟尾,而揀CSK呢?

作者: hkpapa852    時間: 15-6-29 13:33

CBabeY 發表於 15-6-29 12:19
如果有細佬跟尾,而揀CSK呢?
咁都好正常, 除非你未玩夠考小一呢個遊戲想嚟多轉

作者: karen55407    時間: 15-6-29 18:42     標題: 回覆:奥脫福 的帖子

原來St Jo都轉用family & friend

作者: 奥脫福    時間: 15-6-29 23:49

karen55407 發表於 15-6-29 18:42

原來St Jo都轉用family & friend

今年小一小二先轉用F&F,來年小一至小五全轉。

PS:知唔知邊d學校用F&F?

作者: 奥脫福    時間: 15-6-29 23:51

Doriscow 發表於 15-6-29 11:12

人地問得ST.JO, 我唔信佢小朋友入到ST.MARY..點比呀?諗清楚D啦~~

咁我相信有家長係兩邊用家黎既。

作者: 奥脫福    時間: 15-6-29 23:52

hkpapa852 發表於 15-6-29 13:33

咁都好正常, 除非你未玩夠考小一呢個遊戲想嚟多轉

阿哥在SJ,細佬都幾穩陣既。

作者: karen55407    時間: 15-6-30 06:33     標題: 回覆:奥脫福 的帖子

St Mary & GH

作者: wheels    時間: 15-6-30 11:15     標題: 回覆:karen55407 的帖子

上年的英文書淺D?

作者: jt_ct_mami    時間: 15-6-30 11:57

回覆 奥脫福 的帖子

應該係今年,即 15/16 的 P6 同學是第一屆數學教快
作者: 奥脫福    時間: 15-6-30 12:18

jt_ct_mami 發表於 15-6-30 11:57

回覆 奥脫福 的帖子

應該係今年,即 15/16 的 P6 同學是第一屆數學教快

你o岩,我望住張書單都寫錯。。。  

作者: ianmami    時間: 15-6-30 12:41

見奧脫福講了咁多, 我都來講下先.  我仔仔在ST. JO 小學畢業, 今年中一. 我仔個年學校派位十分好. SJC 有5位, 聖言有8  , 觀瑪好似有6 個. 仲有順天, 呂郭及蒙民偉. 忘記了有沒有LS. 仲有小朋友回自己區的BAND1英中, 如全完, 元朗信義.
另外因為很多家長不想煩或仔仔會中三後出國有大約3X 同學上了中學部, 而大多數入了英文班.  另外有不少同學入了直資如ST PAUL BOYS, ST STEPHEN, 中基, 羅氏基金, 英華.  成績不錯而且有很多入了這些學校的精英班. 學校內小朋友會好同心, 有很多仔都希望一同升回中學. 中學部亦因舊校長退休, 有一位新校長到任, 有心有力在校內推行更多活動及改變, 更關心學生的需要.

至於CSK, 我本人有留心此校, 亦有朋友仔仔就讀. 大家各有不同,
因ST JO 是私小, CSK 是津貼.
ST JO 是男校, CSK 是男女. 如地區我應同何文田升中有很多英中, 但因CSK 男女, 所以男生在該校會較吃力.  

另外CSK BAND 1 男仔多走其他本區英中,
ST JO BAND 1 生多選其他區的BAND 1 英中. EG. 九華, SJC,  

其實ST JO內英文讀高一級, 數高半級, 而且英數. 最重要看看自己希小朋友是否識合, 我個人喜歡打好個底先.

作者: Doriscow    時間: 15-6-30 15:35

EFJ3 發表於 15-6-28 20:28

我也認同ST.JOE是一線小學!
作者: 奥脫福    時間: 15-6-30 15:48

ianmami 發表於 15-6-30 12:41

見奧脫福講了咁多, 我都來講下先.  我仔仔在ST. JO 小學畢業, 今年中一. 我仔個年學校派位十分好. SJC 有5 ...

13/14年當然有仔仔派到LC啦!12/13果年無係聽聞因為果位
仔仔選左男拔。

13/14年派位結果:

作者: karen55407    時間: 15-6-30 16:27     標題: 回覆:奥脫福 的帖子

話時話,今年你對面學校都出個喇沙仔

作者: 奥脫福    時間: 15-6-30 16:44

karen55407 發表於 15-6-30 16:27

話時話,今年你對面學校都出個喇沙仔

係?你講九龍灣聖若翰天主教小學?

作者: karen55407    時間: 15-6-30 17:12     標題: 回覆:奥脫福 的帖子

公佈咗後你就知

作者: karen55407    時間: 15-6-30 17:16     標題: 回覆:奥脫福 的帖子

同事個仔喺你學校畢業,佢話入DB嗰位係運動專才

作者: 奥脫福    時間: 15-6-30 17:24

karen55407 發表於 15-6-30 17:12

公佈咗後你就知

未到「七七派位」就知賽果?!

作者: hkpapa852    時間: 15-6-30 17:26

奥脫福 發表於 15-6-30 17:24
未到「七七派位」就知賽果?!
知DB結果唔出奇, 知LS結果就.... 除非LS校長講啦!

作者: kkhon    時間: 15-6-30 17:39

CSK雖然升中網靚仔d但好大競爭,中學B2;St joe中學同樣B2,小學程度高過CSK,進可攻退可守,St. Joe好d。
作者: ianmami    時間: 15-6-30 17:42

回覆 ianmami 的帖子

奧脫福,
作者: ianmami    時間: 15-6-30 17:43

karen55407, ST JO 入DB 一向係SPORTS 強的同學入.
作者: kkhon    時間: 15-6-30 17:44

在我眼中St. Joe是—缐小學,如果吾好吾會有咁多叻仔跳到船去神校,只是升中網吾靚啫。
作者: karen55407    時間: 15-6-30 17:47     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

嘻嘻!我已經有兩個朋友知道自己被喇沙收咗。

作者: 奥脫福    時間: 15-6-30 17:51

karen55407 發表於 15-6-30 17:47

唔,咁喇沙呢個「我地九月再見喇!」的傳說又多添幾分現實色彩喇!

作者: ianmami    時間: 15-6-30 17:53

kkhon, St. Joe, 在KWUN TONG 一定一線, 但出到外區, 好多人各有意見. 我見學校都係自己努力做, 唔HARD SELL. 其實一線與否, 最重要係你心儀的中學收佢地D 仔多定少, 這才是最實際. 如奧脫福一心九華, ST JO 入九華的機會都高, 又何須要其他呢?   升中網唔靚是ST JO 地利的弱點, 不是佢學校本身教學的弱項, 考得好, 第一ROUND 已經入,何用多想.

作者: hkpapa852    時間: 15-6-30 17:54

karen55407 發表於 15-6-30 17:47
可以早D知係一件好事,但咁有冇違規呢?
作者: karen55407    時間: 15-6-30 18:00     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

違規?佢哋仲唔止一個offer㗎!咁可能幾間學校同時違規啦!初步佢哋係take咗呢個offer。

作者: hkpapa852    時間: 15-6-30 18:07

karen55407 發表於 15-6-30 18:00
違規?佢哋仲唔止一個offer㗎!咁可能幾間學校同時違規啦!初步佢哋係take咗呢個offer。

...
直資當然可以攞住N個offer,但攞咗一個就等於放棄官津派位; 官津中學俾盡最多都係有兩個offer, 妳咁講我覺得好奇怪喎?!
作者: 奥脫福    時間: 15-6-30 18:14

ianmami 發表於 15-6-30 17:53

kkhon, St. Joe, 在KWUN TONG 一定一線, 但出到外區, 好多人各有意見. 我見學校都係自己努力做, 唔HARD SEL ...

我好少評論別人眼中的SJ,但在我眼中,SJ是優於全個46、48網內
任何一間官津小學,你話我自大都係咁講。SJ叻果班,跳出去的都係全港
一線名校,而唔係要人三條一至俾人叩的地區「名校」!所以我係唔會懷疑
班仔的學術能力,而只是我自己仔仔唔爭氣,上唔到頂峰者!

細仔在SJ兩年,英文都有不少增進。先前我講過成功插藍循小三的同學仔
,她係做唔掂阿仔d卷既。。。

作者: karen55407    時間: 15-6-30 18:17     標題: 回覆:奥脫福 的帖子

我有個街坊從St Jo考第一,小二插咗去德兆㗎!

作者: karen55407    時間: 15-6-30 18:17     標題: 回覆:奥脫福 的帖子

最欣賞你咁like自己學校嘅家長

作者: wheels    時間: 15-6-30 18:19     標題: 回覆:奥脫福 的帖子

謝謝各位!我地會俾仔讀 St Jo😄
跳船能力非我地期望,反而希望仔仔在一間成績不錯而品德又好的學校,一路讀下去

作者: 奥脫福    時間: 15-6-30 18:22

karen55407 發表於 15-6-30 18:17

我有個街坊從St Jo考第一,小二插咗去德兆㗎!

但去年又有人放棄統一派位的德兆去SJ,而今年升小二的無聽聞有人插去德兆。
考第一俾我就搏LS啦!

作者: karen55407    時間: 15-6-30 18:23     標題: 回覆:wheels 的帖子

恭喜你能作出決定,並懇請你儘快放出其他學位吧!

作者: kkhon    時間: 15-6-30 18:23

回覆 奥脫福 的帖子

如果你學校搬出九龍城,肯定考小一收表排首位。
作者: 奥脫福    時間: 15-6-30 18:24

karen55407 發表於 15-6-30 18:17

最欣賞你咁like自己學校嘅家長

我依家最期待的是下星期二有SJ家長上EK報喜!

作者: karen55407    時間: 15-6-30 18:24     標題: 回覆:奥脫福 的帖子

佢已經係高小了!

作者: karen55407    時間: 15-6-30 18:27     標題: 回覆:奥脫福 的帖子

應屆生我識一個早已take了顏寶玲嘅offer!

作者: hkpapa852    時間: 15-6-30 18:35

karen55407 發表於 15-6-30 18:27
應屆生我識一個早已take了顏寶玲嘅offer!
個人唔認為值得為NPL放棄抽獎
作者: karen55407    時間: 15-6-30 18:37     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

成績仲係優異㗎!但呀仔鍾意嘛!

作者: sissysze    時間: 15-6-30 18:50     標題: 引用:成績仲係優異㗎!但呀仔鍾意嘛! +

原帖由 karen55407 於 15-06-30 發表
成績仲係優異㗎!但呀仔鍾意嘛!
揀  NPL,唔係呀

作者: B.B.BaBa    時間: 15-6-30 19:13     標題: 回覆:大家點睇:觀塘聖若瑟 vs 陳瑞祺喇沙?

真係人各有志⋯⋯

作者: karen55407    時間: 15-6-30 19:26     標題: 回覆:sissysze 的帖子

真係有人係好低調㗎!唔屬意於名校,由選幼稚園、小學到中學都避開傳統名校,只選適合的學校。

作者: heha2010    時間: 15-6-30 22:40     標題: 回覆:大家點睇:觀塘聖若瑟 vs 陳瑞祺喇沙?

講咗咁多st jo, csk 除了中學校網,有沒有其他多些賣點可比較?不知樓主是否而有決定?

作者: 奥脫福    時間: 15-7-2 00:28

ianmami 發表於 15-6-30 17:53

我見學校都係自己努力做, 唔HARD SEL ...

學校以前好似無咁做:收到風學校己將16/17小一報名詳情送到區內一些幼稚園
(以前都不過是放些簡介單張),似乎學校都主動左去推介自己。

PS:16/17小一報名日為九月五日(星期六),報名表七月二十日起可到校索
取或在校網下載。

作者: ppmmbb    時間: 15-7-2 09:19

奥脫福 發表於 15-7-2 00:28
學校以前好似無咁做:收到風學校己將16/17小一報名詳情送到區內一些幼稚園
(以前都不過是放些簡介單 ...

請問大約幾時In?In多少次?Thx.
作者: Andrewbaby    時間: 15-7-2 10:04

回覆 奥脫福 的帖子

Can't agree more
作者: edpo    時間: 15-7-2 10:49     標題: 回覆:奥脫福 的帖子

報呀報呀,好想入到st joe,但都貪心想慳番啲錢讀津校,個人覺得(睇個st joe啲英書),其實比一般津校深好多(唔好計LS之類名校…)想問下st joe校風,係咪同外屆所言,好嚴…??

作者: Papabeibei    時間: 15-7-2 14:31

官塘 St Jo 始終不及灣仔St Jo
作者: beagoodman    時間: 15-7-2 14:55     標題: 回覆:Papabeibei 的帖子

灣仔St Joe當然比觀塘St Joe好。不過如果果是名幼生如St Catherine, 大可先報它作backup,因為觀塘St Joe真係好鍾意收,識得有報嘅,都收晒,有d係無其他offer的。
我估樓主的小朋友最近收ST JOE  call waiting, 都可能係St Cat 或KV之類名幼。

作者: leecn    時間: 15-7-2 19:10

阿仔讀左一年st joe,阿仔同我地都好滿意同鍾意st joe. 我地最關注係佢品格,驚佢學壞,在st joe可以話非常放心,呢年學到同學仔的好野多。學校嚴得黎合理,亦有適當的遊戲時間,家長同同學都十分好。St joe 英文程度深,小一一開學就默左兩大版英文故事,最初追得辛苦,但因為大部分科目都英文,所以依家浸到英文進步左好多。st joe在觀塘考到b1英中的應該比其他觀塘津小多,仔仔其他同學仔的成績都好勁,尤其英文。升中over 90%起碼band 2, 就算阿仔入唔到b1英中,入自己中學部我都覺得好好,因為中學校風好。
作者: leecn    時間: 15-7-2 19:21

St joe應該係鍾意收無學券的幼稚園生,同學仔多數名幼。因為st joe 英文深,英數教快半年,如果有學券的幼稚園生應該好難跟到進度,所以學校咁收生都合理。當年學生只需面試一次,唔使見家長,waiting都唔使再in, 等收call, 唔似其他學校咁折磨,in咁多次。阿仔平時跳跳紥,返到學校自然識跟規矩,學校無出面的人講到咁嚴。但功課多,唔計改正平均7-8樣,真係好需要學生同家長齊齊努力。如果有得俾我揀csk or st joe, 我都會揀st joe. 但如果有妹妹跟尾,唔想再考小一,我都會揀csk, 因為呢兩年考小一真係好折磨。如果有弟弟跟尾,st joe好多弟弟都收,好多係兩兄弟一齊返學的。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5