教育王國

標題: 揀科: econ + phy + ict [打印本頁]

作者: 杰杰媽媽    時間: 15-6-24 08:31     標題: 揀科: econ + phy + ict

本來阿仔最想讀 econ+phy+chem,但因為學校得3個人報,所以宜家話改做揀 econ 就唔可以 phy+chem.

最後只好跟佢興趣改做 econ+phy+ict+m2 (唔知入唔入到,得30個位)

想問下除左神科之外,到時 jupus報其他sci 科係咪好蝕底?  如果第時報econ又係咪要科科勁高分先有機?

(問題係佢宜家都未知自己將來想讀咩)

作者: 黃巴士    時間: 15-6-24 12:02

econ+phy+chem依果組合十分common, 咁奇怪, 只有3個人報?? 會否考慮與老師查證是否是咁少??
作者: loved    時間: 15-6-24 13:41

黃巴士 發表於 15-6-24 12:02
econ+phy+chem依果組合十分common, 咁奇怪, 只有3個人報??

又係喎樓主囝囝學校係咪女多過男?係咪而家選Phy+Chem就吾可以選econ?睇其地post有Phy+chem好過Phy+econ。
作者: 杰杰媽媽    時間: 15-6-24 17:47     標題: 回覆:揀科: econ + phy + ict

係,我都問,咁普通既野都做唔到,一句因為小人咁揀,鬼叫阿仔又一定要 econ,最後只好咁排

作者: 杰杰媽媽    時間: 15-6-24 17:52     標題: 回覆:揀科: econ + phy + ict

最攪笑係,到真正揀科時,阿仔同我講,好多之前預選冇諗住揀 econ既,宜家話要揀 econ,,即係變左好多人要放棄 phy/chem, 佢一句話大愛為左所有人都可以入到想入既科,就要犧牲 左成績好既學生既意願

作者: 杰杰媽媽    時間: 15-6-24 17:56     標題: 回覆:揀科: econ + phy + ict

開臨時會時主副校係同我地講得3個人預選時揀econ+phy+chem, 講真 d仔半年前鬼知自己想點咩,又唔知讀得唔好既,到最後咪又改。。。。。宜家咁改,到最後可能仲多人入唔到想入既科呀

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 15-6-24 19:19     標題: 引用:本來阿仔最想讀+econ+phy+chem,但因為學校

原帖由 杰杰媽媽 於 15-06-24 發表
本來阿仔最想讀 econ+phy+chem,但因為學校得3個人報,所以宜家話改做揀 econ 就唔可以 phy+chem.
杰杰媽,時間真係快又到妳仔選科啦,econ+phy+ict+m2就係我仔當年嘅選擇(又係冇得讀phy,chem), 你地得30個位咁少嘅 。

作者: 杰杰媽媽    時間: 15-6-24 20:02     標題: 回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

佢話政府減老師呀,出年冇人教m2,由年頭仲話2班cut 到宜家得返一班,真係好 mon水,我仔踩介,真係睇佢做化,如果冇埋 m2, 我真係冇眼睇啦!

最衰係佢突然先改組合,年頭仲可以 econ+phy+chem, 年尾就話唔得

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 15-6-24 20:10     標題: 引用:佢話政府減老師呀,出年冇人教m2,由年頭仲

佢話政府減老師呀,出年冇人教m2,由年頭仲話2班cut 到宜家得返一班,真係好 mon水,我仔踩介,真係睇佢便 ...
有冇M1?d選擇好似越來越少

作者: 杰杰媽媽    時間: 15-6-24 20:18     標題: 回覆:揀科: econ + phy + ict

冇,全級只有一班 m2,冇其他,全年全級頭個35個 maths最高分先有得讀,其他人就得 maths only

作者: 杰杰媽媽    時間: 15-6-24 20:21     標題: 回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

我唔記得你仔宜家中幾,讀得開心嗎?

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 15-6-24 21:40     標題: 引用:我唔記得你仔宜家中幾,讀得開心嗎? +

我唔記得你仔宜家中幾,讀得開心嗎?
S5啦,好快,明年就考dse,當年冇得讀失晒方向,好彩而家已經揾倒目標,知道自己打算點,好多野可能整定

作者: 杰杰媽媽    時間: 15-6-24 22:25

咁都好 d, 我好怕佢得一科 sci將來如果報理學院會蝕過人好多,你仔仔打算大學報咩呀
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 15-6-24 22:43     標題: 引用:咁都好+d,+我好怕佢得一科+sci將來如果報理

咁都好 d, 我好怕佢得一科 sci將來如果報理學院會蝕過人好多,你仔仔打算大學報咩呀 ...
佢已經冇咩可以㨂,econ佢都OK但唔打算行呢條路,太多人讀競爭亦大。我仔而家修ICT, 興趣都係呢樣,佢目標係考入大學主修電腦,亦打算響呢行發展。應係餓唔死嘅

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 15-6-24 22:55     標題: 引用:咁都好+d,+我好怕佢得一科+sci將來如果報理

咁都好 d, 我好怕佢得一科 sci將來如果報理學院會蝕過人好多,你仔仔打算大學報咩呀 ...
其實最緊要考好4cone,如果唔係要讀咩神科,econ+phy+m2都已經好多選擇。

作者: 杰杰媽媽    時間: 15-6-24 22:56

但我好多做 IT  OU 同學同我講,千萬大學唔好讀電腦,香港已飽和,人工開始向下,好多人得 萬幾蚊
作者: 杰杰媽媽    時間: 15-6-24 23:00

問題就係可能入唔到 m2,反而我最怕呢樣,有可能真係差幾名,今次考前已幫盡佢操數,請左成個星期假,真係唔得都冇計啦,派左卷,所以估到 d,宜家睇其他人有冇勁到啦
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 15-6-24 23:05     標題: 引用:但得好多做+IT++OU+同學同我講,千萬大學唔

但我好多做 IT  OU 同學同我講,千萬大學唔好讀電腦,香港 ...
It 入面都有好多工種,電腦工程都係,我對呢行唔太熟,但又唔係一定咁差嘅,我見it人才雖求都大,真係冇乜邊間公司會唔請it ,如果大電腦公司就更加啦!我公司請返黎最差都近兩皮,不過見佢地真係好鬼得嫻。不過將來做唔做倒都要睇佢彩數啦…

作者: 杰杰媽媽    時間: 15-6-24 23:05

開大會時我有問學校,如果真係入唔到 m2,可唔可以自修之後學校代報,佢話正常係唔得,冇先例,但佢話以前都試過有同學出面學晒日文,俾到證明有能力考好,個次係唯一一次破例代報 dse, 我自己大學主修 maths,有信心可以教佢考好 m2,到時叫學校同佢考校內試,睇下得唔得,如果到時佢肯代報我都冇咁煩,最多自己辛苦 d
作者: 杰杰媽媽    時間: 15-6-24 23:07

係好死得閒,佢地可以日日係公司做功課/睇 notes
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 15-6-25 08:13     標題: 引用:係好死得閒,佢地可以日日係公司做功課/睇

係好死得閒,佢地可以日日係公司做功課/睇 notes
係呀,我公司果班唔平,好得嫻,日日夠鐘就收工,不過冇法啦,有d野又真係佢地先識,始於算專業嘛!

作者: amy997    時間: 15-6-25 08:52

M2只有頭35人,才可讀 連普通的econ+phy+chem,依果組合也沒有班開.請問杰杰媽媽再選一次中學 .會否再入讀此校 ?
作者: 杰杰媽媽    時間: 15-6-25 09:56     標題: 回覆:揀科: econ + phy + ict

真係唔知,佢地校風&老師就一流,但今次選科真係令我好頭痛,同當時好大出入,變晒

作者: hw1115    時間: 15-6-25 10:15     標題: 回覆:杰杰媽媽 的帖子

我都係担心阿仔揀唔到M2,也只有一班。

作者: 杰杰媽媽    時間: 15-6-25 10:19     標題: 回覆:揀科: econ + phy + ict

如果自修肯代報我都可接受

作者: hw1115    時間: 15-6-25 10:23     標題: 回覆:杰杰媽媽 的帖子

我地可以揀econ,phy, chem,但我仔唔讀econ,只讀phy,chem加M2。

作者: 杰杰媽媽    時間: 15-6-25 11:01     標題: 回覆:揀科: econ + phy + ict

如果我仔唔要 econ,都可以 只讀 phy+chem+其他,但佢要讀econ

作者: 黃巴士    時間: 15-6-25 11:47

杰杰媽媽 發表於 15-6-25 11:01
如果我仔唔要 econ,都可以 只讀 phy+chem+其他,但佢要讀econ

佢自己喜愛科目排序是如何?? 1) ECON 2) PHY/CHEM 3) CHEM/PHY ???

作者: 杰杰媽媽    時間: 15-6-25 12:03

econ ,phy, chem, ict, geog
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 15-6-25 12:17     標題: 引用:如果我仔唔要+econ,都可以+只讀+phy+chem+

原帖由 杰杰媽媽 於 15-06-25 發表
讀econ 多d選擇,理科商科都得

作者: 杰杰媽媽    時間: 15-6-25 12:28

最緊要佢鐘意,我之前上教育局個網印晒所有 syllabus俾佢睇,佢先排俾我既
作者: 黃巴士    時間: 15-6-25 12:43

杰杰媽媽 發表於 15-6-25 12:28
最緊要佢鐘意,我之前上教育局個網印晒所有 syllabus俾佢睇,佢先排俾我既
同我囝一樣, 爭取至愛讀科目, 寧放棄第2-3志願排序機會. ADD OIL!!

作者: hw1115    時間: 15-6-25 13:01     標題: 回覆:杰杰媽媽 的帖子

为什么一定要揀3X?
2X+4 cores +M1/M2 唔夠競爭?

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 15-6-25 13:29     標題: 引用:为什么一定要揀3X? 2X+4+cores++M1/M2+唔

原帖由 hw1115 於 15-06-25 發表
为什么一定要揀3X?
2X+4 cores +M1/M2 唔夠競爭?
除非你打算讀神科,否則+2+M1,2已經足夠,選+3係班細路未太肯定邊樣啱自己,邊樣會讀得更好,揀左讀上去唔得仲可以drop,但+2冇得再drop, 否則好難入大學。

作者: hw1115    時間: 15-6-25 13:43     標題: 回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

我地唔可以drop ,所以揀2x算了。
3x怕辛苦。

作者: 杰杰媽媽    時間: 15-6-25 14:39     標題: 回覆:揀科: econ + phy + ict

我地一開始一定要+3  ,之後可以 drop所以睇下讀一年先算,最好就更係+3都讀得好啦,問題係未必有 m2讀,全級有120個仔冇得讀

作者: 黃巴士    時間: 15-6-25 16:58

我覺得要自己先計吓分. www.jupas.edu.hk

作者: 杰杰媽媽    時間: 15-6-25 17:07     標題: 回覆:揀科: econ + phy + ict

冇得計啦,我都要預左得 econ+phy+ict, 冇 m2,唔抱太大希望

作者: 結結巴巴    時間: 15-6-25 17:26     標題: 回覆:揀科: econ + phy + ict

我估學校會根據學生的數學成績來決定誰可以讀m2的。數學好就自然有得讀,數學一般還是不讀為好。

作者: 杰杰媽媽    時間: 15-6-25 17:32

幾好都冇用,得頭35個數學最高分既,資源問題
作者: 杰杰媽媽    時間: 15-6-25 17:33

我仔只計數,全年有可能30-40之間,所以得50/50機會
作者: 杰杰媽媽    時間: 15-6-25 18:03

佢數係幾好,只係懶做數,成日唔記得晒,如果年頭時肯次次做到熟晒先去考試,我就唔洗咁仇啦
作者: hw1115    時間: 15-6-25 18:32     標題: 回覆:杰杰媽媽 的帖子

如果阿仔不是要讀工程就無所謂啦!

作者: 杰杰媽媽    時間: 15-6-25 18:34     標題: 回覆:揀科: econ + phy + ict

冇人知將來佢想讀咩

作者: 以斯帖    時間: 15-6-27 11:27     標題: 引用:冇人知將來佢想讀咩 +

原帖由 杰杰媽媽 於 15-06-25 發表
冇人知將來佢想讀咩
其實未知U讀咩,最穩陣係有chem 及M1/M2,所有U科目都合資格報!入U想請ECON Account或電腦,DSE根本無需讀ECON/BAFS/ICT!

選科最緊要睇end result,揀有機會拎到高grade既讀,除特別requirement ,全部U都只係計grade!

ICT拎到高grade 既唔多,drop科率係高!

作者: 杰杰媽媽    時間: 15-6-27 12:49

咁我相信佢讀 econ, phy, chem, ict,幾科,將來考得最差應該係 chem (唔計主科),但佢一定要econ ,所以我唔會迫佢,興趣行先
作者: 杰杰媽媽    時間: 15-6-27 13:09     標題: 回覆:揀科: econ + phy + ict

宜家只有希望,萬一入唔到 m2,佢俾我自修,之後成績 ok都俾佢考啦

作者: 杰杰媽媽    時間: 15-7-8 20:59     標題: 回覆:揀科: econ + phy + ict

終於開估啦!

全部入到晒,連最擔心既 m2都入到,原來得28個可以讀多科數,真係好難入。

作者: Markmok    時間: 15-7-8 21:28

回覆 以斯帖 的帖子

對Phy Chem 和M2對升學比較有用

作者: hw1115    時間: 15-7-8 22:45     標題: 回覆:杰杰媽媽 的帖子

恭喜你!你仔数係28名內?

作者: 杰杰媽媽    時間: 15-7-9 08:38     標題: 回覆:揀科: econ + phy + ict

係,佢數唔差既
比我預計還好

作者: JustAParent    時間: 15-7-9 12:41     標題: 回覆:揀科: econ + phy + ict

選得PHY都應該算係理科生,理科生唔選CHM我覺得係自斷一臂,比我會棄ECO.。

作者: 杰杰媽媽    時間: 15-7-9 16:20     標題: 回覆:揀科: econ + phy + ict

最後係 econ+phy+ict+m2

見到明明得16個 ict位,但最後有32人入左,真係 r晒頭,隨時改得唔洗通知,鬼咩,佢 cut左 econ+ phy+chem, d人只好揀 ict咁解

作者: 杰杰媽媽    時間: 15-7-9 16:22     標題: 回覆:揀科: econ + phy + ict

冇啦,阿仔鐘意 econ,由得佢,佢 chem都麻麻,係  phy最高分

作者: 杰杰媽媽    時間: 15-7-9 16:43

佢同學影晒4班分科返黎,見到都有好多人都係一科 econ+1科理科 or最後得一科理科+bafs/文科,鬼叫佢突然唔俾人 econ+phy+chem咩,學校都有問題
作者: 杰杰媽媽    時間: 15-7-9 17:40

佢成日話將來要搵錢,最好唔洗讀書
佢口才&轉數好,我覺得佢應該 econ讀得最好
作者: 杰杰媽媽    時間: 15-7-9 20:23     標題: 回覆:杰杰媽媽 的帖子

問題係佢係選科表到強調 ict只有16個位

作者: 黃巴士    時間: 15-7-10 09:10

杰杰媽媽 發表於 15-7-9 20:23
問題係佢係選科表到強調 ict只有16個位

個人覺得: -
學校通常都叫學生以心儀意願行先,  "主要是"免了家長因學額數量, 而自行定出入到的競爭科目的機會率, 而埋沒了孩子對心儀科的意願.  一般科目學額除了以資源外, 都有按往年學生選取度而評估. -- 可能是往年少人捒ICT啩....
正如飛機機位, 開了航道又想盡滿, 但又未知邊條起航線較HIT, 咪按預定咁講囉.
如以為PHY多人報, 點知唔係, CHEM仲多過PHY.  總之, 制度上梗有些甩漏.
**PS :  基本上, 要在中三分水嶺上"競爭"選科, 已是一個不公平的制度. 眼見名次後的同學,  未能入心儀理科, 而要讀文科, 此已是不良的教育體系. 政府一面: 出生率低殺校, 一面 : 未夠資源開班,  這就是HK教育***

作者: LingChiBaBa    時間: 15-7-10 10:58     標題: 回覆:黃巴士 的帖子

這不是中三選科問題,這是升中選校要考慮因素之一。

作者: 黃巴士    時間: 15-7-10 11:26

LingChiBaBa 發表於 15-7-10 10:58
這不是中三選科問題,這是升中選校要考慮因素之一。

很多中學在捒科政策上會隨時間有改變的.  升中後, 3年後的事情, 當中會有很多變數.
作者: fion6406    時間: 15-7-10 12:06     標題: 引用:+本帖最後由+黃巴士+於+15-7-10+09:30+編輯

原帖由 黃巴士 於 15-07-10 發表
係好無奈。升中時候Band 2 要讀中中,但學生可能就係中文唔得所以band 2;升中四因中三名次唔夠前要讀文科,但學生可能就係文科唔得拉低名次。

作者: 杰杰媽媽    時間: 15-7-10 13:11     標題: 回覆:揀科: econ + phy + ict

冇計,這就是香港教育

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 15-7-10 23:48     標題: 引用:+本帖最後由+杰杰媽媽+於+15-7-9+17:35+編

原帖由 杰杰媽媽 於 15-06-27 發表

咁我相信佢讀 econ, phy, chem, ict,幾科,將來考得最差應該 ...
恭喜晒妳仔終於入倒所有心儀選科,其實興趣都好重要,有興趣真係可以發揮得好d,正如我仔心儀嘅ict科好容易就能keep倒級頭幾名,所以妳仔要選econ支持佢係正確,始於係佢地讀,冇興趣好難捱架!

作者: 杰杰媽媽    時間: 15-7-11 01:42

係,但如果學校肯俾原本咁讀返ECON+PHY+CHEM我仲開心囖,我見佢讀ECON個D,有一半都係+一科理科,真係9588,之前係冇人肯揀ECON,宜家變左大熱,攪到個個唔上唔落,學校都唔知諗咩GA,咁早就CUT左ECON+PHY+CHEM,我敢包,宜家玩多次預選, 一定唔止3個揀ECON+PHY+CHEM
作者: 杰杰媽媽    時間: 15-7-12 01:12

回覆 杰杰媽媽 的帖子

咁我都信當時年頭真係得3個人揀ECON  PHY  CHEM既,因阿仔返黎都話個時好少人揀ECON,個時仲係大多數PHY CHEM BIO,傳統學校黎,但考左幾次試之後D仔先知發生緊咩事,,係年尾個個都爭住揀ECON
作者: 黃巴士    時間: 15-7-12 10:07

杰杰媽媽 發表於 15-7-12 01:12
回覆 杰杰媽媽 的帖子

咁我都信當時年頭真係得3個人揀ECON  PHY  CHEM既,因阿仔返黎都話個時好少人揀ECON, ...

所以中三期間作為一個分水嶺, 對於一些遲熟(如我家孩子)的男生取決意向不利.  同學間不斷發放及接收信息,  老師, 家長的意見, 孩子一面須面對FINAL EXAM, 一面面對讀書壓力, 其實本身都十分矛盾及混亂.

作者: 杰杰媽媽    時間: 15-7-12 11:30     標題: 回覆:揀科: econ + phy + ict

係,考多2次試個個先知自己弱點,唔會再中個頭埋去,開始避,宜家變左4科最 hit之中, phy最少人揀,佢 d同學個個都話好難讀,但我仔係最好的一科。(唔計 econ,未讀過)

作者: 杰杰媽媽    時間: 15-7-12 11:40

你要一早叫你個囡間中就要諗下將來想讀咩科,由1-8排晒次序出黎,因為年頭同年尾可以俾佢地揀既科,學校隨時都會變,以前揀得唔=最後揀得,所以要一早排定,唔係就會好似我咁,突然冇得揀好彷徨
作者: Kittymummy    時間: 15-7-12 13:09     標題: 回覆:揀科: econ + phy + ict

我亞女就選擇Econ,bafs, phy, M2.
不過我有點擔心phy 科應付吾黎.
其實佢想讀bios, 不過套餐關係,bios 同Econ 撞左,但佢既分析下Econ 係比Bios 容易點,所以最後放棄bios 了!

作者: totoro    時間: 15-7-13 12:38     標題: 回覆:Kittymummy 的帖子

我個仔phy,chem+??
一時話econ,一時話電腦; 我怕佢真的選電腦。 我見啲師兄考電腦的result真是一般。就算喜歡電腦科,但考試一般不如選一科有把攞高分。
星期五就知選科結果

作者: Kittymummy    時間: 15-7-13 15:30

totoro 發表於 15-7-13 12:38
我個仔phy,chem+??
一時話econ,一時話電腦; 我怕佢真的選電腦。 我見啲師兄考電腦的result真是一般。就算 ...

其實真係讀落先知岩唔岩自己.
BAFS 比人唱到咩咁. 3大之一退修率最高.
不過我亞女又鍾意讀, 出結果前仲話入唔到BAFS 就轉校.
其他科如Hist, Chin histroy 佢都好高分, 但係亞女話學校專登出淺D 局人讀 ( 因為冷門少人讀).
出晒結果, 已成定局. 最後3年睇佢自己做化了.....

作者: 杰杰媽媽    時間: 15-7-13 15:57     標題: 回覆:totoro 的帖子

ict都幾好呀! 最緊要佢鐘意,到時迫佢讀 d冇咁鐘意既,佢都冇心讀好佢

作者: 杰杰媽媽    時間: 15-7-13 15:59     標題: 回覆:Kittymummy 的帖子

咁遲先出,點買書呀,我仔今日都放假啦

作者: Kittymummy    時間: 15-7-13 16:16

杰杰媽媽 發表於 15-7-13 15:59
咁遲先出,點買書呀,我仔今日都放假啦

上星期5 出結果既.
明天返去交書單, 8月1就可以係學校拎了.  全單9折.(商務)

作者: 小師妹    時間: 15-7-15 21:14     標題: 回覆:揀科: econ + phy + ict

點解無呢個咁common嘅組合呀?我仔都係揀Econ+Phy+Chem+M2

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5