教育王國

標題: 12 網St.Paul Catholic vs St. Francis [打印本頁]

作者: 冬菇    時間: 15-6-18 22:20     標題: 12 網St.Paul Catholic vs St. Francis

想問下各位,知唔知邊間好D? 升中機會兩間係咪平均? 聽聞St. Paul 上番中學部機會好大, St. Francis較谷? 呢兩間學術上邊間強D?

作者: eaubobo    時間: 15-6-18 22:23     標題: 回覆:冬菇 的帖子

兩間都是天主教女校。通常St. Paul catholic 易入少少,因為一年上午一年下午班,而且未來會搬校舍,直資計劃又可能再推...

作者: sissysze    時間: 15-6-18 22:43     標題: 引用:想問下各位,知唔知邊間好D?+升中機會兩間

原帖由 冬菇 於 15-06-18 發表
想問下各位,知唔知邊間好D? 升中機會兩間係咪平均? 聽聞St. Paul 上番中學部機會好大, St. Francis較谷? ...
st paul cat 中學舊年出二個狀元呀

作者: yauyingbb    時間: 15-6-19 00:05     標題: 回覆:12 網St.Paul Catholic vs St. Francis

倆間都係好學校!我自己就㨂咗SFCS, 因為唔知St. Paul幾時搬,我住南區,柴灣對我黎講太遠。仲有一年上午,一年下午,星期六又要返都係要考慮。所以睇你自己喇⋯

作者: raymond338hk    時間: 15-6-19 06:39     標題: 引用:想問下各位,知唔知邊間好D?+升中機會兩間

原帖由 冬菇 於 15-06-18 發表
想問下各位,知唔知邊間好D? 升中機會兩間係咪平均? 聽聞St. Paul 上番中學部機會好大, St. Francis較谷? ...
St Paul是半日制,名氣比較好,DSE的成績及升中收回自己小學生的比率較St Francis好

ST Francis全日制,短時間內應不會轉直資及校舍比較新!

作者: mimi1102    時間: 15-6-19 08:22     標題: 引用:倆間都係好學校!我自己就㨂咗SFCS,+因為唔

原帖由 yauyingbb 於 15-06-19 發表
倆間都係好學校!我自己就㨂咗SFCS, 因為唔知St. Paul幾時搬,我住南區,柴灣對我黎講太遠。仲有一年上午, ...
st paul 會搬去柴灣?係暫時性定永久性?

作者: Rickylama    時間: 15-6-19 08:25     標題: 引用:Quote:原帖由+yauyingbb+於+15-06-19+發表

原帖由 mimi1102 於 15-06-19 發表
聽講還未落實

作者: lauwingtai    時間: 15-6-19 09:55     標題: 引用:Quote:原帖由+yauyingbb+於+15-06-19+發表

原帖由 mimi1102 於 15-06-19 發表
暫時性,因跑馬地校舍要擴建應付全日制,起碼要借柴灣兩年,不過未知幾時搬

作者: muimui2    時間: 15-6-19 10:23

請問功課量和學習壓力方面呢兩間邊間相對輕鬆啲? 同埋邊間比較有愛心?
作者: stepyau    時間: 15-6-19 10:26     標題: 回覆:12 網St.Paul Catholic vs St. Francis

小學我估兩間差不多,但中學st paul好d。

作者: aminafy    時間: 15-6-19 13:43

St. Paul's 吾算太多功課(每天平均6樣), 吾覺得老師比好大學習壓力
作者: eaubobo    時間: 15-6-19 16:45     標題: 回覆:冬菇 的帖子

上返中學的話,2間都差不多,不過應該是 St. Paul catholic 稍高一些。
自行的話,2間20分都收唔哂!

作者: 冬菇    時間: 15-6-19 17:00     標題: 回覆:12 網St.Paul Catholic vs St. Francis

如果加埋中西區聖心呢?3間邊間最好?

作者: eaubobo    時間: 15-6-19 17:06     標題: 引用:如果加埋中西區聖心呢?3間邊間最好? +

原帖由 冬菇 於 15-06-19 發表
請問你對「好」的定義是什麼?

對我而言,是但入到一間都已經開香檳了!

作者: raymond338hk    時間: 15-6-19 18:46     標題: 引用:如果加埋中西區聖心呢?3間邊間最好? +

若要比較,可能聖心好少少!

作者: raymond338hk    時間: 15-6-19 18:49     標題: 引用:如果加埋中西區聖心呢?3間邊間最好? +

若有留意新聞,今年聖心中學收生會以成績為主,這亦引起小學部份家長不滿!

當然,這有助提升中學的學生質數!

作者: 冬菇    時間: 15-6-19 19:24     標題: 引用:Quote:原帖由+冬菇+於+15-06-19+發表如果加

原帖由 raymond338hk 於 15-06-19 發表
若有留意新聞,今年聖心中學收生會以成績為主,這亦引起小學部份家長不滿!

當然,這有助提升中學的學生質 ...
我最愛聖心,但又擔心升番中學機會低過另外兩間⋯

作者: HauMiranda    時間: 15-6-19 20:16     標題: 引用:Quote:原帖由+raymond338hk+於+15-06-19+發

我最愛聖心,但又擔心升番中學機會低過另外兩間⋯
如果三間比較,當然聖心直升中學最難,聖心已經要兩小學爭一中學學位,一向中學收私立部學生多於下午校,加上又減直屬學位。

作者: CherylChloe    時間: 15-6-19 20:17

St paul 一,三,五年級返上午班,二,四,六返下午班。時間上要適應
作者: otin    時間: 15-6-19 23:35     標題: 回覆:12 網St.Paul Catholic vs St. Francis

我都想知,聖心同st paul都返半日,六天上學。
中學成績邊間好些?
我們可為學校而搬,爸爸九龍返工,如果揀天神怕少位機會細,家人就全部住港島,所以我們住港島都可以。

我們現在住中西區,大抽獎將會係11網,自行應該點填?st paul or 天神?

作者: HauMiranda    時間: 15-6-20 00:09     標題: 引用:St+paul+一,三,五年級返上午班,二,四,

原帖由 CherylChloe 於 15-06-19 發表
St paul 一,三,五年級返上午班,二,四,六返下午班。時間上要適應
唔係一年級番下晝咩?

作者: HauMiranda    時間: 15-6-20 00:11     標題: 引用:我都想知,聖心同st+paul都返半日,六天上

原帖由 otin 於 15-06-19 發表
中學成績邊間好些?
我們可為學校而搬,爸爸九龍返工,如果 ...
自行20分揀天神機會微乎其微,st paul機會大好多,我前年都係20分中,但20都要抽

作者: eaubobo    時間: 15-6-20 10:36     標題: 引用:我都想知,聖心同st+paul都返半日,六天上

原帖由 otin 於 15-06-19 發表
中學成績邊間好些?
我們可為學校而搬,爸爸九龍返工,如果 ...
天神直上st Mary,不過很谷。
住中西區,我會選聖心。

作者: mcl203    時間: 15-6-20 12:57

聖保祿天主教機會大d....中學部成績都好好~~~
作者: raymond338hk    時間: 15-6-20 13:24     標題: 引用:如果加埋中西區聖心呢?3間邊間最好? +

如選擇聖心,為何不考慮瑪莉曼?
這間都在12網,比st paul還要強,也不會比聖心比下去!

作者: CherylChloe    時間: 15-6-20 16:09

回覆 HauMiranda 的帖子

對不起,說錯了,一年級由下午班開始
作者: Emily123456    時間: 15-6-23 01:23

聖心應該無聖保䘵好?
作者: 冬菇    時間: 15-6-23 11:57     標題: 引用:聖心應該無聖保䘵好?

原帖由 Emily123456 於 15-06-23 發表
聖心應該無聖保䘵好?
係嗎?

作者: 熊牛不兩立    時間: 15-6-23 12:10

HauMiranda 發表於 15-6-19 20:16
如果三間比較,當然聖心直升中學最難,聖心已經要兩小學爭一中學學位,一向中學收私立部學生多於下午校,加 ...
直屬位有減過?? 要留意只係自行位開放比外人去考, 以前就自行只開放比聖心兩間. 直屬位一位都無減過
作者: 熊牛不兩立    時間: 15-6-23 12:21

HauMiranda 發表於 15-6-19 20:16
如果三間比較,當然聖心直升中學最難,聖心已經要兩小學爭一中學學位,一向中學收私立部學生多於下午校,加 ...
我想計下數, 聖心書院有192位. 睇返聖心小學私立網站有公開數字係73位入返聖心書院. 滅去私立都有成119位咁多喎. 而聖心津貼就有學生150位. 睇落無理由大部份都入唔返掛.....如果計錯數請指正
作者: eli_leung    時間: 15-6-23 15:22     標題: 引用:Quote:原帖由+冬菇+於+15-06-19+發表如果加

原帖由 raymond338hk 於 15-06-20 發表
這間都在12網,比st paul還要強,也不會比聖心比下去!

...
叫人抽瑪,但自己抽Francis, 咁得意

作者: yfchoy    時間: 15-6-23 15:57

我聽一啲教補習既人講,每間學校總有佢既強項,如St.Paul數強,聖心英文強,St.Francis中文強,咁各位鍾意邊科多啲呢?(以我之前睇POST,瑪莉曼就英文強)各位會否都會考慮這因素呢?

以上只是參考資料,若要求証是否屬實,我諗各住JM要再揾下資料。(申利,小囡已經是小一,各位的選擇對我是沒影響的。)
作者: sugarbun    時間: 15-6-23 16:26

raymond338hk 發表於 15-6-20 13:24

...
瑪利曼係超難

作者: aminafy    時間: 15-6-23 16:27

St.Paul係中文強D
作者: mcl203    時間: 15-6-23 16:28

sugarbun 發表於 15-6-23 16:26
瑪利曼係超難
網友是抽中 甲部 的......對比下絕對無難度

作者: sugarbun    時間: 15-6-23 16:33

mcl203 發表於 15-6-23 16:28
網友是抽中 甲部 的......對比下絕對無難度
運氣無得計, 只有計機會率同埋度下你個膽幾大

作者: mcl203    時間: 15-6-23 16:38

sugarbun 發表於 15-6-23 16:33
運氣無得計, 只有計機會率同埋度下你個膽幾大

不少人有呢類胆....甲部中誇區既
但少d胆既...未必敢同網友分享...仲最終搞到"delete"埋

作者: raymond338hk    時間: 15-6-23 22:58     標題: 引用:Quote:原帖由+raymond338hk+於+15-06-20+發

原帖由 eli_leung 於 15-06-23 發表
叫人抽瑪,但自己抽Francis, 咁得意
因樓主中途加入聖心作考慮,而net12只有瑪莉曼與聖心同一級數!與其在net 11 & net 12之間考慮,不如主力考慮12網!

作者: 冬菇    時間: 15-6-23 23:44     標題: 回覆:12 網St.Paul Catholic vs St. Francis

其實我係講緊叩門⋯
如果有St. Paul 喺手,St. Francis 同聖心收的話呢3間點排好?
Marymount 要1-1-1,我0-0-0,已經唔駛諗了!

作者: Emily123456    時間: 15-6-23 23:54

我也想知,St Paul, St Francis, 聖心私立,聖心公立,點排名?
作者: Emily123456    時間: 15-6-23 23:55

回覆 熊牛不兩立 的帖子

聖心私立2013-201481直升,26個外校band1,15個其他

作者: Emily123456    時間: 15-6-23 23:59

回覆 冬菇 的帖子

我同你一樣

感覺到St. Paul 太多不確定性,搬校,中學轉直資。

作者: Emily123456    時間: 15-6-24 00:03

raymond338hk 發表於 15-6-23 22:58
因樓主中途加入聖心作考慮,而net12只有瑪莉曼與聖心同一級數!與其在net 11 & net 12之間考慮,不如主力考 ...
聖心與瑪利曼同一級數咁聖心私立咩級數?
作者: BabyKD    時間: 15-6-24 00:04     標題: 回覆:12 網St.Paul Catholic vs St. Francis

請問你地係自行/大抽獎入,定叩門入呀?

作者: Emily123456    時間: 15-6-24 00:05

大抽獎
作者: BabyKD    時間: 15-6-24 00:06     標題: 引用:大抽獎

原帖由 Emily123456 於 15-06-24 發表
大抽獎

作者: BabyKD    時間: 15-6-24 00:08     標題: 回覆:12 網St.Paul Catholic vs St. Francis

我自己覺得st paul同 st francis同級。
瑪利曼 英小,我覺得再高層次啲。

作者: Emily123456    時間: 15-6-24 00:21

BabyKD 發表於 15-6-24 00:08
我自己覺得st paul同 st francis同級。
瑪利曼 英小,我覺得再高層次啲。
但聖心比瑪利曼易入
作者: scwingl    時間: 15-6-24 00:57     標題: 回覆:冬菇 的帖子

聖心好過St paul ?

作者: BabyKD    時間: 15-6-24 10:02

Emily123456 發表於 15-6-24 00:21
但聖心比瑪利曼易入
但兩間聖心小, 入一間聖心中, 又難過st paul, st francis 同 瑪利曼.

作者: aminafy    時間: 15-6-24 10:49

我之前睇過有媽媽話St Paul 中學成績好過聖心? 有錯請指正,thx!
作者: bb560    時間: 15-6-24 11:44     標題: 引用:我之前睇過有媽媽話St+Paul+中學成績好過聖

原帖由 aminafy 於 15-06-24 發表
我之前睇過有媽媽話St Paul 中學成績好過聖心? 有錯請指正,thx!
St paul 自行有公開收外生,咁嘅賽果好正常呀!p.s.我相信st paul 小學考得最前嘅學生係會走嘅!

作者: bb560    時間: 15-6-24 11:54     標題: 引用:Quote:Emily123456+發表於+15-6-24+00:21+

原帖由 BabyKD 於 15-06-24 發表
但兩間聖心小, 入一間聖心中, 又難過st paul, st francis 同 瑪利曼.
如果係聖心學生家長,点解唔希望自己個囡係“band1頭頭頭“學生,到時,莫講話聖心書院,神級直資都搶住收啦!

作者: mcl203    時間: 15-6-24 11:55

bb560 發表於 15-6-24 11:44
St paul 自行有公開收外生,咁嘅賽果好正常呀!p.s.我相信st paul 小學考得最前嘅學生係會走嘅!
  ...
同意....中學多小學約60個位....用盡直屬99個位已夠收番8成小學部學生
自行位可以用盡d收全港B1生 ~~~

作者: mcl203    時間: 15-6-24 12:03

aminafy 發表於 15-6-24 10:49
好難去真接比較...4間都係非常好既學校...分別極少....個人排位係
小學 : MPS > SH 私小 > SPPCS = SH = SFCS
中學 : MSS > SPSS > SH > SFCS

個人認為....唔使太認真

作者: Emily123456    時間: 15-6-24 13:10

aminafy 發表於 15-6-24 10:49
我都咁覺得,但到果時St Paul中學好有可能轉直資
作者: oh_really    時間: 15-6-24 13:47

同意呢幾間都係好好嘅學校,我女當年20分自行時亦考慮過。純個人喜好:
MPS >  SPPCS > SFCS > SH

但明白MPS 機會最低,SP 有機會搬&中學轉直資等uncertainties,最後自行填咗SFCS又順利入咗。到而家讀咗兩年,so far so good。
作者: Emily123456    時間: 15-6-24 14:42

請教下SFCS書院只是Band1B,其他3間Band1A?
作者: BabyKD    時間: 15-6-24 14:47

As I know St Paul Sec is Band 1B as well.
作者: mcl203    時間: 15-6-24 15:09

Emily123456 發表於 15-6-24 14:42
請教下SFCS書院只是Band1B,其他3間Band1A?
依坊間所傳....MSS B1A...SH B1A...SPSS B1B....SFCS B1B
SH / SFCS 有下跌跡像....SPSS 出左2位狀元...氣勢好...成績進步中
唔可以直接比較...SPSS 上年成績似乎好過SH少少....但真係好少...無必要分先後

btw...有錯請指正 ~~~

作者: hkpapa852    時間: 15-6-24 15:19

mcl203 發表於 15-6-24 15:09
依坊間所傳....MSS B1A...SH B1A...SPSS B1B....SFCS B1B
SH / SFCS 有下跌跡像....SPSS 出左2位狀元...氣 ...
坊間所傳既B1A, B1B, B1C又係如何介定呢?

排名呢家野, 睇下算啦, 大家都係B1名校, 何必咁斤斤計較?

反而我有興趣想知, 呢幾間學校既畢業生, 嫁得好既比例邊間高D, 等我幫亞女諗諗

作者: mcl203    時間: 15-6-24 15:23

hkpapa852 發表於 15-6-24 15:19

排名呢家野, 睇下算啦, 大家都係B1名校, 何必咁斤斤計較?
有網友問咪講下囉.....都無法確認既
自己一向宗旨....學校成績好有乜用....若自己小朋友無份....係少數民族

作者: 熊牛不兩立    時間: 15-6-24 16:36

hkpapa852 發表於 15-6-24 15:19
反而我有興趣想知, 呢幾間學校既畢業生, 嫁得好既比例邊間高D, 等我幫亞女諗諗
聖心啦...我諗得到既係陳方安生和郭藹明算唔算嫁得好
作者: daisy17772    時間: 15-6-24 16:43

yfchoy 發表於 15-6-23 15:57
我聽一啲教補習既人講,每間學校總有佢既強項,如St.Paul數強,聖心英文強,St.Francis中文強,咁各位鍾意 ...
MSS 中文 weaker than SF and St. Paul's.  That's something someone may take note of if their children will target DSE.  That's how St. paul's got 2 super graduates last year.  their Chinese are strong.  However if going overseas, MSS may have certain advantage because of their students used to have better English.
作者: daisy17772    時間: 15-6-24 16:48

Emily123456 發表於 15-6-23 23:54
我也想知,St Paul, St Francis, 聖心私立,聖心公立,點排名?

I personally won't consider the decision based on the so called "ranking" made by ppl in the forum and other published documents, because it's never scientific.  All we are talking about is the work of mouth,  fame, plus each school has their own niche, e.g. MSS strong in english, SPSS strong in Chinese, Maths etc.  Rather, one should consider:
1.  promotion ratio to secondary which is more essential.
2.  proximity in travelling
3.  the strength and nurturing environment of the school

These are more important to the children as opposed to ranking because the ranking of these level of schools is different by a fraction of results.  

作者: mcl203    時間: 15-6-24 17:03

要參考下d中學數據...有網友都做左出黎...睇下亦無妨...和自己諗法有幾大偏差 ~~~

http://www.edu-kingdom.com/forum ... 959&extra=page%3D12
作者: eaubobo    時間: 15-6-24 22:04     標題: 引用:Quote:mcl203+發表於+15-6-24+15:09+依坊間

原帖由 hkpapa852 於 15-06-24 發表

我都鍾意嫁得好!

作者: keio    時間: 15-6-25 14:39     標題: 引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-06-24+發表

原帖由 eaubobo 於 15-06-24 發表
我都鍾意嫁得好!
Yeah,  I like this too

作者: Ballack2012    時間: 15-6-25 14:43     標題: 引用:+本帖最後由+daisy17772+於+15-6-24+16:49+

作者: Ballack2012    時間: 15-6-25 14:44     標題: 引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-6-24+15:19+反

作者: hkpapa852    時間: 15-6-25 14:51

daisy17772 發表於 15-6-24 16:43
MSS 中文 weaker than SF and St. Paul's.  That's something someone may take note of if their children ...
MSS weak in Chinese?

From the performance of 2014 DSE, I don't think this is a correct comment:
中學名稱3322比例聯招學位本地非聯招專上學位升讀8大比例 (聯招+非聯招)升讀3大比例 (聯招+非聯招)升讀本地非學士課程比例升讀本地學士課程比例升讀所有本地大專課程比例海外升學比例升讀大專課程比例 (本地+海外)
5或以上(人均獲得)
嘉諾撒聖方濟各書院

~30%~45%~75%~15%~90%
瑪利曼中學92.00%85.00%11.11%66.67%44.44%

77.78%21.11%98.89%
3.15
聖保祿中學

49.30%27.26%22.00%58.00%80.00%17.00%97.00%
香港真光中學91.50%62.39%

18.78%32.40%51.30%83.70%13.70%97.40%

No matter the 3322 passing rate or % of student enrolled in 3 Major Universities in HK, MSS is the toppest one among the rest of girl's schools in Wanchai district.

作者: Charlotte_mom    時間: 15-6-25 14:56     標題: 引用:其實我係講緊叩門⋯ 如果有St.+Paul+喺手,

原帖由 冬菇 於 15-06-23 發表
其實我係講緊叩門⋯
如果有St. Paul 喺手,St. Francis 同聖心收的話呢3間點排好?
Marymount 要1-1-1,我0 ...
瑪利曼無話要111 wor

作者: Panda_HK    時間: 15-6-25 15:00

回覆 hkpapa852 的帖子

What is the source of this table?  Where can I pull this data of other schools?

Thanks a lot.

作者: hkpapa852    時間: 15-6-25 15:04

Charlotte_mom 發表於 15-6-25 14:56
MPS叩門只係話自行或統一派位有將佢作首選係學校考慮條件之一, 無話要111喎!

可以參考下呢度:
http://www.mps.edu.hk/special/POA%20Special%20Admission%20Interview.pdf

節錄:

5. 家長可參考以下本校之校本小一特別收生(二零一五至二零一六年)準則:
- 個人優點(包括能力、才華及潛質)
- 家庭對學生之學習支援
- 於教育局「小一入學統籌辦法」中的「自行分配學位」及/或「統一派位」兩個階段中,以本校「瑪利曼小學」作首選
- 文化認同

作者: hkpapa852    時間: 15-6-25 15:07

Panda_HK 發表於 15-6-25 15:00
嘉諾撒聖方濟各書院 (校務報告P.24):
http://www.sfcc.edu.hk/school/plan_reports/school_reports/1314_school_report.pdf
http://www.sfcc.edu.hk/school/exam.html

瑪利曼中學 (校務報告P.13, P.86): http://www.mss.edu.hk/AdminReport/1415/ASReport1314.pdf

聖保祿中學 (校務報告P.15): http://www.spss.edu.hk/aboutus/S ... 20Report%201314.pdf

香港真光中學: http://www.tlmshk.edu.hk/academic3.php

作者: camperkc    時間: 15-6-25 16:02

作者: hkpapa852    時間: 15-6-25 16:08

camperkc 發表於 15-6-25 16:02
回覆 冬菇 的帖子

聖心好d
邊方面計好D?

作者: mcl203    時間: 15-6-25 16:08

hkpapa852 發表於 15-6-25 14:51

From the performance of 2014 DSE, I don't think this is a correct comment:
所以我都俾左條link 出黎參考參考, 無須估估下, MSS 一般坊間都話係中文弱,但中文弱係指同边類中學比先~~~
作者: hkpapa852    時間: 15-6-25 16:10

mcl203 發表於 15-6-25 16:08
所以我都俾左條link 出黎參考參考, 無須估估下, MSS 一般坊間都話係中文弱,但中文弱係指同边類中學比先~ ...
太多人鍾意唔去考証就人云亦云, 以訛傳訛

作者: eaubobo    時間: 15-6-25 16:18

Oh, the result of SFCC is weaker than my expectation.
作者: mcl203    時間: 15-6-25 16:25

hkpapa852 發表於 15-6-25 16:10
太多人鍾意唔去考証就人云亦云, 以訛傳訛
又咁講, 瑪利曼d女仔由小學已係全英教學, 中文應用一定未必比英文好, 但去考試搏命既, 又未必可以用弱去形容咁姐
作者: 冬菇    時間: 15-6-25 16:53     標題: 引用:Quote:原帖由+冬菇+於+15-06-23+發表其實我

原帖由 Charlotte_mom 於 15-06-25 發表
唔駛1-1-1但我任何階段都無放過佢響第一,我估機會好渺茫。填左佢1-1-1的人好似都有人收唔到interview call.如果係有機會面試,到呢個moment 我估學校已經打晒電話?

作者: mcl203    時間: 15-6-25 16:55

冬菇 發表於 15-6-25 16:53
唔駛1-1-1但我任何階段都無放過佢響第一,我估機會好渺茫。填左佢1-1-1的人好似都有人收唔到interview call ...
坊間已講面試進行中~~~
作者: eaubobo    時間: 15-6-25 18:23

eaubobo 發表於 15-6-25 16:18
Oh, the result of SFCC is weaker than my expectation.
not bad actually, just I thought the result would be even better.

作者: daisy17772    時間: 15-6-25 21:28

hkpapa852 發表於 15-6-25 14:51

This only tells the overall performance and uni admission.  What I was mentioning was about Chinese subjects results.  MSS certainly has better achievements in uni admission nevertheless.  Don't worry, not downplaying your school in interest.
作者: daisy17772    時間: 15-6-25 21:52

mcl203 發表於 15-6-25 16:08
所以我都俾左條link 出黎參考參考, 無須估估下, MSS 一般坊間都話係中文弱,但中文弱係指同边類中學比先~ ...
Yes exactly.  All it meant is comparing schools of similar levels.  All those so called Band 1 schools should have achievements better than average schools in HK in key subjects. MSS is certainly strong in English among schools in Wanchai.
作者: bird    時間: 15-6-25 23:03

我鍾意聖心....因為讀得好既升上神級中學冇難度!就算讀得普通既都可以幸運地入返自己(BAND1A)中學!而讀得唔好既,南區有間同集團培徳頂大!雖然唔係BAND 1 但起碼啲囡乖,學校又會優先/鍾意收聖心人先吖,所以係一個好唔錯既安全網!

唉.....幼稚園叻唔等如初小叻,初小叻又唔等如高小都繼續叻.....所以有兩手準備會安全啲!

作者: hkpapa852    時間: 15-6-26 09:21

bird 發表於 15-6-25 23:03
我鍾意聖心....因為讀得好既升上神級中學冇難度!就算讀得普通既都可以幸運地入返自己(BAND1A)中學!而讀得 ...

你呢個諗法係現行派位機制係唔work.

如果讀聖心既直屬小學, 升中網就要選中西區, 培德只有9個位留俾中西區. 如果入唔到聖心, 係咪咁易可以入到培德呢?

如果你改用南區升中, 培德有46個位, 但就等於放棄咗聖心既直屬位, 只可以同街外人一齊爭聖心留俾南區個13個位

另外, 咩叫神級中學? 點先算?

作者: Panda_HK    時間: 15-6-26 13:57

Thanks.  

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5