教育王國

標題: 陳守仁vs蔡繼有?? [打印本頁]

作者: callylai    時間: 15-6-8 22:46     標題: 陳守仁vs蔡繼有??

兩間都有offer,我想小女英文好和presentable,但這兩間語境都好,不知怎選好!陳守仁就在我家附近,蔡繼有要坐校巴,當然蔡繼有學費都係少少負擔,求大家意見!!
作者: cattz288    時間: 15-6-8 22:59

callylai 發表於 15-6-8 22:46
兩間都有offer,我想小女英文好和presentable,但這兩間語境都好,不知怎選好!陳守仁就在我家附近,蔡繼有 ...
咁叻既!
作者: Babyarsene    時間: 15-6-8 23:06     標題: 引用:兩間都有offer,我想小女英文好和presentab

原帖由 callylai 於 15-06-08 發表
兩間都有offer,我想小女英文好和presentable,但這兩間語境都好,不知怎選好!陳守仁就在我家附近,蔡繼有 ...
If money is a concern, of course tsl

作者: BabyKD    時間: 15-6-8 23:20     標題: 回覆:陳守仁vs蔡繼有??

CKY行IB.
TSL其實係傳統學校。

我覺得其實兩間既教學模式唔一樣。

作者: siden    時間: 15-6-8 23:28     標題: 回覆:陳守仁vs蔡繼有??

TSL 係平靚正選擇

可惜要煩升中

作者: callylai    時間: 15-6-8 23:36

回覆 BabyKD 的帖子

我都知兩間課程完全唔一樣,我只想女兒英文好同presentable,相信兩間都可以做到,所以感覺有啲難取捨!我覺得讀CKY會愉快多些,但讀TSL我就金錢上輕鬆啲,真係難難難決定!
作者: callylai    時間: 15-6-8 23:38

回覆 cattz288 的帖子

陳守仁都係waiting.....今日先call我注冊!

作者: Dinosaur430    時間: 15-6-8 23:44     標題: 回覆:陳守仁vs蔡繼有??

兩間價爭一大截,如果錢是一個concern,一定陳守仁啦

作者: bubuG    時間: 15-6-8 23:51     標題: 回覆:陳守仁vs蔡繼有??

Cky 小學中學唔同學費,每兩年加一次,每兩三個月交雜費。真係要預鬆少少。

作者: nyip    時間: 15-6-9 00:09     標題: 引用:兩間都有offer,我想小女英文好和presentab

想問問你女女讀邊間幼稚園,可以咁叻兩間都考到既,我都想考呢2間

作者: jerrycynthia    時間: 15-6-9 00:13     標題: 回覆:陳守仁vs蔡繼有??

May I know which Kindergarten did ur kid went to? My sis hope my niece to get in this two school would like to know for reference.

作者: onecloud    時間: 15-6-9 00:28

真係堅想知你有乜方法去教個小朋友,呢兩間真係好難"考"入
作者: MrBeast    時間: 15-6-9 06:34

Tsl la, 近咁多
作者: Jane1983    時間: 15-6-9 06:57

錢係問題,Tsl啦。朋友的仔仔讀Tsl,都高小了,都仲係幾愉快。個小朋友在學校考得好前,行出來乖巧、presentable、英文亦好。

當然吾一定個個甘醒,但學校個平台有能力培養到人材,甘既學費,抵讀。
作者: Yanamami    時間: 15-6-9 07:28

—讀12年,要量力而為~
作者: meowymeowy    時間: 15-6-9 07:43     標題: 引用:兩間都有offer,我想小女英文好和presentab

TSL啦,留番個錢讀大學

作者: Ocean419    時間: 15-6-9 07:55     標題: 回覆:陳守仁vs蔡繼有??

讀TSL 會否因為升中壓力而不停出外再補學術+琴琪書畫等?朋友當年就係㨂左TSL見同學仔不停在外進補,每個月extra 5-7000好common

作者: 巴士    時間: 15-6-9 08:08

Ocean419 發表於 15-6-9 07:55
讀TSL 會否因為升中壓力而不停出外再補學術+琴琪書畫等?朋友當年就係㨂左TSL見同學仔不停在外進補,每個月 ...
認同,陳守仁學費平,行DSE, 校內競爭較大,可能要在外面食補品才能保持一定水平,計番條數其實差不多
作者: mimics218    時間: 15-6-9 08:32

作者: 4001cc    時間: 15-6-9 08:38

mimics218 發表於 15-6-9 08:32
咁大劑!
咁課外活動係學費幾倍... ...
睇搵既導師有幾高QUALI. 平平凡凡GROUP既150-200/HR. 單對單400-500/HR.

作者: cat_house    時間: 15-6-9 08:41     標題: 回覆:陳守仁vs蔡繼有??

要進補的話間間都一樣。讀cky都有很多人進補。

作者: mimics218    時間: 15-6-9 08:58

作者: cat_house    時間: 15-6-9 09:15     標題: 回覆:陳守仁vs蔡繼有??

呵,cky唔係國際學校呢。讀esf都大把人去補中英數。

作者: woyj    時間: 15-6-9 09:16     標題: 回覆:mimics218 的帖子

其實家長跟緊些,就不用進補。係D家長想自谷先補
另外, 是每學期交雜費, 雜費已包括勞作, 作業, field trips , field trip transportation cost .

作者: GGsam    時間: 15-6-9 10:01     標題: 回覆:陳守仁vs蔡繼有??

我會睇小朋友能力, 屋企經濟負擔, 日後升學打算。 如果如無意外, 100% 本地升學的話, 就不用諗, TSL 實是首選了。

作者: 小曳人    時間: 15-6-9 10:06

近同平,相對提升生活質素
補唔補係家長個人決定,同小朋友跟唔跟到學校課程無直接關系
除非你已了解過IB,並相信IB 以及CKY教學理念,否則... TSL

作者: onecloud    時間: 15-6-9 10:14     標題: 回覆:小曳人 的帖子

留心CKY IB成績好一般

作者: Ocean419    時間: 15-6-9 13:12     標題: 引用:+本帖最後由+mimics218+於+15-6-9+09:38+編

原帖由 mimics218 於 15-06-09 發表

如果讀CKY都要進補(係知有人讀CKY, 又要補返本地中英數, 怕 ...
讀cky都進補嘅應該係屋企多錢到冇定使

作者: chrischo2002    時間: 15-6-9 13:29

想請問你囡囡讀那間幼稚園, 謝謝!
作者: gthchau    時間: 15-6-9 13:33     標題: 回覆:陳守仁vs蔡繼有??

CYM, this is my dream school for my kids.......and no need to bother lucky draw again for secondary school...

But u relli need to think of the budget, as u need to take school bus for cky...the location is too remote....

Btw, interested to know which kinder did u kids study .....so smart ^^..I believe u pay much effort in raising yr child...

Anyway , both schools r good, congrats

作者: HMmummy    時間: 15-6-9 13:40     標題: 回覆:陳守仁vs蔡繼有??

Cky:貴價貴養
TSL:平價平養!
入咗就唔好唸返轉頭!

作者: charlielola    時間: 15-6-9 14:23     標題: 回覆:callylai 的帖子

金錢上輕鬆D係好緊要的,建議你take TSL

作者: cal@wicked    時間: 15-6-9 14:23

聽你講你好注重英文, 其實英文就兩間都好, 如果係我, 我自己會考慮埋中文水平平衡發展, 無財政負擔的話, 我會揀CKY, 閱讀風氣真係好好, 而且始終無升中煩惱。
呢啲時候, 不如問吓小朋友想讀邊間。
作者: picture    時間: 15-6-9 15:09     標題: 回覆:陳守仁vs蔡繼有??

$  真的很重要。如果太mun.. 讀TSL, 會剩到錢買下其他教育、娛樂或將來出國的機會

作者: callylai    時間: 15-6-9 16:41

回覆 nyip 的帖子

小女讀學卷幼稚園,但有在外學中、英文。佢enjoy在外上中、英文堂,我亦從不問書!
作者: callylai    時間: 15-6-9 16:47

回覆 Ocean419 的帖子

我都怕有升中壓力,由小二開始就要出外補學術,小朋友辛苦之餘,計番條數又差唔多,咁就最唔想
作者: callylai    時間: 15-6-9 16:52

回覆 Yanamami 的帖子

一讀12年就係問題,現在兩公婆都做野,學費唔係問題,但要確定未來12年嘅經濟能力,就.....
作者: cat_house    時間: 15-6-9 17:00     標題: 回覆:陳守仁vs蔡繼有??

其實如果真係擔心學費,選陳守仁吧。一年$14800同一年$69000+$9000校車比,你覺得讀陳守仁真係一個月要花上$5000去補習嗎?

作者: Jane1983    時間: 15-6-9 17:02

回覆 callylai 的帖子

仲有讀大學呢?佢想去外國留學,條數吾平。
作者: callylai    時間: 15-6-9 17:04

回覆 cal@wicked 的帖子

CKY 閱讀風氣真係好好,呢樣都係非常好嘅好處, 呢幾年經歷左揾nursery、幼稚園、小學,真係聽到升中都驚!
作者: Jane1983    時間: 15-6-9 19:31

而家好的學校,邊間讀書風氣吾好呀!不過升中係一場硬仗,吾想打,亦能理解。
作者: 小小山    時間: 15-6-9 20:26

CKY, 行IB, 要有到外國讀大學嘅打算.TSL, 本地課程, 多target 本地升學

作者: charlielola    時間: 15-6-9 20:53     標題: 回覆:Jane1983 的帖子

我估樓主意思係指CKY閱讀課外書的風氣比較好

作者: penguin_chick    時間: 15-6-10 00:00

CKY雜費約3,4千一年,但Yr 4 - Yr 8年年遊學,Yr 4-7 每年6-9K, Yr 8 去英法要二萬幾,要早有預算。

但從另一角度看,如揀CKY,幾乎保証中學至少可讀CKY,你會有幾滿意呢?
作者: callylai    時間: 15-6-10 07:26

回覆 penguin_chick 的帖子

多謝回覆!都知除學費外要預多少少雜費及遊學費,真心除金錢外,CKY真係間幾理想嘅學校,成績未必最叻,但相信小朋友應該會讀得比全統學校開心,父母亦一樣!!!
作者: charlielola    時間: 15-6-10 07:50     標題: 回覆:callylai 的帖子

Yes 讀CKY比起讀傳統學校真係舒服到不得了!

作者: joyce1234    時間: 15-6-10 07:56     標題: 引用:回覆+callylai+的帖子 而家好的學校,邊間

原帖由 Jane1983 於 15-06-09 發表

而家好的學校,邊間讀書風氣吾好呀!不過升中係一場硬仗,吾想打,亦能理解。 ...
不一定。有些學校是追逐考試技巧,閱讀也只為高分的手段之一,這與真正喜歡閱讀書不離手,是兩回事。

作者: picture    時間: 15-6-10 09:33     標題: 引用:CKY雜費約3,4千一年,但Yr+4+-+Yr+8年年遊

原帖由 penguin_chick 於 15-06-10 發表
CKY雜費約3,4千一年,但Yr 4 - Yr 8年年遊學,Yr 4-7 每年6-9K, Yr 8 去英法要二萬幾,要早有預算。

但從 ...
真的好貴

作者: muimui2012    時間: 15-6-10 09:38     標題: 引用:Yes+讀CKY比起讀傳統學校真係舒服到不得了!

原帖由 charlielola 於 15-06-10 發表
Yes 讀CKY比起讀傳統學校真係舒服到不得了!
請問CKY嘅功課或project 是否要家長參與或協助?

作者: Yeahp    時間: 15-6-10 11:10

CKY!
同學背景及圈子對成長的影響好大啊!  
作者: cat_house    時間: 15-6-10 11:16     標題: 回覆:陳守仁vs蔡繼有??

讀陳守仁的家庭都唔差喎

作者: immitensi    時間: 15-6-10 12:26

callylai 發表於 15-6-9 16:41
回覆 nyip 的帖子

小女讀學卷幼稚園,但有在外學中、英文。佢enjoy在外上中、英文堂,我亦從不問書! ...

請問係咪真係要英文好叻先入到TSL? 知吾知大約去到咩程度呀? 因為之前睇過校長既訪問, 話要英文有一定既水平! 謝謝!
作者: BabyKD    時間: 15-6-10 12:35

immitensi 發表於 15-6-10 12:26
請問係咪真係要英文好叻先入到TSL? 知吾知大約去到咩程度呀? 因為之前睇過校長既訪問, 話要英文有一定既水 ...
我講真, 我唔覺得我小朋友英文好.
TSL 2nd in, 都考得好全面。

作者: immitensi    時間: 15-6-10 13:01

回覆 BabyKD 的帖子

Thanks!! 咁性格呢? 係咪都係比較外向?
作者: woyj    時間: 15-6-10 15:41     標題: 回覆:muimui2012 的帖子

由Y2 起, 有D project 家長不能參與! 學校有絶招: 課堂上做, 不能帶回家。 家長亦知道要放手

Y1 起, 有部份作業紙也是上堂做。 家長不知子女做了甚麼, 直至某活動, 觀課日, etc

作者: 巴士    時間: 15-6-10 17:21

Yeahp 發表於 15-6-10 11:10
CKY!
我都覺,但每間學校都總有一些害群之馬,好難完全避免
作者: calbee6    時間: 15-6-10 17:29     標題: 引用:Quote:Yeahp+發表於+15-6-10+11:10+CKY!同

原帖由 巴士 於 15-06-10 發表
我都覺,但每間學校都總有一些害群之馬,好難完全避免
害羣之馬?可説多點嗎?
真心想知道。

作者: 巴士    時間: 15-6-10 17:41

一些比較壞或者品行不好的學生
作者: callylai    時間: 15-6-10 18:14

回覆 woyj 的帖子

CKY 家長不可插手做project係件好事!否則D project 咪變左家長功課。
作者: HaYi    時間: 15-6-10 18:38

immitensi 發表於 15-6-10 12:26
請問係咪真係要英文好叻先入到TSL? 知吾知大約去到咩程度呀? 因為之前睇過校長既訪問, 話要英文有一定既水 ...
我覺得一般超2年左右會易上手.

作者: callylai    時間: 15-6-10 18:43

回覆 immitensi 的帖子

應該可以用英語對答,好多面試都會叫小朋友讀中英文故事書,陳守仁好似有老師講個英文故事,之後叫小朋友講番一次。

作者: siden    時間: 15-6-10 19:25     標題: 引用:CKY!同學背景及圈子對成長的影響好大啊!++

原帖由 Yeahp 於 15-06-10 發表
CKY!

富貴人家或富足中產

影響有好也有壞

作者: 巴士    時間: 15-6-10 23:11

真的好想知樓主最後揀了邊間
作者: calbee6    時間: 15-6-10 23:23     標題: 回覆:陳守仁vs蔡繼有??

又唔覺CKY學生屋企好有錢, 普通中產居多

作者: callylai    時間: 15-6-10 23:24

回覆 巴士 的帖子

CKY ar
作者: bubuG    時間: 15-6-10 23:25     標題: 回覆:陳守仁vs蔡繼有??

財爺defined 的中產

作者: calbee6    時間: 15-6-10 23:27     標題: 回覆:陳守仁vs蔡繼有??

可以睇下校車線. 大型屋苑

作者: 巴士    時間: 15-6-11 07:44

callylai 發表於 15-6-10 23:24
回覆 巴士 的帖子

CKY ar

我最初都因為學費問題及仲有個細的跟尾而想過扣門,亦交了幾份扣門form, 現在諗深一層,我所扣的學校是否比CKY好?,最後我都打算吾去interview 了,因為我覺得CKY的教學特點正是我想我小朋友追求的學習模式,而最重要是他很喜歡這校
作者: cat_house    時間: 15-6-11 08:32     標題: 回覆:巴士 的帖子

學費都不能不考慮。到個細既入埋每個月起碼要兩皮,未計進補,遊學等。

作者: 巴士    時間: 15-6-11 08:44

cat_house 發表於 15-6-11 08:32
學費都不能不考慮。到個細既入埋每個月起碼要兩皮,未計進補,遊學等。

...
當然都有考慮過仲有個細的問題,如果她真的考到我都有D後著,不可能無計劃地選擇CKY, 不境一讀便12年
作者: woyj    時間: 15-6-11 08:45     標題: 引用:回覆+woyj+的帖子 CKY+家長不可插手做proj

原帖由 callylai 於 15-06-10 發表
回覆 woyj 的帖子

CKY 家長不可插手做project係件好事!否則D project 咪變左家長功課。 ...
同意

Y2 是時候放手了。不過, 有部分家長跟得太貼

作者: 巴士    時間: 15-6-11 11:22

想問CKY 是否真的冇排名次?
作者: michellebaby    時間: 15-6-11 13:10

補同唔補只係家長決定, 我二邊都了解過, IB 其實唔易讀! 但認同兩間都係好學校, 兩間既閱讀氣氛都好好~ 有冇問埋先生意見? 有時最好兩公婆都意見一致嚟決定, 加油 !
作者: 巴士    時間: 15-6-11 15:59

巴士 發表於 15-6-11 11:22
想問CKY 是否真的冇排名次?
如冇他們如何選出第一名及有獎學金得獎者?
作者: woyj    時間: 15-6-11 16:21     標題: 回覆:巴士 的帖子

從來都冇公告誰第一名。
奬學金有全數和半數, 另有每科奬金鼓勵小朋友。 奬學金没有特定數目, 亦可以冇人攞到

其實名次只是1個數字, 不用太着緊

你説的後着是指.....?

作者: 巴士    時間: 15-6-11 16:26

woyj 發表於 15-6-11 16:21
從來都冇公告誰第一名。
奬學金有全數和半數, 另有每科奬金鼓勵小朋友。 奬學金没有特定數目, 亦可以冇人 ...
我會租層樓出去,用收租錢交學費
作者: 巴士    時間: 15-6-11 16:31

可否講一講奬學金,是否以一班計定全級計,由year幾開始有?獎學金金額幾錢?
作者: LL222    時間: 15-6-11 16:33

巴士 發表於 15-6-11 15:59
如冇他們如何選出第一名及有獎學金得獎者?
係冇公佈名次給家長學生知。
作者: woyj    時間: 15-6-11 16:36     標題: 回覆:巴士 的帖子

級級都有機會。

作者: 巴士    時間: 15-6-11 16:42

金額有幾多?是否全年學費減半呀?
作者: woyj    時間: 15-6-11 16:45     標題: 回覆:LL222 的帖子

係呀!學校吾講係想學生追求進步而非學生之間口既競爭。

有時睇見D作業紙, 係要小朋友諗個方法去解決問題, 真係幾好玩

作者: woyj    時間: 15-6-11 16:48     標題: 回覆:巴士 的帖子

阿準家長~ 咪講左全數或半數

作者: 巴士    時間: 15-6-11 17:27

是否全年呀?
作者: cat_house    時間: 15-6-12 08:44     標題: 回覆:陳守仁vs蔡繼有??

係全年呀

作者: cat_house    時間: 15-6-12 08:49     標題: 回覆:陳守仁vs蔡繼有??

每年每級得兩個小朋友可以得到。就算有好多學科獎都未必得到獎學金。如果諗住谷返個獎學金,咁不如現在去叩門算了。

作者: penguin_chick    時間: 15-6-12 09:47

CKY每年每級只有一兩個全額獎學金,即一年學費,幾個半額,不是好成績就得,還考慮品行服務體藝等,聽聞要由校長個別面試(校長真喜歡面試!)。另有科獎500元(幾年前)。
不及津校所有學生都有全額資助,直資都有每年4萬7千至5萬5千資助!
作者: immitensi    時間: 15-7-10 14:26

callylai 發表於 15-6-10 18:43
回覆 immitensi 的帖子

應該可以用英語對答,好多面試都會叫小朋友讀中英文故事書,陳守仁好似有老師講個 ...
Thanks callylai!! 咁樣睇黎都吾係易....haha

作者: immitensi    時間: 15-7-10 14:27

回覆 HaYi 的帖子

Thanks HaYi!

超兩年...真係吾易........

作者: bowling68    時間: 15-7-10 21:42     標題: 回覆:callylai 的帖子

今年TSL男女升中結果唔錯喎

http://www.plkctslps.edu.hk/students-student_sspa-2013-2015.php

作者: fishchow    時間: 15-7-10 22:58     標題: 回覆:陳守仁vs蔡繼有??

其實會否考慮,小學TSL, 中學考CKY?

作者: ddddssss    時間: 15-7-11 08:42     標題: 引用:今年TSL男女升中結果唔錯喎 http://www.pl

原帖由 bowling68 於 15-07-10 發表
今年TSL男女升中結果唔錯喎

http://www.plkctslps.edu.hk/students-student_sspa-2013-2015.php
嘩,派得好好

作者: 小寶貝兒    時間: 15-7-12 10:27

callylai 發表於 15-6-10 18:14
回覆 woyj 的帖子

CKY 家長不可插手做project係件好事!否則D project 咪變左家長功課。 ...
我都怕~ 不過CKY對我黎講遠左D, 如囡咁好彩入到, 可能我要考車接送佢返放學了! 唔知CKY有冇去元朗既校車呢?
作者: terry_andriy    時間: 15-7-12 10:28     標題: 引用:兩間都有offer,我想小女英文好和presentab

作者: QQfishma    時間: 15-7-12 21:57     標題: 回覆:陳守仁vs蔡繼有??

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5