教育王國

標題: delete [打印本頁]

作者: raymond338hk    時間: 15-6-8 01:00     標題: delete

delete

作者: 熊牛不兩立    時間: 15-6-8 01:05     標題: 引用:德望+VS+灣仔聖芳濟各,+那一間會比較好?+

原帖由 raymond338hk 於 15-06-08 發表
德望 VS 灣仔聖芳濟各, 那一間會比較好? 兩者會否相差很大?
我估你都是住香港,學費是不是問題,還有學校距離呢?如你揀德望,香港去九龍會唔會太遠啊?如果兩者不是問題,就德望,如果係大問題,就灣仔果間啦。兩間都係好學校,點揀都唔會錯

作者: tanglulu    時間: 15-6-8 08:19     標題: 回覆:德望 VS 灣仔聖芳濟各

兩間都正,近D多D時間用,你知佢地小学會好忙

作者: raymond338hk    時間: 15-6-8 09:52     標題: 引用:Quote:原帖由+raymond338hk+於+15-06-08+發

原帖由 熊牛不兩立 於 15-06-08 發表
我估你都是住香港,學費是不是問題,還有學校距離呢?如你揀德望,香港去九龍會唔會太遠啊?如果兩者不是問 ...

delete

作者: ac917    時間: 15-6-8 10:03     標題: 引用:Quote:原帖由+熊牛不兩立+於+15-06-08+發表

原帖由 raymond338hk 於 15-06-08 發表
個人覺得應該德望會比較好,但太太認為有妹妹跟尾,應該選津校較為安全。

所以想了解2間學校在學術上會差 ...
2間都係好好嘅學校,小朋友都會讀得好開心,不過location的確係一個問題,你們住港島區嗎?德望返得好早,加上地點問題,就算住九龍區都唔一定早到返屋企,除非你自己接送,唔同校車缐上落時間可以相差半小時有多,而且冇港島缐校車,否則可能要搵保母車,呢點你可以自己衡量一下。

作者: phoebewong123    時間: 15-6-8 10:05     標題: 回覆:德望 VS 灣仔聖芳濟各

有個妹跟梗係食蕃薯

作者: zuzu888    時間: 15-6-8 10:09

德望 想上位, 開始行 IB, 野深左好多, 小學好多上唔番中學 加上操行要 A 先得

作者: tam_bb    時間: 15-6-8 10:10     標題: 回覆:德望 VS 灣仔聖芳濟各

請問是不是1-1-1中St Francis ?定係乙二中?thx

作者: raymond338hk    時間: 15-6-8 10:18     標題: 引用:Quote:原帖由+raymond338hk+於+15-06-08+發

原帖由 ac917 於 15-06-08 發表
2間都係好好嘅學校,小朋友都會讀得好開心,不過location的確係一個問題,你們住港島區嗎?德望返得好早, ...

delete

作者: raymond338hk    時間: 15-6-8 10:18     標題: 引用:請問是不是1-1-1中St+Francis+?定係乙二中

原帖由 tam_bb 於 15-06-08 發表
請問是不是1-1-1中St Francis ?定係乙二中?thx

delete

作者: raymond338hk    時間: 15-6-8 10:21     標題: 引用:請問是不是1-1-1中St+Francis+?定係乙二中

原帖由 tam_bb 於 15-06-08 發表

delete

作者: mcl203    時間: 15-6-8 10:23

raymond338hk 發表於 15-6-8 10:18
家住東九龍,入到聖芳濟各只是幸運!
經了解後,返這2間學校的時間差不多,都是早上6時許就要上車!
平均計GHS好d....中學都係....况且住東九龍~~~

作者: raymond338hk    時間: 15-6-8 10:26     標題: 引用:Quote:原帖由+tam_bb+於+15-06-08+發表請問

自己比較喜歡st paul, 但最後怕人多選擇,所以改選擇了聖芳濟各
不過,聖芳濟各比較有人情味,加上有親戚在同教會另一間學校教,親戚亦認識部份聖芳濟各老師,所以選擇了這間!

作者: eaubobo    時間: 15-6-8 10:49     標題: 回覆:德望 VS 灣仔聖芳濟各

乙一中聖芳濟各?
我朋友都填佢做乙一,不過唔仲。
你若放位,很多家長會多謝你。

作者: hkpapa852    時間: 15-6-8 10:53

zuzu888 發表於 15-6-8 10:09
德望 想上位, 開始行 IB, 野深左好多, 小學好多上唔番中學 加上操行要 A 先得
...
德望想行IB所以深咗? IB教法同傳統學校好唔同, 唔會深咗. 而且我暫時無聽聞德望會有IB

作者: hkpapa852    時間: 15-6-8 10:53

raymond338hk 發表於 15-6-8 10:21
自己比較喜歡st paul, 但最後怕人多選擇,所以改選擇了聖芳濟各
住東九龍乙一抽聖芳濟各?
作者: BabyKD    時間: 15-6-8 10:56

eaubobo 發表於 15-6-8 10:49
乙一中聖芳濟各?
佢住東九龍, 唔會乙一啦.... 應該甲一中, 又或者 ...

作者: raymond338hk    時間: 15-6-8 11:06     標題: 引用:乙一中聖芳濟各?我朋友都填佢做乙一,不過

原帖由 eaubobo 於 15-06-08 發表
乙一中聖芳濟各?

delete

作者: supericy    時間: 15-6-8 11:09     標題: 引用:Quote:原帖由+eaubobo+於+15-06-08+發表乙

乙一都有人不中!
呢間好野黎架

作者: ac917    時間: 15-6-8 11:11     標題: 引用:Quote:原帖由+ac917+於+15-06-08+發表2間都

經了解後,返這2間學校的時間差不多,都是早上6時許就要上車!
如果住東九,GH返/放學時間唔太差!學校屬於英小,45人一班,讀書風氣好好,校長好親和,每次活動都必見校長出現,非常願意與家長、學生接觸,而家長之間亦多交流、分享,整體氣氛都係向前....我唔清楚SF,只認識有朋友2女兒就讀,佢分享過佢地氣氛非常愉快融洽,校長與學生打成一片,佢地係中小,比起GH會少d人一班,我唔清楚課程如何,但佢地學校歷史悠久,亦係傳統名校,相信學術成績必高。我只有一女,所以當年唔難揀,但你有妹妹跟尾,我係你們都會有此掙扎,妹妹幾時上小一?競爭會不會更激烈?如果揀津校都非常正路,其實條條大路通羅馬,我個人認為以校風好為先,其餘學術可以好多方法補足,好多人話GH學生都要向外補習催谷,其實今時今日補習催谷學術都唔係新事,唔係邊間學校嘅學生獨有..... 希望你同太太能完滿找到共識。

作者: eaubobo    時間: 15-6-8 11:15     標題: 引用:Quote:原帖由+eaubobo+於+15-06-08+發表乙

乙一都有人不中!
唔中很出奇嗎?
上年好像都有人1-1-1而不中
不過,我朋友極失望呢...

作者: raymond338hk    時間: 15-6-9 16:27     標題: 引用:Quote:原帖由+raymond338hk+於+15-06-08+發

原帖由 eaubobo 於 15-06-08 發表
唔中很出奇嗎?
上年好像都有人1-1-1而不中
不過,我朋友極失望呢...

delete

作者: hkpapa852    時間: 15-6-9 16:43

raymond338hk 發表於 15-6-8 10:18
恕我愚昧, 住東九龍大獎點樣乙一抽中聖芳濟各?
作者: raymond338hk    時間: 15-6-9 18:49     標題: 引用:Quote:raymond338hk+發表於+15-6-8+10:18+

原帖由 hkpapa852 於 15-06-09 發表

delete

作者: raymond338hk    時間: 15-6-9 18:52     標題: 引用:Quote:raymond338hk+發表於+15-6-8+10:18+

delete

作者: mcl203    時間: 15-6-9 18:54

raymond338hk 發表於 15-6-9 18:49
我不是乙一中的!我亦知道這是幸運!

勁....連甲部咁難中.....選校都有策略....棄SPPCS....選SFCS

又八卦下....反正鬥幸運....唔搏 MPS....SH...SM....天神.....都好好吖??

作者: under_the_tree    時間: 15-6-9 18:54     標題: 引用:德望+VS+灣仔聖芳濟各,+那一間會比較好?+

德望 VS 灣仔聖芳濟各, 那一間會比較好? 兩者會否相差很大?
GH

作者: 我係我    時間: 15-6-9 19:16     標題: 引用:Quote:原帖由+ac917+於+15-06-08+發表2間都

點解東九龍會抽到st franics

作者: siden    時間: 15-6-9 19:17     標題: 引用:+本帖最後由+mcl203+於+15-6-9+19:05+編輯+

原帖由 mcl203 於 15-06-09 發表
點解甲一唔搏九龍區的SMCS HFCS MCS?

山長水遠放個甲一去SFCS?

作者: mcl203    時間: 15-6-9 19:24     標題: 引用:Quote:原帖由+mcl203+於+15-06-09+發表本帖

原帖由 siden 於 15-06-09 發表
點解甲一唔搏九龍區的SMCS HFCS MCS?

山長水遠放個甲一去SFCS?
可能放左係甲一二,SFCS係放甲三~~~

作者: acaiberry    時間: 15-6-9 19:41

依樓主的留言看來,估計求穩陣抽sfcs係為左個妹。
如果樓主係去純賭運氣,係唔會去抽佢覺得次一等的學校。
為求穩陣去抽甲一既機會真係極低。

既然抽sfcs初衷不能令你甘心放棄德望,我建議樓主放棄sfcs的學位讓其他真心想讀的人。

如果家長覺得仔女讀的學校係為個妹取而求其次,其實係會影響仔女對學校生活的投入度。

其實樓主點揀與我無關,但我作為舊生,我見過因某些理由取而求其次而入讀的同學,看學校的事情係比較負面,所以才作出建議。

作者: Ballack2012    時間: 15-6-9 19:47     標題: 引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-06-09+發表

作者: Ballack2012    時間: 15-6-9 19:49     標題: 引用:+本帖最後由+mcl203+於+15-6-9+19:05+編輯+

作者: Ballack2012    時間: 15-6-9 19:50     標題: 引用:Quote:raymond338hk+發表於+15-6-8+10:18+

作者: Ballack2012    時間: 15-6-9 19:51     標題: 引用:Quote:原帖由+raymond338hk+於+15-06-08+發

作者: sugarbun    時間: 15-6-9 19:57     標題: 引用:Quote:原帖由+siden+於+15-06-09+發表點解

原帖由 mcl203 於 15-06-09 發表
可能放左係甲一二,SFCS係放甲三~~~
有見地

作者: doggy2013    時間: 15-6-9 20:48     標題: 引用:德望+VS+灣仔聖芳濟各,+那一間會比較好?+

德望好唔少

作者: 奥脫福    時間: 15-6-9 22:19

咦,樓主在十一個月前係咪己有同一提問。。。

嘉諾撒聖方濟各 VS 德望小學

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2865798

諗一年都諗唔掂?

「甲一」話中就中,要考的話入就入,樓主無論運氣定智慧(囡囡)都好強呀!

作者: Ballack2012    時間: 15-6-9 22:23     標題: 引用:Quote:原帖由+mcl203+於+15-06-09+發表可能

作者: Ballack2012    時間: 15-6-9 22:25     標題: 引用:咦,樓主在十一個月前係咪己有同一提問。。

作者: raymond338hk    時間: 15-6-9 22:26     標題: 引用:Quote:原帖由+mcl203+於+15-06-09+發表本帖

原帖由 Ballack2012 於 15-06-09 發表
通常都是借人地址抽中,然後說成甲一抽中,希望教育署做多D核查!

delete

作者: sbux    時間: 15-6-9 22:51     標題: 引用:Quote:raymond338hk+發表於+15-6-8+10:18+

以我所知,有部分教會校好多自家人位嘅,識人好過識字。我亦有聽過第一受惠人仕親身分享

作者: sbux    時間: 15-6-9 22:53     標題: 回覆:德望 VS 灣仔聖芳濟各

所以外人叩門都要睇路,無謂side力水,叩門時間就係金錢

作者: Happy_Charles    時間: 15-6-9 23:08     標題: 回覆:德望 VS 灣仔聖芳濟各

大家不用爭論,樓主是扣門SFA,唔係抽獎入。

其實我對sfa唔太熟,只是有兩個朋友係sfa畢業,她們都説比較嚴讀得好幸苦,其實唔開心。但我有德望朋友,佢囡其實讀得開心,可能真係小學已build up個歸屬感,個囡唔幸苦,同父母都習慣家長的culture.

另外考慮是地點,雖然good hope要學費,但係去sfa車費都要2千,雖然係津校,另外如果sfa,你住九龍日後要補習學野仲要有阿妹係九龍讀都幾煩,因為專補sfa的學校通常係灣仔。我囡讀spk但家現住九中,而家細佬未出世,家姐學野已經覺得煩。加上其實佢地讀女校,幼稚園已經係好朋友,所以如果兩個俾多4千到學費唔太幸苦,我會選徳望。

另外過海校車好似好快,但大節日加維園活動塞起上黎都唔野少。

作者: galaxiiy    時間: 15-6-9 23:16

其實樓主對GH念念不忘, 揀GH啦!
GH係小朋友努力考番來的, 就咁就放棄? 到細妹升小, 細妹可能好似家姐咁叻考到好學校, 或者好好彩中甲一, 又或者識人好過識字呢....
作者: ac917    時間: 15-6-9 23:42     標題: 引用:大家不用爭論,樓主是扣門SFA,唔係抽獎入。

原帖由 Happy_Charles 於 15-06-09 發表
大家不用爭論,樓主是扣門SFA,唔係抽獎入。

其實我對sfa唔太熟,只是有兩個朋友係sfa畢業,她們都説比較嚴 ...
扣門入?6/6出派位,7/6扣門成功?

前年我叩幾問嘉諾撒會小學,SFCS差不多係最遲面試的一間....唔好意思,我只係好奇一問!

作者: stepyau    時間: 15-6-9 23:50     標題: 回覆:德望 VS 灣仔聖芳濟各

越描越黑

作者: 奥脫福    時間: 15-6-9 23:58

stepyau 發表於 15-6-9 23:50

越描越黑

樓主成年前出相同的文章己經難以用常理解釋啦!

嘉諾撒聖方濟各 VS 德望小學

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2865798

作者: Aerosol_Ma    時間: 15-6-10 00:10

回覆 奥脫福 的帖子

一年前問同一個問題!!! 好迷惑.

作者: sbux    時間: 15-6-10 00:10     標題: 引用:Quote:原帖由+Happy_Charles+於+15-06-09+

原帖由 ac917 於 15-06-09 發表
扣門入?6/6出派位,7/6扣門成功?

前年我叩幾問嘉諾撒會小學,SFCS差不多係最遲面試的一間... ...
最遲面試。。。因為要等各方好友坐定後先知有無位俾你叩

作者: mcl203    時間: 15-6-10 00:15

奥脫福 發表於 15-6-9 22:19
咦,樓主在十一個月前係咪己有同一提問。。。
係咪傾下偈乍...大家開心吓....揾d題目討論下

12年開始問SFCS Vs SPPCS
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2447886
13年問保母車去SFCS
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660632
14年再問保母車去SFCS
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2865731
14年係太太鍾意GHS
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=2866547&pid=39118560&fromuid=1443469

作者: 奥脫福    時間: 15-6-10 00:15

Aerosol_Ma 發表於 15-6-10 00:10

回覆 奥脫福 的帖子

一年前問同一個問題!!! 好迷惑.

再迷惑d都仲有:兩年前,名都未報就搵定校車?

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2864812

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2865731

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660632

作者: Babyarsene    時間: 15-6-10 00:21     標題: 引用:Quote:Aerosol_Ma+發表於+15-6-10+00:10+回

原帖由 奥脫福 於 15-06-10 發表
再迷惑d都仲有:兩年前,名都未報就搵定校車?
好怪

作者: yame    時間: 15-6-10 00:25     標題: 引用:Quote:奥脫福+發表於+15-6-9+22:19+咦,樓

原帖由 mcl203 於 15-06-10 發表
係咪傾下偈乍...大家開心吓....揾d題目討論下

12年開始問SFCS Vs SPPCS
你地不比高登起底組弱!

作者: Aerosol_Ma    時間: 15-6-10 00:26

回覆 奥脫福 的帖子

唔知這個迷團會不會被高人解開呢?

作者: manjay    時間: 15-6-10 00:29     標題: 回覆:德望 VS 灣仔聖芳濟各

呢個帖好好睇,想睇吓有無人能解答疑團

作者: 奥脫福    時間: 15-6-10 00:31

Aerosol_Ma 發表於 15-6-10 00:26
回覆 奥脫福 的帖子

唔知這個迷團會不會被高人解開呢?

佢?!  

作者: bbforever    時間: 15-6-10 00:48

回覆 manjay 的帖子

我都想知…
作者: ac917    時間: 15-6-10 00:53     標題: 引用:Quote:原帖由+ac917+於+15-06-09+發表扣門

原帖由 sbux 於 15-06-10 發表
最遲面試。。。因為要等各方好友坐定後先知有無位俾你叩
間間學校都係咁做啦!

作者: Edplus    時間: 15-6-10 01:07

外星人!
作者: stepyau    時間: 15-6-10 01:26     標題: 回覆:德望 VS 灣仔聖芳濟各

唔通係教職員,所以幾年前已經問定?

作者: tabomini    時間: 15-6-10 01:31     標題: 引用:唔通係教職員,所以幾年前已經問定? +

原帖由 stepyau 於 15-06-10 發表
唔通係教職員,所以幾年前已經問定?
我都好想知点甲一或甲三入去聖芳濟各!因我自己都選了甲三聖芳濟不入要叩門及等待GH call 我囡waiting 入……
唔該樓主快D放位

作者: B.B.BaBa    時間: 15-6-10 01:54     標題: 回覆:德望 VS 灣仔聖芳濟各

一年前的7月已有德望offer 在手,應是德幼生。德幼生接受德小 offer 的話,根本無得抽獎⋯⋯

作者: mcl203    時間: 15-6-10 02:05

B.B.BaBa 發表於 15-6-10 01:54
一年前的7月已有德望offer 在手,應是德幼生。德幼生接受德小 offer 的話,根本無得抽獎⋯⋯
  ...
唔似係德幼生....呢度04年7月講入黃大仙聖母都滿意

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=2866547&pid=39118560&fromuid=1443469

但呢度04年7月又似GHS已收左

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2862869&fromuid=1443469

所以....可能係遊戲進行中

作者: galaxiiy    時間: 15-6-10 03:12

德幼生..如果04年7月收到信是waiting德小, 可以自行/大抽獎/報私小,所以咪講入聖母都滿意。
之後第二輪被德小收番, 冇得大抽獎.冇得抽SPPCS/ SFCS
應該係識人先入到SFCS.

不過都唔洗諗幾年呀,大把人等緊位架 快D決定啦
作者: B.B.BaBa    時間: 15-6-10 08:19     標題: 回覆:德望 VS 灣仔聖芳濟各

德望 open day 好似唔係開放俾公眾的,呢樣要由現役德望家長解答

作者: sugarbun    時間: 15-6-10 11:16

B.B.BaBa 發表於 15-6-10 08:19
德望 open day 好似唔係開放俾公眾的,呢樣要由現役德望家長解答
好似applicants都可以去, 我見幼稚園果邊好多人話上網申請

作者: SarahGil    時間: 15-6-10 16:11

回覆 sugarbun 的帖子

Being an ex-student of SF, I wouldn't choose SF and would vote for GH if I were you.  Although I dunno ppl who studied or are studying in GH, from the face of it, I think GH would be better in terms of both English and the exposure (bearing in mind SF primary school is a Chinese school).  SF has many homework and has dictations (Chin & Eng) every week (at least for my generation, dunno about now).  It's pushy but still doesn't fit into the 'elite' school category.  So I would definitely go for GH.

BTW, after getting into GH, you can always try your elder daughter to get into Maryknoll for P2 or above, that way you can then benefit your younger daughter.

作者: lizwai2003    時間: 15-6-10 16:20

我睇完覺得這故事很有趣...人真係活在幻想中..
作者: Ballack2012    時間: 15-6-10 17:00     標題: 引用:我睇完覺得這故事很有趣...人真係活在幻想

作者: Lucifer3960    時間: 15-6-10 18:01     標題: 引用:Quote:原帖由+奥脫福+於+15-06-10+發表再迷

原帖由 Babyarsene 於 15-06-10 發表
好怪
好懸疑,好有追看性,比我估下,亞媽在GH教,亞爸SF教?亞囡成日留班?老師答應比多年學費,實收.......有2頭家?

作者: Ameet    時間: 15-6-10 18:14

嘩, 冇睇一日, 個劇情好懸疑, 係咪推理黎架?
d 問題由12年問到15年.
有冇人可以解釋到呢?

作者: sweethoho    時間: 15-6-10 18:24     標題: 回覆:德望 VS 灣仔聖芳濟各

學費和地點不是問題的話,當然德望啦

作者: sissysze    時間: 15-6-10 18:30     標題: 回覆:德望 VS 灣仔聖芳濟各

要揾柯藍or 金田七出嚟

作者: mcl203    時間: 15-6-10 21:07

galaxiiy 發表於 15-6-10 03:12
德幼生..如果04年7月收到信是waiting德小, 可以自行/大抽獎/報私小,所以咪講入聖母都滿意。
之後第二輪被 ...
係7月23日似GHS收左....7月27日好滿意聖母...先後掉轉呀....

作者: acaiberry    時間: 15-6-10 21:33

原來係同太太意見不合的問題,咁根本無需要上嚟問,樓主個心一早已選了德望。

都講到明錢唔係問題,入sfcs係妥協,咁一定係揀得望喎。有錢一定係俾最好既野仔女,學校資源sfcs同德望無得比,我地學校真係無錢架。

我當樓主呢一刻妥協咗,個心實會un住,如果十幾年後touchwood個女成績麻麻,到時樓主實會話早知當初唔好為個妹入sfcs啦,咪又係同老婆嗌交。仲會影響埋個女對學校既投入度添。

而且樓主咁犀利非甲一非乙一都入到sfcs,輪到個妹時實會有辦法架

作者: Ballack2012    時間: 15-6-10 23:58     標題: 引用:原來係同太太意見不合的問題,咁根本無需要

作者: Ballack2012    時間: 15-6-11 16:22     標題: 回覆:Ballack2012 的帖子

作者: 奥脫福    時間: 15-6-22 09:43

原來一切

皆已盡去。。。  

作者: conniemar    時間: 15-6-22 09:51

Ameet 發表於 15-6-10 18:14
嘩, 冇睇一日, 個劇情好懸疑, 係咪推理黎架?
d 問題由12年問到15年.
有冇人可以解釋到呢?
有2個命運相同嘅女囉

作者: mcl203    時間: 15-6-22 11:11

搞乜東東??...連咁值得分享既標題都delete左...有計仔乎??

樓主呢排又開始傾下瑪利曼...又有親人係教會工作??
作者: hkpapa852    時間: 15-6-22 11:15

mcl203 發表於 15-6-22 11:11
搞乜東東??...連咁值得分享既標題都delete左...有計仔乎??

樓主呢排又開始傾下瑪利曼...又有親人係教會工 ...
一定係搵"叮噹"(我都係鍾意呢個名多個"多啦A夢")借咗部時光機, 咁就可以無限輪迴, 攪到啱心水為止

作者: mcl203    時間: 15-6-22 11:18

hkpapa852 發表於 15-6-22 11:15
一定係搵"叮噹"(我都係鍾意呢個名多個"多啦A夢")借咗部時光機, 咁就可以無限輪迴, 攪到啱心水為止
...
一步步黎....似乎進行中...希望d學位最終落係 守法家長子女身上~~~

作者: 奥脫福    時間: 15-6-22 11:56

忍唔住送番首歌俾樓主先!  

<童來童往>

聖芳德望你最掛念誰 兜兜轉轉身邊竟是誰

小一車站裡 尚有月台能讓我們滿足這規矩

本區他區也會記住誰 快不快落留在車仔裡

你若能夠甲一歸隊 何以你今天竟想追尋後退

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5