教育王國

標題: 想問大家意見:瑪神,九龍灣St John, 新蒲崗嘉諾撒點揀 [打印本頁]

作者: jamielam88    時間: 15-5-27 04:13     標題: 想問大家意見:瑪神,九龍灣St John, 新蒲崗嘉諾撒點揀

住45網,哥哥出年升小一,有妹妹跟尾
瑪神(25分)
九龍灣St John 同新蒲崗嘉諾撒都係20分
諗st John 係想博官塘中學,又唔太遠,瑪神遠同直升中學唔係band 1,但小班教學,好難取捨

作者: karen55407    時間: 15-5-27 06:16     標題: 回覆:jamielam88 的帖子

瑪神

作者: Jane1983    時間: 15-5-27 07:31

瑪神中學不是係band 1C嗎?比起另外兩間吾輸wor。
作者: tsangnamnam    時間: 15-5-27 08:11

瑪神吧
作者: siden    時間: 15-5-27 08:14     標題: 回覆:想問大家意見:瑪神,九龍灣St John, 新蒲崗嘉諾撒點揀

問下有冇校車
如有一定瑪神

作者: hkpapa852    時間: 15-5-27 09:15

jamielam88 發表於 15-5-27 04:13
住45網,哥哥出年升小一,有妹妹跟尾
瑪神(25分)
九龍灣St John 同新蒲崗嘉諾撒都係20分
不管瑪神中學係一線尾定二線頭中學, 瑪神小學最大吸引能係有呢間直屬中學. 如果你覺得唔吸引, 當然可以唔揀佢.

不過如果你放棄25分必入既瑪神, 走去用20分搏另外兩間, 一間機會唔高(嘉諾撒), 一間完全唔值搏(九聖), 除咗話你儍之外, 我諗唔到有咩形容詞

作者: conniemar    時間: 15-5-27 09:21

何必自尋煩惱??? 瑪神係必然之選
作者: Tintin926    時間: 15-5-27 10:42

生在福中不知福
作者: ericby    時間: 15-5-27 12:51

st John ,官塘中學
作者: kvvvcheung    時間: 15-5-27 18:25     標題: 回覆:想問大家意見:瑪神,九龍灣St John, 新蒲崗嘉諾撒點揀

瑪神小班好吸引

作者: jamielam88    時間: 15-5-27 19:02     標題: 回覆:想問大家意見:瑪神,九龍灣St John, 新蒲崗嘉諾撒點揀

多謝大家回覆,亞仔尋晚發高燒到兒家先退啲,所以咁遲覆
會諗九龍灣St John 除左近之外,觀塘中學網係唯一考慮,心儀聖言同羅潔靈(因為有亞妹跟尾)瑪神都好遠,真係要check 下校車,另唔熟深水埗中學所以有顧慮

作者: eaubobo    時間: 15-5-27 19:05

瑪神
作者: IloveCS    時間: 15-5-27 19:28     標題: 回覆:想問大家意見:瑪神,九龍灣St John, 新蒲崗嘉諾撒點揀

瑪神,小班,老師好,有中學back up.  

作者: B.B.BaBa    時間: 15-5-27 19:40

讀 St John 不一定會派去聖言、聖傑靈
小心選擇
作者: hkpapa852    時間: 15-5-28 09:51

B.B.BaBa 發表於 15-5-27 19:40
讀 St John 不一定會派去聖言、聖傑靈
小心選擇
點都有人派到, 不過唔知幾多個啫:
http://www.kbsjb.edu.hk/m050102.php

睇番2年前, 入聖潔靈係全校第二多既, 有11個, 聖言就少D, 得7個.
http://www.kbsjb.edu.hk/m05010210.php

作者: jamielam88    時間: 15-5-28 22:24     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

其實我都覺得佢算派得唔太差所以先會考慮

作者: karen55407    時間: 15-5-29 10:30     標題: 回覆:想問大家意見:瑪神,九龍灣St John, 新蒲崗嘉諾撒點揀

瑪神有直屬band one尾中學,小班教學,英文教深半年,校舍新。我睇係三間選擇中最好嘅選擇。

作者: hwcwingwing    時間: 15-5-29 11:28

真係唔駛諗啦!瑪神
作者: jamielam88    時間: 15-5-29 12:44     標題: 回覆:想問大家意見:瑪神,九龍灣St John, 新蒲崗嘉諾撒點揀

再次多謝大家意見,因為試過上網搵comment 都好難比較

作者: hkpapa852    時間: 15-5-29 15:29

jamielam88 發表於 15-5-29 12:44
再次多謝大家意見,因為試過上網搵comment 都好難比較
九聖既升中派位表現, 只係同45網既二線學校相若 (如慈天, 基華, 彩雲聖若瑟, 聖文德, 聖博得等), 除咗觀塘中學網好過黃大仙之外, 原完沒有合理原因.

其實升中派位唔一定跟小學, 只要你肯搬, 去邊個網升中你都係可以揀.

作者: bookwormsx2    時間: 15-5-29 16:26     標題: 回覆:jamielam88 的帖子

其實讀瑪神都可以報觀塘中學,只要你住觀塘就可以。
另外,6年小學你都估唔到仔女係咪讀書材料,話要入聖言中學好似言之尚早。

作者: 奥脫福    時間: 15-5-29 16:45

bookwormsx2 發表於 15-5-29 16:26

其實讀瑪神都可以報觀塘中學,只要你住觀塘就可以。

轉左網仲有無直屬中學個優勢先?

作者: hkpapa852    時間: 15-5-29 16:46

奥脫福 發表於 15-5-29 16:45
轉左網仲有無直屬中學個優勢先?

作者: jamielam88    時間: 15-5-29 17:35     標題: 引用:Quote:jamielam88+發表於+15-5-29+12:44+再

原帖由 hkpapa852 於 15-05-29 發表
九聖既升中派位表現, 只係同45網既二線學校相若 (如慈天, 基華, 彩雲聖若瑟, 聖文德, 聖博得等), 除咗觀塘 ...
升中仲有得搬屋轉網嗎?因為我都唔太知升中情況,不是一定跟小學校網嗎?

作者: bblove100    時間: 15-5-29 17:41

瑪神即係邊間?
作者: bookwormsx2    時間: 15-5-29 18:13     標題: 回覆:jamielam88 的帖子

你可以選擇小學所在既校網或者屋企既校網

作者: karen55407    時間: 15-5-29 18:57     標題: 回覆:bblove100 的帖子

瑪利諾神父教會學校

作者: daddyday    時間: 15-5-29 22:29     標題: 回覆:想問大家意見:瑪神,九龍灣St John, 新蒲崗嘉諾撒點揀

瑪神25分是必收生,深水埗大熱之一。男校band one 有長天中b1b,女有上智b1A 及聖母rose b1b。
加上細班及千禧校,課程及品行好,25分不去有D浪費。

作者: jamielam88    時間: 15-5-30 00:04     標題: 回覆:daddyday 的帖子

多謝分析
我應該會自行報瑪神,再考其他心儀既學校再考慮
因為小兒班主任有提過不要搵太傳統既小學,因為擔心會有反效果
多謝你的tips 同中學band 1的其他選擇,衷心多謝

作者: 奥脫福    時間: 15-5-31 19:27

自行瑪神,再用黎緊一年強化下小朋友,預備出年六月的叩門試。
作者: IloveCS    時間: 15-5-31 20:55     標題: 引用:瑪神小班好吸引 +

原帖由 kvvvcheung 於 15-05-27 發表
瑪神小班好吸引
讀左2年,好滿意

作者: jamielam88    時間: 15-5-31 21:51     標題: 回覆:IloveCS 的帖子

多謝回覆
請問瑪神谷唔谷呢?
老師有愛心嗎?

作者: EggTarts    時間: 15-5-31 22:42

讀左一年瑪神,超級滿意😍不過...小朋友底子要打好
作者: jamielam88    時間: 15-6-1 00:32

回覆 EggTarts 的帖子

其實小兒讀緊York , 暫時應付無問題,以你經驗,請問瑪神教得快嗎?會教快幾多?一年班有否默書?
作者: EggTarts    時間: 15-6-1 07:39

以英文為例教快半級,開學用1B書。有默書。

作者: sissysze    時間: 15-6-1 08:01     標題: 引用:以英文為例教快半級,開學用1B書。有默書。

原帖由 EggTarts 於 15-06-01 發表
以英文為例教快半級,開學用1B書。有默書。
好勁呀,一開學就教快半個學期,果然名校呀

作者: hkpapa852    時間: 15-6-1 09:02

jamielam88 發表於 15-6-1 00:32
回覆 EggTarts 的帖子

其實小兒讀緊York , 暫時應付無問題,以你經驗,請問瑪神教得快嗎?會教快幾多?一 ...
如果你最後選擇揀瑪神, 要考慮以下幾點:

1. 如果升中選用住址網(非深水埗網), 瑪神其中一個優勢, 有直屬中學係會無咗
2. 因為瑪神有直屬中學, 多年來都無人能估計到該小學既B1學生既百份比. 所以如果升中轉校網, 要有心理準備必需要將子女谷到 Top 33%甚至 Top 20%, 唔係轉網變咗B2就大鑊
3. 如果升中係要轉網, 梗係轉去九龍城或者油尖旺

作者: IloveCS    時間: 15-6-1 09:20     標題: 引用:Quote:jamielam88+發表於+15-6-1+00:32+回

原帖由 hkpapa852 於 15-06-01 發表
如果你最後選擇揀瑪神, 要考慮以下幾點:

1. 如果升中選用住址網(非深水埗網), 瑪神其中一個優勢, 有直屬中 ...
你的意見真的很有用。
我是用家,認為瑪小的課程絕對唔淺,以深水埗區來說是數一數二深,所以正如egg tarts 說入學前要打好基礎。
另外,有中學back up 進可攻退可守,如果叻可以考b1ab 中學,如果平平讀瑪中,有咁多同學仔一齊升,一定好開心,而且校風也不錯。

作者: hkpapa852    時間: 15-6-1 09:50

IloveCS 發表於 15-6-1 09:20
你的意見真的很有用。
我是用家,認為瑪小的課程絕對唔淺,以深水埗區來說是數一數二深,所以正如egg tarts ...
見你係用家我又坦白講, 現在的瑪中真係要諗下值唔值得升上去, 近兩年高考成績只達B2的水平, 入大學率比德雅, CSK還要差, 只和黃大仙既聖母相若

作者: SarahGil    時間: 15-6-1 10:31

回覆 hkpapa852 的帖子

不好意思,借位問一問,如果瑪小與同區的協和比較,大家又認為如何呢?

作者: EggTarts    時間: 15-6-1 10:59

hkpapa852 發表於 15-6-1 09:50
見你係用家我又坦白講, 現在的瑪中真係要諗下值唔值得升上去, 近兩年高考成績只達B2的水平, 入大學率比德雅 ...
又正如loveCS 所講有中學back up 進可攻退可守,如果叻可以考b1ab 中學,如果平平讀瑪中。況且瑪中衰衰地都係b1c,加上換左新校長,lee兩年都好進取,前途盡對看好。請原諒我賣花讚花香

作者: kvvvcheung    時間: 15-6-1 11:24

IloveCS 發表於 15-5-31 20:55
讀左2年,好滿意
宗教氣氛如何呀?
作者: karen55407    時間: 15-6-1 12:10     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

瑪小只轉了小班三年,課程亦同時提高了!而且轉咗課程後,學術表現理想了!我相信中學部將來會因此而會升level。

作者: IloveCS    時間: 15-6-1 12:47     標題: 引用:Quote:IloveCS+發表於+15-5-31+20:55+讀左2

原帖由 kvvvcheung 於 15-06-01 發表
宗教氣氛如何呀?
我家不是天主教徒,但小朋友當故事聽,而且從中學到做人處事態度(孝順/幫助別人/守禮)feel good.

作者: IloveCS    時間: 15-6-1 12:50     標題: 引用:瑪小只轉了小班三年,課程亦同時提高了!而

原帖由 karen55407 於 15-06-01 發表
瑪小只轉了小班三年,課程亦同時提高了!而且轉咗課程後,學術表現理想了!我相信中學部將來會因此而會升le ...
同意,我們那級好多人叩門入,無論家長/學生質素都好高,而且老師要求及期望也高,所以小班後應該有機會升level

作者: karen55407    時間: 15-6-1 12:51     標題: 回覆:IloveCS 的帖子

我仔就是叩唔到啦!

作者: ok3    時間: 15-6-1 15:44

hkpapa852 發表於 15-6-1 09:50
見你係用家我又坦白講, 現在的瑪中真係要諗下值唔值得升上去, 近兩年高考成績只達B2的水平, 入大學率比德雅 ...
仲以為聖母DSE嘅成績會好過德雅添!? 咁德雅小係咪都好過聖母小??

作者: hkpapa852    時間: 15-6-1 15:50

ok3 發表於 15-6-1 15:44
仲以為聖母DSE嘅成績會好過德雅添!? 咁德雅小係咪都好過聖母小??
又整個表俾你地睇下:
中學名稱校網3322比例聯招學位聯招學士學位本地非聯招專上學位本地非聯招學士學位升讀8大比例 (聯招+非聯招)升讀3大比例 (聯招+非聯招)升讀本地非學士課程比例升讀本地學士課程比例升讀所有本地大專課程比例海外升學比例升讀大專課程比例 (本地+海外)
德雅中學KL2

45.00%40.70%85.70%10.20%95.90%
瑪利諾神父學校KL2~56%%

52.10%23.60%75.70%16.50%92.20%
陳瑞琪(喇沙)書院KL353.50%

48.80%30.60%79.40%0.00%79.40%
聖母書院KL460.25%

61.50%22.40%83.90%9.90%93.80%

所以我都唔明, 點解大家仲覺得德雅中學係二線學校?!

作者: jamielam88    時間: 15-6-1 16:10     標題: 引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-6-1+09:50+見你

原帖由 EggTarts 於 15-06-01 發表
又正如loveCS 所講有中學back up 進可攻退可守,如果叻可以考b1ab 中學,如果平平讀瑪中。況且瑪中衰衰地都 ...
想請問b1c 是否即band 1 c?

作者: kvvvcheung    時間: 15-6-1 16:11

IloveCS 發表於 15-6-1 12:47
我家不是天主教徒,但小朋友當故事聽,而且從中學到做人處事態度(孝順/幫助別人/守禮)feel good.

...

作者: 奥脫福    時間: 15-6-1 16:14

hkpapa852 發表於 15-6-1 15:50

又整個表俾你地睇下:

所以我都唔明, 點解大家仲覺得德雅中學係二線學校?!

德雅小學都俾人叫做「二線學校」咯,咁德雅中學咪又順理成章係「二線學校」
囉!(我估咋,好似係)

不過好似有版友講過來年德雅中學開唔到全英文班。。。如果屬實咁德中維唔維
持到呢個成績都仲要拭目以待。

作者: karen55407    時間: 15-6-2 13:37     標題: 回覆:奥脫福 的帖子

我睇德中及德小絕對是二線學校

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5