教育王國

標題: 小一留班, 還是轉校 [打印本頁]

作者: wilkar8    時間: 15-5-15 10:54     標題: 小一留班, 還是轉校

我是一個在職媽,小朋友讀名校,每天功課很多,每每都不能趕快完成功課,以至沒有時期溫習,老師說她手部肌肉有間題,要做評估, 她本身寫字是很慢、字體很大、很醜,亦很心漫,所以成績很差,只得數學合格(只是邊沿), 但很用功,從沒有嚷着要玩不肯讀書的態度。其實上次派成績時,校長已暗示若沒有改善,不如轉校。當然,我們曾找了補習老師、補習班、上拼音班等,希望有所改善, 但當然都失望而回。

轉校可行嗎?還是留班好些(成績這樣, 應該會留班, 若勉強升上小二,成績又怎會行?自信又跌到低谷)。

作者: sllam2013    時間: 15-5-15 11:00

作者: aminafy    時間: 15-5-15 11:04

評估左先,基本上小朋友學習態度好好,可造之材。
作者: Jane1983    時間: 15-5-15 11:04

如果想轉校,有無開始行動,已經5月中了...學校是一定要留班定點樣?小朋友點諗?

小朋友是否在幼稚園時,無打好中英根底,所以一開始就跟吾到?小一是剛開始,有心一個暑假日日讀吓、寫吓字,都可以有好大進步。至於小肌肉問題,要睇吓是否需要找專業協助。
作者: MASAYA    時間: 15-5-15 11:05

孩子都未放棄,家長唔好先放棄,入錯學校最怕係消磨小朋友意志/上進心,如果態度積極,捱到上軌道,拼搏得來既毅力對佢日後成長大有幫助

如果係手部肌肉問題,上補習班解決唔到問題,聽你形容,成績差係咪寫得慢唔夠時間寫而唔合格?上堂老師教既野明唔明?如果吸收冇問題,就只集中解決手部肌肉問題先

有冇同小朋友傾過佢想唔想轉校?如果唔想,但可能要留班佢有冇諗過點面對?
作者: karen55407    時間: 15-5-15 11:10     標題: 回覆:wilkar8 的帖子

我支持留班,至於是原校留班或轉校重讀小一都無所謂。但轉校並非易事,除非選二、三線學校。

作者: karen55407    時間: 15-5-15 11:12     標題: 回覆:wilkar8 的帖子

同時也要找出根源,究竟有否學障?如是者,要尋求支援。如果只是學習上有因難,父母應想辦法幫助其克服

作者: wilkar8    時間: 15-5-15 11:15

其實去年暑假已密集式上預備班, 全沒有放過暑假, 而且是讀英文幼稚園, 英文理應較理想...

現時已考慮了一些小學, 只是小肌肉方面真的影響了她做功課的進度,即使做了物理治療亦難以有較大的轉機。
作者: wilkar8    時間: 15-5-15 11:17

很大機會是學障
作者: kayi0556    時間: 15-5-15 11:20

如果係學障, 響名校會好辛苦, 之後小朋友就冇興趣學習, 打擊自信心, 睇下有冇哩方面的學校
作者: karen55407    時間: 15-5-15 11:21     標題: 回覆:wilkar8 的帖子

如確診為學障,只要向學校提交,學校會提供相應的協助,尤其是官津校,絕不會因此而趕出校

作者: rchchan0505    時間: 15-5-15 11:27

小孩子過著大人的生活?過於生性也要留心!與孩子傾過了嗎?她自己怎樣看?她對生活有何感受?是細女嗎?幾手準備吧!直資有利不善寫字的小朋友?
作者: MASAYA    時間: 15-5-15 11:27

wilkar8 發表於 15-5-15 11:17
很大機會是學障
除左手部肌肉仲有乜野障礙?
作者: sllam2013    時間: 15-5-15 11:28

作者: sllam2013    時間: 15-5-15 11:31

作者: wilkar8    時間: 15-5-15 11:33

學障的小朋友真痛苦, 我這幾月常常想為何會這樣...
作者: kayi0556    時間: 15-5-15 11:39

學障小朋友同父母都唔想, 要成功唔一定成績好, 最緊要發掘下佢的潛能, 小朋友開開心心成長, 加油
作者: sllam2013    時間: 15-5-15 11:43

作者: karen55407    時間: 15-5-15 11:44     標題: 回覆:wilkar8 的帖子

現今有學障的學生比比皆是,別浪費時間怨或找出為何會有學障,積極為孩子尋求合適的支援或方法,讓他們能愉快地學習才是最重要

作者: little_yolky    時間: 15-5-15 13:55

rchchan0505 發表於 15-5-15 11:27
小孩子過著大人的生活?過於生性也要留心!與孩子傾過了嗎?她自己怎樣看?她對生活有何感受?是細女嗎?幾 ...
過於生性也要留心!  <========   明白, 我會注意一下了(雖然你唔係同我講)
作者: wan_sosin    時間: 15-5-15 14:20     標題: 引用:學障的小朋友真痛苦,+我這幾月常常想為何會

原帖由 wilkar8 於 15-05-15 發表
學障的小朋友真痛苦, 我這幾月常常想為何會這樣...
可能在名校,情況才顯得更大!小一還好細,有時間進步的!轉校或留班,同小朋友傾下先!

作者: scyauchris    時間: 15-5-15 14:52

回覆 wan_sosin 的帖子

對,轉校留班真係要同小朋友相量,睇吓佢想法。
作者: Charlotte_mom    時間: 15-5-15 14:57

小朋友寫字慢, 除左小手肌弱, 仲有可能係專注問題, 記得我仔細個做專注力評估, 其中一part就係抄野, 只係抄一d random圖案, 睇左邊抄右邊, 我仔肥晒佬, 治療師解釋係專注力唔好, 睇得黎又要記, 記完又再寫, 自己都亂晒喇

盡快帶小朋友做個全面評估, 叫學校/社工寫轉介(如果學校咁都唔肯, 心中有數, 將來想佢地包容就難了! (講到自己學校點有愛心係無用的, 有實際行動再講), 如果食藥可以幫到佢, 就考慮下, 否則每寫一粒字都係折磨, 小朋友都好辛苦
作者: wilkar8    時間: 15-5-15 15:14

不錯, 她的專注力是差D, 但是是否很差的情況才吃藥?
作者: sllam2013    時間: 15-5-15 15:38

作者: sbux    時間: 15-5-15 15:42     標題: 引用:我是一個在職媽,小朋友讀名校,每天功課很多

我是一個在職媽,小朋友讀名校,每天功課很多,每每都不能趕快完成功課,以至沒有時期溫習,老師說她手部肌肉有 ...
校長上學期就暗視考慮轉校,完全無唸過幫小朋友,坦白講呢間學校唔值得留低,就算上到二年級,小朋友都唔會得到支援,可能退一步真係海闊天空。加油

作者: wan_sosin    時間: 15-5-15 15:46     標題: 引用:+本帖最後由+wilkar8+於+15-5-15+15:16+編

不錯, 她的專注力是差D, 但是是否很差的情況才吃藥? ...
首先評估咗先,是否需要食藥,心理學家或醫生會有建議,但最終由家長決定食唔食藥!無話有幾嚴重先要食,某程度視乎期望小朋友如何,接受到唔食都得,我仔有ADHD,但AD較輕(即專注力方面), 心理學家話可以唔食,但如果想再理想D,或減少生活上的麻煩,食都可以,所以是睇情況!
點都好,評估咗先有得講!

作者: sllam2013    時間: 15-5-15 15:55

作者: sllam2013    時間: 15-5-15 15:59

作者: wilkar8    時間: 15-5-15 16:05

多謝閣位好心人, 都係評估下先, 再看看怎樣。
作者: HaYi    時間: 15-5-15 16:16

不專心如問題嚴重, 食藥只是其中一個可以試的, 另外要配合的野包括

食物 - 不食某些.
環境 - 要冇咩其它野吸引佢
方式- 一小段一小段溫習..減少重覆的方式...
佢精神方面 - 太倦冇心機, 太興奮集中不到...
等等.
作者: wilkar8    時間: 15-5-15 16:20

食那些食物會加強專注力? 新鮮食物?還有其他嗎?
作者: Charlotte_mom    時間: 15-5-15 17:14     標題: 回覆:小一留班, 還是轉校

有時間可以去過動寶寶版了解下,就算無ADHD,果邊都有唔少講專注力的資訊。我自己覺得,食藥幫助到的話就唔好太抗拒,唔止學業,社交情緒都有影響的。而上訓練亦有幫助,生活習慣方面,戒零食、食補充品如魚油、咩DHA果d,唔太貴都可以考慮呀

作者: HMmummy    時間: 15-5-15 17:34     標題: 回覆:小一留班, 還是轉校

其實都唔知點解吓吓叫人&#164717;校?

作者: skkeung    時間: 15-5-15 18:04     標題: 回覆:小一留班, 還是轉校

童年就是留班,考試!

作者: 大件仔    時間: 15-5-15 18:22

小兒也是有小肌問題, 寫字東倒西歪, 經常比老師寫手冊, 在一年級時做了評估, 不是學障, 直至今年3年級,(不是學校的支援,因學校話佢地無治療師), 要 到暑假先有一個小肌訓練班可以比佢上, 所以, 如果等學校的支援, 可能有排等, 尤其出名的學校更有機會無人手跟進而一拖再拖.

不過, 學校就無比壓力我們, 小兒成績在中游, 但我有朋友他的小孩一直成績不好, 學校叫佢轉校或留級, 但家長就要試升, 最後小朋友都讀得好唔開心, 又派不到好中學.

作者: HMmummy    時間: 15-5-15 18:45     標題: 回覆:小一留班, 還是轉校

現今的教育是汰弱留強,是我們這一代的悲哀,叫人無言。

作者: mimics218    時間: 15-5-15 19:08

作者: Charlotte_mom    時間: 15-5-15 21:03

HMmummy 發表於 15-5-15 17:34
我都盡量唔想影響到小朋友, 但現實係太殘酷, 尤其作為SEN家長, 見過太多只識教"好學生"的學校, 弱勢的, 家長學生條路已經難行, 仲要受學校壓力, 渡日如年, 真係好難受

作者: mikekmliu    時間: 15-5-15 22:57

回覆 little_yolky 的帖子

如未正識評估請忽先判定小孩有任何障礙,如是男孩可能較女孩成長慢些,但我個人意見,不要给小孩留班,如没選擇可考慮轉校,因我是過來人,本人自小小學和中學也陣留班,自今想起也十分不快,希望家長能給小孩快樂童年,因童年過去永遠也找不回來,人莫過於健康,快樂
作者: Jane1983    時間: 15-5-15 23:02

HMmummy 發表於 15-5-15 17:34
明白學校有成績要拼,亦可能話無資源幫有特別需要的小朋友...但讀一個學期,就暗示轉校,對家長和學生無指引下一步點行...家長和小朋友的徬徨可想而知。
作者: little_kid    時間: 15-5-16 05:44     標題: 引用:小兒也是有小肌問題,+寫字東倒西歪,+經常比

原帖由 大件仔 於 15-05-15 發表
小兒也是有小肌問題, 寫字東倒西歪, 經常比老師寫手冊, 在一年級時做了評估, 不是學障, 直至今年3年級,(不 ...
我小朋友都係小肌肉弱,寫字慢。請教有什麼小肌肉訓練可做?在家練習到嗎?

作者: HMmummy    時間: 15-5-16 08:56     標題: 回覆:小一留班, 還是轉校

名校與谷校,真係一缐之差,如果學校和家長的價值觀都唔一樣,無為勉強,我見樓主用了很多方法和心機改善現況,如果學校欣賞家長的態度,應該幫助小孩子適應。

作者: kkddmom    時間: 15-5-16 11:15     標題: 回覆:小一留班, 還是轉校

有朋友的小孩也是名校生,小孩天性活潑,可是成績不好,每年勉強升班,也是學校老師眼中的麻煩友。小孩曾表示自己:唔得、好差⋯⋯朋友很心痛,終於替小孩轉校,轉一間淺D,小孩現在讀得開心,尋回自己,學業更名列前茅!

作者: evacalbee    時間: 15-5-16 16:01     標題: 引用:我是一個在職媽,小朋友讀名校,每天功課很多

我是一個在職媽,小朋友讀名校,每天功課很多,每每都不能趕快完成功課,以至沒有時期溫習,老師說她手部肌肉有 ...

作者: Ceci333    時間: 15-5-16 18:22

忍不住留言。 你小朋友太用功了。
第一, 小學根本不應該那麼勤力的,上堂留心,交足功課,有讀默書,測考前兩三星期讀讀書已足夠。
第二, 在原校留班絕對幫不了她

既然她已那麼用功都跟不上,令孩子壓力增加,並且失去對讀書的興趣。最怕變成有情緒病就麻煩了。何不轉去一間沒那麼大壓力的學校如啟思等等?留不留班也沒關係,問題是要找間合適的學校,適合她的程度。舉個例,一個有運動潛質的小孩,放他到國家隊訓練,他會越學越多;相反,一個手腳不靈活的小孩要她入國家隊只會害了他,他根本不會跟上進度,教練隊友會怎樣看他?而且會有很大的壓力。如果叫你天天跟林丹練羽毛球而人家不是就著你打,你會怎樣?  不是每間學校的功課那麼深的,總有一間適合的。

作者: 大件仔    時間: 15-5-16 19:13

回覆 little_kid 的帖子

這兩年都無一些特別訓練,有時會比D朱仔佢穿下, 比多D樽蓋佢令, 比對怏子佢叫佢夾"色仔"....等等, 來緊暑假會有訓練做,(不是學校提供) 不過, 小兒評估結果是小肌比正常弱, 但寫字力度和執筆都無問題.所以學校是連調適都無比小兒,真係要靠自己.
你可問下學校社工, 學校有無一直對學障或小肌問題的同學有乜支援, 因為小肌是職業治療師的範疇, 但大部分學校是沒有柱校職業治療師, 所以, 就算評估到有事都係叫你去政府醫院排, 我由一年級排到現在3年級都完啦, 先剛剛排到下個月初步見面評估., 再等評估完再排訓練, 可能小兒都畢業啦.

又或者搵私人, 不過, 價錢相當貴.

作者: wilkar8    時間: 15-5-16 23:35

多謝各位家長的意見,我們會細心想想...。
作者: MC媽    時間: 15-5-18 00:39     標題: 回覆:小一留班, 還是轉校

其實唔讀原本嘅名校,轉去二線嘅小學得唔得?

作者: purplesheep    時間: 15-5-18 01:16

不如轉去一間吾係傳統學校啦
作者: angelafung100    時間: 15-5-20 09:36

我覺得名校不是個個小朋友都可以承受到, 程度深, 老師施+ 既壓力為左學校既名聲.  對一個跟唔到程度既小朋友來講其實心裡打撃好大,但為了討好父母既寄望,佢只有硬讀上去.  如果方法用盡都幫不到她, 轉新既環境MAYBE 更好.     

作者: tintinlam    時間: 15-5-21 09:56

wilkar8 發表於 15-5-15 10:54
做左評估先, 如有讀寫問題, 知會學校, 通常考試學校會另外出份卷字大D, 時間長D比小朋友, 平時D功課量會少D.  因為就算你轉校, 問題仍然存在, 都要解決.
作者: angelafung100    時間: 15-5-21 10:14

最主要是個校長點睇,學校可以提供什麼支援,  我覺得個校長已經咁暗示,即係佢都冇心協助LA.  

作者: Mrs.S    時間: 15-5-28 13:59

有學障的學生,考慮轉校轉去二三線, 又有調息果D學校會好D
作者: tinaleung    時間: 15-5-29 15:19

小朋友好乖, 轉唔轉校我唔太識俾意見。

我都係在職媽, 深深明白做完功課就無時間溫書的情況,
我就會每個星期六/日重溫下當星期既書 ,  但我有時都做唔到, 因覺得星期六日應該輕鬆下, 有時就出左街, 無左一日。因我成日都會諗, 小朋友讀書唔係佢全部, 我可能離左題, 樓主, 你係佢媽媽, 記得要在佢身邊支持佢, 鼓勵佢, 無論點, 父母一定要支持佢, 加油樓主

作者: IPBB    時間: 15-5-29 17:04

作者: evacalbee    時間: 15-5-30 08:38     標題: 引用:其實我都有樓主同一個問題,+小朋友都係小一

原帖由 IPBB 於 15-05-29 發表
其實我都有樓主同一個問題, 小朋友都係小一, 學校亦有提意留班, 學校兩位班主任都好好, 都諗方法幫佢, 但成 ...
未考末期試就提議留班?

作者: karen55407    時間: 15-5-30 14:48     標題: 回覆:evacalbee 的帖子

應該努力為孩子應付大考才是上策

作者: IPBB    時間: 15-5-30 15:14     標題: 回覆:evacalbee 的帖子

作者: MrBeast    時間: 15-5-31 07:49

如基本問題解決不到,就算比你升上去,基礎不好,most likely 只會更辛苦,b3生畢業,咁又如何?

去與留問題,就取決於問題本身和樓主有幾大決心,如學校主打不是照顧差異,講真expect有很多support, 只是一廂情願的想法。如留班可作180度轉變,大機會升b1中,當事人又ok,其實我覺得可考慮。當然去一間淺一些的,再博做b1生亦可行,either way, 都是要找出問題所在 和action.

作者: ANChan59    時間: 15-5-31 09:06     標題: 回覆:wilkar8 的帖子

我仔仔小二時都有小肌肉問題,是作資優評估的心理學家發現,轉介職業治療師作評估及提供改善方法,當年用左半年左右作訓練,加上用筆膠,好快回復正常水平!

要儘快處理,因為他越努力去寫,手部自然會越用力,你試試翻他的練習簿,會力透紙背,隻手會好快攰,d字越寫越醜樣。小學已經勉強,到中學及應付公開考試,一日應付六個小時筆試是不可能的任務。

如果單一問題,問題可以解決的,可以考慮留班。如果有其他問題要另作考慮。

作者: purplesheep    時間: 15-5-31 11:07

堅持信心,加油! 呢個小學先開始,未到呈分仲可想辦法.
作者: 852kk    時間: 15-6-1 15:25

但成績吾好,只能轉比較"次級"學校

作者: obedienceliu    時間: 15-6-8 16:09

回覆 wilkar8 的帖子

你可以考慮帶小朋友做感統評估, 我個由幼稚園至小學, 一向都有小肌問題, 做職業治療大半年, 未有改善, 專注又差, 後來做了感統訓練之後,小肌和專注也改善了不少。

作者: chinesecas    時間: 15-6-8 23:20

轉校
作者: catiou627    時間: 15-6-13 22:57     標題: 回覆:小一留班, 還是轉校

坦白講,我曾經是小學老師,如老師開到口叫轉校,我會轉,因為學校真的不適合小朋友,老師才會出到這個建議。眼見之前學生轉到合適學校後,又另一片天空,最後更有好前途。

作者: HaydenP    時間: 15-6-13 23:17     標題: 回覆:wilkar8 的帖子

作者: 喜樂果子    時間: 15-6-15 11:02

老實說, 讀名校係要家長跟小朋友都要跟得上先可以讀得上及開心.  唔係個個小朋友或者父母可以HANDLE到的, 不好因為名校個名而沖昏左自己, 須然話小一者, 還有很多進步的空間, 但當一個人沒有了信心, 你叫他怎能上呢, 他現在一年級的都不成, 你叫他升班等於再推佢去下個低谷無分別, 你叫佢原校留班, 佢會失去自信, 除了你有信心學校和屋企可以合作跟進小朋友重讀期間的y進度及作適當的心理輔導. 真的要相方合作才可.  同時唔好諗住小朋友重讀一定可以有大大的進步而SET TARGET更高.  我係你會選擇轉校, 但你要調節心理, 因為很多家長會有怨言而且不甘心, 放棄名校真係好難, 但係要緊記, 時間只會過去, 細心想想什麼是對小朋友最好的, 給小朋友快樂及自信的童年是父母的基本責任, 因為一個有自信的人才會有上進心才會有動力.  媽媽, 你要努力呀, 有個咁懂事的寶貝真的幸福.  每個小朋友獨特的, 你一定可以幫他成為一個快樂有自信的小朋友
作者: sweethoho    時間: 15-6-16 13:24     標題: 回覆:喜樂果子 的帖子

說得好

作者: smilingart    時間: 15-6-16 13:34

作者: 芳小姐    時間: 15-6-16 16:51

我女有發展障礙(自閉譜系, 主要不專心, 遊云),已在三歲起開始接受治療.  講真, 其實治療都幾漫長, 至今有改善但沒有根治.  我都擔心她會留班, 如果在原校留班真的很難看.

所以我一早知道她有此毛病, 已選了二線但都谷的天主教小學(大角咀), 是小班, 無普教中, 及有政府特殊支援(有=冇, 訓練少得可憐, 這是教育局的政策).  

聽wilkar8的說, 你一向都沒有留意小肌肉的間題, 你應盡快去看職業治療師(OT), 其實好快解決.  我女由K2開始看OT, 加上K2及K3很多抄寫功課, 現在抄寫非常快.  如果只是這問題就不用留班及轉校.

不過, 校長咁講, 好明顯這間小學無愛心, 我會睇情況轉校,因為始終是名校, 讀多一段時間如果真的跟不上才走.

作者: Hoining    時間: 15-6-24 16:25     標題: 引用:+本帖最後由+sllam2013+於+15-5-15+11:44+

作者: karen55407    時間: 15-6-24 17:26     標題: 回覆:小一留班, 還是轉校

樓主最後選了去定留呀?

作者: crystal5142000    時間: 15-6-24 18:36

如果得1科合格, 學校仲開口叫你轉, 我會轉.
名校LEE 2個字試左就算LA, 有邊個唔想自己小朋友讀名校又成績好丫, 但如果跟唔上, 會讀到無晒心機同埋自悲架。
宜家最緊要係搵返自信同學習既動力先, 比你次次都唔合格, 你有無心機讀落去?
同埋做左評估先, 評估完就會有D 支援。
作者: Olympian    時間: 15-6-24 20:34     標題: 引用:我女有發展障礙(自閉譜系,+主要不專心,+遊

原帖由 芳小姐 於 15-06-16 發表
我女有發展障礙(自閉譜系, 主要不專心, 遊云),已在三歲起開始接受治療.  講真, 其實治療都幾漫長, 至今有改 ...
其實你間是區內一線,絕不是二線。我也認為是冇愛心的學校。我看一間學校有冇愛心好簡單,了解他怎對待sen學生就知。對可愛的學有愛心容易,但對難教的學生有愛心,才是一間真正有愛心的學校。之前識個讀寫障礙的學生都好慘,冇咩支援,去到2年班仲抄唔到手册唔會再理你幫你,都係想個學生知難而退。

作者: chanti    時間: 15-6-24 23:08     標題: 引用:我女有發展障礙(自閉譜系,+主要不專心,+遊

原帖由 芳小姐 於 15-06-16 發表
我女有發展障礙(自閉譜系, 主要不專心, 遊云),已在三歲起開始接受治療.  講真, 其實治療都幾漫長, 至今有改 ...
留意下沙崙,朋友話呢間支援幾好,現任校長是港大同學會前任校長

作者: Jane1983    時間: 15-6-25 09:03

大天係區内一線,算係緊凑和幾谷,讀得掂大天即是讀得掂傳統學校。
作者: 芳小姐    時間: 15-6-29 15:47

回覆 Olympian 的帖子

你為什麼知道舊大對SEN學生有冇愛心?  參觀時不會俾你看見, 是否有讀過? 請詳述, 謝謝
作者: Olympian    時間: 15-6-29 16:46     標題: 引用:+本帖最後由+芳小姐+於+15-6-29+15:52+編輯

原帖由 芳小姐 於 15-06-29 發表

唔講呢d了,我又唔係第一身。只是聽過一兩個sen家長感受。個人感覺不夠全面。有時大家都叫sen,但情況好唔同。待遇都會唔同。也有一個肢體sen說學校支援好的。

作者: 芳小姐    時間: 15-6-30 10:45

回覆 chanti 的帖子

我校好多同學讀沙崙, 所以睇定D, 如果我女讀唔到, 都想轉去呢間
作者: Olympian    時間: 15-6-30 13:27     標題: 回覆:芳小姐 的帖子

提提你沙崙是普教中。塘尾道官立是廣教。塘官小册子大篇幅提及學校多支援。

作者: howruhk    時間: 15-7-3 23:53

恕我直言,小一生80分是很平常的事,如不合格真係幾差。那名校實不適合你女兒
轉去一所二,三線的学校為上策
二,三線学校相對較多sen学生',学校從sen学生所得的津貼
也較多。
二,三線学校競爭及壓力無咁大,对你和小朋友也較好
请不要理会学校的名氣,替小朋友也一所更合適的学校。
合適孩子的学校就是好学校

作者: cocokan2004    時間: 15-7-4 01:37

朋友兒子和你一樣.  讀九龍塘名校.  老師一早提議轉校, 家長唔聽, 唸住捱畢業讀BAND 2中學.  最後到4年班要睇精神科.  長期食精神科藥, 停學1年再找0壓力學校.  MAMA,學習能力因人而異. 學得慢既小朋友自有佢另外既優點. 慢慢來.  不要令佢長期受壓. 要比佢玩同比佢自信.
快快轉校吧.     我的小朋友也有類似情況.  我也努力找到可幫到他的學校.  世界上知識何其多, 大家鬥多鬥深已經係WRONG EDUCATION.  不要依賴這種落後教育方式. 更不要迷戀虛名啊. 女兒需要你幫助.  
作者: MrBeast    時間: 15-7-4 07:39

Olympian 發表於 15-6-30 13:27
提提你沙崙是普教中。塘尾道官立是廣教。塘官小册子大篇幅提及學校多支援。

...
好似之前見過一些po on 塘尾,not 100% sure, 有興趣的家長最好爬下舊文。
作者: MrBeast    時間: 15-7-4 07:46

芳小姐 發表於 15-6-29 15:47

你為什麼知道舊大對SEN學生有冇愛心?  參觀時不會俾你看見, 是否有讀過? 請詳述, 謝 ...
其實道理好簡單,一間主打業績的學校的資源大多放在拔尖,sen 較少什至0,你可看看學校的乜乜報告,睇下老師培訓有冇focus 在sen support, 當然數字不代表一切,老師校長都可以好有愛心,just for ref only
作者: Olympian    時間: 15-7-4 09:50     標題: 回覆:Olympian 的帖子

其實一般三線或其他多收sen的學校,校長也講明不會收sen插班生。sen想轉新學校是有些難度的。

作者: sissysze    時間: 15-7-4 11:37     標題: 引用:恕我直言,小一生80分是很平常的事,如不合

原帖由 howruhk 於 15-07-03 發表
恕我直言,小一生80分是很平常的事,如不合格真係幾差。那名校實不適合你女兒
轉去一所二,三線的学校為上 ...
但好多家長揀學校時係唔會理小朋友乜嘢質地,一窩蜂去抽名校,唔會考慮是否適合自己小朋友程度,比佢抽到跟唔上就瀬學校教得深考得深。“鄧“小朋友可憐。

作者: 芳小姐    時間: 15-7-8 11:54

回覆 Jane1983 的帖子

我間是舊大, 不是新大, 新大出名D, 我已研究了呢間已叫無咁谷(四大天王最唔谷)
作者: tintinlam    時間: 15-7-8 22:27

朋友既小朋友當年同你小朋友好似, 小一好幾次默書0分.  後來評估左小肌肉問題, 出信比學校, 學校老師好包容, 字體差不多都算佢對.  家長, 小朋友及老師都好努力, 小朋友成績唔係好TOP, 中間, 但好努力.  而家好似中三啦, 有好多獎, 有D科仲係全級第1, 第2.  加油!
作者: wister    時間: 15-7-11 17:31     標題: 回覆:wilkar8 的帖子

建議小朋友到其他學校留班,打好基礎,再重新出發

作者: 苗子    時間: 15-7-12 18:44

小一就唔好留班啦,搞到佢好淤。
作者: ericby    時間: 15-7-13 13:42

留班

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5