教育王國

標題: 面試時穿什麼 [打印本頁]

作者: stephanieching    時間: 15-5-9 08:23     標題: 面試時穿什麼

請問升小考直資和私校,是穿校服嗎?小囡只時讀普通幼稚園,還是穿其他

作者: Jane1983    時間: 15-5-9 09:51

回覆 stephanieching 的帖子

星期六見,穿斯文便服。放學後見,好趕,穿校服都可以,不過换到的話,换套衫我覺得好d。
作者: Soundervolt    時間: 15-5-9 09:54     標題: 引用:回覆+stephanieching+的帖子 星期六見,穿

原帖由 Jane1983 於 15-05-09 發表
回覆 stephanieching 的帖子

星期六見,穿斯文便服。放學後見,好趕,穿校服都可以,不過换到的話,换套衫 ...
千祈唔好著公主衫去interview呀!我見識過....

作者: Jane1983    時間: 15-5-9 10:00

回覆 Soundervolt 的帖子

哈哈,公主服吾好,拖鞋都吾好。新衫着一次先去,小朋友吾舒服吾自在,甘影响表現就吾抵。
作者: boboapril    時間: 15-5-9 10:39     標題: 回覆:面試時穿什麼

視乎天氣情況著適合的衫,斯文大方就可以。

作者: evapecosbb    時間: 15-5-9 10:54     標題: 回覆:面試時穿什麼

請問女仔着褲定裙比較適合?因為有可能玩遊戲或做運動,first in着sporty會唔會好d?

作者: teambuilder    時間: 15-5-9 11:08

穿咩衫無所謂,都係做卷答問題計分。
作者: siden    時間: 15-5-9 11:31     標題: 回覆:面試時穿什麼

女仔斯文素色 one piece 裙配深色皮鞋

唔駛買好貴

我知人H&M一百二十大元斯文款連身裙見女拔bingo

作者: 小曳人    時間: 15-5-9 11:43

其實男仔應該易過女仔
一般情況,建議大人細路都smart casual
要注意部份學校會有"活動",所以舒適都好重要

作者: Jane1983    時間: 15-5-9 11:55

回覆 evapecosbb 的帖子

我小朋友果年九小2nd in有講明要做動作,建議着褲。其他interview,都係着裙。
衫吾在貴,在舒適、吾易皺、顔色款色討好,最好襯托出個人氣質。

作者: boboapril    時間: 15-5-9 12:22     標題: 引用:請問女仔着褲定裙比較適合?因為有可能玩遊

原帖由 evapecosbb 於 15-05-09 發表
請問女仔着褲定裙比較適合?因為有可能玩遊戲或做運動,first in着sporty會唔會好d?

...
著裙但不宜過長,連身腰間不宜太窄,穿打底褲便不怕玩遊戲/做動作時走光。

作者: sissysze    時間: 15-5-9 16:33     標題: 引用:女仔斯文素色+one+piece+裙配深色皮鞋 唔

原帖由 siden 於 15-05-09 發表
女仔斯文素色 one piece 裙配深色皮鞋

唔駛買好貴
h&m d 裙撞衫撞到九彩,同場可以四個女著同一條裙

作者: siden    時間: 15-5-9 16:43     標題: 引用:Quote:原帖由+siden+於+15-05-09+發表女仔

原帖由 sissysze 於 15-05-09 發表
h&m d 裙撞衫撞到九彩,同場可以四個女著同一條裙
Paradoxically H&M先少撞

因為啲家長以為主打casual wear

仲有H&M啲款一個月轉一次

真正撞到七彩係N&B

N&B 一定撞硬

作者: fishchow    時間: 15-5-9 21:09     標題: 回覆:面試時穿什麼

舊年在淘寶淘了幾條裙,買到五百以上的,又幾Ok, 法國 廾色style / 日本可愛 look, 各有千秋。現在開始試穿,這樣或可避免撞衫。

作者: siden    時間: 15-5-9 21:30     標題: 引用:舊年在淘寶淘了幾條裙,買到五百以上的,又

原帖由 fishchow 於 15-05-09 發表
舊年在淘寶淘了幾條裙,買到五百以上的,又幾Ok, 法國 廾色style / 日本可愛 look, 各有千秋。現在開始試穿 ...
Yes, taobao sometimes has 驚喜,偶爾也有驚嚇。

Can also order in Japan website and mail to hong kong, not expensive at all. Despite the dresses are made in China, those dresses available at Amazon japan have good quality. 如咁啱有親友去開日本可寄去酒店,連運費都慳番。The only problem is difficult to estimate the size accurately.

作者: Charlotte_mom    時間: 15-5-9 22:08     標題: 回覆:面試時穿什麼

合身、合氣候(2015/16冬季羊毛新裝唔該留多幾個月)、唔難攪咪揀(明知去完廁所自己縛唔返就咪揀、唔識縛鞋帶就咪揀鞋帶款,點知幾時要除鞋)、人地講明casual就跟規矩,有遊戲參與唔到蝕底係自己、咩叫專重好主觀,但我會避開卡通t shirt同過份誇張

作者: ericby    時間: 15-5-10 13:07

我見識公主服都收
作者: chingcging    時間: 15-5-10 17:00     標題: 引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+15-05-09+發表回

原帖由 Soundervolt 於 15-05-09 發表
yes!!! 仲要係Elsa!!!!

小妹妹話:媽咪話嚟玩嘛…

作者: elsiechan    時間: 15-5-10 17:32

for 男仔,其實波鞋可以嗎?
現在仍頭痛中,未買到鞋
作者: regfong    時間: 15-5-10 17:39

回覆 elsiechan 的帖子

我個仔次次都穿波鞋,短褲都穿個,只要看上去斯文就ok.
作者: Soundervolt    時間: 15-5-10 17:48     標題: 引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-05-09+發

原帖由 chingcging 於 15-05-10 發表

Let it go! Let it go!!!!

作者: hoihoima    時間: 15-5-11 09:05

elsiechan 發表於 15-5-10 17:32
現在仍頭痛中,未買到鞋

男孩子可以 polo shirt 配橡筋頭長褲加返學鞋。秋天涼的話就加一件冷背心在外面。最重要是他去完洗手間後可以自行處理衣服。有些小朋友高得快,面試的大半年要換幾套戰衣,我孩子卻一套由頭著到尾,不過長褲膝蓋位就破了。

作者: Charlotte_mom    時間: 15-5-11 12:53

背心好呀, 男仔有時玩到傻/去完廁所, 就算件恤衫fea晒出黎都有件背心遮一遮, 整齊d
作者: jantan28    時間: 15-5-11 14:18

請問大人(尤其系爸爸)應該點著? 是否不要著牛仔褲?
作者: Soundervolt    時間: 15-5-11 15:23     標題: 引用:請問大人(尤其系爸爸)應該點著?+是否不要著

原帖由 jantan28 於 15-05-11 發表

如果囡女著公主服,爸爸媽媽當然要著皇上皇后服襯番啦(講下笑)!我諗父母去學校interview,casual smart應該已經合適,男嘅有領衫,唔穿窿牛仔褲都可以,女嘅及膝裙應該OK。

作者: 小曳人    時間: 15-5-11 19:16

jantan28 發表於 15-5-11 14:18
牛仔褲ok,不過最好係smart casual而唔係 casual!我自己鍾意深色牛仔,上身男士可以polo,女士可以女裝T shirt / 小外套
唔好著波鞋

整齊大方就得

作者: hoihoima    時間: 15-5-11 23:33

去 second 或 third interview 要家長面試時見好多爸爸著西裝,可能因爲是上班日

作者: fishchow    時間: 15-5-11 23:53     標題: 回覆:面試時穿什麼

尤其到 3rd in, 梗要出動到西裝啦

作者: tsangnamnam    時間: 15-5-12 08:13

回覆 Soundervolt 的帖子

我都見過穿著Elsa裙的小朋友去面試。
作者: little_yolky    時間: 15-5-12 09:32

著乜都係假, 叫爸爸醒醒定定唔好亂up 嘢好過

我大女考九真時, 見識過幾個著長衫既女仔同著踢死兔既男仔

作者: little_yolky    時間: 15-5-14 10:27

tsangnamnam  好堅喎! 你忍唔忍到笑?  發表於 昨天 18:40

我當時只有O咗咀, 呆咗
作者: robotcop    時間: 15-5-17 07:54     標題: 引用:Quote:jantan28+發表於+15-5-11+14:18+請問

原帖由 little_yolky 於 15-05-12 發表

我大女考九真時, 見識過幾個著長衫既女仔同著踢死兔 ...
是的, 真係有踢死兔男出現過。 我問老婆婆, 佢老豆阿媽想點.....

作者: robotcop    時間: 15-5-17 07:58     標題: 引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+15-5-11+15:31

原帖由 Soundervolt 於 15-05-11 發表
有父親染髮嘅最好染番黑佢, 仲有最好遮住啲紋身。 我大仔見音小時就有對好yeah嘅男女帶個小朋友見學校, 大家都知要見家長都打扮得標其立異。

作者: momama    時間: 15-5-17 19:57     標題: 回覆:面試時穿什麼

冇買新衫,每次都係睇天氣睇心情,裙褲都着過,冇諗過走光問題(老實,細路仔走光又如何)反而,見好多男仔長衫裇衫小煲𧘹仲加冷背心,好慘。

作者: Soundervolt    時間: 15-5-17 20:55     標題: 引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-05-11+發

原帖由 robotcop 於 15-05-17 發表
有父親染髮嘅最好染番黑佢, 仲有最好遮住啲紋身。 我大仔見音小時就有對好yeah嘅男女帶個小朋友見學校, 大 ...
如果父母有紋身,可能纹埋個校徽會更加有機會收佢地嘅小朋友!

作者: Charlotte_mom    時間: 15-5-17 21:08     標題: 引用:Quote:原帖由+robotcop+於+15-05-17+發表有

原帖由 Soundervolt 於 15-05-17 發表

...
唔收咁咪一世對住,會眼怨wor

作者: hoihoima    時間: 15-5-18 08:45

Charlotte_mom 發表於 15-5-17 21:08
唔收咁咪一世對住,會眼怨wor

用印水紙算囉,見邊間就邊間校徽,方便!

作者: Gerard    時間: 15-5-18 12:57     標題: 回覆:面試時穿什麼

作者: jantan28    時間: 15-5-18 18:12

請問面試其間是否很少機會獨自(家長不在)去洗手間? 如有會否容易搞到件衫亂曬
作者: Charlotte_mom    時間: 15-5-18 18:15     標題: 引用:請問面試其間是否很少機會獨自(家長不在)去

原帖由 jantan28 於 15-05-18 發表
請問面試其間是否很少機會獨自(家長不在)去洗手間? 如有會否容易搞到件衫亂曬 ...
好多都係group interview先(間間幾千人點續個見呀),玩成個鐘小朋友總有機會去廁所wor

作者: hoihoima    時間: 15-5-18 18:21

jantan28 發表於 15-5-18 18:12
請問面試其間是否很少機會獨自(家長不在)去洗手間? 如有會否容易搞到件衫亂曬 ...
小朋友在排隊入課室后至家長接回前都是自己去洗手間,所以很多機會自己去洗手間,一定要訓練去洗手間后如何整理衣服。家長可以幫忙的是讓小朋友穿容易整理的衣服及多次練習自行整理。當然,小朋友排隊前一定要先去洗手間啦。曾經有些説法,洗手間裏有老師,所以家長同小朋友去洗手間時(即排隊前)如果要家長提供很多協助,都會被mark。

作者: bokit    時間: 15-5-31 08:42     標題: 引用:Quote:原帖由+robotcop+於+15-05-17+發表有

原帖由 Soundervolt 於 15-05-17 發表

...

作者: 瑩瑩老豆    時間: 15-5-31 10:38

Soundervolt 發表於 15-5-9 09:54
剛剛去完disney 再去interview?

作者: Soundervolt    時間: 15-5-31 11:22     標題: 引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-05-17+發

原帖由 bokit 於 15-05-31 發表
父母紋個校徽都可能只係on waiting list,如果小朋友好似岳飛咁喺背脊紋咗校訓"道成肉身"就一定收硬!

作者: Haz-mama    時間: 15-5-31 13:46

曾經有fd話,有個媽咪為了討好某校的女校長,特登問佢借某隻顏色嘅衫,跟住連eye shadow都係同一色系,真係夠晒突出!
作者: chanhazel    時間: 15-5-31 15:43     標題: 回覆:面試時穿什麼

校長教著校服

作者: Charlotte_mom    時間: 15-5-31 16:28     標題: 引用:+本帖最後由+Haz-mama+於+15-5-31+13:47+編

原帖由 Haz-mama 於 15-05-31 發表

曾經有fd話,有個媽咪為了討好某校的女校長,特登問佢借某 ...
腦海中即時出現果隻藍色、果隻綠色,都好亮麗

作者: sissysze    時間: 15-5-31 16:59     標題: 引用:Quote:原帖由+Haz-mama+於+15-05-31+發表本

原帖由 Charlotte_mom 於 15-05-31 發表
重有啲孖辮

作者: Haz-mama    時間: 15-6-3 15:20

Charlotte_mom 發表於 15-5-31 16:28

作者: Teresa    時間: 15-6-3 15:48

elsiechan 發表於 15-5-10 17:32
現在仍頭痛中,未買到鞋
我比呀仔著黑皮鞋+chickdeeduck西褲, polo shirt. 亦試過著Dr. Kong較素色既sports shoes+直腳牛仔褲+polo shirt.
提提大家:

最好喺屋企著埋件"面試衫"做一次mock interview先. 因為小朋友"突然"著D比較拘謹既新衫會顯得好唔自在, 可能會抓痕 (eg. 衫領label), 條褲可能過於鬆/緊攪到唔自在,  裙又會坐得唔好, 新鞋又可能行得唔自然.....

早D著下"面試衫", 一來得小朋友有個concept面試時要正正經經, 二來又可以睇下服裝/儀態上有冇野要再執執.

作者: Teresa    時間: 15-6-3 15:51

little_yolky 發表於 15-5-12 09:32

我大女考九真時, 見識過幾個著長衫既女仔同著踢死兔 ...

見過見過! 唔係得罪, 呢D小朋友父母都係國內有錢黎HK嗰D.

作者: little_yolky    時間: 15-6-3 17:52

Teresa 發表於 15-6-3 15:51
見過見過! 唔係得罪, 呢D小朋友父母都係國內有錢黎HK嗰D.
唔係, 我行過聽到佢吔講好純正廣東話的。不過, 有個男仔唔識講中文, 只識英文。
作者: KAMIKASHUN    時間: 15-6-3 22:30     標題: 引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-05-09+發

原帖由 chingcging 於 15-05-10 發表

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5