教育王國

標題: KV vs HKPS [打印本頁]

作者: 千語mami    時間: 15-5-5 14:29     標題: KV vs HKPS

hi,  first time to open a post,  may i have your view on the captioned?  KV am vs HKPS pm,  need to decide now because need to pay deposit for hkps by the week.  

作者: phoebewong123    時間: 15-5-5 15:54     標題: 引用:hi,++first+time+to+open+a+post,++may+i+h

原帖由 千語mami 於 15-05-05 發表
hi,  first time to open a post,  may i have your view on the captioned?  KV am vs HKPS pm,  need to  ...
Give more background on your kid first

作者: laijody    時間: 15-5-5 16:18     標題: 回覆:千語mami 的帖子

我見妳released sc am offer? personally, i prefer sc more than kv, if choose btw hkps n kv, i will take hkps. 利申,we take hkps offer

作者: babybbmm    時間: 15-5-5 17:31     標題: 回覆:KV vs HKPS

Which campus of HKPS ? Which stream ?

作者: itcrossoverme    時間: 15-5-5 18:33

KV 幾時之前比大訂
作者: 千語mami    時間: 15-5-5 18:59     標題: 引用:Which+campus+of+HKPS+?+Which+stream+? +

原帖由 babybbmm 於 15-05-05 發表
Which campus of HKPS ? Which stream ?
Kowloon Tong,  中英班。

作者: MELODY430    時間: 15-5-5 22:30     標題: 回覆:千語mami 的帖子

很奇KV很多時俾人排在SC,HKps,LH,之後,太多流言KV點死板,點填鴨式,但係我又知道很多真正用家第一個在KV讀完都讃口不絶,第二名都渴望入KV,我?一位真正有小朋友讀緊朋友,她答案時不要聴出面人講,KV是一間好學校不要錯過,她説KV老師很穩定,不會成日轉老師,經驗豐富又有系統,這點我最buy,我最怕成日轉老師,我覺得KV知所以今日俾其他爬頭不是學校不好只是學校不注重marketing 同包装,所以無明星讀,是一間實而不華學校,順帶一提朋友話我知,她女K1個班無有一個來自國內小朋友,其他班唔知,如家長concern 這點,可以肯KV一定算是少B6名幼(其實我朋友話應該無),不過這點我不能肯定

作者: chungayu2    時間: 15-5-5 23:19

上星期跟K2一個小妺妹傾計,佢係KV讀;佢話讀得好開心,但多工課,日日基本有中英數⋯⋯基本都無問題,現在學加減數中⋯⋯

作者: adriantai    時間: 15-5-5 23:21     標題: 回覆:MELODY430 的帖子

其實最大原因係現代家長比較喜歡活動教學,跟住係三文兩語⋯⋯

作者: MELODY430    時間: 15-5-5 23:35     標題: 引用:其實最大原因係現代家長比較喜歡活動教學,

原帖由 adriantai 於 15-05-05 發表
又係好吸引,不過我女小學會揀主流小學,因私小對我來講太貴啦,活動教學後上小一驚唔慣,所以都係俾女讀KV穏陣,加上老公姪女讀KV 上band1 凖小,年年不是第一就第二,上小一沒有不適應,KV train 得好好呢

作者: MELODY430    時間: 15-5-5 23:39     標題: 引用:Quote:原帖由+adriantai+於+15-05-05+發表

原帖由 MELODY430 於 15-05-05 發表
又係好吸引,不過我女小學會揀主流小學,因私小對我來講太貴啦,活動教學後上小一驚唔慣,所以都係俾女讀KV ...
其實樓主小一考私小直資可能,3文2語又着數的,準小、官小就like KV, 尤其官小,親自聴過官小老師説KV他們會排第一for 吖門

作者: meowymeowy    時間: 15-5-6 00:04     標題: 回覆:KV vs HKPS

我prefer小班教學,小朋友仲細,老師能夠多關注其需要比較好,所以會揀HKPS

作者: bubuG    時間: 15-5-6 07:51     標題: 引用:其實最大原因係現代家長比較喜歡活動教學,

原帖由 adriantai 於 15-05-05 發表
好好的三文兩語語境上到官津小學會突然無哂。

作者: adriantai    時間: 15-5-6 09:11     標題: 回覆:bubuG 的帖子

吾一定既,始終讀左三年有個底。
而且入私幼既家長以我見目標都係英小多。

作者: bubuG    時間: 15-5-6 10:22     標題: 引用:吾一定既,始終讀左三年有個底。 而且入私

原帖由 adriantai 於 15-05-06 發表

...
有目標是好事。

作者: 千語mami    時間: 15-5-6 12:33     標題: 回覆:KV vs HKPS

Thanks all,  does it mean that hkps is not strong in academic and kv is better if i want my kid to be well trained in languages? i m ok for谷 school.

作者: 千語mami    時間: 15-5-6 12:35     標題: 引用:我見妳released+sc+am+offer?+personally,+

原帖由 laijody 於 15-05-05 發表
我見妳released sc am offer? personally, i prefer sc more than kv, if choose btw hkps n kv, i will ta ...
hi,  yes,  gave up SC already,  as i know the academic level for SC is lowest among the 3 choices,  i prefer strong academic with good languages training.

作者: MrBeast    時間: 15-5-6 12:44

adriantai 發表於 15-5-6 09:11

...
好的英小不多,爭崩頭。
KV上小學ham 接很好但確實課程較傳統,睇下孩子性格和父母步處

作者: 99dogdog    時間: 15-5-6 14:17     標題: 引用:Quote:原帖由+laijody+於+15-05-05+發表我

原帖由 千語mami 於 15-05-06 發表
hi,  yes,  gave up SC already,  as i know the academic level for SC is lowest among the 3 choices,   ...

針冇兩頭利,KV一向學術強尤其中文、數;語境就一定HKPS/SC較好!如果你最著重學術,咁二選一必定是KV! 如果KV學術同語境都咁強,我都唔想放棄KV!

作者: elephantbaby    時間: 15-5-6 15:11     標題: 回覆:KV vs HKPS

要留意小朋友是否受谷. 吾係你想谷就谷到的. 個人覺得 HKPS 較 KV 好, 語境好, 學術也不錯.

作者: phoebewong123    時間: 15-5-6 15:13     標題: 引用:要留意小朋友是否受谷.+吾係你想谷就谷到的

原帖由 elephantbaby 於 15-05-06 發表
要留意小朋友是否受谷. 吾係你想谷就谷到的. 個人覺得 HKPS 較 KV 好, 語境好, 學術也不錯.

...
同意,亦要睇你target 乜小學

作者: miumiu819    時間: 15-5-6 17:06     標題: 回覆:elephantbaby 的帖子

我仔有hkps英普offer, 請問jm基本上是否不用出外補英文及普通話?

作者: 千語mami    時間: 15-5-6 19:43     標題: 引用:要留意小朋友是否受谷.+吾係你想谷就谷到的

原帖由 elephantbaby 於 15-05-06 發表

...
Thanks.  My girl is current in LH PN, will hkps or kv be more similar to LH?

作者: adalyho    時間: 15-5-6 20:15     標題: 回覆:千語mami 的帖子

In terms of academic, I think KV would be more similar to LH. May I ask which campus of LH your kid is attending? Why you want to change to other school, mind sharing with us?

作者: 千語mami    時間: 15-5-6 22:53     標題: 引用:In+terms+of+academic,+I+think+KV+would+b

原帖由 adalyho 於 15-05-06 發表
In terms of academic, I think KV would be more similar to LH. May I ask which campus of LH your kid  ...
Sure,  we want our daughter go to top tier primary school,  while the primary school offers received by LH graduates in recent years do not match with our expectation, secondly,  we want better language environment while we are not quite satisfied with the english level in current school.

作者: adalyho    時間: 15-5-6 23:51     標題: 回覆:千語mami 的帖子

Thanks for sharing! Because I actually have KV offer, my first choice is LH but I only got waiting. I prefer LH over Kv because I feel that LH would offer a more well-round cirrculum than kv! Kv is strong in chinese and math, but in terms of english, I think extra lesson is needed as they have very limited time of NET.

作者: H小B媽    時間: 15-5-7 00:55     標題: 引用:Thanks+for+sharing!+Because+I+actually+h

原帖由 adalyho 於 15-05-06 發表
Thanks for sharing! Because I actually have KV offer, my first choice is LH but I only got waiting.  ...
same as our case and I agree with your points.   We got KV offer but still hoping a call waiting from LH.

作者: bbgoolooo    時間: 15-5-7 17:08

唔好意思...想問如HKPS (Kln Tong) 英普 vs Victoria Trilingual, 男仔. 你地會點揀?
作者: MELODY430    時間: 15-5-7 17:30     標題: 回覆:bbgoolooo 的帖子

維記讀落後,家長未必接受佢個套教法,有朋友K1後想轉校因為唔夠深wo

作者: bbgoolooo    時間: 15-5-7 17:39

Thanks! 補充: 想小兒成為一個愛閱讀, 主動並喜愛學習的人, target 活動教學的小學.
作者: Jumboshrimp    時間: 15-5-7 17:45     標題: 引用:維記讀落後,家長未必接受佢個套教法,有朋

原帖由 MELODY430 於 15-05-07 發表
維記讀落後,家長未必接受佢個套教法,有朋友K1後想轉校因為唔夠深wo

...
是free style 教法?

作者: MELODY430    時間: 15-5-7 18:46     標題: 引用:Quote:原帖由+MELODY430+於+15-05-07+發表

原帖由 Jumboshrimp 於 15-05-07 發表
是free style 教法?
Yes,唔會好似HKPS俾晒全年課程學咩,又無咩功課,老師亦很少同家長講學生情況,你?會答你?既野,英文老師多數abc,不是西人,我朋友說當初她貴的都揀維記以為西人教,但原來不是

作者: MELODY430    時間: 15-5-7 18:49     標題: 回覆:MELODY430 的帖子

所以有些同學都考K2插班其他學校

作者: sakbbjaijai    時間: 15-5-7 19:49     標題: 回覆:KV vs HKPS

請問你地決定讀樂基嗎?

作者: mntabo    時間: 15-5-7 20:55     標題: 回覆:KV vs HKPS

我個仔係樂基由pn開始讀到k1
你有咩想知?睇下答唔答到你

作者: ho_yan2406    時間: 15-5-7 22:31

請問kv有冇net?thanks
作者: babybbmm    時間: 15-5-7 22:44     標題: 引用:請問kv有冇net?thanks

原帖由 ho_yan2406 於 15-05-07 發表
請問kv有冇net?thanks
有 NET, 應該一星期一堂 phonics

作者: babybbmm    時間: 15-5-7 22:54     標題: 回覆:KV vs HKPS

如你受谷及想阿囡入一線學校,咁好似 KV 啱你d。我有2個小朋友,一個KV,一個HKPS, 我睇佢哋性格去選學校。

作者: bookwormsx2    時間: 15-5-7 23:03

回覆 千語mami 的帖子

Learning habitat 都嫌英文唔夠?咁根德同好基都唔會滿足到你。你要唔要中文?唔要建議可以入國際學校,一定滿足到你要求既英文程度。

作者: teambuilder    時間: 15-5-7 23:14

HKPS有外藉同學,NET又係西人,語境自然好。
作者: KittyMelody1    時間: 15-5-8 00:01

HKPS語境好好多.....KV英文唔掂...
作者: bubuG    時間: 15-5-8 09:01     標題: 回覆:KV vs HKPS

上咗小學,就會感欣當年揀KV。

作者: 千語mami    時間: 15-5-8 10:05     標題: 回覆:KV vs HKPS

Thanks,  in conclusion,  hkps is stronger in languages,  and kv is stronger in academic,  right?  is the academic level of hkps ok too?  i know kv is stronger now,  but want to strike a balance between these two aspects.

作者: sakbbjaijai    時間: 15-5-8 11:57     標題: 引用:我個仔係樂基由pn開始讀到k1 你有咩想知?

原帖由 mntabo 於 15-05-07 發表
我個仔係樂基由pn開始讀到k1
你有咩想知?睇下答唔答到你
hello,  想問有無hkps(kowloon tong) 升小 information? 其實我問過hkps家長, 好多都話我知一D男仔去左邊 男仔確實成績好好,但女仔又點呢? 你地會唔會知多D呢? please share.  thanks.

作者: bubuG    時間: 15-5-8 11:59     標題: 引用:Thanks,++in+conclusion,++hkps+is+stronge

原帖由 千語mami 於 15-05-08 發表
Thanks,  in conclusion,  hkps is stronger in languages,  and kv is stronger in academic,  right?  is ...
Hkps is stronger in spoken eng. Kentville syllabus of chi and math is very good, well-structured.  General English is not "唔掂" as others say.  If fluency of spoken eng is what you really want, go for hkps.

作者: moneapig    時間: 15-5-8 12:12     標題: 回覆:mntabo 的帖子

Hkps 課程上深深唔深? 係咪有好多活動? K2,k3 係咪有樂器學?

作者: dragon2013    時間: 15-5-8 12:20     標題: 引用:Hkps+課程上深深唔深?+係咪有好多活動?+K2,

原帖由 moneapig 於 15-05-08 發表
Hkps 課程上深深唔深? 係咪有好多活動? K2,k3 係咪有樂器學?
k2k3 有樂器學,學費已包

作者: teambuilder    時間: 15-5-8 12:57

HKPS非常多活動同表演,尤其是k3。學校課程是深的,不過無測驗考試,全睇老師教幾多,小朋友吸到幾多。學術唔駛擔心,小朋友中英文都好好而且好喜歡番學。老師唔會成日轉,我兩個小朋友讀咁耐d班主任都仲教緊。
作者: isoalc    時間: 15-5-8 13:07     標題: 引用:Quote:原帖由+mntabo+於+15-05-07+發表我個

原帖由 sakbbjaijai 於 15-05-08 發表
hello,  想問有無hkps(kowloon tong) 升小 information? 其實我問過hkps家長, 好多都話我知一D男仔去左邊: ...
可唔可以話我知男仔通常升小去邊?million thanks

作者: AJH    時間: 15-5-8 15:44     標題: 回覆:KV vs HKPS

KV 語境係不及hkps , 但坊間補英文嘅Learning Centre多的是,反而打好中文基礎就唔係咁容易。講真,有心target 好學校嘅家長,即使係讀邊間幼稚園都有進補㗎啦。KV 除中、數強,亦很講紀律秩序禮貌,呢d比學術強更為重要

作者: 千語mami    時間: 15-5-8 16:34     標題: 引用:HKPS非常多活動同表演,尤其是k3。學校課程

原帖由 teambuilder 於 15-05-08 發表
HKPS非常多活動同表演,尤其是k3。學校課程是深的,不過無測驗考試,全睇老師教幾多,小朋友吸到幾多。學術 ...
Sounds great to me,  what is the performance opportunity offered by the school?  any example?

作者: teambuilder    時間: 15-5-8 19:17

不如你講下你target邊類小學?
作者: MELODY430    時間: 15-5-8 19:46     標題: 引用:KV+語境係不及hkps+,+但坊間補英文嘅Learni

原帖由 AJH 於 15-05-08 發表
KV 語境係不及hkps , 但坊間補英文嘅Learning Centre多的是,反而打好中文基礎就唔係咁容易。講真,有心tar ...
係的,KV不是英文唔得,她們注重grammar,英文寫作很好的,親威女小學英文拿差不多滿分

作者: Happylily2    時間: 15-5-12 08:07     標題: 回覆:KV vs HKPS

如果加埋KM, 大家又會點揀?

作者: calbeechan    時間: 15-5-12 21:57     標題: 回覆:Happylily2 的帖子

Hkps> KV> KM

作者: jessng08    時間: 15-5-12 22:05     標題: 回覆:KV vs HKPS

咁加埋SC又點揀?

作者: bubuG    時間: 15-5-12 23:07     標題: 回覆:KV vs HKPS

好視乎你小學想咩學校,如果一心一意入官津或傳統小學,KV首選,課程及上課秩序無縫函接小學。如果想考入直私,我覺得是在乎你在幼稚園以外如何「栽培」。有得揀,我會選擇KV and SC 其中一間。

作者: Vana    時間: 15-5-13 22:45     標題: 回覆:KV vs HKPS

我地上年hkps vs kv..... 最後stay 番係hkps ....我無後悔

作者: sissysze    時間: 15-5-13 23:09     標題: 回覆:KV vs HKPS

睇多二年升小時你重有無後悔

作者: Vana    時間: 15-5-13 23:11     標題: 引用:Quote:原帖由+Jumboshrimp+於+15-05-07+發

原帖由 MELODY430 於 15-05-07 發表
Yes,唔會好似HKPS俾晒全年課程學咩,又無咩功課,老師亦很少同家長講學生情況,你?會答你?既野,英文老師 ...
yes, 反而hkps 全西人,我地上年今年班主任都係英國人,口音好正統

同意好多家長話出面英文learning centre 多的是,但我自己認為語言係要浸,返學3小時外語不停播,自己小朋友之間都規定要講英文/ 普通话 (小女英普班), 效果好唔同

而且無learning centre 咁公式化主要只教學術上,反而學校係不知不覺間咁學到語言上好多比較生活化既一面,例如個日係教單腳跳,運動比賽,都會係自己班主任教番,又或者個日係hotpot 活動etc.....

不過我其實最欣賞hkps既reading scheme..... 好多學校每星期只借出書本,但hkps係要你返學校讀俾老師同學聽..... 真係識左好多字又夠膽講,而且英文老師好鼓勵小朋友帶自己心愛既書返去分享,大家帶既題材可以好唔同,好interesting 而且真係build up 到愛閱讀呢個喜好

kv 亦係一間非常好既學校,所以真係各取所需

作者: Vana    時間: 15-5-13 23:20     標題: 引用:睇多二年升小時你重有無後悔 +

原帖由 sissysze 於 15-05-13 發表
睇多二年升小時你重有無後悔
我可以答你,好多hkps 畢左業小朋友家長feedback 番...even 入左好谷名小既小朋友都無後悔

佢地話第一年可能會較其他較谷k 如kv 辛苦少少(真係咁岩quote kv, 不是刻意比較), 不過好多都係"一年貨仔",因為之前最多都係教深一年,第二年已經分別不大

而且有唔少hkps 家長target 既都未必係傳統小學

作者: MrBeast    時間: 15-5-14 09:48

兩間apple vs orange, 冇話邊間好d,真要睇target什麼小學和父母期望。

其實家長在kg 階段最好了解下傳統小學英文課程,我身邊幾個st cat 生閱讀能力不差的,但小一二都錯很多grammar 。

有些人話kv 生最多食一年老本,嘩,當你仲係到執手字的時候,你估人地que埋雙手乜都唔做原地踏步?

我不太熟hkps, 但我覺得樓主何不留在lh, seems best of both worlds.
作者: MrBeast    時間: 15-5-14 09:59

Vana 發表於 15-5-13 23:11
yes, 反而hkps 全西人,我地上年今年班主任都係英國人,口音好正統

不過我其實最欣賞hkps既reading scheme..

這類類似is 的做法,無可否認可培養到很高的語文能力,不過最近看到一位知深ek網友的cmt, 是否a fit for everyone, 令我有些側疑,in any case, 無論讀邊間kg, 父母都應多伴讀,當然學校有個framework 會易上手d,但得閒上下ek取經亦可。同樣道理,non kv 家長有空亦可和小朋友練字和默書。
作者: bubuG    時間: 15-5-14 11:41     標題: 回覆:KV vs HKPS

我見過舊曆新年HKPS帶小朋友落花墟。老師和嬸嬸帶十零個小朋友在非常擠迫的花墟行花市。家長收到通告,一定覺得學校好多姿多釆真開心,好喜歡呢D「活動」。其實人迫人到爆,小朋友怱怱買一盤小盤栽就走人,老師教得D咩,咪知道花墟有花、好迫。呢D「活動」自己都做到啦。

作者: teambuilder    時間: 15-5-14 11:47

”上到小學會後悔當初無揀xxx幼稚園”<--唔係掛,咁小事有乜好後悔呀…放鬆d啦。況且讀既時候滿意,即開心足4年,又考到好學校,又識到好多好朋友,咁都仲後悔的話都好悲觀下喎!我女成日講:答啱有糖,答錯有貼紙,唔識都唔緊要!
小朋友咁懂事,我相信佢就算第日考第尾都會係一個快樂孩子。

作者: mbbaby    時間: 15-5-14 12:52     標題: 引用:Quote:原帖由+sissysze+於+15-05-13+發表睇

原帖由 Vana 於 15-05-13 發表
我可以答你,好多hkps 畢左業小朋友家長feedback 番...even 入左好谷名小既小朋友都無後悔

佢地 ...
正是我想講的。我相信幼兒教育要適切,也希望學校語境好活動多,因為幼兒腦部發展不是谷出來的,起碼開心健康瞓多啲是基本的。我真係聽過谷上小一學習順利,但小一下學期開始游返中間谷唔上。

作者: bubuG    時間: 15-5-14 13:10     標題: 引用:Quote:原帖由+Vana+於+15-05-13+發表我可以

原帖由 mbbaby 於 15-05-14 發表
正是我想講的。我相信幼兒教育要適切,也希望學校語境好活動多,因為幼兒腦部發展不是谷出來的,起碼開心健 ...
小朋友個個能力真是各有不同,早開發唔代表會持續下去,都要睇下佢以後遇到咩老師,學校是否合適。但態度就真係由小培養。

作者: teambuilder    時間: 15-5-14 13:54

好多幼稚園都會帶小朋友去買花架,你話有冇學到野我都唔知,不過小朋友柴娃娃出去活動係幾開心既。但大人眼中睇係咪咁有樂趣呢? 係咪寧願串多兩個生字呢?我就唔comment喇。
作者: bubuG    時間: 15-5-14 14:13     標題: 引用:好多幼稚園都會帶小朋友去買花架,你話有冇

原帖由 teambuilder 於 15-05-14 發表
好多幼稚園都會帶小朋友去買花架,你話有冇學到野我都唔知,不過小朋友柴娃娃出去活動係幾開心既。但大人眼 ...
「好多幼稚園做」就變成合理了。其實老師嬸嬸超緊張人多走散,佢地一個個頭痴頭咁行,過年前的花墟四圍都是群花亂舞,小朋友互相零交流,老師如有機會講解,企得尾嘅同學根本唔知做緊咩,不過我路人甲感覺有冇趣當然不重要,最緊要家長覺得小朋友開心。串字當然冇趣啦。

作者: SasamiMama    時間: 15-5-14 14:50     標題: 回覆:KV vs HKPS

Sorry a bit off topic but I'd like to ask:

冇返PN,嚟緊9月返HKPS K1。而家有得選擇中英班或國際班,應該點揀? 其實想個小朋友學好英文同普通話,但怕佢唔適應用普通話上堂,聽唔明,冇心機學習。所以想K2先同佢轉國際班,請問好嗎?

作者: MrBeast    時間: 15-5-14 15:06

mbbaby 發表於 15-5-14 12:52
正是我想講的。我相信幼兒教育要適切,也希望學校語境好活動多,因為幼兒腦部發展不是谷出來的,起碼開心健 ...
身邊也有這類例子,以我所看,家長是課外和小孩繼續進補。有智慧的家長會取其精和補其不足。其實揀邊條路是家長選擇,沒問題的
作者: teambuilder    時間: 15-5-14 15:13

其實中英文班每天都有20分鐘普通話課,k3一樣會學拼音,基本上是ok。另外小學面試較著重廣東話對答和朗讀,這點要留意。
作者: sakbbjaijai    時間: 15-5-14 17:10     標題: 引用:我見過舊曆新年HKPS帶小朋友落花墟。老師和

原帖由 bubuG 於 15-05-14 發表
我見過舊曆新年HKPS帶小朋友落花墟。老師和嬸嬸帶十零個小朋友在非常擠迫的花墟行花市。家長收到通告,一定 ...
oh, 咁hkps嘅老師好有心,咁難handle都肯帶小朋友出去行花市,體驗生活,雖然話好逼,但我覺得呢D experience好好,因為如果係我自己帶小朋友行花市,我實攬實佢怕佢逼親(我係一個過份保護小朋友嘅怪獸家長) , 但如果佢自己同老師去, 咁佢就變成真正自己行,佢要學會緊貼大隊,要靠自己小心唔好被人撞到,呢D經驗係同自己屋企人去行花市學唔到的。況且學校搞得呢D活動就起碼會make sure小朋友唔會走失同整親, 所以我反而好appreciate呢D活動, 多謝樓主分享。

作者: sakbbjaijai    時間: 15-5-14 17:13     標題: 引用:+本帖最後由+MrBeast+於+15-5-14+10:55+編

原帖由 MrBeast 於 15-05-14 發表
Cant agree more,說到底,家長才是關鍵。

作者: bubuG    時間: 15-5-14 17:22     標題: 引用:Quote:原帖由+bubuG+於+15-05-14+發表我見

原帖由 sakbbjaijai 於 15-05-14 發表
oh, 咁hkps嘅老師好有心,咁難handle都肯帶小朋友出去行花市,體驗生活,雖然話好逼,但我覺得呢D experien ...
無錯,凡事正面看!

作者: 千語mami    時間: 15-5-14 17:26     標題: 引用:Quote:原帖由+sakbbjaijai+於+15-05-14+發

無錯,凡事正面看!
Are you current KV parent?

作者: bubuG    時間: 15-5-14 17:43     標題: 引用:Quote:原帖由+bubuG+於+15-05-14+發表無錯

原帖由 千語mami 於 15-05-14 發表
Are you current KV parent?
Past....

作者: 小曳人    時間: 15-5-14 17:54

bubuG 發表於 15-5-14 11:41
我見過舊曆新年HKPS帶小朋友落花墟。老師和嬸嬸帶十零個小朋友在非常擠迫的花墟行花市。家長收到通告,一定 ...
其實唔止hkps 做,我呢個無聊家長今年都做咗一次狗仔隊,去花墟睇鴨仔睇見場內起碼5-6間KG响度,國際學校,學卷KG,乜都有
可能因為係am,仲要係開檔嘅頭一兩日,真係唔迫人,成個場都係幼稚園小朋友
我真係覺得無問題,因為如果家長帶,一定唔會係呢d咁少人嘅時間行囉~

作者: bubuG    時間: 15-5-14 18:00     標題: 引用:Quote:bubuG+發表於+15-5-14+11:41+我見過

原帖由 小曳人 於 15-05-14 發表
其實唔止hkps 做,我呢個無聊家長今年都做咗一次狗仔隊,去花墟睇鴨仔睇見場內起碼5-6間KG响度,國際學校, ...
重點:你見果日,個場唔迫人。我見果次,勁迫人。to clarify, 我唔係反對學校行花市...不過,我get 晤到咁迫環境下,學生有咩得著。

作者: 千語mami    時間: 15-5-14 18:49     標題: 引用:Quote:原帖由+千語mami+於+15-05-14+發表Ar

Past....
hello,  could you share which primary your kid has gone?  thanks in advance.

作者: bubuG    時間: 15-5-14 19:31     標題: 引用:Quote:原帖由+bubuG+於+15-05-14+發表Past.

原帖由 千語mami 於 15-05-14 發表
hello,  could you share which primary your kid has gone?  thanks in advance.
My son was admitted to our target school for him 😉.

作者: novelle    時間: 15-5-14 19:55

Vana 發表於 15-5-13 23:20

佢地 ...
朋友大女KV 畢業入名小,佢話只食到少於1年老本,小朋友本身資質重要啲。到依家細女,由LH 轉KV,佢自己就開心,但細女較活潑,不太適應,成日掛住舊校。

作者: 千語mami    時間: 15-5-14 20:10     標題: 引用:Quote:Vana+發表於+15-5-13+23:20+我可以答

原帖由 novelle 於 15-05-14 發表
朋友大女KV 畢業入名小,佢話只食到少於1年老本,小朋友本身資質重要啲。到依家細女,由LH 轉KV,佢自己就 ...
thanks for sharing,  could you share which primary?

作者: sakbbjaijai    時間: 15-5-22 19:18     標題: 回覆:KV vs HKPS

千語mami,  你最後揀左邊間呀?

作者: BowBear    時間: 15-5-22 23:06     標題: 回覆:KV vs HKPS

想借位問KV vs MS 民生。可否給一些意見?🙏🏻🙏🏻

作者: 力爭上游    時間: 15-5-23 00:05     標題: 回覆:KV vs HKPS

My girl also have an experience to go to the flower market in new year when she was not enough 2 years old in york play group ! (Just pretended, teacher ask us to bring the flower from home ) .. I think this topic is fun , my girl learn some words from that . If a nursery really takes the kids to the market,  I think it  benefit.

作者: mimics218    時間: 15-5-25 11:55

作者: tamagoosie    時間: 15-5-25 12:17     標題: 回覆:KV vs HKPS

相對其他名幼,無論如何KV 也是一間死容學生的幼稚園!看看是否適合!

作者: MELODY430    時間: 15-5-25 12:49     標題: 引用:相對其他名幼,無論如何KV+也是一間死容學

原帖由 tamagoosie 於 15-05-25 發表
相對其他名幼,無論如何KV 也是一間死容學生的幼稚園!看看是否適合!

...
不是死谷,是有系統漸進的,所以小朋友也很開心和喜歡上學的

作者: 993rs    時間: 15-5-29 15:44

tamagoosie 發表於 15-5-25 12:17

...
「死谷」既定義人人唔同,除左行 international stream,有邊間名幼唔「谷」?
作者: MAMAMEEE    時間: 15-6-1 00:05

novelle 發表於 15-5-14 19:55
朋友大女KV 畢業入名小,佢話只食到少於1年老本,小朋友本身資質重要啲。到依家細女,由LH 轉KV,佢自己就 ...
阿女也是上年畢業,升小一的基楚的確很好,呢一年來學術上有溫故知新的感覺。

阿女返小學開心,先慢慢講返以前係KV唔開心的經歷,及她在整個不鼓勵的氣氛下的學習生活,尤其是K2及K3呢兩年。回想當初,的確後悔當年轉校!

作者: hatesonut    時間: 15-6-1 00:33     標題: 引用:相對其他名幼,無論如何KV+也是一間死容學

原帖由 tamagoosie 於 15-05-25 發表

...
現時很多幼稚園其實已比KV更谷,KV的學術根基用''死谷''來形容亦不恰當。

作者: 千語mami    時間: 15-6-1 00:45     標題: 回覆:KV vs HKPS

Thanks for your sharing and comments,  finally i have chosen"龍幼"and gave up both KV and HKPS, hope i have made the right decision.

作者: keep-calm    時間: 15-6-1 11:21     標題: 引用:Thanks+for+your+sharing+and+comments,++f

原帖由 千語mami 於 15-06-01 發表
Thanks for your sharing and comments,  finally i have chosen"龍幼"and gave up both KV and HKPS, hope ...
May I know which school you picked finally ? Thx

作者: pristang    時間: 15-6-1 13:03

想請教KV用家, 你嘅小朋友個性係點? 特別係男仔, 係咪坐得定,好專注呢?

另,可以在哪裡搵到KV升小資料?
作者: H小B媽    時間: 15-6-1 14:53     標題: 引用:Quote:novelle+發表於+15-5-14+19:55+朋友

原帖由 MAMAMEEE 於 15-06-01 發表
阿女也是上年畢業,升小一的基楚的確很好,呢一年來學術上有溫故知新的感覺。

阿女返小學開心,先慢慢講返 ...
請問你女兒有啲乜嘢唔開心經驗呢?我仔將會讀kv k1,見你咁講有啲担心

作者: MELODY430    時間: 15-6-1 15:48     標題: 回覆:H小B媽 的帖子

唔駛太擔心,每間學校都有讃有彈,我朋友的女+姑奶仔女不知讀得幾開心同小朋友反而推介我考(是小朋友推介不是家長)

作者: babybbmm    時間: 15-6-1 22:30     標題: 回覆:KV vs HKPS

在 KV, 就係要睇吓遇到什麼老師,有d 敎 K3 的老師真的唔係好 encouraging 的,特別對d比較多主見的小朋友

作者: nobletree    時間: 15-6-1 23:11     標題: 引用:Quote:原帖由+MAMAMEEE+於+15-06-01+發表阿

原帖由 H小B媽 於 15-06-01 發表
請問你女兒有啲乜嘢唔開心經驗呢?我仔將會讀kv k1,見你咁講有啲担心
我都係用家,大讀K3,小今年都Kl。替细個報K1時真係想都吾想就選定Kv,佢train学術,自律一流,大女我根本3年都冇咩同佢温書,学校教到曬,她很喜歡返学,不過有D家長喜歡好多親子,攪活動嘅就一律欠奉,可能半年先一次,不過我就最like,D老師好有经驗,turnover少

作者: MAMAMEEE    時間: 15-6-1 23:55

babybbmm 發表於 15-6-1 22:30
在 KV, 就係要睇吓遇到什麼老師,有d 敎 K3 的老師真的唔係好 encouraging 的,特別對d比較多主見的小朋友

...
的確係.  我女K3 的老師和K1/2 的很不同的Style, 整班的氣氛都好嚴肅,亦相信她們是KV較資深的一群。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5