教育王國

標題: 小二插班 [打印本頁]

作者: ming0314    時間: 15-5-4 19:04     標題: 小二插班

想請教各位報小二插班使唔使整portfolio?

作者: 小曳人    時間: 15-5-4 19:48

其實你覺得portfolio係d乜?

如果你報嗰間學校有表格填,咁會簡單d,
如果無,就全套:covering letter, 簡歷,少量你想表現孩子優點嘅相片,cert,成績表
作者: sissysze    時間: 15-5-4 19:54     標題: 引用:想請教各位報小二插班使唔使整portfolio? +

原帖由 ming0314 於 15-05-04 發表
唔整你叫學校睇啲乜?

作者: evacalbee    時間: 15-5-4 22:02     標題: 引用:想請教各位報小二插班使唔使整portfolio? +

原帖由 ming0314 於 15-05-04 發表
插小二通常考paper計分收人,我又覺得唔專登整portfolio都得。一般都有表格要交咩資料。除非無表格提供。

作者: Charlotte_mom    時間: 15-5-4 22:29     標題: 回覆:小二插班

十間有九間半都係筆試計分再算,做唔做portfolio分別唔大,得閒做左交埋都無妨嘅,除非學校講明唔收

作者: B.B.BaBa    時間: 15-5-4 23:15

做個簡單的便可。
的確插班主要係睇校內成績及做卷來揀人,但最後面試見校長或負責老師時,佢地係會睇下份 portfolio ,甚至根據內容來提問。
作者: momama    時間: 15-5-5 02:19     標題: 引用:做個簡單的便可。的確插班主要係睇校內成績

原帖由 B.B.BaBa 於 15-05-04 發表
做個簡單的便可。
的確插班主要係睇校內成績及做卷來揀人,但最後面試見校長或負責老師時,佢地係會睇下份  ...
冇錯!最緊要係小一成績表

作者: anitamos    時間: 15-5-5 11:41

插班成功機會高嗎?
幾年班插班才適合 ?

多多指教
作者: 小曳人    時間: 15-5-5 12:29

anitamos 發表於 15-5-5 11:41
插班成功機會高嗎?
幾年班插班才適合 ?
咁要睇你小朋友嘅成績表好唔好睇,同埋你考邊類形嘅學校喇無一定答案,但如果係神校,你預咗過百人申請,但可以得3幾十人(或更少)有筆試機會

我覺得越早越好,比較易適應

作者: nkf    時間: 15-5-5 13:21

今日明報都講插班,轉貼一下,有興趣就睇下
熱話專題﹕轉校須適應 看孩子意願,入讀心儀校另一途徑?http://news.mingpao.com/pns/%E7%86%B1%E8%A9%B1%E5%B0%88%E9%A1%8C%EF%B9%95%E8%BD%89%E6%A0%A1%E9%A0%88%E9%81%A9%E6%87%89%20%E7%9C%8B%E5%AD%A9%E5%AD%90%E6%84%8F%E9%A1%98-%E5%85%A5%E8%AE%80%E5%BF%83%E5%84%80%E6%A0%A1%E5%8F%A6%E4%B8%80%E9%80%94%E5%BE%91%EF%BC%9F/web_tc/article/20150505/s00005/1430761856033

插班小貼士﹕着重現校操行成績http://news.mingpao.com/pns/%E6%8F%92%E7%8F%AD%E5%B0%8F%E8%B2%BC%E5%A3%AB%EF%B9%95%E7%9D%80%E9%87%8D%E7%8F%BE%E6%A0%A1%E6%93%8D%E8%A1%8C%E6%88%90%E7%B8%BE/web_tc/article/20150505/s00005/1430761857578

提提你﹕部分小學報名日期(2015/16年度)http://news.mingpao.com/pns/%E6%8F%90%E6%8F%90%E4%BD%A0%EF%B9%95%E9%83%A8%E5%88%86%E5%B0%8F%E5%AD%B8%E5%A0%B1%E5%90%8D%E6%97%A5%E6%9C%9F%EF%BC%882015-16%E5%B9%B4%E5%BA%A6%EF%BC%89/web_tc/article/20150505/s00005/1430761859294

作者: LOKLOK89    時間: 15-5-6 21:44     標題: 回覆:小二插班

多數計中英數筆試成績

作者: sammilcm    時間: 15-5-12 16:44

我女去年插班只交成績表. 我唸最重要係考paper 計分入.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5