教育王國

標題: 乜迦南PN好差咩?! [打印本頁]

作者: msmilkli    時間: 15-5-4 13:23     標題: 乜迦南PN好差咩?!

新手媽咪唔係咁識嘢,只報了8間PN,除了SC及LH冇offer,KM waiting, 其他都有offer,因為我唔係好識,沒有報其他神校,已經一早放了York,嘉德麗,威廉,啓思的offer,最後交了迦南留位費。朋友們話我選錯了,死啦,乜迦南PN好差咩?!有冇媽咪俾D意見?是否要讀住先下年再報什麼學校呢?
作者: ahsiu    時間: 15-5-4 13:29

咁你朋友有冇講點差?
作者: markey    時間: 15-5-4 13:29     標題: 引用:新手媽咪唔係咁識嘢,只報了8間PN,除了SC及

作者: msmilkli    時間: 15-5-4 13:33

回覆 markey 的帖子

黃埔呀!
作者: eva316    時間: 15-5-4 13:34

迦南好,點解佢咁講?
作者: msmilkli    時間: 15-5-4 13:36

回覆 ahsiu 的帖子

佢地冇話差,話我選錯姐,攪到好似我害左亞囝咁。
作者: eva316    時間: 15-5-4 13:50

錯在那裡?
作者: Lovelebron    時間: 15-5-4 14:08     標題: 回覆:乜迦南PN好差咩?!

最唔好都係你朋友

迦南冇乜唔好

作者: easybebest    時間: 15-5-4 14:15     標題: 回覆:乜迦南PN好差咩?!

我都想知,我也準備讀,但大家評價好似麻麻

作者: mikiwu    時間: 15-5-4 14:22     標題: 回覆:乜迦南PN好差咩

我覺得好多人聽少少又冇真正了解就話人選錯,太不負責任了。 其實冇唔好的幼稚園,只有適唔適合自己小朋友,有時好適合我小朋友,但又未必適合你的。講真唔讀過真係唔知,所以你既然選了迦南你就放心讀啦,萬一唔合適你仲有k1轉,再者可能讀完你會愛不釋手呢。。。再講就算讀左你朋友講個d學校又保證啲乜,唔適合咪一樣會轉。  再講迦南都好大路選擇,冇咩特別問題,放心你並冇害左小朋友,加油呀

作者: esther04hk    時間: 15-5-4 15:54     標題: 回覆:乜迦南PN好差咩

但我識人讀完黃埔加南pn,考到根德園喎

作者: maggie_lai2002    時間: 15-5-4 16:21     標題: 回覆:乜迦南PN好差咩

我都有街坊讀完n-k3畗榮迦南考刭直資小學ar

作者: ensy    時間: 15-5-4 16:35     標題: 回覆:msmilkli 的帖子

我覺得迦南幾好,喺我個list排中上㗎!你個list其他學校都好,但未至於壓倒性好過迦南!

作者: seaker    時間: 15-5-4 17:21     標題: 回覆:乜迦南PN好差咩

選擇邊間讀都好個人。。哈哈,就正如睇邊個醫生,有啲人夾到,有啲人夾唔到。。
所以放心,選擇左就唔好諗。。
我揀左黃埔嘉德麗,咪一樣比人話又舊又貴又唔出名老師又無愛心。。哈哈。。講真,佢地又無讀過,啲資訊傳來傳去,真真假假。。
讀左先再算

作者: imconfusing    時間: 15-5-4 17:41     標題: 回覆:乜迦南PN好差咩?!

呢個世代perception is reality . 等如人人話州際buffet 好。咁實際係咪甘好一様。
咁其他reject 個幾間d名氣係大d.

作者: KNKBOX    時間: 15-5-4 19:18     標題: 回覆:msmilkli 的帖子

我係用家,個人覺得迦南幾好,學術幾強下。

作者: msmilkli    時間: 15-5-4 21:14     標題: 回覆:乜迦南PN好差咩?!

多謝大家,而家做媽咪壓力唔少,仲有K1,升小,升中有排煩,大家加油!

作者: PurpleLove    時間: 15-5-4 21:48     標題: 回覆:乜迦南PN好差咩?!

我覺得迦南係間好學校,老師有愛心,小朋友番學開心,課程深淺適中,學校環境又寬敞,教學設備完善~ 我放棄左屋企附近嘅Think, Greenfield, 嘉德麗,威寶⋯⋯寧願跨區撘校車都去返迦南!

作者: 2pmshow    時間: 15-5-4 22:43     標題: 回覆:seaker 的帖子

嘉德麗比我預期中好, 我B讀完學到好多野, 老師好有經驗,亞仔日日都好鍾意番學, 依家校長就係由黃埔分校過來,我地剛考到維記, 嘉德麗的老師絶對有功勞, 我都有啲唔捨得走,seaker放心比小朋友讀

作者: apple_love    時間: 15-5-5 00:08     標題: 引用:回覆+ahsiu+的帖子 佢地冇話差,話我選錯

原帖由 msmilkli 於 15-05-04 發表
回覆 ahsiu 的帖子

佢地冇話差,話我選錯姐,攪到好似我害左亞囝咁。
咁你唔問下佢選邊間先為知岩?同埋n班除左st cat.LH,KM之外,仲有邊間係神校

作者: Bchubchu503    時間: 15-5-5 01:08     標題: 引用:我覺得好多人聽少少又冇真正了解就話人選錯

原帖由 mikiwu 於 15-05-04 發表
我覺得好多人聽少少又冇真正了解就話人選錯,太不負責任了。 其實冇唔好的幼稚園,只有適唔適合自己小朋友 ...
正面,同意

作者: HoneyBoy    時間: 15-5-5 03:57

其實迦南D老師真係唔錯㗎!教到我小朋友咁好!

我小朋友已小學啦,連續兩年學期尾頒獎禮都攞全級學業進步獎頭三名

作者: wing991    時間: 15-5-8 21:02

我個仔讀緊金巴倫迦南, 學到好多嘢, 下年K1會收返, 可惜迦南無小學,所以我簡咗另一間有小學的幼稚園讀K1, 否則我一定會簡返迦南
作者: margarita0510    時間: 15-5-9 15:00     標題: 引用:回覆+markey+的帖子 黃埔呀!

回覆 markey 的帖子

黃埔呀!
我仔讀緊,幾好吖,佢返來又唱歌又祈禱,有講同學仔名,幾中意返學

作者: 964000    時間: 15-5-9 15:59     標題: 引用:新手媽咪唔係咁識嘢,只報了8間PN,除了SC及

新手媽咪唔係咁識嘢,只報了8間PN,除了SC及LH冇offer,KM waiting, 其他都有offer,因為我唔係好識,沒有報其 ...
其實你的offers間間差不多,吾覺點選錯

作者: esther04hk    時間: 15-5-11 08:37     標題: 回覆:乜迦南PN好差咩

黃埔加南名氣差,請問有無人知點解會傳到咁差呢?

作者: apple_love    時間: 15-5-11 11:05     標題: 引用:黃埔加南名氣差,請問有無人知點解會傳到咁

原帖由 esther04hk 於 15-05-11 發表
黃埔加南名氣差,請問有無人知點解會傳到咁差呢?
你去whampoa cannan 個group 到search 舊post

作者: subefish    時間: 15-5-11 14:25

我係用家, 黃埔PN老師好好, 有愛心, 學術又有, 唔知差係邊喎
作者: Behappy1437    時間: 15-5-11 21:09     標題: 回覆:乜迦南PN好差咩?!

囡囡黎緊都係讀黃埔迦南,反而好少聽到評價

作者: byanleung    時間: 15-5-12 21:57     標題: 回覆:乜迦南PN好差咩

唔知係咪唔好,只係知好多人有迦南offer最後都放棄,因身邊有兩個朋友既小朋友都無學校肯收,擔心無pn讀之際,但都收到九龍塘迦南waiting offer。
大家都覺得好奇怪,這間interview day時不是好多人apply嗎?或者九龍塘其他好的選擇太多吧

作者: noellechu    時間: 15-5-12 22:07     標題: 回覆:乜迦南PN好差咩?!

樓主媽媽,不用擔心,我超like 迦南!
小女pn 都係迦南,而家已經升小一!
就係靠迦南用心教導,小女k1 面試有其它好好幼稚園收,現在入到好好的小學!
我吾係吹捧讀書就係一切,但迦南真係教到小朋友好乖!我雖然升其它幼稚園k1, 老師都好老實講:你考到入果兩間幼稚園我都吾留你。
好老實同關心學生!

作者: nsfng    時間: 15-5-12 22:24     標題: 引用:樓主媽媽,不用擔心,我超like+迦南! 小女

原帖由 noellechu 於 15-05-12 發表
樓主媽媽,不用擔心,我超like 迦南!
小女pn 都係迦南,而家已經升小一!
就係靠迦南用心教導,小女k1 面 ...
你係九龍塘迦南?窩打?其他?全部一様課程?

作者: nsfng    時間: 15-5-12 22:25     標題: 回覆:乜迦南PN好差咩?!

Sorry ! 其實九龍塘有幾多間?有窩打老道,有金巴倫,九龍塘=金巴倫?

作者: dociousbaby    時間: 15-5-13 11:40

回覆 msmilkli 的帖子

冇人比你更知道你小朋友適合邊間學校。只要你覺得啱就係好學校。
作者: msmilkli    時間: 15-5-13 13:40

回覆 noellechu 的帖子

noellechu,好多謝你既回覆!
作者: msmilkli    時間: 15-5-13 13:41

回覆 dociousbaby 的帖子

Thank you
作者: liuling    時間: 15-5-13 16:26

我个小朋友offer蓍 窝打老道同嘉林边道两间迦南,应该点揀好?嘉林边道今年改收学券,学费仅需要千来元,但窝打老道系全日班,加上又唔收学券,每个月仅学费都要六千几。
作者: FRUTIPS    時間: 15-5-13 17:20     標題: 引用:我覺得好多人聽少少又冇真正了解就話人選錯

原帖由 mikiwu 於 15-05-04 發表
我覺得好多人聽少少又冇真正了解就話人選錯,太不負責任了。 其實冇唔好的幼稚園,只有適唔適合自己小朋友 ...
絕對正面

作者: PinkyOH    時間: 15-5-13 18:08

回覆 HoneyBoy 的帖子

作者: noellechu    時間: 15-5-13 19:49     標題: 回覆:乜迦南PN好差咩?!

有家長分別pn 問我女兒是那間迦南,我一次過在這裡覆!
小女是金巴倫道迦南,我覺得在那裡的老師及課程都好好!老師年齡也成熟,冇見妹妹仔老師,對小朋友好有辦法,第一日家長全程陪伴時,我女兒有位同學好吾適應,但媽媽響度尚可以,到第二日,送咗入去要走,佢個女原來哭足全程,由另外一位老師全程抱著,終於都過渡到!之後都係升咗去名一條龍女校k1!
不過,媽媽們,pn 不要太著眼於中文教幾多,英文教幾多,教出有禮向學懂得與人相處才戰鬥力強!

作者: 濼晴    時間: 15-5-13 22:40     標題: 回覆:noellechu 的帖子

我同意 你的回覆

個個單憑聽回來 就話學校唔好

唔好邊會年年咁多人讀同報,每人要求不同, 加南係冇得同其他神校比, 但老師跟得都好足, 小朋友番學都好開心, 校車 嬸嬸都唔差, Pn 學自理, 加南九成Pn 學期尾都可以介到尿片.

九龍塘 最大果間 係金巴倫道加南 簡稱金九
窩打老道有Pn 全日 簡稱窩九

作者: 濼晴    時間: 15-5-13 22:42     標題: 引用:回覆+msmilkli+的帖子 冇人比你更知道你小

原帖由 dociousbaby 於 15-05-13 發表
回覆 msmilkli 的帖子

冇人比你更知道你小朋友適合邊間學校。只要你覺得啱就係好學校。 ...
冇錯 有小朋友受谷 唔洗讀書都可以讀到名校, 但有些小朋友 天生懶散, 所以做父母最知道小朋友讀咩最好

作者: nsfng    時間: 15-5-13 23:54     標題: 回覆:乜迦南PN好差咩?!

多謝你們回覆及意見,我仔將讀窩打老道那間,希望也可以好似金巴倫一樣的老師及結果🙏

作者: 濼晴    時間: 15-5-14 00:21     標題: 回覆:nsfng 的帖子

窩九的老師 校長 一點都不差

小朋友會番得好開心

作者: maggie_lai2002    時間: 15-5-14 07:21     標題: 回覆:乜迦南PN好差咩

我昨天同迦南有大仔家長傾過电話,她們小朋友有讀過國際學校6个月又讀過明慧2个月,,k 班明我都考到,但最終留係迦南,因為發小朋友係迦南實在返得好開心,日日報告學過d乜唱晒歌咁😊
課程上小一無難度的,其實都教得深,又會有自家教材比你回家教授小朋友,平時又有興趣班,畫畫班,拼音班,國語班 英語班,音樂班乜都有,英文由外藉老師教,國語由北京老師教,真係唔錯架,上年4个考入陳守仁

作者: msmilkli    時間: 15-5-14 13:47

回覆 maggie_lai2002 的帖子

Thank you for your info.  It's really encouraging. I like TSL very much.  Are you talking about Cannan Whampoo?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5