教育王國

標題: 嚟緊開始返補習社,真係唔想. [打印本頁]

作者: maggie789    時間: 15-4-28 09:40     標題: 嚟緊開始返補習社,真係唔想.

下月開始返補習社,雖然交哂錢,但這一刻我都唔希望小朋友去補習社,無奈想谷呈分試.我又教唔倒佢.好無奈.
作者: longlokma    時間: 15-4-28 09:44     標題: 引用:下月開始返補習社,雖然交哂錢,但這一刻我都

原帖由 maggie789 於 15-04-28 發表
下月開始返補習社,雖然交哂錢,但這一刻我都唔希望小朋友去補習社,無奈想谷呈分試.我又教唔倒佢.好無奈. ...
孩子自己点諗才是重点

作者: little_yolky    時間: 15-4-28 10:10

longlokma 發表於 15-4-28 09:44
孩子自己点諗才是重点
孩子唔想去補習社, 但係老師教唔好, 佢來來去去都得70+分, 想暑假補返一下科數, 但係佢聽到之後唔出聲, 靜靜咁流眼淚, 仲可憐過大哭大鬧 但係補一個暑假, 可能明返多D呢。
作者: maggie789    時間: 15-4-28 10:41

孩子自己点諗才是重点

佢緊係唔想,但自己又唔自動自覺努力温習
作者: maggie789    時間: 15-4-28 10:43

孩子自己点諗才是重点
我小朋友都有唔開心,咁可以点,我也努力埋身同佢温,但都係唔得.

作者: longlokma    時間: 15-4-28 10:59     標題: 回覆:嚟緊開始返補習社,真係唔想.

最重要是孩子自己有鬥心,自己想上進。否則去補習社或父母迫讀也是徒劳。

如果孩子真有進取心,去補習社谷一谷也是可行辦法。試跟孩子坦誠傾傾,以暑期作試點,補完有效便继續,冇效便再打其他打算,或者咁可以減低孩子的壓力,亦感受到家人和他共同進退。

作者: little_yolky    時間: 15-4-28 11:01

maggie789 發表於 15-4-28 10:41
佢緊係唔想,但自己又唔自動自覺努力温習
我果個係自動自覺努力溫完都唔得, 你話係咪仲死多兩錢重。
作者: IloveJJ    時間: 15-4-28 11:03     標題: 引用:Quote:longlokma+發表於+15-4-28+09:44+孩

作者: longlokma    時間: 15-4-28 11:04     標題: 回覆:嚟緊開始返補習社,真係唔想.

oh....原來是下月開始補習,不是暑假……小五第一次呈分吧?…………希望你小朋友有進步,加油!

作者: little_yolky    時間: 15-4-28 11:05

IloveJJ 發表於 15-4-28 11:03
剩係數學一科,點解唔請個阿sir上門專補呢?我覺得大班無咁針對性,同返學無乜分別,既然只補暑假,不如搵 ...
我住响荒山野嶺, 無人肯上門 我都想搵個老外幫佢練oral。真係唔怪得知點解市區D樓咁貴。
作者: longlokma    時間: 15-4-28 11:08     標題: 引用:Quote:longlokma+發表於+15-4-28+09:44+孩

原帖由 little_yolky 於 15-04-28 發表
孩子唔想去補習社, 但係老師教唔好, 佢來來去去都得70+分, 想暑假補返一下科數, 但係佢聽到之後唔出聲, 靜 ...
咁你知不知道她究竟唔明乜野呢?是初小嗎?

作者: little_yolky    時間: 15-4-28 11:13

longlokma 發表於 15-4-28 11:08
咁你知不知道她究竟唔明乜野呢?是初小嗎?
係初小, 佢話自己明, 但成日唔用腦仔, 唔識轉彎, 咁即係唔明啦。尤其時鐘, 死得轟轟烈烈。減數借位又成日唔記得借咗俾人, 計錯數, 乘數表又間唔中背錯咗, 扣下扣下, 好似D人工咁, 20+分就無咗。
作者: little_yolky    時間: 15-4-28 11:19

MASAYA  唔關事,天水圍居屋都破萬蚊呎   發表於 1 分鐘前

市區九萬年前已破咗萬蚊!
作者: MASAYA    時間: 15-4-28 11:28

little_yolky 發表於 15-4-28 11:19
MASAYA  唔關事,天水圍居屋都破萬蚊呎   發表於 1 分鐘前
係咪市區全破先到天水圍破先?
作者: longlokma    時間: 15-4-28 11:30     標題: 引用:Quote:longlokma+發表於+15-4-28+11:08+咁

原帖由 little_yolky 於 15-04-28 發表
係初小, 佢話自己明, 但成日唔用腦仔, 唔識轉彎, 咁即係唔明啦。尤其時鐘, 死得轟轟烈烈。減數借位又成日唔 ...
咁其實她明,但唔小心,唔願意仔細想。或者比佢學棋,練下多動腦筋,每步棋要三思而後行,效果可能比直接操數更大。

作者: little_yolky    時間: 15-4-28 11:37

longlokma 發表於 15-4-28 11:30
咁其實她明,但唔小心,唔願意仔細想。或者比佢學棋,練下多動腦筋,每步棋要三思而後行,效果可能比直接操 ...

唔願意仔細想 <===== 呢句簡直係精句, 佢就係唔想用腦仔想。至於時鐘, 真係完全無辦法, 例如, 題目問有鋪頭打開門做生意8個鐘, 佢哋10:00開鋪, 幾點閂鋪等呢一類係永永遠遠都唔識的。仲要加埋分鐘就完完全全投晒降。

佢學校有圍棋學, 不過佢話好悶, 唔想學, 咁中國象棋 / 鬥獸棋得唔得? 我只識呢兩隻。我諗補習社可能有D特殊方法教小朋友。

作者: IloveJJ    時間: 15-4-28 12:14     標題: 引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-4-28+11:03+剩係

作者: little_yolky    時間: 15-4-28 13:36

IloveJJ 發表於 15-4-28 12:14
咁呀係呀!住得遠,真係好難搵老師,我之前搵咗個net好好,試咗一堂就唔肯嚟,我俾錢佢响中環搭的士嚟都唔 ...
你果度仲有的士搭都唔制, 我果度問10個的士佬, 10個都唔知响邊, 仲要走時無的士, 真係荒山嚟
作者: HaYi    時間: 15-4-28 13:48

其實我不明樓主個小朋友(P5) 怕補習D咩, 都好大人個, 有需要去補, 補得不好就轉.  
作者: popochu    時間: 15-4-28 14:50

maggie789 發表於 15-4-28 09:40
下月開始返補習社,雖然交哂錢,但這一刻我都唔希望小朋友去補習社,無奈想谷呈分試.我又教唔倒佢.好無奈. ...
我仔都是p.5, p.4開始去補習,佢係好唔願意,經過一年觀察,唔覺佢補習後成績好左,佢本身成績中上,但我又想佢再爭取好d,不過,始終一個老師對咁多個小朋友,極其量做完功課老師係咁意同佢溫下,其實主要係溫下詞語,總之佢就係越來越抗拒,成日都同佢攪到好唔開心,最近,我同佢講,如果你唔想去補習社,除非你表現到比我睇,每天完成好功課就自動溫下書及做練習,其實下學期已cut剩一個星期2,3天,唔上去既時候就係我睇佢表現既時候,當然,我係加插左逢星期六既中英文專科,如果佢真的做到自覺,我都會cut補習的!!

作者: S-Kwok    時間: 15-4-28 16:14     標題: 引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+15-04-28+發

原帖由 longlokma 於 15-04-28 發表
咁其實她明,但唔小心,唔願意仔細想。或者比佢學棋,練下多動腦筋,每步棋要三思而後行,效果可能比直接操 ...
我仔學咗圍棋半年,仲未懂三思而後行

作者: MASAYA    時間: 15-4-28 16:33

S-Kwok 發表於 15-4-28 16:14
我仔學咗圍棋半年,仲未懂三思而後行
我女學左一年,順境都唔會多諗,係逆境先會停一停諗一諗
作者: little_yolky    時間: 15-4-28 17:01

MASAYA 發表於 15-4-28 16:33
我女學左一年,順境都唔會多諗,係逆境先會停一停諗一諗
話明順境緊係向前衝, 仲諗乜鬼嘢, 逆境識諗咪好囉。
作者: MASAYA    時間: 15-4-28 17:13

little_yolky 發表於 15-4-28 17:01
話明順境緊係向前衝, 仲諗乜鬼嘢, 逆境識諗咪好囉。
幾順境都好,人地諗你唔諗,隨時逆轉
作者: jswailam928    時間: 15-4-28 20:10     標題: 回覆:maggie789 的帖子

無人想 自己攪唔店小朋友又唔聽講有咩辦法
呢個月我果件都去左補習社成績反而好左我鬧少左屋企靜左呢d錢抵比補完回家仲有兩個鐘頭玩

作者: HaYi    時間: 15-4-30 15:59

係架, 我覺得補習都不是洪水猛獸, 試下補到是最好, 補不到唯有另想法子.  

小一時我都有試送阿仔去功課班, 試左一個月效果一般, 主要是佢做野的問題, 不是程度或功課班的問題, 唯有不去, 不過因為番工同其它問題, 同埋佢不是不會, 而是拖拖拉拉, 有時真是跟到我氣咳同埋煩, 現小三先叫好少少, 基本上佢自己做, 我再睇佢齊未.   但如果當初可以順利上功課班, 我會死少些細胞.

另一樣是功課班同專科班目的不同, 專科是補底或再上層棲, 功課是以做好常規為主, 所以2者需要好不同.

作者: mlca1314    時間: 15-4-30 18:44     標題: 回覆:little_yolky 的帖子

上門的有時都好激氣。好的補習老師和工人,一樣難求

作者: kkeefamily    時間: 15-4-30 20:16     標題: 回覆:little_yolky 的帖子

家下有快的丶uber呢類call車apps, 應該唔擔心。

作者: jswailam928    時間: 15-4-30 20:31     標題: 回覆:mlca1314 的帖子

所以去信譽好既補習社重要些

作者: kayi0556    時間: 15-4-30 21:14

回覆 jswailam928 的帖子

完全係我心聲, 我大囡未搵補習之前, 日日鬧到拆天, 果時真係好慘, 日日放工返去打仗咁, 鬧到隔離屋知道,叫我教細路慢慢教, 我每時放工我都好唔想同呀囡對抗, 我覺得好辛苦, 所以同c6傾過, 都係請補習, 唔好話請補習唔曬精神時間

搵補習老師真係幾睇彩數, 我請頭幾個的補習老師係大學生, 遲到早走, 冇交帶, 又玩手機, 重要請假多不勝數,  可以一連幾堂都話學校有野做, 黎唔到!講起都閔! 有見及此, 我請返個現職的, 心諗冇死啦! 但係估都估唔到, 佢每次黎都好似好累咁, 一夠鐘就急急腳咁走, 記得佢帶埋timer 黎計時,走時又唔同我講下囡的情況, 成績當然冇進步,最尾好好彩請左個有責任心的全職補習老師, 終於可以鬆口氣, 老師好有責任感, 又識教, 我記得有一年學校要作文作我最敬愛的老師, 佢唔係寫學校老師, 而係寫補習老師, 我見到都好驚訝, 我諗補習老師影響佢唔少,成為我囡的啟蒙老師, 所以我補左好多年都冇轉老師

我諗搵補習唔多唔少睇彩數,  老師本身性格都有關, 補習社都要睇乜老師教

作者: kayi0556    時間: 15-4-30 21:15

回覆 jswailam928 的帖子

係, 最好係問下有冇其他家長補過, 如果入錯黑店, 會影響小朋友一生的

作者: jswailam928    時間: 15-4-30 21:51     標題: 回覆:kayi0556 的帖子

我都日日鬧到拆天
鬧到c6都覺得好煩 免大家傷感情
放學就去 一星期補四天
我搵呢間係問晒所以補過既人都有好評先去
考慮左年半我又頂唔順我個件 初頭都覺得好肉赤 一星期補四天每次三個鐘 覺得佢會好辛苦 又費$2780 但而家補左半個月 日日番黎都有兩個鐘頭玩 屋企又靜左 無左我鬧女把聲 感情又好左 測驗唔駛講 之前有些科拎c or b, 今次測驗科科拎番a 開心到我兩母女相擁kiss kiss 貴都值得啦 但大家都知補習社好多人 我都唔放心 每星期都搵上門補英文同數研一次進補 我叫佢唔好去數研 佢又唔肯 唯有補住先囉!

作者: jswailam928    時間: 15-4-30 21:55     標題: 回覆:jswailam928 的帖子

記得第一日送佢去補習社 我送完佢入去 忍唔住流淚

作者: nicolemmo    時間: 15-5-1 10:35

作者: little_yolky    時間: 15-5-4 16:57

HaYi 發表於 15-4-30 15:59
係架, 我覺得補習都不是洪水猛獸, 試下補到是最好, 補不到唯有另想法子.  

小一時我都有試送阿仔去功課班, ...
我大女完全無你仔仔細時的問題, 佢係真係唔識!所以, 諗住暑假俾佢補吓數研。咁佢咁傷心, 有一日我就問佢點解唔想補習, 係咪同學仔話補習社壞話。

原來, 女女話唔想無晒自己時間, 去補習要去好耐(佢可能誤會咗去功課班), 我就話, 一個禮拜兩日, 每次一個鐘啫。可以教番二年級啲數學, 明返多D至升三年級, 好D嘛, 媽媽脾氣又唔好, 而且補習社D老師專業教數學, 叻D。佢又問我有無女老師, 我話唔一定, 因為數學男仔叻D, 好多都係男老師。

佢諗諗下, 就話補住一個月試下先。我話, 阿女, 暑期班本來就係得一個月而已, 你想補長D都無。咁佢就接受咗, 希望今次幫到佢。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5