教育王國

標題: 油尖旺B1大抽獎 [打印本頁]

作者: er88    時間: 15-4-27 12:43     標題: 油尖旺B1大抽獎

如題,油尖旺Bl大抽獎時,女仔如果排前4名,明天交表。謝!

作者: 王家爸爸    時間: 15-4-27 12:47

er88 發表於 15-4-27 12:43
如題,油尖旺Bl大抽獎時,女仔如果排前4名,明天交表。謝!
乙一:嘉諾撒聖瑪利/伊利沙伯/庇理羅士
乙二:真光女書院/庇理羅士
乙三:銘基/黃笏南
乙四:循道中學

作者: er88    時間: 15-4-27 12:54     標題: 引用:Quote:er88+發表於+15-4-27+12:43+如題,油

原帖由 王家爸爸 於 15-04-27 發表
謝謝先
1E/真光(二揀一)
2:循道(亞女鍾意)
3:銘基
4:諗緊

作者: er88    時間: 15-4-27 12:56     標題: 回覆:er88 的帖子

1:係QE

作者: chanmaymay    時間: 15-4-27 15:18

作者: hkpapa852    時間: 15-4-27 15:21

王家爸爸 發表於 15-4-27 12:47
乙二排真光? 好似搏咗D喎!

作者: 王家爸爸    時間: 15-4-27 15:40

hkpapa852 發表於 15-4-27 15:21
乙二排真光? 好似搏咗D喎!
係搏咗啲,但係應該只有150個B1女仔參加大抽獎,庇理羅士加嘉諾撒聖瑪利有10個位,伊中同真光各有近70個位。我估一成女仔乙一選擇庇理羅士或者嘉諾撒聖瑪利,四成人選擇伊中,三成人選擇真光,其他人一成多人選擇其他。如果係咁,真光乙二應該仲有小量位。

作者: 奥脫福    時間: 15-4-27 16:37

王家爸爸 發表於 15-4-27 15:40

係搏咗啲,但係應該只有150個B1女仔參加大抽獎,庇理羅士加嘉諾撒聖瑪利有10個位,伊中同真光各有近70個位 ...

庇理羅士得三個位,加埋聖瑪利八個位,真係有十五個女仔會咁搏?!我覺得敢
冒險的未必有咁多囉。

作者: hkpapa852    時間: 15-4-27 16:40

奥脫福 發表於 15-4-27 16:37
庇理羅士得三個位,加埋聖瑪利八個位,真係有十五個女仔會咁搏?!我覺得敢
冒險的未必有咁多囉。
我覺得真光放乙二可能搏過將庇理羅士/聖瑪利放乙一.
作者: 王家爸爸    時間: 15-4-27 16:43

奥脫福 發表於 15-4-27 16:37
冒險的未必有咁多囉。
如果無十五個女仔會咁搏,咁乙一填庇理羅士或者聖瑪利幾乎穩入。
作者: 熊牛不兩立    時間: 15-4-27 17:01

王家爸爸 發表於 15-4-27 16:43
如果無十五個女仔會咁搏,咁乙一填庇理羅士或者聖瑪利幾乎穩入。
都係捉心理遊戲....個個睇到呢一句真係會把心一橫, 就博你地唔敢博...偏偏呢個時候個個都係咁諗就
作者: kaifu    時間: 15-4-27 17:14

王家爸爸 發表於 15-4-27 15:40
係搏咗啲,但係應該只有150個B1女仔參加大抽獎,庇理羅士加嘉諾撒聖瑪利有10個位,伊中同真光各有近70個位 ...
If there are only 150 B1 girls in YTM for CA, then should be <150 B1 boys , right?  WYK+SFX+LSC = 161 places:  All B1 boys will be allocated to these three schools if they are among the top three choices.     

作者: 奥脫福    時間: 15-4-27 17:21

熊牛不兩立 發表於 15-4-27 17:01

都係捉心理遊戲....個個睇到呢一句真係會把心一橫, 就博你地唔敢博...偏偏呢個時候個個都係咁諗就 ...

我相信真係去搏呢兩間的,特別係BPS,應該大都是B1a,有極強的
叩門能力,再加上自行亦in過,胸有成竹的先會去搏。一般1b1c想
博大霧碌入去既。。。我覺得佢地係會輸唔起囉。

作者: 奥脫福    時間: 15-4-27 17:23

hkpapa852 發表於 15-4-27 16:40

我覺得真光放乙二可能搏過將庇理羅士/聖瑪利放乙一.

乙二搏WFN可能機會仲大!

作者: Crabtree    時間: 15-4-27 17:34

回覆 奥脫福 的帖子

其實St Mary 同Bps 2間論成績/師資/校風/課外活動 如何評論呢?
作者: 王家爸爸    時間: 15-4-27 17:50

Crabtree 發表於 15-4-27 17:34
回覆 奥脫福 的帖子

其實St Mary 同Bps 2間論成績/師資/校風/課外活動 如何評論呢? ...
學校

33222 率

中文達3率

英文達3率

數學達2率

通識達2率

人均優良(5)率

嘉諾撒聖瑪利書院   

91.0%

91.5%

100.0%

97.0%

97.5%

2.95

庇理羅士女子中學

89.3%

89.3%

99.4%

98.8%

99.4%

2.60

作者: Crabtree    時間: 15-4-27 18:18

回覆 王家爸爸 的帖子

謝謝王家爸爸! 其實2間真係差不多,但敢博又未必夠胆落筆!派唔到,可能到時後悔咁博!唉
作者: shirleyyip04    時間: 15-4-28 09:29     標題: 引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-4-27+15:21+乙

原帖由 王家爸爸 於 15-04-27 發表
請問知唔知今年B1男仔有幾多個?

作者: hkpapa852    時間: 15-4-28 09:31

shirleyyip04 發表於 15-4-28 09:29
請問知唔知今年B1男仔有幾多個?
如果女仔得150, 男仔就會有600個

作者: 王家爸爸    時間: 15-4-28 09:39

hkpapa852 發表於 15-4-28 09:31
油尖旺舊年大抽獎入既人有大約1000人,今年可能只有九百多,呢區男女比較平均,即係各四百多,每BAND三分一,即係各150到170人左右。以大約一成人擔心自己係邊緣人計,敢乙二都報BAND1學校既應該只有大約140到150人。

作者: gingerale    時間: 15-4-28 09:44

hkpapa852 發表於 15-4-28 09:31

我也很好奇,150個B1女生怎計出來?  油尖旺每個band 752人,就算50:50,也有376個B1女生,難道當中60%都成功自行或已被DSS收了?

作者: gingerale    時間: 15-4-28 09:50

王家爸爸 發表於 15-4-28 09:39
油尖旺舊年大抽獎入既人有大約1000人,今年可能只有九百多,呢區男女比較平均,即係各四百多,每BAND三分一 ...

分band應該是所有學生分,不是扣掉自行和DSS已成功那些才分吧?所以每個band應該是2256/3=752人,到大抽獎時B1應該剩番400幾人(根據khmama的推算)
作者: hkpapa852    時間: 15-4-28 09:57

油尖旺舊年大抽獎入既人有大約1000人,今年可能只有九百多,呢區男女比較平均,即係各四百多,每BAND三分一 ...

油尖旺全區小六人數有2,256喎.... 叩晒DGS既小學人數, 直升循中和聯繫入伊中, 以及自行假設3成離場, 應該仲有~500個B1生左右

作者: 王家爸爸    時間: 15-4-28 10:09

gingerale 發表於 15-4-28 09:50
分band應該是所有學生分,不是扣掉自行和DSS已成功那些才分吧?所以每個band應該是2256/3=752人,到大抽獎 ...
大抽獎時B1唔會係400幾,應該只剩番300幾人
作者: 王家爸爸    時間: 15-4-28 10:14

gingerale 發表於 15-4-28 09:50
分band應該是所有學生分,不是扣掉自行和DSS已成功那些才分吧?所以每個band應該是2256/3=752人,到大抽獎 ...
舊年油尖旺升中人數有2,274人,離場有1,258人,所以1,166個大抽獎位有150個剩,即係實際上參加大抽獎既人只有1,016人。此外離場既主要係Band1學生,所以用150個Band1女仔其實已經好保守。
作者: hkpapa852    時間: 15-4-28 10:26

王家爸爸 發表於 15-4-28 10:14
舊年油尖旺升中人數有2,274人,離場有1,258人,所以1,166個大抽獎位有150個剩,即係實際上參加大抽獎既人只 ...
其實我有興趣想知, 到底係邊過統計到呢個每區既離場率呢?

作者: hkpapa852    時間: 15-4-28 10:31

回覆 王家爸爸 的帖子

搵唔搵得番個連結?

作者: 王家爸爸    時間: 15-4-28 10:40

hkpapa852 發表於 15-4-28 10:31
回覆 王家爸爸 的帖子

搵唔搵得番個連結?
唔係網上報紙,係睇完報紙之後抄低。老人家習慣體實體報紙。
作者: gingerale    時間: 15-4-28 10:55

舊年油尖旺升中人數有2,274人,離場有1,258人,所以1,166個大抽獎位有150個剩,即係實際上參加大抽獎既人只 ...

這樣band1仔大抽獎便好好抽,乙部頭兩間放男校差不多入硬?

作者: silvia_ng    時間: 15-4-28 11:08     標題: 回覆:油尖旺B1大抽獎

我地小學少於一半人抽獎,去左啲直資了。

作者: gingerale    時間: 15-4-28 11:20

Band 2離場也不少,像陳守仁,因為是英小,入中中會讀得好辛苦

作者: 王家爸爸    時間: 15-4-28 11:28

gingerale 發表於 15-4-28 11:20
Band 2離場也不少,像陳守仁,因為是英小,入中中會讀得好辛苦
離場學生既Banding,真係無人知道,只能估。我估應該Band 1最多,Band 3最少。
作者: silvia_ng    時間: 15-4-28 11:33

hkpapa852  有幾多去咗NPL?  發表於 18 分鐘前

呢樣又冇8到喎 不過應該唔少, 我知道有D好勁既NCS都已經入左NPL囉。
作者: gingerale    時間: 15-4-28 11:41

王家爸爸 發表於 15-4-28 11:28
離場學生既Banding,真係無人知道,只能估。我估應該Band 1最多,Band 3最少。 ...

睇嚟band1不論男女,肯留低都唔會派到差得去邊
作者: 王家爸爸    時間: 15-4-28 11:48

gingerale 發表於 15-4-28 11:41
睇嚟band1不論男女,肯留低都唔會派到差得去邊
只係呢兩年同埋(可能)未來兩年係咁,當學生人數上升返,情況會好唔同。
作者: 三眼仔爸爸    時間: 15-4-28 13:08

請問王家爸爸,有無深水埗網大抽獎時B1人數呢?謝謝
作者: 王家爸爸    時間: 15-4-28 13:17

三眼仔爸爸 發表於 15-4-28 13:08
請問王家爸爸,有無深水埗網大抽獎時B1人數呢?謝謝
深水埗舊年只有50個剩餘學額,我估今年差唔多,所以唔可以好似油尖旺咁大膽,需要保守啲。

作者: hkpapa852    時間: 15-4-28 13:19

王家爸爸 發表於 15-4-28 13:17
深水埗舊年只有50個剩餘學額,我估今年差唔多,所以唔可以好似油尖旺咁大膽,需要保守啲。

...
係, 尤其係男仔, 一定要穏陣行先

作者: 三眼仔爸爸    時間: 15-4-28 13:21

回覆 王家爸爸 的帖子

謝謝王家爸爸!樓主,唔好意思借咗個位一用,望諒即閃!

作者: mac    時間: 15-4-28 19:46

睇完各位對油尖旺學額分析,想請教大家意見,
小兒本有直屬中學,可惜跌了出第二組別,未能直入,乙一應該選 band 2組別學校,而油尖區只有2所band 2學校,睇完你地分析學額後,區內學位又夠足,乙一應不應該填回直屬中學呢?
作者: Crabtree    時間: 15-4-28 20:36

回覆 mac 的帖

Deleted

作者: ggfather222    時間: 15-4-28 20:47     標題: 回覆:王家爸爸 的帖子

王先生,你很專業,我女兒本來是油尖旺校網,近日女兒拿選校表回家,我在表上填了不參加統一派位。因為二月已有一女校收了,所以填了該女校名稱在表上,但班主任看了不悅。認為我女兒應該有機會入讀庇理羅氏女校(在天后那間),但可惜我交了學生資料給直資女校,我有沒有方法轉出來。因為忙一直沒有參加學校的選校敍會,所以才出現目前的困境。經別人提點近日才懂看此網站。

作者: eemother    時間: 15-4-28 20:58

回覆 mac 的帖子

這裡数字其實都係估估下作為參考, 老師說每年的家長取向唔同,號碼唔同,人数唔同 男女生不同, 沒有一定的答案, 直屬中學係有位留給band 2 學生的, 但取決band 1 學生選擇定放棄, 多band 1選, band 2 就沒有大多機會了
作者: gingerale    時間: 15-4-28 21:16

mac 發表於 15-4-28 19:46
小兒本有直屬中學,可惜跌了出第二組別,未能直入,乙一應該 ...
循中有70個直屬位,循小有沒有70個band1學生?如沒有,band 2 生仲有机會。
作者: Crabtree    時間: 15-4-28 21:20

回覆 gingerale 的帖子

循小band 2生是可入到循中,但有幾多個band 2生入到就取決於band 1生的取向了?所以band 2生一定要放循中為乙一
作者: youma    時間: 15-4-28 21:29

ggfather222 發表於 15-4-28 20:47
王先生,你很專業,我女兒本來是油尖旺校網,近日女兒拿選校表回家,我在表上填了不參加統一派位。因為二月已有一女校收了,所以填了該女校名稱在表上,但班主任看了不悅。認為我女兒應該有機會入讀庇理羅氏女校(在天后那間),但可惜我交了學生資料給直資女校,我有沒有方法轉出來。因為忙一直沒有參加學校的選校敍會,所以才出現目前的困境。經別人提點近日才懂看此網站。
時間緊, 仍可試試, 要立即打電話去問那女校和通知自己小學.
作者: mcl203    時間: 15-4-28 22:04

gingerale 發表於 15-4-28 21:16
循中有70個直屬位,循小有沒有70個band1學生?如沒有,band 2 生仲有机會。
佢係話已跌出B2....若Banding無錯....B2係用唔到直屬位....只可以用B3成績去抽街外位
除非....循小 B3都可用直屬位

btw...搞清楚係咪真係B3...若係區內B2生就唔抵啦~~~

作者: mcl203    時間: 15-4-28 22:06

youma 發表於 15-4-28 21:29
時間緊, 仍可試試, 要立即打電話去問那女校和通知自己小學.
再加....打去EDB問清楚....仲救唔救得番 自行 既机會~~~

作者: mac    時間: 15-4-28 22:16

明白,數據都係估計,我只想參考他人想法會唔會咁做。
諗諗吓,都係諗多了,區內仲好多人係band 2

作者: ggfather222    時間: 15-4-28 22:21     標題: 回覆:mcl203 的帖子

謝謝您,明天早上去女兒小學了解一下,再去教育局了解。

作者: mcl203    時間: 15-4-28 22:26

mac 發表於 15-4-28 22:16
諗諗吓,都係諗多了,區內仲好多人係band 2,點輛到 ...

學校無講清楚家長知 上 直中 既基本要求咩??

B2就有机會....若 B3就真係微....B1 抽完到 B2...之後先B3
最重要係Banding B2 / B3先~~~

btw....爭少少上到直中....放榜後叩番直中啦...照計 直小生 都有d机會瓜~~~

作者: gingerale    時間: 15-4-28 22:57

mac 發表於 15-4-28 22:16
諗諗吓,都係諗多了,區內仲好多人係band 2,點輛到 ...
可問清楚循小band1+2的人數,減去自行或直資收左之後會唔會少於70,咁就有位放出來全區抽
作者: WinnieCatCat    時間: 15-4-28 23:07     標題: 引用:王先生,你很專業,我女兒本來是油尖旺校網

原帖由 ggfather222 於 15-04-28 發表
王先生,你很專業,我女兒本來是油尖旺校網,近日女兒拿選校表回家,我在表上填了不參加統一派位。因為二月 ...
直資女校,我諗到的都是名校,同bps同級數甚至好過bps,為什麼要放棄走去抽bps?抽獎無話實中喎

作者: 熊牛不兩立    時間: 15-4-28 23:08     標題: 引用:睇完各位對油尖旺學額分析,想請教大家意見

原帖由 mac 於 15-04-28 發表
小兒本有直屬中學,可惜跌了出第二組別,未能直入,乙一應該 ...
你所講的跌出band 2真係可圈可點!你意思係band 1跌落band 2定band 2跌落band 3先?兩者結果好唔同喎。如係band 2,放直屬中學在乙一會有一定的機會。循小邊可能70個都係band 1生呀。但如果係band 3,咁就諗都唔好諗,如無記錯,直屬位band 3無份的。

作者: 熊牛不兩立    時間: 15-4-28 23:21     標題: 引用:王先生,你很專業,我女兒本來是油尖旺校網

王先生,你很專業,我女兒本來是油尖旺校網,近日女兒拿選校表回家,我在表上填了不參加統一派位。因為二月 ...
你話有一間直資女校已收左妳女兒。全港有幾多間直資女校。仲要間間和bps 同級甚至乎好過bps.我唔明點解你仲諗住去抽未必真係抽得中的bps唔通有一間直資女校係好一般的我唔知道??dgs, good hope, 協恩,st Paul convert 間間都係出名學校…真係搵唔到理由要放棄走去抽獎

作者: er88    時間: 15-4-28 23:25     標題: 引用:回覆+王家爸爸+的帖子 謝謝王家爸爸!樓主

原帖由 三眼仔爸爸 於 15-04-28 發表
回覆 王家爸爸 的帖子

謝謝王家爸爸!樓主,唔好意思借咗個位一用,望諒即閃!
能幫到大家,本人不會介意。在此我也很多謝「王家爸爸」的意見及提供的資料!

作者: heayman    時間: 15-4-28 23:38

gingerale 發表於 15-4-28 21:16
我想問下各位,有無人知循中自行果次有幾多人入表 同埋佢地係米只收頭 10 名嘅學生
作者: Crabtree    時間: 15-4-29 00:13

回覆 mcl203 的帖子

Sorry! 無睇清楚! 若是band 3生則好難上到直屬中學!萬一入到都難追,不如揀間合程度而校風好的中學!
作者: Crabtree    時間: 15-4-29 00:18

回覆 heayman 的帖子

只知循中自行和叩門一定/多數收band 1生!
作者: Crabtree    時間: 15-4-29 00:19

回覆 ggfather222 的帖子

不如你講那間女直資中學讓大家比啲實則意見!
作者: ggfather222    時間: 15-4-29 00:32     標題: 回覆:Crabtree 的帖子

德望學校(中學)

作者: 奥脫福    時間: 15-4-29 00:54

熊牛不兩立 發表於 15-4-28 23:21

你話有一間直資女校已收左妳女兒。全港有幾多間直資女校。仲要間間和bps 同級甚至乎好過bps.我 ...

世事真係光怪陸離。。。先前有個「應否放棄候補某校去抽某某校」已經夠令人
嘖嘖稱奇!點知今次再黎一個「應否放棄某爭崩頭女校去抽某某校」,真係點到
你唔服!!!

作者: Crabtree    時間: 15-4-29 07:32

回覆 ggfather222 的帖子

德望係好學校,為何放棄呢?你即使參加大抽獎,無人可以guarantee 必入bps!
作者: wyh:)    時間: 15-4-29 07:33     標題: 回覆:奥脫福 的帖子

好喜歡你的貼圖
Thx

作者: mrsjacky    時間: 15-4-29 09:11

王家爸爸 發表於 15-4-28 11:28
離場學生既Banding,真係無人知道,只能估。我估應該Band 1最多,Band 3最少。 ...
我又估b2都多喎,因為呢區無咩b2位,secure定個直資位好過賭運氣。
作者: ykconniechan    時間: 15-4-29 09:14     標題: 引用:王先生,你很專業,我女兒本來是油尖旺校網

ggfather222, 其實我覺得你最緊要諗清楚你們(包括囡囡)到底喜歡哪一所中學. 唔需要因為老師的一句半句說話而動搖你的想法, 而放棄原先已confirm的直資, 而去抽獎! 如其他家長所講, 你去抽獎是有一定風險的, 唔保證一定抽中! 希望你們冷靜想清楚, 切勿因慌亂而作錯決定, 祝福你!

作者: 王家爸爸    時間: 15-4-29 09:55

我同你老師嘅睇法相似,除非直資係SPCC、DGS或銅鑼灣聖保祿等更好嘅學校,否則我都系喜歡小白菜多啲。
作者: 奥脫福    時間: 15-4-29 10:22

王家爸爸 發表於 15-4-29 09:55

我同你老師嘅睇法相似,除非直資係SPCC、DGS或銅鑼灣聖保祿等更好嘅學校,否則我都系喜歡小白菜多啲。 ...

除非有人有能力知道自行必入,否則我相信無人會放棄GH去搏。。。(不過
我開始改觀喇,因為世上太多野係「估你唔到」)

我反而咁諗,如果係自行收左但因為註冊左直資而無左呢個學位,咁你七月返
轉頭去叩番佢,個優勢會唔會係番度呢?

作者: 必必    時間: 15-4-29 10:51

有同學仔入左德望, 唔搏抽獎, 放榜後叩門入左BAND 1頭女津校.  首要條件係要有叩門本錢, 即係成績要好. 仲要談吐得體.
作者: October.    時間: 15-4-29 11:04

家長有猶豫我好明白, 一間要學費一間唔晒.

兩校級數差不多, 一間實收一間未知數, 老師為何不悅呢? 佢有庇理羅氏女校情意結?

作者: ggfather222    時間: 15-4-29 12:31     標題: 回覆:ykconniechan 的帖子

折騰了一個上午,謝謝各位家長意見及妳的祝福,早上懷住戰戰競競的心情說服了班主任,她也瞭解到我的想法,最後批准我們不參加中學派位,至於班主任為何認為女兒很大機會入庇理羅士女校,個中底蘊不便透露。但有一位數學老師和您們一樣建議,我們應該可以到其他學校叩門。另外,早上也有按您們建議,打電話去直資學校問有關學生資料表問題,但接電話的老師或書記屬於粗線條那類型,我不敢多說便掛了。

作者: silvia_ng    時間: 15-4-29 14:36     標題: 引用:折騰了一個上午,謝謝各位家長意見及妳的祝

原帖由 ggfather222 於 15-04-29 發表
折騰了一個上午,謝謝各位家長意見及妳的祝福,早上懷住戰戰競競的心情說服了班主任,她也瞭解到我的想法, ...
用video call 看到她粗線條嗎?
btw, 放榜日去bps叩門吧,得既就再決定,唔得既亦唔會後悔。

作者: youma    時間: 15-4-29 21:04

ggfather222 發表於 15-4-29 12:31
折騰了一個上午,謝謝各位家長意見及妳的祝福,早上懷住戰戰競競的心情說服了班主任,她也瞭解到我的想法, ...
我估BPS 應該已預左位給你小學. 你自行都有揀BPS ?

GH職員我領教過, 有同感. 但academic, music, sports 都唔差得過BPS. 穩陣都應keep住 GH, 放榜後才試扣們, 扣唔到都無所謂, 反正GH都已是頂級.
作者: ggfather222    時間: 15-4-29 21:44     標題: 回覆:youma 的帖子

從沒有想過,大家素未謀面,您們可以將心比心!

作者: johnmamama    時間: 15-5-1 12:29

回覆 heayman 的帖子

舊年三百幾份申請表, 自行有40個位, 大抽獎只得10個, 但聽了講座 ,大抽獎大約18-22放在乙部俾其他人抽。可能循小沒有簡循中,餘下這樣多位。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5