教育王國

標題: 囡囡,基督教,邊個校網容易抽到好學校?34, 41 嗎? [打印本頁]

作者: Josephine816    時間: 15-4-27 07:53     標題: 囡囡,基督教,邊個校網容易抽到好學校?34, 41 嗎?

如題,thx!
作者: siden    時間: 15-4-27 08:47     標題: 回覆:囡囡,基督教,邊個校網容易抽到好學校?34, 41 嗎?

剛剛同一版早幾條thread先有人問完。

作者: 貪靚麥芽糖    時間: 15-5-1 17:42     標題: 回覆:囡囡,基督教,邊個校網容易抽到好學校?34, 41 嗎?

35 okay ga

作者: Josephine816    時間: 15-5-2 23:09

35 邊間ok ,又較易抽?
作者: chingcging    時間: 15-5-3 00:55     標題: 回覆:囡囡,基督教,邊個校網容易抽到好學校?34, 41 嗎?

net 11 有聖公會聖馬太。呢間20分超易抽

作者: sissysze    時間: 15-5-3 01:10     標題: 引用:net+11+有聖公會聖馬太。呢間20分超易抽 +

原帖由 chingcging 於 15-05-03 發表
聖公會好嘢嚟架

作者: 貪靚麥芽糖    時間: 15-5-3 07:04     標題: 回覆:Josephine816 的帖子

35有幾間都唔錯ge基督教學校。無話邊間易抽D, 但起碼有20分的人數可以平均分散D。

作者: Josephine816    時間: 15-5-4 15:53

貪靚麥芽糖 發表於 15-5-3 07:04
35有幾間都唔錯ge基督教學校。無話邊間易抽D, 但起碼有20分的人數可以平均分散D。

...
Thx , let me hv a look ^^
作者: Josephine816    時間: 15-5-4 15:55

chingcging 發表於 15-5-3 00:55
應該唔會搬港島區………
作者: hkpapa852    時間: 15-5-4 16:29

Josephine816 發表於 15-5-4 15:55
應該唔會搬港島區………
如果唔搬, 仲係要堅守係呢兩個網, 又要咁多條件, 根本係不設實際, 自尋煩惱

作者: Josephine816    時間: 15-5-5 10:42

回覆 hkpapa852 的帖子

我只希望校風好,冇咁易跌落寶校……同埋不考慮搬港島區咋喎……
作者: hkpapa852    時間: 15-5-6 16:58

Josephine816 發表於 15-5-5 10:42
回覆 hkpapa852 的帖子

我只希望校風好,冇咁易跌落寶校……同埋不考慮搬港島區咋喎…… ...
寶校入一線學校比例低D, 其實校風都唔一定差

作者: 奥脫福    時間: 15-5-6 17:04

I wonder how many parents will try their best to search the answer
from forum before asking a question.
作者: chingcging    時間: 15-5-6 17:28     標題: 回覆:囡囡,基督教,邊個校網容易抽到好學校?34, 41 嗎?

寶校多位易中
熱門學校爭崩頭

係不變定律。邊有可能又要好又要易中?咩叫好學校先?個個心儀嘅都唔同!基督教,音小囉,要錢之嘛!        咁又好唔好?都唔知你個女咩性格,鍾意邊間學校,叫人點答你?咪唯有同你講港島區最易抽囉

作者: hkpapa852    時間: 15-5-6 17:34

chingcging 發表於 15-5-6 17:28
寶校多位易中
熱門學校爭崩頭

其實, 寶校係咪真係好差? 俾D資料大家睇下:

A校網某寶校, 升續一線中學比例~25%
B校網二線津小, B1學生比例~20%
C校網一線津小, 升續一線中學比例~35%
D校網某寶校, 升續一線中學比例竟然超過40%
二線私立小學, 升續一線中學比例~30%

咁寶校係咪一定好差呢?

我諗B校網間二線津小係邊間, 各位資深會員應該估到

作者: Josephine816    時間: 15-5-6 19:45

hkpapa852 發表於 15-5-6 17:34

多謝你的資料! 因囡囡幼稚園競爭激烈, 兔年细B .....知道小學玩法複雜,睇完個遊戲規則再上黎爬文都仲係有好多問題想問,好彩有熱心家長能解答!thx alot !!!Btw , 能否話我知A,B,C,D校網係邊幾個作參考?

作者: hkpapa852    時間: 15-5-6 19:50

Josephine816 發表於 15-5-6 19:45
多謝你的資料! 因囡囡幼稚園競爭激烈, 兔年细B .....知道小學玩法複雜,睇完個遊戲規則再上黎爬文都仲係有 ...
14, 41, 34, 11
作者: chingcging    時間: 15-5-6 20:56     標題: 引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-5-6+17:36+編

原帖由 hkpapa852 於 15-05-06 發表
寶校未必差,熱門亦未必好。真係好睇小朋友性格啱唔啱讀架咋

作者: chingcging    時間: 15-5-6 20:58     標題: 引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-5-6+17:36+編

原帖由 hkpapa852 於 15-05-06 發表
D校真係冇得傾,尤其女仔佔優勢!鬼叫11網band1女中多!

作者: Josephine816    時間: 15-5-7 15:58

我囡有間二線私小back up在net34,細B升小面試in直資我冇乜信心 .... 但講真私小佢屬二線又要俾$,所以先希望抽間好D既……我囡較活潑好動,常主動發問,但較坐唔定,係咪活動教學既學校會好D?
作者: hkpapa852    時間: 15-5-7 16:21

Josephine816 發表於 15-5-7 15:58
我囡有間二線私小back up在net34,細B升小面試in直資我冇乜信心 .... 但講真私小佢屬二線又要俾$,所以先希 ...
E校網二線官小, 升讀一線中學比例, 和C校網一線津小相約, 都係~35%

C=34, E=16

過條隧道, 世界大D, 機會高D, 點解要死守呢?
作者: ihui    時間: 15-5-8 09:51     標題: 引用:Quote:Josephine816+發表於+15-5-7+15:58+

原帖由 hkpapa852 於 15-05-07 發表
E校網二線官小, 升讀一線中學比例, 和C校網一線津小相約, 都係~35%

C=34, E=16
同意,我會為囡囡試net 11 d所謂寶校,唔得先再諗搬屋問題。

作者: 奥脫福    時間: 15-5-8 10:30

hkpapa852 發表於 15-5-7 16:21

唔知大家係咪諗緊同一間?自行15分呢間都搏得過,尤其係仔仔添!不過我得10分,
一早就同佢講左算把啦。  

作者: hkpapa852    時間: 15-5-8 10:34

奥脫福 發表於 15-5-8 10:30
唔知大家係咪諗緊同一間?自行15分呢間都搏得過,尤其係仔仔添!不過我得10分,
一早就同佢講左算把 ...

其實另一間官小我都睇過佢地既校務報告, 升中睇落都唔會太差(應該升讀一線中學比例在2x% - 3x%), 不過無得聯繫女皇學校, 又細又舊, 同埋附近太多好野食, 但自行應該10分都入到.

話時話, 點解唔諗下11網間官小, 10分都入到, 聯繫KC同BPS........ 我諗你又係唔想過海

作者: chingcging    時間: 15-5-8 11:17     標題: 引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-05-07+發表E

原帖由 ihui 於 15-05-08 發表
同意,我會為囡囡試net 11 d所謂寶校,唔得先再諗搬屋問題。
唔洗寶,2線頭都得。

作者: chingcging    時間: 15-5-8 11:18     標題: 引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-5-8+10:35+編

原帖由 hkpapa852 於 15-05-08 發表
11嗰間官小唔差架!聯系皇牌官中,男又有優勢女又有優勢!

作者: hkpapa852    時間: 15-5-10 15:38

Josephine816 發表於 15-4-27 07:53
如題,thx!

原來咁耐都無直接答個你標題既問題, 今日補番:
41網: 如果你甘心唔搏個幾間單性學校, 乙一就放唯一個間基督教學校, 抽到既機會係極高. 不過如果咁都入唔到, 應該只可以去叩門了

34網: 真係諗唔到值得為咗邊間基督教學校搬過去. 協恩? 脫龍之後係龍係蛇都未知, 仲要街外人連門都未必有得叩

作者: Josephine816    時間: 15-5-10 22:09

啱啱先知協恩是聖公會應該冇分.......我並非聖公會……
作者: chingcging    時間: 15-5-10 22:46     標題: 回覆:囡囡,基督教,邊個校網容易抽到好學校?34, 41 嗎?

我女係崇真會,但係20分入聖公會學校的。

作者: bbforever    時間: 15-5-10 23:26

回覆 Josephine816 的帖子

可以同你講41網得一間基督教學校{基華),自行20分係絕對唔穩陣,大抽獎可能有d機…

作者: IloveJJ    時間: 15-5-11 08:45     標題: 引用:啱啱先知協恩是聖公會應該冇分.......我並

作者: hkpapa852    時間: 15-5-11 08:49

hkpapa852 發表於 15-5-10 15:38
原來咁耐都無直接答個你標題既問題, 今日補番:
41網: 如果你甘心唔搏個幾間單性學校, 乙一就放唯一個間基 ...

忘記咗, 41網其實有兩間基督教小學, 另一間係聖公會既拔萃小學, 一級得2班, 位小難入, 升中係咪好好? 唔知, 因為未見過數據. 不過係難得一間官津英小, 但亦係"外國人"重點目標之一

作者: hkpapa852    時間: 15-5-11 08:53

chingcging 發表於 15-5-10 22:46
我女係崇真會,但係20分入聖公會學校的。
學校點計宗教分係由學校自己決定, 聖公會屬下學校都各有不同.

九龍塘拔萃小學, 協恩係只接受聖公會既洗禮証明, 港島區不少聖公會小學, 會接受香港華人基督教聯會中註冊既教會既洗禮証明, 甚至所有天主教徒既洗禮証明. 九龍東某著名聖公會小學, 甚至連聖公會既職員都會照俾分.

自己一定要向學校查清楚

作者: chingcging    時間: 15-5-11 09:19     標題: 引用:Quote:原帖由+Josephine816+於+15-05-10+發

原帖由 IloveJJ 於 15-05-11 發表
協恩只接受聖公會有5分,但11網既基恩同聖彼得都接受其他基督教同天主教有5分。所以,要問清楚先。我都係11 ...
net 11其實可試黑馬呂明才。校長係st Peter嘅前校長。簡呢間諗住可以hea少少,依家真係喊死!

作者: IloveJJ    時間: 15-5-11 10:50     標題: 引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+15-05-11+發表協

作者: hkpapa852    時間: 15-5-11 10:52

IloveJJ 發表於 15-5-11 10:50
咁而家有無真係好谷呢?
如果我無理解錯, 佢講個間以為可以hea既學校唔係呂明才, 係基X. 佢只係話呂明才都係值得諗下既學校

作者: IloveJJ    時間: 15-5-11 10:55     標題: 引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-5-11+10:50+咁而

作者: IloveJJ    時間: 15-5-11 10:59     標題: 引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-5-11+10:50+咁而

作者: chingcging    時間: 15-5-11 11:05     標題: 回覆:囡囡,基督教,邊個校網容易抽到好學校?34, 41 嗎?

呂小係朱校長年代,初小係hea啲架!基恩冇諗過。因為我女唔鍾意。佢唔鍾意就冇謂簡啦。

作者: chingcging    時間: 15-5-11 11:06     標題: 引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-5-11+10:50+咁而

原帖由 hkpapa852 於 15-05-11 發表
如果我無理解錯, 佢講個間以為可以hea既學校唔係呂明才, 係基X. 佢只係話呂明才都係值得諗下既學校
...
基恩係hea過呂小。

作者: 奥脫福    時間: 15-5-11 11:12

hkpapa852 發表於 15-5-8 10:34

話時話, 點解唔諗下11網間官小, 10分都入到, 聯繫KC同BPS........ 我諗你又係唔想過海

嘩,由我屋企去果個「盤」真係好遠喎!

作者: hkpapa852    時間: 15-5-11 11:38

奥脫福 發表於 15-5-11 11:12
嘩,由我屋企去果個「盤」真係好遠喎!
遠之外, 仲要幾隔涉下.... 我去跑馬地寶血都叫有架小巴到吖

作者: Josephine816    時間: 15-5-11 11:42

講真如果盤去net11 , 有好多不便,尤其是家人上班和小孩照顧的問題……囡囡本來有間net34 二線直升既小學back up (100%直上) , 只是二線私小要俾$感覺不太值得,想試下派唔派到較好津校,如派不到照讀本來有back up 的私小mouth
作者: Josephine816    時間: 15-5-11 11:46

其實都有諗net 88, 91 ....好似多D基督教小學,但呢2區又係重災區(尤其是多雙非)
作者: 奥脫福    時間: 15-5-11 11:50

Josephine816 發表於 15-5-11 11:42

講真如果盤去net11 , 有好多不便,尤其是家人上班和小孩照顧的問題……囡囡本來有間net34 二線直升既小學ba ...

三個字名稱的私小?好似呢間小學的水平也不錯,去其他學校考插班
都有一定的競爭力。

作者: hkpapa852    時間: 15-5-11 12:03

奥脫福 發表於 15-5-11 11:50
三個字名稱的私小?好似呢間小學的水平也不錯,去其他學校考插班
都有一定的競爭力。

有100%升小呢樣野, 我覺得應該係有聯繫女子中學個間二個字既私小

作者: Josephine816    時間: 15-5-11 23:57

奥脫福 發表於 15-5-11 11:50
都有一定的競爭力。
2 個字
作者: hkpapa852    時間: 15-5-12 13:36

Josephine816 發表於 15-5-11 23:57
2 個字
2個字 - 係咪"蘇文"

其實呢間私小既學生升讀一線中學既比例, 和同區不少所有謂一線官津小學相差不遠 (當然唔可以同LS, MCS呢D有直屬學校既小學比).

作者: ok3    時間: 15-5-12 15:28

Josephine816 發表於 15-5-11 23:57
2 個字

X雅??

作者: hugub    時間: 15-5-12 16:26

培X
作者: Josephine816    時間: 15-5-12 20:55

是X道,中學是女校
作者: hkpapa852    時間: 15-5-13 09:05

Josephine816 發表於 15-5-12 20:55
是X道,中學是女校

"蘇文"你都唔知係乜?

蘇文全名係"蘇文大學附屬小學", 仲唔知係乜..... 睇下啦: http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20150203/19027361

作者: Josephine816    時間: 15-7-14 23:12

hkpapa852 發表於 15-5-12 13:36
2個字 - 係咪"蘇文"

其實呢間私小既學生升讀一線中學既比例, 和同區不少所有謂一線官津小學相差不 ...
多謝你的資料,我見好少人提培X小學(net 34),我淨係知好多人話佢屬2缐,請問你知唔知佢升band 1 有幾多%?另外,因先生轉工,出年要搬....41, 88, 91 邊個網好DD ?

作者: moviemovie    時間: 15-7-15 00:29     標題: 引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-5-12+13:36+2個

作者: coffee243    時間: 15-7-15 16:05

hkpapa852 發表於 15-5-6 17:34

B校網間二線津小 - 基華?B1學生只有20%,咁要全級考頭多名先得?

小女今年入讀基華小一,要點樣準備?Thx!!

作者: hkpapa852    時間: 15-7-15 16:09

Josephine816 發表於 15-7-14 23:12
多謝你的資料,我見好少人提培X小學(net 34),我淨係知好多人話佢屬2缐,請問你知唔知佢升band 1 有幾多% ...
88網好少少, 起碼今年睇落, D二線小學乙2都仲有少量位.

而且88網既二線小學, 升中派位比41網既二線小學好

作者: Josephine816    時間: 15-7-15 21:48

hkpapa852 發表於 15-7-15 16:09
88網好少少, 起碼今年睇落, D二線小學乙2都仲有少量位.

而且88網既二線小學, 升中派位比41網既二線小學好
頭先同朋友傾開阿囡讀緊既培X幼(net 34)的直屬小學有3x% 升band 1 , 請問係咪真,算差嗎?另外,88除沙官外,聖心外仲有冇其他較培X(net34) 升band 1%, 好既小學?
Net 91, 我也只知2呂,1培.....仲有冇其他好學校?
感謝!

作者: hkpapa852    時間: 15-7-17 14:00

Josephine816 發表於 15-7-15 21:48
頭先同朋友傾開阿囡讀緊既培X幼(net 34)的直屬小學有3x% 升band 1 , 請問係咪真,算差嗎?另外,88除沙官 ...
去呢度睇下:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2845555&extra=page%3D1

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3082464&extra=page%3D1

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5