教育王國

標題: 為了德信而搬? [打印本頁]

作者: edpo    時間: 15-4-25 18:05     標題: 為了德信而搬?

小朋友學術成績ok,會考直私小,家住新界,得十五分,現在心儀31網德信(怕油天太多人爭),值得搬嗎?定係得等埋直私小有無offer先算?無咩頭緒,請各位前輩幫幫手諗下…

作者: siden    時間: 15-4-25 19:02     標題: 回覆:為了德信而搬?

佩服你忍到不抽油天。安全至上。

如經濟不成問題,可考慮搬咗先,有高質素私校收就可搏油天。如冇好私校收就照原定計劃乙一德信。

作者: babybbmama    時間: 15-4-25 22:43

樓主,可否分享一下為什麼咁鐘情於德信呢?
作者: edpo    時間: 15-4-25 22:51

回覆 babybbmama 的帖子

無咩特別,只係知油天唔夠人搶,定係一於去搶下
作者: Martina    時間: 15-4-26 12:23

如果你仔是德幼學生就唔使搬,多數叩門OK
作者: winnietingting    時間: 15-4-26 12:50     標題: 引用:佩服你忍到不抽油天。安全至上。 如經濟不

原帖由 siden 於 15-04-25 發表
佩服你忍到不抽油天。安全至上。

如經濟不成問題,可考慮搬咗先,有高質素私校收就可搏油天。如冇好私校收 ...
好佩服,肯為小朋友搬屋

作者: hkpapa852    時間: 15-4-26 13:17

edpo 發表於 15-4-25 18:05
小朋友學術成績ok,會考直私小,家住新界,得十五分,現在心儀31網德信(怕油天太多人爭),值得搬嗎?定係 ...
個人意見, 和德信同級既小學每區都有一間以上, 諗唔到點解要為咗佢而搬
作者: mimics218    時間: 15-4-26 13:49

作者: siden    時間: 15-4-26 14:07

hkpapa852 發表於 15-4-26 13:17
個人意見, 和德信同級既小學每區都有一間以上, 諗唔到點解要為咗佢而搬
可能佢超鐘意九華
作者: mimics218    時間: 15-4-26 15:38

作者: edpo    時間: 15-4-26 18:54     標題: 回覆:mimics218 的帖子

咁不如坦白啲,我的小朋友學術的確幾好,但係佢比較慢熱,考直私小真係唔敢講會唔會考到,如果在新界讀無咩好選擇,而事實我地都想佢在九龍讀中學,在新界,就算你考左第一,好好彩入考到九龍名津中,都係包底的多,而且佢地都係一早自己家長不停進補…既然又要進補,又同學校水準唔match,我就諗,不如出番九龍讀,九華我當然流晒口水啦,不過咁遠嘅事就無得諗,但得十五分,聽聞油天爭到嘔,咁點好呢,去唔去爭下?41喇沙又唔覺會抽到,就算比你111都無得叩,頭痕ing…

作者: edpo    時間: 15-4-26 18:59     標題: 回覆:mimics218 的帖子

真心想請教,仲可以有咩更好嘅選擇,其實一樣要就埋爸爸番工,住開新界搬出九龍需要幾大嘅勇氣(空氣環境樓價樣樣都會諗),定係灣仔區好??

作者: Soundervolt    時間: 15-4-26 19:30     標題: 引用:咁不如坦白啲,我的小朋友學術的確幾好,但

原帖由 edpo 於 15-04-26 發表
咁不如坦白啲,我的小朋友學術的確幾好,但係佢比較慢熱,考直私小真係唔敢講會唔會考到,如果在新界讀無咩 ...

咁又唔好誤會,我個仔啲同學喺新界普通學校轉過去讀咗幾年,成績都十分利害。其實我覺得最緊要睇下屋企對小朋友有乜支援啫。宜家唔係七八十年代,九龍同新界嘅學校成績上唔會有咁大距離。

作者: Soundervolt    時間: 15-4-26 19:35     標題: 引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-4-26+13:17+個

原帖由 siden 於 15-04-26 發表
可能佢超鐘意九華

好多年前德信確實有好多學生升上九華,近年兩間油天同大角嘴天主教小學已過哂德信頭,成為頭三位九華派位大戶。

作者: siden    時間: 15-4-26 20:17     標題: 回覆:為了德信而搬?

千祈唔好睇少新界小學。淨睇沙田,一呂入band 1率over 7成,沙呂入band 1率over 6成,另外仲有幾間易抽啲都約5成。

作者: edpo    時間: 15-4-26 20:25     標題: 回覆:siden 的帖子

唔係睇小新界學校,沙呂小當然勁,要搬沙田都一樣可以,因為我唔係住沙田,反正搬,咪要諗搬去邊

作者: edpo    時間: 15-4-26 20:26     標題: 回覆:Soundervolt 的帖子

你地嘅意思係,直接搏油天?

作者: Jane1983    時間: 15-4-26 21:12

有私校back up去抽,同無back up去抽,做法吾同。

反正係搬,可以多留意幾區,如灣仔、中西區、沙田。爲德信而搬,係比較少見。
作者: edpo    時間: 15-4-26 21:32

回覆 Jane1983 的帖子

可否分析一下?唔同區的策略或選擇,到時有無私校backup又點?唔該晒⋯⋯
作者: Jane1983    時間: 15-4-26 21:41

有back up的話,可以搏d,將最鍾意的放在第一志願,吾需要穩守。

如果小朋友谷得,可以揀一線學校,要有直屬中學,收番比例高的。油天係好,但升中要再打一仗,華仁真係好多人吼住。

作者: mimics218    時間: 15-4-26 22:08

作者: lok1029    時間: 15-4-27 01:21     標題: 回覆:為了德信而搬?

作者: Jane1983    時間: 15-4-27 07:24

爲得小朋友小一搬屋,都係有要求家長,想清楚小朋友資質性情,和自己的期望,始終同一間學校,用家都有吾同感受。

講番沙田,識人讀緊呂小,都有苦水,真係睇吓家長想要也。
作者: naughtybj    時間: 15-4-27 07:31     標題: 引用:我沙田出身,大學識好多名校同學,睇唔出村

作者: austism    時間: 15-4-27 09:29     標題: 回覆:為了德信而搬?

相比2間油天,2間大天,德信升中派位不是十分標青,如果搬我唔會諗德信。

男仔讀31校網係幾好的,有2間band1男校。

有冇諗搬去灣仔區?入軒小谷入精英班,好大機會入QC, 抽入華小又唔錯,好大機會入港華。

作者: Kitty1230    時間: 15-4-27 09:33

我一定唔會為德信而搬囉
作者: edpo    時間: 15-4-27 09:58     標題: 回覆:austism 的帖子

灣仔區你講的都好好,想問值搏嗎?所謂選德信,係諗住安全入左小學再算,無諗過咁大回響,咁都好,等我諗多啲,唔該晒你地,你地繼續講,我繼續想聽,thanks

作者: Jane1983    時間: 15-4-27 10:09

回覆 edpo 的帖子

除了樓上講的幾間,灣仔仲有St Joe,都係好選擇。

作者: lumcmk    時間: 15-4-27 10:44     標題: 回覆:Jane1983 的帖子

如何都搬,會不會搬去中西區,學校平均些?比較灣仔區,哪區升中出路好一些?

作者: hkpapa852    時間: 15-4-27 10:50

lumcmk 發表於 15-4-27 10:44
如何都搬,會不會搬去中西區,學校平均些?比較灣仔區,哪區升中出路好一些?

...
升中計:
男: 灣仔, 東區, 九龍城, 沙田
女: 中西區, 灣仔, 九龍城, 沙田

升小計:
11 (中西區), 16 (東區)

作者: edpo    時間: 15-4-27 10:56     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

其實我有考慮過九龍城

作者: edpo    時間: 15-4-27 11:37     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

就係見大家comment過12網係天地,寶校多,所以唔敢搏…

作者: hkpapa852    時間: 15-4-27 11:50

edpo 發表於 15-4-27 11:37
就係見大家comment過12網係天地,寶校多,所以唔敢搏…

要考慮晒升小同升中, 目前可能只剩我講個兩個小學網..... 起碼乙二甚至乙三仲有好大機會中同德信同級既學校

作者: edpo    時間: 15-4-27 11:54     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

例如呢?我唔係好明…

作者: edpo    時間: 15-4-27 18:27     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

咁如果乙一填新油天(得十五分),乙二一直落可以填咩?

作者: hkpapa852    時間: 15-4-27 18:37

edpo 發表於 15-4-27 18:27
咁如果乙一填新油天(得十五分),乙二一直落可以填咩?
盌二咪就係填你想入個間囉, 不過應該得番少量機會; 之後填乜? 無乜分別了!
作者: edpo    時間: 15-4-27 18:58     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

明白,即係睇我保守定進取,保守就乙一德信,應該安全入到,咁如果想要油天,就乙一左先,唔得再叩門

作者: ericby    時間: 15-4-29 17:12

值得搬
作者: edpo    時間: 15-4-29 17:54     標題: 回覆:ericby 的帖子

係,決定了,搬,不過未諗到咩屋苑

作者: karen55407    時間: 15-4-29 18:07     標題: 回覆:edpo 的帖子

其實,我身邊好多朋友,因為仔女學校遠,一、兩年後搬,所以係爭在揾學校之前定之後搬啫!

作者: edpo    時間: 15-4-29 21:23     標題: 回覆:karen55407 的帖子

先租一年,中間位,之後睇學校係邊再搬,一定要近

作者: winnietingting    時間: 15-4-29 21:24     標題: 引用:先租一年,中間位,之後睇學校係邊再搬,一

原帖由 edpo 於 15-04-29 發表
先租一年,中間位,之後睇學校係邊再搬,一定要近
如是租屋子,搬容易很多

作者: edpo    時間: 15-4-29 22:29     標題: 回覆:winnietingting 的帖子

唔敢買/換樓,根本唔知會派左去邊

作者: bookwormsx2    時間: 15-6-21 07:49     標題: 回覆:edpo 的帖子

雖然係好耐既post,但都想講下。
我覺得新界好多學校既水平高過德信好多。而我識一個響上水讀屋邨小學既學生升左喇沙,冇包底喎!仲好勁,最後入埋港大醫科。
好多新界津小學生入到名校,都唔多會包底,靠特長入果d另計。

作者: edpo    時間: 15-6-21 11:56     標題: 回覆:bookwormsx2 的帖子

其實讀邊間有時好睇彩數,當時諗係擺較二線嘅學校在乙一,穩袋先(聽前輩講呢間係…),再叩門,個心會定啲,當然,到時有私校在手,就會更進取…其實講講下,我真係已搬左去油尖旺啦…至於選校點擺位,其實仍未有頭緒…請各位多多指教

作者: edpo    時間: 15-6-21 12:09     標題: 回覆:bookwormsx2 的帖子

題外話,住左新界多年,而家搬左去九龍,超級方便,小朋友一直都在油尖旺學野,間中又會去港島,而家又快又方便,慳左好多時間在家玩耍、休息,將來,我希望可以去埋港島區學校叩門…

作者: alicesang    時間: 15-6-21 14:17     標題: 引用:Quote:lumcmk+發表於+15-4-27+10:44+如何都

原帖由 hkpapa852 於 15-04-27 發表
升中計:
男: 灣仔, 東區, 九龍城, 沙田
女: 中西區, 灣仔, 九龍城, 沙田
Hollk

作者: hkpapa852    時間: 15-6-22 09:12

edpo 發表於 15-6-21 11:56
其實讀邊間有時好睇彩數,當時諗係擺較二線嘅學校在乙一,穩袋先(聽前輩講呢間係…),再叩門,個心會定啲 ...
31網男仔其實無得諗, 都係個一兩個排法, 正常定保守.

講真, 諗住入間二線袋住先去叩門, 今時今日除非令朗學術能力出眾, 或有特異能力, 否則好大機會唔係袋住先, 係袋足6年.

作者: edpo    時間: 15-6-22 10:06     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

咁可能要搏下,可否分享一下叩門會收咩學生

作者: hkpapa852    時間: 15-6-22 10:54

edpo 發表於 15-6-22 10:06
咁可能要搏下,可否分享一下叩門會收咩學生
叩門收咩學生只有學校答到你, 你或者爬文睇下大家叩成點吧!

作者: 02413124    時間: 15-6-22 15:20

好奇一問,有咩苦水?
作者: karen55407    時間: 15-6-22 16:18     標題: 回覆:winnietingting 的帖子

我都好多朋友由元朗搬出九龍讀書

作者: Jane1983    時間: 15-6-22 17:10

回覆 02413124 的帖子

初小已經好多時科目排龍虎榜,會貼出來,太早講優勝劣敗...佢小朋友係讀名幼,都叻,一向有自信,一年間睇住打沉。
不過,我覺得呢個問題講唔清楚,亦吾係話學校好有問題...

作者: hkpapa852    時間: 15-6-22 17:18

Jane1983 發表於 15-6-22 17:10

初小已經好多時科目排龍虎榜,會貼出來,太早講優勝劣敗...佢小朋友係讀名幼,都叻 ...
名幼叻學生如果唔繼續訓練,係好難同D日操夜操既測考機器鬥
作者: se6b03    時間: 15-6-22 18:06

hkpapa852 發表於 15-6-22 17:18
名幼叻學生如果唔繼續訓練,係好難同D日操夜操既測考機器鬥

六年小學加六年中學,幾時操到考DSE ? 小朋友好可憐。

作者: Jane1983    時間: 15-6-22 18:15

回覆 se6b03 的帖子

有時觀察,有d小朋友真係特別叻,讀書特別上心,都吾一定係操得行。但始終學校一班學生就係有競爭,人比人,幾歲人仔就優勝劣敗,一向贏開,打輸咗懷疑自己,家長難免心痛。

作者: Bosco爸爸    時間: 15-6-22 18:33

個人建議先考九龍區私校, 例如SFA, 宣道, KTS 等等, 如果考到, 就可進取選油天, 如不幸私校全軍盡墨, 就要保守D德信
作者: 02413124    時間: 15-6-22 19:43

其實如果呢個問題,似乎唔關學校事因為好多學校都有名次,呂小反而冇班同級的名次
我小朋友都係名幼,入左呂小,到現在都冇名次
佢亦讀得好開心,佢亦明白唔會各方面都最top,我教佢盡左力就已經好好

作者: ylmanhk    時間: 15-6-22 19:57     標題: 回覆:為了德信而搬?

屋細人多,唔值!

作者: Jane1983    時間: 15-6-22 20:59

你小朋友係咪初小,再高年級dd,因為要考得較前先可以保證到上中學,同學間、家長間的互動有時吾係太pleasant。
我其實同意吾係呂小問題,有時大家都難...

作者: siden    時間: 15-6-22 21:09     標題: 引用:回覆+02413124+的帖子 你小朋友係咪初小,

原帖由 Jane1983 於 15-06-22 發表

你小朋友係咪初小,再高年級dd,因為要考得較前先可以保證到上中學,同學間、家長間 ...
你忌我我忌你

明明有補習又話冇

有好習作又收收埋埋

測完驗套你有幾分又唔肯講自己

作者: Jane1983    時間: 15-6-22 22:02

回覆 siden 的帖子

都係果d...不過僧多粥少,父母都係為自己仔女做打算,都難怪。

作者: Melody_BB    時間: 15-6-22 22:16     標題: 回覆:為了德信而搬?

男仔最好一定係12網,但你得15分,自行一定無份,大抽就要搬咗先有得博。

不如好好計劃下考直私,有D直接考學術。

作者: ccfrances    時間: 15-6-23 08:37     標題: 回覆:edpo 的帖子

好奇一問,你搬去31網邊個屋苑?因為我都有留意,但原來好多都係屬於32網

作者: 02413124    時間: 15-6-23 10:28

我唔知一呂,不過沙呂其實大部份叻既都係TARGET出面名校,而唔係最想去呂中而且同學家長大部份都好好,又冇你講既問題,同學亦好好

作者: edpo    時間: 15-6-23 10:37     標題: 回覆:Melody_BB 的帖子

會考直私小,全都在九龍,亦有兩間在港島,所以今日唔搬,一年後都係要搬,當然自己揸車或校巴都方便,但小朋友好需要精神,我寧可住近啲學校,慳番啲時間嚟瞓覺休息玩玩具…到左測驗考試,住得遠就會好辛苦

作者: 02413124    時間: 15-6-23 10:53

回覆 edpo 的帖子

咁會唔會考到先搬?
作者: 02413124    時間: 15-6-23 10:56

回覆 hkpapa852 的帖子

我唔知其他名幼,我小朋友之前讀SC,但我同小朋友都覺得無咩操係未測考機器,其實唔係睇學校,係睇家長

作者: edpo    時間: 15-6-23 10:57     標題: 回覆:02413124 的帖子

已經搬左,考到或要抽獎都好,都係要再搬

作者: 02413124    時間: 15-6-23 10:57

回覆 siden 的帖子

呢D問題,我諗唔局限邊間小學,間間都有
作者: 02413124    時間: 15-6-23 10:58

所以講到尾都似係家長問題 DGS,DBS個D可能更嚴重

作者: edpo    時間: 15-6-23 11:01     標題: 回覆:02413124 的帖子

其實讀咩學校都係睇家長,只不過而家係要攞一張合適的入場卷比較困難咁解…真心,讀津小比較適合我地家庭經濟,但如果某些直資只係一年兩萬以下,都可以…大家都知,而家佢地交學費唔係大問題,最大問題係如果讀某一啲學校,背後就要再比大一舊額外補習或課外活動費用…

作者: Jane1983    時間: 15-6-23 20:34

都係,家長的想法和期望,真係一念天堂,一念地獄。
作者: hoiyeungmum    時間: 15-6-23 21:48

當年為左呀女讀書由屯門搬到九龍灣現在完全冇後悔   而家呀女由私小再插入很好的女英津   再給我一次機會都係會搬

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5