教育王國

標題: 數學 M1 M2 [打印本頁]

作者: bobbytam88    時間: 15-4-22 23:33     標題: 數學 M1 M2

作者: ANChan59    時間: 15-4-23 08:27     標題: 引用:數學+M1+M2+有冇幫助? 如兩者都不選,OK

原帖由 bobbytam88 於 15-04-22 發表
數學 M1 M2 有冇幫助?

如兩者都不選,OK吗?
大學想讀甚麼科目?將來想從事甚麼工作或專業?Begin with the end in mind!

作者: wongtingfung    時間: 15-4-29 11:09

作者: kongchiki    時間: 15-4-29 15:35

作者: wongtingfung    時間: 15-4-29 16:12

作者: CPW628    時間: 15-4-30 00:12     標題: 回覆:wongtingfung 的帖子

阿仔而家讀緊 F4 選修 M2 另因佢對數學好有興趣 自修 M1 及要求去讀奧數 我自從小學比佢去而家間補習社後 完全唔駛理佢呢科 如有興趣 我可 PM 資料比妳 希望幫到妳 利申:我唔係補習社

作者: pineapple0983    時間: 15-5-1 15:59

CPW628 發表於 15-4-30 00:12
阿仔而家讀緊 F4 選修 M2 另因佢對數學好有興趣 自修 M1 及要求去讀奧數 我自從小學比佢去而家間補習社後  ...
F4 就有得讀M2咁好既......
讀3年M2 DSE 一定會考得好過好多人

作者: CPW628    時間: 15-5-1 17:01     標題: 回覆:pineapple0983 的帖子

學校由 F4 開始比學生選修 M1 or M2 乜唔所有學校咁行?

作者: CrabPincers    時間: 15-5-1 17:56     標題: 引用:Quote:CPW628+發表於+15-4-30+00:12+阿仔而

原帖由 pineapple0983 於 15-05-01 發表
F4 就有得讀M2咁好既......
讀3年M2 DSE 一定會考得好過好多人
不是中四就有得讀m2? 我女都是中四開始m2

作者: dse2017    時間: 15-5-1 19:00

作者: wongtingfung    時間: 15-5-2 01:12     標題: 回覆:CrabPincers 的帖子

作者: IT7711    時間: 15-5-10 12:34     標題: 引用:Quote:原帖由+bobbytam88+於+15-04-22+發表

原帖由 ANChan59 於 15-04-23 發表
大學想讀甚麼科目?將來想從事甚麼工作或專業?Begin with the end in mind!

...
請教如果阿仔將來大學想讀電腦科,是否要讀M1或M2呢?

作者: hogwarts    時間: 15-5-10 13:08     標題: 回覆:IT7711 的帖子

其實所有和科學、量計(金融、會計和經濟)有關的大學課程,都要用到M1&M2的知識,祇是在 DSE 制度下的大學入學條件,才會有這種奇怪現象,讀工程學生可以唔識微積分。

入大學是第一關,讀得上有好成績畢業是第二關。其實每間學校因資源不同,教延伸部份可以非常之大不相同。我個囝仔今年剛剛考完DSE,才後知後覺在現在的DSE環境下,孩子可能要早一點選定大學心儀科目,才去決定是否讀數學延伸部分。 Jupas 的20個科供選擇,有非常誤導成份,會令人以為機會很多,但入大學不是升中選校,可能會令學生誤以為可以左右逢源,其實早些知道目標,對選擇是否讀數學廷伸部分有幫助,但一旦入了上列的大學學科有就一定更好。

睇最近的收生條件,各大學似乎知道數學延伸部份可能更重要,下兩屈DSE起,M1&2隨時在某些科系是必然的 elective.  大家可以試用科大的入學計分機玩吓就知道了。

http://join.ust.hk/cal/cal_front.html

作者: youma    時間: 15-5-10 18:14

hogwarts 發表於 15-5-10 13:08
其實所有和科學、量計(金融、會計和經濟)有關的大學課程,都要用到M1&M2的知識,祇是在 DSE 制度下的大 ...
good info sharing. Thanks.
作者: IT7711    時間: 15-5-10 19:03     標題: 回覆:hogwarts 的帖子

多謝hogwarts 分享經驗,祝願你的孩子順利考入目標學系。

作者: hogwarts    時間: 15-5-10 19:24     標題: 引用:多謝hogwarts+分享經驗,祝願你的孩子順利

原帖由 IT7711 於 15-05-10 發表
多謝hogwarts 分享經驗,祝願你的孩子順利考入目標學系。
謝謝了! 個囝仔上週五終於考埋英文口語,大局已定了。

利申:佢有修 M1,工作量真的很大,和讀多科沒有太大分別。加上3科 electives 和4科 cores,比從前考 A levels 好像更幸苦,但幸好大學學位有增加,延遲了佢地呢一代入社會大學打硬仗的時間。

作者: samsam123321    時間: 15-5-11 08:51

不要神化dse, 我
作者: samsam123321    時間: 15-5-11 09:08

其實m1,mdel.
作者: poonseelai    時間: 15-5-11 09:18

hogwarts 發表於 15-5-10 19:24

利申:佢有修 M1,工作量真的很大,和讀多科沒有太 ...
Wish your son all the best.  Chances to get a seat under Jupas are higher this year as there are fewer students, 5,600 less than last year.  Your son should relax and enjoy now.
作者: hogwarts    時間: 15-5-11 13:22     標題: 回覆:poonseelai 的帖子

Thanks for the blessing, however, relax and enjoy are the two least things needed to be reminded for the young people.

作者: ANChan59    時間: 15-5-12 10:48     標題: 引用:Thanks+for+the+blessing,+however,+relax+

原帖由 hogwarts 於 15-05-11 發表
Thanks for the blessing, however, relax and enjoy are the two least things needed to be reminded for ...
All the best.

作者: hogwarts    時間: 15-5-15 12:05     標題: 回覆:ANChan59 的帖子

謝謝!

又發現一些有關修讀M1&2和入大學的統計數字。

在2013年,三大所收的DSE學生,有修M1或M2的超過百分之五十。

其中以UST比例最高為70%強,第四比例高的理大都超過40%。

教院、嶺南和公開大學就衹有少於百份之二十的DSE新生曾經修讀 M1&2。

希望對目標為三大的同學,有提示作用。

作者: ANChan59    時間: 15-5-15 13:37     標題: 引用:謝謝! 又發現一些有關修讀M1&2和入大學

原帖由 hogwarts 於 15-05-15 發表
謝謝!

肯修M1M2不單只數學能力,還有肯吃苦及吃虧,當然多大學鐘意!

科大主要是科技為主,收多些數學好的學生,都合理!

作者: pineapple0983    時間: 15-5-15 16:15

hogwarts 發表於 15-5-15 12:05
謝謝!

對!看一看點計分,就明白UST想收一些什麼樣的學生。『最強大腦』很多時文科都不強,特別是哪些搞科研的人。
教院、嶺大這些並沒有強的理科學系,報讀的多以文科生為主。
理科要讀上去,冇讀pure maths 真係會追得好辛苦架

作者: wongtingfung    時間: 15-5-18 19:11     標題: 回覆:pineapple0983 的帖子

作者: hogwarts    時間: 15-5-18 22:57     標題: 回覆:wongtingfung 的帖子

微積分如果有點數底,可以嘗試自己睇吓先。

有幾本日本的漫畫微積分,都好簡單易學。用來給孩子加點 fun.

作者: gwan    時間: 15-5-25 07:29

回覆 hogwarts 的帖子

謝謝你的分享,令我明白點解啲人肯化咁多時間去讀M1M2了。
作者: ANChan59    時間: 15-5-25 08:39

gwan 發表於 15-5-25 07:29

謝謝你的分享,令我明白點解啲人肯化咁多時間去讀M1M2了。 ...
讀開理科,教過理科及工科的都知道M1M2有價值,只是有班傻傻地的官員建議大學將數學打折,搞到不倫不類!

暫時未睇到後遺症,過多十年八年,學生數理水平下跌!國內學生最強是數理,我們不應自廢雙車!

作者: samsam123321    時間: 15-5-25 09:39

其實del
作者: LingChiBaBa    時間: 15-5-25 11:55

我囡暑假後升中三,打算今年暑假教佢M2。
作者: ANChan59    時間: 15-5-25 14:59     標題: 引用:我囡暑假後升中三,打算今年暑假教佢M2。

原帖由 LingChiBaBa 於 15-05-25 發表
我囡暑假後升中三,打算今年暑假教佢M2。
有能力,有時間,是好事!

作者: gwan    時間: 15-5-26 07:32

回覆 ANChan59 的帖子

阿仔小學時數學高分因小心,中學上了一間數理超强的男校,F1數他只有6或7字頭,但人地average是8X, 最高100,9X也大有人在,雖然他overall成績OK, 但相對數學就較弱,最近開始補數,希望有進步,Anchan有冇advice點幫個仔improve科數呢,他對Science好有興趣。Thanks!
作者: hogwarts    時間: 15-5-26 15:31     標題: 回覆:ANChan59 的帖子

So sad, both John Nash and his wife were killed in a car accident last Saturday.

Maths is beautiful.

作者: pineapple0983    時間: 15-5-26 17:43

hogwarts 發表於 15-5-26 15:31
So sad, both John Nash and his wife were killed in a car accident last Saturday.

Maths is beautiful ...
雖不能同年同月同日同地生,但能............
而且都食到八十幾,都未嘗不是一件浪漫的事~

作者: ANChan59    時間: 15-5-26 20:28     標題: 引用:Quote:hogwarts+發表於+15-5-26+15:31+So+s

原帖由 pineapple0983 於 15-05-26 發表
雖不能同年同月同日同地生,但能............
而且都食到八十幾,都未嘗不是一件浪漫的事~
...
Yes.

作者: fion6406    時間: 15-5-27 09:47

hogwarts 發表於 15-5-18 22:57
微積分如果有點數底,可以嘗試自己睇吓先。

有幾本日本的漫畫微積分,都好簡單易學。用來給孩子加點 fun.
請問是哪幾本日本?我在網上搜,搜到兩本:「漫畫微積分入門」作者: 岡部恒治、「世界第一簡單微積分」作者: 小島寬之。是這類嗎?
作者: pineapple0983    時間: 15-5-27 13:17

fion6406 發表於 15-5-27 09:47
請問是哪幾本日本?我在網上搜,搜到兩本:「漫畫微積分入門」作者: 岡部恒治、「世界第一簡單微積分」作者 ...
微積分並不難,多做練習大多能順利過骨。M2 較難的部份是 trigo。M2雖然難,但拿高grade不算難。
M1 最難是概率,識襟計數機好重要。題目有時好長,好複雜,多tricky,一get 錯勁易全題炒,拿高grade算難~
作者: hogwarts    時間: 15-5-27 13:45     標題: 回覆:fion6406 的帖子

幾年前買的書,在早前送走了並忘記書名了,記得是在天地和誠品買的。

作者: waiwai1224    時間: 15-5-28 23:54     標題: 回覆:數學 M1 M2

作者: Cecibmun    時間: 15-5-29 00:13     標題: 回覆:數學 M1 M2

快要揀科,頭痛中

作者: MariaTsui    時間: 15-6-4 11:13

囝囝對數學有興趣,打算F4選修M1,但學校本身沒有M2,請問有經驗的家長,可否外出補習學M2,然後自行報考DSE???

請問M2有否校本課程要遞交????

THANKS!!!
作者: 結結巴巴    時間: 15-6-4 11:46     標題: 回覆:MariaTsui 的帖子

m1和m2是數學的延伸部分,不是單獨成科,不能同時報考,只能報考m1或m2其中一樣。

作者: Teresa    時間: 15-6-4 12:14

hogwarts 發表於 15-5-10 19:24

利申:佢有修 M1,工作量真的很大,和讀多科沒有太 ...
多謝你分析.  其實呀仔同我都冇頭緒. 佢本身maths麻麻.
唔知點解間間學校都有同一現象.  家長會講揀科時D老師都話"要以興趣行先", 事實上, 只用"興趣"係會出事, 上到Jupus想揀既時候就會發現自己當年應該要揀某D科先可以讀到大學某D學科!!!

一句"興趣"而唔理現實係唔得架!

作者: polo819    時間: 15-6-4 12:29

回覆 Teresa 的帖子

絕對同意。
老師常說以興趣去選科,但偏偏學校會以學生的成績次序,去分配科目給同學。我見有成績不是很好的同學,最後都是分配一些沒人去讀的科目給同學⋯⋯如IT 和 Reglious and Moral.

作者: MariaTsui    時間: 15-6-4 14:27

結結巴巴 發表於 15-6-4 11:46
m1和m2是數學的延伸部分,不是單獨成科,不能同時報考,只能報考m1或m2其中一樣。

...

請問M1 和MATHS是否在DSE當一科計成績,類似中文和中國文學是一科計這樣
作者: 結結巴巴    時間: 15-6-4 20:29     標題: 回覆:MariaTsui 的帖子

首先,中國語文和中國文學是完全獨立的兩科,前者是必修科,後者是選修科。

數學則不同,雖然只是一科,但包含核心和延伸兩部分,而且分別有自己的分數;核心部分是必修的,而延伸部分是選修的;延伸部分又有兩種選擇,m1或m2。

以上是官方的定義,但有些院校將延伸部分的分數當作獨立一科看待,實際上學生用於延伸部分的時間以及其難度不亞於任何一科,所以很多時大家就將延伸部分當作一科來講,將 4+3x+m 講成八科。

作者: tintinlam    時間: 15-6-4 20:50

bobbytam88 發表於 15-4-22 23:33
數學 M1 M2 有冇幫助?

如兩者都不選,OK吗?
其實有M1/M2底對大學有好大好處, 無論讀咩科.  
作者: gwan    時間: 15-6-5 09:29

阿仔從未玩過奧數,雖然數學在進步中,但始終和數底好的同學有距離,現在F1開始追,你們覺得靠努力,M1/M2可以考得好嗎?
作者: Yauchung11    時間: 15-6-5 13:05     標題: 回覆:gwan 的帖子

作者: bmuimami    時間: 15-6-6 10:41     標題: 引用:回覆+Teresa+的帖子 絕對同意。+老師常說

原帖由 polo819 於 15-06-04 發表
回覆 Teresa 的帖子

絕對同意。
成績好揀先,好合理吖

作者: HEIHEI0602    時間: 15-6-6 14:34     標題: 回覆:hogwarts 的帖子

可否pm 的名给我啊?阿女现在中三。谢谢!

作者: michellehong    時間: 15-6-10 21:24

阿女今年中五,讀緊m2都幾開心,佢目標係要入dental或者labscience,不過見佢讀得幾好就無叫佢drop
作者: 我愛囝囝    時間: 15-6-16 17:37

作者: pen2012    時間: 15-6-17 13:37

請問M1 及M2的分別是什麼?
作者: 奥脫福    時間: 15-6-18 09:59

pen2012 發表於 15-6-17 13:37

請問M1 及M2的分別是什麼?
單元一(微積分與統計)著重統計和數學的應用。本單元是為在學科或職業上需要對數學,
尤其是對統計,有較廣闊和深入理解的學生而設。

單元二(代數與微積分)重視深入的數學內容。本單元是為日後選修數學或從事與數學有密
切關聯的專業的學生而設。

http://334.edb.hkedcity.net/doc/chi/curriculum/Math%20C&A%20Guide_updated_c.pdf

個人認為理科生(特別是修讀物理)應選修M2。

作者: 123WING    時間: 15-6-26 16:08

回覆 奥脫福 的帖子

M1 和 M2 大學各可以選那些種類學科?

作者: fion6406    時間: 15-6-26 17:10     標題: 引用:回覆+奥脫福+的帖子 M1+和+M2+大學各可以

原帖由 123WING 於 15-06-26 發表
回覆 奥脫福 的帖子

M1 和 M2 大學各可以選那些種類學科?
(試答,有錯請指正)就學習內容來講,m1 適合大學選修商科、經濟科的學生;m2 適合大學選修science 科、工程的學生。但就報讀大學來講,如果那一科對數學有要求的話,其中一個m 就可以(即m1 或m2 都得)。

作者: saiyeest    時間: 15-6-29 11:57

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: siucheung69    時間: 15-7-1 21:54     標題: 回覆:數學 M1 M2

作者: HELENNNN    時間: 15-7-3 17:00

想問下大家, 我囡囡數學可以攞到很高分 (80-90分), 但M2就不能攞到高分(有時剛剛合格) ,問題不知出在那裡,  是否要多做練習??

煩請賜教 !!  謝謝!!  

作者: youma    時間: 15-7-3 21:35

HELENNNN 發表於 15-7-3 17:00
想問下大家, 我囡囡數學可以攞到很高分 (80-90分), 但M2就不能攞到高分(有時剛剛合格) ,問題不知出在那 ...
好正常, 因m2比較艱深, 題目繁複, 很多時做唔完.

作者: pineapple0983    時間: 15-7-4 21:30

HELENNNN 發表於 15-7-3 17:00
想問下大家, 我囡囡數學可以攞到很高分 (80-90分), 但M2就不能攞到高分(有時剛剛合格) ,問題不知出在那 ...

就咁好難比意見.......要問阿女邊度攞唔到分。
事實上有d學校會出d無有咁深的題目來拔尖,唔好話攞高分,合格已經好難。以DSE計,M2舊年攞六十五已經是 5,七十六分是5*,八十六分是5**。
建議如果學校老師改善唔到,就要搵出面人幫手搵原因,然後針對性操練。
DSE數學 (core部份):79% 是 5,87% 是 5*,5** 要 92%!

作者: saiyeest    時間: 15-7-5 13:40

M1, M2 係比數學難,但讀M1, M2對大學選科有利。
作者: hw1115    時間: 15-7-5 15:11     標題: 回覆:pineapple0983 的帖子

请問去那里找這些資料?还有其他科吗?

作者: saiyeest    時間: 15-7-5 18:36

M1 M2不是數學叻就能取高分!好彩阿囝搵到好老師。
作者: dse2017    時間: 15-7-6 22:38

作者: 小妮子    時間: 15-7-7 16:33

阿仔有修M2,以而家成績都算唔錯,就黎升中五,嚟緊要計下分,睇下選邊間大學修邊科...
作者: Markmok    時間: 15-7-8 21:21

你們可以到各大學的網站看看他們的收生資料
作者: kongchiki    時間: 15-7-20 17:24     標題: 回覆:HELENNNN 的帖子

作者: 以斯帖    時間: 15-7-22 22:03     標題: 引用:聽我仔說,m1較core複雜,學校老師只能在堂

原帖由 kongchiki 於 15-07-20 發表
聽我仔說,m1較core複雜,學校老師只能在堂上教concept,但沒時間做在練習,他上課聽時以為是明白了,但回 ...
我囝出年開始讀M1,請問邊間有M1操數班?

作者: hw1115    時間: 15-7-23 11:01     標題: 回覆:以斯帖 的帖子

想八卦佢仲選修咩科?

作者: connielam    時間: 15-7-24 13:43

your advice and the link you provide are really useful
作者: connielam    時間: 15-7-24 13:49

回覆 MariaTsui 的帖子

M1即是當年的ADVANCED MATH (include STATISTIC),M2即是PURE MATH。

作者: fion6406    時間: 15-7-24 14:17

connielam 發表於 15-7-24 13:49
回覆 MariaTsui 的帖子

M1即是當年的ADVANCED MATH (include STATISTIC),M2即是PURE MATH。

Advanced Maths ? 定 Applied Maths ? (Sorry,我老餅,當年考 A level 時都未有 Jupas ,當年A level 無指定要考中文,A level 的 Maths 只有 Pure Maths 及 Applied Maths)  

還有以前所有理科生會考絕大部份會讀會考的 Additional Maths 呢?與現在DSE 的Maths/M1/M2 點對比?
見過有人話做埋會考的 Maths past paper 可應付 8、9成 DSE 的 Maths卷,咁我理解 DSE 餘下的一兩成 Maths 範圍是 屬於以前部份的 Additional Maths 。

作者: credit9999    時間: 15-7-30 15:00     標題: 回覆:數學 M1 M2

What is M1, M2?

作者: Markmok    時間: 15-8-28 23:06

回覆 credit9999 的帖子

MATHEMATICS Extended Part Module 1 和 MATHEMATICS Extended Part Module 2
作者: samsam123321    時間: 15-8-29 12:04

其實讀唔到補都係補唔到,以我個人意見,要數學有92分,m2 有86分,點會係讀唔惦去找補習班的人會拿到的分數丫。跟本係愛數學愛讀書的人先會拿到的分數。
作者: Acatmom    時間: 15-8-29 13:02     標題: 引用:阿仔而家讀緊+F4+選修+M2+另因佢對數學好有

原帖由 CPW628 於 15-04-30 發表
阿仔而家讀緊 F4 選修 M2 另因佢對數學好有興趣 自修 M1 及要求去讀奧數 我自從小學比佢去而家間補習社後  ...
我都想了解下先,可否提供參考。因為小兒小學一直冇補開,想升到中學都係有些輔助好一些。

作者: laumummy    時間: 15-9-3 01:00     標題: 回覆:數學 M1 M2

請問大家那裏補M2好呀?請pm, 道謝!

作者: Stillgood2    時間: 15-9-12 13:26

細囝,自修同補習緊M2。佢話OK。都明明哋!
作者: Kittymummy    時間: 15-9-22 22:46     標題: 回覆:數學 M1 M2

亞女讀緊M2 (中四),現階段還ok.
一題M2題目,要寫成頁紙.

作者: hogwarts    時間: 15-9-23 20:48     標題: 引用:亞女讀緊M2+(中四),現階段還ok. 一題M2題

原帖由 Kittymummy 於 15-09-22 發表
亞女讀緊M2 (中四),現階段還ok.
一題M2題目,要寫成頁紙.
有些題目,答案會多過一頁紙,但是有D答案衹是要三四行,卻可能是全張卷最難的一條數。

作者: Kittymummy    時間: 15-9-23 23:51     標題: 引用:Quote:原帖由+Kittymummy+於+15-09-22+發表

原帖由 hogwarts 於 15-09-23 發表
有些題目,答案會多過一頁紙,但是有D答案衹是要三四行,卻可能是全張卷最難的一條數。

...
只係岩岩開始咋,佢本身好鍾意計代數. 但我同佢講左如果攪吾掂太辛苦就drop 左佢.

作者: hogwarts    時間: 15-9-24 07:36     標題: 引用:Quote:原帖由+hogwarts+於+15-09-23+發表有

原帖由 Kittymummy 於 15-09-23 發表
只係岩岩開始咋,佢本身好鍾意計代數. 但我同佢講左如果攪吾掂太辛苦就drop 左佢.

...
數學其實和打機有個共通之處,是不斷挑戰不同關口,解通一條難的數題,感覺可以像 KO 一個大 boss。

有這樣的覚悟,數學成績好就不是夢了。

作者: pineapple0983    時間: 15-9-24 12:17

M2最難是trigo 和 vector
但攞高grade就易過 core和M1
作者: cow    時間: 15-9-24 13:17

pineapple0983 發表於 15-9-24 12:17
M2最難是trigo 和 vector
但攞高grade就易過 core和M1
不同意M2攞高grade易過core同M1
作者: Kittymummy    時間: 15-9-25 19:55     標題: 引用:Quote:原帖由+Kittymummy+於+15-09-23+發表

原帖由 hogwarts 於 15-09-24 發表
數學其實和打機有個共通之處,是不斷挑戰不同關口,解通一條難的數題,感覺可以像 KO 一個大 boss。

有這 ...
Exactly, 我亞女就係話每當Ko 一條問題時,佢會好有滿足感. (不過佢吾打機的),我希望當課程越來越深時,佢仍然有呢種毅力同精神啦。畢竟m2 學左係對佢有幫助的.

作者: 杰杰媽媽    時間: 15-9-29 23:41     標題: 回覆:數學 M1 M2

反而我覺得 vector好易,跟 format計

作者: tropius    時間: 15-10-9 16:23

cow 發表於 15-9-24 13:17
不同意M2攞高grade易過core同M1
"M2攞高grade易過M1"據數據是事實
作者: cow    時間: 15-10-9 18:49

易唔易攞高分唔係單睇百份比就可以。

core maths 攞5+百分比低過m1m2好多但core攞高分易過m1m2. 2015年有9574人考core同mm1/m2,他們當中
core 862人5** 1838人5*
m1m2 308人5** 1113人5*
core攞5**差不多係m1m2嘅3倍

2015 DSE 5+
組合科學 生物、化學 2.8%
組合科學 生物、物理 5.7%
組合科學 化學、物理 3.1%
綜合科學 4.1%
物理 27.1%
化學 26.2%
生物 18.7%
是否物理,化學,生物較組合科學,綜合科學易攞高分? 當然唔係!
作者: jackymammy    時間: 15-10-9 22:20

回覆 小妮子 的帖子

請問應該點樣計分㗎?請多多指教!
作者: cow    時間: 15-10-9 22:52

jackymammy 發表於 15-10-9 22:20
回覆 小妮子 的帖子

請問應該點樣計分㗎?請多多指教!
每科每年幾多分攞乜野grade都唔同,坊間有啲統計可作參考。
作者: jackymammy    時間: 15-10-9 23:25

回覆 cow 的帖子

坊間有D统計係邊度可以睇到吖?唔該!
作者: cow    時間: 15-10-9 23:55

回覆 jackymammy 的帖子

http://lsforum.net/board/forum-144-1.html
作者: pineapple0983    時間: 15-10-11 12:30

cow 發表於 15-10-9 18:49
易唔易攞高分唔係單睇百份比就可以。

core maths 攞5+百分比低過m1m2好多但core攞高分易過m1m2. 2015年有9 ...
又係度誤導人......
一年考DSE core 有67,226人,考m1+m2據你講共有9,547人。即是這9,547人是既考core又考m1/m2的人。單考core的有(67,226-9547) ~57,000人。
按照你講法 core 咁易攞高分就不要報 m1/m2了,單考 core就夠,這樣,小朋友就是57,000 人中的一人!在這群人中,考高分 5+ 的百分比是多少?是很細%!
相反,如果小朋友報考m1/m2,就屬於這9,547 人中的一人,其中考m2 的人要比 m1 的人稍多。在這群人中,的確是如你所言,考取 core 易攞高分。原因是這群人中,有些數學能力本來就較好,所以有能力take埋 m1/m2;另一些是因為學習m1/m2的過程中把自己的數學(core)能力也一併提高了。可以這樣介定,這9,547 人是數學的「資優」生!
但是,如果聽你講,core咁易高分,就不會報m1/m2,即是是屬於57,000人中的一人,根據你的邏輯,仲難攞高分!因為高grade都給資優生拿了大部份!
仲有,cut off 疑問你都未答我,究竟一份卷攞 65% (M2的5 級)容易啲,定 79.2%(core的5 級)容易啲?

作者: pineapple0983    時間: 15-10-11 12:41

有 QC/SPCC/DBS 的學生同人講,入大學好易之嘛,基本上我地冇咩人入唔到過喎~
你入到這些學校咪可以講衣番話囉!
作者: cow    時間: 15-10-11 14:57

2015年HKDSE有9578人考core同mm1/m2,他們當中
core 5+ 有5284人(55.2%)
m1/m2 5+ 有3488人(36.4%)

如2015年M2同core5級的cut-off mark係65%同79.2%,
對這群數學比較資優的學生(M12學生)來說, core攞79.2%.較M2攞65%容易, 因有core 5+ 有5284人(55.2%), m2 5+ 只有(40.2%).

如無其他數據, 兩份不同的卷, 那份卷易攞幾多%是無關係的, 不能說A卷攞50%易過B卷攞90%.

9578(M12學生)對67,226(core)是14%, 不算少. 係統計學來說
Population = 67226
Sample size =9578
Margin error = 1.22%
Confidence level = 99%

M12學生數學上是比較資優, 為何單考core? 當然兩科都考, 除非core同m1/m2只可選一科.

如果所有考core的學生都考m2, m2 5+ 的cut-off mark無變, m2 5+ 的%就會大大降低, 不會是現在的40.2%. 一定會少過現在core的14.5%.
作者: Feimum    時間: 15-10-11 16:32     標題: 回覆:cow 的帖子

最好的是M2 是免費的

作者: hogwarts    時間: 15-10-12 08:16     標題: 回覆:Feimum 的帖子

分享一個同學考 M1 前的 fb 文字,給所有 M1/2 挑戰者:

應該係過去1年半最花心思嘅一科。
中五先開始讀,讀咗年半就上場考,好無實在感之餘,其實對咗年半真係有啲不捨。
讀咗年半,雖然啲calculus仲係一鑊泡,而且真係花頗多時間去 familiarize 一個新科, 但總算係有堅持到唔drop科,響高中為自己開拓一個新嘅領域。
聽日最後一科筆試,都係我咁多份筆試入面讀得最短時間的一科,時間雖短,但印象最深,有過悔恨又有過驚喜,希望聽日收個好尾。
M1, to me is not any extension of maths.
It is a subject alone.
It is Statistics, a branch of science which involves maths as the tools.
Glad to have picked such a subject.

Enjoy the last 2.5 hrs tomorrow :)

作者: pineapple0983    時間: 15-10-13 10:44

cow 發表於 15-10-11 14:57
2015年HKDSE有9578人考core同mm1/m2,他們當中
core 5+ 有5284人(55.2%)
m1/m2 5+ 有3488人(36.4%)
這9,578人不是由67,226人中隨機抽出,而是篩選出來的,是一批數學能力較高/有興趣讀m1/m2數的「數學資優生」,根本不能代表全部人!
連採集樣本的方法都錯,無論用咩方法計,結果有咩可能啱?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5