教育王國

標題: 教女教到好沮喪 [打印本頁]

作者: mlca1314    時間: 15-4-15 01:54     標題: 教女教到好沮喪

呢輪敎女數學教到好沮喪,教極都話吾明吾識,唉~~~

作者: Charlotte_mom    時間: 15-4-15 07:47     標題: 引用:呢輪敎女數學教到好沮喪,教極都話吾明吾識

原帖由 mlca1314 於 15-04-15 發表
有d女仔係數感差,急唔黎。數學好衰,唔識會一路積上去。要由底清起,講解多幾次,做多d練習令佢上心,至可以再學新野,否則挫敗感仲大。如果自問教到火滾,外判啦唔好傷感情(經驗之談,我湊到個女而家中三,教佢同教我仔係完全兩回事,完全了解無得急)

作者: sumyau1012    時間: 15-4-15 07:47     標題: 回覆:mlca1314 的帖子

💪

作者: mimics218    時間: 15-4-15 08:19

作者: little_yolky    時間: 15-4-15 08:28

mlca1314 發表於 15-4-15 01:54
你教到沮喪都已經好溫柔敦厚了, 我教到火滾。

噚晚有條文字題, 題目開頭已經話超市買兩件貨平$2。咁阿媽買咗兩件, 問要俾幾多錢。佢唔記得減兩蚊。我已經唔出聲, 用筆劃住「買兩件貨平$2」, 再响題目度打交叉表示計錯咗, 咁佢望下, 跟手就問:即係點計呀。即時扯火, 腦都唔用, 鬧咗兩句, 即刻識計, 仲要喊晒話我衰, 鬧人, 佢又唔諗下自己唔用腦袋

作者: mlca1314    時間: 15-4-15 08:32     標題: 回覆:教女教到好沮喪

謝謝大家的鼓勵!

作者: mlca1314    時間: 15-4-15 08:36     標題: 回覆:教女教到好沮喪

好彩有呢個平台呻下,依家搵緊補習老師,我仲有個大女,我一對二實在好吃力,顧此失彼,學校又教得好快好急,好彩我細女算合作,做完功課肯坐定定溫數,可能係我教的方法有問題,教極佢都吾明,真係好氣餒,甚至失眠

作者: gwan    時間: 15-4-15 08:59

如果經濟負擔得起,外判啦。
我崖咗好耐,最終外判了,自問脾氣也好多了,亦冇甘易傷母子感情。
作者: MrBeast    時間: 15-4-15 09:14

little_yolky 發表於 15-4-15 08:28

噚晚有條文字題, 題目開頭已經話超市買兩件貨平$2。咁阿媽買 ...
咪係,都唔知邊個出呢d題,除非經常帶細路去shopping, 又中意買特價貨,唔係都好難expect 小朋友relate 到,睇唔到真係唔好怪佢
作者: kayi0556    時間: 15-4-15 09:20

回覆 mlca1314 的帖子

依家小學d野相比我地以前真係難左好多, 我大囡小一時都激到人都顛, 最尾頂唔順外判, 我放工返屋企可以同呀囡睇下書玩下, 我冇乜點理學業野, 大家感情好左好多, 有時為保關係, 真係要洗d錢

作者: wan_sosin    時間: 15-4-15 09:33     標題: 引用:Quote:mlca1314+發表於+15-4-15+01:54+呢輪

原帖由 little_yolky 於 15-04-15 發表

噚晚有條文字題, 題目開頭已經話超市買兩件貨平$2。咁阿媽買 ...
你唔好咁激,通常呢類題目,我會用生活例子教,我仔鍾意超人,我會話,媽媽買兩個超人比你,但每個平2蚊,咁要比幾多,我仔聽到超人即刻識計!我用佢鍾意嘅人或事情代入去,我仔通常都會攞返個腦出嚟用!
不過人人唔同,再試下搵方法教!

作者: mlca1314    時間: 15-4-15 10:03     標題: 回覆:教女教到好沮喪

我是ftm,有時覺得自己好無用,已經無做野,仍搞吾掂兩個女

作者: JJDBB    時間: 15-4-15 10:08     標題: 引用:好彩有呢個平台呻下,依家搵緊補習老師,我

好彩有呢個平台呻下,依家搵緊補習老師,我仲有個大女,我一對二實在好吃力,顧此失彼,學校又教得好快好急 ...
我覺得初小,揾間好嘅補習,如果唔系,專科補數。但點都好,自己都要時時問佢有冇地方唔明,因為數學千萬别類積太多,怕跟唔上便会無兴趣,真系教完一課就要清左唔識果D,我知好多School系會考番以前学嘅野。另外,就是陪養小朋友"自己知自己事",意思系由初初時比4佢知佢自己边一處弱,初小時,我家小朋友知自己減數常忘了借位,於是自己找人出題,又或者補社印了練習,他自己又印一份留底,到考試,測驗做番。

作者: mlca1314    時間: 15-4-15 10:17     標題: 回覆:JJDBB 的帖子

謝謝分享

作者: JJDBB    時間: 15-4-15 10:19     標題: 引用:我是ftm,有時覺得自己好無用,已經無做野

邊有咁易呀,你对住佢地都是從她們身上学習。好多事情,情緒……都要處理。有時,我們自己都未能處理得到自己滿意,當我唔開心(為孩子),我先生告訴我,出發点是為孩子著想已足夠了,加油吧!。時間過得好快!可以珍惜為她們做的,也就努力做!

作者: Olympian    時間: 15-4-15 10:40     標題: 引用:呢輪敎女數學教到好沮喪,教極都話吾明吾識

我個仔又係咁,6歲半了。一做數就神志不清。好多次做MC題,唔識做,我教到連答案都計了出來,只要求他圈返個字母,但佢依然問:答案係咩呀?佢一做文字題個腦就熄機。

又有一次我問佢,如果每天比一蚊你,一星期後你有幾多錢?已提佢一星期有7日。佢都唔識答,隔離有個小朋友似5歲,即刻答到7蚊。

但佢又中意上珠心算喎,雖然每次做珠心算功課都會發小脾氣,叫佢唔好再上佢又唔肯。

我諗人地教佢,佢就冇熄機囉……

作者: mlca1314    時間: 15-4-15 10:53     標題: 回覆:JJDBB 的帖子

你先生實在太好,我個件只會潑我冷水

作者: MASAYA    時間: 15-4-15 10:58

MrBeast 發表於 15-4-15 09:14
咪係,都唔知邊個出呢d題,除非經常帶細路去shopping, 又中意買特價貨,唔係都好難expect 小朋友relate 到 ...
其實我鍾意呢d生活化既題目,數感唔好既小朋友,計得多算式就識計都可能只係記得答案,10以內加減有幾多變化,上到100或1000或10000其實咪又係個d數
生活化文字題可以學到應用,呢個應該先係學習既目的,識計數同識應用有不同意義,以前我地好多都會跟阿爸阿媽出街買野,而家生活方便,尤其電子貨幣 (即八達通類) 出現後,有冇機會好睇父母有冇把握

作者: Charlotte_mom    時間: 15-4-15 11:15

開左機, 可以慢慢講

我女係數學白痴, 由細教到佢大, 真係扯晒火, 勁straight forward都還好, 稍為轉小小彎已經kick住, 玩高階思維死得更快
弊在佢學校最鐘意玩高階思維, d問題tricky過晒坊間所有練習 (唔係深架, 古惑lor)

學完周界, 有條問題: 如果四方型a周界16cm, 四方型b邊長比四方型a多1/4, 咁四方型b周界係幾多, 我女就死緊......
你問佢....咁16周界, 邊長幾多呀, 佢又識答我4; 咁4多1/4即係幾多呀, 佢話5, 咁邊長5, 周界幾多呀?
我女"叮"一聲: 啊! 周界即係20!!

呢條問題, 如果俾我仔做, 佢應該係對眼碌2碌就有答案了

呢D咪就係天資LOR! 個天好公平嘅, 我個仔其實問題多多, 呢方面就鬼咁醒

所以如果因為咁而鬧細路, 佢地都好慘, 你估佢地唔想叻叻咩, 咁真係理解唔到嘛

所以基本功一定要扎實, 有D似公文concept, 基本野唔駛經大腦已經有答案, 咁高層次野要解決得到

加油吧! 私補小學一般都係120-150左右, 唸唸佢啦

作者: wan_sosin    時間: 15-4-15 11:19

MrBeast 發表於 15-4-15 09:14
咪係,都唔知邊個出呢d題,除非經常帶細路去shopping, 又中意買特價貨,唔係都好難expect 小朋友relate 到 ...

你講我呀?我就係成日帶個仔去買嘢,我呢D無姐姐嘅 FTM當然要帶埋個仔去買餸,仲最鍾意搵特價嘢買,所以窮養係好架,我仔買嘢就會識計數,同埋知菜係用斤來計,我諗而家小朋友好多唔知街市用嘅單位.

小朋友接觸社會多D,對學習係有幫助,之前幼稚園我仔個班主任都同我講,我哋帶得多個仔去唔同地方,佢係學到多D唔同嘅嘢,唔洗只去主題公園,我早個星期先同個仔去睇屋宇署展覽,個仔就用來寫週記了.

作者: HaYi    時間: 15-4-15 11:30

不過我見而家好多2,3線官津小學都數教快一年,  小二教份數都OK, 只是去到需要做份數約數等同埋份數的文字題, 真係怕怕, 不知為咩..  
作者: JJDBB    時間: 15-4-15 11:38     標題: 引用:不過我見而家好多2,3線官津小學都數教快一

原帖由 HaYi 於 15-04-15 發表
不過我見而家好多2,3線官津小學都數教快一年,  小二教份數都OK, 只是去到需要做份數約數等同埋份數的文字題 ...
有時選校真系要諗下究竟間学校為咩要谷D学生,教快個底打得唔好仲死,預左D学生出面預先讀左先?谷学生為了TSA成績?派中学位多DBand one生?

作者: little_yolky    時間: 15-4-15 11:47

JJDBB 發表於 15-4-15 10:19
邊有咁易呀,你对住佢地都是從她們身上学習。好多事情,情緒……都要處理。有時,我們自己都未能處理得到自 ...
响孩子身上學習呢句好真, 我近排有一個體會。

話說C6其中一科考試唔合格, 要re-take, 我心裡面已經講咗18個字既粗口, 因為一來嘥時間, 二來又要俾過學費。但老細(都識C6)叫我唔好鬧佢, 安慰下佢啦。咁我放工就買咗個芝士蛋糕。

我家好少吃蛋糕, 細囡見到就問有咩事慶祝。我就回答話:唔係慶祝, 係爸爸考試唔合格, 我哋安慰佢, 鼓勵佢下次努力D, 可以合格。
以上係我盡最大既努力, 諗到安慰人既方法同說話了。

精彩既嚟喇, 大囡即刻話:爸爸上次攞D, 今次攞F, 加埋係E, 所以爸爸係合格既。
我話考試要次次計分, 唔可以拉埋D分計, 所以爸爸今次係唔合格
其實大囡早就知爸爸唔合格, 諗緊嘢想安慰爸爸, 等佢feel better。
大囡跟住就話:其實爸爸好叻, 因為我哋個個都唔識日文, 得佢一個識, 所以爸爸係好叻既。

我頓時五體投地, 真心誠意地第一次佩服大囡, 點解可以諗得出咁既安慰說話, 居然可以咁溫柔。真係人有唔同既才能, 諗得出讚美人說話既, 仲要係考試唔合格既人, 都真係一種才能。我要好好學習。

作者: little_yolky    時間: 15-4-15 12:16

MASAYA  今晚再買個蛋糕,拜師啦   發表於 28 秒前

佢個水平實在太高了, 我真係怕我有生之年都學唔會。
作者: MrBeast    時間: 15-4-15 12:24

MASAYA 發表於 15-4-15 10:58
其實我鍾意呢d生活化既題目,數感唔好既小朋友,計得多算式就識計都可能只係記得答案,10以內加減有幾多變 ...
原則上我係同意,但實際上不是ftm 個d就未必生活化,不過當然事在人為,有時我都會特登帶一袋散銀走落超市買一兩件野
作者: mlca1314    時間: 15-4-15 13:19     標題: 回覆:little_yolky 的帖子

你大女真係好叻👍👍👍

作者: 豬婆    時間: 15-4-15 13:29

Same case..... 我教亞囡真係教到就黎發顛,連細佬(K3)都識嘅數佢(P2)竟然諗極都答唔出,有時真係嬲到想大巴大巴車佢
作者: skkeung    時間: 15-4-15 13:33     標題: 引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+15-04-15+發

原帖由 wan_sosin 於 15-04-15 發表
你唔好咁激,通常呢類題目,我會用生活例子教,我仔鍾意超人,我會話,媽媽買兩個超人比你,但每個平2蚊, ...

作者: Jane1983    時間: 15-4-15 13:37

回覆 豬婆 的帖子

佢咁樣,應該係熄咗機,吾係蠢或者懶。抖一陣、隔一陣,換個方法再慢慢教。
長期鬥爭,吾好太勞氣。

作者: Charlotte_mom    時間: 15-4-15 13:50

Jane1983 發表於 15-4-15 13:37
回覆 豬婆 的帖子

佢咁樣,應該係熄咗機,吾係蠢或者懶。抖一陣、隔一陣,換個方法再慢慢教。
有次聽曾繁光醫生講座, 佢話, 有咩事, 第一件事做咩呀, 開雪櫃筆雪糕先, 一人一杯, 點解呀, 用黎降火丫嘛

作者: skkeung    時間: 15-4-15 14:06     標題: 引用:不過我見而家好多2,3線官津小學都數教快一

原帖由 HaYi 於 15-04-15 發表
不過我見而家好多2,3線官津小學都數教快一年,  小二教份數都OK, 只是去到需要做份數約數等同埋份數的文字題 ...
小二教份數?

作者: mms_north    時間: 15-4-15 15:02

教小朋友真係小D EQ都爆炸,有時真係唔知佢點解唔明,可能好似大家講既熄左機...

教極都唔明既時候我就停一停,唔好因為趕做其他功課,趕上床瞓覺就繼續教,咁一定攪到你好火,佢亦繼續收唔到, Charlotte_mom 所講, 一定要降下火先再繼續
作者: Jane1983    時間: 15-4-15 16:26

回覆 Charlotte_mom 的帖子

係ga,食杯雪糕再傾。
小朋友吾係呢樣,就係果樣,慢慢來。

作者: brother4    時間: 15-4-15 17:58     標題: 回覆:教女教到好沮喪

補習好看夾唔夾到,我的難夾,如數教得不快,可由淺做起,待孩子有信心,才會肯用力去做,但數教得快,就難教,

作者: MrBeast    時間: 15-4-15 19:11

Jane1983 發表於 15-4-15 13:37
回覆 豬婆 的帖子

同意,大多港童都係唔夠訓,既然教極唔明倒不如去訓個靚覺罷了。
作者: brother4    時間: 15-4-15 19:19     標題: 回覆:教女教到好沮喪

講得好,放學回家,己很倦,又要做功課默書備課,日日如事,大人都朋友教試回家少睡一會後才開始,效果不錯。

作者: under_the_tree    時間: 15-4-15 19:20     標題: 引用:Quote:原帖由+mlca1314+於+15-04-15+發表呢

原帖由 Charlotte_mom 於 15-04-15 發表
有d女仔係數感差,急唔黎。數學好衰,唔識會一路積上去。要由底清起,講解多幾次,做多d練習令佢上心,至可 ...
Agree. same case. seek help

作者: annie40    時間: 15-4-15 20:41

回覆 mlca1314 的帖子

每個人的才華都唔同,肯做ftm,已經是很有勇氣了,唔好因為是ftm而增加對自己的壓力。
呢處個個都是一路做,一路學,總之要記得釋放情緒,即時解決不了的事,自嘲一番,發揮點幽默,當下認為的大件事,等會兒接受了事實,原來都唔系絕路啫!

作者: IloveJJ    時間: 15-4-15 21:37     標題: 回覆:教女教到好沮喪

作者: dunbinex    時間: 15-4-15 22:23     標題: 引用:Quote:mlca1314+發表於+15-4-15+01:54+呢輪

作者: nayeliyan    時間: 15-4-15 22:45     標題: 回覆:教女教到好沮喪

教功課真係好辛苦 搞到交係好差 日日教日日罵 !仲要細妹喺度噪住 完全係癲狂症

作者: little_yolky    時間: 15-4-16 08:21

nayeliyan 發表於 15-4-15 22:45
教功課真係好辛苦 搞到交係好差 日日教日日罵 !仲要細妹喺度噪住 完全係癲狂症

...
真係辛苦, 好彩我哋妹妹好醒, 見勢色唔對, 即刻閃人, 唔好被殃及池魚。我剩係教數學專科都搞到血壓高, 真係難為要教全科既媽咪。

BTW, 唔知點解, 响EK好少聽聞教小朋友功課教到發顛既爸爸, 各位爸爸可唔可以傳授好脾氣秘技。

作者: Charlotte_mom    時間: 15-4-16 08:46     標題: 引用:Quote:nayeliyan+發表於+15-4-15+22:45+教

原帖由 little_yolky 於 15-04-16 發表
真係辛苦, 好彩我哋妹妹好醒, 見勢色唔對, 即刻閃人, 唔好被殃及池魚。我剩係教數學專科都搞到血壓高, 真係 ...
講開爸爸教數,仲好笑。身邊家長daddy 不少專業人士,工程師、醫生等。有個工程師爸爸,某日自告奮勇去教個女數,媽媽已經拎定花生等睇戲。果然不過一陣時間,個爸好frustrated:你都唔明。個女亦唔客氣呀,答佢一句:你根本都唔明點解我唔明!!!事不關己,媽媽匿埋一邊笑到傻左

作者: little_yolky    時間: 15-4-16 08:50

媽媽已經拎定花生等睇戲  <====== 呢句好衰

我家爸爸已經被我禁止教阿女功課。話說阿女小一時有TSA數, 教極唔識, 免自己發火, 唔教, 去煮飯。隔一陣, 阿女好開心走嚟同我講:媽咪, 我終於識計喇, 我個答案同爸爸個答案一樣的。我再望一下, 真係發瘟, 計錯數, 爸爸D數學水平同阿囡一樣。

作者: Charlotte_mom    時間: 15-4-16 09:52

little_yolky 發表於 15-4-16 08:50
媽媽已經拎定花生等睇戲
我在公司笑左出黎

個女幼稚園時, 有日我約左朋友食飯, 叫隻佬幫我睇佢做晒D功課姐(我女會自己做, 不過有時要跟)
結果第2日派返黎, (真係要搵返個舊版粗口公仔出黎至得), 5個連線姐, 做3個就咁交左出去; 我慶過辣雞, 對住我老公吼叫: 你又話做晒?! 最犀利係我老公轉頭望住個女: 你又話俾我知做晒?!

零壓力之下, 層次果然唔同, 功課於佢地彷如浮雲~~

作者: IloveJJ    時間: 15-4-16 10:05     標題: 引用:+本帖最後由+little_yolky+於+15-4-16+08:5

作者: 小時了了    時間: 15-4-16 10:22

Charlotte_mom 發表於 15-4-16 08:46
講開爸爸教數,仲好笑。身邊家長daddy 不少專業人士,工程師、醫生等。有個工程師爸爸,某日自告奮勇去教個 ...

既然大家講緊 C6 教數, 咁我又分享小小2年前阿女小三第一學期測驗前, C6 只係頂更1日幫女溫數學事情如下:

話說當日星期六中午C6及阿女已到我娘家村屋屋企溫書(因為我自己當時去了中學聽簡介會), 當完了簡介會後我打電話俾C6, 平日溫文儒雅嘅C6, 竟然係電話筒轉來"咆哮"嘅聲音, 大大聲同我講要阿女"罰留堂", 要係婆婆家食埋晚飯, 改正返晒啲數先至准走. 當時我聽到 C6 咁講, 真係笑晒口, 我好心涼咁講你只你頂更1日就咁燥及勞氣, 枉我係每晚都係咁, 另加要打理家頭細務..........下刪千萬辛酸字

作者: MASAYA    時間: 15-4-16 10:49

Charlotte_mom 發表於 15-4-16 08:46
講開爸爸教數,仲好笑。身邊家長daddy 不少專業人士,工程師、醫生等。有個工程師爸爸,某日自告奮勇去教個 ...
個答案呢度搵度:你根本都唔明點解我唔明!!!
我思想幼稚,所以我好明小朋友思維,我女點解唔明我好清楚,教數,教一次唔明,我試幾個方法幾個比喻幾個角度,唔明,fine,第二晚再試,都唔明,等老師教,呢個情況出現好多次,通常老師教完就會明,原因可能係我搵唔到0岩佢既方法,可能係之前未到時候教,可能係同一個問題我廣泛地講左好多情況,到老師教就全部連埋一齊

如果教0個位以高角度思考,小朋友唔明好正常,踎低同佢地一個角度,好多事都會變得容易解決

作者: little_yolky    時間: 15-4-16 11:10

Charlotte_mom 發表於 15-4-16 09:52
我在公司笑左出黎

個女幼稚園時, 有日我約左朋友食飯, 叫隻佬幫我睇佢做 ...
果次慘都爸爸同阿囡左一個, 右一個, 同時要教番佢哋小一TSA。好彩爸爸一講就明, 但阿囡似乎唔多明。結果都係爸爸勝一疇

仲有一次, 小二上學期, 題目話一班小朋友玩兵捉賊, 7個躲埋咗, 5個响外面追跑, 當時一共有幾多小朋友玩, 仲有埋張圖, 阿囡答12個, 咁緊係錯啦, 最經典係爸爸問:乜唔係12個咩, 點解錯!!!!!!!我只有好無奈地答:仲有負責捉人果個細路呢,兩爸囡一齊同聲:係喎!

作者: wan_sosin    時間: 15-4-16 11:35

little_yolky 發表於 15-4-16 11:10
果次慘都爸爸同阿囡左一個, 右一個, 同時要教番佢哋小一TSA。好彩爸爸一講就明, 但阿囡似乎唔多明。結果都 ...
我老公都係唔多教到我仔D數,最好笑係,如果比佢教,教教下一係叫個仔再嚟問下我啱唔啱,一係我老公自己嚟問我功課,我要教我老公,等佢再教個仔.我老公係文科人,叫佢講中文中史就得,尤其代數,連佢自己都唔多明.不過我都唔係好明,小一嘅題目會有代數,好在我代數唔差.

作者: wan_sosin    時間: 15-4-16 11:43

小時了了 發表於 15-4-16 10:22
既然大家講緊 C6 教數, 咁我又分享小小2年前阿女小三第一學期測驗前, C6 只係頂更1日幫女溫數學事情如下:
...
男人發起癲都唔弱過女人,最好笑罰留堂!

教小朋友好唔容易,有時我叫我老公教個仔,我會講埋個方法佢聽點樣去教,叫佢跟住嚟教.

作者: nofrills    時間: 15-4-16 12:04

little_yolky 發表於 15-4-16 11:10
仲有一次, 小二上學期, 題目話一班小朋友玩兵捉賊, 7個躲埋咗, 5個响外面追跑, 當時一共有幾多小朋友玩, 仲有埋張圖, 阿囡答12個, 咁緊係錯啦, 最經典係爸爸問:乜唔係12個咩, 點解錯!!!!!!!我只有好無奈地答:仲有負責捉人果個細路呢,兩爸囡一齊同聲:係喎!
題目:一班小朋友玩兵捉賊, 7個躲埋咗, 5個响外面追跑, 當時一共有幾多小朋友玩

我覺得答12個冇問題禾! 5個入面必定已經包括人捉果個,如果唔係點解要?

作者: little_yolky    時間: 15-4-16 12:09

nofrills 發表於 15-4-16 12:04
題目:一班小朋友玩兵捉賊, 7個躲埋咗, 5個响外面追跑, 當時一共有幾多小朋友玩

我覺得答12個冇問題禾! 5個 ...
反正張圖入面係有13個人, 同埋, 小學跟model answer, 無得講的。
作者: 1234ats    時間: 15-4-16 13:26

Charlotte_mom
開左機, 可以慢慢講

我女係數學白痴, 由細教到佢大, 真係扯晒火, 勁straight forward都還好, 稍為轉小小彎已經kick住, 玩高階思維死得更快
弊在佢學校最鐘意玩高階思維 , d問題tricky過晒坊間所有練習 (唔係深架, 古惑lor)

學完周界, 有條問題: 如果四方型a周界16cm, 四方型b邊長比四方型a多1/4, 咁四方型b周界係幾多, 我女就死緊......
你問佢....咁16周界, 邊長幾多呀, 佢又識答我4; 咁4多1/4即係幾多呀, 佢話5, 咁邊長5, 周界幾多呀?
我女"叮"一聲: 啊! 周界即係20!!

呢條問題, 如果俾我仔做, 佢應該係對眼碌2碌就有答案了
------------------------------------------------------------------------

近來很少上EK,看到你所講的例子,自己有些想法想跟大家交流一下。

一般教計數是著眼于計出正確答案,因為答案關乎分數。從教育角度來講,其實更重要的是教導學生如何思考,如何建立邏輯。

通常我教小兒計數是不會直接告訴他答案,而是引導他如何思考。

以你這題例子,題目是問正方形b周界,我會首先確認孩子是否明白什麼是周界,然後要他想想首先需要知道什麼資料才能計算出正方形周界。如果他能講出周界 = 4 X邊長,這問題便應轉換成如何找出b的邊長。然後引導他如何從題目中given的資料(即a的周界,與及a與b的邊長關係)推算出b的邊長。這部分牽涉分數的應用。
最理想是孩子能自己推算出答案。

孩子如果不識計這題數可能有很多原因:可能他根本沒聽書,不知什麼是周界,也可能忘記周界公式,又或者不明白分數等等。所以我一般教計數會先把問題細分為幾個部分,然後找出孩子能掌握那個部分,那個部分有困難,才能對症下藥。

對於數感弱的孩子,建立邏輯系統可能時間比較長,家長或老師需要多些耐性,無必要將孩子與別人比較。

作者: nofrills    時間: 15-4-16 13:43

回覆 little_yolky 的帖子

小二數學題又何必出得咁蠱惑,有時都唔好怪D小朋友唔明。

幅圖畫就更奇怪:話明係數學文字題,圖畫就應該係"只供參考"。如果可以數就唔洗學計數啦。
再來,又話"7個躲埋咗",咁幅圖又畫13個人,又會唔會有D人躲埋咗畫唔到呢。。。

有時D問題又真係出得麻麻地。

作者: mlca1314    時間: 15-4-16 13:55     標題: 回覆:little_yolky 的帖子

作者: mlca1314    時間: 15-4-16 13:56     標題: 回覆:Charlotte_mom 的帖子

天下爸爸一樣hea&#128548;&#128548;&#128548;

作者: little_yolky    時間: 15-4-16 14:44

nofrills 發表於 15-4-16 13:43

小二數學題又何必出得咁蠱惑,有時都唔好怪D小朋友唔明。
躲响樹面, 草叢後面, 椅後面等等, 剩係見到條頭髮, 鞋, 衫咁。最攞命咪就係俾埋張圖, 阿囡都以為係裝飾, 無諗過要數囉
作者: nofrills    時間: 15-4-16 15:07

根本就唔應該要數!

作者: 1234ats    時間: 15-4-16 15:45

wan_sosin
高手,多來指點下我哋.   
--------------------------------------------------------------------
不敢講指點,只是在這個平台交流交流。

教育方法因人而異,沒有那個方法一定人人適用,需要多互相交流參照。
作者: wan_sosin    時間: 15-4-16 15:59     標題: 引用:+本帖最後由+1234ats+於+15-4-16+15:48+編

原帖由 1234ats 於 15-04-16 發表

wan_sosin
上次你給的意見之後,我仔的數學已見進步!少了很多不合理的錯誤!

作者: Charlotte_mom    時間: 15-4-16 16:39

1234ats 發表於 15-4-16 13:26
Charlotte_mom
孩子如果不識計這題數可能有很多原因:可能他根本沒聽書,不知什麼是周界,也可能忘記周界公式,又或者不明白分數等等。所以我一般教計數會先把問題細分為幾個部分,然後找出孩子能掌握那個部分,那個部分有困難,才能對症下藥。
識架, 知什麼是周界,知周界公式,亦明白分數 分開問即刻全部答到, 但炒埋就唔識, 所以我覺得係運用得唔夠熟, 解難唔夠strategic, 面對自己擁有的一大堆公式, 都唔知點入手 (就係你講點去細分, 計邊樣先)

話說我女由細到大, 數學都係合格邊緣, 直到p5有一次班際速算比賽(鬥快鬥準), 竟然全班第3, 我睇下張問題紙, 全部係直接計算題目, 果一刻我好清楚問題出左o係邊: 佢唔係唔識計, 佢係唔識揀自己識嘅野黎用

另一個出事例子: 計畫框面積concept: 草地(外長方型)10m x 12m, 中間有泳池, 草地每邊闊2m, 問中間泳池面積幾多
條問題其實就要求學生識將10m-2m-2m=6m係長, 12m-2m-2m=8m係闊, 面積就係48
其實一d高難度都無
但我個女個腦就係轉唔黎, 講完又講, 講完又講, 佢好辛苦至明左 (都記唔穩), 到下次問題轉小小彎(例如俾細size叫佢計大size), 佢又企左o係度

我個仔, 係小2時問, 當17x6=102, 咁17x8係幾多, 我仔直接寫136 (幾秒之內!), 我反問佢點知, 佢一副"真笨"嘅樣望住我: 17x6係102, 咁17x8咪即係多兩個17咪即係34, 咁102+34咪就係136lor (差左未講出口果句: 咁都仲要問!)

要因材施教呢.......

作者: MASAYA    時間: 15-4-16 16:53

Charlotte_mom 發表於 15-4-16 16:39
識架, 知什麼是周界,知周界公式,亦明白分數 分開問即刻全部答到, 但炒埋就唔識, 所以我覺得係運用得唔夠 ...
你仔數感好好,要佢解釋返點樣咁快計出黎其實仲難過佢幾秒計完
作者: wan_sosin    時間: 15-4-16 17:08

Charlotte_mom 發表於 15-4-16 16:39
識架, 知什麼是周界,知周界公式,亦明白分數 分開問即刻全部答到, 但炒埋就唔識, 所以我覺得係運用得唔夠 ...
當家中有兩個相差遠的孩子,就會覺得好難明那個慢一點的發生什麼事,我就是那個慢一點的,我有個超強嘅哥哥,我細個好慘,連老師都問我,呀邊個係唔係你哥哥,佢考第一,點解你咁架?我應該點答佢呢?答佢係呀,我蠢囉!咁呀?
雖然係唔覺意的比較,但小朋友心絲細密,希望唔會感覺到啦!

作者: Charlotte_mom    時間: 15-4-16 18:08

MASAYA 發表於 15-4-16 16:53
你仔數感好好,要佢解釋返點樣咁快計出黎其實仲難過佢幾秒計完
係架所以佢一臉不耐煩

作者: MASAYA    時間: 15-4-16 18:20

Charlotte_mom 發表於 15-4-16 18:08
係架所以佢一臉不耐煩
跳躍思維既人,要佢跟其他人既方法好痛苦架,如果畀時間佢自己諗通就可以叻過好多人,只係香港既課程畀唔到空間佢地
作者: Charlotte_mom    時間: 15-4-16 18:23

wan_sosin 發表於 15-4-16 17:08
當家中有兩個相差遠的孩子,就會覺得好難明那個慢一點的發生什麼事,我就是那個慢一點的,我有個超強嘅哥哥,我 ...
兩個好唔同
我女語言強, 開開心心又一日, 人緣好, 唔係叻又唔係蠢, 無咩煩惱俾我, 由細到大老師comment最多都係話可以再努力d啦, 可以再做好d啦
我仔社交差, 語言弱, 不善溝通, 有好叻之處亦有短處, 聰明仔一個不過不善運用, 彷如坐過山車, 又高又低, 見老師主任訓導主任如家常便飯

所以成日話好天好公平嘅....

我妹話有次睇王子華, 佢話:阿媽有兩個仔, 一個得諾貝爾獎, 一個俾警察拉, 阿媽一定係去警察局; 我而家明晒啦, 雖然個仔令我好勞心勞力, 但阿媽原來仲緊張

湊大小朋友唔容易, 共勉之

作者: wan_sosin    時間: 15-4-16 18:59     標題: 引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-4-16+17:08+當

原帖由 Charlotte_mom 於 15-04-16 發表
兩個好唔同
我女語言強, 開開心心又一日, 人緣好, 唔係叻又唔係蠢, 無咩煩惱俾我, 由細到大老師comment最多 ...
聽落好好啊!兩個小朋友都有所長,因我自身嘅經歷係會比較敏感!被比下去的感受實在太差了!其實我哥哥都有點怪脾氣,聰明人都總有弱點!所以真係公平的!

作者: S-Kwok    時間: 15-4-16 18:59     標題: 引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+15-4-16+18:08

原帖由 MASAYA 於 15-04-16 發表
跳躍思維既人,要佢跟其他人既方法好痛苦架,如果畀時間佢自己諗通就可以叻過好多人,只係香港既課程畀唔到 ...
you are right

作者: S-Kwok    時間: 15-4-16 19:18     標題: 引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+15-4-16+18:08

跳躍思維既人,要佢跟其他人既方法好痛苦架,如果畀時間佢自己諗通就可以叻過好多人,只係香港既課程畀唔到 ...
佢地諗嘅方法真係會跟一般人好唔同,而且好快,但有時叫我仔解釋佢係解釋唔到,我覺得係因為佢自己都不自覺地跳晒所有step, 所以解釋唔到,或者可能係佢根本表達唔到。

作者: S-Kwok    時間: 15-4-16 19:20     標題: 引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-4-16+17:08+當

原帖由 Charlotte_mom 於 15-04-16 發表
兩個好唔同
我女語言強, 開開心心又一日, 人緣好, 唔係叻又唔係蠢, 無咩煩惱俾我, 由細到大老師comment最多 ...
老公成日話,上天好公平,比得個仔你一些個人之處,便要攞走某啲嘢

作者: Charlotte_mom    時間: 15-4-16 21:11     標題: 引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+15-4-16+18:08

我個仔更雪上加霜係溝通能力弱社交差,佢係聰明仔,個腦不停有攪作,當遇到挑戰佢會好快唸到辦法,可惜未必係最好;而且有時講求合作性、佢只識自己一股作氣向前衝,無考慮過partner明唔明、跟唔跟到,或者人地方法會唔會更完善、或者點分工。

教社交,仲慘過教學術野

作者: 魚兒小寶貝    時間: 15-4-16 22:27

mlca1314 發表於 15-4-15 10:03
哇~你唔好咁講啦,我覺得呢個年代生兩個或以上既父母係好偉大架! 我生一個都怕怕,唔敢生第二個喇!
作者: MASAYA    時間: 15-4-16 22:30

魚兒小寶貝 發表於 15-4-16 22:27
哇~你唔好咁講啦,我覺得呢個年代生兩個或以上既父母係好偉大架! 我生一個都怕怕,唔敢生第二個喇! ...
生兩個係辛苦d, 但未至於辛苦兩倍, 但喜樂係遠超兩倍
作者: 魚兒小寶貝    時間: 15-4-16 22:44

男孩女孩天生就有分別架啦,女仔數感冇咁好係好正常既事,當你明白呢點就冇咁激氣啦,唔明就算啦跳左佢,做個remark隔一排再教囉。
作者: little_yolky    時間: 15-4-17 08:35

魚兒小寶貝 發表於 15-4-16 22:44
男孩女孩天生就有分別架啦,女仔數感冇咁好係好正常既事,當你明白呢點就冇咁激氣啦,唔明就算啦跳左佢,做 ...
其實都係關人既事, 唔關性別事。

家姐:數學教到嘔血, 但其他行為表現100分
阿妹:數學一點就明, 但真係曳到好似隻仔咁, 我從未見過咁曳既女仔。

所以, 天係公平的, 所有細路都要父母教到嘔血, 係睇嘔邊樣。

作者: little_yolky    時間: 15-4-17 08:37

wan_sosin 發表於 15-4-16 17:08
當家中有兩個相差遠的孩子,就會覺得好難明那個慢一點的發生什麼事,我就是那個慢一點的,我有個超強嘅哥哥,我 ...
見到你經歷, 我諗起我阿妹。

我有兩個妹, 大妹畫畫靚D, 細妹全個小學階段各方面都蠢D。有一次阿妹上堂要畫鴨仔, 佢唔識畫, 老師問佢:家姐識畫鴨仔, 點解你唔識畫。

真係唔知想細路點答佢。阿妹好唔開心。

作者: IloveJJ    時間: 15-4-17 08:41     標題: 引用:Quote:mlca1314+發表於+15-4-15+10:03+我是

作者: skkeung    時間: 15-4-17 10:29     標題: 回覆:教女教到好沮喪

功課對齊,代表小朋友明白?

作者: wan_sosin    時間: 15-4-17 10:51     標題: 引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-4-16+17:08+當

原帖由 little_yolky 於 15-04-17 發表
見到你經歷, 我諗起我阿妹。

我有兩個妹, 大妹畫畫靚D, 細妹全個小學階段各方面都蠢D。有一次阿妹上堂要畫 ...
呢D說話當然唔開心,就算被罰都無咁嬲,因為只係話做得唔好,都好過比人覺得自己無用!件事我記到今日,所以同小朋友講嘢要小心!兄弟姐妹每個人不同,樣貌都可以唔同,我連血形都同兄姐佢哋唔同,每個人都是獨特的,其實人係幾有趣,如果個個一樣,相信會好悶!

作者: MASAYA    時間: 15-4-17 11:07

wan_sosin 發表於 15-4-17 10:51
呢D說話當然唔開心,就算被罰都無咁嬲,因為只係話做得唔好,都好過比人覺得自己無用!件事我記到今日,所 ...
你講得好0岩,但留心d會發現身邊好多人希望將自己仔女打造成另一個別人,當然係成功個d啦
可以參考人地既方法,但真係唔好照人地條路行,尤其是苦行個條路

作者: wan_sosin    時間: 15-4-17 11:10     標題: 引用:Quote:魚兒小寶貝+發表於+15-4-16+22:44+男

原帖由 little_yolky 於 15-04-17 發表
其實都係關人既事, 唔關性別事。

家姐:數學教到嘔血, 但其他行為表現100分
男仔係曳,但男仔頭腦轉得快D,只係無女仔咁聽教!同發展比女仔較慢!你細女活潑似男仔,可能因為咁,腦根轉得快D,數會好D! 我得一個,嘔血嘔一個著數D!

作者: wan_sosin    時間: 15-4-17 11:19     標題: 引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-4-17+10:51+呢D

原帖由 MASAYA 於 15-04-17 發表
你講得好0岩,但留心d會發現身邊好多人希望將自己仔女打造成另一個別人,當然係成功個d啦
可以參考人地既方 ...
是的!我對你最後嗰句嘅理解係 - 尤其虎媽行嗰條路!!!

作者: 佈太    時間: 15-4-17 17:26

回覆 nofrills 的帖子

That's what I thought too!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5