教育王國

標題: 有冇家長試過AUTISM PARTNERSHIP(簡稱AP)嘅ABA治療,成效如何? [打印本頁]

作者: tikka3768    時間: 15-4-3 19:54     標題: 有冇家長試過AUTISM PARTNERSHIP(簡稱AP)嘅ABA治療,成效如何?

如題,thx

作者: sky_chan88    時間: 15-4-6 00:45     標題: 回覆:有冇家長試過AUTISM PARTNERSHIP(簡稱AP)嘅ABA治療,成效如何?

我上咗八個月Ap. 每星期五日,3個鐘。

作者: lulumelody    時間: 15-4-6 18:35     標題: 引用:我上咗八個月Ap.+每星期五日,3個鐘。 +

原帖由 sky_chan88 於 15-04-06 發表
覺得好唔好?點解會停?

作者: sky_chan88    時間: 15-4-6 20:05     標題: 引用:Quote:原帖由+sky_chan88+於+15-04-06+發表

原帖由 lulumelody 於 15-04-06 發表
覺得好唔好?點解會停?
我仔升K1,時間唔啱。而且好遠。打好咗個底就冇返咁密

作者: Pooh68    時間: 15-4-9 05:31     標題: 引用:我上咗八個月Ap.+每星期五日,3個鐘。 +

原帖由 sky_chan88 於 15-04-06 發表
可否分享一下成效?小朋友邊方面有進步?

作者: sky_chan88    時間: 15-4-9 22:28     標題: 引用:Quote:原帖由+sky_chan88+於+15-04-06+發表

原帖由 Pooh68 於 15-04-09 發表
可否分享一下成效?小朋友邊方面有進步?
聽指令會有明顯進步。專注力好咗因為是一對一。但問題是一去返一大group人時又發夢。而ABA好洗腦式。細個返打好個㡳aba係ok. 但大d最終要返學,所以我上到K1冇上。去返d small group training. 有其他小朋友交流。

作者: Littleman_hk    時間: 15-4-13 13:33

我仔之前係呢間上左8個月, 佢個訓練模式好簡單, 針對你小朋友有咩需要, 就不停重複重複練習, 而且多數係用利誘方法.
頭一個月, 治療師會同你小朋友建立關係, 觀察小朋友有咩需要同埋有咩喜歡, 然後就會設定訓練計畫. 例如訓練小朋友模仿大人, 做到就會獎果樣玩具, 畀佢玩15秒, 然後收番, 如是者不斷重複. 直到小朋友可以長期做到呢個指定動作, 就當OK左. 佢地會定期開會, 討論小朋友進度, 亦會同家長討論, 睇睇有d咩要調整.
我個人認為, 如果小朋友有情緒問題, 佢地個訓練會頗有用, 因為我見到佢地真係會令小朋友少左發脾氣等等. 不過好似我仔咁, 長期cool cool, 係唔so你就唔so你, 寧願唔玩都唔肯做, 就效果不大
去到後期, 佢地已經冇玩具可以吸引到我仔去配合訓練, 佢地都有少少無奈
而且呢間樣樣都計錢, 收費唔平, 雖然服務就一流
作者: Pooh68    時間: 15-4-20 01:17     標題: 回覆:sky_chan88 的帖子

多謝分享!

作者: saula    時間: 15-4-22 17:43     標題: 回覆:有冇家長試過AUTISM PARTNERSHIP(簡稱AP)嘅ABA治療,成效如何?

我個仔開學前返左4個月, 進步好大,好感恩k1前發現問題, 又咁岩比人refer 再refer 咁去左ap,

我仔仲有少少情緒問題, speech delay 仲有少少, 但已經進步左好多(1年前係得大約20個詞語), 基本野已經講到成句。

返學有時會曳, 但學習無問題, 老師話班內成績算好。

作者: vincelo29    時間: 15-5-31 15:44     標題: 引用:我個仔開學前返左4個月,+進步好大,好感恩

原帖由 saula 於 15-04-22 發表
我個仔開學前返左4個月, 進步好大,好感恩k1前發現問題, 又咁岩比人refer 再refer 咁去左ap,

我仔仲有 ...
ABA是否要一星期返足5日?每次3小時?

作者: T96    時間: 15-6-2 14:05

ABA 費用多少錢?
作者: sky_chan88    時間: 15-6-19 23:30     標題: 引用:ABA+費用多少錢?

原帖由 T96 於 15-06-02 發表
ABA 費用多少錢?
上年兩萬五千五一個月。未計其他例如parents training等等。ABA係貴架🙈

作者: irisban    時間: 15-6-20 22:24

回覆 sky_chan88 的帖子

我想問你停咗ABA 之後番邊類型O既小組? 因為我個囡上ABA係好專注,但一番幼稚園就夢遊, 我唔想佢成日好似補習咁
作者: T96    時間: 15-6-22 08:23

sky_chan88 發表於 15-6-19 23:30
上年兩萬五千五一個月。未計其他例如parents training等等。ABA係貴架🙈

...

ABA好貴。
作者: sky_chan88    時間: 15-6-22 11:45

回覆 irisban 的帖子

ABA is 1:1 usually.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5