教育王國

標題: 這樣算理解能力高嗎?是資優機會大嗎? [打印本頁]

作者: mphilwan    時間: 15-4-3 09:00     標題: 這樣算理解能力高嗎?是資優機會大嗎?

我個仔仲未夠兩歲半,但個人覺得邏輯好強,以下係幾個例子:1.他一歲半左右,對我們說:「我飲奶奶。」我地回應:「訓覺之前先飲奶奶。依架唔飲。」佢即刻回應:「我訓覺喇,飲奶奶。」講完跟住就訓落床。(補充:但果下佢一D都未想訓。)
2. 兩歲學習戒片,我同佢講:「唔包片」佢爆喊,問佢原因,佢話:「因為換片果時,睇let it go。」(佢意識到如果唔再包片,佢就無需換片,就不會有換片果時短暫既睇片時段。)
3a一歲左右,問佢鍾意爸爸定媽媽多D,佢答:「舅舅。」
3b歲半左右,問佢玩三下定五下先走呀?」佢答:「十下」(之於3A3b, 我地刻意問問題,俾兩個答案佢2選1,但佢係「think out of the box」不被問題限制自己答案。)
4.歲半左右已經識得講反話整古爸爸和媽媽。

至於佢對於Thomas D角色既名同分別等等,講過一兩次佢就記得,呢D我反而唔覺得特別,只覺得佢係觀察力強,記憶強同比較專注。另外N班老師話佢比同齡幼兒識講的詞語多,語句長,我只係覺得因為佢極少看電視,我地同佢多溝通有關。

其實最令我頭痛反而係佢既堅持,或者係固執,除非你用道理去說服佢,否則好難改變佢既想法。而且情緒起伏較大,比較敏感,急性子。除此,平時比較鍾意同大過佢既小朋友玩。

佢對好多事物好奇,會觀察,會發問,好想即刻知答案,所以擔心係學校會帶俾老師麻煩,影響其他同學,又抑壓佢好奇心。係屋企,我地會有時間精神諗佢「被其他人認為曳既行為」背後既原因,係佢立場角度去睇,但學校老師一對咁多個,有心都可能無力。

P.S. 但係精力旺盛,反應超快既佢,每天都需要午睡2-3小時。

作者: Radiomama    時間: 15-4-3 11:57     標題: 回覆:mphilwan 的帖子

是新手mami嗎?好少接觸幼兒?
每一位孩子都是獨特的,他們天天成長都會叫人驚訝。
不用費神去估資優不資優,好好享受相處時刻就是。

作者: derek0811    時間: 15-4-3 15:07     標題: 回覆:mphilwan 的帖子

有時資優並非如所想般的"樂事",平凡健康快樂便好。

作者: 小曳人    時間: 15-4-3 21:23

小朋友總有d小聰明精靈嘢
我唔覺得呢d事件睇到d乜
一般最容易咁細就發覺到嘅,係認字認圖案超強,開始對數學敏感
作者: mrshoho    時間: 15-4-3 21:32     標題: 回覆:這樣算理解能力高嗎?是資優機會大嗎?

單憑呢D例子真係唔覺理解能力特別高,要多D例子才可以估到。

作者: derek0811    時間: 15-4-3 23:12     標題: 回覆:mphilwan 的帖子

以上呢D回應及對答太正路了,資優就未必係咁樣回應你。

作者: mrshoho    時間: 15-4-3 23:29     標題: 引用:以上呢D回應及對答太正路了,資優就未必係

原帖由 derek0811 於 15-04-03 發表
以上呢D回應及對答太正路了,資優就未必係咁樣回應你。
Sorry,唔係好明白你嘅意思.

作者: Jane1983    時間: 15-4-3 23:42

呢d例子睇唔到係,但吾等於吾係。
作者: derek0811    時間: 15-4-3 23:50     標題: 回覆:mrshoho 的帖子

我指個小朋友及他家長的回應及對答很正路,資優的小朋友回應及對答應更特別。

作者: mrshoho    時間: 15-4-4 01:13     標題: 引用:我指個小朋友及他家長的回應及對答很正路,

原帖由 derek0811 於 15-04-03 發表
我指個小朋友及他家長的回應及對答很正路,資優的小朋友回應及對答應更特別。

...
明白了,說得對,認同!

作者: mphilwan    時間: 15-4-4 20:23

多謝各位睇法,加了較詳盡既內容在主題內。

除左教導佢禮貌,尊重別人,其實我地兩公婆既教育模式係:係安全情況下,俾佢循自己意願多探索,多學習,多嘗試,但主流學校教法可能令佢難適應。
擔心中
作者: derek0811    時間: 15-4-4 23:11     標題: 回覆:mphilwan 的帖子

不要想太多,順其自然。其實如果是真正資優,情況會好明顯,根本沒可能不知。例如佢會大量閱讀及自學,你想stop佢都好難,又例如佢會硏究一樣嘢,好深入,例如數學,少少教一下,K3已懂計小三的數,而且不用逼,佢自己會好用心去日夜鑽研!。

作者: mrshoho    時間: 15-4-4 23:24     標題: 引用:不要想太多,順其自然。其實如果是真正資優

原帖由 derek0811 於 15-04-04 發表
不要想太多,順其自然。其實如果是真正資優,情況會好明顯,根本沒可能不知。例如佢會大量閱讀及自學,你想 ...
講得好正確,係真係資優嘅話,你可能想佢反而唔係....唔係嘅話,點都唔會係。

作者: mrshoho    時間: 15-4-4 23:27     標題: 引用:多謝各位睇法,加了較詳盡既內容在主題內。

原帖由 mphilwan 於 15-04-04 發表
多謝各位睇法,加了較詳盡既內容在主題內。

除左教導佢禮貌,尊重別人,其實我地兩公婆既教育模式係:係安 ...
講真,睇完你新加嘅嘢,真係唔係好明顯佢係資優,可能要大D先知,但佢係個醒目仔!

作者: gingerm    時間: 15-4-5 00:04     標題: 回覆:這樣算理解能力高嗎?是資優機會大嗎?

固執都係 trouble two 既其中一個特點。慢慢就會好。小朋友要從自己的經驗中調整對同一事件既看法。加油。

作者: himmamme    時間: 15-4-5 00:38

Jane1983 發表於 15-4-3 23:42
呢d例子睇唔到係,但吾等於吾係。
same here!
作者: mphilwan    時間: 15-4-5 10:20

derek0811 發表於 15-4-4 23:11
不要想太多,順其自然。其實如果是真正資優,情況會好明顯,根本沒可能不知。例如佢會大量閱讀及自學,你想 ...

其實佢又真係無大量自學,可能因為鍾意Thomas, 所以鍾意睇路軌 ,成日想搭火車同mTR, 又會想望MTR果D lift,但又未去到沉迷。另外去人地屋企玩鋼琴,佢亂彈又會自彈自唱。至於球類,我地成日帶佢去球場睇人打羽毛球,籃球,乒乓球同踢足球,所以興趣好廣泛。
可能佢比一般同齡醒少少係同後天教育有關。
我相信資優小朋友應該係天生,無需培養。

作者: mphilwan    時間: 15-4-5 13:50

gingerm 發表於 15-4-5 00:04
固執都係 trouble two 既其中一個特點。慢慢就會好。小朋友要從自己的經驗中調整對同一事件既看法。加油。

...
佢既固執,敏感同急性子,我地大概係佢一歲時已經發現,每次我地都叫佢冷靜,數十下(或者更多時間,當然開始係同佢一齊數)。佢固執扭要佢既野,我地由佢喊,等佢冷靜,先慢慢同佢講道理,用佢明白既方式去講,下下都要咁,其實都幾攰,但佢明白左之後,好多時都識得道歉,又冧曬。
作者: mphilwan    時間: 15-4-5 14:08

不過睇左你地D post, 我個仔對比起資優生又好似好普通,希望佢只係比普通小朋友叻少少又未到資優,感覺資優生既世界只有資優生既朋友先可以互相了解,在普通學校學習一般都會悶死吧。
作者: S-Kwok    時間: 15-4-5 16:08     標題: 引用:不要想太多,順其自然。其實如果是真正資優

原帖由 derek0811 於 15-04-04 發表

作者: Anniemun    時間: 15-4-5 18:35

mphilwan 發表於 15-4-3 09:00
我個仔仲未夠兩歲半,但個人覺得邏輯好強,以下係幾個例子:1.他一歲半左右,對我們說:「我飲奶奶。」我地 ...
多帶仔仔到圖書館,科學館,博物館等……還有到郊外接觸大自然。
作者: maymay321    時間: 15-4-5 23:28

資優的部分,他們自然會爆發,父母加以引導就可以發光發亮。現在你要著眼的,是改變固執性格和行為,改善了日後才可更光更亮。
作者: lillymarie    時間: 15-4-6 07:20

mphilwan 發表於 15-4-5 10:20
其實佢又真係無大量自學,可能因為鍾意Thomas, 所以鍾意睇路軌 ,成日想搭火車同mTR, 又會想望MTR果D lift ...
資優的孩子也需要後天栽培的。即使是天才Genius也需要學習,只是天才內裏有很大的學習動力。
真的不必現在問他是否資優,難道他不是資優你就不教育他嗎?不要給自己壓力就好了。

作者: mphilwan    時間: 15-4-6 19:54

Anniemun 發表於 15-4-5 18:35
多帶仔仔到圖書館,科學館,博物館等……還有到郊外接觸大自然。
nnie mu n 多謝你既意見呀,平時星期六日我地多數帶佢去公園,運動場同草地等執樹葉花瓣睇雀仔野餐跑步玩樂。不過好奇怪,去左十幾廿次草地,佢仲未肯除鞋赤腳行草地。圖書館暫時一至兩星期去一次,不過好難控制佢安靜。多謝你提醒,我聽日諗住帶佢去火車博物館,睇下佢鐘唔鍾意。

作者: mphilwan    時間: 15-4-6 19:59

maymay321 發表於 15-4-5 23:28
資優的部分,他們自然會爆發,父母加以引導就可以發光發亮。現在你要著眼的,是改變固執性格和行為,改善了 ...
講得好岩啊,如果早D知佢資優,可能就要多D留意佢既情感方面缺點,睇下要點注意修正,反而學術方面,係咪都以相對自由自主既然形式俾佢去探索。但返K就好難確保學校既理念了。
作者: mphilwan    時間: 15-4-6 20:03

lillymarie 發表於 15-4-6 07:20
資優的孩子也需要後天栽培的。即使是天才Genius也需要學習,只是天才內裏有很大的學習動力。
真的不必現在 ...
多謝提醒,有時真係好攰,會想辦法學學如何放鬆~
作者: Anniemun    時間: 15-4-6 21:09

mphilwan 發表於 15-4-6 19:54
nnie mu n 多謝你既意見呀,平時星期六日我地多數帶佢去公園,運動場同草地等執樹葉花瓣睇雀仔野餐跑步玩 ...
仔仔對沙灘有否和對草地一樣不願赤腳接觸? 如果是的話,要留意有沒有感统問題啊!
作者: mphilwan    時間: 15-4-6 21:42

Anniemun 發表於 15-4-6 21:09
仔仔對沙灘有否和對草地一樣不願赤腳接觸? 如果是的話,要留意有沒有感统問題啊! ...
係....俾你講中左!今日同成大班小朋友仔一齊玩左成日沙,得佢一個係著住涼鞋玩,我想盡辦法,走前半個鐘先夠膽用手握住D沙玩,但都唔肯除鞋,不過已經好大進步。另外唔願意落水玩,海水沖腳都唔鍾意。
請問感統問題其實係咩?有D咩嚴重影響?可以點解決?

作者: mrshoho    時間: 15-4-6 23:34     標題: 引用:Quote:Anniemun+發表於+15-4-6+21:09+仔仔

原帖由 mphilwan 於 15-04-06 發表
係....俾你講中左!今日同成大班小朋友仔一齊玩左成日沙,得佢一個係著住涼鞋玩,我想盡辦法,走前半個鐘先 ...
要搵個職業治療師check

作者: mphilwan    時間: 15-4-7 07:03

mrshoho 發表於 15-4-6 23:34

mrshoho 發表於 15-4-6 23:34

謝謝Mrs ho ho ,ANnie mun 我上網查左下,阿仔既感覺統合問題最主要是觸覺和聽覺,對沙同草比較敏感,另外對「滑」既野比較喜愛,會想摸多幾下,(未見過既野佢好奇可能摸一下,鍾意既質地可能摸多五六下咁。)扭計大喊完,泠靜落黎第一時間就即刻要「抹眼淚,呻鼻涕」。至於聽覺方面,佢都比較敏感,佢抗拒吹頭,唔鍾意「風桶」聲,但屋企人開門同隔離屋開門聲佢分得出,但我同爸爸都分唔出。另外一樣比較令我煩惱既係,當佢心情差,肚餓或者攰,眼訓,好多野就指定要「媽咪」幫佢做,爸爸幫都唔锺意(平時好鍾意同爸爸玩)。

除左以上講既佢大組肌同小組肌都無咩特別問題,用筷子,自己著/除褲鞋襪,踢波,打波,玩小吉他自彈自唱,跑步快,反應快。

請問咁既情況洗唔洗搵職業治療師?去扶康會嗎?

作者: Radiomama    時間: 15-4-7 08:37     標題: 回覆:mphilwan 的帖子

是否有點庸人自擾?

觀察一下,大部分小孩不是常常有機會去沙灘,赤腳走在沙上和草地對大部分幼兒都是好獨特的經歷,要適應。

作者: mphilwan    時間: 15-4-7 08:51

Radiomama 發表於 15-4-7 08:37
是否有點庸人自擾?

觀察一下,大部分小孩不是常常有機會去沙灘,赤腳走在沙上和草地對大部分幼兒都是好獨 ...

多謝提醒,其實我都希望自己係「庸人自擾」
雖然佢未夠2歲半,但因為尾企附近有草地,我地去過好多次,所以草對佢黎講應該唔陌生。出現咁既情況係有D奇怪。如果對某D問題有懷疑,係咪應該問下專家,聽下D專業意見?

我諗阿仔情況唔算好嚴重,不過都想聽專家意見,touchwood係,都唔想錯過治療既黃金時間。

作者: Anniemun    時間: 15-4-7 09:06

http://www.heephong.org/webprod/cht/contact-us  可以詢問協康會,她們有專業意見給你的。
作者: wan_sosin    時間: 15-4-7 09:07     標題: 引用:Quote:Radiomama+發表於+15-4-7+08:37+是否

原帖由 mphilwan 於 15-04-07 發表
多謝提醒,其實我都希望自己係「庸人自擾」
雖然佢未夠2歲半,但因為尾企附近有草地,我地去過好多次,所 ...
似乎你有點過敏,你小朋友只有兩歲多,對某D事情未適應好平常,就算真係叫適應得比較弱,比較慢,都未必是有問題。
我仔細個都怕沙怕草怕千秋怕某D食物,但只要保持接觸,慢慢就改善,但都要時間,3,4 歲後就會好好多!
你小朋友非常好,唔覺有大問題!你講嗰D無論是智能方面,成長方面,大都是小朋友會見到的情況!

作者: HMmummy    時間: 15-4-7 09:21     標題: 回覆:這樣算理解能力高嗎?是資優機會大嗎?

可能樓主怕錯過訓練的黃金時間,既然一半一半,更要在情緒、EQ訓練下功夫,最難搞就係呢個範疇。

作者: HMmummy    時間: 15-4-7 09:33     標題: 回覆:這樣算理解能力高嗎?是資優機會大嗎?

掉返轉,當年小朋友唔肯行沙、草地,我覺得佢唔夠大膽,於是係咁試,去多幾次,終於得咗!因為我覺得佢唔肯行,先有問題!

作者: nakimama    時間: 15-4-7 12:04     標題: 回覆:小曳人 的帖子

同意,對數字好敏感,教佢1至100佢就識數到1000以上。對圖和文字記憶好深。同埋好記得幾時去過地方,發生過咩事。邊年邊月邊日好清楚。

作者: mphilwan    時間: 15-4-8 11:31

多謝各位既意見同提醒,佢感統既問題我地會好好留意。
個人認為感統問題比較敏感既 比較難察覺,但我相信自己應該係最了解自己個仔果個。
我記得阿仔岩岩出世,個頭經常扭向其中一個方向訓,一個月去母嬰健康院打針順便問,醫生話無野。後來公公都發現呢個問題,叫我用毛巾幫佢,令佢訓另一個方向,最後三個月再去母嬰健康院打針再問,今次我地問得比較堅持,后尾發現真係有問題。
做左三個月治療,就好返喇。

治療師話越遲做越難搞。
如果仔仔有感統問題,我諗最辛苦係佢自己,而我地一直又唔知,又可能會怪佢。我地會睇多D資訊,謝謝Anniemum 提供網站。

作者: mphilwan    時間: 15-4-8 12:11

多謝大家既回覆,讓我認識「感覺统合」呢樣野,大家一齊加油!
努力學習做個好媽咪
作者: naughtybj    時間: 15-4-8 20:30     標題: 引用:是否有點庸人自擾? 觀察一下,大部分小孩

作者: naughtybj    時間: 15-4-8 20:32     標題: 引用:多謝各位既意見同提醒,佢感統既問題我地會

作者: Gengen4321    時間: 15-4-9 00:07

你所講其實2歲半發展範圍內,順其自然,我囡2歲,坦白講我都懷疑過我囡係資優,因為個腦轉得實在太快,但慢慢我覺得平常心,佢係叻,去到邊都可以表現到
作者: mphilwan    時間: 15-4-9 05:18

依架D小朋友真係醒左好多..
作者: MASAYA    時間: 15-4-9 07:58

mphilwan 發表於 15-4-9 05:18
依架D小朋友真係醒左好多..
我覺得係時代唔同, 環境唔同, 資源唔同, 好多野我地唔教其實周圍都接觸到, 佢地識既野我地以前父母唔教其實真係好難接觸到
如果話而家好多育兒心得, 配方奶粉, 人奶, 胎教, 睡眠學習, 音樂學習, 我相信係有用既, 如果係適量既話, 不過廣告效應令到件事有冇過量就唔敢講

假設牛頓, 達文西中年既時候突然黎到現代, 相信有排都學唔識用電腦, 唔通佢地好蠢? 因為佢地身處既時代環境資源完全唔同, 當然呢個假設性問題都係冇得比較, 當我亂up就得

作者: manta_ray    時間: 15-4-9 14:29

回覆 mphilwan 的帖子

係又點,唔係又會點架?
作者: mphilwan    時間: 15-4-9 16:34

manta_ray 發表於 15-4-9 14:29

係又點,唔係又會點架?
如果早D知,會有多D時間考慮,小學有無可能俾佢讀唔係傳統既學校。相反,如果其實係同同齡差不多,就唔洗擔心佢會悶,不用擔心佢因為D課程太淺而失去好奇心。
佢依架0係N 班係插班入又最細果幾個,可以適應到又跟到我已經好滿足。

其實教都係一樣咁教,依架了解多左 ,就會以遊戲方式訓練返佢D感統問題。

作者: rafaelbaba    時間: 15-4-13 14:46

我囝囝跟你小孩一樣,愛說反話,但只針對媽咪~激死我老婆~
仲有記憶力不錯,歲半可併50塊puzzle~其他冇咩特別,應該是聰明,精靈那類!

作者: torunpoland    時間: 15-4-13 22:20     標題: 回覆:mphilwan 的帖子

點解你有「佢只係比普通小朋友叻少少又未到資優」的希望?

作者: mphilwan    時間: 15-4-16 12:13

torunpoland 發表於 15-4-13 22:20
點解你有「佢只係比普通小朋友叻少少又未到資優」的希望?
請問點解唔可以有呢個希望呢?願聞其詳

作者: mphilwan    時間: 15-4-16 12:15

rafaelbaba 發表於 15-4-13 14:46

我囝囝跟你小孩一樣,愛說反話,但只針對媽咪~激死我老婆~
你仔仔都好叻呀,專注力應該十分好吧
作者: torunpoland    時間: 15-4-16 12:28     標題: 回覆:mphilwan 的帖子

不是「可不可以」。而是「為何」。有時候,人的判斷會被希望左右。多少像心理學所說的self fulfilling prophecy.

作者: mphilwan    時間: 15-4-17 17:27

torunpoland 發表於 15-4-16 12:28
不是「可不可以」。而是「為何」。有時候,人的判斷會被希望左右。多少像心理學所說的self fulfilling prop ...
為何有咁既希望?因為覺得呢樣係好野,自然有咁既希望
既然你講心理學,相信你應該有聽過「吸引力法則」
個人認為正面既諗法,係一件好事

客觀既原因:
兒子返育嬰園,未夠一歲時老師同我講:「嚇死我呀,佢無喇喇係度唱abc 同twinkle twinkle,我仲以為自己聽錯 。」
N班插班左幾日,老師又問我:「佢比同齡小朋友識講多好多野,你地點教架?」

經常去公園玩,一D唔識既家長有差唔多年紀既小朋友,從我仔仔既言行都以為我小朋友係哥哥...

不過依架我地反而會俾多D時間去了解佢既感統。
前幾日以講故事形式,話佢知,沙灘上既沙好鍾意同小朋友玩,會痴住小朋友D手仔腳仔,想小朋友帶住佢地周圍去,一齊去玩。話佢知,有D小朋友著住鞋踩住沙,D沙會覺得:「哎呀,好痛呀」
第二三日訓覺,佢話下次去沙灘,佢要唔著鞋玩沙。
我覺得已經好大進步。

作者: funbi0816    時間: 15-6-12 20:21     標題: 回覆:這樣算理解能力高嗎?是資優機會大嗎?

有時候我仔不嬲蕃薯,又唔講嘢,成日好似聽唔明指令,老師叫我仔係語障去做評估,評估中心姑娘居然話佢係社交障礙,眼神睇出佢好大機會資優,我同幼稚園老師都打個突!
行為上嘅嘢真係要靠專業人士去判斷最準

作者: wan_sosin    時間: 15-6-13 00:07

funbi0816 發表於 15-6-12 20:21
有時候我仔不嬲蕃薯,又唔講嘢,成日好似聽唔明指令,老師叫我仔係語障去做評估,評估中心姑娘居 ...

連眼神都睇得出係資優,個姑娘識睇相架?

聰明人的眼精係會銳利D,但唔可以咁就估係資優,你都係等評估完先算.

作者: funbi0816    時間: 15-6-13 05:23     標題: 引用:Quote:funbi0816+發表於+15-6-12+20:21+有

原帖由 wan_sosin 於 15-06-13 發表
連眼神都睇得出係資優,個姑娘識睇相架?

聰明人的眼精係會銳利D,但唔可以咁就估係資優,你都係等評估完先算 ...
當然有叫佢玩砌圖之類佢先咁講

作者: ABC-DAD    時間: 15-6-17 20:08

統感嘅現象,長大會自然改善,父母懂引導探索,產生動機,兒童會加快渡過。正因為資優兒比較敏銳,反應會來得誇張左少少。畀多少少耐性誘導同忍耐,不難解決。
作者: iamadc    時間: 15-6-18 07:24     標題: 回覆:這樣算理解能力高嗎?是資優機會大嗎?

還在學習。不論資優與否,做父母都係一步一驚心地走!就算係資優,都唔係唔洗教,可能更難教!

作者: ABC-DAD    時間: 15-6-18 11:17

面對資優/早慧兒童,唔刻意去“教”,換個角色,做個生活導賞員可能會無咁大壓力

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5