教育王國

標題: DSE中文科死亡不再 文言文附註解谷合格率 [打印本頁]

作者: ernestchow    時間: 15-3-31 23:28     標題: DSE中文科死亡不再 文言文附註解谷合格率

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 0822_001.html?event
作者: goodboy1    時間: 15-4-1 12:20

作者: goodboy1    時間: 15-4-1 12:36

作者: oscarmama    時間: 15-4-1 12:38

goodboy1 發表於 15-4-1 12:20
逾7.4萬名考生今應考中學文憑試中文科,卷一閱讀能力考卷有兩篇白話文,包括林語堂的《論趣》和賈平凹的《 ...
請恕我愚昧,咁即係好定吾好?係咁即係以後學生吾洗好似以前咁,花過多時間響文言文?
作者: oscarmama    時間: 15-4-1 12:41

goodboy1 發表於 15-4-1 12:36
逾7.4萬名考生今應考中學文憑試中文科,卷一閱讀能力考卷有兩篇白話文,包括林語堂的《論趣》和賈平凹的《 ...
咁會吾會多左人可以取到入大學資格,但係又吾夠資助學位?
作者: wwyee    時間: 15-4-1 12:42     標題: 回覆:DSE中文科死亡不再 文言文附註解谷合格率

下介文言文好似開始有範文。

作者: wwyee    時間: 15-4-1 12:42     標題: 回覆:DSE中文科死亡不再 文言文附註解谷合格率

圖片附件: 1427863370750.jpg (15-4-1 12:42, 86.28 KB) / 下載次數 49
/forum.php?mod=attachment&aid=NDIzMjl8NDE1NGE5ZTV8MTcyNzE4MzM4NXww

作者: goodboy1    時間: 15-4-1 12:54

作者: goodboy1    時間: 15-4-1 13:00

作者: goodboy1    時間: 15-4-1 13:02

作者: Yanamami    時間: 15-4-1 13:07

文言文唔係佔好多分,作文、聽、講、綜合一样殺得死人,放心~
作者: goodboy1    時間: 15-4-1 13:14

作者: oscarmama    時間: 15-4-1 14:18

goodboy1 發表於 15-4-1 13:14
可能咁叫「微調」吧~!

我曾跟阿仔提到, 作文這一部分要很講求實力, 也講求運氣。運氣包括: 題目深易、tip ...
你囝囝啱啱先F.1,咁快要驚定先?係都我驚先啦
作者: weiwei    時間: 15-4-1 16:32     標題: 回覆:DSE中文科死亡不再 文言文附註解谷合格率

作者: dailam    時間: 15-4-1 16:50

千萬不要輕視作文。同一題目,F1 學生作和F6學生作,評卷員會有不同要求。其實dse作文最重要就是扣題,要有些見解和深度,否則不會高分。
作者: laorenjia    時間: 15-4-1 16:52

Question 1 of the writing paper is definitely not difficult but it is difficult to write an excellent story. Given the exam conditions, I would probably write a 'love' story of coming to know an interesting person as a result of having no phone with me.
作者: penguin_chick    時間: 15-4-1 17:17

dse以水平基準評級,不是次次50分及格,所以即使題目淺了,但可能去年48分已有3級,但今年要62分才有3級。我預期考3級或以上跟去年相約,在48至52%。
作者: jaci    時間: 15-4-1 18:01

penguin_chick 發表於 15-4-1 17:17
dse以水平基準評級,不次次50分及格,所以即使題目淺了,但可能去年48分已有3級,但今年要62分才有3級。我 ...
對呀,題目淺了,分數高了,cut off 也跟著高了,所以可能最終評級沒有提高。
作者: tomchan223    時間: 15-4-1 20:02

作者: 熙媽媽    時間: 15-4-1 20:29

dse咁多年,cut off score唔同,但各等級%差唔多。

我唔多同意因為題目淺左會多左人攞高D等級,因為考評局評分標準可以執緊D,咁D分就同上年會接近;另一個可能性係cut off score高番D,卷一唔會再比人鬧話平均分得總分三分之一多少少(上年CABLE TV就做呢個題目),但各等取得等級嘅%仍無咩變,只係cut off 高左。

個人覺得如果份卷淺,對好叻同好弱嘅學生影響唔大,但對中游嘅學生影響會大D。

作者: 熙媽媽    時間: 15-4-1 20:33

dailam 發表於 15-4-1 16:50
千萬不要輕視作文。同一題目,F1 學生作和F6學生作,評卷員會有不同要求。其實dse作文最重要就是扣題,要有 ...
係呀!

就好似人人識炒蛋,但唔代表個個都炒得好食。

或者好似飲食節目講:「煮最簡單嘅菜式而煮得好先係高手。」

作者: goodboy1    時間: 15-4-2 09:27

作者: goodboy1    時間: 15-4-2 12:23

作者: goodboy1    時間: 15-4-2 12:27

作者: goodboy1    時間: 15-4-2 12:35

作者: goodboy1    時間: 15-4-2 12:42

作者: cpecpr    時間: 15-4-2 13:40     標題: 引用:下介文言文好似開始有範文。 +

原帖由 wwyee 於 15-04-01 發表
下介文言文好似開始有範文。
幾時要開始考範文?

作者: 熙媽媽    時間: 15-4-2 19:28

cpecpr 發表於 15-4-2 13:40
幾時要開始考範文?

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140416/18691495

作者: naughtybj    時間: 15-4-4 07:45     標題: 回覆:DSE中文科死亡不再 文言文附註解谷合格率

作者: ypmummy    時間: 15-4-4 11:21     標題: 回覆:dailam 的帖子

請問作文是否三題統一拉curve? 如今年第一題咁淺,多人答又易攞高分,而相對第二,三題比較難攞分,作第二,三題既同學會否拉抵?

作者: ANChan59    時間: 15-4-4 12:35     標題: 引用:請問作文是否三題統一拉curve?+如今年第一

原帖由 ypmummy 於 15-04-04 發表
請問作文是否三題統一拉curve? 如今年第一題咁淺,多人答又易攞高分,而相對第二,三題比較難攞分,作第二 ...
好問題!

我以爲中文個總分1-5級是水平對照,你一言提醒,但每份卷可以另外拉 curve.

作者: 熙媽媽    時間: 15-4-4 13:21

ypmummy 發表於 15-4-4 11:21
請問作文是否三題統一拉curve? 如今年第一題咁淺,多人答又易攞高分,而相對第二,三題比較難攞分,作第二 ...

淺、多人答,唔一定易攞高分。
要知道立意唔夠深刻,人云亦云,咁又點能夠鶴立雞群呢?呢D卷合格唔難,好難攞高分。
上年「光與影」都難,可能係叻嘅學生先夠膽揀,所以分數好似都唔差。

致於拉curve問題,純粹猜測,如果睇番考生買卷張成績單,卷二3題好似無拉curve,因為係直接寫番2個marker比幾多分。
不過仲有其他因素可以考慮,譬如考評局對唔同題目個評分標準係點。

作者: Charlotte_mom    時間: 15-4-4 14:01     標題: 回覆:DSE中文科死亡不再 文言文附註解谷合格率

其實中文卷出得深,學生衰左入唔到U,有咩意思呢?
中文係要識,但需要叻嗎?每知人有長短處,試想一個精數理的學生,physics同數都 拎5**,但因中文無3,無得入U,一個物理精英咁就失去升學機會了,變相另一個平均d係有3322執到支好籌,在辦教育層面係好事定壞事?

作者: dobbybabie    時間: 15-4-4 14:33     標題: 引用:其實中文卷出得深,學生衰左入唔到U,有咩

原帖由 Charlotte_mom 於 15-04-04 發表
中文係要識,但需要叻嗎?每知人有長短處,試想一個精數 ...
宜家社會似要通才多過專才

作者: ANChan59    時間: 15-4-4 17:20     標題: 引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+15-04-04+

原帖由 dobbybabie 於 15-04-04 發表
宜家社會似要通才多過專才
我看到香港各大學一直沒有改變,盡量收精英。只是EDB及考評局一廂情願,就算三改四,香港絕大部份専業科目是學士已經選定,不是研究院才選讀。

整個NSS,DSE就是怪怪的,想玩死香港多些。

作者: Yanamami    時間: 15-4-7 16:49

其实我諗紧係关深與淺既问題,定係成个課程、出卷、評分準則合唔合理既问題?
作者: ANChan59    時間: 15-4-7 18:58

Yanamami 發表於 15-4-7 16:49
其实我諗紧係关深與淺既问題,定係成个課程、出卷、評分準則合唔合理既问題? ...
妳問得啱㗎,但不少人慣咗俾人牽住鼻走,少少改變就袋住先!
作者: like_travel    時間: 15-4-10 11:58

回覆 ANChan59 的帖子

有得SAY NO 嗎? 香港人無平等機會呀,基本上比咩你都要袋
作者: waiwai1224    時間: 15-4-20 00:39     標題: 回覆:DSE中文科死亡不再 文言文附註解谷合格率

作者: catcatmom    時間: 15-5-6 02:15

Charlotte_mom 發表於 15-4-4 14:01
中文係要識,但需要叻嗎?每知人有長短處,試想一個精數 ...

以前中文不合格, 只要數理科學A左, 一樣入到兩大, 當時理工和其他都不是大學.

朋友囡囡英文5*, 中文2左, 去左澳洲讀U, 畢業揾到野做唔番來. 香港政府面對人口老化,
小朋友在港享用12年免費教育, 係澳洲用左過百萬讀大學, 他國政府一毛錢培育, 已有年青人為佢做野, 納稅.
任你香港學生中文水平直追大陸. 無數大學生對住班鬼係啞既!點做國際城市!上次上TV民主運動大學生, 運登機証既英文都唔識講, 香港真可悲.   

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 15-5-6 09:22     標題: 引用:今年聽講好多科都易左,下年會唔會難返 +

原帖由 waiwai1224 於 15-04-20 發表
今年聽講好多科都易左,下年會唔會難返
我仔又係咁講,佢話一年深一年淺,佢出年考,好驚明年又勁深

作者: 快樂鳥    時間: 15-5-6 12:01

洋蔥頭媽咪 發表於 15-5-6 09:22
我仔又係咁講,佢話一年深一年淺,佢出年考,好驚明年又勁深
我個仔又係出年考DSE,中文科最擔心
作者: joyjoyparent    時間: 15-5-21 21:44

回覆 goodboy1 的帖子

或許你覺得大學學位太多, 但我覺得不足. 台灣差不多百份百入大學是太多了, 但香港的百份之十八則是過份地少了.

作者: ANChan59    時間: 15-5-22 00:08     標題: 引用:回覆+goodboy1+的帖子 或許你覺得大學學位

原帖由 joyjoyparent 於 15-05-21 發表
回覆 goodboy1 的帖子

或許你覺得大學學位太多, 但我覺得不足. 台灣差不多百份百入大學是太多了, 但香港的 ...
香港人好得意,台灣韓國的百份比是甚麼都包,官立,私立,大專....... 但香港學位就斎計官立大學學位的18%。遅些出生率暴跌,18%變成34%左右!

如果蘋菓比蘋果,加上香港相對多學生海外留學,大專生人數理應好接近!

作者: joyjoyparent    時間: 15-5-23 19:45

我想, 即或香港計埋所有私立大學大專的學士學位, 也應該是少於今日台灣的比例很多. 而台灣的私立大學也受到政府不同程度的資助.

作者: joyjoyparent    時間: 15-5-23 19:49

我想, 相當多香港父母是不想讓子女放洋, 只是本地學位及選擇不足, 才讓他們漂洋過海.

作者: joyjoyparent    時間: 15-5-23 20:22

從human development index 及台灣教育找到以下數據, 不知有否理解錯.

hk  sing  korea  taiwan(14)
  Gross enrolment ratio:  tertiary (% of population of tertiary school age)  60  n.a.  101  83.88
  Expenditure on education (% of  GDP)  3.42  3.3  5.05  4.09
  Mean years of schooling  10.02  10.2  11.77  n.a.

作者: ANChan59    時間: 15-5-23 20:31     標題: 回覆:joyjoyparent 的帖子

Check this one

http://www.studyintaiwan.org/album/v4_publications/5254f713234bc.pdf

Other dada and info are misinterpreted.

作者: nintendo    時間: 15-5-24 11:52

ANChan59 發表於 15-5-22 00:08
香港人好得意,台灣韓國的百份比是甚麼都包,官立,私立,大專....... 但香港學位就斎計官立大學學位的18% ...

香港私立(或自資)大學學費多少?

作者: ANChan59    時間: 15-5-24 12:07     標題: 引用:Quote:ANChan59+發表於+15-5-22+00:08+香港

原帖由 nintendo 於 15-05-24 發表
香港私立(或自資)大學學費多少?
我在秋葉原,答你唔到實際數目。自資約6萬到十幾都有。

作者: nintendo    時間: 15-5-24 12:39

ANChan59 發表於 15-5-24 12:07
我在秋葉原,答你唔到實際數目。自資約6萬到十幾都有。

玩得開心D!

原來十幾萬,唔平喎。

作者: penguin_chick    時間: 15-7-16 03:20

之前在#17(1/4/2015)講過︰
「dse以水平基準評級,不是次次50分及格,所以即使題目淺了,但可能去年48分已有3級,但今年要62分才有3級。我預期考3級或以上跟去年相約,在48至52%。」
今年中文三級有51.2%,比去年50.7%多了 0.5%,可見題目淺了成績也好不了多少!

作者: 杰杰媽媽    時間: 15-7-16 11:43     標題: 回覆:DSE中文科死亡不再 文言文附註解谷合格率

唔鐘意有文背,阿仔冇得背文言文可以full  mark,到佢考個年要背就死得,佢要背既野就好低分

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5