教育王國

標題: 值得為德望放棄自行沙田呂中嗎? [打印本頁]

作者: fung198806    時間: 15-3-28 22:32     標題: 值得為德望放棄自行沙田呂中嗎?

德望要考慮的是學費和路程,呂中離家近兼免費
也聽講德望B1B的學校, 是這樣嗎?

作者: haomama42    時間: 15-3-28 22:48     標題: 引用:德望要考慮的是學費和路程,呂中離家近兼免

原帖由 fung198806 於 15-03-28 發表
...
個人認為不值得

作者: fung198806    時間: 15-3-28 22:50

haomama42 發表於 15-3-28 22:48
個人認為不值得
能否講下您這樣講的原因?
作者: mcl203    時間: 15-3-28 22:52

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D3
作者: fung198806    時間: 15-3-29 17:59

mcl203 發表於 15-3-28 22:52
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3012959&extra=page%3D3
謝謝根據表中所列成績, GHS 不應該是B1B的學校啊. 為何會有這種說法.

作者: chocolatebean    時間: 15-3-29 18:20

fung198806 發表於 15-3-28 22:32
...
當然自行呂中都唔一定有機, 但起碼可繼續抽獎

作者: TwinWong    時間: 15-3-29 18:29

去年数學有唔合格, 到第三次呈分C都收, 这 2年只係人少, 好似收生寬松咗,
校舎好大真係好吸引, 囡囡表姐係畢業生, 姐姐都說不值比錢讀, 而且車程遠如放學后有活動, 夜歸返家, 做功課就會夜上夜, 唔夠瞓,  体能差, 精神唔好, 會影響第二日學習態度,  唔太值得變

作者: haomama42    時間: 15-3-29 18:40     標題: 引用:Quote:haomama42+發表於+15-3-28+22:48+個

能否講下您這樣講的原因?
論名氣及校舍,呂中當然不及德望,但其學術成績及校風也不錯,加上路程近及免學費,所以個人才認為不值得。

作者: charlieandlola    時間: 15-3-29 18:56

...
有GHS offer?
作者: reneew    時間: 15-3-29 19:45     標題: 引用:Quote:fung198806+發表於+15-3-28+22:32+德

原帖由 charlieandlola 於 15-03-29 發表
有GHS offer?
It seems not difficult to get offer compare to HY and DGS.

作者: peggy    時間: 15-3-29 20:22

如我是你會選呂中, 因近屋企
作者: fatman69    時間: 15-3-29 20:52     標題: 引用:德望要考慮的是學費和路程,呂中離家近兼免

...
如果一早想入呂中,為何報GH?
若GH收左又想考慮呂中,好矛盾!
報得直資就要有收得就入的心態,若現在回頭等呂中,可能乜都冇。
報直資的手法多是先有一直資校在手,再在7月叩呂中門,這方為上策。

作者: charlieandlola    時間: 15-3-29 20:56

reneew 發表於 15-3-29 19:4it seems not difficult to get offer compare to HY and DGS.
Hys same as GHS....not difficult
作者: fatman69    時間: 15-3-29 20:58     標題: 回覆:值得為德望放棄自行沙田呂中嗎

我覺得HYS比GHS略好。

作者: fung198806    時間: 15-3-29 21:01

fatman69 發表於 15-3-29 20:52
報得直資就要有收得就入的心態,若現在回頭 ...

呂中去年和今年都沒有門了. 當初想過德望就算收了也不會去, 但一想到等到7月才知呂中結果, 有點想改變主意.
作者: fatman69    時間: 15-3-29 21:06     標題: 引用:+本帖最後由+fung198806+於+15-3-29+21:02+

原帖由 fung198806 於 15-03-29 發表
既然GH收都不會去的話,就不用想了,全力等呂中,你女是否呂小生?若是就乙一填埋呂中。

作者: fung198806    時間: 15-3-29 21:13

fatman69 發表於 15-3-29 21:06
既然GH收都不會去的話,就不用想了,全力等呂中,你女是否呂小生?若是就乙一填埋呂中。

...

是呂小的. GH收都不會去是以前的想法, 現在有些動搖了, 真的怕到7月時一場空.
作者: fatman69    時間: 15-3-29 22:30     標題: 引用:+本帖最後由+fung198806+於+15-3-29+21:15+

原帖由 fung198806 於 15-03-29 發表
應該了解女兒校內排名,估計排名入呂中機會。

作者: fung198806    時間: 15-3-29 22:56

fatman69 發表於 15-3-29 22:30
應該了解女兒校內排名,估計排名入呂中機會。
學校不告訴排名. 估計有機會, 但除非前十名, 否則難有十足把握自行被呂中收. 呂中的收生標準也很難估,  成績25%, 操行25%, 活動 25%, 面試 25%, 真係好難估.

作者: yanj    時間: 15-3-30 00:44

...

沙田呂中的確是一間很不錯的學校,我們從正在呂中就讀的親友口中聽到很多讚譽。小女升中時,我們選了呂中為其中一間自行的學校。
我們也向極少數直資學校遞交了入學申請,當中包括德望學校。

你提及了學費和路程兩個考慮因素,我建議你加入學校宗教、同學性別、學術表現、體藝活動......等等因素,再詳加考慮。

我們透過正在德望就讀的親友,較能深入瞭解德望的實況,覺得此校頗為適合小女。加上她非常喜歡德望學校,我們沒經歷強烈的掙扎便選了德望學校。現在小女在德望讀得十分愉快。

作者: yanj    時間: 15-3-30 00:51

TwinWong 發表於 15-3-29 18:29
去年数學有唔合格, 到第三次呈分C都收,
如果有超級特異功能,會唔會中英數 C 都收^^
作者: yanj    時間: 15-3-30 00:52

charlieandlola 發表於 15-3-29 20:56
Hys same as GHS....not difficult
Strongly agreed!
作者: yanj    時間: 15-3-30 00:54

fatman69 發表於 15-3-29 20:58
我覺得HYS比GHS略好。
我則覺得GHS比HYS好。
作者: TwinWong    時間: 15-3-30 08:41

fatman69 發表於 15-3-29 20:52
報得直資就要有收得就入的心態,若現在回頭 ...
都唔係架, 去年都好多人报GH, 大都全收, 但全部都放弃咗,唯独得較約的那个入GH

作者: goodmama2003    時間: 15-3-30 09:22

作者: TwinWong    時間: 15-3-30 09:40

yanj 發表於 15-3-30 00:51
如果有超級特異功能,會唔會中英數 C 都收^^
唔覺有特異功能
作者: goodmama2003    時間: 15-3-30 09:49

作者: abhead    時間: 15-3-30 09:50

作者: TwinWong    時間: 15-3-30 10:01

goodmama2003 發表於 15-3-30 09:49
我女學校都有小朋友係收咗唔讀,佢地同時被一些名直資收咗。
不過,係我心中,直資計,德望僅次於dgs spcc, ...
係她的同學去了spcc, spcs, hys,  搏到smcc 同叩 ywgs / QES 成功咗
作者: goodmama2003    時間: 15-3-30 10:02

作者: goodmama2003    時間: 15-3-30 10:02

作者: goodmama2003    時間: 15-3-30 10:04

作者: goodmama2003    時間: 15-3-30 10:08

作者: abhead    時間: 15-3-30 10:15

作者: fion6406    時間: 15-3-30 10:21     標題: 引用:+本帖最後由+abhead+於+15-3-30+10:18+編輯

原帖由 abhead 於 15-03-30 發表
當初無報GH 放榜後叩門入到,你是對的。但樓主已經報了又被收了,現在放棄放榜後食回頭草就無可能。

作者: fion6406    時間: 15-3-30 10:21     標題: 引用:當然係一鳥在手好過白等,唔好教壞人。

原帖由 goodmama2003 於 15-03-30 發表
當然係一鳥在手好過白等,唔好教壞人。
x2

作者: mcl203    時間: 15-3-30 10:23

如果GHS咁易叩得入....成績又係中上程度....6年後DSE成績又咁好....真係抵讚!!!
作者: goodmama2003    時間: 15-3-30 10:25

作者: fung198806    時間: 15-3-30 10:27     標題: 引用:Quote:abhead+發表於+15-3-30+09:50+客觀事

原帖由 goodmama2003 於 15-03-30 發表
德望已有offer,沙呂要等到7月先知,先入德望,再叩沙呂。
關健是呂中這兩年冇得扣門了

作者: goodmama2003    時間: 15-3-30 10:28

作者: fung198806    時間: 15-3-30 10:31     標題: 引用:如果GHS咁易叩得入....成績又係中上程度...

原帖由 mcl203 於 15-03-30 發表
如果GHS咁易叩得入....成績又係中上程度....6年後DSE成績又咁好....真係抵讚!!!
有人清楚箇中原因嗎?若單從dse成績來看,ghs增值能力不錯呀

作者: goodmama2003    時間: 15-3-30 10:34

作者: bb560    時間: 15-3-30 10:38

TwinWong 發表於 15-3-30 10:01
係她的同學去了spcc, spcs, hys,  搏到smcc 同叩 ywgs / QES 成功咗
想問下,博smcc係唔係放棄gh,再用自行?
叩ywgs/QES 係唔係七月放榜之後?

作者: fion6406    時間: 15-3-30 10:42     標題: 引用:Quote:原帖由+goodmama2003+於+15-03-30+發

原帖由 fung198806 於 15-03-30 發表
關健是呂中這兩年冇得扣門了
咁就去叩英華伊中囉

作者: Y2kqk    時間: 15-3-30 10:43

其實我覺得你的最愛既然不是她,那就不要選她. 否則你哋時又有很多怨, 早之就 ⋯ 不如留番真正喜歡她,而在后補位的學生了。
作者: TwinWong    時間: 15-3-30 10:52

bb560 發表於 15-3-30 10:38
想問下,博smcc係唔係放棄gh,再用自行?
叩ywgs/QES 係唔係七月放榜之後?

smcc 係放弃hys, 到报自行同大抽ywgs /qes 係放榜之後叩

作者: fung198806    時間: 15-3-30 10:54     標題: 引用:其實我覺得你的最愛既然不是她,那就不要選

原帖由 Y2kqk 於 15-03-30 發表
其實我覺得你的最愛既然不是她,那就不要選她. 否則你哋時又有很多怨, 早之就 ⋯ 不如留番真正喜歡她,而在 ...
若無學費和路程問題,我還是喜歡gh多些。只是現今的升中制度,令人比較容易陷入這兩難的局面。若學費對我不是個問題,我會偏向選擇gh.

作者: TwinWong    時間: 15-3-30 10:55

但如是呂小生, 放弃自己值屬中机會, 未必入反,
但今年你們出生率都少, 又可能肯接收反
作者: fung198806    時間: 15-3-30 10:55     標題: 引用:Quote:fung198806+發表於+15-3-30+10:27+關

咁就揀德望。有位俾你坐,就先坐低,
你俾心機,在德望拿級十,中二去插班沙呂!
我真的也這樣想過

作者: fung198806    時間: 15-3-30 10:58     標題: 引用:但如是呂小生,+放弃自己值屬中机會,+未必入

原帖由 TwinWong 於 15-03-30 發表
但如是呂小生, 放弃自己值屬中机會, 未必入反,
但今年你們出生率都少, 又可能肯接收反 ...
正因爲今年學生少,自行位也少,兼不收扣門生。對差小小是最top那班學生來講,情況未必好過往年。

作者: bb560    時間: 15-3-30 10:59

fung198806 發表於 15-3-30 10:31
有人清楚箇中原因嗎?若單從dse成績來看,ghs增值能力不錯呀
如果你放棄gh,但是,大吉利是講句,又入唔到呂中,你應該仲有自行二同乙一,咁,依間學校就係你放棄而入唔到呂中嘅結果,你自己問下自己接唔接受到羅?同埋,你囡in完呂中,覺得機會高唔高呀?依三個月唔易捱呀?我覺得慘過自己會考開榜!
作者: goodmama2003    時間: 15-3-30 10:59

作者: bb560    時間: 15-3-30 11:02

TwinWong 發表於 15-3-30 10:52
smcc 係放弃hys, 到报自行同大抽ywgs /qes 係放榜之後叩
嘩!入到smcc嗰個真係好好野!個同學要實力強同夠瞻搏!
作者: TwinWong    時間: 15-3-30 11:03

bb560 發表於 15-3-30 11:02
嘩!入到smcc嗰個真係好好野!個同學要實力強同夠瞻搏!
係 全級頭1-2名
作者: wyh:)    時間: 15-3-30 11:08

回覆 Y2kqk 的帖子

好同意你的說法。
不是真正喜歡GHS的,可以真心等待大抽獎,甲一乙一都填沙呂,最後耐心等結果。
位子可留給真心喜歡GHS的學生。

thank you

作者: TwinWong    時間: 15-3-30 11:08

頭兩名都會咁搏, 放弃gh / hys 成功去spsc // smcc
作者: wyh:)    時間: 15-3-30 11:10

...
家長及學生要清楚自己喜歡哪個類型的學校?
如果想要好成績的學校,可嘗試參考的DSE成績,入大學率
如果想運動有的發展,可嘗試參考學校在學界不同組別的表現
如果想音樂/美術的發展,可嘗試參考學校有否投放資源去幫助及鼓勵學生去發展
其他(校風/德育/宗教/性別)都可以比較

別人的意見及經驗可作參考,自己要細心分析及比較,選一間合符自己期望的學校!

真心希望你囡囡入到沙呂THANK YOU

作者: boilermaker    時間: 15-3-30 11:14

回覆 fung198806 的帖子

It is like a decision to "pocket it first" or not?  
作者: mcl203    時間: 15-3-30 11:18

TwinWong 發表於 15-3-30 10:52
YWGS .....有網友分享左唔接受叩門喎??
去到SPCC/SPCS/HYS/SMCC/QES....果d成績一定幾好啦....放手GHS唔奇吖...各有原因 ~~~

作者: TwinWong    時間: 15-3-30 11:33

但肯定的叩入的, 之前佢媽咪放弃gh, 叩入油真, 最后見佢囡囡post 出泥入ywgs
作者: siden    時間: 15-3-30 12:14     標題: 引用:去年数學有唔合格,+到第三次呈分C都收,+这+

原帖由 TwinWong 於 15-03-29 發表
去年数學有唔合格, 到第三次呈分C都收, 这 2年只係人少, 好似收生寬松咗,
校舎好大真係好吸引, 囡囡表姐係 ...
收個数學呈一時曾經不合格?

咁德小一定有人吐血。

咁成績,除非有超特異功能,否則忠心耿耿讀咗德小六年之後都唔會被收番上德中。

作者: TwinWong    時間: 15-3-30 12:24

siden 發表於 15-3-30 12:14
收個数學呈一時曾經不合格?

咁德小一定有人吐血。
係, 應該今年收紧, 會提高反收生要求
作者: fatman69    時間: 15-3-30 12:31     標題: 引用:+本帖最後由+abhead+於+15-3-30+09:55+編輯

原帖由 abhead 於 15-03-30 發表

客觀事實:
絕對認同閣下見解,個人意見,四大直資女校排名:
DGS>SPCS>HYS>GHS。

作者: fung198806    時間: 15-3-30 13:35     標題: 引用:Quote:fung198806+發表於+15-3-30+10:55+我

係,我講的方法係最安全,無風險,進可攻,退可守!
祝你成功!

這樣做需要幾萬蚊的付出。唯有其他方面慳的啦

作者: winnietingting    時間: 15-3-30 14:59     標題: 引用:Quote:fung198806+發表於+15-3-30+10:55+我

係,我講的方法係最安全,無風險,進可攻,退可守!
祝你成功!
good method

作者: goodmama2003    時間: 15-3-30 19:08

作者: yanj    時間: 15-3-30 19:20

abhead 發表於 15-3-30 09:50

客觀事實:

吹水的話,吹乜都得。但如果是談到客觀事實,重要的是建基於客觀數據。

你説「HY比GH難入;放棄GH人數比HY多」,你有兩校的數據嗎?如果,我是說如果,你是HY的持份者並掌握放棄HY人數的數據,你是如何神通廣大地取得放棄GH人數的數據,從而作出客觀比較?

如果,這次也是如果,你是某某小學的持份者並有貴校學生申請HY及GH的數據,也掌握貴校學生放棄HY或GH的第一手資料,並發現貴校放棄GH的人數比HY多。你是憑什麼將一間小學的數據推演至其他數百間小學?

你又說「要入GH, 小學成績中上+少少課外活動獎項+家庭背景中產已差不多穩入」。在小學時,成績排頭三分一的算是中上吧!三、四個課外活動獎項算是少少吧!有說家庭月入2至4萬便算是中產。我暫且不問你所列擧的三個準則是否真正的收生準則,我只想知道,在你認識的所有合乎或高於你所列準則的申請人,是否都穩入GH?我個人十分有限的觀察是:肯定並非穩入!我個人也觀察到,有家庭經濟狀況十分拮据的學生考上了GH。

你說「要入HY, 沒有必然準則, 看各方表現」。原來,你的觀察是,入HY是沒有必然準則,即係話,入左唔知點解入;入唔到又唔知點解入唔到,講彩數?你的留言顯示你似乎頗為瞭解 HY 的情況,我大膽猜想你是HY的持份者。不如你講多些HY的收生準則,特別是說明什麼是「各方表現」,讓有興趣報讀HY的家長和學生多些參考。

作者: yanj    時間: 15-3-30 19:31

fung198806 發表於 15-3-30 10:31
我也很想知道究竟是學校的增值能力高,抑或是學生本身的學術能力強!
作者: yanj    時間: 15-3-30 19:37

fung198806 發表於 15-3-30 10:54
若無學費和路程問題,我還是喜歡gh多些。只是現今的升中制度,令人比較容易陷入這兩難的局面。若學費對我不 ...
學費問題可分類為「願不願」和「能不能」,如果屬後者的話,學校的助學金制度可以幫到你。
作者: yanj    時間: 15-3-30 19:43

fatman69 發表於 15-3-30 12:31
絕對認同閣下見解,個人意見,四大直資女校排名:
DGS>SPCS>HYS>GHS。
有人喜歡李嘉欣,有人欣賞鍾嘉欣,其實可以相安無事。但要是有人硬要說30歲時的鍾嘉欣靚過30歲時的李嘉欣,爭端便可能因此而起。
作者: goodmama2003    時間: 15-3-30 20:49

作者: lucia6119    時間: 15-3-30 20:53

回覆 yanj 的帖子

同意 , 另外我在另一貼 看到幾間 九龍區女校 都有列出 DSE 5/5*/5** 的 %  , 那間比較好 , 有數有據 , 唯獨 HY 欠奉..在 EK 好幾年 , 就奇怪 總有些人 喜歡 捧 HY 踩 GH
2 間女校 我都算 熟識 , 2 間 無論 體育 / 公開試成績 應該相差不遠
只是 2 間 學校的學生 會是 2 Different type of person , 所以喜歡那一間 便要看女兒是 甚麼性格

至於 樓主的問題 , 我只舉個個案  ,前幾年 我隣居 女兒 讀 GH 中三 , 但不堪壓力 (成績應該是中等 )
後來轉了去沙田 TST . 讀得輕鬆多了 , 另外如果 樓主 住沙田區 , 又不喜歡 GH . 就不要勉強了 ,
因為沙田去 GH 真的頗遠 , 還是把學位 留給 真心 喜歡 GH 的人吧..

作者: lucia6119    時間: 15-3-30 21:06

剛在另一個貼看到這數據 :

聖保羅男女

5.15

拔萃女

3.96

聖保祿學校

3.65

皇仁

3.50

德望

3.16

瑪利曼

3.15

鄧顯

3.14

協恩

3.00

瑪利諾

3.00

聖瑪利

2.95

聖若瑟

2.89

林護

2.75

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3012959&extra=page%3D1&page=6

當然也不能說明甚麼 , 因為 明年 又另一個數據 , 名次又會可能不一樣

作者: fung198806    時間: 15-3-30 21:07     標題: 引用:+本帖最後由+lucia6119+於+15-3-30+20:55+

原帖由 lucia6119 於 15-03-30 發表

回覆 yanj 的帖子
謝謝您的意見。我前面也講過,若不是學費和路程的問題,更主要是學費的問題,我是偏愛ghs的.若可以,可否分享下德望是屬於which type of person.

作者: goodmama2003    時間: 15-3-30 21:20

作者: lucia6119    時間: 15-3-30 21:21

回覆 fung198806 的帖子

GH 對學生的要求 除了成績外 , 是希望 學生 由小女生 , 可以慢慢變成 淑女 , 所以 要學習 餐桌禮儀 , COOKING , SEWING 等, 我想大部分 CATHOLIC SCHOOL 都差不多 , 不過 GH 也有很多體育活動的 (這是我幾年前的理解 , 不知有沒有改變)
HY 學生比較活潑開放 , 俗語是比較 TOM BOY ..

作者: lucia6119    時間: 15-3-30 21:23

回覆 goodmama2003 的帖子

GH 的體育也很勁 , 其實 體育 DGS , GH , HY , 三間在學界 是競爭對手
作者: goodmama2003    時間: 15-3-30 21:23

作者: goodmama2003    時間: 15-3-30 21:25

作者: lucia6119    時間: 15-3-30 21:47

在此多口說句 , 其實為子女 選中學 , 應該 不只考慮 DSE 成績 ( 相差 幾個 % NO BIG DEAL ) 其他考慮因素也十分重要
如 :
中四 可選科目 有沒有 小朋友喜歡的科目
課外活動 有沒有 小朋友喜歡的項目
跟屋企的距離 , 我覺得 30 -45 分鍾 TRAVEL TIME 已經是 極限 , 盡量 NOT EXCEED 1 HR.
小朋友 是否喜歡 該校 (如果小朋友不喜歡 就算神校 OFFER 給你也沒用)
LAST BUT NOT LEAST --- 量力而為

作者: goodmama2003    時間: 15-3-30 22:15

作者: lucia6119    時間: 15-3-30 22:20

中學 無咩人搭校車 , 放學有課外活動 , 都會搭唔到校車的
P.S 只是有感而發 , 因為阿仔 係入沙田返學一族

作者: mcl203    時間: 15-3-30 22:21

goodmama2003 發表於 15-3-30 21:20
我感覺德望注重音樂。協恩注重體育。
GHS / HYS 係 游泳...田徑都係D1強隊 ~~~

作者: charlieandlola    時間: 15-3-30 22:23

lucia6119 發表於 15-3-30 21:06
剛在另一個貼看到這數據 :

Level of 5s per person for these schools.
please chk #113 instead.
作者: goodmama2003    時間: 15-3-30 22:24

作者: lucia6119    時間: 15-3-30 22:35

其實可以去 中學交流 區 問 正在讀梗 的家長

作者: goodmama2003    時間: 15-3-30 22:44

作者: siden    時間: 15-3-30 22:44     標題: 引用:+本帖最後由+lucia6119+於+15-3-30+20:55+

原帖由 lucia6119 於 15-03-30 發表

回覆 yanj 的帖子
一向一堆人踩GH捧HY。

各有喜好其實冇所謂。

只係唔明,成績、體藝兩間不相伯仲,為何總有人話GH vs HY 就一定揀HY。

GH都應該反省下佢究竟點解自己明明一間Band 1A頭好學校,DSE體藝入U率完全不輸人,都有人聽到GH個名都覺得比HY SPCS等次一等。

仲有我係唔信GH好易入的。咁易入就唔會人地小學生1st round收得果6成幾。德小程度唔會淺得去邊掛。

作者: goodmama2003    時間: 15-3-30 22:49

作者: mangotea424    時間: 15-3-30 23:05

中學部都很多學生搭校車放返放學,搭唔搭到校車,要看你參加什麼課外活動,參加多唔多課外活動而定,sport 個類可能放學留校練習會多啲,合唱團或樂團通常一星期有一天留校練習,因為佢地通常平時在lunch time 練習,比賽前可能會練多啲,每個星期六,基本上很多課外活動都要回校訓練。如果搭不到校車,學校有短途校車(每次收費和有時間限制)往彩虹地鉄站,亦可到中學部對出有很多巴士小巴或到經小學部行出有循環線小巴往彩虹地鉄站轉車。
作者: goodmama2003    時間: 15-3-30 23:11

作者: mangotea424    時間: 15-3-30 23:24

個人意見,中學跟小學的課本多很多,小測大測和考試都會較小學多,要以學業為重,好好考慮自己的仔女應乎能力,配以合適的課外活動才是上策,如果太多課外活動而影響了學業,就得不償失。當然有部份同學仔是有能力應付到便沒問題。
作者: goodmama2003    時間: 15-3-30 23:27

作者: mangotea424    時間: 15-3-30 23:32

初中一定玩返一項或兩項,但初中的基礎亦不可差,高中很難追,而且中三後要選科,成績先後揀科,直接影響日後入大學科目。
作者: goodmama2003    時間: 15-3-30 23:40

作者: Lavonne    時間: 15-3-31 01:56

goodmama2003 發表於 15-3-30 10:28
係囉,收你又唔讀,放榜又去叩,德望佛都有火,收你就奇啦。

totally agree.

作者: peggy    時間: 15-3-31 08:51

goodmama2003 發表於 15-3-30 10:25
協恩曾是我心儀的學校,但現在不再喜歡,而且不喜歡嘅理由很不充分,講出來會俾人鬧,不提了。 ...
Me too, HY 曾是我們一家最心儀的學校,但現在對它很失望及不喜歡。

作者: abhead    時間: 15-3-31 10:10

作者: anixon    時間: 15-3-31 10:18

咁小朋友鍾意邊間多d?
作者: abhead    時間: 15-3-31 10:32

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5