教育王國

標題: 可唔可以幫我分析下 [打印本頁]

作者: happysmileha    時間: 15-3-27 13:48     標題: 可唔可以幫我分析下

全級104人, 老師話1/3會係band 1.
我囝第一次考級18, 第二次級49, 老師話係band 1中, 第三次考級36.
想知大唔大機會keep band 1中, 定會可能跌去band 1尾?

作者: aleung922    時間: 15-3-27 14:02

其實依家都到大抽獎階段, 咁Band1中或尾已冇分別, 總之係band 1 咁大抽獎就會處理咗band 1 學生先. 最大分別只在於個隨機號碼.
作者: 王家爸爸    時間: 15-3-27 14:09

大抽獎同BAND既頭中尾無分別。
作者: 必必    時間: 15-3-27 14:12

頭中尾都係一齊抽, 最緊要有運氣.
作者: charlieandlola    時間: 15-3-27 14:14

要看小學PS1成績。B1/B2 邊緣人。。。
作者: charlieandlola    時間: 15-3-27 14:16

唔知點計?有D好勁私小,60%入B1A.....
作者: Gloriasogashiwa    時間: 15-3-27 14:19

仲要睇邊區, 各組別學位的分配.
作者: aleung922    時間: 15-3-27 14:46

其實最緊要問學校, 攪清楚係band 1 or 2 先, 因為反而攪錯banding 先大件事. 以為係band 1, 但其實係band 2, 咁到填排位表就會有問題.
作者: 大媽爸爸    時間: 15-3-27 14:59

happysmileha 發表於 15-3-27 13:48
全級104人, 老師話1/3會係band 1.
我囝第一次考級18, 第二次級49, 老師話係band 1中, 第三次考級36.
想知 ...

以你囝囝學校平均計,  1-35 BAND 1, 36-70 BAND 2, 71-104 BAND3
第1次呈分後:  級18, 應係BAND 1中
第2次呈分後:  級18/49 => 級33, 應係BAND 1尾
第3次呈分後:  級18/49/36 => 級34, 應係BAND 1尾

當然仲要睇本身學校相對於本區/全港其他學生既成績啦

作者: mcl203    時間: 15-3-27 15:12

提一提....級幾 未必等於 呈分 排位 ~~~
作者: fion6406    時間: 15-3-27 15:24     標題: 回覆:可唔可以幫我分析下

band 1 頭中尾在大抽獎無分別,問題係你個位置好「閔」,band 1尾尾嘅時候,好容易會係估錯band 其實係band 2 。好睇你在哪個校網,在EK 這裡,有個案是(大意是)老師話60 名內是Band 1 ,小朋友3次呈分平均考四十幾名,派位結果雖然都ok,但古古怪怪的,經各網友討論後結論認為小朋友應該是band 2 ,但幸好所屬校網band 1 位有多,仍可派入band 1 尾學校。

作者: 王家爸爸    時間: 15-3-27 15:37

大媽爸爸 發表於 15-3-27 14:59
以你囝囝學校平均計,  1-35 BAND 1, 36-70 BAND 2, 71-104 BAND3
第2次 ...
唔可以就咁取平均數,因為越近中間,分數差異會比較細小。
作者: aleung922    時間: 15-3-27 15:38

回覆 fion6406 的帖子

咪最驚呢D case 咯, 乜都唔清唔楚, 小朋友及家長都唔知自己既banding同次第.......咁呢D咪叫"私隱"咯!
作者: SIYip    時間: 15-3-27 15:39

應該甘睇,好似三次考試甘,拉晒所有分計總成績排位。每次名次,嚴格嚟講係無用。eg, 一個學生頭2 次科科100,第3次交白卷。齋計名次,全級考(1+1+150) /3=50或51.但如果每科分數係(100+100+0) /3=66.6, 你覺得有無可能考全級51? 不過,如其他jm 講,Band 1 嘅,頭中尾都無所謂。
作者: 香香    時間: 15-3-27 15:42

作者: 王家爸爸    時間: 15-3-27 15:48

aleung922 發表於 15-3-27 15:38
回覆 fion6406 的帖子

咪最驚呢D case 咯, 乜都唔清唔楚, 小朋友及家長都唔知自己既banding同次第....... ...
一半機會 Band 尾,一半機會 Band 頭,所以都係當 Band 2 頭選校穩陣啲。
作者: 香香    時間: 15-3-27 15:55

作者: 王家爸爸    時間: 15-3-27 15:56

其實仲要知道老師所講既1/3學生會係 Band 1,係指舊年1/3學生派到 Band 1 學校,定係真係1/3學生係 Band 1 學生。
作者: 王家爸爸    時間: 15-3-27 16:02

香香 發表於 15-3-27 15:55
真係睇學校囉.

有學校1X內先係BAND 1. 有些60名都係BAND 1.
除非學校喺(或者住喺) Band 1 位多既區,建議佢乙一選擇一間 Band 1 尾,乙二開始選擇啲可以接受既 Band 2 頭學校。
作者: mcl203    時間: 15-3-27 16:09

王家爸爸 發表於 15-3-27 16:02
除非學校喺(或者住喺) Band 1 位多既區,建議佢乙一選擇一間 Band 1 尾,乙二開始選擇啲可以接受既 Band  ...
若真係估錯Banding...乙1放Band 1尾中學....乙2仲放Band 2頭....會否太搏...去到乙2已無晒位

btw...當然要睇番邊區...乜學校...B1生佔幾多%...先有得估~~~

作者: charlieandlola    時間: 15-3-27 16:27

Gloriasogashiwa 發表於 15-3-27 14:19
仲要睇邊區, 各組別學位的分配.
甲部看全香港,乙部看分區。
作者: johnnywalker    時間: 15-3-27 16:28

作者: 大媽爸爸    時間: 15-3-27 16:30

王家爸爸 發表於 15-3-27 15:37
唔可以就咁取平均數,因為越近中間,分數差異會比較細小。

我都明既, 但如真係要估算, 唯有係咁計, 當然會有偏差啦
作者: aleung922    時間: 15-3-27 16:34

回覆 johnnywalker 的帖子

絕對明白, 但我以為樓主已肯定自己係band 1, 咁頭中尾就沒有分別, 但如果唔肯定就難攪D.
作者: 王家爸爸    時間: 15-3-27 16:41

mcl203 發表於 15-3-27 16:09
若真係估錯Banding...乙1放Band 1尾中學....乙2仲放Band 2頭....會否太搏...去到乙2已無晒位

btw...當然要 ...
要睇下係邊區,每區情況唔同,這個會係另一個要考慮既因素。
作者: Grammacat    時間: 15-3-27 16:46

charlieandlola 發表於 15-3-27 14:16
唔知點計?有D好勁小學,60%入B1A.....
我小朋友就讀直資小學, 頭七十名都係B1

作者: slowmemame    時間: 15-3-27 17:17

mcl203 發表於 15-3-27 15:12
提一提....級幾 未必等於 呈分 排位 ~~~
同意,還要睇樓主囝囝各科成績是中英數強,或是常,視藝,音樂强,分數調整後,可能呈分排名與學校級排名會有大分別。
作者: mcl203    時間: 15-3-27 17:23

要搞清楚...入到B1中學未必全係B1生呀...仲有其他因素影嚮~~~
作者: Grammacat    時間: 15-3-27 17:50

係啊王家爸爸, 所以SPCC就係勁
作者: johnnywalker    時間: 15-3-27 18:27

作者: ykconniechan    時間: 15-3-27 19:22     標題: 引用:Quote:mcl203+發表於+15-3-27+15:12+提一提

原帖由 slowmemame 於 15-03-27 發表
同意,還要睇樓主囝囝各科成績是中英數強,或是常,視藝,音樂强,分數調整後,可能呈分排名與學校級排名會 ...
同意slowmemame講法, 因為學校級名次未必等同呈上教育局的等第, 而且學校分數要標準化後才呈上. 而且學校成績表內的科目, 有些可能影響級名次, 卻不用呈分. 之前聽有家長講過最終等第並非如級名次所反映. 加埋加埋各種因素, 必須小心再跟老師分析清楚後才部署如何填表, 否則有機會因攪錯banding, 揀錯學校就麻煩! 祝福你!

作者: Lucifer3960    時間: 15-3-27 19:22     標題: 引用:Quote:Grammacat+發表於+15-3-27+16:46+我

原帖由 johnnywalker 於 15-03-27 發表
就算津校唔少都得,特別係名校網中既名津中,閒閒地六成學生係b1
油蔴地兩間天主教小學,據聞考70一80也入到B1學校.

作者: ykconniechan    時間: 15-3-27 19:25     標題: 引用:Quote:原帖由+johnnywalker+於+15-03-27+發

原帖由 Lucifer3960 於 15-03-27 發表
油蔴地兩間天主教小學,據聞考70一80也入到B1學校.
是啊! 我朋友囝囝在其中一間讀, 也是這樣說!

作者: Grammacat    時間: 15-3-27 19:54

johnnywalker 發表於 15-3-27 18:27
就算津校唔少都得,特別係名校網中既名津中,閒閒地六成學生係b1
係啊, 所以都好睇邊間學校, 有D私校頭一百名都係B1

作者: johnnywalker    時間: 15-3-27 20:12

作者: happysmileha    時間: 15-3-27 22:55     標題: 回覆:johnnywalker 的帖子

我就係唔明, 考完第二次呈分後,我以為會跌去band 1 尾, 但老師話係band 1中, 到今次第三次級名次高番, 咁banding會keep住, 還是會跌?
睇番舊年派位有36個同學入到band 1 學校, 咁係咪代表今年都係?

作者: SIYip    時間: 15-3-27 23:09

樓主,我諗老師呈二後嘅banding 係計咗呈一同呈二後嘅結果。我仔仔學校都係,唔會講呈二嘅banding, 只會講1+2,  嘅banding.
作者: SIYip    時間: 15-3-27 23:15

講真,36 入band 1, 你仔仔係band 1 中嘅機會真係唔高,反而要認真問老師,究竟是否屬於穩陣嘅band 1,免得計錯數,統一太進取。
作者: maggie789    時間: 15-3-28 09:32

aleung922 發表於 15-3-27 14:02
其實依家都到大抽獎階段, 咁Band1中或尾已冇分別, 總之係band 1 咁大抽獎就會處理咗band 1 學生先. 最大分 ...

de..
作者: mymelody2003    時間: 15-4-1 10:46

提醒你, 看看今届學生跟 前2年 或 新一届 既 pre-s1既結果去計算, 所以單一看去年派位結果不太準確.
作者: BennkiChu    時間: 15-4-1 11:50

好邊,  如果係我就當b2a計, 5博, 大抽獎選1-2間band1尾中學博下, 其他全band2.
作者: little_yolky    時間: 15-4-2 15:35

happysmileha 發表於 15-3-27 22:55
我就係唔明, 考完第二次呈分後,我以為會跌去band 1 尾, 但老師話係band 1中, 到今次第三次級名次高番, ...

睇番舊年派位有36個同學入到band 1 學校, 咁係咪代表今年都係? <===== 完完全全唔係。

1. 問下老師級成績排名係咪只計呈分果幾科, 同埋, 係咪都係按比例咁加(即中英數(X9), 常(X6), 視藝, (X3), 音樂(X2))。
2. 如果唔係, 問下老師同你講個banding係咪呈分排名個banding
3. 你小朋友真係好邊緣下, 自行時係咪博咗2間band 1尾? 定再博啲?
4. 如果自行進取, 大抽奬都係穩陣D好, 只選乙一係band 1尾, 乙二、三揀band 2頭, 甚至乙三揀一間都幾like但又唔係好熱門又多位既band 2會好D, 好過唔小心估錯band, 俾人派咗去band 3。

預備好叩門資料!

作者: laiheiyau    時間: 15-4-8 19:47

Band 2A,
作者: 瑩瑩老豆    時間: 15-4-13 21:57

大媽爸爸 發表於 15-3-27 14:59
第2次 ...
每次呈分係獨立計, 唔係取三次平均, 樓主個case 趺落B2 都有可能.

作者: ydoris    時間: 15-4-14 08:36

回覆 瑩瑩老豆 的帖子

點獨立計..吾明?自行係呈一加呈二計個次第.抽獎吾係三個呈分加埋架咩?吾通係只計呈三??係就發達啦..阿囡呈三考到TOP10....請教下抽獎係點計?HANKS!!!
作者: Haileyng    時間: 15-4-14 08:45     標題: 引用:回覆+瑩瑩老豆+的帖子 點獨立計..吾明?自

作者: ydoris    時間: 15-4-14 09:13

回覆 Haileyng 的帖子

OH~~~即係三次一齊計..明白..吾計名次吾打熨緊,因為名次=平均分...一樣姐....都應該係高興既..因為一次俾一之高...
作者: 瑩瑩老豆    時間: 15-4-14 21:21

ydoris 發表於 15-4-14 08:36
回覆 瑩瑩老豆 的帖子

點獨立計..吾明?自行係呈一加呈二計個次第.抽獎吾係三個呈分加埋架咩?吾通係只計呈 ...
其實教統局網有個video 介紹

作者: happysmileha    時間: 15-4-15 21:35     標題: 回覆:瑩瑩老豆 的帖子

最終老師confirm咗係band 1 尾, 但話揀學校有d危
佢咁樣講, 咁我排位應該點排?
乙1 填band 1尾, 乙2 和乙3 填band 2頭?
我屬元朗區, band 1 位唔多, 咁樣可以麻?

作者: aleung922    時間: 15-4-15 21:53

回覆 happysmileha 的帖子

都既然confirm band 1,咁大抽獎無分頭中尾,老師話危既意思係指都驚會跌落band2? or因為band1位少驚抽唔到band1學校?
作者: 素兒    時間: 15-4-16 11:07

happysmileha 發表於 15-4-15 21:35
最終老師confirm咗係band 1 尾, 但話揀學校有d危
佢咁樣講, 咁我排位應該點排?
乙1 填band 1尾, 乙2 和 ...

抽其他區, 屯門B1大把位剩。
自人意見, 不喜勿插!

作者: HIN2003    時間: 15-4-17 09:09

aleung922 發表於 15-4-15 21:53

都既然confirm band 1,咁大抽獎無分頭中尾,老師話危既意思係指都驚會跌落band ...
我覺得小學老師話係band 1 尾,唔一定confirm band 1,因實際數字去到教育局都有機會變band 2.

作者: moniquechoy    時間: 15-4-17 22:44

仲有今年用新的ps1
作者: SIYip    時間: 15-4-17 23:29

學校都係估自己band 1 學生嘅數目,有d 危即係屬於有可能係band 2,學校無banding 嘅確實數目,所以有少少差異。你嘅case 就睇搏唔搏。如果band 1 位少過band 1 學生,我會乙一 band 1 尾, 乙二band 2 頭,安全至上。
作者: moniquechoy    時間: 15-4-18 00:04

我識一個小朋友, 佢前年就是同樣CASE. 邊緣位置, B1尾, B2頭, 亞媽搏, 最後派左去B3.  去扣門, 直至考PS1 果日, 先有間B2收左.  佢既PS1 是在B3 考的, 下午才收到消息, 佢亞女一放榜喊左幾日, 仲跑左10幾間中學, 你有心理準備.
作者: happysmileha    時間: 15-4-18 00:04     標題: 引用:回覆+happysmileha+的帖子 學校都係估自己

原帖由 SIYip 於 15-04-17 發表

學校都係估自己band 1 學生嘅數目,有d 危即係屬於有可能係band 2,學校無bandin ...
乙1 band 1尾, 乙2 band頭, 咁樣會穩陣?
如果教署真係評係band 2, 咁樣會唔會跌出5志願以外?

我以為乙1 已開始揀band 2頭先係穩陣。

唉。。。邊沿人, 真係頭痕

作者: happysmileha    時間: 15-4-18 00:06     標題: 引用:我識一個小朋友,+佢前年就是同樣CASE.+邊緣

原帖由 moniquechoy 於 15-04-18 發表
我識一個小朋友, 佢前年就是同樣CASE. 邊緣位置, B1尾, B2頭, 亞媽搏, 最後派左去B3.  去扣門, 直至考PS1  ...
佢策略係點?首3志願都係band1?

作者: SIYip    時間: 15-4-18 00:50

但作為家長,好難接受乙一已經放棄。。。。。
作者: BennkiChu    時間: 15-4-18 05:05

如果小朋友甘邊, 真係選b2好,  比你好彩入到b1, 都讀5上, 家長應心裡明白自己小朋友既能力, 免強去讀, 小朋友同家長都辛若。
作者: 錡E    時間: 15-4-18 11:50

其實好多b2頭既同學係有能力讀到b1尾學校,唔會追得好辛苦既,係b1尾學校未必讀唔上,不一定會包尾。
反而b2頭學校先至無外人想既讀得比b1學校易,好多b2頭學校為要保成績或想升banding 谷得仲金。
作者: SIYip    時間: 15-4-18 12:22

回覆 錡E 的帖子

傻啦,band 1 尾嘅一樣谷,只有band 1 好頭好頭嘅唔谷,因為學生自己屋企已經好谷。
作者: BennkiChu    時間: 15-4-18 14:07

樓主如因錯估banding,  而又5好彩既話, 分分鐘派去5知邊度, 年年有學生派去5係選擇範圍內既學校, 可能就係家長錯估banding做成。 最重要家長要放得低, 要接受到banding既事實。

作者: SIYip    時間: 15-4-18 14:23

我感覺學校會偏向估多咗band 1 學生,正如家長總覺得自己小朋友唔差一樣。  感覺而已,非理性架。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5