教育王國

標題: 福馬 vd 寶湖舊墟 [打印本頁]

作者: ZoeZita    時間: 15-3-16 08:30     標題: 福馬 vd 寶湖舊墟

福馬 & 大埔寶湖舊墟都有區內 1 線學校, 幸好2間都有20分. 小女而家k2, 出年就要揀學校, 心大心㚼, 都唔知報邊間好???

福馬升中係九龍城校網, 超吸引, 但就20分都要抽.
寶湖舊墟20分理應安全入到, 但大埔中學網一般.

如住屋不是問題, 可搬屋, 請問各位會點揀?? 謝!!!

作者: hkpapa852    時間: 15-3-16 10:09

ZoeZita 發表於 15-3-16 08:30
福馬 & 大埔寶湖舊墟都有區內 1 線學校, 幸好2間都有20分. 小女而家k2, 出年就要揀學校, 心大心㚼, 都唔知 ...

我諗你要諗清楚, 20分係咪入硬寶湖舊墟先?

如個唔係, 你就諗下邊區大抽獎有利D.

雖然我唔熟大埔區, 但我絶對唔建議你去抽福馬, 34網過去3年派首三志願都係全港最差, 依家差唔多連二線學校唔放乙一都入唔晒(今年仲要借一堆黃大仙二/三線學校既位).

而且, 以升讀一線中學機會計, 寶湖舊墟有~53%, 但福馬呢? 不知道, 只知道同區所謂一線既CSK只有~37%, 紅馬也只有~42%, 我諗福馬也只係介乎3X%-4X%之間, 不如坊間說的超過50%, 唔值得為咗搏呢間而搬

作者: zanezane    時間: 15-3-16 10:40

寶湖舊墟20分下年未必收哂。
因下年都有好多必收的世襲生,寶湖歷史又耐舊生通常都會選返。

砌得掂兩區的乙一至乙三,再比較兩區吧。
作者: 奥脫福    時間: 15-3-16 11:02

自行可選最有把握的先,唔駛急於轉地址住。

作者: ZoeZita    時間: 15-3-16 11:11     標題: 回覆:福馬 vd 寶湖舊墟

我見過往幾年都有15分入寶舊, 理應20分入到既. 當然明白年年都唔同.

我最大問題係唔熟悉福馬既情況. 只係聽到個個都話好, 但好無邊又唔知??? 只知谷, 但辛苦到點呢?但我知寶舊都唔係舒服.

作者: lauwingtai    時間: 15-3-16 11:17

ZoeZita 發表於 15-3-16 11:11
我見過往幾年都有15分入寶舊, 理應20分入到既. 當然明白年年都唔同.

我最大問題係唔熟悉福馬既情況. 只係 ...
新移民多少, 會否是你的考慮因素?

作者: 小曳人    時間: 15-3-16 12:00

你自行20分,同你抽邊個網無乜直接關係,抽咗先決定搬唔搬,搬去邊

作者: ZoeZita    時間: 15-3-16 12:24     標題: 引用:Quote:ZoeZita+發表於+15-3-16+11:11+我見

原帖由 lauwingtai 於 15-03-16 發表
新移民多少, 會否是你的考慮因素?
都驚大埔太多新移民.......心就想讀福馬, 但又好驚入唔到. 主要寶舊都係間好好既學校, 入到已經幾開心!

作者: ZoeZita    時間: 15-3-16 12:25     標題: 回覆:小曳人 的帖子

呢個我都明. 主要覺得大埔中學校網麻麻......

作者: ZoeZita    時間: 15-3-16 12:25     標題: 引用:你自行20分,同你抽邊個網無乜直接關係,抽

原帖由 小曳人 於 15-03-16 發表
你自行20分,同你抽邊個網無乜直接關係,抽咗先決定搬唔搬,搬去邊

作者: 小曳人    時間: 15-3-16 12:27

ZoeZita 發表於 15-3-16 12:25

每個網都有好學校,有本事嘅就自行自己考外區
我唔怕大埔學校網唔好
我反而會擔心會唔會好多雙飛人....
其實如果兩間20分你都唔多鍾意,大可以唔揀架!

作者: lauwingtai    時間: 15-3-16 12:52     標題: 引用:Quote:原帖由+小曳人+於+15-03-16+發表你自

原帖由 ZoeZita 於 15-03-16 發表
其實大埔升中都唔太差,我替你擔心新移民問題咋

作者: little_yolky    時間: 15-3-16 12:56

ZoeZita 發表於 15-3-16 11:11

我最大問題係唔熟悉福馬既情況. 只係 ...
希望你今年20分都入到。前幾年開始, 大埔所有學校都有雙非配額了, 我個人就因為呢個原因(加埋你指出既中學校網問題)跨咗出九龍城區, 但寶舊相對嚟講數量無大埔其他二三線多。大埔最谷應該係田小, 舊墟係唔錯的, 家長口碑好好, 校舎又靚。同樓上話齋, 寶舊年年KEEP住有5+%入一線英中(即大埔五大英中及跨區名校), 你要諗下入到大埔五大英中鐘唔鐘意先, 如果都ok, 就不如揀寶舊好過了。你可以參考下福馬近年升中通常去咩學校, 再比較下兩者。
作者: ZoeZita    時間: 15-3-16 13:56     標題: 引用:Quote:ZoeZita+發表於+15-3-16+11:11+我見

原帖由 little_yolky 於 15-03-16 發表
希望你今年20分都入到。前幾年開始, 大埔所有學校都有雙非配額了, 我個人就因為呢個原因(加埋你指出既中學 ...
thanks a lot!!! 我老公就鐘意寶舊. 但新移民有幾大問題, 仲未估計到. 如升到5大英中我都滿足喇! 但我排唔到第六間.........其他學校真係麻麻.

而我又搵唔到福馬既升中結果, 希望有福馬家長比多 d 資料我啦!! thanks!!!!

作者: hkpapa852    時間: 15-3-16 14:03

ZoeZita 發表於 15-3-16 13:56
thanks a lot!!! 我老公就鐘意寶舊. 但新移民有幾大問題, 仲未估計到. 如升到5大英中我都滿足喇! 但我排唔 ...
你可以去睇下, 九龍城區升中係咪真係著數過係大埔升中:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2954758

當然, 學校級數係有D分別

作者: little_yolky    時間: 15-3-16 17:55

ZoeZita 發表於 15-3-16 13:56
thanks a lot!!! 我老公就鐘意寶舊. 但新移民有幾大問題, 仲未估計到. 如升到5大英中我都滿足喇! 但我排唔 ...
响寶舊暫時雙非問題唔算有問題, 新移民就全港十八區都有, 所以都唔好諗了。眼見北區小學啲雙非問題, 我哋大埔區都唔咁講了, 真係小毛見大毛。

如果小朋友keep到前50%, 入到5大英中既可能性都好大, 又都唔可以話排唔到第六間的, 在大埔, 仲有救恩、孫方中不錯, 另外羅定邦亦穩步上揚, 仲係英中, 不過係直資而已。以上幾間band 2頭學校, 校風都唔錯的。

作者: ZoeZita    時間: 15-3-16 20:13     標題: 引用:Quote:ZoeZita+發表於+15-3-16+13:56+thank

原帖由 hkpapa852 於 15-03-16 發表
你可以去睇下, 九龍城區升中係咪真係著數過係大埔升中:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthr ...
thx!!! 原來九龍城區成4千幾人.......唔計龍校, 升b1機會同大埔差唔多. 我仲以為佢好過大埔 tim

作者: ZoeZita    時間: 15-3-16 20:15     標題: 引用:Quote:ZoeZita+發表於+15-3-16+13:56+thank

原帖由 little_yolky 於 15-03-16 發表
响寶舊暫時雙非問題唔算有問題, 新移民就全港十八區都有, 所以都唔好諗了。眼見北區小學啲雙非問題, 我哋大 ...
你小朋友都係大埔返學? thanks for your info!!!

作者: zanezane    時間: 15-3-16 23:11

我原是大埔友,k2搬了去48,但只因就返工。發現大埔唔係好多big six. 因始終新屋村有限。
九龍有幾區有好多新屋村,big six仲多到你唔信。
仲要比大埔的更懂遊戲玩法,在市區有太多方法去谷到行,谷的程度不遜香港人。。。。競爭仲大。
唔好太擔心x非問題,都係諗下大埔中學網係咪鍾意仲好。
作者: edpo    時間: 15-3-16 23:44     標題: 回覆:ZoeZita 的帖子

可以出九龍讀,點解要留係新界區?

作者: ZoeZita    時間: 15-3-17 08:13     標題: 引用:+本帖最後由+zanezane+於+15-3-16+23:14+編

原帖由 zanezane 於 15-03-16 發表

我原是大埔友,k2搬了去48,但只因就返工。發現大埔唔係好 ...
thx!!!

作者: hkpapa852    時間: 15-3-17 08:20

ZoeZita 發表於 15-3-17 08:13
thx!!!
如果你真係好concern雙非,你著眼點應該係搵少公屋、少劏房既地區。
過香港島會易搵D

作者: ZoeZita    時間: 15-3-17 08:22     標題: 引用:可以出九龍讀,點解要留係新界區? +

原帖由 edpo 於 15-03-16 發表
可以出九龍讀,點解要留係新界區?
我兒時既年代, 讀書主要靠小朋友, 我父母abc都唔識, 讀唔讀到就靠自己.

呢一代既家長學術水平高, 對孩子既要求更高. 我自問唔係一個勤力家長, 我自己都驚出九龍會太谷, 要迫孩子變超人.......

當明知去九龍理應係一個更好既選擇, 但卻要叫自己去新界......真係好難下決定!!!!

作者: ZoeZita    時間: 15-3-17 08:28     標題: 引用:Quote:ZoeZita+發表於+15-3-17+08:13+thx!!

原帖由 hkpapa852 於 15-03-17 發表
如果你真係好concern雙非,你著眼點應該係搵少公屋、少劏房既地區。
過香港島會易搵D
...
我唔想浪費左個20分.....而且呢2間已經係我眼中既好學校. 只係有選擇困難症......

作者: sweeticandy    時間: 15-3-17 08:46

俾我揀會寶湖..

近年寶湖校園活動好吸引.....   
作者: lauwingtai    時間: 15-3-17 08:50     標題: 引用:Quote:原帖由+edpo+於+15-03-16+發表可以出

原帖由 ZoeZita 於 15-03-17 發表
我兒時既年代, 讀書主要靠小朋友, 我父母abc都唔識, 讀唔讀到就靠自己.

呢一代既家長學術水平高, 對孩子 ...
我想話你知,今時今日,其實讀書仍然係靠自己,福馬每級的頭十名,好多是新移民,他們的父母都係唔識abc,講真,好多香港家長都自己呃自己,冇心機教兒育女,就推佢去補習社興趣班,然後自我感覺良好,老老實實,香港官津校仍然係填鴨式教育為主,填鴨式既教育,努力就得,我住藍田,平時帶粒女去圖書館及三聯打書釘,八成係新移民,睇啲書,多到你唔信

作者: hkpapa852    時間: 15-3-17 08:51

ZoeZita 發表於 15-3-17 08:28
我唔想浪費左個20分.....而且呢2間已經係我眼中既好學校. 只係有選擇困難症......

...
有20分唔好嘥? 咁你又有冇諗過用20分抽唔到福馬, 到時寶湖個20分又係嘥咗. 而且去到大抽獎, 都唔知會抽到D咩.

做人不能太貪心, 否則到頭來貪字得個貧, 正所謂, 捨得捨得, 有捨先有得.

作者: ZoeZita    時間: 15-3-17 09:00     標題: 引用:Quote:ZoeZita+發表於+15-3-17+08:28+我唔

有20分唔好嘥? 咁你又有冇諗過用20分抽唔到福馬, 到時寶湖個20分又係嘥咗. 而且去到大抽獎, 都唔知會抽到D ...
thx!! 呢個都係我老公既想法. 所以佢100% 揀寶湖.

作者: lauwingtai    時間: 15-3-17 09:02     標題: 引用:Quote:原帖由+edpo+於+15-03-16+發表可以出

原帖由 ZoeZita 於 15-03-17 發表

呢一代既家長學術水平高, 對孩子 ...
我唔係講笑,上星期去三聯,見個新移民女仔,八至九歳,遂本掃,好專心

作者: ZoeZita    時間: 15-3-17 09:03     標題: 引用:俾我揀會寶湖..近年寶湖校園活動好吸引....

原帖由 sweeticandy 於 15-03-17 發表
俾我揀會寶湖..

近年寶湖校園活動好吸引.....
我都去過 open day, 真係好正!!! 我最鐘意佢有自己既田, 小朋友必須同大自然一起生活!!!

作者: hkpapa852    時間: 15-3-17 09:07

ZoeZita 發表於 15-3-17 09:00
thx!! 呢個都係我老公既想法. 所以佢100% 揀寶湖.
哈哈! 你老公同我志同道合喎!

作者: ZoeZita    時間: 15-3-17 09:12     標題: 引用:Quote:原帖由+ZoeZita+於+15-03-17+發表我

原帖由 lauwingtai 於 15-03-17 發表
我唔係講笑,上星期去三聯,見個新移民女仔,八至九歳,遂本掃,好專心

...
如只係睇書, 我自問都做到, 女兒半歲起, 我地每日都一齊睇書. 尚算成功培養閱讀興趣. 但我見而家既小朋友要多才多藝; 係書展眼見各家長掃練習既情景使我目定口呆.......我自己都驚, 仲點叫孩子做呢?!!!

作者: ZoeZita    時間: 15-3-17 09:15     標題: 引用:Quote:ZoeZita+發表於+15-3-17+09:00+thx!!

哈哈! 你老公同我志同道合喎!
你地無我咁貪心......我真係好驚自己揀錯!!!

作者: hkpapa852    時間: 15-3-17 09:51

ZoeZita 發表於 15-3-17 09:15
帶小朋友去兩間學校看看, 看他喜歡那一家.
畢竟, 要留係學校讀書嗰個係佢

作者: little_yolky    時間: 15-3-17 09:57

ZoeZita 發表於 15-3-17 09:15
我自己係出咗九龍讀, 因為學校有聯繫中學back up。如果寶湖同福馬揀, 老實我會揀寶湖, 實在無乜選擇困難既問題, 因為一來20分穩陣D, 二來寶湖係大埔其中最top既一間(中學派位計)。响大埔X非問題都好嚴重, 但兩間舊墟則問題唔大, 始終借出的雙非位唔多, 唔似有D學校真係注冊日有個special counter專serve X非坐校車的。如果今年自行20分入唔到就馬上搬屋好了。
如果小朋友响寶舊小學階段係好好成績, 可以升中自行階段揀一間跨區, 一間大埔本區咁咪保險囉。

作者: zanezane    時間: 15-3-17 14:23

回覆 lauwingtai 的帖子

我在48都feel到d大陸人真係可以好嚴咁push d小朋友學術, 好似體操咁, 點解大陸勁過香港隊咁多, 就係因為有刻苦的氣氛.......
所以48都有好多谷的學校, 又多普教中, 因"大眾"也是好受落的.

作者: sweeticandy    時間: 15-3-17 14:27

ZoeZita 發表於 15-3-17 09:03
我都去過 open day, 真係好正!!! 我最鐘意佢有自己既田, 小朋友必須同大自然一起生活!!!

...
無錯..而且佢地成立左讀書會.

活動都好吸引...

環境也好些.

作者: 奥脫福    時間: 15-3-17 17:42

hkpapa852 發表於 15-3-17 08:51

有20分唔好嘥? 咁你又有冇諗過用20分抽唔到福馬, 到時寶湖個20分又係嘥咗. 而且去到大抽獎, 都唔知會抽到D ...

福馬20分係頂分,最非20分中籤率好低,否則無理由唔搏!至少大家
20分,機會均等,無理由一開始就認輸呀?!

作者: 奥脫福    時間: 15-3-17 17:51

zanezane 發表於 15-3-17 14:23

所以48都有好多谷的學校, 又多普教中, 因"大眾"也是好受落的

普教中係咪真係一定咁好呢?!我識幾個在兩間兆強讀初小的同學
,課文入面的生字佢地用普通話讀無問題,但卻不能用廣東話,自
己的母語來讀。。。

雖然我仔的小學也是普教中的英小,不過我要求佢地要識用廣東話
讀。母語的承傳,身為家長是責無旁貸。

作者: little_yolky    時間: 15-3-17 17:59

奥脫福 發表於 15-3-17 17:42
福馬20分係頂分,最非20分中籤率好低,否則無理由唔搏!至少大家
20分,機會均等,無理由一開始就 ...
但樓主寶舊20分穩入(據今年以前既業績), 寶舊真係好唔錯, 入得寶舊, 升中都OK, 咁真係無理由捨易取難。
作者: zanezane    時間: 15-3-17 18:09

回覆 奥脫福 的帖子

我也不喜普教中,但因48不少人操普通話,所以48多普教中。我的幼稚園有好多小朋友好叻普,因係母語,阿爸未必說普, 但阿媽日對夜對都係普

"大眾" 係有括號的。。。

反而而家我好頭痕, 最近報了普通話班, 等佢普教中唔好咁驚.

作者: zanezane    時間: 15-3-17 18:15

回覆 little_yolky 的帖子

agree.
寶舊講真入到精英班真係安落哂.
其實市區未必係真係好好景.
只為讀書而搬可能會呻笨.

作者: 奥脫福    時間: 15-3-17 18:19

little_yolky 發表於 15-3-17 17:59

但樓主寶舊20分穩入(據今年以前既業績), 寶舊真係好唔錯, 入得寶舊, 升中都OK, 咁真係無理由捨易取難。 ...

我見樓主有講「如住屋不是問題,可搬屋」,似乎心儀福馬較多,我才有這個
講法。中學網我都係比較喜歡KL1(男仔)和KL3(女仔)。

仲有一樣:極端d講,若自行失手福馬,之後退出統一,等下年再自行番寶舊
都仲得。

作者: hkpapa852    時間: 15-3-17 18:20

zanezane 發表於 15-3-17 14:23
回覆 lauwingtai 的帖子

我在48都feel到d大陸人真係可以好嚴咁push d小朋友學術, 好似體操咁, 點解大陸勁 ...
聽聞有間小學其中一項課外活動係「廣東話」班
作者: zanezane    時間: 15-3-17 18:21

回覆 hkpapa852 的帖子

真係好害怕.....
唯有俾小朋友早d學少少打下底.

作者: 奥脫福    時間: 15-3-17 18:25

hkpapa852  只怕佢係另一間新華德  發表於 26 分鐘前

唔係卦。。。我仲諗住同阿仔試下考插班添。。。  

作者: ZoeZita    時間: 15-3-17 20:16     標題: 引用:Quote:little_yolky+發表於+15-3-17+17:59+

原帖由 奥脫福 於 15-03-17 發表
我見樓主有講「如住屋不是問題,可搬屋」,似乎心儀福馬較多,我才有這個
講法。中學網我都係比較喜歡K ...
其實我對福馬認識唔多, 只知係34網大熱, 住34網既朋友都想入. 當然中學校網非常吸引! 可惜我無朋友仔女讀緊, 完全唔清楚學校實際情況.

相反, 寶舊就有朋友個女讀緊小二, 勁讚! 又有功課, 課外活動 reference, etc.....比我理解學校情況.

問心, 我真係想因中學校網 & 傳聞好好而報福馬. 但老公唔讚成.

作者: ZoeZita    時間: 15-3-17 20:16     標題: 引用:[QUOTE]hkpapa852++只怕佢係另一間新華德++

請問"新華德"係點??

作者: ZoeZita    時間: 15-3-17 20:17     標題: 引用:Quote:zanezane+發表於+15-3-17+14:23+回覆

聽聞有間小學其中一項課外活動係「廣東話」班
吓?!!!!!!!!!

作者: lauwingtai    時間: 15-3-17 20:49     標題: 引用:Quote:little_yolky+發表於+15-3-17+17:59+

講法。中學網我都係比較喜歡K ...
自行只可參加一次

作者: 奥脫福    時間: 15-3-17 22:43

lauwingtai 發表於 15-3-17 20:49

自行只可參加一次

根據教育局資料,只有曾獲小一派位,或正於香港各小學就讀的同學不能再參加
小一派位(其他注意事項第二點)。自行失敗而唔參加統一派位,同學根本就未
獲小一派位,來年自然可以再次參加自行派位了。過往係呢度亦已討論過。

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/poa2015_leaflet_tc.pdf

當然再次參加自行會否因「超齡」而少左十分亦是一個考慮。

作者: zanezane    時間: 15-3-17 22:52

回覆 奥脫福 的帖子

咁細b延遲入學做超大b,k2就可適齡參加自行。失敗左,唔玩大抽獎,到k3都仲可自行多次?

咁k3自行咪無左適齡果10分?

作者: 奥脫福    時間: 15-3-17 23:01

zanezane 發表於 15-3-17 22:52

回覆 奥脫福 的帖子

咁細b延遲入學做超大b,k2就可適齡參加自行。失敗左,唔玩大抽獎,到k3都仲可自行多次 ...

在自行中,「適齡」是指在翌年開學時滿五歲八個月至七歲,K2自行似乎就難d。
反而在K3時若自行失敗,是否應選擇退出統一,重讀K3呢?如果我25分自行L
S失敗,我會考慮退出統一,再等叩門或重讀K3再戰。

作者: zanezane    時間: 15-3-17 23:09

咁做只係拖長戰期,等小朋友有更多時間被催谷達至扣門水平。。。
再面對多一個扣門cycle
用時間買機會。

作者: hkpapa852    時間: 15-3-18 10:49

奥脫福 發表於 15-3-17 18:25
對於D不願公開升中派位資料既學校, 真係要小心.

同區被喻為同級的CSK, 也只有~37%學生入到一線學校, 隔離35網幾間同級的(紅碼, 黃宣, 兩間千禧), 亦只是得~40%.

福馬有幾勁? 我不知道, 估計也只是和CSK相約.

貪戀福馬聯繫伊中? 攪清楚, 伊中係油尖旺區, 聯繫位俾九龍城區4間小學只有17個.

當然, 如果你係想入九龍城區果D一線中學, 咁又唔同講法

作者: alyk    時間: 15-3-18 11:41

聽你咁講真係有D意外, 土瓜灣網我冇乜研究, 雙馬, 雙油, 雙仁在我心目中他們的名氣及受歡迎程度應十分接近, 為何升一線中學率相差咁大?
是真正實力的差距? 還是校網對手的問題?

作者: ZoeZita    時間: 15-3-18 11:45

hkpapa852 發表於 15-3-18 10:49
對於D不願公開升中派位資料既學校, 真係要小心.

同區被喻為同級的CSK, 也只有~37%學生入到一線學校, 隔離3 ...
Very informative!!! Thanks!!!
作者: ZoeZita    時間: 15-3-18 12:01

alyk 發表於 15-3-18 11:41

聽你咁講真係有D意外, 土瓜灣網我冇乜研究, 雙馬, 雙油, 雙仁在我心目中他們的名氣 ...
我都無諗過紅馬得~40%........仲要近年小六人數少, B1 中一學位相對較多都只有40%, 咁6年後多左咁多小六畢業生點算???
作者: 奥脫福    時間: 15-3-18 12:05

hkpapa852 發表於 15-3-18 10:49

貪戀福馬聯繫伊中? 攪清楚, 伊中係油尖旺區, 聯繫位俾九龍城區4間小學只有17個.

我想佢入果間乙部只有兩個位俾KL3。

其實都只係諗下,要插舊年應該就要行動。

作者: hkpapa852    時間: 15-3-18 13:22

奥脫福 發表於 15-3-18 12:05
我想佢入果間乙部只有兩個位俾KL3。

其實都只係諗下,要插舊年應該就要行動。
我估...... 一定唔會係麗澤
其實伊中留俾KL3既非保留位都係得2個咋!

所以好多人以為九龍城區4大官小聯繫伊中好著數, 其實加埋只有17個位俾4間小學分, 同埋2個位俾全個九龍城區分(當19個俾晒4間小學分), 每間平均分得5個都唔夠.

不要因為一個無乜著數既聯繫關係, 而過份高估某D學校.

作者: JackieEE    時間: 15-3-18 15:49

hkpapa852 發表於 15-3-18 13:22

睇番之前一個 2013-2014小六升中派位資料嘅貼, 有圖有真相
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2845555&extra=page%3D2&page=5
紅馬入到 Brand 1中嘅比例有成 46% 喎, 並唔係你係樓上講到得40%. 根據學校公佈, 剩講 QE, 有11個, 如果真係得17個位留俾聯係4間官小分, 咁紅馬真係好叻, 佔左64.7%

hkpapa852:
btw, 原來當時你有回應, 我想你也忘了吧!

作者: 奥脫福    時間: 15-3-18 15:53

hkpapa852 發表於 15-3-18 13:22

哈哈,我心儀的乃在小山上,不是山腳!  :p

不過咁講,好多人想入KL3都係因為佢B1位較B1生多,以呢幾年計B2生
都仲有唔錯的升呢機會。當然六年後個世界係點。。。邊個知?!

作者: hkpapa852    時間: 15-3-18 16:57

JackieEE 發表於 15-3-18 15:49
睇番之前一個 2013-2014小六升中派位資料嘅貼, 有圖有真相
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=v ...
我係話大約40%, 重新計過實質係43.98% (46%係我以前計多咗幾間B2英中)

4X%, 係好多地區嚟講, 不能算一線學校.

11個QE, 係包括自行入, 唔係淨係抽入

作者: hkpapa852    時間: 15-3-18 17:06

ZoeZita 發表於 15-3-16 08:30
福馬 & 大埔寶湖舊墟都有區內 1 線學校, 幸好2間都有20分. 小女而家k2, 出年就要揀學校, 心大心㚼, 都唔知 ...
認真建議 (其實之前講既都係認真既):

20分入咗大埔寶湖舊墟讀1-2年, 成績理想而又想去九龍城區讀書, 咪考插班囉! (叻既話仲可能直插神校添)
就算插唔到班, 只要成績維持係B1頭至中, 最多6年級時搬出九龍城, 用住址網 (九龍城網) 抽中學, 一樣可以照抽好野.

反正有間好野係手, 唔需要咁早決定搬定唔搬. 最怕搬完得個桔

作者: little_yolky    時間: 15-3-18 17:27

hkpapa852 發表於 15-3-18 17:06
認真建議 (其實之前講既都係認真既):

20分入咗大埔寶湖舊墟讀1-2年, 成績理想而又想去九龍城區讀書, 咪考 ...
老實講, 如果响寶舊維持到band 1頭, 駛鬼插班咩(神校另計), 入硬莫記或迦密柏雨啦, 呢兩間入U率好高的。仲可以自行報跨區, 可以睇下兩間舊墟其實跨區(我諗即自行入既意思)都唔少的, 所以, 點解兩間舊墟响大埔一直係龍頭老大。

但我就唔讚成小6用住址網抽, 始終大埔出九龍城網, 跌咗band就大件事。況且, 就算真係唔like大埔中學, 隔離仲有鬼咁好既沙田網, 自行報一間, 返學都唔駛咁遠。一間40+接近50, 同一間50+接近60 band 1生, 仲要係穩入D, 無理由仲要諗咁耐掛。

作者: hkpapa852    時間: 15-3-18 17:47

JackieEE 發表於 15-3-18 15:49
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=v ...

你睇番呢個升中帖#1就睇到啦!
作者: zanezane    時間: 15-3-18 18:13

寶舊有20分真係恨死隔離,好多大埔友15分都撒羽而回,因選佢而死得好慘。
讀書始終係小朋友讀,不妨比較下校政,風氣,功課考測內容,再衡量哪間會啱讀d.
寶舊入唔到精英班,聽過都幾慘情。
我指老師會放羊。。。
家長又ready去谷小朋友入精英班未?

作者: ZoeZita    時間: 15-3-18 20:35     標題: 回覆:福馬 vd 寶湖舊墟

好多謝你地既意見, 好 informative!!! 我身邊朋友既答案多數係: 緊係出九龍啦!

作者: zanezane    時間: 15-3-18 22:49

我出了去住先了解大埔的可愛處,可比較單純,簡單去生活。
我唔可以話出了去讀書或住會後悔,總之環境會有唔同,得失計算後,結果可能係差唔多。
未出市區前我都有梗係出市區的幻想。

作者: little_yolky    時間: 15-3-19 12:26

ZoeZita 發表於 15-3-18 20:35
好多謝你地既意見, 好 informative!!! 我身邊朋友既答案多數係: 緊係出九龍啦!

...
樓主你似乎屬意九龍多D, 不過, 都係果句, 有陣時真係要聽下老公講。
作者: ZoeZita    時間: 15-3-19 14:05

聽你地講完, 80%大埔.
作者: hkpapa852    時間: 15-3-19 14:14

ZoeZita 發表於 15-3-19 14:05

俾多少少資料你, 如果當大埔救恩書院係一線中學, 就多咗13人, 寶湖舊墟升讀一線中學率達61.59%, 遠超九龍城區各小學

作者: ZoeZita    時間: 15-3-19 15:19     標題: 引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-3-19+14:43+

原帖由 hkpapa852 於 15-03-19 發表
救恩應該係 b2......

作者: little_yolky    時間: 15-3-19 17:35

hkpapa852 發表於 15-3-19 14:14
俾多少少資料你, 如果當大埔救恩書院係一線中學, 就多咗13人, 寶湖舊墟升讀一線中學率達61.59%, 遠超九龍 ...
我哋大埔人唔當救恩係band 1之選, 只係band 1尾的水泡, band 2頭的至愛。謹供參考。
作者: Fanny_ma    時間: 15-6-15 15:10

little_yolky 發表於 15-3-19 17:35
我哋大埔人唔當救恩係band 1之選, 只係band 1尾的水泡, band 2頭的至愛。謹供參考。 ...
我反而覺得羅定邦比救恩更好。
作者: little_yolky    時間: 15-6-16 16:43

Fanny_ma 發表於 15-6-15 15:10
我反而覺得羅定邦比救恩更好。
各大優點吧。如果家長like英中, 當然揀羅定邦, 而救恩係傳統既好學校, 其實適合唔同類型既小朋友。
作者: little_yolky    時間: 15-6-16 16:50

ZoeZita 發表於 15-3-19 14:05
有消息指, 羅定邦隔離個殺校址, 會起國際學校, 僅供參考。
作者: Apple_Orange_T    時間: 15-6-16 19:23     標題: 引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-3-19+14:43+

原帖由 hkpapa852 於 15-03-19 發表
咁講法,大埔真是不錯之選,唔係九龍香港區月亮特別圓 ?

作者: hkpapa852    時間: 15-6-16 19:31

Apple_Orange_T 發表於 15-6-16 19:23
咁講法,大埔真是不錯之選,唔係九龍香港區月亮特別圓 ?
好多人其實係盲目去追求市區名校, 但現實係不少市區名校(包括中,小學)表現已不如N年前咁出色
作者: CX111    時間: 15-6-16 20:26     標題: 回覆:ZoeZita 的帖子

红磚牆女校去年中一自行收生收左好多位寶舊既女仔, 我對寶舊真係刮目相看!! 同樣,朋友仔女讀緊福馬, 評語不正面! 我一定揀大埔寶舊

作者: Apple_Orange_T    時間: 15-6-16 20:50     標題: 引用:红磚牆女校去年中一自行收生收左好多位寶舊

原帖由 CX111 於 15-06-16 發表
红磚牆女校去年中一自行收生收左好多位寶舊既女仔, 我對寶舊真係刮目相看!! 同樣,朋友仔女讀緊福馬, 評語不 ...
是否多數也叩門成功?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5