教育王國

標題: 請問培正是否左校? [打印本頁]

作者: luiluinei    時間: 15-2-25 16:10     標題: 請問培正是否左校?

有人同我講話培字頭的都是左校, 包括培正, 真的嗎? TKS
作者: sailob    時間: 15-2-25 16:23     標題: 回覆:請問培正是否左校?

作者: siden    時間: 15-2-25 16:37     標題: 回覆:請問培正是否左校

作者: MELODY430    時間: 15-2-25 16:57     標題: 回覆:siden 的帖子

我聽朋友說幾十年前培道很左多的,因我只有培道offer所以只?這間,但這個人自己培正舊生又無說培正左

作者: tkinwong    時間: 15-2-25 17:12     標題: 回覆:請問培正是否左校

上網就知,培正並不是左派學校。

作者: luiluinei    時間: 15-2-25 17:32

TKS!
作者: kufubaby    時間: 15-2-25 17:42

MELODY430 發表於 15-2-25 16:57
我聽朋友說幾十年前培道很左多的,因我只有培道offer所以只?這間,但這個人自己培正舊生又無說培正左

...
朋友囝讀緊又無聽佢話左。如果教下我愛中國都算,好多學劵校󰀃
都叫左了。

作者: NICOLE123    時間: 15-2-25 19:02     標題: 回覆:請問培正是否左校

培正源於廣州就係咁多。

作者: sailob    時間: 15-2-26 00:17     標題: 引用:我聽朋友說幾十年前培道很左多的,因我只有

作者: WinnieCatCat    時間: 15-2-26 00:28     標題: 回覆:請問培正是否左校?

培正培道最初是在內地創校,之後因戰亂等原因黎左香港,而學校創校以至搬黎香港係早於1949年,那時共產黨都未成為中國執政黨,且兩校是基督教教會創辦,與共產黨沒任何關係的,完全沒左派背景。有人認為係左校,可能因為學校來自內地,又或者誤以為學校係同培僑有關係。

作者: apple_love    時間: 15-2-26 00:58     標題: 引用:培正培道最初是在內地創校,之後因戰亂等原

原帖由 WinnieCatCat 於 15-02-26 發表
培正培道最初是在內地創校,之後因戰亂等原因黎左香港,而學校創校以至搬黎香港係早於1949年,那時共產黨都 ...
咁請問培橋左嗎?

作者: Hopeforb    時間: 15-2-26 01:19

培僑校董會主席係吳康民,校監係曾鈺成,你自己話佢左唔左喇?

作者: Hopeforb    時間: 15-2-26 01:20

回覆 apple_love 的帖子

作者: apple_love    時間: 15-2-26 01:24     標題: 引用:回覆+apple_love+的帖子 培僑校董會主席係

原帖由 Hopeforb 於 15-02-26 發表

嘩,呢到d jm係百科全書,係到學到好多野,thanks

作者: cpychung    時間: 15-2-26 02:03

培正的確係沿於廣州,但佢地係因為逃避共產黨而到香港建校....所以佢地並唔係左校,相反從歷史上睇佢地係比較有國民黨背景,好多國民黨人士都鍾意送仔女讀培正...

好多人將培正同培橋混餚,培正係band 1 係中文學校,唔係左校,培橋係band 2 尾band 3 頭,係傳統左校....
另外培道亦唔係左校,同培正一樣,佢地亦係廣州建校,因為避共產黨同內地既反基督教運動而搬到香港,同樣情況既重有培英同真光...呢啲學校都係響廣州建校,但因為逃避共產黨同大陸上世紀初既反基督教運動而搬黎香港,都唔係左校...

作者: teambuilder    時間: 15-2-26 08:07

回覆 cpychung 的帖子

咁培正培英回歸後仲要唔要逃避共產黨
作者: Anna媽媽    時間: 15-2-26 09:34

上網check培僑係band 2A Wor
作者: meowymeowy    時間: 15-2-26 09:44     標題: 引用:培正培道最初是在內地創校,之後因戰亂等原

原帖由 WinnieCatCat 於 15-02-26 發表
培正培道最初是在內地創校,之後因戰亂等原因黎左香港,而學校創校以至搬黎香港係早於1949年,那時共產黨都 ...
以往一直誤解逢係「培」字學校係左校,謝謝你的資料。

作者: Hopeforb    時間: 15-2-26 10:14

順道一提,同樣具有悠舊歷史的民生,亦是由逃避共產黨的商人所建立的,也不左的
作者: cpychung    時間: 15-2-26 13:12

回覆 Anna媽媽 的帖子

你可能講緊培橋書院,我講既係培橋中學...事實上唔係你提我我都唔知有間培橋書院(唔係住嗰頭),但培橋中學就響港島東出哂名....閩橋,培橋,蘇浙可以話係北半山既三寶....
作者: Anna媽媽    時間: 15-2-26 13:21

Ic, 校董會主席係吳康民,校監係曾鈺成既,應該係培僑書院挂?係沙田。
作者: apple_love    時間: 15-2-26 13:24     標題: 引用:回覆+Anna媽媽+的帖子 你可能講緊培橋書院

原帖由 cpychung 於 15-02-26 發表

你可能講緊培橋書院,我講既係培橋中學...事實上唔係你提我我都唔知有間培橋書院(唔 ...
呢幾間以前成日係寶馬山公園煲煙同開拖,有仔女真係唔好俾佢地入呢幾間中學

作者: apple_love    時間: 15-2-26 13:26     標題: 引用:回覆+cpychung+的帖子 Ic,+校董會主席係吳

原帖由 Anna媽媽 於 15-02-26 發表

Ic, 校董會主席係吳康民,校監係曾鈺成既,應該係培僑書院挂?係沙田。 ...
沙田個間好似小學中學一條龍,都幾多人爭入架喎

作者: Anna媽媽    時間: 15-2-26 13:30

係架。不過中文課本用大陸的書,應該係左校。
作者: tkinwong    時間: 15-2-26 13:32     標題: 引用:回覆+cpychung+的帖子 Ic,+校董會主席係吳

原帖由 Anna媽媽 於 15-02-26 發表

Ic, 校董會主席係吳康民,校監係曾鈺成既,應該係培僑書院挂?係沙田。 ...
上培僑中學校網看,你依然會看到吳康民和曾鈺成的名字,因是under培僑教育機構。

作者: dubdub    時間: 15-2-26 17:23     標題: 回覆:請問培正是否左校?

作者: catcatyin    時間: 15-2-27 00:12     標題: 回覆:dubdub 的帖子

有無用家分享一下,pc幼稚園和小學是否定期有升國旗,態度如何?主持講d咩?相信可了解多d…

作者: cpychung    時間: 15-2-27 01:22

校董會係冇分邊間既,但曾鈺成做曾經做校長嗰間應該係培橋中學(北角嗰間)
作者: NICOLE123    時間: 15-2-27 07:05     標題: 引用:有無用家分享一下,pc幼稚園和小學是否定期

原帖由 catcatyin 於 15-02-27 發表
有無用家分享一下,pc幼稚園和小學是否定期有升國旗,態度如何?主持講d咩?相信可了解多d…

...

作者: 小曳人    時間: 15-2-27 10:44

我仔讀嗰個津校都有國慶升旗禮
我仲似為係好平常添....
作者: hkpapa852    時間: 15-2-27 13:23

其實全港大多數既官津小學都有升旗禮
作者: hkpapa852    時間: 15-2-27 13:30

培正小學同幼稚園就唔覺佢係左派, 係現任中學校長可能就傾左

http://chkp.org/wordpress/2012/0 ... %E7%84%A1%E7%A8%BD/
作者: 阿早!    時間: 15-2-28 10:11

培正會掛"母忘六四" banner, 會是左派嗎?

作者: siden    時間: 15-2-28 10:16     標題: 引用:培正會掛"母忘六四"+banner,+會是左派嗎?

原帖由 阿早! 於 15-02-28 發表
培正會掛"母忘六四" banner, 會是左派嗎?

作者: kufubaby    時間: 15-2-28 10:19

cpychung 發表於 15-2-26 13:12

你可能講緊培橋書院,我講既係培橋中學...事實上唔係你提我我都唔知有間培橋書院(唔 ...
蘇淅今時今日由幼稚園起已經好多争,只為有中小學。
作者: cpychung    時間: 15-2-28 10:27

回覆 kufubaby 的帖子

蘇逝小學唔止今時今日先多人爭,一直都多人想讀,一直都好谷,亦一直都係好學校,但蘇逝小學同蘇逝中學係唔同既,任何讀蘇逝小學既都唔會想讀蘇逝中學(講緊雲景道嗰間)....個情況其實同玫瑰崗差唔多,但蘇逝小學會俾玫小再好啲....啲人睇蘇逝既一條龍只會睇到小學,唔會諗住讀中學....
作者: kufubaby    時間: 15-2-28 10:32

cpychung 發表於 15-2-28 10:27
回覆 kufubaby 的帖子

蘇逝小學唔止今時今日先多人爭,一直都多人想讀,一直都好谷,亦一直都係好學校,但 ...
原來係咁!唔住嗰區真係唔知。我識野就係中學,見到蘇淅學生成日唔扣好鈕又梳飞仔頭

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5