教育王國

標題: MARYKNOLL 大不如前? [打印本頁]

作者: schoolcat    時間: 15-2-24 00:03     標題: MARYKNOLL 大不如前?

初一去拜年, 我表哥話MARYKNOLL 因為唔係直資, 所以質素差左好多, 我想問係咪真架???
但佢用屯門嗰問 HARROW比較mouth:" />

純粹討論, 不喜勿插, 我自己好想個女入MARYKNOLL, 所以想請教大家

作者: 99dogdog    時間: 15-2-24 01:54     標題: 回覆:MARYKOLL 大不如前?

Maryknoll 係傳統津校,點會用間IS去比較,咪玩啦!Maryknoll 唔使學費,Harrow要買幾多債券,幾錢學費呀!

作者: ANChan59    時間: 15-2-24 01:58

哦 ... 已閱!
作者: ngokwan    時間: 15-2-24 02:16     標題: 回覆:MARYKOLL 大不如前?

作者: MrBeast    時間: 15-2-24 06:26

同dg or spcc 比,咁講都唔可以話錯。but back down toearth. 如同gt or logos 比, 你真捨得放mcs?
作者: siden    時間: 15-2-24 06:58     標題: 回覆:MARYKOLL 大不如前

我還是對MCS流哂口水的。

作者: troubledaisy    時間: 15-2-24 07:11

真係視乎同邊間直資相比。
絕大部分都不及Maryknoll吧!
作者: 786    時間: 15-2-24 07:27     標題: 引用:初一去拜年,+我表哥話MARYKOLL+因為唔係直

原帖由 schoolcat 於 15-02-24 發表
初一去拜年, 我表哥話MARYKOLL 因為唔係直資, 所以質素差左好多, 我想問係咪真架???
但佢用屯門嗰問 HARRO ...
首先,你自己串番岩你心儀學校的名字先。連名都串錯,情可以堪。

作者: B.B.BaBa    時間: 15-2-24 08:35

786 發表於 15-2-24 07:27
首先,你自己串番岩你心儀學校的名字先。連名都串錯,情可以堪。

...

見到個校名,唔知係咪講緊 MCS,所以唔敢搭咀
照邏輯推斷,St Mary,LS 等津校的質素都差左好多⋯⋯

作者: 964000    時間: 15-2-24 09:07     標題: 回覆:MARYKOLL 大不如前?

津校自從靠派位收生,係難keep了,好多叻的學生都被直資/私校揀了,所以會谷得好緊要去保持水準, 谷吾起的會中途叫你𨍭校。

作者: klm402    時間: 15-2-24 09:46

我又唔認為真係大不如前, 傳統名校之能可以到今日都叫做名校一定有佢地本身故有既文化同教學方向同水平, 兩件事都唔容易比人取代.
唔係直資所以學生水平難以保証更加唔係事實, 大多父母都知道呢類型既學校都係汰弱留強, 比你抽得到但係你讀唔到都係會OUT. 所以我唔認為樓主你表哥所講既係事實.
作者: didier99    時間: 15-2-24 10:00

回覆 klm402 的帖子

學校真的能逼你out嗎?如果有人能“厚顔地”挨足6年,其實學校都無計架。。。。識得兩個有女兒就讀此校(小學)的媽媽如是説。
作者: klm402    時間: 15-2-24 10:52

didier99 發表於 15-2-24 10:00

學校真的能逼你out嗎?如果有人能“厚顔地”挨足6年,其實學校都無計架。。。。識得兩 ...
學校總有手斷可處理到, 你真係追唔上, 可以點. 係我地讀書年代, 唔係咩名校, 如你科科紅都唔係你想留就留啦. 呢種名校真係比你咁易可以咁樣滿江紅成績捱出六年嗎.
我反而覺得奇怪既係, 作為一個負責任既父母, 見到仔女學業成績同同學有大比數落差既時候, 真係可以就手旁觀, 由得小朋友比錯敗感咁樣一直影響佢既自尊心嗎.

作者: HACS    時間: 15-2-24 11:09

不是挨足6年, 而是7年, 因為小學有權可以要求學生留一次級。再者, 你到中學後,又可以再叫你留級, 如果家長在這情況下還要讓子女苦撐下去, 比你讀到考埋DSE又有何用, 未畢業已經被消磨所有鬥志, 沒好處亦浪費時間, 及早轉戰一些二線學校讓子女重拾信心, 到中學往往可以有更好成績。

其實因成績不達標而堅持留下來的並不多, 6年下來往往已可以轉換三分之一學生, 到中學亦是, 不過不會像小學人數那麼多。
作者: hkpapa852    時間: 15-2-24 11:10

schoolcat 發表於 15-2-24 00:03
初一去拜年, 我表哥話MARYKOLL 因為唔係直資, 所以質素差左好多, 我想問係咪真架???
坦白講, 你表哥係乜水? 有咩理據同資格去批評人地學校既表現?

以客觀環境睇, 我會認為MCS學生質素應比Harrow高, 至少強國土豪金菠蘿會少好多, 而且天主教學校一向校風嚴謹, 又唔駛做客戶服務, 土豪金菠蘿入到去頂唔順遲早走. 你估係Harrow會唔會呢?

作者: Charlotte_mom    時間: 15-2-24 11:33

如果自己小朋友超晒班, 好多家長唔怕無好學校收, 中一只TARGET一流名津校的, 大有人在
作者: schoolcat    時間: 15-2-24 12:52     標題: 回覆:MARYKOLL 大不如前?

謝謝大家回覆, 我仲要串錯字, 唔好意思

如果我女真係入到maryknoll, 我真係要三跪九叩去還神

作者: sissysze    時間: 15-2-24 13:12     標題: 引用:不是挨足6年,+而是7年,+因為小學有權可以要

原帖由 HACS 於 15-02-24 發表
不是挨足6年, 而是7年, 因為小學有權可以要求學生留一次級。再者, 你到中學後,又可以再叫你留級, 如果家長 ...
有無甘誇轉三份一人呀

作者: sissysze    時間: 15-2-24 13:13     標題: 引用:Quote:schoolcat+發表於+15-2-24+00:03+初

原帖由 hkpapa852 於 15-02-24 發表
坦白講, 你表哥係乜水? 有咩理據同資格去批評人地學校既表現?

以客觀環境睇, 我會認為MCS學生質素應比Harr ...
agree

作者: sissysze    時間: 15-2-24 13:13     標題: 引用:回覆+klm402+的帖子 學校真的能逼你out嗎

原帖由 didier99 於 15-02-24 發表

學校真的能逼你out嗎?如果有人能“厚顔地”挨足6年,其實學校都無計架。。。。識得兩 ...
比佢捱足整個小學,上中學咪一樣要  out

作者: btrue    時間: 15-2-24 13:52

Harrow教學成效高嗎? 而家先得幾年,點衡量好呢?
作者: alanwong238    時間: 15-2-24 14:04     標題: 引用:Harrow教學成效高嗎?+而家先得幾年,點衡量

作者: btrue    時間: 15-2-24 14:12

alanwong238 發表於 15-2-24 14:04
讀得哈羅啲父母根本唔使理會仔女讀書成績如何,反正一早都幫佢地揾好外國一流大學。

...
原來有咁多人唔需要好成績都入到外國一流大學

作者: 99dogdog    時間: 15-2-24 14:21     標題: 引用:Quote:alanwong238+發表於+15-2-24+14:04+

原帖由 btrue 於 15-02-24 發表
仲可以一早留定位添!

作者: B.B.BaBa    時間: 15-2-24 14:23

schoolcat 發表於 15-2-24 12:52
謝謝大家回覆, 我仲要串錯字, 唔好意思

如果我女真係入到maryknoll, 我真係要三跪九叩去還神
有冇諗過點樣可以大D機會入到?
作者: schoolcat    時間: 15-2-24 14:41     標題: 引用:Quote:schoolcat+發表於+15-2-24+12:52+謝

原帖由 B.B.BaBa 於 15-02-24 發表
有冇諗過點樣可以大D機會入到?
都係諗住去租樓咋

作者: Jane1983    時間: 15-2-24 14:45

吾使理你表哥,聽完亦吾使搭嘴
作者: siden    時間: 15-2-24 14:54     標題: 回覆:MARYKOLL 大不如前

有些人總愛廢up當秘cup

不要理他

作者: rhung    時間: 15-2-24 15:14     標題: 引用:初一去拜年,+我表哥話MARYKOLL+因為唔係直

原帖由 schoolcat 於 15-02-24 發表
根本比較錯左,蘋果和橙,點比較呀?

作者: lovebb2    時間: 15-2-24 15:16     標題: 引用:Quote:原帖由+schoolcat+於+15-02-24+發表

原帖由 rhung 於 15-02-24 發表
根本比較錯左,蘋果和橙,點比較呀?
( 蘋果和橙,點比較呀?)??????  don't understand

作者: little_yolky    時間: 15-2-24 15:50

btrue 發表於 15-2-24 14:12
唔係有好多, 但係, 如果係超級富豪, 係可以考慮捐錢的, 就算係外國一流大學亦唔會介意多個人多雙筷....唔係, 係多set刀叉。不過, 呢啲額外既位應該唔多既。
作者: little_yolky    時間: 15-2-24 15:51

schoolcat 發表於 15-2-24 14:41
都係諗住去租樓咋
奉勸你, 為咗自己同小朋友著想, 無乜必要, 唔好同你表哥gathering咁多。
作者: siden    時間: 15-2-24 16:03     標題: 引用:Quote:schoolcat+發表於+15-2-24+14:41+都

原帖由 little_yolky 於 15-02-24 發表
奉勸你, 為咗自己同小朋友著想, 無乜必要, 唔好同你表哥gathering咁多。
前輩,"gathering" 呢個字依家好敏感,唔可以亂用la

作者: schoolcat    時間: 15-2-24 16:09     標題: 引用:Quote:schoolcat+發表於+15-2-24+14:41+都

原帖由 little_yolky 於 15-02-24 發表
一年見一次咋! 其實我當時無回應佢, 我只係咁既樣》》

作者: stepyau    時間: 15-2-24 18:41     標題: 回覆:MARYKOLL 大不如前?

聽說呢種神級名校是會用留級的方法逼你走 - MCS不清楚,身邊識的case是st mary's,朋友選擇離開。

作者: 小曳人    時間: 15-2-24 19:10

stepyau 發表於 15-2-24 18:41
聽說呢種神級名校是會用留級的方法逼你走 - MCS不清楚,身邊識的case是st mary's,朋友選擇離開。

...
另一間神級津校校長話:留班位好少,好珍貴架!要班主任建議,再校長批先得,唔係人人都可以留班,留班嘅係要罰小朋友,而且想幫佢言下之意:如果想放棄你,就俾你升班
當然,St Mary 唔同講法,因為係龍校,其他神津都唔係龍校,你唔得就一定升唔返中學部

作者: hknote    時間: 15-2-24 19:14     標題: 回覆:MARYKOLL 大不如前

其實你表哥,應該係只想話你知,佢巧勁,佢對HARROW好了解,

入得這間學校既,通常都係鬥有錢,唔會太在意成績,因為都有錢鋪好條大道。我沒有你表哥甘了解,只知這間學校收既人,家境係………………勁

作者: Tintin926    時間: 15-2-24 21:13

無稽之談,別人云亦云
Maryknoll有two third直繫上中學,而中學被評為band1A,這都是事實。咁點大不如前呢?
作者: btrue    時間: 15-2-24 21:26

little_yolky 發表於 15-2-24 15:50
唔係有好多, 但係, 如果係超級富豪, 係可以考慮捐錢的, 就算係外國一流大學亦唔會介意多個人多雙筷....唔係 ...

呢D位唔需要多, 唔係個個好似陳生咁捐3.5億美元,兩年前姓周的捐二百幾萬美元就入唔到.
點解D人覺得讀Harrow屋企就有幾億捐比一流大學?  我認識現就讀的, 應該唔會囉.

作者: B.B.BaBa    時間: 15-2-24 22:58

MCS 好多舊生的女兒入讀,資質不會差,大抽獎入讀的那批,住在豪宅區,就算資質一般,都有大把子彈俾個女惡補,再加埋有一定實力的插班生,其實幾難出現大不知前的境況⋯⋯
作者: Char_Mom    時間: 15-2-24 23:02     標題: 引用:+本帖最後由+MrBeast+於+15-2-24+06:29+編

原帖由 MrBeast 於 15-02-24 發表

同dg or spcc 比,咁講都唔可以話錯。but back down toearth ...

作者: Jane1983    時間: 15-2-24 23:12

識大女和細女差好多年的Maryknoll家長,聽佢講,幾年間d野深咗好多,大抽獎收生無得揀係事實,但吾能於學校會吾keep住個水準,何妨佢中學吾係收晒。

其實吾好太在意親戚朋友講也,好大人都係亂up,試過聽個一個爸爸,醒另一個爸爸d大抽獎「堅料」,聽完之後...信佢真係死得。
作者: little_yolky    時間: 15-2-25 09:22

btrue 發表於 15-2-24 21:26
呢D位唔需要多, 唔係個個好似陳生咁捐3.5億美元,兩年前姓周的捐二百幾萬美元就入唔到.
點解D人覺得讀Harro ...
咪係囉, 老實講, 入得哈羅, 有咁既財力, 小朋友唔太離譜俾心機栽培下, 讀一流大學都唔太難啫, 駛鬼下下要捐錢咩, 係咪?
作者: MrBeast    時間: 15-2-25 09:53

btrue 發表於 15-2-24 21:26
..點解D人覺得讀Harrow屋企就有幾億捐比一流大學?  我認識現就讀的, 應該唔會囉.

Application Fee

Tuition Fees - Academic Year 2014-2015

作者: Chingding    時間: 15-2-25 09:58

回覆 stepyau 的帖子

我囡讀st Mary 一年級時全級有120人,現在四年級淨番111人,學校冇做的咩,只係教得深、考得深,中英唔合格要留班咁,家長會自己轉校
作者: hkpapa852    時間: 15-2-25 10:39

MrBeast 發表於 15-2-25 09:53
如果只計tuition fee,  其實唔算好貴, 都有唔少直資/私立學校都收緊佢一半既價錢, 但名聲就差N倍

作者: isamchan    時間: 15-2-25 10:57     標題: 回覆:schoolcat 的帖子

論津校,咁如果 MCS 同協恩,大家會點𢵧?

作者: hkpapa852    時間: 15-2-25 11:07

isamchan 發表於 15-2-25 10:57
協恩小學同中學斷咗龍, 根本無需要比較

作者: sissysze    時間: 15-2-25 11:17     標題: 引用:論津校,咁如果+MCS+同協恩,大家會點Ž

原帖由 isamchan 於 15-02-25 發表
唔同level, 咪玩啦

作者: Yanamami    時間: 15-2-25 11:32

isamchan 發表於 15-2-25 10:57
Don't start it !
作者: lkf_leung    時間: 15-2-25 11:44     標題: 回覆:MARYKOLL 大不如前

其實協恩也好勁, 好出名, 不过佢冇龍就難攪d

作者: MrBeast    時間: 15-2-25 12:11

hkpapa852 發表於 15-2-25 11:07
協恩小學同中學斷咗龍, 根本無需要比較
依阿表哥的logic, 中學就要執過位

作者: jlbb1    時間: 15-2-25 12:18

作者: HACS    時間: 15-2-25 12:20

回覆 Chingding 的帖子

睇落120人變成 111人, 似乎變動不太大, 但如果每年留3 揷3 再加1-2自動轉校, 其實呢3年可能已換血10%再減少全體人數,留下更多位置在中學時收多一些優秀外來學生
作者: btrue    時間: 15-2-25 14:19

hkpapa852 發表於 15-2-25 10:39
如果只計tuition fee,  其實唔算好貴, 都有唔少直資/私立學校都收緊佢一半既價錢, 但名聲就差N倍
...
yes, it's all relative.英國Harrow淨tuition都3萬5英鎊3個term
香港呢間又抵讀過耀中漢基.

作者: mimi1102    時間: 15-2-25 14:32

MrBeast 發表於 15-2-25 09:53

題外話, 其實D 學費咁貴, K1 & K2 都十幾萬一年, 讀左係咪識飛架?
真心好奇, 不喜勿插

作者: siden    時間: 15-2-25 14:33     標題: 引用:Quote:原帖由+isamchan+於+15-02-25+發表論

原帖由 sissysze 於 15-02-25 發表
唔同level, 咪玩啦
HY MCS 唔同level?
小學我覺得差唔多ja wor

作者: hkpapa852    時間: 15-2-25 14:46

siden 發表於 15-2-25 14:33
HY MCS 唔同level?
小學我覺得差唔多ja wor
2間真係有D唔同, 一間中小, 一間英小; 一間學費全免, 一間要俾堂費 (不過好小數目啫).

一間有留叩間位俾附屬幼稚園, 一間除咗中學以外, 沒有任何關連學校

作者: sissysze    時間: 15-2-25 15:01     標題: 引用:Quote:siden+發表於+15-2-25+14:33+HY+MCS+

原帖由 hkpapa852 於 15-02-25 發表
2間真係有D唔同, 一間中小, 一間英小; 一間學費全免, 一間要俾堂費 (不過好小數目啫).

一間有留叩間位俾附 ...
識人HY 一樣收

作者: siden    時間: 15-2-25 15:02     標題: 引用:Quote:siden+發表於+15-2-25+14:33+HY+MCS+

一間有留叩間位俾附 ...
我唔係講緊你所講呢啲,呢啲當然知。

楼上話"level"唔同,我係問緊"level"有乜唔同。

作者: Doray    時間: 15-2-25 15:21

siden 發表於 15-2-25 15:02
我唔係講緊你所講呢啲,呢啲當然知。

楼上話"level"唔同,我係問緊"level"有乜唔同。
係囉,我以為MCS, HY and St. Mary 是同level ga...
作者: hkpapa852    時間: 15-2-25 15:45

Doray 發表於 15-2-25 15:21
係囉,我以為MCS, HY and St. Mary 是同level ga...
期實真係唔到Level嫁, St Mary 100%直上中學, MCS起碼有60%上到中學, HY呢? 斷咗龍之後從未公佈過升中派位數據(不過好似過渡期收生安排過埋今年先完), 係龍定係蟲真係只有學校同相關家長知.

萬一攪到好似CSK咁, 得唔夠4成學生升到上一線中學, 咁就........

就算同學術水平同level, 升上一線中學既機會真係完全唔同level

作者: winnietingting    時間: 15-2-25 16:21     標題: 引用:Quote:Doray+發表於+15-2-25+15:21+係囉,

期實真係唔到Level嫁, St Mary 100%直上中學, MCS起碼有60%上到中學, HY呢? 斷咗龍之後從未公佈過升中派位 ...
(萬一攪到好似CSK咁, 得唔夠4成學生升到上一線中學, 咁就......)    陳瑞祺?得咁少上到一線中學?

作者: hkpapa852    時間: 15-2-25 16:28

winnietingting 發表於 15-2-25 16:21
(萬一攪到好似CSK咁, 得唔夠4成學生升到上一線中學, 咁就......)    陳瑞祺?得咁少上到一線中學?

...
自己去數下:
http://58.177.86.203/websysvii/webs/index.php?lang=chi&gid=3&mid=22

CSK上年有147人畢業

作者: siden    時間: 15-2-25 16:29     標題: 引用:Quote:Doray+發表於+15-2-25+15:21+係囉,

期實真係唔到Level嫁, St Mary 100%直上中學, MCS起碼有60%上到中學, HY呢? 斷咗龍之後從未公佈過升中派位 ...
咁都解釋唔到究竟MCS HY 兩間小學level有幾唔同噃

作者: siden    時間: 15-2-25 16:30     標題: 引用:Quote:winnietingting+發表於+15-2-25+16:2

自己去數下:
http://58.177.86.203/websysvii/webs/index.php?lang=chi&gid=3&mid=22
Agree, a bit disappointed

作者: hkpapa852    時間: 15-2-25 16:39

其實係九龍城區裡面既小學, 尤其係沒有直屬中學個D, 即使係所謂地區一線, 升中成績都唔係咁突出:

小學網

小學

升一線中學比例

估計B1學生比例

CSK

37.41%

紅馬

41.57%

奉基

40.83%

千禧

39.67%

黃宣

39.16%

新華德

>20%

~20%

私校

培道

31.58%

所以, 無咗直屬中學既HY, 好大機會日後升中派位結果都係差唔多, 咁仲可唔可以當佢同MCS同level?

作者: Png    時間: 15-2-25 17:58

回覆 hkpapa852 的帖子

協恩今年收了87%協小生, 今年度DSE 超級狀員都是協小升上的, 不是外來生,
本人唔認為協小很差,
當然人家學校也很棒,
不知情的請不好亂評

作者: hkpapa852    時間: 15-2-25 18:12

Png 發表於 15-2-25 17:58
回覆 hkpapa852 的帖子

協恩今年收了87%協小生, 今年度DSE 超級狀員都是協小升上的, 不是外來生,
協中收87%協小生,係中學轉直資時既過渡期協議,可參考:http://www.hyps.edu.hk/announce/1213/announce170912.pdf
我沒有話協恩學術差,只係當日後完全脫龍(過渡期升中安排都完結,原來要到2018),協小仲有幾多比例既學生可以升上一線中學呢?呢點我有保留

作者: siden    時間: 15-2-25 18:21     標題: 引用:Quote:Png+發表於+15-2-25+17:58+回覆+hkpa

協中收87%協小生,係中學轉直資時既過渡期協議,可參考:http://www.hyps.edu.hk/announce/1213/announce17 ...

我反而無保留。

雖然脱勾,協中作為直資有收生自主權。

叫得協小協中,我唔相信將來協中會夠膽或忍心收少於50%協小生。

作者: mcl203    時間: 15-2-25 18:34

siden 發表於 15-2-25 18:21
我反而無保留。

雖然脱勾,協中作為直資有收生自主權。
似乎...大家講既重點不同
協小成績不容置疑....而係現協小本身有幾多B1/B2生...B2生將來能否升上自己中學
當然....協中可以原封不動行番現在收生政策~~~

作者: siden    時間: 15-2-25 18:42     標題: 引用:Quote:siden+發表於+15-2-25+18:21+我反而

原帖由 mcl203 於 15-02-25 發表
似乎...大家講既重點不同
協小成績不容置疑....而係現協小本身有幾多B1/B2生...B2生將來能否升上自己中學
...
Agree

作者: isamchan    時間: 15-2-25 19:40     標題: 回覆:siden 的帖子

多謝樓上咁多位嘅意見。或許我應該問清楚係「學術」上嘅比較。大家亦俾到我一點啟發:協恩的確係斷龍,協小為咗有一定比率嘅協小生上協中,應該會更努力做好協小嘅成績。斷龍確實係冇咗直升中學嘅保證,但係如果協小出嚟嘅成績,競爭力又如何呢?

樓上所講嘅 「level 」,請問指的是學術方面的對比嗎?如果係的話,其實協恩應該同邊類學校同級呢?

作者: puibb    時間: 15-2-25 23:21     標題: 引用:+本帖最後由+siden+於+15-2-25+18:27+編輯+

原帖由 siden 於 15-02-25 發表
係lo, 好似GHS同SPCS咁,轉直資斷龍後小學部仍然是龍沒有變蟲。

作者: mcl203    時間: 15-2-25 23:48

puibb 發表於 15-2-25 23:21
係lo, 好似GHS同SPCS咁,轉直資斷龍後小學部仍然是龍沒有變蟲。
GHS 和 SPCS 佢地小學係私校....有自決收生權 ~~~
作者: sze0203    時間: 15-2-26 01:36

難得咁多家長對斷龍的協小升協中充滿信心 究竟斷龍目的何在?其實不用爭論幾年後自會揭曉!學校政治競爭真係局內人才知真諦!不過,我深信有料的學生協中一定收返!尤其超級狀元當然留守協中啦!
作者: B.B.BaBa    時間: 15-2-26 01:39

有人一句:唔同level, 咪玩啦
不作解釋,就搞到大家拗一餐
作者: Charlotte_mom    時間: 15-2-26 09:49

協X點解轉直資, 無人知, 有無校董局成員O係度?
咩原因, 無謂估啦, 如果就咁assume中學轉直資係因為小學唔得, 咁對佢地真係唔太公平
而且轉左直資後, 收幾多原校生, 邊個知呢?

不過的確係有出現過小學成績唔好而斷龍的例子(東區果間津校), 係咪斷左龍學校會自強, 我暫時就見唔到了, 而且老實一句, 斷龍/接龍權力在中學, 小學校長話第2時可能點點點, 無用架.....辦好間學校再講啦
作者: little_yolky    時間: 15-2-26 10:19

hkpapa852 發表於 15-2-25 16:39
其實係九龍城區裡面既小學, 尤其係沒有直屬中學個D, 即使係所謂地區一線, 升中成績都唔係咁突出:

會唔會係因為九龍城區既小學撇除幾間神校或有一線直屬中學因素外, 其餘一二線學校既實力比較接近, 無我哋新界區差得咁誇張, 所以個升一線中學比例分佈較平均?

我哋大埔幾間一線真係年年55-60%升一線中學的, 餘下40+%的學校, 已經變成半熱門學校了。

作者: Doray    時間: 15-2-26 11:25

記得協中轉直资時睇報紙,小學校長有提過話會加快小學的課程进度,去make sure 小學學生competitive enough, 咁即係中學應該有不滿足當時直升的學生學術水平啦!
作者: Doray    時間: 15-2-26 11:29

回覆 Doray 的帖子

又咁講,其實好多老牌一條龍,的確係會受到影响,成續大不如前,除非堅持继續加深課程,等你讀唔掂自己走,如果唔係都好難keep.
作者: hkpapa852    時間: 15-2-26 15:40

其實MCS係咪咁神都係一個謎, 小學唔公佈升中派位成績, 中學又唔公開高考成績
作者: 786    時間: 15-2-26 21:32     標題: 引用:其實MCS係咪咁神都係一個謎,+小學唔公佈升

原帖由 hkpapa852 於 15-02-26 發表
其實MCS係咪咁神都係一個謎, 小學唔公佈升中派位成績, 中學又唔公開高考成績 ...
小學升中派位唔洗公開,都知大約70%上中學部啦。間間直屬都係差不多啦

作者: brother4    時間: 15-2-26 23:21     標題: 回覆:MARYKNOLL 大不如前

相反紅磚牆比己前更好,朋友己前要handwriting小三小四起,現小—起,你表哥是男仔,點知差左,??如改喇沙大不如前更有力

作者: SKB    時間: 15-2-27 00:07     標題: 引用:+本帖最後由+Charlotte_mom+於+15-2-26+09:

原帖由 Charlotte_mom 於 15-02-26 發表

協X點解轉直資, 無人知, 有無校董局成員O係度?:wahaha ...
柴灣慈x

作者: hkpapa852    時間: 15-2-27 09:42

786 發表於 15-2-26 21:32
小學升中派位唔洗公開,都知大約70%上中學部啦。間間直屬都係差不多啦

...
中學部"最多"只會預留中一統一派位中85%學額俾直屬小學, 所以如只以直屬學額比例實質只佔:

(100%-30%(自行學額)-5%(留班位)*85%=~55%

事實上, MCS中一收180人, 每年只有99個直屬位. 小學一級至少有150人, 有99個(或~66%)係必上中學, 咁其它51個(~34%)學生呢?

當然如果大家覺得唔重要咪無關係囉!

作者: sissysze    時間: 15-2-27 11:15     標題: 引用:津校自從靠派位收生,係難keep了,好多叻的

原帖由 964000 於 15-02-24 發表
津校自從靠派位收生,係難keep了,好多叻的學生都被直資/私校揀了,所以會谷得好緊要去保持水準, 谷吾起的 ...
汰弱留強,間間都係架啦

作者: puibb    時間: 15-2-27 11:28     標題: 引用:Quote:786+發表於+15-2-26+21:32+小學升中

原帖由 hkpapa852 於 15-02-27 發表
中學部"最多"只會預留中一統一派位中85%學額俾直屬小學, 所以如只以直屬學額比例實質只佔:

(100%-30%(自行 ...
mcs講明128內必收,自行大約留29+99派位,如自行無收到派位又派吾到,修女話可立即過中學部叩門,必收。

作者: hkpapa852    時間: 15-2-27 12:18

puibb 發表於 15-2-27 11:28
mcs講明128內必收,自行大約留29+99派位,如自行無收到派位又派吾到,修女話可立即過中學部叩門,必收。

...
128內必收? 除咗係自行同叩門時學校可以有權話事, 大抽獎時如果140個位都係B2生又抽中咗, 中學都一定要收嫁.

所以呢句128必收, 恐怕只適於除非自行同叩門時. 但如果係真係考128個位係自行揀中學部(可能有超過60個街外人成績好過佢), 或者去叩番中學, 係咪真係一定收呢?

以下純屬個人估計:
定係其實暗示咗128係小學部B1+B2既總數? 所以128以後既就係B3, 一定唔駛諗可用直屬位上中學?

作者: puibb    時間: 15-2-27 22:50     標題: 引用:Quote:puibb+發表於+15-2-27+11:28+mcs講明

原帖由 hkpapa852 於 15-02-27 發表
128內必收? 除咗係自行同叩門時學校可以有權話事, 大抽獎時如果140個位都係B2生又抽中咗, 中學都一定要收嫁 ...
修女講明放磅個日如考128內但入吾返中學部過去叩門必收,事實有一年真係有呢, 過去叩就收左, EK中學個邊都有MCS媽媽講。 其他129-150也有機會抽中但入吾返就吾會幫手只可自己去扣。呢個係前年既事,希望無改及會繼續啦。十年前個時就只保證收頭80,80-150只可經派位爭返入中學部。

作者: brother4    時間: 15-2-27 23:32     標題: 回覆:MARYKNOLL 大不如前

修女是指中學部誰?小學校長不是俢女。

作者: puibb    時間: 15-2-28 09:52     標題: 引用:修女是指中學部誰?小學校長不是俢女。 +

原帖由 brother4 於 15-02-27 發表
修女是指中學部誰?小學校長不是俢女。
sorry, 是指校長不是俢女,但如欲知最近升中情近,有無改例等請自行向現時MCS小五丶六家長查問好d。

作者: brother4    時間: 15-2-28 10:02     標題: 回覆:MARYKNOLL 大不如前

thx,修女—般不理升學問題,當年不結一條龍,因中學部不讃同

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5