教育王國

標題: 睇過英國教育博覽會,阿細話鍾意北愛爾蘭近海邊間學校。 [打印本頁]

作者: 亮燈    時間: 15-2-15 17:14     標題: 睇過英國教育博覽會,阿細話鍾意北愛爾蘭近海邊間學校。

各位有何意見?謝謝
作者: Sheep006    時間: 15-2-15 18:06

回覆 亮燈 的帖子

你係話AA呢2日搞嘅展覽?
作者: 亮燈    時間: 15-2-15 18:07

Sheep006 發表於 15-2-15 18:06
回覆 亮燈 的帖子

你係話AA呢2日搞嘅展覽?
全中
作者: Sheep006    時間: 15-2-15 18:09

你去咗,今次好似無咩好學校
作者: 亮燈    時間: 15-2-15 18:11

Sheep006 發表於 15-2-15 18:09
你去咗,今次好似無咩好學校

我都係諗住去行下,之後順便行維園花市啫!而我亦唔係要報甚麼名校,一看無妨,其中有一間係女校,但開始收男生,全校現在幾個男生,攪到我都想去感受下(講笑啫!)
作者: wloi    時間: 15-2-15 18:39

AA 一年搞幾次,第一次會係所謂的名校展,第二次就低一班次的學校,如始類推。如果無記錯,應該4,5月仲有一次
作者: joymama    時間: 15-2-15 22:40     標題: 引用:各位有何意見?謝謝

原帖由 亮燈 於 15-02-15 發表
各位有何意見?謝謝
細仔又準備出國?

作者: 3b    時間: 15-2-15 23:12     標題: 引用:AA+一年搞幾次,第一次會係所謂的名校展,

原帖由 wloi 於 15-02-15 發表
AA 一年搞幾次,第一次會係所謂的名校展,第二次就低一班次的學校,如始類推。如果無記錯,應該4,5月仲有一 ...
幾時為之第一次?

作者: wloi    時間: 15-2-15 23:14

3b 發表於 15-2-15 23:12
幾時為之第一次?
如果我無記錯,應該係8,9月咁上下時間。因為我足足早兩年去預備,睇過好多唔同機構的展覽同talk,都有些亂。
作者: Sheep006    時間: 15-2-15 23:15

回覆 亮燈 的帖子

唔好咁講!我個仔都唔系讀名校果啲人遮

作者: Sheep006    時間: 15-2-15 23:16

回覆 wloi 的帖子

去咁多展览到底有無用呢?

作者: noel2010    時間: 15-2-15 23:46

公司新同事剛在這裏大學畢業回來,地方純樸,不易學壞,成績不要求高,他都是不標青的,回來後英文亦一般。如果小朋友不是讀書材料亦可接受,起碼大學畢業不太大壓力。生活水平低,即學費及生活費很平。天氣好凍。反正轉機又不是問題。

如小朋友自己喜歡,又比較或介紹過其他地區的話,依然喜歡這地方,我都讓他去試。
作者: maymok    時間: 15-2-16 00:20

是否指ROCKPORT SCHOOL? 有否多些資料關於這間學校?
作者: wloi    時間: 15-2-16 00:23

Sheep006 發表於 15-2-15 23:16
回覆 wloi 的帖子

去咁多展览到底有無用呢?

次次展覽的學校都唔同。傾多d就知多d,到真係要報名時就自己心中有數,唔會咁易被agent 影響。我其實未開始找agent 報名時,都寫過信去有興趣的學校問資料,拿 prospectus。學校通常都好樂意提供。
如果唔嫌麻煩,好多學校都歡迎家長自己報名。當然,有幾間係指明AA代理的,你話要自己報名,佢都係只會提供AA的聯絡方法。

經agent 報名好處就係一定唔會 miss deadline ...我有間準備自己報的學校,最後放埋一邊無左件事...到記起...再聯絡學校時,佢叫我報遲兩年的sixth form.

作者: 亮燈    時間: 15-2-16 06:36     標題: 引用:Quote:原帖由+亮燈+於+15-02-15+發表各位有

原帖由 joymama 於 15-02-15 發表
細仔又準備出國?
諗住,但要睇情況,因能力有限,好頭痛

作者: 亮燈    時間: 15-2-16 06:39     標題: 引用:公司新同事剛在這裏大學畢業回來,地方純樸

原帖由 noel2010 於 15-02-15 發表
公司新同事剛在這裏大學畢業回來,地方純樸,不易學壞,成績不要求高,他都是不標青的,回來後英文亦一般。 ...
謝謝你的意見,好有用。阿細就係成績差,所以好頭痛。

作者: 亮燈    時間: 15-2-16 06:43     標題: 引用:是否指ROCKPORT+SCHOOL?+有否多些資料關於

原帖由 maymok 於 15-02-16 發表
是否指ROCKPORT SCHOOL? 有否多些資料關於這間學校?
全中,都係俾左本介紹學校既書我睇,而學校可做監護人,每年約£8XX,另每晚宿費£3X。

作者: brother4    時間: 15-2-16 06:55     標題: 回覆:睇過英國教育博覽會,阿細話鍾意北愛爾蘭近海邊間學校。

每年8xx鎊,咁平?上了大學都好,袋著先

作者: 亮燈    時間: 15-2-16 07:43     標題: 引用:每年8xx鎊,咁平?上了大學都好,袋著先 +

原帖由 brother4 於 15-02-16 發表
每年8xx鎊,咁平?上了大學都好,袋著先
呢D袋住先就冇問題

作者: 梁媽媽    時間: 15-2-16 14:38

亮燈 發表於 15-2-15 17:14
各位有何意見?謝謝
我對北愛爾蘭無認識, 價錢就真係好吸引,
唔好介意, 但從北愛爾蘭讀完出黎, 會唔會有少少 "奇視" / 即認受性之類,
因為聽人講有時D口音會有不同?  

不過我記得以前的 agent 話北愛爾蘭個邊的學校, 有些都好高水準。

但就反為擔心飛機要在 London 轉機一事, 要 check 下多唔多機去學校個邊的機場, 一天幾多班之類,
係擔心佢在 London 轉唔到機唔知點算....
(真係嚇到頭髮都白埋)

作者: dsedse    時間: 15-2-16 14:53

20-12-2014八港生搭英航困倫敦
【本報訊】英國航空被指「漏招」無替滯留乘客通知轉飛的航空公司,致八名留學北愛爾蘭中學的港生被困倫敦希思路機場一日,其中一名需長期服藥控制病情的學生,僅餘一日藥物應急,但仍求助無門,要家長想盡辦法越洋替子女購買貴價機票返港,惟因聖誕節外遊高峰「一票難求」。至本報跟進及家長連番投訴始獲安排返港機位,所有港生最快今日返抵香港。滯留學生家長鬧爆英航無情兼卸責,公司行政出錯卻要年幼學生承擔,要求英航合理解釋和賠償各人額外購買機票返港的費用。

關鍵字
英國航空
熱門:升學顧問  減肥瘦身  海外升學  課程  幼兒課程  電話系統  市場推廣  婚紗攝影  網上商店  禮品  花籃  核數  商標  冷氣工程  英語  興趣班  不織布袋  五金廢料  會計  專業化妝  印刷  脫髮  宣傳方法  
我的瀏覽記錄

清除記錄英航:返港後可書面索償
英國航空證實涉事航班延誤,原因是對上一個航程的機場跑道未能配合航班起飛,已補償受影響乘客,並安排他們盡快轉乘另一班機出發,該公司對事件向受影響乘客致歉。又指乘客返港後可就今次事件向駐港辦事處書面索償,英航會按個別情況跟進。

八名滯留港生於北愛爾蘭就讀中學,年齡由十四歲至十八歲,趁聖誕節假期返港與家人過節,他們原定當地時間前日(十八日)中午十二時四十五分,乘坐英國航空BA1415航班,由貝爾法斯特飛往倫敦希思路機場,再轉乘芬蘭航空從赫爾辛基返港,原定昨午三時三十分抵達香港國際機場,詎料首站已遇航班延誤,英航延遲六個小時才起飛。要 check 下多唔多機去學校個邊的機場, 一天幾多班之類,
佢在 London 轉唔到機唔知點算....

作者: 亮燈    時間: 15-2-16 14:56     標題: 引用:Quote:亮燈+發表於+15-2-15+17:14+各位有何

原帖由 梁媽媽 於 15-02-16 發表
我對北愛爾蘭無認識, 價錢就真係好吸引,
唔好介意, 但從北愛爾蘭讀完出黎, 會唔會有少少 "奇視" / 即認受 ...
謝謝意見

作者: 亮燈    時間: 15-2-16 14:59     標題: 引用:+本帖最後由+dsedse+於+15-2-16+14:55+編輯

原帖由 dsedse 於 15-02-16 發表

20-12-2014八港生搭英航困倫敦
謝謝資料

作者: 女神    時間: 15-2-17 14:44

我個小朋友都有興趣去北愛爾蘭,大家交流一下
作者: 女神    時間: 15-2-17 14:54

noel2010 發表於 15-2-15 23:46
公司新同事剛在這裏大學畢業回來,地方純樸,不易學壞,成績不要求高,他都是不標青的,回來後英文亦一般。 ...

可以幫我問下, 你同事係邊間大學畢業回來嗎?謝謝
作者: brother4    時間: 15-2-17 15:21

留學北愛爾蘭

為什麼選擇北愛爾蘭留學?

北愛爾蘭共由六個郡組成,面積相對較小,但是風景名勝卻非常多。要想瞭解北愛爾蘭,無疑應該從它的歷史文化悠久的首都貝爾法斯特(Belfast)開始,現在這裡也是歐洲吸引遊客最多的城市之一。當地有很多博物館、維多利亞時期的建築物,還有英國最酷的酒吧和最時尚的購物區。貝爾法斯特西區曾在分裂時期飽受創傷。如果你現在漫步在這裡的Falls 路和Shankill路上,還可以充分體會到當地的歷史。現在和平時期,住在那裡的人們在牆上畫上了刻畫那段歷史的壁畫。

遠眺城外,你會發現北愛爾蘭還有很多精彩的事物等著你的發掘。幾乎一出貝爾法斯特,就是美麗的鄉村。 北邊安特里姆郡(County Antrim)從拉尼(Larne)到巴厘堡(Ballycastle)的沿海公路就是極好的例子之一。它一路經過安特里姆的九座高山裡的幽谷,沿途的景色令人驚嘆。在這樣美麗的土地上學習,學生會大有收獲。這裡深厚的歷史文化,以及女王大學和烏爾斯特大學((Ulster University)等一流的高等院校也將讓學生受益匪淺。

貝爾法斯特(Belfast)和德利(Derry)的社交生活已經重現光彩。北愛爾蘭到處都有豐富的活動和美麗的風景,會讓你在此流連忘返。但是真正讓這片土地如此獨特的卻是當地人的熱情和智慧。無論你是打算在這裡學習三年,還是只觀光幾周,北愛爾蘭的熱情和眾多的風景名勝絕對會讓你流連忘返。

作者: 亮燈    時間: 15-2-17 15:23     標題: 引用:我個小朋友都有興趣去北愛爾蘭,大家交流一

原帖由 女神 於 15-02-17 發表
我個小朋友都有興趣去北愛爾蘭,大家交流一下
其實只係初步睇睇,想問你個小朋友點解會有興趣到北愛呢?謝謝

作者: 亮燈    時間: 15-2-17 15:25     標題: 引用:留學北愛爾蘭為什麼選擇北愛爾蘭留學?北愛

原帖由 brother4 於 15-02-17 發表
留學北愛爾蘭

為什麼選擇北愛爾蘭留學?
謝謝你的資料

作者: 女神    時間: 15-2-17 17:17

亮燈 發表於 15-2-17 15:23
其實只係初步睇睇,想問你個小朋友點解會有興趣到北愛呢?謝謝

舊年去過北愛爾蘭交流便愛上了, 所以想了解更多有關升學問題
作者: 亮燈    時間: 15-2-17 17:40

女神 發表於 15-2-17 17:17
舊年去過北愛爾蘭交流便愛上了, 所以想了解更多有關升學問題
你係學生?現讀中幾?
作者: twtwtw    時間: 15-2-18 19:17

回覆 亮燈 的帖子

學費好抵

多唔多香港人?

作者: 亮燈    時間: 15-2-18 19:42

twtwtw 發表於 15-2-18 19:17
回覆 亮燈 的帖子

學費好抵
我都唔知,不過應該唔會好多。
作者: waichung1962    時間: 15-2-24 18:39

好似無直航去北愛(貝爾法斯特國際機場),可選擇倫敦或曼城轉機(英航或國泰),不過唔主張(麻煩,經常工業行動及罷工),亞聯酋有機在杜拜轉機去貝爾法斯特國際機場,平靚正,中段有兩至三小時轉機時間。
作者: 亮燈    時間: 15-2-24 20:09

waichung1962 發表於 15-2-24 18:39
好似無直航去北愛(貝爾法斯特國際機場),可選擇倫敦或曼城轉機(英航或國泰),不過唔主張(麻煩,經常工業行 ...
我都睇過,謝謝你。
作者: Ding    時間: 15-2-24 21:41     標題: 回覆:睇過英國教育博覽會,阿細話鍾意北愛爾蘭近海邊間學校。

北愛爾蘭 ok 喎,學費又平

作者: 梁媽媽    時間: 15-2-25 10:12

請問 北愛爾蘭 大學平唔平呀? 
作者: waichung1962    時間: 15-2-25 18:12

北愛大學學費同UK差不多,睇下讀邊科(11000-15000鎊一年),但生活費就平少少,北愛最好就係(貝爾法斯特女皇大學)。
作者: moyan    時間: 15-3-15 01:18     標題: 引用:AA+一年搞幾次,第一次會係所謂的名校展,

原帖由 wloi 於 15-02-15 發表
AA 一年搞幾次,第一次會係所謂的名校展,第二次就低一班次的學校,如始類推。如果無記錯,應該4,5月仲有一 ...
點解呢?即係3月後已找不到好學校?

作者: billylulucoco    時間: 15-3-15 02:24

my son study in campbell college in northern ireland.

boy school ...
作者: billylulucoco    時間: 15-3-15 02:27

the study environment is very good and my son is now open his mind to study hard.  As i have a daugher, who also goes to ireland to study in 2015 september,

So they will study in Royal school of Armagh ... boy and girl school ...

ranking is higher than campbell college
作者: billylulucoco    時間: 15-3-15 02:32

you can apply from school website ...
once the school accept > deposit > receive the CAS > British consult to apply student visa ...> book airlines ...
作者: scso    時間: 15-3-15 02:41

回覆 billylulucoco 的帖子

可否講多些Royal school Amagh, 學費及什費大約多少?half term住homestay or可留校?
作者: billylulucoco    時間: 15-3-15 02:54

from the web site ... you can apply ... the headmaster likes to skype to interview your children.

about 15000 (including 3 terms with boarding, school is a guardian)

however, the school will accept the oversear student not more than 2 in each region.  two in asia ... one boy and one girl .... only 10 % oversea

thatwhy ... i like it
作者: billylulucoco    時間: 15-3-15 02:57

if your children is a boy ... i suggest to study in campbell college.

the school is very large and the school is red ... very famous ... taking film (Herry Porter take the shot there).  i go there three years ago with my son who study there since year 8.
作者: billylulucoco    時間: 15-3-15 02:59

the teacher is good, my son likes campbell college.  Near to the airport and the town BELFAST.

every wed and sat, the school provide a school bus to shop in the town.
they likes very much, taking meal in the town.

In the town, only 1-2 % is chinese.
作者: billylulucoco    時間: 15-3-15 03:01

As my second children is a girl, i have to find a mix school.  Armagh is far away from BELFAST.  

the Armagh likes a small town ...
作者: scso    時間: 15-3-15 08:19

回覆 billylulucoco 的帖子

1) 全男校會否好百厭或我們外地生會被歉凌?轉機麻煩嗎?怕好似之前家長講話航空公司有超賣機票,令到學生無得上機要濟留?2) Royal school Amagh距離機場車程有幾耐?我細仔讀普通校成續麻麻怕難考,因經濟問題我考慮緊兩個option, 遲D兩個仔都去北愛爾蘭讀或大仔A level轉政府college較經濟, 細仔係英格蘭讀D平學費 arround £7000/term,但又憂慮大仔現在英格蘭讀,如果到A level轉去北愛爾蘭讀,可接到軌嗎?

謝謝!

作者: maymok    時間: 15-3-16 09:23

我也有興趣比個仔9/2015去北愛升中一,但因成績平平,會否好難入?agent apply 還是自己apply chance 好d?仲有冇什麼cert要求?可否比多些資料,意見?thanks!!
作者: Paulgaza    時間: 15-3-16 16:14

回覆 梁媽媽 的帖子

Best Uni in Belfast: Queen's Belfast University which is within the Russel Group, is abt 12000 pounds/ yr for ordianary subjects. Those faculty using labs/ faculty of medication is higher. Just visit the website of it.
作者: codychan    時間: 15-9-27 23:13

Hello, my son already apply Campbell College in 2016 for yrs 9 and waiting the exam result.  I want get more information of school because I quiet worry the school life is happy or not
作者: 亮燈    時間: 15-9-28 09:07

codychan 發表於 15-9-27 23:13
Hello, my son already apply Campbell College in 2016 for yrs 9 and waiting the exam result.  I want  ...
有家長講,呢間學校好大,活動好多仔仔讀呢間會好開心,不過我都等緊結果。
作者: codychan    時間: 15-9-28 09:47

我揀北愛是因為朋友在那,亦有親友在campbell畢業,口啤不錯lei,有事至少朋友能照顧住他,而且學習環境好,鄉下地方小引誘,最重要學費平活動多
作者: brother4    時間: 15-9-28 09:48     標題: 回覆:睇過英國教育博覽會,阿細話鍾意北愛爾蘭近海邊間學校。

女校男生果間,你仔一定好開心

作者: 亮燈    時間: 15-9-28 09:57

brother4 發表於 15-9-28 09:48
女校男生果間,你仔一定好開心
係男校
作者: codychan    時間: 15-9-28 10:06

亮燈 發表於 15-9-28 09:57
係男校

作者: 亮燈    時間: 16-3-9 07:06

sai1031,詳細情況我都不太清楚,Campbell係大校,你可上學校網頁睇下,而最重要係能力負擔到!
作者: happybibi    時間: 16-3-9 15:44

我想問和學校 skype 通常會問邊類問題?
作者: Guardian    時間: 16-3-9 18:31

回覆 happybibi 的帖子

My son only applied to state boarding schools, but I guess the interview questions are similar. Here are some of the interview questions askedlease introduce yourself?
Why do you want to study in our school/ UK?
What do you know about us?
What is your best and worse subject?
What do you do after school/ in your spare time?
What sports do you play?
What Books do you read?
What is your favourite book?
What is your challenge so far ?
Are you a member of any school team?
Have you been away from home before? If yes, How it you feel? How did you over come the difficulties?
What would you do if you feel unhappy while you are studying in the UK?
What profession would you think you would have interest in?

作者: Guardian    時間: 16-3-9 18:33

The emoji icon should be a p. Sorry fat fingers
作者: Guardian    時間: 16-3-9 18:35

Also:
Have you been to the UK?
作者: happybibi    時間: 16-3-10 13:47

Guardian,
Thanks for sharing the questions.

作者: li313424    時間: 16-9-27 12:58

請問這間"Royal school of Armagh" 要經AGENT 申請, 還是可自行向學校問資咪
? 謝謝各位
作者: 亮燈    時間: 16-9-27 13:02

li313424 發表於 16-9-27 12:58
請問這間"Royal school of Armagh" 要經AGENT 申請, 還是可自行向學校問資咪
? 謝謝各位 ...

自行向學校申請

作者: li313424    時間: 16-9-27 16:02

回覆 亮燈 的帖子

謝謝你
作者: 亮燈    時間: 16-9-27 16:12

li313424 發表於 16-9-27 16:02
回覆 亮燈 的帖子

謝謝你

唔使客氣

作者: li313424    時間: 16-9-27 17:18

回覆 亮燈 的帖子

學校內文提到upils’ normally join the school at the age of 11 having sat the examination for entry, which is currently administered by the Association of Quality Education (AQE).請問香港那裡考呢? 大家有無考呢個試呢?

TKS

作者: 亮燈    時間: 16-9-27 17:53

li313424 發表於 16-9-27 17:18
回覆 亮燈 的帖子

學校內文提到upils’ normally join the school at the age of 11 having sat the exa ...

唔清楚,但你可以直接e mail問學校。

作者: li313424    時間: 16-9-28 11:01

回覆 亮燈 的帖子

THANKS

作者: 亮燈    時間: 16-9-28 11:37

li313424 發表於 16-9-28 11:01
回覆 亮燈 的帖子

THANKS

唔使客氣

作者: 2女女    時間: 16-9-28 22:52

亮燈 發表於 16-9-28 11:37
唔使客氣

請問你仔仔係咪係北愛讀?可以講下果邊既環境嗎?

作者: 亮燈    時間: 16-9-29 07:56

2女女 發表於 16-9-28 22:52
請問你仔仔係咪係北愛讀?可以講下果邊既環境嗎?

依家在北愛讀緊,剛剛一個月,環境好好,雖然未完全適應,但開始逐步改善,同學相處方面都冇問題。佢都開心既!

作者: 2女女    時間: 16-9-30 01:18

亮燈 發表於 16-9-29 07:56
依家在北愛讀緊,剛剛一個月,環境好好,雖然未完全適應,但開始逐步改善,同學相處方面都冇問題。佢都開 ...

請問北愛多u選擇嗎?
有咩推薦及高見呢?
謝謝

作者: 亮燈    時間: 16-9-30 06:12

2女女 發表於 16-9-30 01:18
請問北愛多u選擇嗎?
有咩推薦及高見呢?
謝謝

以我所知就唔係太多,將來亦唔一定在北愛讀大學,到時再決定啦!

作者: ivyho48143    時間: 16-10-1 21:13

我仔都係北愛THE ROYAL SCHOOL DUNGANNON讀緊 A Level ,學習及生活也很好很開心
作者: 亮燈    時間: 16-10-1 21:15

ivyho48143 發表於 16-10-1 21:13
我仔都係北愛THE ROYAL SCHOOL DUNGANNON讀緊 A Level ,學習及生活也很好很開心

作者: 王家爸爸    時間: 16-10-4 17:44

2女女 發表於 16-9-30 01:18
請問北愛多u選擇嗎?
有咩推薦及高見呢?
謝謝
以前我都係喺北愛讀大學,原因只有一個:學費、生活費平啲。 QUB世界排名大約200,唔太差。
作者: 亮燈    時間: 16-10-5 07:56

王家爸爸 發表於 16-10-4 17:44
以前我都係喺北愛讀大學,原因只有一個:學費、生活費平啲。 QUB世界排名大約200,唔太差。 ...

作者: Belfastmummy    時間: 16-12-31 09:21

回覆 li313424 的帖子

AQE 係本地學生考 grammar school 嘅入學準則 ,要高過某一個分數 學校先會考慮!
作者: Belfastmummy    時間: 16-12-31 09:24

回覆 2女女 的帖子

因北愛同屬英國, 所以大部分同學 都會去英國讀大學, 呢個唔係問題!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5