教育王國

標題: 中一中二蜜月期 [打印本頁]

作者: Acatmom    時間: 15-2-10 13:25     標題: 中一中二蜜月期

如果在這段期間,任由他們"放縱、懶散"一下,到中三pick up到嗎?有冇有經驗的朋友分享一下

作者: kayi0556    時間: 15-2-10 14:25

其實點解係蜜月期? 我覺得上左中學,科目多左,  d野又難左, 成日見呀囡同我講好多小測
作者: Acatmom    時間: 15-2-10 15:01     標題: 回覆:中一中二蜜月期

比起小學,老師無咁管束,又少功課,而且D學科尚算簡單,即使有測驗,見佢温嘅時間比小學仲少……所以由他enjoy下先……雖還算中上成績,但恐怕養懶了,中三更多科時會難追上

作者: johnnywalker    時間: 15-2-10 18:35

作者: Acatmom    時間: 15-2-10 18:53     標題: 引用:我地相反,中一二睇得好緊,中三開始放鬆,

原帖由 johnnywalker 於 15-02-10 發表
我地相反,中一二睇得好緊,中三開始放鬆,SO FAR SO GOOD。切記:易鬆難緊。 ...
謝謝您的分享和意見,因為我正在struggle,係未要睇緊返小小,但正值反叛期,好情緒化,太鬆又驚收唔返

作者: Yanamami    時間: 15-2-10 20:16

蜜月期唔等於放縱期喎……蜜月期即係F1係適应、摸索行先,仲要enjoy school life(課外活動),唔好睇分数睇得禁紧要,但都要認真学习同有好既学习态度喎~~
作者: KT0603    時間: 15-2-10 21:50     標題: 引用:蜜月期唔等於放縱期喎……蜜月期即係F1係適

作者: Acatmom    時間: 15-2-10 22:42     標題: 引用:蜜月期唔等於放縱期喎……蜜月期即係F1係適

原帖由 Yanamami 於 15-02-10 發表
蜜月期唔等於放縱期喎……蜜月期即係F1係適应、摸索行先,仲要enjoy school life(課外活動),唔好睇分数睇 ...
講得好啱

作者: Yanamami    時間: 15-2-10 22:49

或者禁啦,趁佢心情好时同佢講,大个啦~mami信你会識為自己安排,讀書係為自己負責,唔係為父母。最终係唔好俾自己有後悔既机会。不過我果时都有声控,久不久就问佢下星期有乜測默,温好未?问完就算,其实係提佢提自己~
作者: yovin    時間: 15-2-11 01:06     標題: 引用:我地相反,中一二睇得好緊,中三開始放鬆,

原帖由 johnnywalker 於 15-02-10 發表
我地相反,中一二睇得好緊,中三開始放鬆,SO FAR SO GOOD。切記:易鬆難緊。 ...
我同樣學習做媽媽中,請問睇得好緊是指哪一方面?相信行為及學習態度是要管束的,但請問會否跟進學業呢?例如考或測前,大家go through 一下科目內容……

作者: sandwichmum    時間: 15-2-11 08:31     標題: 引用:Quote:原帖由+johnnywalker+於+15-02-10+發

原帖由 Acatmom 於 15-02-10 發表
謝謝您的分享和意見,因為我正在struggle,係未要睇緊返小小,但正值反叛期,好情緒化,太鬆又驚收唔返

...
You are not alone

作者: maylmm    時間: 15-2-11 11:49

我就係中一, 中二放鬆俾亞女適應, 點知而家中三返唔倒轉頭, 成績每況愈下
作者: TwinWong    時間: 15-2-11 12:25

大女文靜守紀, 中一, 二 (佢自己放松, 我只管行為), 中三(佢自己收紧)
細女較活潑, 中一至三 (只會睇紧行為), 中四(至放手)
作者: johnnywalker    時間: 15-2-11 13:01

作者: johnnywalker    時間: 15-2-11 13:04

作者: stephensiu    時間: 15-2-15 22:38     標題: 回覆:中一中二蜜月期

成績在中二都有一至兩科肥点.好?

作者: YDLFATHER    時間: 15-2-17 01:11

作者: 王家爸爸    時間: 15-2-17 09:54

stephensiu 發表於 15-2-15 22:38
成績在中二都有一至兩科肥点.好?
邊兩科最差?比較差既幾科有嘜共通點?
作者: sally2002hk01    時間: 15-2-17 16:32

如果係聰明同有自制能力既話係OK既~
但都好多中一中二係呢個時間學壞
作者: stephensiu    時間: 15-2-17 21:56     標題: 回覆:sally2002hk01 的帖子

中文最差剛不合格

作者: 咸蛋三寶飯    時間: 15-2-21 22:27

Acatmom 發表於 15-2-10 13:25
如果在這段期間,任由他們"放縱、懶散"一下,到中三pick up到嗎?有冇有經驗的朋友分享一下

...
其實上到中學就已經冇蜜月期,其實好多父母小學就已經冇俾蜜月期個小朋友。個人覺得如果到中三先開始發力,冇話唔得的,但會好辛苦囉!

作者: Acatmom    時間: 15-2-22 15:56     標題: 引用:Quote:Acatmom+發表於+15-2-10+13:25+如果

原帖由 咸蛋三寶飯 於 15-02-21 發表
其實上到中學就已經冇蜜月期,其實好多父母小學就已經冇俾蜜月期個小朋友。個人覺得如果到中三先開始發力, ...
就係因為睇見佢地小五六好搏好用功,條橡筋成日拉到咁緊好驚會

作者: 咸蛋三寶飯    時間: 15-2-23 22:26     標題: 引用:Quote:原帖由+咸蛋三寶飯+於+15-02-21+發表

原帖由 Acatmom 於 15-02-22 發表
就係因為睇見佢地小五六好搏好用功,條橡筋成日拉到咁緊好驚會
其實我覺得最緊要keep住同一個鬆緊度,唔好一時鬆一時緊,如果唔係小朋友會好難adjust。不過,當然唔可以太緊又唔可以太鬆啦,摸索到啱小朋友的鬆緊度,keep住就最好!

作者: long0    時間: 15-2-24 00:37

鬆緊度我只係會睇自己
始終父母係榜樣
我嚴己 不嚴女
你嚴己 她自有分吋
若寬己 卻緊子女
他們只有反抗
所以可以緊就緊不過係緊自己

緊自己的行為如下:
減少甚至不會約朋友晚飯
在家
不會開電視
只看報紙及書
不玩手機

所以做父母都唔係易

作者: kelvintam0105    時間: 15-2-24 13:36

作者: Acatmom    時間: 15-2-24 14:25     標題: 回覆:中一中二蜜月期

學習中……謝謝前輩們的分享

作者: KCWO    時間: 15-2-25 11:56

我侄仔中三才發力,現在中四,他後悔小學至中二時只顧玩,現在他無論怎努力,中英文成績都差強人意,始終這兩科都要時間浸淫。
作者: Acatmom    時間: 15-3-1 14:37     標題: 引用:+本帖最後由+long0+於+15-2-24+00:45+編輯+

原帖由 long0 於 15-02-24 發表

鬆緊度我只係會睇自己
自問已嚴己,但有時見孩子的態度上(無論學業或處事)有偏差時,大家會如何同佢地講道理?……因為年青人了(12~14歲) ,一埋身已喊定知啦唔好煩……
由佢地碰完壁,也要教導啊!始終不大不小的年紀,大家有何對策?

作者: Acatmom    時間: 15-3-1 17:16     標題: 引用:Quote:原帖由+long0+於+15-02-24+發表本帖

原帖由 Acatmom 於 15-03-01 發表
自問已嚴己,但有時見孩子的態度上(無論學業或處事)有偏差時,大家會如何同佢地講道理?……因為年青人了(12 ...
朋友話過了15歲(即中三四)男孩才會識諗,在反叛期親子關係不要弄太僵就是,希望到時才發力仍追得上啦!

作者: long0    時間: 15-3-2 17:26

最幫到自己的永遠都係自己
有問題發生
會先查找原因是否自己
如果唔係 就算數
中二病只望佢自己識諗
所以應對方法係 一次性 放,題
放鬆 首先佢想做就比佢做 但留下一句責任自付
到見到有問題會 題醒 佢 但只會題一次 又留下一句記住我有題過你
就係這樣
小孩不是付屬品 父母是同行者而不是黨領導
不望成龍成鳳 只望大過唔好做性賴
說: 你果時唔比我做xx

你果時都係咁啦

你地成日睇xx 所以我溫唔到書           
果時你又唔題我

我可以答 係你自己唔做
               無咁既事
               題過你唔聽咋喎

作者: 黃巴士    時間: 15-3-2 21:00

Acatmom 發表於 15-3-1 14:37
自問已嚴己,但有時見孩子的態度上(無論學業或處事)有偏差時,大家會如何同佢地講道理?……因為年青人了(12 ...

我都投灑降!! 有時反叛期的行為, 我仲以為佢唔係我果仔!!!

作者: alexfamily2015    時間: 15-3-3 13:00     標題: 引用:+本帖最後由+long0+於+15-2-24+00:45+編輯+

原帖由 long0 於 15-02-24 發表

鬆緊度我只係會睇自己
Totally agree

作者: 萬樂公主    時間: 15-3-3 13:43     標題: 回覆:中一中二蜜月期

初升上中學,老師常叫家長放手,讓孩子獨立、有自主能力。咁咪嘗試給孩子自由發揮囉,一個上學期慘烈的失敗咗,現在要補習,睇吓下學能否追得上。"放手"是不可能發生在我身上了。但我也不會另他感到有壓力,也不能太放鬆。

作者: 木子    時間: 15-3-3 15:29

上學期我以為蜜月, 點知派咗成績單一落千仗, 我亦明白到只能外鬆內緊,
重點主科要一起抓, 單單提醒並唔足夠, 畢竟中學增加咁多科, 又全英,一下子適應唔來.
所以,家長都要幫下手, 小朋友仲加唔可以懶

作者: YDLFATHER    時間: 15-3-7 01:25

學習如逆水行舟, 不進則退. 學習成績好的同學不能驕傲, 否則變化很大.
作者: Acatmom    時間: 15-3-7 11:00     標題: 引用:學習如逆水行舟,+不進則退.+學習成績好的同

原帖由 YDLFATHER 於 15-03-07 發表
學習如逆水行舟, 不進則退. 學習成績好的同學不能驕傲, 否則變化很大. ...
對! 堅持不懈是不容易的,如何收放自如正是學習中

作者: ponnychan    時間: 15-3-8 12:15

Acatmom 發表於 15-3-1 17:16
朋友話過了15歲(即中三四)男孩才會識諗,在反叛期親子關係不要弄太僵就是,希望到時才發力仍追得上啦!

...
的確有咁既實例.  我弟初中時, 成績表上有近一半是紅色.  我地當時完全無唸過佢會入到大學.  但佢到中四分班後, 居然開竅, 自己好勤力讀書, 時時去圖書館溫習, 結果佢拿到唔錯既會考成績轉去另一間學校讀預科, 兩年後, 他入了港大文學院.  
以佢後來既分析, 他讀的是男校, 他那個年代, 大部份人的觀念係讀理科至叻,  叻學生都以讀理科為目標.  他自問理科成績確是弱, 中四分科, 他入了文科班, 然後好快就發現原來自己讀文科是有能力讀得好.  有了推動力, 後來愈讀愈好.  不過, 他入港大文學院, 也只是剛剛夠分數, 他有interview, 他應該是interview表現好, 結果拿到了offer.  他說, 他的中學同學, 讀理科的那一班, 後來反而很多都入不到港大或中大.

作者: dobbybabie    時間: 15-3-8 13:02     標題: 引用:學習如逆水行舟,+不進則退.+學習成績好的同

原帖由 YDLFATHER 於 15-03-07 發表
學習如逆水行舟, 不進則退. 學習成績好的同學不能驕傲, 否則變化很大. ...
學如逆水行舟,不進則退       心如平原放馬,易放難收

作者: 木子    時間: 15-3-9 14:58

回復Yanamami  一落千丈係止同小学時比

是的, 雖則無要求佢要排名在前, 但起碼要中間, 不過達唔到中間就要我出馬了.....
作者: eytben    時間: 15-3-9 20:14     標題: 引用:回復Yanamami++一落千丈係止同小学時比是的

原帖由 木子 於 15-03-09 發表
回復Yanamami  一落千丈係止同小学時比
教他放髤及不要给他太大壓力,小兒第一戰岩岩合格多小小,第二戰識放髤及不要:比壓力,果然成缜有進,真是得中學同小學好吾同

作者: skkeung    時間: 15-3-12 17:59     標題: 回覆:中一中二蜜月期

回基本,溝通和關係應從小開始,中學已遲!

作者: gloria2347    時間: 15-4-1 19:49

Thank for sharing

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5