教育王國

標題: 請教大家覺得考成功考到小學具備既條件 [打印本頁]

作者: jhorizons    時間: 15-2-8 13:28     標題: 請教大家覺得考成功考到小學具備既條件

請教大家覺得考成功考到小學具備既條件,如果唔係喺名幼讀書係咪真係輸蝕d 呢?

作者: dcdc2525    時間: 15-2-9 07:12     標題: 引用:請教大家覺得考成功考到小學具備既條件,如

原帖由 jhorizons 於 15-02-08 發表
請教大家覺得考成功考到小學具備既條件,如果唔係喺名幼讀書係咪真係輸蝕d 呢?

...
睇妳想考咩小學,私小直資係會影響既。

作者: naughtybj    時間: 15-2-11 15:49     標題: 引用:請教大家覺得考成功考到小學具備既條件,如

作者: sakbbjaijai    時間: 15-2-11 15:57     標題: 回覆:請教大家覺得考成功考到小學具備既條件

邊D 先叫名幼?

作者: gigiwin888    時間: 15-2-12 10:39

老實講, 我今年考小學, 入左幾個group, 發覺直私大部份係收st cat, kv, york, LH, km
作者: Moonlight819    時間: 15-2-12 11:03     標題: 引用:+本帖最後由+gigiwin888+於+15-2-12+10:40+

原帖由 gigiwin888 於 15-02-12 發表

老實講, 我今年考小學, 入左幾個group, 發覺直私大部份係 ...
Thanks for your information and which kindergarten do you think have larger chance for good primary school then?

作者: soso3509    時間: 15-2-12 12:43     標題: 引用:+本帖最後由+gigiwin888+於+15-2-12+10:40+

老實講, 我今年考小學, 入左幾個group, 發覺直私大部份係 ...
仲有讀得呢類學校家長都非富則貴...
可以投資多d 野係 小朋友身上..
d 直私咪buy 囉...

如果家長能力只能交學費其他野輔助唔到...
你估淨係讀得書叻佢地收唔收呢???(加上幼稚園都好難用成績評估)

作者: Anna媽媽    時間: 15-2-12 14:11

回覆 gigiwin888 的帖子

因爲呢d幼稚園教得深?
作者: gigiwin888    時間: 15-2-12 14:26

Anna媽媽 發表於 15-2-12 14:11

因爲呢d幼稚園教得深?
呢幾間都係學術型幼稚園

作者: Anna媽媽    時間: 15-2-12 14:39

我覺得TSL,CKY,SFA應該中意學術型幼稚園,但KTS,APS,TT呢d可能無咩preference挂?
作者: gigiwin888    時間: 15-2-12 14:48

我小朋友考到APS, 差不多SC, KV, 同YORK可以開2班了, 你可想像到收幾多呢類幼稚園
作者: Anna媽媽    時間: 15-2-12 14:54

Ic。我小朋友有萊恩offer,york分校,唔知有無競爭力

作者: sunnymama2    時間: 15-2-12 15:24

gigiwin888 發表於 15-2-12 10:39
老實講, 我今年考小學, 入左幾個group, 發覺直私大部份係收st cat, kv, york, LH, km ...
會唔會係因為呢幾間都大校,人數都已經有23xx人啦,咁佢地多人考到直私小學好正常吧
作者: Moonlight819    時間: 15-2-12 15:38     標題: 引用:+本帖最後由+gigiwin888+於+15-2-12+14:49+

我小朋友考到APS, 差不多SC, KV, 同YORK可以開2班了, 你 ...
請問哪間是APS?

作者: Anna媽媽    時間: 15-2-12 15:43

回覆 Moonlight819 的帖子

宣道小學
作者: gigiwin888    時間: 15-2-12 16:03

sunnymama2 發表於 15-2-12 15:24
會唔會係因為呢幾間都大校,人數都已經有23xx人啦,咁佢地多人考到直私小學好正常吧 ...

可能係啦
作者: creama    時間: 15-2-12 16:05     標題: 引用:Quote:原帖由+gigiwin888+於+15-02-12+發表

原帖由 soso3509 於 15-02-12 發表
仲有讀得呢類學校家長都非富則貴...
可以投資多d 野係 小朋友身上..
d 直私咪buy 囉...
Yes, 入得呢幾間嘅家長都比較aggressive, 佢地一早target入直私先會揀呢幾間名校,好少喺個幾間讀嘅學生會唔考直私淨係大抽獎,可能有但真係唔多,d家長亦會很捨得花錢及時間培育個小朋友,反之而讀村校或學卷幼稚園的學生,佢地d家長好多一早疊埋心水抽獎,因為唔洗學費讀小學或者係已有父母舊生分,即使佢地d小朋友好醒目,唔係個個家長都target直私的,我大仔個陣考小學,先發覺好多人無考直私,抽唔到先扣門。兩間sc+kv已經差唔多1000個畢業生出唻,有一半考到直私有幾奇,1000個學生已經等如十幾間村校畢業生人數了,我亦有好多朋友sc/kv出唻考唔到直私的,不過問心佢地之後扣門成績亦不錯,所以好睇個家長心態及財力。

作者: Anna媽媽    時間: 15-2-12 16:21

回覆 creama 的帖子

活動教學但英文好,課程唔谷的非學券幼稚園呢?唉,覺得而家d學校越來越現實
作者: creama    時間: 15-2-12 16:51     標題: 引用:回覆+creama+的帖子 活動教學但英文好,課

原帖由 Anna媽媽 於 15-02-12 發表

活動教學但英文好,課程唔谷的非學券幼稚園呢?唉,覺得而家d學校越來越現實 ...
St cat
據我所知,唔谷但好多家長會再出去補

作者: Anna媽媽    時間: 15-2-12 17:06

我真係無打算幼稚園就出去補習,甘細個,幾時補到頭。
作者: creama    時間: 15-2-12 17:18     標題: 引用:回覆+creama+的帖子 我真係無打算幼稚園就

唔補都得,睇每個家長心態嘅啫,但如果你要考神校就難免,我大仔去考直私個陣,d小朋友真係好叻架。興趣班同樂器就一定要,音樂都係好多學校收生考慮。

作者: Anna媽媽    時間: 15-2-12 17:25

音樂運動會學,係唔想出外補學術野咯。借問你小朋友考佐邊度呢?
作者: creama    時間: 15-2-12 17:56     標題: 引用:回覆+creama+的帖子 音樂運動會學,係唔想

音樂運動會學,係唔想出外補學術野咯。借問你小朋友考佐邊度呢? ...
St Margaret

作者: HMmummy    時間: 15-2-12 18:05     標題: 回覆:請教大家覺得考成功考到小學具備既條件

最重要小朋友要有信心,去到最後階段,見學校的校長,要夠膽用英文和普通活溝通!

作者: Anna媽媽    時間: 15-2-12 18:28

據你所知,考到好直資私小係咪極少細b?
作者: Nateric    時間: 15-2-12 18:53     標題: 引用:請教大家覺得考成功考到小學具備既條件,如

原帖由 jhorizons 於 15-02-08 發表

...
小朋友必須中英數above standard , 但不須超班,懂得有禮貌應對。本身條件亦有幫助,例如樣子醒目,主動、坐得定,有笑容等。名幼稚園其實都深明考小學的要求,重點陪訓而已!

作者: Nateric    時間: 15-2-12 18:57     標題: 引用:回覆+gigiwin888+的帖子 據你所知,考到好

細B都會有佳績,我兒子6月底,我覺得佢同一月B表現無分別,反而我覚得細B好難考出名幼稚園就真!

作者: BandC    時間: 15-2-12 19:30     標題: 引用:Quote:原帖由+Anna媽媽+於+15-02-12+發表回

原帖由 Nateric 於 15-02-12 發表
細B都會有佳績,我兒子6月底,我覺得佢同一月B表現無分別,反而我覚得細B好難考出名幼稚園就真!

...
細B但成熟、淡定、記性好、表現同大B一樣,考小一都可以有好成績,學校吾會淨係看出生日期決定收生。可惜我家細B好enjoy做細B呢,我成日後悔無比佢做大B。

作者: Anna媽媽    時間: 15-2-12 20:38

回覆 BandC 的帖子

我個女十一月 雖然覺得佢同九月無分別
作者: Anna媽媽    時間: 15-2-12 20:39

回覆 Nateric 的帖子

我個女十一月 真係細 考好幼稚園好難
作者: Nateric    時間: 15-2-12 22:10     標題: 引用:回覆+Nateric+的帖子 我個女十一月+真係細

回覆 Nateric 的帖子

我個女十一月 真係細 考好幼稚園好難
宜家11月真係做大B多,如果唔介意幼稚園名氣,細B如果表現好,都會有幼稚園收,到考小學時,情況應該好很多,出生月份影響不大,只看實力。

作者: BandC    時間: 15-2-12 23:05     標題: 引用:Quote:原帖由+Anna媽媽+於+15-02-12+發表回

原帖由 Nateric 於 15-02-12 發表
宜家11月真係做大B多,如果唔介意幼稚園名氣,細B如果表現好,都會有幼稚園收,到考小學時,情況應該好很多 ...
實力又同年紀或多或少有關係呢,除非資優或學習能力特別高,細人地成1年真係差好遠。所以我會建議10月打后的(環景許可的都係做大B好),有時吾係小朋友吾得或者特別笨,係未ready、未吸收到。

作者: gigiwin888    時間: 15-2-13 17:04     標題: 引用:回覆+gigiwin888+的帖子 據你所知,考到好

唔係,識二個細b,一個有7個offer,一個有3個offer

不過識有一個冇offer,完全唔關大細b事,面試看表現

作者: Anna媽媽    時間: 15-2-13 17:24

謝謝,果2個細到幾月?
作者: gigiwin888    時間: 15-2-13 17:25     標題: 引用:回覆+gigiwin888+的帖子 謝謝,果2個細到

原帖由 Anna媽媽 於 15-02-13 發表

謝謝,果2個細到幾月?
二個12月尾,面試看表現,識人係一月大b都冇offer

作者: Anna媽媽    時間: 15-2-13 17:27

12月尾真係好勁!你小朋友考倒宣小,係咪有學特殊樂器?
作者: gigiwin888    時間: 15-2-13 17:47     標題: 引用:回覆+gigiwin888+的帖子 12月尾真係好勁!

12月尾真係好勁!你小朋友考倒宣小,係咪有學特殊樂器? ...
冇學音樂,冇特殊功能,學術純靠幼稚園

作者: Anna媽媽    時間: 15-2-13 17:50

邊間幼稚園?
作者: gigiwin888    時間: 15-2-13 17:51     標題: 引用:回覆+gigiwin888+的帖子 邊間幼稚園?

邊間幼稚園?
Y字頭幼稚園

作者: Anna媽媽    時間: 15-2-13 17:56

Ic, thanks. 宣小面試學術考得深嗎?

作者: kim107    時間: 15-2-13 18:36     標題: 引用:Quote:原帖由+Anna媽媽+於+15-02-13+發表回

原帖由 gigiwin888 於 15-02-13 發表
二個12月尾,面試看表現,識人係一月大b都冇offer
同1)資質、2)屋企家教有關。就算大B你唔教,一樣表現差。况且考官知你係大B,要求會提高。

作者: MELODY430    時間: 15-2-13 18:56     標題: 引用:Quote:原帖由+gigiwin888+於+15-02-13+發表

原帖由 kim107 於 15-02-13 發表
同1)資質、2)屋企家教有關。就算大B你唔教,一樣表現差。况且考官知你係大B,要求會提高。

...
絕對覺得對大B要求真係高些,大B唔易做

作者: soso3509    時間: 15-2-15 00:35     標題: 引用:Quote:原帖由+Anna媽媽+於+15-02-12+發表回

唔係,識二個細b,一個有7個offer,一個有3個offer

不過識有一個冇offer,完全唔關大細b事,面試看表現
唔可以淨係 睇大細b同能力..仲有家庭背景..我覺得一定有關係...仲有宗教因素呢...

作者: dededudu    時間: 15-2-17 23:23     標題: 引用:回覆+gigiwin888+的帖子 Ic。我小朋友有萊

Ic。我小朋友有萊恩offer,york分校,唔知有無競爭力
我都想知萊茵有無競爭力?

作者: gigiwin888    時間: 15-2-18 08:53

唔好意思, 我不太清楚箂茵, 你可問下老師
作者: gigiwin888    時間: 15-2-18 10:38

其實考直資/私小, 面試時老師好容易便知道小朋友是否學校要的類型, 有些小學like活潑型, 有些要文靜型, 小朋友性格不能改變, 唯有做好基本禮貌先
作者: Anna媽媽    時間: 15-2-18 10:49

邊d中意文靜型呢?
作者: 小曳人    時間: 15-2-18 11:42

大家覺得九龍塘嗰幾間考直私成績好,係因為本身揀呢d學校嘅家長對孩子期望較高,而呢幾間已經有差唔多兩千人,如果佢地一半讀直私,小學每級百幾人,都要6-7間學校先搞得掂呀!

考直私,首要係禮貌,教養,然後加埋愛閱讀,能言,好奇愛學習,肯定大把offer!

至於細B,唔一定K1食白果就等於小一嗰轉都係食白果,倒轉~ K1多offer,亦唔等於小一都多offer
我大仔有個好同學(12月細女),K1無d比較出名嘅學校收,waiting入KM,到小一有好幾個offer (包括SFA同DGJS),我仔當年有KV/SC/KM am揀架 ,到頭來咪係得SFA offer only!

其實小一係一場matching game,學校揀一d適合佢地嘅小朋友,家長選擇一間適合自己嘅學校,唔好睇得失睇得咁嚴重,因為呢轉唔似K1,小朋友一定會有書讀架!而且...好可能越係家長唔想入嘅學校,小朋友越會讀得開心!

作者: ronwong    時間: 15-2-18 14:17     標題: 回覆:小曳人 的帖子

作者: MELODY430    時間: 15-2-18 17:00     標題: 回覆:ronwong 的帖子

認同考K輸唔代表小一都输,有人K有很多offers 便以為自己小朋友優勝,其实考K得個幾分鐘只是對熱身快同說話叻小朋友有數,未必真係最醒個班,到小一就真係考實力見真章

作者: Nateric    時間: 15-2-18 21:53     標題: 回覆:請教大家覺得考成功考到小學具備既條件

我的兒子就是好例子,K1得好少offer, P1 就非常掂(唔好問我點解,我都成日問自己)!家長做到的只是培養小朋友品格和學術達到一定水平,其他就係matching game , 有學生間間唔收,得神校收;有學生就間間中,先盡力而後隨縁吧!

作者: BearBearMummy    時間: 15-2-20 02:02     標題: 回覆:小曳人 的帖子

你講得真好

作者: LedTV    時間: 15-3-11 05:40     標題: 引用:Quote:原帖由+Anna媽媽+於+15-02-13+發表回

Y字頭幼稚園
係唔係名列前茅?聽聞York成績表排名次

作者: ncp    時間: 15-3-11 15:58

Anna媽媽 發表於 15-2-12 14:39

我覺得TSL,CKY,SFA應該中意學術型幼稚園,但KTS,APS,TT呢d可能無咩preference挂? ...
錯勒,APS  只見一次你話會唔會考得淺?KTS 除左學術要有番甘上下,重要了解家庭教育喎!TT 無報就唔知深定淺勒
作者: chopin999    時間: 15-3-12 16:12     標題: 回覆:LedTV 的帖子

係,如果考1-10名,會排在成績表上。

作者: kvvvcheung    時間: 15-3-12 18:10     標題: 引用:回覆+creama+的帖子 我真係無打算幼稚園就

Agree

作者: teambuilder    時間: 15-3-12 21:24

面試都可以睇到小朋友同父母做事有幾認真既,識有好多人全軍覆沒,都係抱住見識下既心態,欠缺誠意;呢d心態,好難被學校認同的。不過又咁講,認真面試既人又有好多好多。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5