教育王國

標題: 明我am vs 聖保羅堂中環pm? 男,住西灣河 [打印本頁]

作者: nomadicspider    時間: 15-1-30 14:06     標題: 明我am vs 聖保羅堂中環pm? 男,住西灣河

明我am vs 聖保羅堂中環pm? 男,住西灣河thx!👏

作者: nomadicspider    時間: 15-1-30 15:45

up pls
作者: nomadicspider    時間: 15-1-30 18:12

upup
作者: JKR    時間: 15-1-30 18:46     標題: 回覆:明我am vs 聖保羅堂中環pm

四年前同一情況我選了聖保羅堂,原因係:

1.聖保堂口碑很好, 好多人話老師愛心,重視品德教育。事實真係校長老師嬸嬸都好有愛心。仔仔讀得非常開心,在學校也很乖。

2.校舍環境:當時聖保羅堂是在中環,校舍環境很好。但就算現在的北角校舍也比明我校舍好好多。我大仔兩個校舍都讀過,今年細仔考聖保羅堂,問佢邊個校舍好啲,大仔話兩個都好。各有各好。

3.教學方式: 不太希望自細填鴨式學習, 教喜歡聖保羅堂主題式學習。

好多家長都介意下午班,我大仔K1讀下午班,K2可以申請轉上午班我都無申請,因為下午班小朋友可瞓飽啲,精神好好多,尤其係冬天唔駛天寒地凍一早叫佢起身。而且上課外活動仲少人爭。

不過每個家庭同小朋友情況都唔一樣,最緊要選間適合既學校。

作者: JKR    時間: 15-1-30 18:52     標題: 回覆:明我am vs 聖保羅堂中環pm

唔好意思,睇錯左,原來係中環校舍。中環校舍環境很好。但如你住東區而小朋友需要坐校車返學既,就要問下校車公司先。因為今年中環校舍只有K1上下午班共120個小朋友,即下午班60個。而因為有北角校舍,相信東區去中環既學生會較少。如真係想讀聖保羅堂,又擔心校車問題,建議盡快問下學校可否轉校舍。

作者: joon2882    時間: 15-1-30 19:09

回覆 JKR 的帖子

請問你大仔初上小學跟得上程度嗎?語文方面學校足夠嗎?(英文同普通話),thx~~
作者: JKR    時間: 15-1-30 19:28     標題: 回覆:明我am vs 聖保羅堂中環pm

我大仔今年小一,
讀得很開心,應付學校課程無問題。不過讀幼稚園時也有在外上英文堂以及在家陪讀中英文故事書。

作者: nomadicspider    時間: 15-1-30 20:01

多謝JKR意見
明天9點前要覆,非常難決擇!!!
吾介意既話,可吾可以分享下大仔升了那小學?
作者: JKR    時間: 15-1-30 20:13     標題: 回覆:明我am vs 聖保羅堂中環pm

我仔仔讀緊同聖保羅堂同一教會既直資男校。

作者: nomadicspider    時間: 15-1-30 22:59

回覆 JKR 的帖子

真的好多謝您用心及細心既分析,仲特別提點關於校車問題,現在認真考慮中
作者: babyhamster    時間: 15-1-30 23:05     標題: 回覆:明我am vs 聖保羅堂中環pm? 男,住西灣河

如果是女孩子,你會建議讀嗎?

作者: JKR    時間: 15-1-30 23:29     標題: 回覆:nomadicspider 的帖子

唔駛客氣! 最緊要選間適合小朋友既學校!

作者: Ballack2012    時間: 15-1-31 08:21     標題: 引用:明我am+vs+聖保羅堂中環pm?+男,住西灣河th

作者: PercyPer    時間: 15-1-31 17:10

我大仔當年都係揀左SPC PM, 但係係北角
今年到細仔, 都係GIVE UP左明我, 揀左SPC中環AM

兩間係好唔同既學校, 其實應該唔難揀~
作者: chenille_c    時間: 15-2-1 01:10     標題: 回覆:PercyPer 的帖子

作者: nomadicspider    時間: 15-2-2 11:27

多謝幾位媽媽既分享,其實我哋一直好欣賞spc既品德教育,不過小兒係morning person, 而明我又係walking distant,作為父母要作決定時真係有d心驚膽跳………
作者: ma20120908    時間: 15-2-2 11:54     標題: 引用:多謝幾位媽媽既分享,其實我哋一直好欣賞sp

原帖由 nomadicspider 於 15-02-02 發表
多謝幾位媽媽既分享,其實我哋一直好欣賞spc既品德教育,不過小兒係morning person, 而明我又係walking dis ...
我和我朋友都有同一地區問題,我哋最終也揀了可以親自送小朋友的walking distance 學校,你最遲要幾時決定?如果有時間可以再吸收多d意見先做決定!

作者: trachan    時間: 15-2-2 12:03

好簡單,打去聖保羅堂問北角下午仲有冇位 ,有位就去。
住西灣河返北角真係唔遠囉
但一定想行到返就係明我
作者: agathasweetie    時間: 15-2-2 12:50     標題: 回覆:明我am vs 聖保羅堂中環pm? 男,住西灣河

點解當初你申請中環校?

作者: cherrie129    時間: 15-2-2 13:08     標題: 回覆:JKR 的帖子

請問中環校幾時會開返,以後是否兩間校舍?因網頁睇唔到,謝謝!

作者: JKR    時間: 15-2-2 14:49     標題: 回覆:cherrie129 的帖子

中環校舍2015-2016年度開始有K1, 北角校舍會繼續,即係同時有中環校舍同北角校舍。

作者: cherrie129    時間: 15-2-2 15:14     標題: 回覆:JKR 的帖子

唔該晒

作者: nomadicspider    時間: 15-2-2 15:19

回覆 agathasweetie 的帖子

因為我係中環番工
作者: pristang    時間: 15-2-2 19:18

PercyPer 發表於 15-1-31 17:10
我大仔當年都係揀左SPC PM, 但係係北角
今年到細仔, 都係GIVE UP左明我, 揀左SPC中環AM
same here, we gave up 明我 and take spc central am
作者: nomadicspider    時間: 15-2-2 22:23

JKR, Percy and Pris, 你地都係SPC Central am now?
作者: loklokhui    時間: 15-2-2 23:10     標題: 回覆:明我am vs 聖保羅堂中環pm

我大仔都係spc畢業,今年小一,細女今年9女都會入讀中環am

作者: JKR    時間: 15-2-3 06:02     標題: 回覆:nomadicspider 的帖子

我細仔將會讀北角am班。

作者: piglet.tso    時間: 15-2-3 12:07

回覆 JKR 的帖子

題外話, 聖保羅堂係咪比較少校外活動 / 生活體驗, 我見K3先有旅行, 又好似無咩參觀消防局/郵局/超級市場

作者: JKR    時間: 15-2-3 12:49     標題: 回覆:piglet.tso 的帖子

K1至K3都有親子旅行,K3另外有小朋友同老師既旅行。
我仔K1時有無出去參觀我都唔記得咗。K2時好似係參觀歷史博物館,去超市學習購物,K3好似參觀交通安全城同陽光笑容小樂園。唔知有無記錯。

作者: loklokhui    時間: 15-2-3 12:52     標題: 回覆:JKR 的帖子

都係,都係去到k3先比較多出外,如科學館

作者: Ammeyogi    時間: 15-2-4 11:40

回覆 JKR 的帖子

請問你地小朋友上到小一功課跟得到嗎? 其實我小朋友小一打算入聖彼得(有25分), 見到呢SPC都有好多入入呢, 呢間又出名多功課, 都有點擔心小朋友跟唔跟得上. 仲有請問K2, K3是否日日有功課嗎?
作者: panda_clau    時間: 15-2-4 11:50     標題: 回覆:Ammeyogi 的帖子

SPC 同明慧大家又點揀呢?

作者: loklokhui    時間: 15-2-4 11:54

回覆 Ammeyogi 的帖子

因為上年的學生都主要是來自當年中環校的學生,所以2014-2014會比較多中西區學校,我相信2015-2016年就不一定會這樣,可能會東區多些。
我小朋友今年上k1,佢在學習上完全沒有問題,不論在寫手冊、自理、午膳、與人相處都沒有問題,這個我相信是小朋友在幼稚園時學校安排的小一學習週,讓小朋友在學校有好的適應。
作者: JKR    時間: 15-2-4 13:07     標題: 回覆:Ammeyogi 的帖子

同意 loklokhui 所講,我小朋友讀緊小一,學校功課無問題,返學每天都很開心。

由 K1 開始每日都有功課, K1只係油顏色, 晝線條, 主要訓練手部大小肌肉. K2開始寫字. K3時有時一日有兩份功課, 但都好快可以完成. 由於幼稚園已習慣做功課, 而家讀小一都係放學後返到屋企食完茶點就做功課, 做完功課就玩同睇書.

作者: Ammeyogi    時間: 15-2-4 13:31

Thanks loklokhui and JKR
而家放心很多 :)
作者: PercyPer    時間: 15-3-27 15:17

nomadicspider 發表於 15-2-2 22:23
JKR, Percy and Pris, 你地都係SPC Central am now?
細仔9月會讀中環AM

作者: pristang    時間: 15-4-21 11:21

pristang 發表於 15-2-2 19:18
same here, we gave up 明我 and take spc central am

my boy also attend spc central am!
作者: richieyam    時間: 15-6-17 13:21

作者: barbee    時間: 15-6-17 22:04     標題: 引用:四年前同一情況我選了聖保羅堂,原因係: 1

原帖由 JKR 於 15-01-30 發表
四年前同一情況我選了聖保羅堂,原因係:

1.聖保堂口碑很好, 好多人話老師愛心,重視品德教育。事實真係校 ...
請問以妳經驗,大仔入左細仔機會係咪都大d

作者: JKR    時間: 15-6-17 22:09     標題: 回覆:barbee 的帖子

機會很大, 有聽過哥哥家姐讀緊, 但細佬妹唔收, 但真得甚少。

作者: iceming    時間: 15-6-17 22:36     標題: 回覆:明我am vs 聖保羅堂中環pm? 男,住西灣河

請問男仔聖大定聖保羅堂中環好D?住北角。🙏🙏

作者: barbee    時間: 15-6-17 23:13     標題: 引用:機會很大,+有聽過哥哥家姐讀緊,+但細佬妹

原帖由 JKR 於 15-06-17 發表
機會很大, 有聽過哥哥家姐讀緊, 但細佬妹唔收, 但真得甚少。
謝謝

作者: EggEgg08    時間: 15-6-19 08:05     標題: 回覆:明我am vs 聖保羅堂中環pm? 男,住西灣河

請問聖保羅堂幼稚園和 St Paul Boys 小學有沒有關係的?升小有沒有優勢?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5