教育王國

標題: 有冇人叩門時唔交profilio,但都收咗架? [打印本頁]

作者: Nicnana    時間: 15-1-22 20:29     標題: 有冇人叩門時唔交profilio,但都收咗架?

如題

作者: ericby    時間: 15-1-23 14:50

冇人
作者: 小曳人    時間: 15-1-23 14:51

你覺得portfolio係乜?
以我嘅解釋,係以下三樣嘢加埋:
(a)一張covering letter,(b)一張cv咁嘅列表,(c)一堆cert

一般學校會要求填申請表,表格上已經有(b),另會要求交(c)
所以只欠covering letter
而當申請無需填表格嘅學校,家長就必須寫幾隻字,話俾校方知你係想叩小一 (=a),再加必須品 (b)+(c)

咁,你覺得portfolio 呢個名,重要嘛?!

作者: catcc2000    時間: 15-1-24 15:21     標題: 回覆:有冇人叩門時唔交profilio,但都收咗架?

叩門時已心慌慌,咩都交啦

作者: sissysze    時間: 15-1-24 15:40     標題: 引用:如題 +

原帖由 Nicnana 於 15-01-22 發表
如題
你自己試下咪知。

作者: dlee_ca    時間: 15-1-24 16:06     標題: 回覆:有冇人叩門時唔交profilio,但都收咗架?

試咗唔都要講比我哋知喎。

作者: Jane1983    時間: 15-1-24 17:28

成日係EK都有這些問題,其實整份portfolio有幾難呢。個小朋友養佢、湊佢、教佢咁多年,考小學咁重要的事,整份野咪最多幾個鐘。如果你憂慮有影響,咁一定做啦!
作者: kingting    時間: 15-1-24 18:20     標題: 回覆:Nicnana 的帖子

如果你到叩門個刻仲問得出這個問題,証明你未到絶境。

你的問題類似,有冇人唔駛send resume但找到工作?總有嘅... Send 定唔 send 睇你幾緊張份工囉...

作者: siden    時間: 15-1-24 19:55     標題: 引用:成日係EK都有這些問題,其實整份portfolio

原帖由 Jane1983 於 15-01-24 發表
成日係EK都有這些問題,其實整份portfolio有幾難呢。個小朋友養佢、湊佢、教佢咁多年,考小學咁重要的事, ...
咪係囉

作者: sasa1034    時間: 15-1-26 16:48

其實唔係間間學校都收portfolio, 申請叩門時主要係填申請表, 自行收生選校紙, 大抽獎選校紙, 派位證, 相片, 出世紙同K3學校評估.  有D學校講明唔收portfolio的.  所以再6月前可再去D學校網頁睇下叩門資料, 我2013年去叩灣仔, 北角既學校時只係交過一次portfolio

作者: Nicnana    時間: 15-1-29 23:34     標題: 回覆:sasa1034 的帖子

唔該晒!

作者: little_yolky    時間: 15-1-30 12:00

Jane1983 發表於 15-1-24 17:28
成日係EK都有這些問題,其實整份portfolio有幾難呢。個小朋友養佢、湊佢、教佢咁多年,考小學咁重要的事, ...
我當年K1開始集郵, K2暑假開始做定, 點知用唔著........但唔知點解, 雖然花咗咁多精神時間, 但用唔著仍然好開心
作者: Charlotte_mom    時間: 15-1-30 12:12

portfilio只係附加資料

如果有料, 交張學校成績表寫住品學兼優, 肯定即收, 駛咩再附加話俾人知學緊彈琴芭蕾舞丫
如果無料, 個portfolio都係堆砌, 上埋d班都係for fun對學習成長幫忙唔大, 樣樣都學唔長, 交左portfolio都無用啦

講得直d, 校長真係會在乎你地有無去親子旅行咩
作者: Jane1983    時間: 15-1-30 12:27

回覆 little_yolky 的帖子

又係ga,整完個portfolio,覺得好有纪念價值。

作者: mcl203    時間: 15-1-30 12:44

Jane1983 發表於 15-1-30 12:27
回覆 little_yolky 的帖子

又係ga,整完個portfolio,覺得好有纪念價值。
留番升中用...update番就得

作者: Jane1983    時間: 15-1-30 12:47

回覆 mcl203 的帖子

到時换過晒d相,驚覺小朋友大左甘多,一定萬千感觸
作者: mcl203    時間: 15-1-30 13:04

Jane1983 發表於 15-1-30 12:47
回覆 mcl203 的帖子

到時换過晒d相,驚覺小朋友大左甘多,一定萬千感觸 ...
最大感觸....可能係......原來使左咁多$係佢身上....9年了

作者: naughtybj    時間: 15-1-30 13:07     標題: 引用:portfilio只係附加資料如果有料,+交張學校

作者: naughtybj    時間: 15-1-30 14:47     標題: 回覆:有冇人叩門時唔交profilio,但都收咗架?

作者: AhMi0723    時間: 15-1-30 15:57     標題: 回覆:有冇人叩門時唔交profilio,但都收咗架?

其實如果個小朋友有靚仔架 cert 當然係要交 profilio, 但如果 cert 都唔多張就簡簡單單填表算啦

作者: day_bo    時間: 15-1-31 18:58     標題: 引用:其實如果個小朋友有靚仔架+cert+當然係要交

原帖由 AhMi0723 於 15-01-30 發表
其實如果個小朋友有靚仔架 cert 當然係要交 profilio, 但如果 cert 都唔多張就簡簡單單填表算啦

...
哈哈...我小朋友讀緊K2,從來未上過課外話動,我諗我要㨂D唔收portfolio 既學校先得

作者: 蕃薯仔媽媽    時間: 15-1-31 19:22     標題: 引用:Quote:原帖由+AhMi0723+於+15-01-30+發表其

原帖由 day_bo 於 15-01-31 發表
哈哈...我小朋友讀緊K2,從來未上過課外話動,我諗我要㨂D唔收portfolio 既學校先得

...

作者: InkCartridge    時間: 15-2-2 11:10

你問下你心儀的學校需唔需要睇Profilio。我記得幾年前電視有個有關入學Profilio的特輯,有校長話叩門分分鐘五、六十份申請,個個的Profilio都成個blinder咁厚,學校邊有人手逐份睇?所以Profilio並唔係決定收唔收的因素。我朋友個女當年叩門聖士提反,都無俾Profilio,咩一樣照收。
作者: cuccw    時間: 15-2-2 15:37

當年叩門見家長時校長在我們面前逐頁看,而且她有提及見家長前也有細心逐份看。
作者: cann5    時間: 15-2-3 09:56

我當日叩門面試家長時,portfolio就放在校長檯面,我肯定校長在見我們前已看了,因此他有提及portfolio中的內容!
作者: Nicnana    時間: 15-2-6 08:12     標題: 回覆:Charlotte_mom 的帖子

Thx for your advice

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5