教育王國

標題: 32網學校點選? 救教 [打印本頁]

作者: sonyerica    時間: 15-1-16 16:32     標題: 32網學校點選? 救教

全網8所學校,次序點排好呢?

作者: Jane1983    時間: 15-1-16 16:54

新舊天大,系比較多人的心水。
作者: sonyerica    時間: 15-1-16 17:33

回覆 Jane1983 的帖子

基榮及沙崙邊間好些?

作者: Olympian    時間: 15-1-16 17:37     標題: 回覆:sonyerica 的帖子

1,新/舊大天/協和/基榮
2,塘尾道官立/沙崙
3,鮮魚行
4, 基全

作者: sonyerica    時間: 15-1-16 17:38

1. 協和(太子)
2. 塘尾道官小
3. 基榮
4. 鮮魚行
5. 基全
6. 沙崙
7. 大天
8. 大天(海帆)

次序點選呢?

option 1. - 8, 7, 3, 1, 6, 2, 4, 5

option 2. - 7, 8, 1, 3, 2, 6, 5, 4

作者: sonyerica    時間: 15-1-16 17:42

頭 3次序真喺頭疼....排錯就
作者: sonyerica    時間: 15-1-16 17:44

回覆 sonyerica 的帖子

第一排新大天定舊大天好呢? 機會較高?

作者: Olympian    時間: 15-1-16 17:51     標題: 回覆:sonyerica 的帖子

唔得,第二志願一定唔可放一線,要放二線,沙崙或塘尾。

作者: sonyerica    時間: 15-1-16 17:53

回覆 Olympian 的帖子

第一排新大天定舊大天好呢? 機會較高?

作者: Olympian    時間: 15-1-16 17:53     標題: 引用:1.+協和(太子)2.+塘尾道官小3.+基榮4.+鮮魚

原帖由 sonyerica 於 15-01-16 發表
1. 協和(太子)
2. 塘尾道官小
3. 基榮
你豇三志願都放一線唔得架

作者: Jane1983    時間: 15-1-16 18:01

應該系基榮好d。
作者: sonyerica    時間: 15-1-16 18:01

謝謝回覆, 真是好難選...

作者: sonyerica    時間: 15-1-16 18:02

回覆 Jane1983 的帖子

Thank you Jane

作者: candycsy    時間: 15-1-16 18:25

請問有無人會跨網報新油天或舊油天呢? 因為都好近.
作者: Olympian    時間: 15-1-16 18:37     標題: 引用:請問有無人會跨網報新油天或舊油天呢?+因為

原帖由 candycsy 於 15-01-16 發表
請問有無人會跨網報新油天或舊油天呢? 因為都好近.
可以。填甲一。我都有兩個朋友中,好羨慕。

作者: keemic77    時間: 15-1-16 18:55     標題: 引用:Quote:原帖由+candycsy+於+15-01-16+發表請

原帖由 Olympian 於 15-01-16 發表
可以。填甲一。我都有兩個朋友中,好羨慕。
請問你兩位朋友小朋友幾多分?是否收左?

作者: Olympian    時間: 15-1-16 19:43     標題: 回覆:keemic77 的帖子

係上年及前年分別兩個朋友跨區入。大抽獎填甲一。

作者: candycsy    時間: 15-1-16 21:40

Olympian 發表於 15-1-16 19:43
係上年及前年分別兩個朋友跨區入。大抽獎填甲一。
It is very lucky.
作者: PKKP    時間: 15-1-17 11:25

新大天校舍較大較新,多人選舊大天機會可能較大,看你的分數及信心!
第二位放次一級較穩陣

作者: PKKP    時間: 15-1-17 11:26

回覆 PKKP 的帖子

我意思是多人選新大天
作者: Cheesepop    時間: 15-1-17 13:54     標題: 回覆:32網學校點選? 救教

請問多人住港灣豪庭抽到嗎?

作者: Olympian    時間: 15-1-17 16:22     標題: 引用:請問多人住港灣豪庭抽到嗎? +

原帖由 Cheesepop 於 15-01-17 發表
請問多人住港灣豪庭抽到嗎?
唔關地址事過喎!

作者: Cheesepop    時間: 15-1-17 16:54     標題: 引用:Quote:原帖由+Cheesepop+於+15-01-17+發表

原帖由 Olympian 於 15-01-17 發表
唔關地址事過喎!
因朋友自己統計過單幢樓抽到機會高喎

作者: se6b03    時間: 15-1-17 16:55

想問鮮魚行學校多次面對殺校危機,每次都係臨尾一刻先避過,將來是否再有殺校可能? 到時自己小朋友讀到一半,間學校話要停辦唔知點好。

作者: Olympian    時間: 15-1-17 17:03

現在不會再有殺校危機了。基全呢兩年都由一級一班擴展至小一開3班了。
作者: sonyerica    時間: 15-1-17 18:26     標題: 回覆:PKKP 的帖子

第二志願填邊間好呢?救教......

作者: sonyerica    時間: 15-1-17 18:33     標題: 回覆:sonyerica 的帖子

塘尾,沙崙點選?呢兩間嘅優點,弱點?

作者: PKKP    時間: 15-1-18 15:35

塘尾是官小,一般資源較豐富,有些官小連學生的小禮物,及計算用算草都源源不絕供應!
沙崙課室較小,設備也較少,這教會很奇特 !
學生的午膳費不是存入飯商戶口,而是存入會屬戶口,收齊了所有會屬小學生的午膳費後,再轉給飯商,為何這樣勞師動眾?  做法有別於全港所有小學 !  閣下可在放學時段去門口問問家長 !  又聽說有主任早前下嫁了一位比她年輕十幾歲的男子 !   這學校很奇特 !

作者: PKKP    時間: 15-1-18 15:45

回覆 se6b03 的帖子

這時候不會執吧 ! 北區有荒廢校舍也重開收生 !
萬一真要執的時候,教育局一般會讓同學完成小六! 教育局會連續幾年不給學生該校,學校會越來越冷清,後來的五六兩級,到最後只得一級六年級生! 但相信這幾年不會發生吧! 新聞說一八一九年是小一生高峰期! 

作者: LeeCC    時間: 15-1-18 20:32

PKKP 發表於 15-1-18 15:35

塘尾是官小,一般資源較豐富,有些官小連學生的小禮物,及計算用算草都源源不絕供 ...
有這樣的安排?你是沙崙家長?好似系入飯商的戶口

課室是小,但是小班,每班只有25人,小一課室可放鋼琴,空間也不算小吧

作者: Olympian    時間: 15-1-18 20:45     標題: 引用:回覆+sonyerica+的帖子 塘尾是官小,一般

原帖由 PKKP 於 15-01-18 發表

塘尾是官小,一般資源較豐富,有些官小連學生的小禮物,及計算用算草都源源不絕供 ...
唔好意思笑左。主任跟年輕男人結婚你都收到風。其實老師也有自有戀愛自由,我唔介意。

朋友話塘尾校長係個好識搵錢的人,所以學校資源應充裕。

作者: Olympian    時間: 15-1-18 21:10     標題: 回覆:sonyerica 的帖子

塘尾冇親身去過。沙崙特點係小班啦,用合作學習形式上課。即小朋友分組座,一起完成課堂上的task. 小一小二每週一堂戲劇堂。英文外藉老師每週兩次早上開課前講故事。暑假已有好多活動比新生,讓同學早些適應學校。外國傳教士教外語興趣班,小息午飯時間跟同學傾計。校舍細但好過舊天

作者: candycsy    時間: 15-1-18 22:07

其實對現有舊大天比較陌生, 此校有什麼不足之處呢? 因為聽朋友講新大天在32區來說應該是最好, 但是新舊大天真是有那麼大分別?
作者: LeeCC    時間: 15-1-18 22:50

舊大天輸在地點,在天橋旁邊,校舍不及新校

32網得新大天系新校舍,其他都是3~40年以上
作者: keemic77    時間: 15-1-18 23:04     標題: 引用:舊大天輸在地點,在天橋旁邊,校舍不及新校

原帖由 LeeCC 於 15-01-18 發表

32網得新大天系新校舍,其他都是3~40年以上 ...
除了新舊之分,中學派位是否都是差好遠呢?

作者: Olympian    時間: 15-1-19 10:05     標題: 引用:Quote:原帖由+LeeCC+於+15-01-18+發表舊大

原帖由 keemic77 於 15-01-18 發表
除了新舊之分,中學派位是否都是差好遠呢?
係呀,近橋近街市好嘈。

應兩間派位都好。舊校小班。

作者: se6b03    時間: 15-1-19 10:51

LeeCC 發表於 15-1-18 22:50

32網得新大天系新校舍,其他都是3~40年以上 ...

唔止舊大天,基榮環境都好差,校舍又細又舊,左右三面被高樓大廈擋住,前面就對正大馬路,空氣差到極點。

作者: 悠揚    時間: 15-1-19 10:59

新大天派位比舊大天好好多, 可以上兩間網頁比較下.  
新大天校舍臨海又大又靚, 所以好受家長歡迎.

作者: LeeCC    時間: 15-1-19 11:00

se6b03 發表於 15-1-19 10:51
唔止舊大天,基榮環境都好差,校舍又細又舊,左右三面被高樓大廈擋住,前面就對正大馬路,空氣差到極點。 ...
其實塘尾道官立位置也在馬路天橋邊,空氣也差

作者: LeeCC    時間: 15-1-19 11:02

悠揚 發表於 15-1-19 10:59
新大天派位比舊大天好好多, 可以上兩間網頁比較下.  
新大天校舍臨海又大又靚, 所以好受家長歡迎.
...
那競爭也大,所以要考慮埋萬一抽不到,自己孩子是否有叩門的實力,是否去博

作者: Olympian    時間: 15-1-19 12:00     標題: 回覆:LeeCC 的帖子

油尖旺區真係空氣差!話時話,點解冇咩人講協和?
其實講校舍,基全真係唔錯架。雖然係舊天隔離,但係佢向另一面,靜好多。入到去覺得空氣流通。校舍幾廿十年前係每級5班30幾人。現在一級1至3班每班25人。所以活動空間充足。校舍分兩部份,一部份是新建的。個圖書館好新好靚。校長老師都好好人。全級頭三名會是but尖生,會谷佢地,看過小6but尖的功課似我當年中三程度。如果唔好彩左都唔好太傷心。

作者: Olympian    時間: 15-1-19 12:21     標題: 回覆:Olympian 的帖子

基全還有廚房,午餐保証新鮮架!

只可惜呢兩年太多新移民,小一英文會教得好淺。

作者: LeeCC    時間: 15-1-20 07:18

Olympian 發表於 15-1-19 12:21
基全還有廚房,午餐保証新鮮架!

只可惜呢兩年太多新移民,小一英文會教得好淺。
原來基全而家甘靚架?
我讀書年代基全校舍比大天差,個球場形狀好怪,不過我奇怪他們哪裡有地方起新校舍?

是否新校舍吸引到新移民,搶左鮮魚行的客源?

作者: LeeCC    時間: 15-1-20 07:22

Olympian 發表於 15-1-19 12:00
油尖旺區真係空氣差!話時話,點解冇咩人講協和?
其實講校舍,基全真係唔錯架。雖然係舊天隔離,但係佢向 ...
如果我個仔夠叻,我都會考慮協和架
協和有一半舊生去了深水步的新校啦

作者: Olympian    時間: 15-1-20 09:33     標題: 回覆:LeeCC 的帖子

sorry 唔係新建,係裝修。個操場都係一般長方形。可能裝修埋。還有,做功課輔導的朋友話,基全每個月都會開生日會,學生對學校好有歸屬感。而且學生好會manage自已的功課及溫習,佢認為係老師教得細心。校長常講叻和蠢的學生都係少數人,學習最重要是良好態度。

鮮魚行本身學位少,而且在梁校長的努力下,已經收滿學生。而基全可容納一級5班,現在由1班增至3 班,都仲未夠5班。大把位﹗可能因為咁吸引新香巷人。

作者: Olympian    時間: 15-1-20 09:34     標題: 引用:Quote:Olympian+發表於+15-1-19+12:00+油尖

原帖由 LeeCC 於 15-01-20 發表
如果我個仔夠叻,我都會考慮協和架
協和有一半舊生去了深水步的新校啦
協和真係少左人講。

或許我仔上的幼稚園係一般。原來好多家長第一輪時都冇選一線,上年約有一半人選塘尾,沙崙及基全(因有兄姐)。比我想像中務實。

作者: 悠揚    時間: 15-1-20 10:04

上年我乙一選大天(海帆)中左, 朋友同樣乙一選大天(海帆)但中左沙崙, 大家可以想一想填表策略. 如乙一選沙崙應入硬, 但乙二放沙崙可能機會都大.

不過最後我和朋友都沒有讀大天或沙崙.  
作者: se6b03    時間: 15-1-20 10:08

想問舊大天同基全係咪好近殯儀館果邊 ? 我知係同一條街,但唔知近唔近,會唔會望到同經常見到靈車出入 ? 我自己好怕行果邊,去親大角咀都要運路行,如果係小朋友係果頭返學,每日返學都要運路行。

作者: LeeCC    時間: 15-1-20 11:19

靈車會行大角咀道的,我自小住大酒店對面,天天上學在大酒店門前等巴士,週時見那些箱或棺材出入後門,已經無感覺
作者: PKKP    時間: 15-1-20 15:05

通常舊校課室都較小,基榮都不例外,但它幾乎年年開足班呀! 口碑不錯 !
沙崙課室可能是最小,既沒有水盆,也沒有學生櫃格! 它們會慶祝萬聖節呢!

塘官同樣是小班,可看看他們學校網頁! 所有官小都資源充足,而且塘官有聯繫中學!

作者: LeeCC    時間: 15-1-20 15:17

PKKP 發表於 15-1-20 15:05

通常舊校課室都較小,基榮都不例外,但它幾乎年年開足班呀! 口碑不錯 !
沙崙無慶祝萬聖節喔

作者: PKKP    時間: 15-1-20 15:18

早兩年有份免費報紙公報香港最具教育競爭力小學排名指南,32區就只有協和和基全上榜 !
令人感到意外 ! 兩校好似差很遠,但又同時上榜,基全的老師一定很努力!  辦校教會都唔差,可能真係位置地段關係 !
真可惜!

作者: PKKP    時間: 15-1-20 15:20

回覆 LeeCC 的帖子

去年無 ?
作者: LeeCC    時間: 15-1-20 15:51

PKKP 發表於 15-1-20 15:20

去年無 ?

以往有嗎?幾多年前的事?

作者: keemic77    時間: 15-1-20 17:03     標題: 回覆:悠揚 的帖子

你朋友小朋友最尾去左邊間呢?

作者: kiubaby    時間: 15-1-21 00:12     標題: 回覆:32網學校點選

【明報專訊】個案一:黃太家住32校網(油尖旺區),兒子重之(圖)去年獲派心儀學校中華基督教會協和小學。
「我是本着非協和不讀的精神,心想若獲派第二志願,也會到協和叩門。」黃太說,早已了解過學校毋須「1.1.1」的條件也可叩門,而32校網內只有8間學校,熱門學校有3間,分別是兩所大角嘴天主教小學及協和。由於她是基督徒,所以協和便成了首選。
毋須叩門 獲派協和
在自行分配學位階段時,重之以20分落空,「在自行分配階段後,便查看教育局提供的資料,得知在自行分配階段後,心儀學校餘下多少學位給統一派位,計算一下心儀學校有否超收,估計入讀的機會大不大。填表時,甲一只填協和,甲二、三留空;乙一填協和後,乙二便要放棄最熱門的大角嘴天主教小學,而選了區內口碑不算差的聖公會基榮小學。」最後重之毋須叩門便被派往協和。

作者: alyk    時間: 15-1-21 12:53

32網我會首選太協, 一來升中派位唔錯, 二來空氣比較好.
唔好睇佢校舍舊, 好學校唔怕舊校舍, 大角咀多舊樓難保唔會有重建.
但太協功課量大, 每天8~1x,  

作者: PKKP    時間: 15-1-21 12:56

現在沒辦表示有進步了,不過後知後覺 !
可以問問高年級同學,他們說句英文就有糖食了 !

作者: LeeCC    時間: 15-1-21 13:54

PKKP 發表於 15-1-21 12:56

這幾年收到學生與早幾年收的不同,我放學在附近常見高年級學生幾個一圍埋講普通話,但低年級的沒有這情況,相反,有低年級的母語是英文,也有在國際或英文幼稚園畢業的,也沒聽過說英文有糖吃了

就算說英文有糖食,也不是大問題,對於一些小一才學ABC的學生來說,也是一種鼓勵,每一間派位收生學校難保不會收到這些學生,學校只是想辦法鼓勵他們開口說,難道學校放棄他們才對嗎?

作者: minima08    時間: 15-1-21 14:25

我想問32網, 只要不抽中鮮魚行就可以, 應怎樣填。而且我也想博一博31網的新油天, 因為更近我家, 甘甲排,乙排可以點填, 謝謝各位。
作者: PKKP    時間: 15-1-21 14:27

那你會鼓勵那校重辦萬聖節活動?
所有天主教或基督教學校都不會舉辦萬聖節活動,只此一家 !

作者: LeeCC    時間: 15-1-21 14:53

PKKP 發表於 15-1-21 14:27

那你會鼓勵那校重辦萬聖節活動?

冤枉啊,我幾時講過鼓勵呀?
我沒有宗教信仰,不理解教徒對萬聖節的看法,但我兒子的英籍補習老師在香港十年,她一直不明白為什麼香港的家長這麼抗拒萬聖節,她說她也是基督徒,在英國時,她一樣跟朋友參加萬聖節節目,但在香港就好像是錯事

請指教
作者: Olympian    時間: 15-1-21 16:32     標題: 引用:回覆+LeeCC+的帖子 現在沒辦表示有進步了

原帖由 PKKP 於 15-01-21 發表

萬聖節當然是小朋友只講一句"trick or treat" 就派糖。如果你唔派糖記得講“trick”啊!千萬別一句都不講。睇下佢會唔會嚇你一跳!

作者: Olympian    時間: 15-1-21 16:38     標題: 引用:我想問32網,+只要不抽中鮮魚行就可以,+應

原帖由 minima08 於 15-01-21 發表
我想問32網, 只要不抽中鮮魚行就可以, 應怎樣填。而且我也想博一博31網的新油天, 因為更近我家, 甘甲排 ...
我都會搏油天。甲一油天。乙一心儀一線,乙二放沙崙或塘官會穩陣。放基榮我就覺得有點摶。自已睇下想唔想搏。

作者: LeeCC    時間: 15-1-21 19:44

Olympian 發表於 15-1-21 16:32
萬聖節當然是小朋友只講一句"trick or treat" 就派糖。如果你唔派糖記得講“trick”啊!千萬別一句都不講。 ...
又系喔,個習俗又真系只需講一句 trick or treat
無理由無啦啦要小朋友作篇文先給糖

作者: PKKP    時間: 15-1-22 13:46

外語興趣班要錢嗎?
聽說暑期活動班人人都可參加,不一定要報小一都可參加!

作者: PKKP    時間: 15-1-22 13:53

冤枉啊,我無話你講過鼓勵!  只問你會否? 不要看漏眼!

宗教學校不辦萬聖節活動,因他們覺得這會有崇拜魔鬼意味 !

作者: PKKP    時間: 15-1-22 14:14

看了你寫的文章,大感錯愕 !
沙崙幾時由三線變一線學校?
高年級沒有普教中(可參考它的網頁),學生講普通話可能由於他們有大陸背景!
英文課說英語有糖食,我贊成!  不是在萬聖節活動就好了!
但我所見的,他們全用廣東話溝通!

所以家長最好做足資料蒐集,在這討論區見有家長表示曾到協和門口跟學生聊天,那家長覺得學生說話大方得體,又有禮貌! 對那校印象很好!

希望家長到沙崙門口,不會見到學生講粗口! 聽奧海城的文具舖玩具店的老闆說,曾有該校生到那裡高買呢!

作者: LeeCC    時間: 15-1-22 16:04

PKKP 發表於 15-1-22 14:14

看了你寫的文章,大感錯愕 !

我又幾時講過沙崙系一線呀?唉…
我反复看我寫的回應,真看不出哪裡令你誤會

我又真系未在學校門口聽過有學生講粗口喔,或者我不夠你多時間站在門口觀察吧,你真的好關心此學校

你有看過他們上英文課?但以我所知一年級是說英文上課的
看來你對學校這麼熟悉,你是家長吧?

作者: keemic77    時間: 15-1-22 17:11     標題: 回覆:32網學校點選? 救教

問過熟朋友,如果有20分都好難在自行分配當中進入其中一間油天

作者: sonyerica    時間: 15-1-22 17:26

其實今年最大熱是邊間呢?
作者: keemic77    時間: 15-1-22 17:27     標題: 引用:其實今年最大熱是邊間呢?

原帖由 sonyerica 於 15-01-22 發表
其實今年最大熱是邊間呢?
如果32網,應該是協和及海帆大天及基榮

作者: sonyerica    時間: 15-1-22 17:30

keemic77 發表於 15-1-22 17:27
如果32網,應該是協和及海帆大天及基榮
最熱......1間

作者: keemic77    時間: 15-1-22 18:00     標題: 引用:Quote:keemic77+發表於+15-1-22+17:27+如果

原帖由 sonyerica 於 15-01-22 發表
最熱......1間
每人需要不同,都是協和或海帆大天是但一間

作者: LeeCC    時間: 15-1-22 19:32

keemic77 發表於 15-1-22 18:00
每人需要不同,都是協和或海帆大天是但一間
看你想讀基督教還是天主教學校啦
又或者住近旺角哪一邊啦

各人想法不同,兩間都有棒場客

作者: candycsy    時間: 15-1-22 22:11

可以參考一下知道邊間最熱.

http://www.edb.gov.hk/attachment ... ts/2015canet-32.pdf
作者: PKKP    時間: 15-1-23 10:57

回覆 keemic77 的帖子

認同
作者: PKKP    時間: 15-1-23 11:00

間間學校每級英文科都用英語上課,這是普通常識 ! 有哪間不是的? 我都想知!
作者: hkpapa852    時間: 15-1-23 11:04

PKKP 發表於 15-1-23 11:00

間間學校每級英文科都用英語上課,這是普通常識 ! 有哪間不是的? 我都想知!  ...
我諗差別在於是否用"全英語"上課. 有D學校既學生英語能力較遜, 學校為咗支援佢地, 上英文課時會夾雜廣東話講解, 而唔係用"全英語"授課

作者: LeeCC    時間: 15-1-23 12:57

hkpapa852 發表於 15-1-23 11:04
我諗差別在於是否用"全英語"上課. 有D學校既學生英語能力較遜, 學校為咗支援佢地, 上英文課時會夾雜廣東話 ...
系呀,班中有剛學ABC連廣東話都不懂的同學,老師用英文講完書同功課,再用普通話再講一次功課給他聽也可以理解

作者: LeeCC    時間: 15-1-23 14:13

PKKP 發表於 15-1-23 11:00

間間學校每級英文科都用英語上課,這是普通常識 ! 有哪間不是的? 我都想知!  ...

你都想知?你不是有答案嗎?如果不是答案,那麼#68說的不是事實嗎?請澄清

作者: PKKP    時間: 15-1-24 22:50

回覆 hkpapa852 的帖子

認同加一點點廣東話可以接受!  用英語上課是理所當然的!

作者: PKKP    時間: 15-1-24 23:01

原來右上角有數字,多謝提點! #68 我寫了很多,甚麼事實?甚麼澄清?
事實上,我真的不知有哪一所學校在現今社會會用廣東話教英文? 老師大部分或全英語教學不是理所當然的嗎?
甚麼 "一年級是說英文上課的" ? 我感到很奇怪!  無學校用這個座賣點,我相信最差的學校,英文老師都用英語上課!

作者: cindytsg    時間: 15-1-26 14:59

我選協小
作者: sonyerica    時間: 15-6-16 17:03

有幾多人入了第一志願? 無論(甲一或乙一).
有幾多人抽唔到?
大抽獎你地點排?
因全網只有8間學校,我希望給點指引,幫到來年32網朋友.

作者: sonyerica    時間: 15-6-16 17:20

del

作者: nice0904    時間: 15-6-16 22:27     標題: 回覆:32網學校點選? 救教

甲一:協和
甲二:
甲三:

乙一:協和
乙二:沙崙
乙三:塘官
後面唔記得

我係好保守嘅填法,最後中協和,感恩!

作者: sonyerica    時間: 15-6-17 09:31

回覆 nice0904 的帖子

是呀! 大家都是採取較保守嘅策略. 乙二, 三已經要填不太差但可接受嘅學校.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5