教育王國

標題: 好想問國際學校INTERVIEW 係唔係會考埋父母? [打印本頁]

作者: ccyung    時間: 15-1-15 13:53     標題: 好想問國際學校INTERVIEW 係唔係會考埋父母?

好想問國際學校INTERVIEW 係唔係會考埋父母?
本人想送仔仔入國際學校讀書唔想佢讀傳統學校咁辛苦? 但本身我想先生英文唔係太好...

同埋依家想入國際學校我都知難左好多唔係有錢就得.. 我係唔係由PN 就應該開始俾佢讀國際呢???

好想向各位請教....

作者: fatcni    時間: 15-1-15 15:05

If school provides parents interview, I think so
作者: oooray    時間: 15-1-15 16:26

1. 老師們年年in咁多小朋友;仲邊有閒情逸緻"考"你?唔通比份Paper你做?
2. 個別學校或者會interview時同個別家長傾下;你完全唔識講;溝通唔到?會唔會影響入學機會?天曉得?
3. 就當唔in 你;interview時叫你排隊或者填form或者對資料咩咩咩都聽唔明;你話大獲嗎?
4. 當你好彩;家長同學校零接觸就比你入到小學;悠長歲月;唔通年年見家長你都唔去?學校打電話黎你永遠唔接?
5. 你有心有金送個仔去讀十幾年IS;咁有冇心為個仔一個星期一兩晚自己出去補下成人英語會話?
6. 香港係你主場;老師理解唔係每一個家長都操非常流利英語;但跟學校有基本溝通;對小朋友成長是必要的。
7. 退100步;就個人多年家長經歷;唔識英文係唔會死o既;但你會miss左好多好珍貴o既野:
-老師講乜你唔明;
-outing做parent helper你一定唔敢去;
-無法係其他家長8到d有用資訊或是非;從而趨吉避凶...

作者: annie40    時間: 15-1-15 17:17

回覆 ccyung 的帖子

本人想送仔仔入國際學校讀書唔想佢讀傳統學校咁辛苦?

同埋依家想入國際學校我都知難左好多唔係有錢就得.. 我係唔係由PN 就應該開始俾佢讀國際呢???

好想向各位請教....
仔仔入國際學校讀書唔想佢讀傳統學校咁辛苦?
----  愿望大些又何防?  想仔仔扬名声, 显父母, 也不是罪过!

但本身我想先生英文唔係太好...
---- 一路读一路学, 没有人是天生合适做父母的现成货,

我係唔係由PN 就應該開始俾佢讀國際呢???
----- 几时开始, 由自己话事, 记得要财务预算充分, 没有必要把整个家庭生活在极端压力下.

----- 要interview 父母咪int 咯, 如果孩子ok, 一般学校不会把父母的英语水平计分,
       如果孩子的言语有困难, 学校才需要考虑父母能否帮忙.

如果有能力, 又觉得对孩子有好处, 勇敢些! 不要光想不做!!!!!

作者: 964000    時間: 15-1-15 17:36     標題: 引用:1.+老師們年年in咁多小朋友;仲邊有閒情逸

原帖由 oooray 於 15-01-15 發表
1. 老師們年年in咁多小朋友;仲邊有閒情逸緻"考"你?唔通比份Paper你做?
2. 個別學校或者會interview時同個 ...
我經驗,好吾方便,有時仲會尷尬,同老師好似溝通吾到

作者: pandaforever    時間: 15-1-15 19:28     標題: 回覆:ccyung 的帖子

其實會唔會諗簡單咗呢? LS 也有happy school, IS 也有學術driven school. 唔會因為唔想小朋友咁辛苦而揀某種school, rather睇下學校適唔適合小朋友先會揀。

作者: Jane1983    時間: 15-1-15 20:25

吾太好?正常溝通應付到,就無問題。

父母當然最好係有學識、有錢有面、人脈廣博、名牌大學畢業、外語native一樣...不過吾係亦無問題。書,始終係小朋友讀,栽培到仔女夠叻,無人在意父母點樣。
作者: samsam123321    時間: 15-1-15 20:30

del.
作者: 小書89000    時間: 15-1-17 22:22     標題: 引用:好想問國際學校INTERVIEW+係唔係會考埋父母

原帖由 ccyung 於 15-01-15 發表
本人想送仔仔入國際學校讀書唔想佢讀傳統學校咁辛苦? 但本身 ...
如果真係好擔心可以去二三線的國際學校就可以. 唔系個個父母都係大學生架

作者: torunpoland    時間: 15-1-17 23:27     標題: 回覆:小書89000 的帖子

請問哪些是二三線的國際學校?真心請教。

作者: marcuseunis    時間: 15-1-18 00:29

樓主話吾係甘好姐,吾係吾識,學校入面不單是
來自單一國家,有日本歐洲南亞...,都吾係個個家長能精講英文。基本英溝能力是須要,老師吾會歧視你,放膽d同老師溝通,如果學校收你小朋友,再考慮啦,吾好烦lee個問題而卻步。
作者: clubmed    時間: 15-1-18 11:31     標題: 引用:1.+老師們年年in咁多小朋友;仲邊有閒情逸

原帖由 oooray 於 15-01-15 發表
1) 相信在香港大部的IS, 除老師外,其餘職員都會係本地人,所以即使打電話比你都可以說本地話。
2) 家長日,你應該也有在LS見老師的經驗,你想想每次老師比到幾多時間見你? 有冇啲咩問題關於你仔女嘅你平日真的一冇所知,一定係家長日要老師清清楚楚當面同你講你至知?萬一係咁,帶個英文比較好嘅親戚朋友一齊去囉,有乜大不了。平常仔女嘅問題,唔係十萬火急嘅話,老師會寫e-mail或diary通知你,真係睇唔明,用google翻譯幫下手囉。至於十萬火急嘅,跌倒呀,流下鼻血……呢啲,通常係學校個護士打比你啦,本地話搞掂。
只要你覺IS適合你子女嘅話,比佢讀啦,去唔去家長活動,8唔8到啲咩最新消息,真係咁影響你子女在IS學習咩,更何况,一班家長最少一半係本地人啦,就算識英文都多數係用番本地話溝通啦。

作者: beekay    時間: 15-1-18 15:51     標題: 引用:好想問國際學校INTERVIEW+係唔係會考埋父母

本人想送仔仔入國際學校讀書唔想佢讀傳統學校咁辛苦? 但本身 ...
如果小朋友還小的話,而家裡不能在英文方面幫到忙,那就應該從很小就送他到真正多英文的國際幼兒園。其實現在很多本著"國際"兩字的幼兒園/幼稚園并不能讓家裡沒英文的小朋友真正學到能用英文。到頭來中英都不行,報國際學校不達標,相進本地又困難。
至於父母是不是要英文了得才能讀國際學校,那就看你報那些學校咯。有些國際學校其實很多本地職員和本地父母,那其實問題也不大的。
選國際或本地不應該拿讀的辛不辛苦來衡量。長遠來說,國際學校(不是那種3線的)是一點都不簡單的。
充足的金錢是可以決絕很多問題,就要看你們的家庭狀況。

作者: gatochat    時間: 15-1-19 00:01

I think more importantly, its whether you 'buy' the philosophy of the western style education/culture.  It will be a nightmare if you cannot communicate with your child as they get older due to language barrier and cultural differences......

If happy school is what you're after, I am sure there are some within the local system too....
作者: gogOBABY    時間: 15-1-19 12:11     標題: 引用:吾太好?正常溝通應付到,就無問題。父母當

原帖由 Jane1983 於 15-01-15 發表
吾太好?正常溝通應付到,就無問題。

父母當然最好係有學識、有錢有面、人脈廣博、名牌大學畢業、外語nati ...
我好認同你講法,讀書考慮的是小朋友不是我,我英文不好,現在正趕去做家長義工,一樣得!勇敢些!為小朋友努力!

作者: Nymphlaw    時間: 15-1-19 21:32

回覆 annie40 的帖子

如果孩子ok, 一般学校不会把父母的英语水平计分,        如果孩子的言语有困难, 学校才需要考虑父母能否帮忙.

Agree with this.  

作者: ccyung    時間: 15-1-21 00:35     標題: 回覆:好想問國際學校INTERVIEW 係唔係會考埋父母?

多謝哂 各位既意見 其實我可能好老套既諗法 傳統學校小朋友同大人一齊辛苦(每天功課每星期中英文默書小測)不斷迫佢記野 而國際學校 俾多d時間佢用個腦諗野 唔係死記

同埋我覺得佢讀唔成書都好 最少個腦轉得快d 同講得兩句

咁我自己基本溝通係無問題 但我老公就唔得啦

作者: 兜兜要轉轉    時間: 15-1-21 11:29

oooray 發表於 15-1-15 16:26

disagree,家長英文唔好小朋友讀國際學校大有人在,父母希望仔女叻天經地義,有能力支持仔女入讀更加適合的學校,何罪之有,唔好講到好似父母語言方面弱小小就唔好出來現世甘啦
作者: oooray    時間: 15-1-21 12:18

回覆 兜兜要轉轉 的帖子

呢位"兜兜要轉轉"家長:我唔需要你同意我的觀點;你有意見請自行發表;我必定尊重你的寶貴意見及發言權利;請不必,也不耍引用我的發言;呢度唔係facebook;我唔需要呃like;
另外;如果你睇唔明我的要點;及要鞭撻的對象;唔緊要;但千萬不要自行對號入座。

第一;我完全同意你的觀點;有心有力送自己子女入讀認為最合適的學校;全對;
第二;我邊一句邊一個字令你誤會左;叫人英文唔好米出黎"獻"世(唔係現世;我諗你打錯字)?
第三;我要鞭撻的;是劈頭一句只說擔心自己英文能力不足但又畏首畏尾只說不做;想子女進步但自己又原地踏步的一班傢伙;或是只想盡辦法逃避與學校老師接觸的龜縮傢伙;同時亦提供一個可行的解決方案;
第四;我認同係香港不少IS家長英語能力一般(包括在下);但不介意英文程度一般(即是在下)但積極參與學校活動及主動跟老師溝通的;大有人在;評價是正面的。

最後回到第三點;一開始抱呢種心態d家長(求其送個仔女入IS;除左交學費就不聞不問的家長我見唔少;結果?哈哈哈....);條路點揀點行;祝君好運!

作者: 兜兜要轉轉    時間: 15-1-21 12:41

樓上家長叫我唔好引用,或者我理解錯誤,討論區唔係要討論咩?
坦白d講我唔同意你1-4+7觀點,因爲一上來就咄咄逼人,就算我係路過見到都好唔舒服。
po主開post都係想大家比d意見,你無需如此高角度教育人,有其他家長都表明即使英文唔好都會積極參加家長義工活動,非常正面啓發,或者人同人之間的差別,就是這樣體現出來,有時唔係一面打擊就叫有point
作者: oooray    時間: 15-1-21 13:46

這是觀點與角度。我沒有資格亦無意去用什麼角度教育別人;有空我只會教育自己的子女。
有人事事從正面看;有人和稀泥說了等於沒說般;有人以血淋淋的現實慘痛經驗三省其身;各有所好;各取所需;沒有對錯之分。
說些勵志故事有多難?給些廉價掌聲或加油正能量也是舉手之勞;
反正路是自己行的;問題終歸也是自己面對的;

如本人之言論無論有Point也好;冇point也好;若曾令一位或一眾路人身心不適;實屬不幸;本人抱以萬分歉意。
作者: stellalamm    時間: 15-1-21 18:42     標題: 引用:好想問國際學校INTERVIEW+係唔係會考埋父母

當佢地睇到你張application form 已經係考緊你了!父母職業, 職級, 公司, 学歷, 讀過既学校, 住址 ... 睇完唔洗見啦

作者: annie40    時間: 15-1-21 18:49

回覆 stellalamm 的帖子

一流學校的有背景的家庭已經過多,精力會留在教育,唔會有時間有心情做無聊的分類。
作者: annie40    時間: 15-1-21 18:54

回覆 ccyung 的帖子

香港生活指數高,有能力考慮送孩子念IS,已經不容易了。伴孩子成長,一路學,一路做,不用怕。
作者: careysum    時間: 15-1-21 21:33

我覺得無問題,又唔係日日都要見家長,有活動,家長日等等,咪帶個識講英文嘅人一齊囉!平時學校溝通,都係email為主之麻,我唔會因為自己英文唔好而唔比仔女讀國際學校,人地點睇你,一D都唔重要,最重要係你自己點睇姐。
作者: gigilanlan    時間: 15-1-21 23:52     標題: 回覆:好想問國際學校INTERVIEW 係唔係會考埋父母?

作者: annie40    時間: 15-1-22 08:51

除了買書和到圖書館借書,一星期兩次,每次二十本,偶爾陪她做project的剪貼,自己對女兒的英語教育是零。每晚的親子閱讀是中文圖書,八九年功夫,孩子對各地和中國的民間故事,傳說,童話,神話,歷史人物,認識是豐且盛。

國際學校的英語支援已經十分足夠,不用父母輔助的,有空又有心,還是以己所長,來補孩子所短好了。孩子喜歡閱讀,已經掌握自學基礎。

記得高中時英文科較出色的孩子,當中包括小女和另一韓國男孩,韓國爸媽連普通的生活英語也不會說,可能少了爸媽嘮叨,孩子愛閱讀,一頭栽進英語世界了,學習上更精。

作者: annie40    時間: 15-1-22 09:16

每日小朋友在學校拿一本故事書回來閱讀,不是照字讀字就算,而是需要理解內容、分析人物、故事意思等,每月需要做show and tell/presentation,成個過程家長是需要幫助帶領小孩,由找題目、搜集資料、講甚麼、怎樣訓練孩子表達等,
xxxxxx
Gigi, 請寛恕我的直言冒犯。無論家長的英語多好,強要用中式腦袋,去吃西餐是行不通的。小童書唔會要求人物分析,內容理解等,偶然家長懂得講一兩句啟發性的意見,分享給孩子,已經ichiban了。

自己看成人小說,書背後有些有深度的問題,原來看書時想也未想過的,當時想自己連提出有見地問題的能力也欠奉時,點有水平自問自答?,當時十分慶幸自己沒有過度努力地騷擾孩子的閱讀世界。
作者: mugtaitai    時間: 15-1-22 09:53

ccyung 發表於 15-1-15 13:53
我本人經驗,國際學校 interview 時係會見埋家長嘅,目的並唔係“考”家長嘅英文或者任何嘢,而係想從傾談中睇下父母是否認同學校嘅教學理念,想睇下父母有幾 devoted,了解下父母對該小朋友長遠嘅教育方向,等等,從傾談中亦都比父母一個機會提出問題,使父母更了解學校,從而決定該校是否適合自己嘅小朋友。父母嘅英文程度反而唔係學校注重嘅,唔駛太擔心

作者: oooray    時間: 15-1-22 11:23

其實用筷子食西餐冇分對錯;各有成功或失敗例子。當然成功的總樂於分享;失敗的總有自圓其說之理。

作者: annie40    時間: 15-1-22 12:28

回覆 oooray 的帖子

其實用筷子食西餐冇分對錯;各有成功或失敗例子。當然成功的總樂於分享;失敗的總有自圓其說之理。
成功或失敗, 走的是各自的路. 可是看真些,  原来非常不一样的孩子和父母, 归根结底是有不少共同之处的.  其理念行为何其相似, 因此虎妈再看三看四看, 竟然有点象相了, 而有使命感的象妈, 总是带点虎味的..........不好欺负啊!!!!!!

绝对的虎妈和绝对的象妈, 是在玩阿妈, 根本行不通的.........

Vanessa Mae看似很成功吗?  反而我觉得, 如果妈妈柔情点, 女儿的各方面成就, 也许更大!!

作者: jolalee    時間: 15-1-23 23:22

annie40 發表於 15-1-22 09:16
記得高中時英文科較出色的孩子,當中包括小女和另一韓國男孩,韓國爸媽連普通的生活英語也不會說,可能少了爸媽嘮叨,孩子愛閱讀,一頭栽進英語世界了,學習上更精。

Wow Annie, you have just proven again what many bilingual education experts has agreed on:
Children raised with one solid core language (mother tongue) within the family will have richer inner thinking, and would excel better in language in the long run. (Since language is simply a mean to a deeper intellectual world inside)

I am so glad that with fellow parents' advice on this forum, i have switched over from speaking 1/2 day English 1/2 day Chinese to fully Chinese with my boy now. He is picking up both Chinese and English very well. I just hope that my Chinese is strong enough to help him gain a rich inner world as well!

You are right, i think the key is to use one's own strength and not one's own weaknesses in bringing up the child. If the parents is good at using chopsticks, why not use it? (in appropriate meals if possible) I think what most education experts are warning against are parents using a language they are not fluent with themselves to try to become something they are not. Thank you again for your advice! 日後還有很多東西請教你 :)

作者: jolalee    時間: 15-1-23 23:41

oooray 發表於 15-1-22 11:23

其實用筷子食西餐冇分對錯;各有成功或失敗例子。當然成功的總樂於分享;失敗的總有 ...

最緊要係識得用筷子。是的,總是比強行用刀叉好。
現今很多情況是,家長dessert spoon和soup spoon還未分得清,便用之來教孩子吃主餐。

I'm assuming that the eating utensils is the language and the meal is the curriculum.

作者: annie40    時間: 15-1-24 00:13

花了十七年才有點明白而已,又剛好有女兒當人版來給我印證那些迷迷糊糊的想法。今日是天各一方,做無可做,依然很想進步,希望明白孩子的世界,免得兩顆心愈走愈遠!

你們的孩子這麼小,還有很多可能,很多不可能,在沒有摸著豐美果實前,已經相信自己,相信孩子,相信今天比昨天好,明天比今天進步,前景不燦爛才是怪事了。
作者: careysum    時間: 15-1-24 11:13

在家係零英語, 我兩公婆英文都唔好, 但大女英文仍然好勁, 口音又好聽, 宜家去埋英國讀臨床心理學, 細女亦準備入國際小學, 基本上係無咩問題, 學術基本上係交哂比學校, 我地兩公婆就負責帶佢地去唔同地方去睇多D唔同既野, 尼個世界好大, 除左學術之外, 係仲有好多野要去知, 要去睇, 當然, 每人睇法唔同, 只是純粹分享.
作者: kikii126    時間: 15-1-24 12:05

作者: 貝珠    時間: 15-1-25 00:21     標題: 回覆:好想問國際學校INTERVIEW 係唔係會考埋父母?

明白,但像Esf 般,interview 係睇家長與小朋友如何interact in English medium, 所以我現在開始轉channel , 爸爸繼續用廣東話,我多用英文,但英文始終不是母語,business English 完全冇問題唔等如我可以完全master English 去和我囡溝通。

請教,如果為了入international school , 在家説英文是否必須呢?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5