教育王國

標題: 金文泰是band 1c 定band 2A? [打印本頁]

作者: 傑西    時間: 15-1-6 13:45     標題: 金文泰是band 1c 定band 2A?

金文泰是band 1c 定band 2A?
此終是中文中學,英文氺平是否真的差D?

作者: 傑西    時間: 15-1-6 14:43     標題: 回覆:傑西 的帖子

點評看不到,可否回覆版面?🙏🙏🙏🙏🙏

作者: 王家爸爸    時間: 15-1-6 14:48

要留意學校去年DSE成績下降了不少。
作者: sum-yan    時間: 15-1-6 15:54     標題: 回覆:金文泰是band 1c 定band 2A

金文泰是香港島中中龍頭,如小朋友成績好但英文特別弱,這間是不二之選。

培正是九龍中中龍頭

作者: cchan2002    時間: 15-1-6 16:00     標題: 引用:金文泰是中中龍頭,如小朋友成績好但英文特

原帖由 sum-yan 於 15-01-06 發表
金文泰是中中龍頭,如小朋友成績好但英文特別弱,這間是不二之選。
感覺上,新校長好想提高英文水平!

作者: sum-yan    時間: 15-1-6 16:32     標題: 回覆:cchan2002 的帖子

對不起,我不是指金文泰英文唔得,只是想指出如小朋友只是英文不理想但其他科目是好好的,入這間b1學校可開心學習。
而現實是大部份中中都想提升英文水平甚至增加英文授課比例。

作者: 傑西    時間: 15-1-6 17:17     標題: 引用:要留意學校去年DSE成績下降了不少。

原帖由 王家爸爸 於 15-01-06 發表
要留意學校去年DSE成績下降了不少。
咁是否band two A? 中文中學對英文影響有幾大?

作者: 王家爸爸    時間: 15-1-6 17:26

cchan2002 發表於 15-1-6 16:00
感覺上,新校長好想提高英文水平!
http://www.clementi.edu.hk/lang_trad/userfiles/file/Files/13-14/CSS2013-2014(1).pdf
留意第14 - 15頁。

作者: hkpapa852    時間: 15-1-6 17:40

王家爸爸 發表於 15-1-6 17:26
http://www.clementi.edu.hk/lang_trad/userfiles/file/Files/13-14/CSS2013-2014(1).pdf
留意第14 - 15頁 ...
其實我好想知, 大家點樣介定B1A, B1B, B1C, B2A...... 雖然khmama有個學校分級表, 但已經係2010年用AL成績嚟介定...... 唔知今時今日大家會用咩DSE成績嚟區分會較合適呢?

作者: 王家爸爸    時間: 15-1-6 17:54

hkpapa852 發表於 15-1-6 17:40
其實我好想知, 大家點樣介定B1A, B1B, B1C, B2A...... 雖然khmama有個學校分級表, 但已經係2010年用AL成績 ...
其實,如果想邏輯地分析,需要做大量的資料收集,收集四百多間學校的DSE成績,根據一些大家同意的加權方法,按不同成績比率(5**,5*,5,4比率),按不同年份(例如:當年100%,去年50%,前年25%),將所有學校排序,然後按得分分成9組。
作者: hkpapa852    時間: 15-1-6 17:59

王家爸爸 發表於 15-1-6 17:54
其實,如果想邏輯地分析,需要做大量的資料收集,收集四百多間學校的DSE成績,根據一些大家同意的加權方法 ...
其實我都知最大問題係學校發放既資訊唔統一,有D甚至只係輕輕帶過,呢個先係做統計既問題
作者: khmama    時間: 15-1-6 18:07     標題: 引用:Quote:王家爸爸+發表於+15-1-6+17:26+http:

原帖由 hkpapa852 於 15-01-06 發表
其實我好想知, 大家點樣介定B1A, B1B, B1C, B2A...... 雖然khmama有個學校分級表, 但已經係2010年用AL成績 ...
最理想的比較方法,係每間學校公佈3322%及5科 ( Any Best 5,Any Best 5&meet 3322, 4core+1elective, 4core+1elective&meet 3322四個項目) 得分由1至35的人數.

作者: happylogin    時間: 15-1-6 18:08     標題: 回覆:金文泰是band 1c 定band 2A?

金文泰一定係Band 1啦

作者: 瑩瑩老豆    時間: 15-1-6 18:27

hkpapa852 發表於 15-1-6 17:40

學校從來沒有官方banding, 只是坊間各有各分, 有D按DSE/AL 成績, 有D 按收了多少B1 學生, 所以認真你就輸了.

作者: Maggie3493    時間: 15-1-6 22:38

瑩瑩老豆 發表於 15-1-6 18:27
學校從來沒有官方banding, 只是坊間各有各分, 有D按DSE/AL 成績, 有D 按收了多少B1 學生, 所以認真你就輸 ...
'認真你就輸' good !!!!我見過連校舍都計分去排位....這幾年更難計,因為 DSE各學校都未掌握得穩.

作者: Maggie3493    時間: 15-1-6 22:40

以我來說,畢竟學校是沒有banding,只有學生有.所以,band1A學生揀的學校就是band1A.band1B學生揀的學校就是band1B.
作者: 王家爸爸    時間: 15-1-6 23:20

hkpapa852 發表於 15-1-6 17:59
其實我都知最大問題係學校發放既資訊唔統一,有D甚至只係輕輕帶過,呢個先係做統計既問題 ...
因為學校發放既資訊唔統一,所以唯一的方法是用統計的方法將不同學校發放既資訊做 correlation,試過,但發現其他人的發布的排名差異相當大。
作者: bobbob    時間: 15-1-7 00:31

王家爸爸 發表於 15-1-6 17:26
留意第14 - 15頁 ...
老老實實,33222+得52%好難叫做band 1喎。
作者: BennkiChu    時間: 15-1-7 04:00

5好做怪獸家長, 合適小朋友就可以啦, 5合level你同小朋友都好辛苦
作者: hkpapa852    時間: 15-1-7 09:32

bobbob 發表於 15-1-7 00:31
老老實實,33222+得52%好難叫做band 1喎。
一年半年成績唔理想有乜出奇? 如果連續幾年都係咁就話有問題.

有D所謂神校連續幾年都唔敢公開DSE成績, 大家咪照當佢地係一線學校, 又係排晒隊去報.

作者: bobbob    時間: 15-1-7 11:42

hkpapa852 發表於 15-1-7 09:32
一年半年成績唔理想有乜出奇? 如果連續幾年都係咁就話有問題.

有D所謂神校連續幾年都唔敢公開DSE成績, 大 ...
可惜上年成績都麻麻。唔係話幫神校講說話,但稱得上神校嘅就唔單單睇成績,其他intangible assets好難衡量。。

作者: hkpapa852    時間: 15-1-7 11:53

bobbob 發表於 15-1-7 11:42
可惜上年成績都麻麻。唔係話幫神校講說話,但稱得上神校嘅就唔單單睇成績,其他intangible assets好難衡量 ...
成績唔達標, 神校都幫唔到你入U啦!
唔通即刻去搵舊生會D人問有冇邊位舊間公司請人咩!

作者: CHKWAN    時間: 15-1-7 12:46

作者: connielam    時間: 15-1-7 13:09

回覆 CHKWAN 的帖子

一定不是band 2a.應該是band 1b.校風相當好.
作者: connielam    時間: 15-1-7 13:10

回覆 CHKWAN 的帖子

民生: 1b鄧: 1b or 1c (都很多人爭,很難入)

作者: connielam    時間: 15-1-7 13:13

回覆 connielam 的帖子

高主教 - 應是b1a, 因其小學是英文小學,教深一年, 故應多b1a生.
作者: yekat169    時間: 15-1-7 13:40

connielam 發表於 15-1-7 13:13

高主教 - 應是b1a, 因其小學是英文小學,教深一年, 故應多b1a生. ...
高主教無論收生質素同DsE成績點都唔係B1A,頂多B1尾
作者: ernestchow    時間: 15-1-7 14:04

yekat169 發表於 15-1-7 13:40

高記係B1B-B1C,DSE 成績唔差
作者: bobbob    時間: 15-1-7 14:37

yekat169 發表於 15-1-7 13:40

唔講唔覺,佢哋今年dse真係差咗唔少。。
如果淨睇今年DSE成績,3間應該唔差得遠。
Level 4 or above民生鄧肇堅高主教
Chinese  Language

38.2

35.1

34.6

English  Language

53.4

50.1

Liberal  Studies

56.6

52.3

43.3

Mathematics

77.9

66.7

57.7

Average

52.925

51.875

46.425

作者: Charlotte_mom    時間: 15-1-7 15:30

所以唔同人對唔同學校banding, 真係可以分別好大
亦真係好多人靠"感覺"去評分, 係, 選校可以睇好多方面, 但banding就指成績, 好straight forward, 校園大, 運動叻, 師資好, 名人多, 都應該同banding無關
作者: Daddle    時間: 15-1-7 15:35

happylogin 發表於 15-1-6 18:08
金文泰一定係Band 1啦
如果金文泰都叫Band1,咁皇仁是Band幾呢????
作者: sum-yan    時間: 15-1-7 16:19

Daddle 發表於 15-1-7 15:35

Band 1 都有分 1a, 1b, 1c

作者: happylogin    時間: 15-1-7 16:34

Daddle 發表於 15-1-7 15:35
皇仁一定係1A啦, 我個人認為金文泰係1c.
作者: 王家爸爸    時間: 15-1-7 17:04

connielam 發表於 15-1-7 13:13

高主教 - 應是b1a, 因其小學是英文小學,教深一年, 故應多b1a生. ...
高主教前幾年成績應該是大約在B1C,去年DSE成績應該是大約在B1B,根據校長講話所言,言下之意(沒有直接講),她希望在她的任期內成為B1A。
作者: bobbob    時間: 15-1-7 17:31

王家爸爸 發表於 15-1-7 17:04
高主教前幾年成績應該是大約在B1C,去年DSE成績應該是大約在B1B,根據校長講話所言,言下之意(沒有直接講 ...
佢舊年考得仲差過前年,距離band 1a仲有漫漫長路。
level 4  or above

Chinese  Language

48.1

34.6

English  Language

63.6

50.1

Liberal  Studies

49.6

43.3

Mathematics

62.5

57.7

4 major subj average

56.0

46.4

BAFS

60.6

38.5

Chemistry

56.9

Chinese  History

60.0

Economics

55.4

History

60.0

49.0

ICT

37.5

28.8

M1

62.5

M2

91.4

PE

50.0

67.3

Physics

57.8

51.0

Visual Arts

33.4

32.7

33222+

78.3

作者: hkpapa852    時間: 15-1-7 17:49

bobbob 發表於 15-1-7 17:31
嗱, 咩叫B1A無官方定義, 如果話33222超過60%就係B1A, 咁佢咪係B1A囉!

作者: Yanamami    時間: 15-1-7 17:53

hkpapa852 發表於 15-1-7 17:49
嗱, 咩叫B1A無官方定義, 如果話33222超過60%就係B1A, 咁佢咪係B1A囉!
点解33222过60%就係band1a呀?33222又入唔到U,我覚得起碼要有九成先似d样。
作者: hkpapa852    時間: 15-1-7 17:58

Yanamami 發表於 15-1-7 17:53
点解33222过60%就係band1a呀?33222又入唔到U,我覚得起碼要有九成先似d样。
我都話, 無官方定義, 咪各施各法囉. 好似人地D機構整果D甚麼學校排行榜咁之麻.
33222要九成咁就幣啦, QC都係話得85.5%

作者: 王家爸爸    時間: 15-1-7 20:48

bobbob 發表於 15-1-7 17:31
比較B1學校不能用 Level 4 成績,應比較5,5* 和 5**。
我說RC有B1B水平是基於:
5**:從2013年的61個上升至2014年年的73個,增長20%。
5*:從2013年的132個上升至2014年的165個,增長25%。

如果增長能夠持續下去,會在兩年內趕上港島區大部分B1A學校。

作者: 王家爸爸    時間: 15-1-7 20:52

hkpapa852 發表於 15-1-7 17:58
我都話, 無官方定義, 咪各施各法囉. 好似人地D機構整果D甚麼學校排行榜咁之麻.
33222要九成咁就幣啦, QC都 ...
QC的5*率與RC相比,並不高太多。Reachable 的距離。

作者: hkpapa852    時間: 15-1-7 22:13

王家爸爸 發表於 15-1-7 20:52
QC的5*率與RC相比,並不高太多。Reachable 的距離。
即使成績Reachable,聲望恐怕係Inreachable
作者: Maggie3493    時間: 15-1-7 22:21

如果計5/5*/5** 的數目,又可能只集中精英班先有好成績,而且,學生數目多又有着數。所以,點計band 1a/b/c 真係好難講。坊間嘅排名,笑下好啦。

作者: yekat169    時間: 15-1-7 23:26

ernestchow 發表於 15-1-7 14:04
高記係B1B-B1C,DSE 成績唔差

所謂B1A當然係收番B1A學生, 以校網嚟計, 中西區,灣仔全級名列前茅有幾多會放高主教係第一位?

就算B1B都好懷疑, 事實實在有太多好學校

就算連佢直資小學頭十幾名都未必會揀番佢

點可以叫做B1A-B呀?

作者: yekat169    時間: 15-1-7 23:35

王家爸爸 發表於 15-1-7 20:48
比較B1學校不能用 Level 4 成績,應比較5,5* 和 5**。
5**:從2013年的61個上升 ...

九十年代恆商夠譽為AL狀元搖籃, 無他既, 果陣時商科仲未盛行, 全港考商科得個二三千人, 剩係佢一間學院都包左三分一考生, 每年出產三四個AL狀元有咩出奇

放諸而家世代, 都仲有好多冷門科, 要攞5**難度無咁大

如果要再客觀嚟睇, 應該以入八大, 什至係入神科既比率嚟分高低

作者: ernestchow    時間: 15-1-8 00:18

yekat169 發表於 15-1-7 23:26
所謂B1A當然係收番B1A學生, 以校網嚟計, 中西區,灣仔全級名列前茅有幾多會放高主教係第一位?

就算B1B都好 ...

其實高記原校升番的原校生好多係b1b,高小程度都好深,總比一般中西.灣仔 中游的小學b1b 程度高,還有我冇話過佢係b1a, 佢係b1b-b1c 啦,今年都有人入到法律和醫科,又唔係甘差呀
作者: yekat169    時間: 15-1-8 00:34

ernestchow 發表於 15-1-8 00:18
其實高記原校升番的原校生好多係b1b,高小程度都好深,總比一般中西.灣仔 中游的小學b1b 程度高,還有我冇話 ...

論名氣, 高小同華仁,St.Joe, 軒小已有點距離,   原校升上佔大部分, 因為無一間小學會全部係B1, 有60%B1學生已叫神校, 所以估計當中一定有唔少係B2, 所以我話B1B係好值得懷疑

教得好深唔代表小孩一定就好叻, 此校多年前催谷一位神童, 結果會考敗北而回, 其實拔苗助長唔係一件好事

作者: ernestchow    時間: 15-1-8 02:01

yekat169 發表於 15-1-8 00:34
論名氣, 高小同華仁,St.Joe, 軒小已有點距離,   原校升上佔大部分, 因為無一間小學會全部係B1, 有60%B1學 ...

我覺得b1b同b1c又唔係太大分別,此神童現在去左邊?又請問聖類斯係你心中係band 幾?
作者: Yanamami    時間: 15-1-8 08:27

Yanamami 發表於 15-1-7 17:53
bobbob  咁可能5隻手指數得晒

禁又唔止。根據khmama個list,都有1X間(SPCC,DGS,鄧顯,曾記,SMCC,HY,BPS,YWGS,荃官,張祝珊,保一,LW,董玉娣,聖馬可,安柱,藍田SP),仲有好多有8x差唔多近90%的學校。

作者: bobbob    時間: 15-1-8 08:33

我無話淨用level 4 or above嘅成績嚟斷定banding,只不過係用嚟比較高主教呢2年嘅成績。
講返banding,首先,我唔覺得band 1a校只睇5**嘅數量,一來考生同報考科目嘅數量已經可以令個數字提高,二嚟可能只代表某小撮考生成績理想,其餘學生未如理想,試問spcc如果得7成人考到jupas入U資格仲算唔算神校?

另外與其講5**數量,倒不如用人均5**或各科目5**比率衡量學校水平,至低限度可以撇除咗考生人數多寡嘅因素。據觀察所得,一間學校如果對自己成績有信心,通常會列明level 5 or above成績,而唔係只列出 level 4甚至level 3嘅成績。

作者: bobbob    時間: 15-1-8 08:54

Yanamami 發表於 15-1-8 08:27
bobbob  咁可能5隻手指數得晒

禁又唔止。根據khmama個list,都有1X間(SPCC,DGS,鄧顯,曾記,SMCC,HY, ...

個list響邊度有得睇?
除咗spcc,SMCC,鄧顯同曾記有講而且過9成,HYS,BPS,YWGS,CCS,st mark,保一,LW,董玉娣,SPLT都唔過9成,其餘嘅唔覺有提過個比率,當然有理由相信DGS會過。

作者: Yanamami    時間: 15-1-8 08:57

bobbob 發表於 15-1-8 08:54
個list響邊度有得睇?
除咗spcc,SMCC,鄧顯同曾記有講而且過9成,HYS,BPS,YWGS,CCS,st mark,保一,L ...

Sorry。喺elbar個post。
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2264159&extra=page%3D1

作者: hkpapa852    時間: 15-1-8 09:11

Yanamami 發表於 15-1-8 08:57
Sorry。喺elbar個post。
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2264159&extra=page%3 ...
其實呢個係前年DSE既成績, 唔係舊年

作者: sum-yan    時間: 15-1-8 10:01     標題: 回覆:金文泰是band 1c 定band 2A

真有趣
明明個題目是金文泰
睇落似係高主教

作者: Charlotte_mom    時間: 15-1-8 11:56

點解淨係數5*/5**增長, 而忽略4以上都普遍跌左, 太片面了吧
而且成績唔會按"增長率"去每年遞增呀, 咁計法過多幾年咪全部都5**

作者: happylogin    時間: 15-1-8 12:00

bobbob 發表於 15-1-8 08:33
我無話淨用level 4 or above嘅成績嚟斷定banding,只不過係用嚟比較高主教呢2年嘅成績。
講返banding,首先 ...
究竟e+ DSE level 4, level 3係咩? 5**又係咩, 我地年代用A, B, C,D, E好計分好多. E+完全睇唔明係咩, 可以解釋一下比我知嗎?
作者: hkpapa852    時間: 15-1-8 12:01

Charlotte_mom 發表於 15-1-8 11:56
點解淨係數5*/5**增長, 而忽略4以上都普遍跌左, 太片面了吧
而且成績唔會按"增長率"去每年遞增呀, 咁計法過 ...

所以我覺得好似QC咁, 係用入到UGC學士學位比例比較均真.

就算33222有100%, 入UGC如果得30%, 都唔係咁得.

5*/5**多, 但集中係同一班人身上都係無乜意義.

作者: ernestchow    時間: 15-1-8 12:16

bobbob 發表於 15-1-7 14:37
唔講唔覺,佢哋今年dse真係差咗唔少。。
如果淨睇今年DSE成績,3間應該唔差得遠。

有冇聖類斯呢?
作者: bobbob    時間: 15-1-8 13:01

ernestchow 發表於 15-1-8 12:16
有冇聖類斯呢?
sls 好少資料,33222+ 60.92%,UGC funded degree around 20%,比起前3間係爭咗啲。
作者: yekat169    時間: 15-1-8 13:11

ernestchow 發表於 15-1-8 02:01
我覺得b1b同b1c又唔係太大分別,此神童現在去左邊?又請問聖類斯係你心中係band 幾? ...

神童後來去左邊就唔知,  我心目中聖類斯同高主教差唔得幾遠

其實中西區,灣仔Band1A男都係皇仁, 英皇, 華仁, St, Joe,B1B好多寧願揀鄧肇堅;  剩番高主教,聖類斯已經係次選;  

聖類斯收生都好局限, 自己私小人數已唔多, 但大部分走去讀聖保羅,  唔似高主教有自己私小塾底

但聖類斯都有好處, 一地方大, 二學校校友支援充足,  三管理層上下有心攪好番佢,  論成績都偶有佳作, 有條件地區中學爆冷出狀元;  希望地鐵通車多d好學生入去讀

其實老師質素已平均左, 考得好唔好真係睇學生自己,

作者: yekat169    時間: 15-1-8 13:19

sum-yan 發表於 15-1-8 10:01
真有趣
明明個題目是金文泰
睇落似係高主教

我係廿幾年前校友,  老實講中中真係唔應該同英中混為一談, 中中就算上到大學全英教授時, 真係輸蝕好多, 讀得好辛苦
作者: bobbob    時間: 15-1-8 13:25

happylogin 發表於 15-1-8 12:00
究竟e+ DSE level 4, level 3係咩? 5**又係咩, 我地年代用A, B, C,D, E好計分好多. E+完全睇唔明係咩, 可以 ...

雖然考評局話唔可以直接compare AL 同 DSE grading,但都可以參考下呢度:
http://en.wikipedia.org/wiki/Hong_Kong_Diploma_of_Secondary_Education

作者: bobbob    時間: 15-1-8 13:27

王家爸爸  高小比軒小好得多   發表於 4 小時前

why?我識人高小插軒小,但未聽過有人軒小插高小。

作者: Yanamami    時間: 15-1-8 14:13

yekat169 發表於 15-1-8 13:19
我係廿幾年前校友,  老實講中中真係唔應該同英中混為一談, 中中就算上到大學全英教授時, 真係輸蝕好多, 讀 ...
極之同意!
作者: happylogin    時間: 15-1-8 14:22

bobbob 發表於 15-1-8 13:25
雖然考評局話唔可以直接compare AL 同 DSE grading,但都可以參考下呢度:
http://en.wikipedia.org/wiki/ ...
Level 4, 即係以前嘅D成縯績, 而Level 3係E.
作者: Yanamami    時間: 15-1-8 14:40

happylogin 發表於 15-1-8 14:22
Level 4, 即係以前嘅D成縯績, 而Level 3係E.
禁数学同通識入U最低要起碼有level2,即係及格?Level2 定3先係及格?
作者: 傑西    時間: 15-1-8 15:08     標題: 引用:Quote:sum-yan+發表於+15-1-8+10:01+真有趣

原帖由 yekat169 於 15-01-08 發表
我係廿幾年前校友,  老實講中中真係唔應該同英中混為一談, 中中就算上到大學全英教授時, 真係輸蝕好多, 讀 ...
咁怪不得有說已成band two,咁band two 英中是否會更好?我自己心儀金文泰,但爸爸說怕中文中學英文差

作者: hkpapa852    時間: 15-1-8 15:18

傑西 發表於 15-1-8 15:08
咁怪不得有說已成band two,咁band two 英中是否會更好?我自己心儀金文泰,但爸爸說怕中文中學英文差

...
不過依家大學可能全普通話教授多過全英教授

作者: 王家爸爸    時間: 15-1-8 15:44

hkpapa852 發表於 15-1-8 15:18
完全同意你的看法

一個典型的例子:
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20140209/bkn-20140209194701467-0209_00822_001.html
作者: 王家爸爸    時間: 15-1-8 15:48

Yanamami 發表於 15-1-8 14:40
禁数学同通識入U最低要起碼有level2,即係及格?Level2 定3先係及格?
雖然不能直接比較,但你可以大致這樣看:Level 5** 和 Level 5* 大約等於 A
Level 5 大約等於 B
Level 4 大約等於 C
Level 3 大約等於 D
Level 2 大約等於 E

Level 1 等於 Fail

作者: 王家爸爸    時間: 15-1-8 16:26

bobbob 發表於 15-1-8 13:27
why?我識人高小插軒小,但未聽過有人軒小插高小。
高小B1生比例比較高。
其他小學(例如高小)插軒小可能因為看中軒小的QC位,但最終可能入維官(真實案例)。

作者: Charlotte_mom    時間: 15-1-8 16:29

王家爸爸 發表於 15-1-8 16:26
高小B1生比例比較高。
其他小學(例如高小)插軒小可能因為看中軒小的QC位,但最終可能入維官(真實案例) ...
我認同插軒小係睇中聯繫中學位, 可能插得班唔係都係過江龍嗎? 點解攪成咁.....

作者: 王家爸爸    時間: 15-1-8 16:43

Charlotte_mom 發表於 15-1-8 16:29
我認同插軒小係睇中聯繫中學位, 可能插得班唔係都係過江龍嗎? 點解攪成咁.....
...
官校老師比較被動,如果學生面對問題(成長,情緒或學習等...),比較少主動提供協助。
所以讀官校有辣有唔辣。

作者: bobbob    時間: 15-1-8 16:49

王家爸爸 發表於 15-1-8 16:26
高小B1生比例比較高。
其他小學(例如高小)插軒小可能因為看中軒小的QC位,但最終可能入維官(真實案例) ...
你都識人高小插軒小?識嗰個最後入咗QC,咁高主教肯定無咁吸引。

作者: ernestchow    時間: 15-1-8 16:50

yekat169 發表於 15-1-8 13:11
神童後來去左邊就唔知,  我心目中聖類斯同高主教差唔得幾遠

其實中西區,灣仔Band1A男都係皇仁, 英皇, 華 ...

你仔仔係第幾志願入聖類斯?第一志願KC?
作者: 王家爸爸    時間: 15-1-8 17:03

點解個話題從東區的金文泰變成灣仔及中西區學校?
樓主一定睇到莫名其妙啦。
作者: happylogin    時間: 15-1-8 17:22

王家爸爸 發表於 15-1-8 15:48
雖然不能直接比較,但你可以大致這樣看:Level 5** 和 Level 5* 大約等於 A
Level 5 大約等於 B
Level 4 大 ...
但係Wiki 係咁寫.
HKDSE grade  HKCEE grade

5**                    A
5*                     B
5                      C
4                      D
3                      E
2                      F
1                      U

作者: Yanamami    時間: 15-1-8 17:24

happylogin 發表於 15-1-8 17:22
但係Wiki 係咁寫.
入U最基本係33222,禁無理由F都得㗎?
作者: Charlotte_mom    時間: 15-1-8 19:29     標題: 引用:Quote:王家爸爸+發表於+15-1-8+15:48+雖然

原帖由 happylogin 於 15-01-08 發表
但係Wiki 係咁寫.
Wiki都好信?DSE 2係合格點可能係F?

作者: yekat169    時間: 15-1-8 21:38

ernestchow 發表於 15-1-8 16:50
你仔仔係第幾志願入聖類斯?第一志願KC?
唔係第一志願, 說實話初頭派入去仔仔都有點抗拒, 佢英文一定唔係差, 但佢越讀越開心, 問佢仲轉唔轉, 佢好堅決話唔會

官校我都讀過, 我果陣時年代, 中四40幾人一班, 中五得番20幾人,  所以我唔係幾信果d學校公布學校咩入u率, 5**率

聖類斯由來到幾有良心, 唔會因為學生只係成績差, 怕拖低整體成績而趕你出校, 雖然低調, 但真係貫徹有教無類精神

作者: yekat169    時間: 15-1-8 22:06

hkpapa852 發表於 15-1-8 15:18

讀中文大學就真係會全部用中文教?   香港什至內地都仍然係重英輕中
作者: ernestchow    時間: 15-1-8 22:34

yekat169 發表於 15-1-8 21:38
唔係第一志願, 說實話初頭派入去仔仔都有點抗拒, 佢英文一定唔係差, 但佢越讀越開心, 問佢仲轉唔轉, 佢好堅 ...

點解40人變2x人?其他人轉校?留校懶死唔走得唔得?
作者: yekat169    時間: 15-1-8 23:00

ernestchow 發表於 15-1-8 22:34
點解40人變2x人?其他人轉校?留校懶死唔走得唔得?

八十年代既事, 中四學期尾, 召哂半班同學家長, 一人一封推薦信...., 而家仲有無咁既事就不得而知,  仲有精英班

所以對官校印象平平, 讀名牌不一定開心, 家長有面子, 但細路跟唔上時都幾慘;  

要學校教到個個都係狀元就難者, 要趕走唔合格一定有辦法

作者: ernestchow    時間: 15-1-8 23:05

yekat169 發表於 15-1-8 23:00
八十年代既事, 中四學期尾, 召哂半班同學家長, 一人一封推薦信...., 而家仲有無咁既事就不得而知,  仲有精 ...

什麽一人一封推薦信?
作者: yekat169    時間: 15-1-8 23:11

ernestchow 發表於 15-1-8 23:05
什麽一人一封推薦信? 如因成績唔好迫人走可以去教育局告佢喎

八十年代既事, 要走的是我同學...唔係精英班,  學校態度係半放棄, 待遇已差一截, 同學們都已滿肚怒氣, 其實今時今日d學校仲會唔會有呢d拿喳野
作者: bobbob    時間: 15-1-8 23:27

yekat169 發表於 15-1-8 23:00
八十年代既事, 中四學期尾, 召哂半班同學家長, 一人一封推薦信...., 而家仲有無咁既事就不得而知,  仲有精 ...
F3定F4?當年應該仲係9年免費教育,F4唔係直升,我都聽聞過有學校會踢走半班人。
作者: ernestchow    時間: 15-1-8 23:33

bobbob 發表於 15-1-8 23:27
F3定F4?當年應該仲係9年免費教育,F4唔係直升,我都聽聞過有學校會踢走半班人。 ...

但今時今日好多band one生都未必無驚無險到中六架

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2408448

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2475883

作者: bobbob    時間: 15-1-8 23:40

ernestchow 發表於 15-1-8 23:33

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread ...
我無話唔會踢走人,不過今時今日踢走半班人你估駛唔駛向教育局解釋呢?
作者: yekat169    時間: 15-1-8 23:40

bobbob 發表於 15-1-8 23:27
F3定F4?當年應該仲係9年免費教育,F4唔係直升,我都聽聞過有學校會踢走半班人。 ...

F4, 我過陣時已無中三淘汰試, 其實由中二開始已陸續有人被踢走, 到中四時學期尾再嚟個大清洗

而家仲有邊幾間學校會攪呢d野?

作者: ernestchow    時間: 15-1-8 23:50

yekat169 發表於 15-1-8 23:40
F4, 我過陣時已無中三淘汰試, 其實由中二開始已陸續有人被踢走, 到中四時學期尾再嚟個大清洗

而家仲有邊 ...

中三淘汰試唔知玩左两年定三年,你甘後生唔會係中三淘汰試個年代卦
作者: bobbob    時間: 15-1-8 23:51

yekat169 發表於 15-1-8 23:40

而家仲有邊 ...
可能因為中三無得淘汰,所以中四先嚟個大清洗。咁間學校升U成績應該相當理想。
作者: bobbob    時間: 15-1-8 23:53

ernestchow 發表於 15-1-8 23:50
中三淘汰試唔知玩左两年定三年,你甘後生唔會係中三淘汰試個年代卦
中三淘汰試響1981-1987年實施,佢響80年代讀中學,其實係有可能考過。
作者: yekat169    時間: 15-1-9 00:14

bobbob 發表於 15-1-8 23:53
中三淘汰試響1981-1987年實施,佢響80年代讀中學,其實係有可能考過。
我肯定無考過啦,我仲未老人癡呆
作者: SIYip    時間: 15-1-9 00:17

仲有會考年代,有d 學校要令A Level 成績好,趕走唔夠叻,但夠分嘅學生,好有辦法架。現在DSE 直接考大學,無得篩走唔夠叻嘅學生,但又要保住升U 率,一樣有佢地嘅方法。不過,未必會太大量。
作者: yekat169    時間: 15-1-9 00:18

ernestchow 發表於 15-1-8 23:33

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread ...
多謝你條link,真係發人心醒,應該要俾多D父母睇下
作者: ernestchow    時間: 15-1-9 00:30

yekat169 發表於 15-1-9 00:18
多謝你條link,真係發人心醒,應該要俾多D父母睇下
係呀,個位家長的仔正正係band one 官校
作者: yekat169    時間: 15-1-9 01:35

ernestchow 發表於 15-1-9 00:30
係呀,個位家長的仔正正係band one 官校
我正諗緊而家半山紅磚官校校長正是來自屯官。。。
作者: hkpapa852    時間: 15-1-9 08:55

yekat169 發表於 15-1-8 22:06
讀中文大學就真係會全部用中文教?   香港什至內地都仍然係重英輕中
我無話過中大用中文教書喎!只不過現實係,不少專上學院依家似做生意多過辦教育,大量招收某國既學生,甚至連教學語言都遷就埋。
至於你話中國內地重英輕中?你瞭解實況嗎?當一個國家既法律,以及8成以上既商務文件,都只係接受中文,你又覺得係幾咁重視英文呀?

作者: hkpapa852    時間: 15-1-9 09:40

回覆 王家爸爸 的帖子

王家爸爸 紅頭文件全中文

你係中資機構做嫁? 連紅頭文件你都識?

作者: yekat169    時間: 15-1-9 13:50

hkpapa852 發表於 15-1-9 08:55
我無話過中大用中文教書喎!只不過現實係,不少專上學院依家似做生意多過辦教育,大量招收某國既學生,甚至 ...
好老實講,學好國語係應該,但中資機構高層會到香港人做咩,所以叠埋心學好英文博入外資機構好過啦
作者: hkpapa852    時間: 15-1-9 14:13

yekat169 發表於 15-1-9 13:50
好老實講,學好國語係應該,但中資機構高層會到香港人做咩,所以叠埋心學好英文博入外資機構好過啦 ...
外資機構真正既高層, 你估又有幾多香港人可以做到...... 咪又係多數係外國空降落嚟為主;就算唔係, 佢地依家都prefer搵印度人多過香港人囉!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5