教育王國

標題: 林護和皇仁哪一間優勝? [打印本頁]

作者: YYmommom    時間: 14-12-22 11:35     標題: 林護和皇仁哪一間優勝?

作者: 小蜜蜂BB    時間: 14-12-22 11:51

你都講左心中說話
作者: 小蜜蜂BB    時間: 14-12-22 11:52

比我有得揀一定皇仁
作者: 小蜜蜂BB    時間: 14-12-22 11:54

皇仁皇仁皇仁兩間都要努力,一定揀皇仁
作者: YYmommom    時間: 14-12-22 12:02     標題: 回覆:小蜜蜂BB 的帖子

作者: qwop    時間: 14-12-22 12:03

小蜜蜂BB 發表於 14-12-22 11:54
皇仁皇仁皇仁兩間都要努力,一定揀皇仁
你好攪笑,咁你揀左皇仁未
作者: qwop    時間: 14-12-22 12:10

qwop 發表於 14-12-22 12:03
你好攪笑,咁你揀左皇仁未
小蜜蜂BB  皇仁冇揀我﹣﹣﹣﹣不要緊,條條大路通羅馬
作者: 屋邨仔    時間: 14-12-22 12:22

論成績是相近 ,皇仁年年出狀元 ,但林護成績較平均 .
住得近就揀個間好正常 !

但論名氣一間全港名校 ,一間地區名校
自行我見九龍 , 新界小學精英都面皇仁
應該較小港島學生自行林護吧
級數的表現
作者: YYmommom    時間: 14-12-22 12:26     標題: 回覆:屋邨仔 的帖子

作者: YYmommom    時間: 14-12-22 12:41     標題: 回覆:YYmommom 的帖子

作者: 王家爸爸    時間: 14-12-22 13:23

YYmommom 發表於 14-12-22 12:26
就是這樣,灣仔學生會較易入林䕶?
是,因為灣仔B1生平均比葵青B1生平均成績好。
否,因為葵青區也有很多B1生。

作者: infinity2000    時間: 14-12-22 13:24

回覆 YYmommom 的帖子

林䕶好難入的, 小學聯繫佔30位+++++
作者: Anniemun    時間: 14-12-22 13:33

infinity2000 發表於 14-12-22 13:24

林䕶好難入的, 小學聯繫佔30位+++++
咁自行時, 又不是用聯繫位嘅。

作者: kcm    時間: 14-12-22 14:03

林䕶係基督教, 冇動運, 校風好, 兩間入八大都係70%, 我會選林䕶
(可惜兩間都冇我分)
作者: NurseSally    時間: 14-12-22 15:00     標題: 引用:+論成績是相近+,皇仁年年出狀元+,但林護成

原帖由 屋邨仔 於 14-12-22 發表
論成績是相近 ,皇仁年年出狀元 ,但林護成績較平均 .
住得近就揀個間好正常 !

阿囡LW F1, 同級有一同學灣仔小學,佢話阿爸欣賞LW music!

作者: 必必    時間: 14-12-22 15:35

如果係港島區, 九龍區成績勁既學生, 自行考入林護機會較大.
作者: readymama    時間: 14-12-22 16:43

林護。性格重要過一切。
作者: ernestchow    時間: 14-12-22 17:44

皇仁自行好睇成績,十名後好少有得 in, 如有把握一試無妨,如不是就唔好浪費機會
作者: khmama    時間: 14-12-22 18:44     標題: 引用:林䕶係基督教,+冇動運,+校風好,+兩間入八大

原帖由 kcm 於 14-12-22 發表
林䕶係基督教, 冇動運, 校風好, 兩間入八大都係70%, 我會選林䕶
(可惜兩間都冇我分) ...
根據校網資料,QC 2013及2014年入大學資助學位課程大約65%,2014年人均5-5**係3.48. 林護2013年jupas offer (即包括資助學位及副學位+公開大學)係60.3%,人均5-5**係2.38. 相比之下,QC成績比林護勁得多。

作者: chrischeung    時間: 14-12-22 20:05

回覆 khmama 的帖子

我以為林護有七成几入u
作者: YYmommom    時間: 14-12-22 20:22     標題: 回覆:khmama 的帖子

作者: Cheunghoming    時間: 14-12-22 20:57

作者: kcm    時間: 14-12-22 20:59

khmama 發表於 14-12-22 18:44
根據校網資料,QC 2013及2014年入大學資助學位課程大約65%,2014年人均5-5**係3.48. 林護2013年jupas offer ...
但我買左2015/2016 個本升中書, 2014 DSE 成績:

林護33222有93.5, 入本地大學71.5, 大專22.5
皇仁33222有85.5, 入本地大學70.4. 大專18.3

作者: khmama    時間: 14-12-22 21:18     標題: 引用:Quote:khmama+發表於+14-12-22+18:44+根據

原帖由 kcm 於 14-12-22 發表
但我買左2015/2016 個本升中書, 2014 DSE 成績:

林護33222有93.5, 入本地大學71.5, 大專22.5
所謂入本地大學,應該包括咗理大、城大、教育學院及公大的副學位。

作者: MC1128    時間: 14-12-22 23:07

khmama 發表於 14-12-22 21:18
所謂入本地大學,應該包括咗理大、城大、教育學院及公大的副學位。
不過,Khmama,2014的數據變化幾大

http://www.lamwoo.edu.hk/school/openexam/2014/2014u.html

作者: khmama    時間: 14-12-22 23:27     標題: 引用:Quote:khmama+發表於+14-12-22+21:18+所謂

原帖由 MC1128 於 14-12-22 發表
不過,Khmama,2014的數據變化幾大

http://www.lamwoo.edu.hk/school/openexam/2014/2014u.html
以192人計,133人入八大,約68.27%,當中包括理大、城大及教育學院副學位,41.14%入三大,2014年嘅成績比2013年好得多。

作者: smartwong    時間: 14-12-23 03:14

Yes, both schools are very good ones! There is no doubt about that.

But if you are looking for a school which can offer students strong academic support by caring and hardworking teachers, I think you can consider Lam Woo.  Furthermore, Lam Woo now has a very good principal.
作者: 王家爸爸    時間: 14-12-23 09:25

YYmommom 發表於 14-12-22 20:22
即是林護不是外間所說那麼勁?
林護學生勁是學校教出來的,皇仁學生勁是學校收返來的。
作者: kcm    時間: 14-12-23 09:54

王家爸爸 發表於 14-12-23 09:25
同意! 好多名校都係這原因, 所以要看看小朋友是那類.

作者: avbee    時間: 14-12-23 10:06

of course QC
作者: 王家爸爸    時間: 14-12-23 11:07

事實上並沒有衝突,你有兩張表,你可林護和皇仁兩間都選,首選近家的。
作者: babybaby2010    時間: 14-12-23 12:26

咁請問SJC係學校教出黎定收返黎??

作者: YYmommom    時間: 14-12-23 12:35     標題: 回覆:babybaby2010 的帖子

作者: NurseSally    時間: 14-12-23 13:15     標題: 引用:Yes,+both+schools+are+very+good+ones!+Th

原帖由 smartwong 於 14-12-23 發表
Yes, both schools are very good ones! There is no doubt about that.

But if you are looking for a s ...
校長每天早上响校門跟同學和家長們打招呼,並常常提醒同學也要幫手做家務!

作者: lingchuling    時間: 14-12-24 00:01

其實, 我找緊香港區的是由學校教出來的學校, 有嗎?
作者: goodenough    時間: 14-12-24 01:35

好像只講了結果,那原因是?是甚麼原因令林護收唔到勁學生?是甚麼原因令皇仁可以收到勁學生而不用教?
作者: senkawa    時間: 14-12-24 07:52

林護只讀書,最多係玩下音樂,典型谷出來的名校。為何一直沒法成為全港名校?因為學生發展唔全面啊!
作者: pineapple0983    時間: 14-12-24 12:33

哪間優勝? 肯收你的學校就是最優勝!
不收你的,更優勝也沒用!!
作者: 大名鼎鼎    時間: 14-12-24 12:36

皇仁,HK9st
作者: 大名鼎鼎    時間: 14-12-24 12:36

林䕶,HK15
作者: abc_dad_dad    時間: 14-12-24 13:16

大名鼎鼎 發表於 14-12-24 12:36
皇仁,HK9st
QCS 排第9th ?? 無奶油~  
作者: goodenough    時間: 14-12-24 13:27

abc_dad_dad 發表於 14-12-24 13:16
QCS 排第9th ?? 無奶油~
不是沒理由,只是那個理由不是你心目中的!
QC沒足球場、沒泳池、校舍太舊、官校老師質素沒保證(有D人話官校老師hea)、多蚊、多流浪貓、......................所以排第9th囉!

作者: 懶羊羊    時間: 14-12-24 14:09     標題: 引用:Quote:原帖由+smartwong+於+14-12-23+發表Y

原帖由 NurseSally 於 14-12-23 發表
校長每天早上响校門跟同學和家長們打招呼,並常常提醒同學也要幫手做家務!

...
去年聽林護简介會,校長好有魄力,好like林護。可惜我囝不是數學人,只好另作他選。

作者: hkpapa852    時間: 14-12-24 14:32

kcm 發表於 14-12-22 20:59

天書資料不可盡信, QC校務報告第14版個圖表有講明, 畢業生有~65%升讀8大資助學士學位, 過去3年都無出現過呢個數字: 入本地大學70.4. 大專18.3

信天書, 恐怕天天都輸

作者: 大名鼎鼎    時間: 14-12-24 14:46

林護好勁,大仔讀英皇,細仔讀林護,去簡介時,老師話鐘意聽話小朋友.
作者: evacalbee    時間: 14-12-24 14:53     標題: 引用:Quote:abc_dad_dad+發表於+14-12-24+13:16+

原帖由 goodenough 於 14-12-24 發表
不是沒理由,只是那個理由不是你心目中的!
QC沒足球場、沒泳池、校舍太舊、官校老師質素沒保證(有D人話官 ...
原來排第9係講呢d?

作者: goodenough    時間: 14-12-24 16:10     標題: 引用:Quote:原帖由+goodenough+於+14-12-24+發表

原帖由 evacalbee 於 14-12-24 發表
原來排第9係講呢d?
有本天書係將學校校舍,環境和教師質素都放在考慮之列。係呢,唔知佢地點樣評估教師質素就真!

作者: goodboy1    時間: 14-12-24 16:25

作者: goodenough    時間: 14-12-24 17:23

goodboy1 發表於 14-12-24 16:25
魚與熊掌,還是選家近。
選家近是無可厚非,因為的確省回不少時間返放學。那麼除了交通的問題或有家長話宗教、音樂等方面的因素,如果從簡易申請入學的角度來看,我寧願揀皇仁。
一個申請表填好後連同資歷交回,等到收到面試邀請信,到時出席一個非常簡短但精要的面試就可以。整個過程非常簡單,結果雖非呼之欲出,但仍可跟據以下幾點作出盤算,掌握的機會仍然很大。

1.跟據以往的經驗(皇仁雖然沒有升中簡介會,但皇仁每年都有一個準中一生的父母簡介會,校長會分析學校揀選同學的分享),學校會盡量給與全香港的小學的考第一的同學一個面試機會。即是如果你在校內的成績是極好的話,能獲得面試的機會已相當高。

2.跟據以往的收生情況(其實大部份傳統名校都有這個傾向),學校傾向每間小學收一個起、兩個止,盡量讓同學來自多元社區,所以皇仁同學多來自五湖四海,有來自東涌、荃灣、馬灣甚至長洲。因此學校一般會給三、兩個同校的同學一個面試機會。當然有些特別出色的小學會多給一點機會,然後再從中揀選,即是有較大機會是同校同學的比併,誰能最終贏出,可能就是面試的發揮。

3.最後就係參考以往自己小學的紀錄,看看每年有幾多同學能派往皇仁,比率越高,當然機會越大。去得皇仁報名的都預了要跟大家在學業成績上的比併。如果每隔數年才有一個同學出現在取錄名單的,就非得要在面試時下點苦功。不過這類來自不同的學校的學生每年都有唔少喎!

有無把握,睇完都應該估到少少。

相反,林護就要過五關斬六將。面試時要考中英和包括奧數在內數學。還要小組面試,遇著好勝又搶住講的同學仔,可能就令你輸在這部份。最後又要經第二輪面試的考驗,如果本身學業成績好的同學,相反會變得好驚是但有一部份失手而影響被取錄的機會。

作者: avbee    時間: 14-12-25 12:00

教育局講左N年香港中小學無排名的.....這些行為只是for marketing....
作者: 王家爸爸    時間: 14-12-25 12:16

avbee 發表於 14-12-25 12:00
教育局講左N年香港中小學無排名的.....這些行為只是for marketing....
我有不同的看法。
教育局用了N年希望,使我們相信香港中小學無排名..... 但聰明的家長不會相信這個謊言。

作者: 天使麵    時間: 14-12-25 14:34     標題: 引用:Quote:avbee+發表於+14-12-25+12:00+教育局

原帖由 王家爸爸 於 14-12-25 發表
我有不同的看法。
教育局用了N年希望,使我們相信香港中小學無排名..... 但聰明的家長不會 ...
同意!
否則如何排列出全港次第!?

只係教署排名準則與你我、坊間、雜誌社的排名標準各有不同而已。

作者: goodenough    時間: 14-12-25 15:01     標題: 回覆:林護和皇仁哪一間優勝?

咁其實係公佈排名好定唔公佈排名好?

作者: Yanamami    時間: 14-12-25 15:04

goodenough 發表於 14-12-25 15:01
咁其實係公佈排名好定唔公佈排名好?
对劲校咪好(大排長龍),对弱校咪唔好(等殺校)。
作者: goodenough    時間: 14-12-25 15:05     標題: 回覆:林護和皇仁哪一間優勝?

或至少規劃和統一發放資料和準則。

作者: goodenough    時間: 14-12-25 15:14     標題: 引用:Quote:goodenough+發表於+14-12-25+15:01+

原帖由 Yanamami 於 14-12-25 發表
对劲校咪好(大排長龍),对弱校咪唔好(等殺校)。
大排長龍的,點都會大排長龍,教局唔講,這裡都好多資訊。殺校的就係做得唔好,讓學校知道不足,好過甚麼自評。

作者: Yanamami    時間: 14-12-25 15:20

goodenough 發表於 14-12-25 15:14
大排長龍的,點都會大排長龍,教局唔講,這裡都好多資訊。殺校的就係做得唔好,讓學校知道不足,好過甚麼自 ...
懶係唔鍾意標籖吖嘛~~你地自己標係你地自己既事,总之咪搞佢。
作者: 王家爸爸    時間: 14-12-25 17:12

天使麵 發表於 14-12-25 14:34
同意!
否則如何排列出全港次第!?
當年將學生從五個 Bands 更改為三個就是用來混淆人的,使坊間排名變得比較唔準。
作者: 王家爸爸    時間: 14-12-25 17:15

goodenough 發表於 14-12-25 15:05
或至少規劃和統一發放資料和準則。
混沌情況對混飯吃的老師有利。
作者: goodenough    時間: 14-12-25 17:48

王家爸爸  弱校老師會反對  發表於 21 分鐘前

--------------------------
唔係有弱校用jupas rate(入大學率)來作宣傳咩!所詛的入大學率是點計?你會知道的!

作者: goodenough    時間: 14-12-25 17:53

王家爸爸 發表於 14-12-25 17:15
混沌情況對混飯吃的老師有利。
或者係啦,越混亂可能真係對搏大霧的學校越好!不過搏大霧的對像係家長和同學喎!唔知下一個被搏大霧的會係..................!
作者: 王家爸爸    時間: 14-12-25 22:25

goodenough 發表於 14-12-25 17:53
或者係啦,越混亂可能真係對搏大霧的學校越好!不過搏大霧的對像係家長和同學喎!唔知下一個被搏大霧的會係 ...
其實最大的問題是資源錯配,造成社會資源的浪費。
作者: YDLFATHER    時間: 14-12-28 22:01

安柱中學更優勝, 听了魏校長的演講得知把幾年前收來的1C生都提升成1A生了,這種因材施教化腐朽為神奇的功效吸引大批小六生前來爭自選位.

作者: 王家爸爸    時間: 14-12-29 15:02

安柱無疑是好中學,但校長有否誇大化腐朽為神奇的功效要小心分析。
作者: senkawa    時間: 14-12-29 19:26

王家爸爸 發表於 14-12-29 15:02
安柱無疑是好中學,但校長有否誇大化腐朽為神奇的功效要小心分析。
同意!講到自己把1C生都變到1A生,咁本來1A生呢?全部都考得咁好的話,佢個入u率咪應該好高?如果魏校長係講自己「增值」高,呢個真係見仁見智啦!增值數字從來不是band1學校的宣傳重點@@ 增值高只係代表當年收生比較差@@
作者: goodenough    時間: 14-12-29 20:13

senkawa 發表於 14-12-29 19:26
同意!講到自己把1C生都變到1A生,咁本來1A生呢?全部都考得咁好的話,佢個入u率咪應該好高?如果魏校長係 ...
一些地區學校無可否認係好難收1A生的。1A生多以傳統名校為首選目標,所以係EK我都成日見有家長話林護喜歡收傳統名校網的小學同學,我諗都係這樣的原因吧!一些地區中學要攞到好的文憑試成績,所付出的努力一定要比傳統名校較辛苦。
作者: johnnywalker    時間: 14-12-29 20:54

作者: 王家爸爸    時間: 15-1-1 09:41

johnnywalker 發表於 14-12-29 20:54
實際數據勝過一切。

其實除左公開試成績,所謂全港級名校,唔只係sell成績,係sell名校既人脈、校友。
QC的優勢,特別是如果你的目標是想成為一名政府高官。
作者: BBKDWLAM    時間: 15-1-2 11:38     標題: 回覆:林護和皇仁哪一間優勝?

QC睇成績好重的,如非首兩名男生,不要浪費機會。
林護都幾睇面試的。

作者: hkpapa852    時間: 15-1-2 13:17

王家爸爸 發表於 15-1-1 09:41
QC的優勢,特別是如果你的目標是想成為一名政府高官。
中學人脈唔係最緊要,舊生會入面既人脈先緊要。一睇舊生會名單,就變咗兩個層次。
作者: 232    時間: 15-1-2 14:36     標題: 引用:QC睇成績好重的,如非首兩名男生,不要浪費

原帖由 BBKDWLAM 於 15-01-02 發表
林護都幾睇面試的。

...
全级1x,林護有冇机??

作者: BBKDWLAM    時間: 15-1-2 19:06     標題: 回覆:232 的帖子

如一般水準小學,機會不大。

作者: 978212    時間: 15-1-3 10:10

回覆 hkpapa852 的帖子

我都同意人脈係建立在環境、社会地位、家底呢的條件相當嘅基礎上,否則根本冇可能,出來社會大家都好現實,互相利用啫。
作者: siukingkwok    時間: 15-1-5 00:15     標題: 引用:我意思是為名氣去博皇仁,還是較保險入一間

作者: goodenough    時間: 15-1-5 01:12

siukingkwok 發表於 15-1-5 00:15
請問林護不是很谷,很悶蛋的一間中學嗎?
只有自己的程度追唔上時才會覺得谷。程度高的同學係越加會向難度挑戰的,所以要揀一間啱程度係正確的。
自己要不停追趕其他同學的程度時,你就會覺得悶蛋,還有點透不過氣。程度高的同學,學習上會較輕鬆。

即是好視乎同學本身的學習能力,要量力而為就會好輕鬆和愉快學習!

作者: YDLFATHER    時間: 15-1-5 02:10

听說林護去年沒有叩門位, 是不是留班生太多的原因?
作者: laiyee1212    時間: 15-1-5 07:43

YDLFATHER 發表於 15-1-5 02:10
听說林護去年沒有叩門位, 是不是留班生太多的原因?
一早對外公佈無叩門位,實際上有人叩門成功
作者: Haileyng    時間: 15-1-5 08:37     標題: 回覆:林護和皇仁哪一間優勝?

簡介會話如有2~3個位會留給仁立仁紀校長推薦的學生

作者: fions414    時間: 15-1-5 09:41

babybaby2010 發表於 14-12-23 12:26
咁請問SJC係學校教出黎定收返黎??
SJC係小學升上去+外來精英+補習(佔最大部份)!!!我係住葵興, 當年自行SJC及林護, 仔仔想跟同學, 所以排SJC第1, 林護第2, 現在SJC讀中六, 如果可時光倒流, 佢話一定會揀林護!

作者: CPLA    時間: 15-1-5 10:29

回覆 fions414 的帖子

點解呢?我都考慮緊呢兩間
作者: NurseSally    時間: 15-1-5 10:59     標題: 引用:Quote:YDLFATHER+發表於+15-1-5+02:10+听說

原帖由 laiyee1212 於 15-01-05 發表
一早對外公佈無叩門位,實際上有人叩門成功
今年F1 有3個同學留班!

作者: fions414    時間: 15-1-5 11:16

回覆 CPLA 的帖子

1.每日來回車程大約2小時, 每朝6點起床, 6點9出門 2.學生大部份係補習精, 我仔每月補習費約一萬, 他的同學補得仲利害, 好多係老師/主任/大學教授, 因為學校教得慢, 個個出去補都學晒, 所以你都會科科補, 如果唔係跟唔上......
3.大部份係中高產, 年年有交流團(你可以選擇唔去), 今次畢業聚餐每位$1400
4.學生係好醒, 不過醒過頭...有D吋冇禮貌

值得一讚係中文科蕭老師好盡責, 教得好!好!好!  

作者: CPLA    時間: 15-1-5 11:49

車程的確係一個問題,我住荃灣。補習情況有D得人驚,其實林護會唔會都多補習?
煩惱

作者: ccj2008    時間: 15-1-5 12:27

回覆 CPLA 的帖子

過路人想知,住荃灣,點解吾近家考慮荃官?
作者: johnnywalker    時間: 15-1-5 12:42

作者: Acatmom    時間: 15-1-5 14:19     標題: 引用:Quote:fions414+發表於+15-1-5+11:16+回覆+

原帖由 johnnywalker 於 15-01-05 發表
我反而想知sjc既學生咁樣讀書法,開唔開心? 我自己就覺得佢地好可憐。
路過好奇,現在哪間中學學生不補習,此現象不只SJC的學生吧!
只是路程遠的確是難題!

作者: NurseSally    時間: 15-1-5 14:22     標題: 引用:回覆+fions414+的帖子 車程的確係一個問題

原帖由 CPLA 於 15-01-05 發表

車程的確係一個問題,我住荃灣。補習情況有D得人驚,其實林護會唔會都多補習?
補習情況响我囡校LW 都有㗎!我見因學校重數理,所以同學如數不精多尋求外出補數理!皆因學校數理較深,如數吾掂跟吾上都好慘!!

作者: 王家爸爸    時間: 15-1-5 14:44

BBKDWLAM 發表於 15-1-2 11:38
林護都幾睇面試的。

...
上游學校男生首10名應該有機會。
作者: qwop    時間: 15-1-5 15:01

fions414 發表於 15-1-5 11:16
回覆 CPLA 的帖子

1.每日來回車程大約2小時, 每朝6點起床, 6點9出門 2.學生大部份係補習精, 我仔每月補習 ...
下,科科補?例如中史同bio呢d靠自已讀都得la,點解要科科補?咁咪無哂自己時間?都要運動活動架喎!
作者: johnnywalker    時間: 15-1-5 15:43

作者: 懶羊羊    時間: 15-1-5 16:11     標題: 引用:+本帖最後由+fions414+於+15-1-5+11:17+編

原帖由 fions414 於 15-01-05 發表

回覆 CPLA 的帖子
一萬大元補習費

由初中開始?定考dse中五六先要補得咁勁?

作者: 王家爸爸    時間: 15-1-5 16:19

懶羊羊 發表於 15-1-5 16:11
一萬大元補習費

一萬大元補習費相對較少,不過五千大元補習費在名校相當普遍。
作者: 王家爸爸    時間: 15-1-5 16:31

CPLA 發表於 15-1-5 11:49

每天比其他同學唔見了兩小時在車上,所以會讀得比較辛苦。
作者: fions414    時間: 15-1-5 16:59

CPLA 發表於 15-1-5 11:49

SJC學生多數在上環至天后一帶補習, 時間多是5-7點 / 6-8點, 我仔8點補完回家已經係9點, 所以後來補習盡量搵九龍區, 而林護學生應該多在旺角至荃灣區補習吧!
作者: fions414    時間: 15-1-5 17:07

johnnywalker 發表於 15-1-5 12:42
我反而想知sjc既學生咁樣讀書法,開唔開心? 我自己就覺得佢地好可憐。
SJC學生在初中階段會好開心, 因功課唔多, 好自由...
作者: fions414    時間: 15-1-5 17:17

Acatmom 發表於 15-1-5 14:19
路過好奇,現在哪間中學學生不補習,此現象不只SJC的學生吧!
只是路程遠的確是難題!

...
我地會分開補, 即文言文/ 作文/ 閱讀理解 / oral / 普通話/ LS / IS 再分開補 (phy/chem/bio)高中補CORE, 也再分開補 M1 / M2, 當然唔少得操卷班/技巧班, 可能間間都是這樣吧!

作者: fions414    時間: 15-1-5 17:19

懶羊羊 發表於 15-1-5 16:11
一萬大元補習費

睇你跟哪位補習老師, 我試過$1000/小時, 也試過$150/小時
作者: johnnywalker    時間: 15-1-5 18:26

作者: 978212    時間: 15-1-5 19:45

總算有個家長出來講出現狀啦,大家又可以多個角度睇乜啦。
作者: goodenough    時間: 15-1-5 20:24

王家爸爸 發表於 15-1-5 16:31
每天比其他同學唔見了兩小時在車上,所以會讀得比較辛苦。
如果每天有兩小時可以係車上做喜歡做的事,可看書、冥想、聽音樂、留意下身邊的人和事,為寫作提供了畫面,都幾好用嘅!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5