教育王國

標題: 考認字 [打印本頁]

作者: mamath    時間: 14-12-17 16:31     標題: 考認字

請問考小一,認字是否很重要? 有沒有例子?

想找一間學術不錯但不要太谷的幼稚園, 但得到的分享是, 要很谷的幼稚園才能應付小一考誋字. 是否當真? 額外進補是否必須?

作者: daddyday    時間: 14-12-17 16:35     標題: 引用:請問考小一,認字是否很重要?+有沒有例子?

原帖由 mamath 於 14-12-17 發表

想找一間學術不錯但不要太谷的幼稚園, 但得到的分享是, 要很谷 ...
多間考認中,英文詞語,有些更要考讀句子。多看故事書已可認到。

作者: breadbb    時間: 14-12-17 16:54     標題: 引用:Quote:原帖由+mamath+於+14-12-17+發表請問

原帖由 daddyday 於 14-12-17 發表
多間考認中,英文詞語,有些更要考讀句子。多看故事書已可認到。
請問例如邊幾間

作者: Charlotte_mom    時間: 14-12-17 16:57

K3考小學時識睇簡單中英文圖書(一版有2,3句)係好基本, 個人估計70%學校面試中都有包括呢一項
作者: IRK    時間: 14-12-17 16:57     標題: 回覆:考認字

差不多間間也考認字,足唔到路,有勁深(例如蜻蜓,flamingo)有淺的,多看書便可以,英文靠拼音估。有些學校,連gramma也考。例如圖片物品在椅子下,但英文句子用 on the chair, 叫小朋友圈出錯處。

作者: IRK    時間: 14-12-17 17:03     標題: 引用:Quote:原帖由+daddyday+於+14-12-17+發表多

原帖由 breadbb 於 14-12-17 發表
請問例如邊幾間
印象中:spcc, TT, YW, CKY (2nd in俾本書你讀添),禮賢,播道,救恩,宣道都有考認字,db 2nd in都有考看圖加字咭講故事。

作者: bearcat2003    時間: 14-12-17 17:14     標題: 回覆:考認字

現實是,P1的課程其實已經要[寫]很多字,K3也應[認]字看圖書。撇開面試要求,K3能認字是基本功。

作者: little_yolky    時間: 14-12-17 17:23

mamath 發表於 14-12-17 16:31

想找一間學術不錯但不要太谷的幼稚園, 但得到的分享是, 要很谷 ...
其實幼稚園唔駛咁谷, 閱讀認字九成係靠家長伴讀大計的。

BTW, 如果K3都唔識字, 升小一就死得了, 因為小一中文已經要做閱讀理解。

作者: bearcat2003    時間: 14-12-17 17:30     標題: 引用:Quote:mamath+發表於+14-12-17+16:31+請問

原帖由 little_yolky 於 14-12-17 發表

BTW, 如果K3都唔識字, 升小一就死得了, 因為小一 ...
對!閱讀理解

作者: rockyng    時間: 14-12-17 17:30

作者: chanwendy    時間: 14-12-17 17:40

樓主想選一間唔谷的幼稚園, 咁同時都要選一間唔谷的小學先得喎.  如果你要名校神校, 幼稚園唔谷你入到都未必讀得上.  如果心儀的係二三線小學, 唔谷的幼稚園其實係可以的.  我細仔我向來都覺得佢係文盲一個, 中文好好多, 但英文真係聽得明勉強簡單地表達到, 但字真係認唔到, 我係考學校前的一個月先迫佢串啲好簡單的字去應付考試, 都叫做 OK.  考的中英文字都唔係深的.  所以樓主首先諗清潔想搵咩小學先.
作者: Charlotte_mom    時間: 14-12-17 17:48

樓主想選一間唔谷的幼稚園, 咁同時都要選一間唔谷的小學先得喎
好多家長都係咁以為, 但事實係唔谷的小學都幾千人爭, 唔夠競爭力, 點考
作者: safeway    時間: 14-12-17 17:58     標題: 引用:樓主想選一間唔谷的幼稚園,+咁同時都要選一

原帖由 chanwendy 於 14-12-17 發表
樓主想選一間唔谷的幼稚園, 咁同時都要選一間唔谷的小學先得喎.  如果你要名校神校, 幼稚園唔谷你入到都未 ...
可否分享你考左咩學校?

作者: mamath    時間: 14-12-17 19:14     標題: 引用:樓主想選一間唔谷的幼稚園,+咁同時都要選一

原帖由 Charlotte_mom 於 14-12-17 發表
樓主想選一間唔谷的幼稚園, 咁同時都要選一間唔谷的小學先得喎
好多家長都係咁以為, 但事實係唔谷的小學都 ...
唉,陪讀不是問題,只是不想太谷。

話說回來,應何時開始認字呢?

作者: babykeikeikei    時間: 14-12-17 20:46     標題: 回覆:考認字

大部份都要識字,陳守仁要考英文重組句子,中英文生字,有d要考串字,有數學題eg,小明有100元,買玩具30元,食飯用左28元,仲剩返幾多?有d會問有20個橙分比5個小朋友,每人有幾多個等等

作者: 爸爸愛您    時間: 14-12-18 00:14     標題: 回覆:考認字

作者: IRK    時間: 14-12-18 09:32     標題: 回覆:考認字

谷唔谷,視乎小朋友興趣及吸收程度,我的方法是:中文,大量伴讀,到咁上下熟便抽字認,好處是除了具體化的名詞動詞形容詞,小朋友連助語詞也認得及明白意思。英文靠phonics。不管學校谷定外補,幼兒期的語文真的是家長天天跟,一分耕耘一分收穫,沒免費午餐的。

作者: chanwendy    時間: 14-12-18 10:05

safeway 發表於 14-12-17 17:58
可否分享你考左咩學校?
嶺南同學會
作者: mamath    時間: 14-12-18 10:20

chanwendy 發表於 14-12-17 17:40
樓主想選一間唔谷的幼稚園, 咁同時都要選一間唔谷的小學先得喎.  如果你要名校神校, 幼稚園唔谷你入到都未 ...

老實說, 我仔已入讀比較出名的幼稚園, 已經不算是happy school. 只是有一間出名更谷的幼稚園offer, 思考是否要轉, 才有此一問.

其實認字和presentation skills之間, 哪一項在考小一時更重要? 正是兩間學校的不同的特色之處.

作者: 傻太    時間: 14-12-18 10:27     標題: 引用:Quote:chanwendy+發表於+14-12-17+17:40+樓

原帖由 mamath 於 14-12-18 發表
老實說, 我仔已入讀比較出名的幼稚園, 已經不算是happy school. 只是有一間出名更谷的幼稚園offer, 思考是 ...
認字不用亦不應依賴學校

作者: IRK    時間: 14-12-18 10:42     標題: 引用:Quote:chanwendy+發表於+14-12-17+17:40+樓

老實說, 我仔已入讀比較出名的幼稚園, 已經不算是happy school. 只是有一間出名更谷的幼稚園offer, 思考是 ...
應按小朋友的性格,我大的在presentation型學校(語境好),小的在學術型學校,這是不同性格特質下所作決定。但認字,真的靠自己,分別只有辛苦d同冇咁辛苦(學校已教識,但仍要天天温),家長却冇得偷懶,天天伴讀。

作者: IloveJJ    時間: 14-12-18 11:03     標題: 引用:Quote:chanwendy+發表於+14-12-17+17:40+樓

作者: mamath    時間: 14-12-18 11:47

IloveJJ 發表於 14-12-18 11:03
我可以肯定咁答你:考學校,一定係presentation skill緊要:我個仔認字超班,但怕羞兼唔識表達,考直私係全軍 ...
Thanks for sharing.  Exactly my worries!

Seems unless in international schools, parents cannot take a minute break!

作者: mamath    時間: 14-12-18 11:48

IRK 發表於 14-12-18 10:42
應按小朋友的性格,我大的在presentation型學校(語境好),小的在學術型學校,這是不同性格特質下所作決定。 ...

咁你大細仔的性格為何? 如何作決定的呢?
作者: mamath    時間: 14-12-18 11:49

IloveJJ 發表於 14-12-18 11:03
我可以肯定咁答你:考學校,一定係presentation skill緊要:我個仔認字超班,但怕羞兼唔識表達,考直私係全軍 ...

btw, 是否叩門反而OK D? 是不是叩門時考學術多D?
作者: IloveJJ    時間: 14-12-18 11:58     標題: 引用:Quote:IloveJJ+發表於+14-12-18+11:03+我可

作者: LL222    時間: 14-12-18 12:43     標題: 引用:現實是,P1的課程其實已經要[寫]很多字,K3

原帖由 bearcat2003 於 14-12-17 發表
現實是,P1的課程其實已經要[寫]很多字,K3也應[認]字看圖書。撇開面試要求,K3能認字是基本功。

...
我都想咁講!

作者: picture    時間: 14-12-18 12:52     標題: 引用:Quote:chanwendy+發表於+14-12-17+17:40+樓

其實現在唔谷的幼稚園都已經認好多字,只要同小朋友多D朗讀中文書就夠了!  

谷個D學校認字未多好多、但寫字功課就多好多。

作者: silver921    時間: 14-12-18 13:04     標題: 回覆:考認字

考私直, 必須要識字認字讀字, 才大有機會取到一位orwaiting.   如果讀那些快樂幼稚園, 家長又無時間去谷下, 都係等抽獎運了。

作者: keep-calm    時間: 14-12-18 13:57     標題: 回覆:考認字

唔好意思 搭單問 考直私小要考寫字嗎?

作者: IRK    時間: 14-12-18 14:07

起碼識寫自己個名
作者: train    時間: 14-12-25 02:07

同意認字不光是為考小學。認字唔多,特別是中文,上了小一就慘慘慘。可以去書店揾本小一中文練習看看。
作者: zoewong426    時間: 14-12-25 08:55     標題: 回覆:考認字

大家是怎樣教小朋友認字呢?用字卡,定看書時認,定係出外學認字呢?

作者: fany    時間: 14-12-25 09:00     標題: 引用:大家是怎樣教小朋友認字呢?用字卡,定看書

原帖由 zoewong426 於 14-12-25 發表
大家是怎樣教小朋友認字呢?用字卡,定看書時認,定係出外學認字呢?

...
伴讀已可以

作者: zoewong426    時間: 14-12-25 09:47     標題: 回覆:考認字

但係伴讀我覺得認字好慢,有時佢又專注左個故事,唔會睇住隻字黎睇。

作者: winnietingting    時間: 14-12-25 09:57     標題: 引用:Quote:原帖由+mamath+於+14-12-18+發表老實

原帖由 IRK 於 14-12-18 發表
應按小朋友的性格,我大的在presentation型學校(語境好),小的在學術型學校,這是不同性格特質下所作決定。 ...
唉,我囡學卷幼稚園,中英都淺,我又少同佢睇書,今日開始,要努力d閱讀啦!做父母真不易!

作者: erniewellie    時間: 14-12-25 10:00     標題: 引用:但係伴讀我覺得認字好慢,有時佢又專注左個

原帖由 zoewong426 於 14-12-25 發表
但係伴讀我覺得認字好慢,有時佢又專注左個故事,唔會睇住隻字黎睇。

...
呢樣都係我面對緊嘅情況,有時小朋友仲剩係睇圖畫不睇字。

不過我就不太擔心,呢嗰階段我覺得培養閱讀興趣為緊。

作者: winnietingting    時間: 14-12-25 10:08

little_yolky 發表於 14-12-17 17:23

BTW, 如果K3都唔識字, 升小一就死得了, 因為小一 ...
Little_yolky, 印象中你小朋友都不是讀勁谷幼稚園,想問你點幫你小朋友準備小一課程?幼稚園時期天天伴讀?定臨近讀小一入學,谷一谷?謝謝,我囡讀學卷幼稚園,好淺,現k2,  我又懶懶地,好驚上小一? 想聽一聽你心得?謝謝。
作者: hellolo    時間: 14-12-25 12:30

谷既都未必考到,唔谷就更加……
作者: winnietingting    時間: 14-12-25 13:54     標題: 引用:谷既都未必考到,唔谷就更加……

原帖由 hellolo 於 14-12-25 發表
谷既都未必考到,唔谷就更加……
現今做父母真艱難。

作者: vnghk0001    時間: 14-12-25 14:52     標題: 回覆:考認字

幼稚園點為之谷?唔識寫、唔識讀、唔識做、做不到、默書唔識、老師會罰嗎?罰、罵都只是父母吧!我比較喜歡教得深,唔識起碼可以知道出面嘅世界係點,開心幼稚園上小一好難適應。

作者: hellolo    時間: 14-12-25 16:04

winnietingting 發表於 1惨-12-25 13:54
現今做父母真艱難。
唔止父母難,做小朋友仲難,番全日再多功課慘過番工
作者: naughtybj    時間: 14-12-26 08:37     標題: 回覆:考認字

作者: 964000    時間: 14-12-26 10:05     標題: 引用:幼稚園點為之谷?唔識寫、唔識讀、唔識做、

原帖由 vnghk0001 於 14-12-25 發表
幼稚園點為之谷?唔識寫、唔識讀、唔識做、做不到、默書唔識、老師會罰嗎?罰、罵都只是父母吧!我比較喜歡 ...
我friend個間學校(名校) ,真係建議佢女K2留班

作者: erniewellie    時間: 14-12-27 16:53     標題: 引用:Quote:原帖由+vnghk0001+於+14-12-25+發表

原帖由 964000 於 14-12-26 發表
我friend個間學校(名校) ,真係建議佢女K2留班
K2 就要留班!

作者: 964000    時間: 14-12-27 17:00     標題: 引用:Quote:原帖由+964000+於+14-12-26+發表我fr

原帖由 erniewellie 於 14-12-27 發表
K2 就要留班!
其實即係叫你走

作者: hosinai2012    時間: 14-12-27 17:50

其實教認字是靠家長唔係靠學校,我自小朋友兩歲起開始教他認字,為的是想他自己看書自學,中文用基礎漢字500,英文用Ladybirds 套keywords Peter and Jane,每日一字或一頁,加上大量課外書伴讀,小兒現在k1基本上已會看功課題目,行街坐地鐵什麼地方都會指住字來讀或問我,我只是一個很忙的working mom, 我得的話,大家都得
作者: lovebb2    時間: 14-12-27 20:49     標題: 引用:其實教認字是靠家長唔係靠學校,我自小朋友

原帖由 hosinai2012 於 14-12-27 發表
其實教認字是靠家長唔係靠學校,我自小朋友兩歲起開始教他認字,為的是想他自己看書自學,中文用基礎漢字50 ...
You are great, i am lazy

作者: babycute2009    時間: 14-12-27 20:56

我好lazy,出去補
作者: winnietingting    時間: 14-12-27 21:07     標題: 引用:我好lazy,出去補

原帖由 babycute2009 於 14-12-27 發表
我好lazy,出去補
現都揾緊,但都覺得要親孑閱讀

作者: hosinai2012    時間: 14-12-27 22:38

要花時間花錢出去補,點解唔每日花五到十分鐘自己教?我都不是每日得閒,但起碼每日會和他講一本書.養成閱讀習慣,無論考小學或將來再讀上去都受用不盡
作者: Lsm948    時間: 14-12-27 23:12     標題: 引用:其實教認字是靠家長唔係靠學校,我自小朋友

其實教認字是靠家長唔係靠學校,我自小朋友兩歲起開始教他認字,為的是想他自己看書自學,中文用基礎漢字50 ...
請問你個套Ladybirds係咪書本?共有幾多本?

作者: hosinai2012    時間: 14-12-27 23:22

12set, 每set有3本,其中一本是教寫字的我無買,但你可以先試頭一set,睇下小朋友受唔受先,有人喜歡有人不喜歡,我是在外國網站買的,但聽聞香港好像商務有得買

http://www.ladybird.co.uk/worldwide/key-words/

作者: Lsm948    時間: 14-12-27 23:42     標題: 引用:+本帖最後由+hosinai2012+於+14-12-27+23:2

12set, 每set有3本,其中一本是教寫字的我無買,但你可 ...
唔該哂

作者: zoewong426    時間: 14-12-28 08:53     標題: 引用:其實教認字是靠家長唔係靠學校,我自小朋友

好多謝你既分享 等我又分享下我既經驗:
我由大女K2先開始要佢認字,雖然遲但好過無,中文我都係用基礎漢字500同埋我會自己讀,英文我同佢認sight word先,不過我方法係要佢死記,之後再伴讀學其它字,再加死記,我主要用ORT, I can Read系列。Ladybird我準備教細女。

作者: ha8mo    時間: 14-12-28 10:41

作者: winnietingting    時間: 14-12-28 10:45     標題: 引用:阿媽認字時間:學券幼稚園是這個「券」,即

原帖由 ha8mo 於 14-12-28 發表
阿媽認字時間:

學券幼稚園是這個「券」,即係獎券、醫療券個券
excellent

作者: zoewong426    時間: 14-12-28 10:49     標題: 回覆:考認字

阿媽都要持續進修

作者: ppmmbb    時間: 14-12-28 12:06     標題: 引用:其實教認字是靠家長唔係靠學校,我自小朋友

作者: hosinai2012    時間: 14-12-28 14:57     標題: 回覆:zoewong426 的帖子

我是用ladybird教最初部分keywords, 讀開佢條癮就讀ORT, 然後讀返keywords 發現佢大部分未教的已識,我覺得最初幾星期是最難,因他們未會分大小寫,個字一變樣已不識,但熬過了就無問題。加上學校有教phonics, 佢已識估併音。

中文反而要靠死記,其實除基漢和我自己會讀外,還有什麼入門書?

作者: 天山雪蓮    時間: 14-12-28 19:05     標題: 回覆:考認字

如果我小朋友有認讀困難,可以點樣開始?k2都連eye/ear都認不到。

作者: fany    時間: 14-12-28 19:39     標題: 引用:如果我小朋友有認讀困難,可以點樣開始?k2

原帖由 天山雪蓮 於 14-12-28 發表
如果我小朋友有認讀困難,可以點樣開始?k2都連eye/ear都認不到。
堅持伴讀就可以, 慢慢來! 我小朋友K2 a~z也未分得清! 一進步可以好快!

作者: hosinai2012    時間: 14-12-28 20:54

天山雪蓮 發表於 14-12-28 19:05
你可以試下把字咭貼出來, 佢認到先收起, 或者加埋圖畫同佢玩配對遊戲, 總之搞到係一個遊戲佢唔討厭就得

作者: s.andp    時間: 14-12-28 21:01     標題: 回覆:考認字

作者: 天山雪蓮    時間: 14-12-28 21:47     標題: 回覆:考認字

多謝你地嘅支持

作者: DevilPig    時間: 14-12-29 14:36     標題: 引用:如果我小朋友有認讀困難,可以點樣開始?k2

原帖由 天山雪蓮 於 14-12-28 發表
朋友教, e y e 畫幅圖, e e 係眼睛,y 係鼻,認到 eye 後先再認 ear

作者: breadbb    時間: 14-12-29 15:33     標題: 回覆:考認字

我想問認字強應該考邊間著數😅
小朋友認字強 但怕醜 =.= 我仲擔心
其實一個人 佢正常嘅 但如果interview有爸媽一齊 佢正常95%機會唔講野!應該點train!

作者: kufubaby    時間: 14-12-29 15:47

breadbb 發表於 14-12-29 15:33
我想問認字強應該考邊間著數😅
小朋友認字強 但怕醜 =.= 我仲擔心
其實一個人 佢正常嘅 但如果inter ...
有無了解點解父母在場孩子會變得沈默先?會否孩子怕父母定倚賴?好多final interview都會見孩子父母一齊見,一直傳聞就係睇下孩子在父母同場時,
的分別,如英華男拔。
不用interview 父母學術要求較強既有宣小同sfa. 怕醜都蝕底d,但presentable嗎?

作者: breadbb    時間: 14-12-29 16:07     標題: 引用:Quote:breadbb+發表於+14-12-29+15:33+我想

原帖由 kufubaby 於 14-12-29 發表
有無了解點解父母在場孩子會變得沈默先?會否孩子怕父母定倚賴?好多final interview都會見孩子父母一齊見, ...
真係唔知點解 佢絕對唔係怕我地 我地都唔係要求好高既家長 做得唔好時 我地只係講唔緊要 下次再黎 但亞仔就係對自己要求高
平時去學校 佢一見到我地就唔講野 老師都話佢完全兩個人黎 我地一在場就唔出聲 平時在校好talkative
Presentable 嗎?我都真係唔識答 一時時 不過算係動又得靜又得 可以好座得定 都可以好郁動玩果種

作者: kufubaby    時間: 14-12-29 16:54

breadbb 發表於 14-12-29 16:07
真係唔知點解 佢絕對唔係怕我地 我地都唔係要求好高既家長 做得唔好時 我地只係講唔緊要 下次再黎 但亞仔就 ...
聽你咁講問題都唔係好大,可能再大一年又好d。今年k2下年考小一?其實報考邊間小學都係大人話事。有d非神級一線唔報,有d大包圍最緊要有offer有backup. 有的著重合適。所以你可以先刨下各私小直資的特色再決定點報。

作者: breadbb    時間: 14-12-29 17:14     標題: 引用:Quote:breadbb+發表於+14-12-29+16:07+真係

原帖由 kufubaby 於 14-12-29 發表
聽你咁講問題都唔係好大,可能再大一年又好d。今年k2下年考小一?其實報考邊間小學都係大人話事。有d非神級 ...
Yes 而家k2!
希望真係過多排又大個d 成熟d 啦!
Thx your comment anyway!

作者: kan2011    時間: 14-12-30 19:06     標題: 回覆:babykeikeikei 的帖子

嘩,好深,數學題要識+-×÷,有無搞錯,我小一都未識啦,有無必要要個4-5歲人仔識,有點過份

作者: kennyrita    時間: 15-1-2 14:37

回覆 hosinai2012 的帖子

真係要請教請教有咩方法, 時間安排, 謝謝
, 我都係working mon , 但真係唔多時間, 我囡專注力好差

作者: little_yolky    時間: 15-1-5 13:32

winnietingting 發表於 14-12-25 10:08
Little_yolky, 印象中你小朋友都不是讀勁谷幼稚園,想問你點幫你小朋友準備小一課程?幼稚園時期天天伴讀? ...
Hi, 我囡囡果間唔係「不是勁谷幼稚園」, 係「勁hea幼稚園」。今年校長為配合小一課程, 無端端要做功課, 搞到我哋一班家長鬼咁不滿添

你講得啱, 我有同佢哋一齊睇故事書, 不過唔係幼稚園開始, 係6-7個月開始。儘量日日講, 做唔到就隔日講, 再忙就一個就拜講三次, 唔得就兩日weekend講, 總之, 一定會講故仔。

至於伴讀, 我都真係好最近先知, 原來伴讀係要小朋友讀出聲, 我只負責聽, 所以我一直無做。不過, 依家有開始補救了。大囡K3時, 因為經其他JM介紹原來要同小朋友讀故事書, 唔係講故事書, 所以當時即刻轉方法, 一邊指住字, 一邊讀故仔, 可能係咁有啲幫助。

老實講, 我真係完全無幫小朋友準備小一課程, 只幫佢學好中文, 所以佢依家成績都唔係好亮麗。細囡9月會讀小一了, 噚日見佢趕功課, 寫個「地」字, 我又心血來潮, 同佢玩拆字, 咁又學咗「他、她、衪、牠」幾個字, 仲學識部首。跟住, 我問佢「地」字可以有咩詞語, 佢話「地上」、「地下」, 咁我就用「地上」作句:花兒在地上。請佢用「地下」作句, 佢話:樹兒在地下。我就解釋樹係响地上的, 佢話見地下有好多樹, 我教佢係樹根, 就同佢講:樹根在地下, 仲叫佢寫兩句句子出嚟, 大家玩得好開心。

至於阿囡上小一適應到, 幼稚園真係功不可沒。佢哋做咗以下既嘢:

1. K2近暑假, 叫小朋友每週寫一句句子, 可以加埋畫畫, 寫下自己感想。K3時就真係要寫句子了。所以, 小朋友都有寫句子/作文的嘗試。

2. K3暑假前一個月, 幼稚園借咗隔離間中學, 辦模擬小一課程, 學習小學課室規矩、小息去廁所、無得午睡、學坐校車、食飯盒(自己帶餐盒, 嬸嬸午飯時間將飯裝入盒入面再送過去學校)、測驗(學習唔可以偷睇)、寫手冊、執書包等等。

3. 學校一直主打小朋友自律、自理。

經過以上既訓練, 只要你唔要求小朋友名列前茅, 咁我諗大家都可以做一個輕鬆既小一家長了。

BTW, 懶媽一街都係, 唔駛驚

作者: hosinai2012    時間: 15-1-6 16:53

kennyrita 發表於 15-1-2 14:37
回覆 hosinai2012 的帖子

真係要請教請教有咩方法, 時間安排, 謝謝
唔好話請教, 我都是摸著石頭過河, 因要返輪班, 如果下午上班的話我每日連接送小兒上學時間只有兩個半小時對住他, 其實基本上扣除他吃飯如廁的時間只有約一個多小時, 我會約一半時間指導他做功課, 其餘就教認字/ 講故事, 不得不承認, 小兒是記性比較好, 而且很好學, 所以教他不難. 但最初要令他對書本有興趣就是四處放書本, 少玩具, 不斷講故事, 而故事要入腦就要他參與, 問他問題和扮演書中情節等, 他對書本有興趣之後就可以每次講故事時指著字來講, 讓他知道原來識字就識睇書, 咁教認字就無咁困難, 基本上我都是用之前講的基漢和Ladybird教中英文, 全部是認讀, 視乎他對那種語言的感覺大點會認讀得較好, 而每次和他出街見到路牌或任何有字的地方都可以指著來教, 好像我家小孩學會的最初幾個字就是我們屋苑大堂的牌"小心地滑". 也有朋友的方法是在家中所有物品上貼字, 但我就只會把他不太認得的字貼出來, 看多幾次就識了.

作者: hippoo    時間: 15-10-31 00:51

up

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5