教育王國

標題: 想選全完中學, 因為近屋企 [打印本頁]

作者: BennkiChu    時間: 14-12-13 17:25     標題: 想選全完中學, 因為近屋企

有冇2013/14年度已升初中的小朋友家長幫忙比意見, 我小朋友2015要升初中, 現開始決定選校面試,因現正在沙田讀小六, 下年暑假搬回葵涌區, 要跨區選校, 而且知道競爭激烈, 所以希望參考下去年參加自行派位收生的成績選擇 荃灣/葵涌區合適的band1學校以增加取錄機會。
小五下學期成績..... 中文/B,     英文/A,     數學/A,     常識/A,     操行/B
我小朋友第2次報分試成績 ..... 中文/A,     英文/A,     數學/B,     常識/A,     操行/B

本人心儀全完中學, 因為近屋企,  吾知比我小朋友以上成績有冇機會, 望名位家長给意見提議合適的學校參考。謝幫忙。

作者: 肥Kate    時間: 14-12-13 19:03     標題: 回覆:想選全完中學, 因為近屋企

全完收band 1C學生㗎

作者: amandapopo    時間: 14-12-13 20:44     標題: 引用:全完收band+1C學生㗎 +

原帖由 肥Kate 於 14-12-13 發表
全完收band 1C學生㗎
Band+1C是否band 尾

作者: amandapopo    時間: 14-12-13 20:45     標題: 引用:Quote:原帖由+肥Kate+於+14-12-13+發表全完

原帖由 amandapopo 於 14-12-13 發表
Band+1C是否band 尾
是否band1尾

作者: 王家爸爸    時間: 14-12-13 20:56

BennkiChu 發表於 14-12-13 17:25
有冇2013/14年度已升初中的小朋友家長幫忙比意見, 我小朋友2015要升初中, 現開始決定選校面試,因現正在 ...
應該有機會,問題反而係你會唔會後悔。
作者: 肥Kate    時間: 14-12-13 22:14     標題: 回覆:想選全完中學, 因為近屋企

係band 1尾呀。我早排去完佢個簡介會,超多人,有一半人係聯繫小學嚟嘅,因為有一部分學位會留俾佢地,機會不夠其他學校多,有心考的話,真係要落足心機突圍而出。其實附近又要band 1尾嘅學校,可考慮埋陳兆民。

作者: CLK66    時間: 14-12-14 00:07

肥Kate 發表於 14-12-13 22:14
係band 1尾呀。我早排去完佢個簡介會,超多人,有一半人係聯繫小學嚟嘅,因為有一部分學位會留俾佢地,機會 ...
陳兆民是中中嗎?

作者: BennkiChu    時間: 14-12-14 00:43

多謝回復, 但我了解我小朋友最少合絶對band1b資格, 坦白講, 我小朋友考試前從未温過書, 果D成绩完全係巨天資, 這点作為父母的是十分安慰,  我希望了解以我小朋友成绩有多少成機會可入全完中學, 或大家可有其他選擇 or 意見提供參考, thanks.
作者: cherriesiu    時間: 14-12-14 00:59     標題: 回覆:想選全完中學, 因為近屋企

作者: BennkiChu    時間: 14-12-14 13:12

回覆 cherriesiu 的帖子

我查過是選合資格的才通知in
作者: cherriesiu    時間: 14-12-14 15:42     標題: 回覆:想選全完中學, 因為近屋企

作者: chocolatebean    時間: 14-12-14 15:59

你意思係自行選全完嗎?
作者: cherriesiu    時間: 14-12-14 17:38     標題: 回覆:想選全完中學, 因為近屋企

作者: BennkiChu    時間: 14-12-14 20:16

回覆 cherriesiu 的帖子

有去, 校長話去年有超500份申請,  而且我都問左好多問題, 有關於佔中同功課壓力問題
作者: cherriesiu    時間: 14-12-14 20:35     標題: 回覆:想選全完中學, 因為近屋企

作者: 黃巴士    時間: 14-12-14 20:50

如果住葵涌區,普遍有其他葵涌區band1中学交通或步行都很方便,不用局限是全完。
作者: dobbybabie    時間: 14-12-14 21:48     標題: 引用:多謝回復,+但我了解我小朋友最少合絶對ban

原帖由 BennkiChu 於 14-12-14 發表
多謝回復, 但我了解我小朋友最少合絶對band1b資格, 坦白講, 我小朋友考試前從未温過書, 果D成绩完全係 ...
如小朋友靠天資己有此佳績,不要選全完了,去好的既Band1,令佢明白一山還有—山高,如果唔是,去到全完可能佢覺得讓半臂都跑贏其他同學而怠慢,去到DSE先知爭人幾條街就遲了。

作者: BennkiChu    時間: 14-12-14 21:50

黃巴士 發表於14-12-14 0:0
如果住葵涌區,遍有其他葵涌區and1中学交通或步行都很方便,不用局限是全完。 ...
請問有邊間可以介紹下,  另我要考慮是功課壓力問題, 我不希望我小朋友做功課奴隸。
作者: BennkiChu    時間: 14-12-14 22:11

cherriesiu 發表於 14-12-14 20:35  oh...加上有聯小,ㄧ定超多人報
我都相信係,  但我相信任何學校一定會先選其他成績好的學生, 不一定是聯小, 以提升自己學校的地位及排名, 所以就算係聯小, 都係要同其他競爭者比較的,  只問題係自己小朋友D成績是否有競爭力吧!
作者: 黃巴士    時間: 14-12-14 22:52

葵青區band1中学初中都不多功課。請問你孩子“老師”評定了是沙田區band1a/b/c生是資優生嗎?倒不如按其性格,個人強弱項,興趣作為方向去揀校。
band1a 校 ~林護
            b~李兆基,安柱,善德
            c  ~ 陳兆民,全完
又可考慮荃灣區
band1a ~ 荃官
            b ~可風,何傳耀
            c ~ 王少清

作者: KT0603    時間: 14-12-14 23:12     標題: 引用:+本帖最後由+黃巴士+於+14-12-14+23:06+編

作者: BennkiChu    時間: 14-12-14 23:35

dbbybabie 發表於 14-12-14 21:48
如小朋友靠天資己有此佳績,不要選全完了,去好的既Band1,令佢明白一山還有—山高,如果唔是,去到全完可 ...
有邊間好提議,  我小朋友現在沙田讀, 下年升中才搬回葵青區, 所以我不太了解葵青區的學校情況, 望提供參考。
作者: BennkiChu    時間: 14-12-14 23:47

K0603 發表於 14-12-14 23:12
排位好準確,樓主值得參考
我會選全完另多一間, 全完因為近屋企, 而另一間會考慮交通同校風, 我小朋友學校118人,  年級考試前10,  學校老師提議可直接報b1a.    我現在忙考慮中, 救命。
作者: dobbybabie    時間: 14-12-15 00:02     標題: 引用:Quote:dbbybabie+發表於+14-12-14+21:48如

有邊間好提議,  我小朋友現在沙田讀, 下年升中才搬回葵青區, 所以我不太了解葵青區的學校情況, 望提供 ...
小朋友是男仔嗎?荃灣區就唔好考慮何傳耀和王少清了,出名谷,多功課。如佢好動,可風(荃灣)和李兆基(葵青,應離你屋企唔逺,)會適合的。這兩間是1b,程度應適合,進可攻,退可守。佢現六年班,如果考試前都唔溫書,上到中學這種方法應唔W0rK,而佢要改變學習態度先有得唸1a。以上是個人睇法。

作者: dobbybabie    時間: 14-12-15 00:13     標題: 引用:Quote:K0603+發表於+14-12-14+23:12+排位好

我會選全完另多一間, 全完因為近屋企, 而另一間會考慮交通同校風, 我小朋友學校118人,  年級考試前10,  ...
自行真係唔需要揀全完,留全完在大抽獎吧,如你住是葵涌邨,—條路都有林護,善德,李兆基三間好英中啦,全完這兩三年先由中中轉英中,仲未攞得出亮麗的成績表(入大學率),而你小朋友仲有潛質,真是唔需要為了近屋企而揀佢囉。

作者: BennkiChu    時間: 14-12-15 01:11

dobbybabie 發表於 14-12-15 00:13
自行真係唔需要揀全完,留全完在大抽獎吧,如你住是葵涌邨,—條路都有林護,善德,李兆基三間好英中啦,全 ...
多謝非常好的意見, 我會再從新考慮你的提議, 我會再上網查資料同聖誕假期親自同小朋友去睇下環境作最后決定。 thanks.
作者: BennkiChu    時間: 14-12-15 01:22

dobbybabie 發表於 14-12-15 00:02
小朋友是男仔嗎?荃灣區就唔好考
何傳耀和王少清了,出名谷,多功課。如佢好動,可風(荃灣)和李兆基(葵青 ...
我小朋友是男仔,  但衰在一D都5好動,  似宅男多D,  不過D男女同學都好like巨,  成日上我屋企或打電話溫巨去玩,

作者: KT0603    時間: 14-12-15 03:53     標題: 引用:Quote:K0603+發表於+14-12-14+23:12+排位好

作者: KT0603    時間: 14-12-15 04:01     標題: 引用:Quote:dobbybabie+發表於+14-12-15+00:02+

作者: dobbybabie    時間: 14-12-15 08:49     標題: 引用:Quote:原帖由+BennkiChu+於+14-12-15+發表

原帖由 KT0603 於 14-12-15 發表
文靜的話,選善德啦,呢間學校的校長非常務實,校風樸實,既重學業,更重學生品格的培養,鮮有一般區內名校 ...
另李兆基星期六剛完咗升中講座,二十號應是善德的開放曰,抽時間去聽下,校長好開明和niCe,如果唔嫌棄善德初中要讀佛經,都是不錯的選擇。

作者: chocolatebean    時間: 14-12-15 10:41

BennkiChu 發表於 14-12-15 01:11
多謝非常好的意見, 我會再從新考慮你的提議, 我會再上網查資料同聖誕假期親自同小朋友去睇下環境作最后決 ...
如果唔好動, 又要近家

幾間B1中學應該善德最適合. 李兆基合較好動小朋友. 安柱都好好, 但你可能縑遠

全完唔合你仔仔程度, 你大抽獎放3都OK入. 陳兆民都係B1C, 大抽獎放2都OK.

作者: BennkiChu    時間: 14-12-15 21:42

dobbybabie 發表於 14-12-15 08:49
另李兆基星期六剛完咗升中講座,二十號應是善德的開放曰,抽時間去聽下,校長好開明和niCe,如果唔嫌棄善德 ...
Ok. 都係聽你意見今星期六去善德了解下再決定。講座是否下午開始。
作者: BennkiChu    時間: 14-12-15 21:44

chocolatebean 發表於 14-12-15 10:41
如果唔好動, 又要近家

幾間B1中學應該善德最適合. 李兆基合較好動小朋友. 安柱都好好, 但你可能縑遠
謝提議,  今星期去左善德再決定。
作者: dobbybabie    時間: 14-12-15 22:00     標題: 引用:Quote:dobbybabie+發表於+14-12-15+08:49+

原帖由 BennkiChu 於 14-12-15 發表
Ok. 都係聽你意見今星期六去善德了解下再決定。講座是否下午開始。
好似是下午,穩陣的你上網睇下。

作者: BennkiChu    時間: 14-12-15 22:29

dobbybabie 發表於 14-12-15 22:00
好似是下午,穩陣的你上網睇下。
THANKS  HELP.

作者: smartwong    時間: 14-12-16 02:41

If your son is a band 1A student, you can also consider Lam Woo which is a very good school.
作者: BennkiChu    時間: 14-12-16 12:35

smartwong 發表於 14-12-16 02:41
If your son is a band 1A student, you can also consider Lam Woo which is a very good school.
i think my son is band 1a stantard.  but i wl make final decission with my son .
作者: 黃巴士    時間: 14-12-16 12:53

你囝可能是資優生, 如按你所說推斷 : 選林護都合適.http://www.lamwoo.edu.hk/echannel/s1admission.php
http://www.lamwoo.edu.hk/echannel/s1_admission/stage1/mock.pdf
初中功課少.   但高中讀書壓力大些,  此壓力多數來自孩子本身要求更好成績. 合理科生. 當然基本要確定是BAND1A生. 最好有獎項強項, 其面試表現對於LW都十分重要.  
但見他成績有些是"B"GRADE, 貴校 85-100抑或90-100是A GRADE??
另"BAND1B校-安柱http://www.cneccc.edu.hk/
及"何傳耀
http://www.twphcymc.edu.hk/CustomPage/34/S1%20Admission%20Guidelines%202015-2016.pdf都合靜態學生.功課一般(同區叫多少少功課, 但不致於做到半夜三更), 你孩子能力足夠, 相信可很快應付到初中的功課的.  捒一些适度功課中學, 可培養他的讀書習慣及態度, 可免卻養成幸存的天才波心態. 總好過投閒自散.

作者: BennkiChu    時間: 14-12-16 19:52

黃巴士 發表於 14-12-16 12:53
你囝可能是資優生, 如按你所說推斷 : 選林護都合適.http://www.lamwoo.edu.hk/echannel/s1admission.php
ht ...
我小朋友學校 88-100是A Grade,    我覺得b1a 太進取左D.  都係Band 1 中好D,  林護全港Banding 排頭10,  一定係很多怪獸家長的首選,  第一輪去申請D小朋友起碼4A + 無數興趣 或獎項 先敢去爭,  我5係太有信心,  因不清楚荃葵區其他學校計分試D成續情況如何, 如有家長提供到資料比我參考下,  我才會去考慮下。而且我認為自行收生主要除小朋友能力是否合適外,  我更希望小朋友讀得開心,  5好有太多壓力,  我認為如果小朋友真係有能力,  就算讀差D的學校一樣可上大學。不知黃巴士認為如何。

作者: 黃巴士    時間: 14-12-16 20:45

BennkiChu 發表於 -2-16 19:52
我小朋友學校 88-100是A Grade,    我覺得b1a 太進取左D.  都係Band正1 中好D,  林護全港Ban壓ing 排頭10,   ...
依輩很多孩子都有学習能力,但郤沈澱在安全區而產生惰性。而且小学成績是一種經歷,青春期的孩子多變,令父母無法控制。一所匹配的中學,同輩和老師薰陶,良好的学習風氮氣,可令孩子有正確的學習態度及社交生活。讀書不竟是有壓力,這少少的壓力不致會令孩子讀得不開心的。我家孩子每次考試都有壓力,他平時同樣笑容滿瞼,讀得開心!
作者: BennkiChu    時間: 14-12-16 23:07

黃巴士 發表於 14-12-16 20:45
依輩很多孩子都有学習能力,但郤沈澱在安全區而產生惰性。而且小学成績是一種經歷,青春期的孩子多變,令父 ...
我竟然忘了小朋友讀書是會受學校環境和其他讀書的同學薰陶等因素,  受教了,  多謝點醒左我,但林護在未有今年荃葵區報分試成績資料參考下,  真係5係我杯茶,  我會在band1b學校選擇,  tks.試

敢問有沒有資料林護收生標準以我小朋友成績 ABAA , (第三次報分試肯定AAAA).  有多少機會呢,  請比下意見。

如有其他家長路過,  都可交流一下意見。

作者: shakey    時間: 14-12-16 23:32

自行選校要留意有些學校收生準則,操行要B+或以上
作者: 黃巴士    時間: 14-12-17 11:35

BennkiChu 發表於 14-12-16 23:07
我竟然忘了小朋友讀書是會受學校環境和其他讀書的同學薰陶等因素,  受教了,  多謝點醒左我,但林護在未有 ...

言重.  只是個人意見而已.  
如是區內BAND1B校, 而小朋友語文好, 如之前有家長提及, 不妨考慮善德.  強項: 中文 此校校風及老師都很有熱誠, 關愛學生.  安柱都是區內熱門, 強項: 數理  兩間功課一般, 校風很好, 兩間初中不會太大壓力.
捒得林護, 門檻全A是"區內"入場基本, A都要A到9X中至尾.  再加代表性獎項, 全港名次及面試表現, 多樣皆能才可在自行第2輪突圍.如樓上家長說, 操行是B或以上, P.6期間, 盡力爭取操行是B+或以上.

作者: senkawa    時間: 14-12-17 13:07

BennkiChu 發表於 14-12-16 19:52
我小朋友學校 88-100是A Grade,    我覺得b1a 太進取左D.  都係Band 1 中好D,  林護全港Banding 排頭10,   ...
如果計要讀得開心同唔會有太大壓力, 真係唔建議何中啦! 識得好多人讀何中都唔係太開心, 還是善德/安柱較好...
作者: BennkiChu    時間: 14-12-17 22:58

黃巴士 發表於 14-12-17 11:35
言重.  只是個人意見而已.  
如是區內BAND1B校, 而小朋友語文好, 如之前有家長提及, 不妨考慮善德.  強項: ...
真係救命,  因小朋友今年情緒出左問題,  今上學期未完已缺課20多天,  操行有沒有B都5敢肯定,如果5訣課, D成績應會更好。唉,  真擔心入5到 band 1b  中學。
作者: BennkiChu    時間: 14-12-17 23:02

senkawa 發表於 14-12-17 13:07
如果計要讀得開心同唔會有太大壓力, 真係唔建議何中啦! 識得好多人讀何中都唔係太開心, 還是善德/安柱較好. ...
多謝建議, 值得參考。  thanks.
作者: Silm0818    時間: 14-12-18 01:05

全完係伏
呢幾年DSE成績跌哂...
又係一間適應唔到DSE既學校
作者: 黃巴士    時間: 14-12-18 11:05

BennkiChu 發表於 14-12-17 22:58
真係救命,  因小朋友今年情緒出左問題,  今上學期未完已缺課20多天,  操行有沒有B都5敢肯定,如果5訣課 ...

"善德"校長十分著重操行的.

作者: Silm0818    時間: 14-12-18 14:12

黃巴士 發表於 14-12-18 11:05
"善德"校長十分著重操行的.
呢一點同意
雖然成績唔夠其他BAND 1來
但係學校真係比較著重操行

作者: 719117    時間: 14-12-18 14:34

agree

作者: BennkiChu    時間: 14-12-18 20:29

Silm0818 發表於 14-12-18 14:12
呢一點同意
雖然成績唔夠其他BAND 1來
但係學校真係比較著重操行
甘我選擇全完+李兆基,  5知機會係點,  而且我想知呢2間中學的校風同功課壓力如何,  有沒有有子女在全完或李兆基的家長可評論下,  等我和其他想選呢2間的家長參考下。
作者: 黃巴士    時間: 14-12-18 23:29

李兆基適合一些活躍運動生,其自行面試及課外活動比重%都高,功課一般,校內有泳池,操水一流。你如考慮band1c校,可望吓陳兆民中學,校風好,孩子純品,功課及壓力不大。論整體讀書風氣,band1b較band1c好。
作者: BennkiChu    時間: 14-12-19 19:50

黃巴士 發表於 14-12-18 23:29
李兆基適合一些活躍運動生,其自行面試及課外活動比重%都高,功課一般,校內有泳池,操水一流。你如考慮ban ...
非常多謝分柝,  都係以全完 + 陳兆民考慮。 tks help.
作者: sellse    時間: 14-12-21 22:11     標題: 回覆:BennkiChu 的帖子

想知全完点答關於佔中問題?
新聞見過善德話唔會打壓。

作者: BennkiChu    時間: 14-12-22 01:59

sellse 發表於 14-12-21 22:11
想知全完点答關於佔中問題?
新聞見過善德話唔會打壓。
全完校長話都有小量學生參加在操場靜坐, 但沒有阻止,  而且同老師開會協議不能影響其他同學上堂同學習, 而且還辦了公民辯論, 比大家佔中同反佔中的去討論。不過我讚成善德校長做法, D小朋友未出社會工作, 未交過稅, 未有宏觀的思考能力, 有乜資格能力學人講民主,  我想巨地連民主的基本成立因素都未明。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5