教育王國

標題: 有無機會 3 升到 4 [打印本頁]

作者: moon88    時間: 14-12-13 14:22     標題: 有無機會 3 升到 4

DSE 預計全 3, 有無可能在這 4 個月可升到 4 ?
作者: dsedse    時間: 14-12-13 14:41

不如積極地做檢討,睇下唔夠好既地方係边?(唔止係分数,仲有温書方法、作息時间、測考準備、答題技巧……定要做下多d練习呀pastpaper呀之類)。話佢知終点係DSE,仲有好多時间加油。 (from Yanamami )
作者: moon88    時間: 14-12-13 21:32

老師話只有4 個月時間很難升 1-2 個 grade

作者: dsedse    時間: 14-12-13 21:48

只作參考,因幾年前的討論:                             DSE 數學科最後衝刺升grade建議3點

數學科係黎緊禮拜一就開考啦!各同學準備好哂未呢?做哂 pastpaper 未呀?

最後一刻要特別注意(但係又成忽略左)嘅地方啦。

1)必須要做齊考試局出嘅2份練習巻(下面有link)!

其實,好多同學都未必為意你地係第一屆黎架!猛做會考嘅 pastpaper,但其實,syllabus加左嘢啦,亦都改左問法,只係狂做會考巻你肯定會"miss something"!所以一定要做考試局份 Sample Paper (答案) 同 Practice Paper(mock) (答案)!一定要做足兩份!因為估計真正巻形式會好似!

2)計算考試每Section時間分配(睇錶做人)
好多人話 「Section A 嘅問題要做快啲,留時間做 Section B」。筆者恕不同意,因為我覺得你應該對熟識嘅問題去打「穩陣波」!唔好明明識嘅但心急計錯!根據筆者本人公開考試經驗(會考2A3B3C,高考ABCD),跟分數預時間係最好分配時間嘅「黃金定律」!因為考試局定分數係唔會死錯人嘅,仲有,即使係 Section B 都唔代表一定諗唔掂。

咁即係話,應該用:

巻1 每Section (A1,A2,B) 各用45分鐘做(我唔建議留時間覆巻,咁易自己覆到的,你就冇乜理由最初會錯丫!),做快左就梗係最好啦。

巻2 每15題用25分鐘做。

因為都係將時間分3等份,所以比較容易處理。你應該一開考就寫低以下 3個 critical time 落去答題薄封面度,每做完一 part check 下。

巻1  9:15(完成A1),10:00(完成A2)
巻2  11:55(15條完成), 12:20(30條完成)

3)執齊數學文房三寶(間尺、量角器、圓規);一開考就舉手問攞紙

一定要帶齊!用黎係啲唔識做嘅問題度做量度!但唔好直接用試題簿的圖,一定要先 check 其是否 "draw to scale" 先(大部分都不是)。若不 draw to scale,自己另外劃!所以可以的話,一開考就舉手問攞紙!

作者: dsedse    時間: 14-12-13 21:53

只作參考,因幾年前的討論:                             只有四個月的時間中文閱讀由1升至4,做左大約45個坊間閱讀卷(450篇章),再補下習拿閱讀技巧.不斷係錯誤中學習,自然就能夠掌握到閱讀技巧.補習能令你短時間掌握到閱讀技巧.而文言文方面,我個人來說,不用特別背某字句,因為你係做閱讀卷,你的語文能力及句字結構已經大有進步,好容易做到文言文.你越做越多,才發覺只要抓對段落及中心思想,長問答其實唔難.而最難係mc,不停轉模式,好難捉摸.至於卷五,你要睇返四大支柱,邊個比較弱,我自己係整合拓展及見解論證,見解論證pt其實可以係錄音帶及資料中看到線索.整合唔係問題,拓展把資料延伸出去(通常圍繞住寫作目的拓展),而拓展有分低+中+高三個等級,高等級要包括埋低+中的拓荒者,你一定要睇返今年中文科的詳細評分準則,明白點樣攞分.做完卷五,一定一定要搵叻人幫人改,先知道自己錯邊.中文聆聽不用放太多時間,佔分少,而且升grade慢,而說話係最易up grade,臨考試前2-3個月同朋友練下,搵師兄師姐俾意,升一個grade,中文說話好重要.關於作文,要掌握題目的重點,超多修辭都係得level 4,要有level 5以上,中心思想結構非常重要,通常不同的層面...................祝各位考試順利!

作者: moon88    時間: 14-12-14 10:40

謝謝分享
作者: khmama    時間: 14-12-15 00:04     標題: 引用:DSE+預計全+3,+有無可能在這+4+個月可升到+

原帖由 moon88 於 14-12-13 發表
即使全3升去全4都係得20分,入八大degree機會得50/50. 所以最好先作最壞打算,訂立plan ABCDE.

作者: October.    時間: 14-12-15 11:18

俾心機操多d卷, 3升4機會係有既, 4升5會難好多.
作者: ppmmbb    時間: 14-12-15 11:18     標題: 回覆:有無機會 3 升到 4

操卷啦!
升一個grade絕對得(中英除外)。

作者: nerolibaby    時間: 14-12-15 13:37     標題: 引用:DSE+預計全+3,+有無可能在這+4+個月可升到+

當年我地會考前最後一日返學,老師講左句:只要肯努力,歷史一定會改寫。最後我生物科真係有個“良”

作者: 王家爸爸    時間: 14-12-16 18:01

moon88 發表於 14-12-13 21:32
老師話只有4 個月時間很難升 1-2 個 grade
與你分享我的經驗:會考年代,我和一個同學F5先決定加科,我加EPA,他加中國歷史,九月開始從頭自修(讀理科,無文科選擇,學校只代報,無教),用半年的時間,結果我得C,他得A。
作者: Silm0818    時間: 14-12-18 01:22

中英文好難搞架啦!
建議中英保3 認識基本答題技巧
其他谷5/5*
仲有時間的!
作者: brother4    時間: 14-12-18 08:19     標題: 回覆:有無機會 3 升到 4

就算全4,入大學如三大機會微,順其自然,另一方面知孩子興趣,如律師,留意相課程,由律爺上律師不難。

作者: moon88    時間: 14-12-18 17:38

5/5*仲難, 都係睇定副學士
作者: dubbies    時間: 14-12-19 14:31     標題: 回覆:有無機會 3 升到 4

想入就要拼命,難唔通唔試咩?通常想保3最後會得2,因為有班人會發力

作者: 王家爸爸    時間: 14-12-19 16:34

Silm0818 發表於 14-12-18 01:22
中英文好難搞架啦!
建議中英保3 認識基本答題技巧
其他谷5/5*
中英通5的比例約8%,數學約12%。唔易。
作者: tomchan223    時間: 14-12-27 17:24

作者: cckalex    時間: 14-12-28 00:23

從這三年dse的結果,就算係band a 學生取得一科5**的學生亦小於10個人之內,
5*亦不多,大部份取得5,已係正常結果,除非神級名校.
作者: sally2002hk01    時間: 15-1-9 16:52

難係難,但花多少少時間會做得到
作者: Seulement    時間: 15-2-1 00:16

做多D Pastpapers, 同同學一齊開個study group, 一齊溫一定Up到grade
作者: Ahling2004    時間: 15-2-5 17:21

好心灰看左以上, 完全無希望.  
唔知我家公子想點, 考完學校模試, 都係剛剛好合格. 中文總好差. 但都總係唔多緊張, 總係等運到. 真係無言.
凡事要付出才有收成, 點解唔明?
作者: 王家爸爸    時間: 15-2-5 17:34

Ahling2004 發表於 15-2-5 17:21
好心灰看左以上, 完全無希望.  
唔知我家公子想點, 考完學校模試, 都係剛剛好合格. 中文總好差. 但都總係唔 ...
中文考試分好多部分,閱讀、寫作、聆聽、說話、綜合能力。你要知你家公子邊方面比較弱。如果其中之一方面比較弱,針對弱點,重點溫習。
作者: moon88    時間: 15-2-6 08:32

同學壓力大, 做家長的更大。
作者: Ahling2004    時間: 15-2-6 10:16

回覆 王家爸爸 的帖子

綜合最差. 作文及說話都好高分.  
英文都係. 份卷都係剛剛合格, 但作文及說話都係好過分.

作者: 王家爸爸    時間: 15-2-6 11:06

Ahling2004 發表於 15-2-6 10:16
回覆 王家爸爸 的帖子

綜合最差. 作文及說話都好高分.  
有啲奇怪,作文能力強既人,好少會綜合能力差。會唔會係因為閱讀時揸唔到主要重點?因為一篇文章可能有多於一個重點,學生需要知道邊個先係最重要既。
作者: Ahling2004    時間: 15-2-6 14:54

回覆 王家爸爸 的帖子

就係.  
我都覺的奇怪.

作者: ANChan59    時間: 15-2-7 10:39     標題: 引用:DSE+預計全+3,+有無可能在這+4+個月可升到+

一兩科有機,全科難d!

作者: 王家爸爸    時間: 15-2-9 17:44

ANChan59 發表於 15-2-7 10:39
一兩科有機,全科難d!
不如我地逐類科目睇,睇下可以點做:
中英文,應該比較難係短時間有突破,但係唔係完全無可能,每朝7:30AM,一邊食早餐,一邊睇NBC新聞,新聞之後,花15分鐘到半小時睇SCMP頭條同Letters to the Editor,花15分鐘到半小時睇明報頭條同社論,總共只需一個小時多少少,三個月一定有進步。
數理科包括很多主題,好少人瓣瓣唔掂,針對唔熟既地方,重點溫習,應該有改進。
通識同歷史等文科,要識得總結,研究下啲 Pattern,好似歷史咁,朝代興衰,離唔開幾個 Pattern。

只要有紀律咁做,每科提升一個 Grade 應該可行。

作者: 咸蛋三寶飯    時間: 15-2-21 21:54

moon88 發表於 14-12-13 14:22
有冇溫書同做past papers?

作者: moon88    時間: 15-4-16 20:35

有的
作者: wwyee    時間: 15-4-17 12:29     標題: 回覆:有無機會 3 升到 4

做完卷,對升4有無希望?
做得晒我都拜神

作者: waiwai1224    時間: 15-4-20 00:38     標題: 回覆:有無機會 3 升到 4

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5