教育王國

標題: 有需要報讀小一面試班嗎? [打印本頁]

作者: Goodway    時間: 14-11-29 19:56     標題: 有需要報讀小一面試班嗎?

心大心細,諗緊報唔報好? 深明報咗唔一定得,但唔報有怕唔夠競爭力

作者: CBabeY    時間: 14-11-29 21:00     標題: 回覆:有需要報讀小一面試班嗎

我自己覺得有d用,但唔好依賴哂,當train模式同了解小朋友弱項,面試都好講不同因素影响結果。

作者: wister    時間: 14-11-29 21:34

No need ar

作者: kinder.bb    時間: 14-11-29 22:57

我覺得應該要報,當年(今年剛升小一), 無報,考直資私小全軍覆沒,有啲後悔。

作者: BBI    時間: 14-11-29 23:20     標題: 引用:我自己覺得有d用,但唔好依賴哂,當train模

原帖由 CBabeY 於 14-11-29 發表
我自己覺得有d用,但唔好依賴哂,當train模式同了解小朋友弱項,面試都好講不同因素影响結果。

...
請問邊間好?

作者: CBabeY    時間: 14-11-30 08:36     標題: 引用:Quote:原帖由+CBabeY+於+14-11-29+發表我自

原帖由 BBI 於 14-11-29 發表
請問邊間好?
邊間好,好難講,覺得小朋友要夾老師同教學方法,最好揀真正身邊朋友用過好介紹。

作者: Julybabe    時間: 14-11-30 09:09

有咩學?
作者: hell_hell_    時間: 14-11-30 09:25     標題: 回覆:有需要報讀小一面試班嗎?

我覺得有用!我有兩個小朋友,兩個分別join 左不同centre 攪的小一面試班!大嘅join 了一間三年前新開的centre, 細個個join 了最多人join 個間。
先講大個個,可能centre 新開,只有好有限老師教,而每次放學d家長就排哂長龍問小朋友上課情況,注意地方,需要跟進地方,同埋按上課時提供資料替小朋友溫書。自問當時並沒有太多時間follow-up 小朋友。而最終小朋友入讀小學,深信憑佢自己實力。

作者: hell_hell_    時間: 14-11-30 09:47     標題: 回覆:有需要報讀小一面試班嗎?

到細個個,間centre 有上課訓練,有每堂評語同每周功課,亦有talk 比家長,提醒要注意地方,起初都覺得有些提點地方有點跨,不過後來發覺都真係有用,有好多資料,我都喺今次細個個考小一先知。而亦因為咁,我都用多左時間follow-up 面試班的功課及提點地方。而講到小朋友性格,大個個學術較好,但細個個較在意老師提點地方。所以我覺得......

作者: tiramisui    時間: 14-11-30 09:51     標題: 引用:到細個個,間centre+有上課訓練,有每堂評

原帖由 hell_hell_ 於 14-11-30 發表
到細個個,間centre 有上課訓練,有每堂評語同每周功課,亦有talk 比家長,提醒要注意地方,起初都覺得有些 ...
可否pm我面試班資料?

作者: hell_hell_    時間: 14-11-30 10:24     標題: 回覆:有需要報讀小一面試班嗎?

我覺得join唔join呢類型雞精班,首先要睇你自己有沒有時間搜集資料,有方法、有效地及有時間教小朋友,如果無,其實不防一試因為自問自己真喺無時間同幾懶。如果真喺join, 都要睇(1)小朋友吸唔吸收,受唔受教,性格,(2)centre 比你d資料及小朋友評語、功課等,你自己要放時間落去follow-up, (3) centre 比你d資料up 唔update 及老師有沒有經驗..。講真幾好嘅centre, 比左料你,你全依賴centre 敎,無follow-up, 幾好都無用,就等於自己返學憑老師上課教,返屋企唔溫書,會攞到高分咩?道理一樣!
而家細個個有1個offer, 1個入到3rd 等result, 2間2nd  interview,我相信如果佢學術好d, 結果會更好。

作者: danielwongpc    時間: 14-11-30 10:30     標題: 回覆:有需要報讀小一面試班嗎

我都覺同個老師有好大關係,有D follow up 好的,就會每堂後同家長分析仔女長短處。有D 每堂後都會講D公式的答案!

作者: rosaki    時間: 14-11-30 11:48

kinder.bb 發表於 14-11-29 22:57
我覺得應該要報,當年(今年剛升小一), 無報,考直資私小全軍覆沒,有啲後悔。

...
考直資私小全軍覆沒跟有無報面試班無關,我有朋友學好多嘢,包括小一面試班,一樣全軍覆沒。

最重要是臨場表現,同小朋友性格問題!我朋友女好乖好詩文,但就太乖太靜太怕羞,而且慢熱。

作者: kinder.bb    時間: 14-12-1 08:55

rosaki 發表於 14-11-30 11:48
考直資私小全軍覆沒跟有無報面試班無關,我有朋友學好多嘢,包括小一面試班,一樣全軍覆沒。

最重要是臨場 ...
我都明白, 但如果有做, 都叫做有做而唔得, 而我, 會覺得自己無做到!
作者: happyritamama    時間: 14-12-1 09:51

我都無報面試班, 然後全軍覆沒左, 雖然唔知關唔關事, 但我考慮緊係咪依家應該報D 面試班, 係FOR 叩門面試架呢?

可以PM我邊間好嗎? 唔該晒呀

作者: yes22    時間: 14-12-1 10:11

回覆 hell_hell_ 的帖子

could you please PM the centre name ?
Thank you

作者: hkpapa852    時間: 14-12-1 10:43

其實面試班實際幫助不大, 反以"聽聞"有D機構攪個D什麼XX神校叩門班, 佢地仲專業, 不過好似好係短課程, 要讀半年至一年
作者: Billyyeung72    時間: 14-12-1 10:50     標題: 回覆:有需要報讀小一面試班嗎?

兒子上了4堂面試班(免費),之後吾想佢再上,兒子吾開心。最後想通了,兒子開心好最重,最後有學校offer. 分享一下

作者: mimics218    時間: 14-12-1 11:17

作者: msbear    時間: 14-12-1 12:24

無報呀, 唔想攪到好似好大壓力甘, 平時學校同屋企教左就OK, 好彩阿囝都有3個OFFER, 所以唔一家要報
作者: tinyan1977    時間: 14-12-1 13:01     標題: 回覆:hell_hell_ 的帖子

如果對自己和仔女好有信心咪唔駛報!否則咪報嚟睇吓究竟出面嘅現實世界,你嘅對手喺咩層次,再衡量吓自己嘅仔女夠唔夠競爭力!邊方面弱再執吓!我見議去d大間d歷史悠久d多經驗嘅!老師上一、兩堂就可俾到好多有建設性嘅評語及提議!去大間嘅,一、二班馬喺晒度,你都心裡有數條路應該點行!

作者: Peggyx    時間: 14-12-3 11:05     標題: 回覆:hell_hell_ 的帖子

請問可否pm間面試班資料俾我?唔該!

作者: karenymchiu    時間: 14-12-3 16:12

請問可否pm間面試班資料俾我?唔該!

作者: rockyng    時間: 14-12-4 11:21

作者: snow228    時間: 14-12-4 12:30     標題: 回覆:有需要報讀小一面試班嗎

冇用

作者: ericby    時間: 14-12-4 12:38

very helpful
作者: Bigtaoc123    時間: 14-12-6 14:12     標題: 引用:心大心細,諗緊報唔報好?+深明報咗唔一定得

原帖由 Goodway 於 14-11-29 發表
心大心細,諗緊報唔報好? 深明報咗唔一定得,但唔報有怕唔夠競爭力

...
唔需要。

作者: Bigtaoc123    時間: 14-12-6 14:17     標題: 引用:心大心細,諗緊報唔報好?+深明報咗唔一定得

...
小朋友做番自己, 最緊要有禮貌, 已經ok.
我個女無參加面試班,都有唔錯offers. 不過家長覺得有好過無, 如果因為無上面試班已咁橋又無offer,家長會怪自己,依個心結好難解。如果係咁就要上啦!

作者: chansiub    時間: 14-12-6 15:45     標題: 回覆:有需要報讀小一面試班嗎?

有報考到好成績:有用
有報考唔到:無用
無報考到好成績:無用
無報考唔到:後悔

有無用真係唔知。其實見過工都知係什麼一回事。都不是什麼技巧。係人夾人緣。

作者: Goodway    時間: 15-1-22 23:41

多謝大家意見~ 報唔報係一個問題; 報的話, 報邊間又係一個問題

作者: WBB    時間: 15-1-23 00:08     標題: 引用:到細個個,間centre+有上課訓練,有每堂評

到細個個,間centre 有上課訓練,有每堂評語同每周功課,亦有talk 比家長,提醒要注意地方,起初都覺得有些 ...
Could u pls pm me what school?

作者: adaandava    時間: 15-1-23 12:50     標題: 回覆:有需要報讀小一面試班嗎

我有兩個囡囡,大囡係大b,細囡係細b,大囡同細囡既分別就係性格外內向同吸收能力強弱。我大囡今年k3,回想番上年其實都好似各家長咁擔心讀唔讀好,但最後決定比呀囡參加短期課程,大囡讀左大概半年左右,我見到既進步係講野主動但有規矩(佢本身係個唔停口既孩子),禮貌上主動了say thank you(老師教她只講thank you,
因為會混淆多謝同唔該)同有耐性左好多好多(本身係零耐性的).見到有一次佢教呀妹寫字,感覺真感恩。到最後呀囡 有好幾個offer,德望都會考慮讀,不過都會想六月試下扣門,始終兩個小朋友讀番官津冇咁大負擔…

作者: adaandava    時間: 15-1-23 13:08     標題: 回覆:有需要報讀小一面試班嗎

所以讀,某程度都有幫助,當攞料當什麼也好,唔選擇讀,父母就要多努力跟孩子練習,我同爸爸都要番工,所以冇得選擇。。。

作者: HappyCheerBaby    時間: 15-1-23 15:28

回覆 Goodway 的帖子

1. 我覺得上面試班未必有用,老師有冇料、小朋友可以吸收有幾多,我有保留。2. 小朋友面試時表現大方、有信心、有禮才最重要。
3. 如果家長熟悉面試題目、形式又教導小朋友,我會留番d錢係屋企教。

作者: mama0910    時間: 15-1-23 15:39

選面試班學校和老師要好小心, 老師每次都話呀仔講的吾好, 所以亞仔好憎講故事, 到現在都不肯講.:
作者: BallBall417    時間: 15-1-23 15:41

冇用

作者: Stitch28    時間: 15-1-23 16:33

could you please PM the centre name ?
Thank you
作者: 肥V    時間: 15-3-1 23:37     標題: 引用:我覺得有用!我有兩個小朋友,兩個分別join

我覺得有用!我有兩個小朋友,兩個分別join 左不同centre 攪的小一面試班!大嘅join 了一間三年前新開的cen ...
可否PM你囡囡的面试班的資料给我!謝謝你

作者: bubuG    時間: 15-3-1 23:49     標題: 回覆:有需要報讀小一面試班嗎?

有D用嘅,不過唔使參加一年制果D,俾小朋友接觸下陌生老師和陌生小孩冇壞吖。我覺得始終係小朋友本身性格適唔適合玩小一這個遊戲重要D。

作者: edpo    時間: 15-3-2 11:20     標題: 回覆:HappyCheerBaby 的帖子

無錯,但做家長嘅點可以熟悉面試題目呢,我有教仔點做排卡講故事,情境題之類,但又係唔係那回事呢,所以先心大心細

作者: siden    時間: 15-3-2 11:26     標題: 引用:有D用嘅,不過唔使參加一年制果D,俾小朋友

原帖由 bubuG 於 15-03-01 發表
有D用嘅,不過唔使參加一年制果D,俾小朋友接觸下陌生老師和陌生小孩冇壞吖。我覺得始終係小朋友本身性格適 ...
同意。

參加3個月至半年果種已經可以。

担白說,點會完全冇用,只是不要天真地把效用無極放大。家長跟唔足,上足一年都冇用。

作者: siden    時間: 15-3-2 11:34     標題: 回覆:有需要報讀小一面試班嗎

識得對小兄弟讀KV, 兩人都有上面試班。

大哥考小一所向無敵,考乜都收,除咗coed

細佬就全軍覆沒。

問佢阿媽,佢話面試班是有用的。

作者: edpo    時間: 15-3-2 11:58     標題: 回覆:siden 的帖子

十分同意

作者: HMmummy    時間: 15-3-2 12:54     標題: 回覆:有需要報讀小一面試班嗎?

未唸掂,因為過唔到自己,幼稚園讀面試班?不過,就算唔讀,都要教小朋友點様答唔識的題目!

作者: Lam3Tai    時間: 15-3-2 12:58

一樣,考小學要面試班,都係過唔到自己。會自己同小朋友努力下,順便建立更好關係。始終明白,interview係天時、地利、人和。
作者: bubuG    時間: 15-3-2 13:02     標題: 引用:Quote:原帖由+bubuG+於+15-03-01+發表有D用

原帖由 siden 於 15-03-02 發表
同意。

參加3個月至半年果種已經可以。
係Lu, 如果真是冇用,有D幼稚園點會自己開班教吖。

作者: cherryp    時間: 15-3-2 14:04

adaandava 發表於 15-1-23 12:50
我有兩個囡囡,大囡係大b,細囡係細b,大囡同細囡既分別就係性格外內向同吸收能力強弱。我大囡今年k3,回想 ...

我囡今年K2, 可否PM面試班資料給我. Thanks!
作者: ET.UFO    時間: 15-3-2 16:15     標題: 回覆:hell_hell_ 的帖子

可否pm我面試班資料?謝謝

作者: aggie_so    時間: 15-3-3 14:17     標題: 引用:有報考到好成績:有用 有報考唔到:無用 無

原帖由 chansiub 於 14-12-06 發表
有報考到好成績:有用
有報考唔到:無用
無報考到好成績:無用
Agree

作者: monkeydiary    時間: 15-3-4 09:58     標題: 引用:到細個個,間centre+有上課訓練,有每堂評

我想要你細個個小朋友的面試班資料呀,可以pm給我嗎?thanks

作者: BabyKD    時間: 15-3-4 12:07

我覺得沒需要.
識人上年用萬幾蚊讀小一面試班. 考十幾間小學, 零offer.

作者: kennycwk    時間: 15-3-4 19:03     標題: 回覆:有需要報讀小一面試班嗎?

同揾補習一樣,你自己有時間教,不用外補;子女天資聰穎,不用外補;平常上課專心聽教,不用外補;以上皆不是,可能要補補;以上皆是但都係唔安心,有多餘錢的即管去補吧!

作者: HMmummy    時間: 15-3-4 19:36     標題: 引用:我覺得沒需要.識人上年用萬幾蚊讀小一面試

原帖由 BabyKD 於 15-03-04 發表
我覺得沒需要.
識人上年用萬幾蚊讀小一面試班. 考十幾間小學, 零offer.

作者: sissysze    時間: 15-3-4 20:01     標題: 回覆:有需要報讀小一面試班嗎

識人有讀入神校,識人無讀都入神校; 識人有讀零 offer, 識人無讀都係零 offer。 面試班呢家嘢,信者得救 。 以上皆為名幼生  

作者: mimics218    時間: 15-3-4 21:51

作者: adaandava    時間: 15-3-4 22:23     標題: 回覆:有需要報讀小一面試班嗎

我有比兩個囡囡讀,我亦有家長朋友冇比囡囡讀,買教材自己教,結果我地都有幾間學校收,所以冇時間自己教真係要諗諗比錢人教。

作者: mimics218    時間: 15-3-4 23:02

作者: babyfei    時間: 15-3-5 17:30     標題: 回覆:adaandava 的帖子

你好,想囡面試班資料,請pm資料給我,thx!

作者: Bigtaoc123    時間: 15-3-5 22:26     標題: 引用:心大心細,諗緊報唔報好?+深明報咗唔一定得

...
唔需要報。小朋友最緊要有禮貌已ok.
我小朋友都無報。

作者: Bigtaoc123    時間: 15-3-5 22:29     標題: 引用:我覺得應該要報,當年(今年剛升小一),+無報

原帖由 kinder.bb 於 14-11-29 發表

...
如果家長覺得報左安心d就報,如無報又咁橋無學校收,家長會怪自己,依個心結好難解。

作者: edpo    時間: 15-3-6 01:40     標題: 回覆:Bigtaoc123 的帖子

我自己會教,但都會讀面試班,因為我要求高,真心我識教,我做開補習,但係要小朋友習慣咩叫面試,搵人教係攞個經驗,加上有其他小朋友一齊學,同自己一人在家教唔同,重點係,我自己一樣會再教,再訓練學術,面試班等於學phonics,學左回家唔followup同睇書,無用,樓上有位家長講補習問題,我咁講,補習係教答題技巧,老師有心教,tailor made比學生,學生係會得益的,家長好專業好叻,但唔係教開小朋友,都無用,補習老師都可以好專業,除非你是但搵個大學生做補習老師,咁無辦法

作者: edpo    時間: 15-3-6 01:50     標題: 回覆:sissysze 的帖子

學每一樣野都有佢用處,我嘅小朋友上team building course,學合作,分析,planning,好多人覺得使唔使咁細個學,但我想講對我文靜嘅仔好有用。我仔英文算幾好,但一樣有private net跟緊,佢以前係小學net teacher,英文我都識教,但private net一定有佢功用(唔使pm我問佢資料,佢都係我覺得好有緣先遇到的老人家,佢話明唔收新學生,但就肯教我仔),但我亦有比仔讀RWI phonics,有人覺得英文學嘅野duplicate左,但其實唔係,每樣都有不同效用,只要有用可打好個底就可以,上面試班有無用我唔知,試下囉,反正外人講嘅又唔影響我教仔,重點係我自己知自己小朋友的問題所在,想借外人把口幫我推一推佢再走前一步

作者: hippoo    時間: 15-3-9 15:41

作者: fishchow    時間: 15-3-9 22:19     標題: 引用:學每一樣野都有佢用處,我嘅小朋友上team+b

原帖由 edpo 於 15-03-06 發表
學每一樣野都有佢用處,我嘅小朋友上team building course,學合作,分析,planning,好多人覺得使唔使咁細 ...
很認同。小孩好多時要靠面試班 所安排的 task 訓練他們。以我囡為例,在分組比賽中,導師同我分析,佢有能力完成指令,不過唔識同組員合作,攬哂d嘢來做...又或者佢只懂 附和其他小朋友,睇人答案,導師也會糾正她。這些是我在家好難覺察和教的部分。

作者: ~lego~    時間: 15-3-11 12:26

作者: mimics218    時間: 15-3-12 17:03

作者: mimics218    時間: 15-3-12 17:37

作者: ewingcwchan    時間: 15-3-15 14:47     標題: 回覆:tiramisui 的帖子

Pls PM information to me for refer.   Thx

作者: windy23yip    時間: 15-3-15 14:58

回覆 Goodway 的帖子

no need
作者: candycsy    時間: 15-3-15 23:01

this is only the advertisement post.
作者: 小肥吹媽    時間: 15-3-23 11:16

作者: 夏至瑾瑜    時間: 15-3-23 14:46

作者: Smilealitto    時間: 15-3-23 16:25

經濟許可, 又怕唔JOIN會後悔, 咪JOIN嚟當興趣班玩下啦, 始終面試班即是rehearsal, 有準備又好過冇準備嘅. 但個個小朋友臨場表現同心理狀況唔一樣, 學校取錄與否, 都睇運氣...我小朋友有上面試班, 考小學成績都收到好幾個offer, 直私都有...神校就無緣啦
作者: mcmc2014    時間: 15-3-24 10:57     標題: 回覆:有需要報讀小一面試班嗎

can u pm the information?thanks

作者: ivypooh    時間: 15-3-24 12:00     標題: 回覆:有需要報讀小一面試班嗎?

我冇讀面試班,但就報左好多小學(出名個d多數較後時間in)俾佢攞實戰經驗,最後有幾間offer

作者: queeniebee1    時間: 15-3-25 18:02

作者: COCO111    時間: 15-4-1 17:27

jm們, 請問可以給叩門面試班的資料我嗎?
作者: COCO111    時間: 15-4-1 17:29

我也想要叩門面試班的資料, 可pm我嗎 ?
作者: COCO111    時間: 15-4-1 17:30

我也想要叩門面試班的資料, 可pm我嗎 ?
作者: ewingcwchan    時間: 15-4-1 19:17     標題: 引用:到細個個,間centre+有上課訓練,有每堂評

可否pn比我

作者: ewingcwchan    時間: 15-4-1 19:19     標題: 引用:Quote:原帖由+hell_hell_+於+14-11-30+發表

原帖由 WBB 於 15-01-23 發表
Could u pls pm me what school?
Pls pm me

作者: Fhomama    時間: 15-4-3 22:36     標題: 引用:我覺得有用!我有兩個小朋友,兩個分別join

我覺得有用!我有兩個小朋友,兩個分別join 左不同centre 攪的小一面試班!大嘅join 了一間三年前新開的cen ...
可否pm 那間面試班?thx thx

作者: CCJC    時間: 15-4-9 17:31

你好,
可否pm我面試班資料?
謝謝!

作者: happymamashop    時間: 15-4-10 03:06

您好a, 好認同你的講法, 亦help 仔仔搵緊面試班, 請問可以send 您細b  join 既面試班資料俾我嗎? 謝謝你.
作者: kellyfan    時間: 15-4-11 22:35     標題: 回覆:有需要報讀小一面試班嗎?

請問有class的資料嗎?謝謝

作者: jy0022    時間: 15-4-16 11:07     標題: 引用:心大心細,諗緊報唔報好?+深明報咗唔一定得

...
報下都好的,就算將來真係唔得,都唔會後悔自己當時點解唔報吖!而且,面試班會教到你地要注意的野,對面試一定有幫助!

作者: kewpiewong    時間: 15-4-20 16:26

我有join ,不過係九龍灣。其實都唔知點先叫好,我只係希望佢表達能力清晰D,同大膽D
作者: Monchhichi_C    時間: 15-4-20 23:14     標題: 引用:我有join+,不過係九龍灣。其實都唔知點先

原帖由 kewpiewong 於 15-04-20 發表
我有join ,不過係九龍灣。其實都唔知點先叫好,我只係希望佢表達能力清晰D,同大膽D ...
請問九龍灣邊間?

作者: bbbluemak    時間: 15-4-21 09:35     標題: 回覆:有需要報讀小一面試班嗎

吾須要啦,有時候比小朋友真的一面去見學校比較自然,(個人認為)

作者: kewpiewong    時間: 15-4-21 09:45

回覆 Monchhichi_C 的帖子

淘大花園附近
作者: griffinma    時間: 15-4-22 10:20     標題: 回覆:有需要報讀小一面試班嗎

我仔仔沒有報小一面試班,但有1個offer,我諗未必要報吧。

作者: ok3    時間: 15-4-22 14:16

之前覺得冇需要。不過上左之後覺得小朋友的確係有D得着。
作者: mich0404    時間: 15-6-1 18:07

可否pm我面試班資料?

作者: littlefaith    時間: 15-6-1 18:18

我兩個小朋友都冇上過面試班,一樣有直資offer。上面試班有冇實質作用見仁見智,個人覺得心理作用多啲。
作者: Sukimama888    時間: 15-6-9 00:13

hell_hell_ 發表於 14-11-30 09:25
可pm share?感激
作者: onecloud    時間: 15-6-9 00:24

Back to topic. 如果你能力支持得到,why not,當買保險同之後唔會後悔。

加油! This is just the beginning!

作者: yuenwa1012    時間: 15-7-18 13:53

可否PM我面試班資料,thx
作者: glo000    時間: 15-7-19 09:23     標題: 回覆:有需要報讀小一面試班嗎

試過幾間出名的面試班,報面試班最主要想幫小朋友提升自信,改善行為, 增加小朋友在小組活動時的經驗,試完後覺得好多係錢,一落堂就數女兒的不是,但沒有具體方法提供比家長如何去幫小朋友改善,好的面試班係會見到小朋友一堂比一堂進步,而這些進步係長久持續的。

最後,我搵左情緒管理eq班及兒童心理學家單對單幫我囡囡,全面改善女兒情緒和令她明白如何去關心別人需要,留意別人感受,效果好好。

ps.這2間學習中心針對面試的班已full,有幾個朋友想報名導師們都不再接了,向度講只想話比大家知唔好信出面無任何(幼教)背景的老師,多數會嚇怕他們,試題過深又不作背後跟進,上完後只留下一大堆超出小朋友能力的工作紙,有認讀文言文,唐詩絕句,有小三程度的英詩,二十幅超難找不同圖畫,沒有出口的迷宮。。。

面試班多數只向錢看,小心選擇, 留意自己小朋友情緒改變。

作者: adaandava    時間: 15-7-28 10:25     標題: 回覆:有需要報讀小一面試班嗎

其實每年都有好多家長去討論依個問題,我以過來人身份分享:我有兩個囡囡,大囡今年小一了。兩年前都好似各家長咁,猶豫是否報讀,k2那年上學期就報讀了一間,結果……每堂都數呀囡的不是,又冇方法比到家長,又擔心又心灰,最後放棄左再讀。過左幾個月,越近面試就越緊張,同先生商量後,決定再讀,讀了四五個月的課程。感恩既係遇到一個好老師,老師的用心教導同專業的面試意見令我少左好多擔心。例如呀囡坐唔定老師會教我點係日常生活中改善,什麼學校喜歡收什麼類型的學生,亦會給我意見於面試前做什麼準備。最後囡囡雖然入唔到最心儀既dg,不過都有gh收左,已經好感恩。
另外細囡就係細b ,今年考小一,老師就給我意見,我好記得老師話:好多學校都鐘意收大b ,大細b既說話能力始終會爭好遠,不妨多於學術方面落手,結果細囡而家都有音小收左,幫自己打左支強心針。所以我覺得面試班值得讀,不過真係要小心選擇。

作者: ok3    時間: 15-7-28 11:12

adaandava 發表於 15-7-28 10:25
其實每年都有好多家長去討論依個問題,我以過來人身份分享:我有兩個囡囡,大囡今年小一了。兩年前都好似各 ...

其實我覺得導師如果能找出小朋友的不足, 等家長可以及早改善, 都未嘗唔係一件好事! 當然唔排除有D導師只為’ (sales一貫技倆) 個家長, 等佢地覺得自己個小朋友好唔掂. 從而繼續, 甚至加碼報讀更多的課程.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5