教育王國

標題: 不近人情的幼稚園~ 聖羅撤 [打印本頁]

作者: jenniferichin    時間: 14-11-26 10:53     標題: 不近人情的幼稚園~ 聖羅撤

原本想要寫信投訴這間幼稚園校長, 不知道應該是去教育局還是寫信去給校監?

話說:
上個星期三是學校的觀課日, 一早已經向公司請定假特地去觀摩愛女上課情況順便可以和老師傾談下. 送了女女8:30上了校車, 急急忙忙的就上了小巴趕去學校, (因為通告上面寫明不能遲到! 女女上車前一直交代告訴我要早點到! ), 平常去到學校不用到15分鐘的車程, 原以為一定不遲到還會早到!! 阿女一定好開心見到我! 結果小巴在就九龍城外遇上交通事故而阻塞了! 等了10分鐘我見有乘客表示是要落車...., 我都很心急! 結果到了基提道我下車就用狂奔的跑到學校! 到了門口...校門已經關上了!! 我看看錶才遲了2分鐘! 我見都有家長已門外守候, 我們一起按鐘. 結果出來的老師告訴我們, 因為遲到已經無法進入了!
天阿~!! 我真的呆了~心裡難過極了! 我想到阿女心急想見到我的樣子, 還有, 看不到我難過的樣子, 因為我給她的承諾一定會來! 再加上我向公司的請假, 這些誠意難道學校看不到嗎?

我們不停的哀求老師, 請老師幫幫忙問校長可否通融, 我們實在是因為臨時的交通事故而遲了, 有家長還特意影低了事故照片給校長, 但是老師不為所動, 一點也不願意協助, 還告訴我們校長已下"命令" 遲到一分鐘都不行!! 我們幾個家長在外面站了45分鐘, 希望校長能網開一面, 但是等到的還是老師出來要我們走吧! 有個家長還哭了....

我從一開始失望到生氣, 難道這是一所軍校嗎?遲到一分鐘都是遲到!! (這是那個開門老師說的話!) ....交通事故是我們可以控制的嗎?? 我們怕校方說是借口還提供照片, 但是她們根本看都不看! 我請問學校給我們觀課的意義在哪裡?? 在100%守時裡算計的嗎? 學校安排我們來不就是為了讓我們多了解自己的孩子嗎?怎麼會以遲不遲到做為可否進入的準則?  學校說遲到會影響到其他的家長, 但是這個問題不該是校方應該對遲到的家長另做安排(可站在後排或是門外守候?)

有沒有任何家長可以告訴我這個問題我可以向誰投訴呢?

作者: Helloladies    時間: 14-11-26 11:10

很同情你的遭遇,其實法例都不外乎人情,學校這做法又似乎太強硬了。既然遲到原因係交通意外,應該酌情處理啦!撐你!
作者: Baobaoface    時間: 14-11-26 11:19     標題: 回覆:不近人情的幼稚園~ 聖羅撤

非常明白換轉是我也會傷心難過憤怒,但我覺得沒人會受理此投訴

作者: andrewrew    時間: 14-11-26 11:20

你遭遇好同情, 不過我相信學校怕影響到上課學生及觀課中家長先至咁, 你知如果放遲到家長入去, 一陣實有家長投訴, 又話點解遲到都可以入去, 只可以話遇到交通意外而引致你遲到, 非常唔好彩, 你都唔好唔開心喇
作者: cuereheart    時間: 14-11-26 11:24     標題: 回覆:jenniferichin 的帖子

太不近人情!何況遲到並非主觀故意,有非已能控制的意外發生!支持投訴,學校豈可如此刻板?如此教育的學生除了遵守生硬的教條,還能做什麼?

作者: bbroy    時間: 14-11-26 11:26     標題: 回覆:不近人情的幼稚園~ 聖羅撤

陰功

作者: chok0925    時間: 14-11-26 11:27

我今個星期六仲要去interview,比我感覺好差喎
作者: thsflimama    時間: 14-11-26 11:28

呢個情況應該斟情處理啦!
作者: LedTV    時間: 14-11-26 11:30

小朋友一定好失望,陰公
作者: enkolee    時間: 14-11-26 11:33

唔可以講不近人情

只可以講你唔好彩
作者: andrewrew    時間: 14-11-26 11:34     標題: 引用:我今個星期六仲要去interview,比我感覺好差

原帖由 chok0925 於 14-11-26 發表
我今個星期六仲要去interview,比我感覺好差喎
咦,你呢句說話提醒左我少少嘢!

作者: stitch小丸子    時間: 14-11-26 11:37     標題: 回覆:jenniferichin 的帖子

好同情你的遭遇,亦感受你的无奈,我諗呢个校长Over左,你先打去学校度揾校監投拆先,唔理先再打去教育局

作者: kim107    時間: 14-11-26 11:37     標題: 引用:原本想要寫信投訴這間幼稚園校長,+不知道應

原帖由 jenniferichin 於 14-11-26 發表
原本想要寫信投訴這間幼稚園校長, 不知道應該是去教育局還是寫信去給校監?

話說:
很同情你的情况。但這可更加使你覺得與你的觀點是否相同及你對這間學校的话感覺。正確的説,你的有理,他亦沒錯。可能也不是壞事,只是小朋友應該失望了一點吧

作者: nekoneko79    時間: 14-11-26 11:45

校長好嚴厲, 老師唔敢造次
作者: ilovewife    時間: 14-11-26 11:48

andrewrew 發表於 14-11-26 11:34
唔好咁陰謀論先啦

作者: 無名氏十號    時間: 14-11-26 11:48     標題: 引用:Quote:原帖由+chok0925+於+14-11-26+發表我

原帖由 andrewrew 於 14-11-26 發表

作者: jenniferichin    時間: 14-11-26 11:50

那天的心情真的好差....想起女兒上車時頻頻提我要快, 要快D!! 唉~ 本想過了這口氣就算了....但是我覺得如果不講出來真的很難嚥下啖氣! 那天我問阿女有沒失望媽媽去不到! 她都扁嘴.... 真難過! 而且她已經是K3了..這次也許是最後一次觀課機會...

作者: SKB    時間: 14-11-26 11:54     標題: 回覆:不近人情的幼稚園~ 聖羅撤

替你難過,小朋友K幾?還有機會嗎?

作者: jenniferichin    時間: 14-11-26 11:56

PS.  令我更加生氣的是~平常學校開的座談會為什麼就沒有嚴厲的執行遲到不可進入, 反而在這麼有意義的安排上這麼不近人情???? 唉~~~
作者: wwiinngg    時間: 14-11-26 11:56     標題: 回覆:不近人情的幼稚園~ 聖羅撤

好慘,絕對明白,真係好令人失望

作者: love822rita    時間: 14-11-26 11:57     標題: 回覆:不近人情的幼稚園~ 聖羅撤

規定雖然係想有紀律,但規定係死既;人係生既,掉返轉頭,我覺得學校既人都好死板下,怎能教導小朋友有靈活的思考?

作者: jenniferichin    時間: 14-11-26 11:58

回覆 SKB 的帖子

那天我問阿女有沒失望媽媽去不到! 她都扁嘴.... 真難過! 而且她已經是K3了..這次也許是最後一次觀課機會...

作者: mrsmacaroon    時間: 14-11-26 12:01     標題: 引用:Quote:原帖由+chok0925+於+14-11-26+發表我

作者: vamosbebe    時間: 14-11-26 12:04     標題: 引用:Quote:原帖由+chok0925+於+14-11-26+發表我

咩野?

作者: manman008    時間: 14-11-26 12:05

有一點唔明白,既然最終目的地都係學校,為何當初唔同阿囡一齊搭車返學? 我諗如果小朋友遲到,學校應該唔會唔俾佢同你一齊入
作者: jenniferichin    時間: 14-11-26 12:09

回覆 manman008 的帖子

當天也有家長帶同小朋友遲到, 但是老師只肯給小朋友進入, 家長已經拒絕在外! 而且...那個小朋友還記遲到!!!

作者: andrewrew    時間: 14-11-26 12:13     標題: 引用:Quote:原帖由+andrewrew+於+14-11-26+發表

原帖由 vamosbebe 於 14-11-26 發表
咩野?
提醒我今個week 要interview,我成日掛住另一間龍校。

作者: helenmelody    時間: 14-11-26 12:22

回覆 jenniferichin 的帖子

我都同情, 太不近人情了....!
作者: lokayan    時間: 14-11-26 12:25

send e-mail去運輸署,問佢地係未以上地點有交通意外引致車多塞車!運輸署會覆返個e-mail比你,呢個證據更加有說服力!
作者: Girly    時間: 14-11-26 12:25     標題: 回覆:jenniferichin 的帖子

咁都得?太過份!慶幸我沒有報此學校!太唔人道!!!

作者: PLUTO_JOEY    時間: 14-11-26 12:28

十分同情你的遭遇, 但你囡囡讀咗咁多年其實你覺得間學校好唔好先? 如果係咁差你囡囡讀咗咁多年咪好慘囉?! 雖然我唔係好明點解個老師咁堅持唔比你入去,但如果只係今次而你囡囡又讀得開心又學到野的就算啦!
作者: FranBB    時間: 14-11-26 12:30     標題: 回覆:不近人情的幼稚園~ 聖羅撤

請問小朋友當日一定要坐校巴嗎?

作者: Charis_mummy    時間: 14-11-26 12:40

是否應先向校長投訴, 可能當天那位老師根本沒有通知校長可否特別處理你的情況, 先看看校長怎樣回應. 問問可否安排多一次觀課 ? 如果校長真是那麼不近人情, 都要想清楚這間幼稚園是否適合大家
作者: manman008    時間: 14-11-26 12:45

明白了!

但今次呢件事有兩面睇: 一面. 學校唔想有壞榜樣給其他學生和家長睇到; 另一面係可以話學校處事手法唔夠彈性。

不過聽講這幼稚園一向只著重小朋友多過家長,其實都係睇下家長想要咩類型嘅學校。

作者: twk005    時間: 14-11-26 13:27     標題: 回覆:不近人情的幼稚園~ 聖羅撤

1. 新account 2. 好嬲,但忍足一星期仲未有action,才剛開始攞advice 3. 媽咪放假,仲分前後腳,唔拖住手同寶貝女一齊入校?

作者: jy0022    時間: 14-11-26 13:32     標題: 引用:有一點唔明白,既然最終目的地都係學校,為何

原帖由 manman008 於 14-11-26 發表
有一點唔明白,既然最終目的地都係學校,為何當初唔同阿囡一齊搭車返學? 我諗如果小朋友遲到,學校應該唔會唔 ...
你唔係講笑呀??間校車公司咁出名,點會比你家長一齊上校車???

作者: twk005    時間: 14-11-26 13:35     標題: 引用:Quote:原帖由+manman008+於+14-11-26+發表

原帖由 jy0022 於 14-11-26 發表
你唔係講笑呀??間校車公司咁出名,點會比你家長一齊上校車???
佢寫一齊撘車,不是一齊校車

作者: FranBB    時間: 14-11-26 13:35     標題: 回覆:不近人情的幼稚園~ 聖羅撤

咁點解唔一齊搭其他交通工具。早d出發?

作者: kim107    時間: 14-11-26 13:42     標題: 引用:send+e-mail去運輸署,問佢地係未以上地點有

原帖由 lokayan 於 14-11-26 發表
send e-mail去運輸署,問佢地係未以上地點有交通意外引致車多塞車!運輸署會覆返個e-mail比你,呢個證據更加有 ...
佢由頭到尾都無話佢唔信有交通意外,只係揸住一樣野---“遲到”

作者: gillgillkwok    時間: 14-11-26 13:48     標題: 回覆:twk005 的帖子

作者: manman008    時間: 14-11-26 14:02

我諗大家都係唔明白點解呢位媽媽當日沒有選擇唔同囡囡一齊搭車(其他交通工具) 返學, 而選擇送囡囡搭校車,然後要係9點前趕到學校? 既然都係耍同一時間去到學校, 何不一齊返去, 重可以拖住囡囡手一齊入學校?

另外想請問下,點解幼稚園會耍記遲到記錄? 有咩目的? 好像小學般會記缺點
作者: enkolee    時間: 14-11-26 14:03

事實你係遲到,無得好投訴,

如果無塞車, 你都係早到8分鐘.

其實早8分鐘唔叫早到

都係果句, 係你唔好彩, 可憐
作者: 文文豬豬    時間: 14-11-26 14:06     標題: 回覆:不近人情的幼稚園~ 聖羅撤

睇到都想喊
希望懂事的女兒明白。

作者: garfielddog    時間: 14-11-26 14:18

唔好唔開心啦, 都發生左了.....
不過小小唔明....點解你同女上車時間差不多, 但佢搭校巴又準時返到既?
下次如果見塞車, 唯有早D落車行去啦, 畢竟學校定左規矩, 就唯有遵守啦.
作者: Cheesepop    時間: 14-11-26 14:23     標題: 回覆:不近人情的幼稚園~ 聖羅撤

見到妳咁寫我又講下,佢一号同八号拎表日我都塞滿interview,本來諗住8号in 完九龍城趕得切(揸車),點知in 遲咗,即試下打去求情問如遲到少少得唔得,雖然已預咗唔得,但聽電話嘅唔講校名,仲好串嘅語調話:唔得喎,講明遲一分鍾都關門!

聽到後都幾驚訝,正常學校都會禮貌地回答唔好意思呀家長,咁會對其他家長唔公平之類...

不過咁,可能只係行政嘅員工差,老師未必都係咁

作者: jenniferichin    時間: 14-11-26 14:25

我個女平常校車時間是8:20-30分會到, 但是那天校車抵達時間是8:26分左右, 校車是不可以車D家長的! 如果當天我帶住阿女, 阿女都一樣會遲到. 有位同我住同區的媽咪特登不搭校車自己拖住個仔返學, 結果都塞在九龍城都遲到5分鐘! 按鐘後, 老師只讓小朋友進去, 家長已被攔下! 學校是如果你搭校車遲到不計遲到, 但是自己接送的遲到是計遲到的!
作者: Amberbrandon    時間: 14-11-26 14:55

manman008 發表於 14-11-26 14:02
我諗大家都係唔明白點解呢位媽媽當日沒有選擇唔同囡囡一齊搭車(其他交通工具) 返學, 而選擇送囡囡搭校車,然 ...
呢間學校出名嚴,要記遲到唔出奇喎。而坐車,我相信校車好多會係屋企附近或甚至門口上車。咁唔使要小朋友同大人一齊行出去坐小巴。
我估呢位媽媽係咁冧,因為我自己會咁做。

作者: FranBB    時間: 14-11-26 14:57     標題: 回覆:不近人情的幼稚園~ 聖羅撤

一開始就應該帶阿女早d出門口搭其他交通工具。

作者: sibylyau    時間: 14-11-26 14:59

好同情呢位媽媽, 但你投訴到校長到, 你小囡快升小一...怕吾怕學校評分時會有影響你小朋友架....

學校不近人情, 但學校本身都無錯....理智少少...就算我去見工, 我都吾會岩岩好準時到公司, 我會早到半小時已表誠意....同會計埋如果無車塞車呢D時間...
作者: davywm    時間: 14-11-26 15:00

作者: kakasky    時間: 14-11-26 15:01     標題: 回覆:FranBB 的帖子

作者: manman008    時間: 14-11-26 15:12

Agreed. 其實公道D講句, 由九龍城(經太子道西)到聖羅撒幼稚園,每日都很多車,而且好多時都會塞車. 與其埋怨學校近人情, 不如提醒自己下次要做足準備(早D出門口)
作者: CatCatBB66    時間: 14-11-26 15:39     標題: 回覆:不近人情的幼稚園~ 聖羅撤

冇嘢值得投訴,老師講得啱:遲到就係遲到!比你入係人們、唔比你入係道理。

你女千叮萬囑你唔好遲到,你就應該早啲出門口,而唔係送完上校車先仆到去搭車!早啲嘅意思唔係幾分鐘,係最少15分鐘比你遇到突發事情可以夠時間去應變!

有小朋友搭校車返學嘅都應該知道,校車通常都喺上學時間前後10分鐘左右先到達學校,仲未計路上常有突發事情,所以我唔明你點解會覺得自己趕得切囉。

你將自己遲到嘅責任推比學校,要反省嘅係你自己!如果我係你,我見到阿女時會第一時間同阿女道歉,話比阿女聽自己預時間預得唔夠好因為遇上突發事情所以遲到。

作者: JoyceMum    時間: 14-11-26 15:40     標題: 回覆:不近人情的幼稚園~ 聖羅撤

看完你的文章,我也感受到你的失望和對小朋友失信的內疚,我覺得投訴並不是要有人問責,而是要表達意見及學校應反省一吓,我覺得可把信給校長及校監

作者: target4    時間: 14-11-26 15:41

你會轉校嗎?
作者: YSF1    時間: 14-11-26 15:44     標題: 回覆:不近人情的幼稚園~ 聖羅撤

人生就是咁多無奈,嬲都冇用。
交通意外都無人想。

作者: darichie    時間: 14-11-26 15:47     標題: 回覆:jenniferichin 的帖子

OMG.....the school don't need to be so mean!!!! I support u!

作者: yubaba    時間: 14-11-26 15:51

Amberbrandon 發表於 14-11-26 14:55
呢間學校出名嚴,要記遲到唔出奇喎。而坐車,我相信校車好多會係屋企附近或甚至門口上車。咁唔使要小朋友同 ...
agree. 我有時都會送小孩上校車先,自己再搭車去學校。
作者: jenniferichin    時間: 14-11-26 16:02

回覆 garfielddog 的帖子

我遇到校車EE問左她, 她說她們不走太子道西, 所以沒有遇到塞車!
作者: jenniferichin    時間: 14-11-26 16:05

回覆 target4 的帖子

不會, 因為她已經是K3了! 但是我不會扣門....
作者: AJH    時間: 14-11-26 16:10     標題: 回覆:不近人情的幼稚園~ 聖羅撤

現實係殘酷嘅,遲到就係遲到,總不能話淨係開門俾當時門外幾個家長,如開咗俾你地,再有家長之後到達,咁又開門?假如唔開,咪有機會俾家長覺得唔公平?

考公開試、見工,遲到就係冇得入場

樓主只好怪自己低估學校附近交通情況

作者: jenniferichin    時間: 14-11-26 16:16

多謝樓上的媽媽支持!! 我方才已寄了封信給校監.
說的對! 不是一定投訴而是我想要表達對此事件不同的看法! 遲到固然不可犯, 但是法理不外乎一個情字~ 什麼對孩子還說最好的才是大家的出發點! 不是嗎?

作者: jenniferichin    時間: 14-11-26 16:31

平常要上班很少有機會可以拖住阿女上校車!
就今次阿女一聽到我請假去觀佢課就開心到要我帶她坐校車! 光是這個我已經拒絕不到了...
低估了交通問題, 我也只能認了! 凡事都是"早知道XXXX"  !!
如果是見工考試~我想我會嚥得下這口氣~因為沒情講 (我同事聽聞如果考試, 如遇上交通意外有證明文件的話, 考評局都可以酌情)  但是畢竟也只是幼稚園? 校方強硬的態度讓我覺得不敢恭維....有這需要嗎?
作者: Katherinee    時間: 14-11-26 16:42     標題: 回覆:不近人情的幼稚園~ 聖羅撤

同意,只是幼稚園觀課,能與一生人考一次的公開試相提並論嗎?對沒有遲到的家長又到底有幾大影響幾唔公平先?
遲到唔係啱,設個buffer time都合理,考試也是開考後15(定30分鐘)先唔俾入,同埋學校可集中遲到的家長在適當時間(如:活動與活動之間)成批入,唔好逐個放入去,好似聽音樂會咁,盡量減低騷擾,總好過令家長miss了整個觀課日
很明白家長遲到都係無心,邊個父母唔想可以睇足全程,我小朋友果間連觀課日都冇

作者: enkolee    時間: 14-11-26 16:47

算啦!你都係想搵人認同你啫
作者: helenmelody    時間: 14-11-26 16:49

樓主, 支持你
作者: jy0022    時間: 14-11-26 16:56     標題: 回覆:不近人情的幼稚園~ 聖羅撤

樓主,我也支持你!!正如樓上有jm話齋,就算是公開考試,也有酌情權!而且,家長去到也要去禮堂聽簡介,而唔係直接上課室,所以,跟本唔會影響到上課!

作者: darichie    時間: 14-11-26 17:03     標題: 回覆:Katherinee 的帖子

好認同。

作者: minimami    時間: 14-11-26 17:37

Deleted
作者: anna1020    時間: 14-11-26 17:39

很同情你的遭遇, 我看你的發帖也差點想哭.  最慘係唔知如何comfort小朋友....

作者: minimami    時間: 14-11-26 17:43

Deleted

Deleted
作者: Girly    時間: 14-11-26 18:24     標題: 回覆:jenniferichin 的帖子

Support support!!!
你做得絕對啱!:good

作者: siushuk    時間: 14-11-26 19:48     標題: 回覆:Katherinee 的帖子

講得好!

作者: 小方b    時間: 14-11-26 20:36     標題: 回覆:不近人情的幼稚園~ 聖羅撤

修女學校好麻煩!

作者: Pinkmoon    時間: 14-11-26 20:52     標題: 回覆:不近人情的幼稚園~ 聖羅撤

只是幼稚園的处理手法太差,难道学校不想给家長觀課?如果小朋友遲到不能上学嗎?

作者: MELODY430    時間: 14-11-26 21:39     標題: 引用:修女學校好麻煩! +

原帖由 小方b 於 14-11-26 發表
修女學校好麻煩!
這間學校出名好鬼嚴,興趣班 老師都叫我唔好報,她說守紀律是好,但太緊令小朋友成日返學軍訓就無晒童真,加埋上小學無so, 所以我最后連form 都無交

作者: jaau    時間: 14-11-26 23:35

多謝分享。相信一定很激動難過 我也路見不平  不過希望你可以平服心情  不要影響到自己的女兒 她會感受到不滿  
其實真的明白妳的處境。學校太死板 不夠靈活 真擔心怎樣教育 原則不外乎人情 真的令人看不過眼

不過希望大家正面D面對 因為女兒仍然要繼續返學的!

作者: jenniferichin    時間: 14-11-27 10:02

一開始都擔心如果寫信會不會影響個女, 最終我覺得我傳遞給校監的是我對事件建議和心聲並不是要嚴懲邊個! 校方固然有他的原則, 但是站在將心比心的立場上是否可以做得圓滑一點...
如果今天我不將此事託出, 也許大家都沒有進步的空間!!
我突然想到有一次家長會, 校長說要我們家長不要下下都要投訴, 有些事情他們堅持就算去到教育局都沒用?! 這個意思是她常常"被人"投訴嗎??
唉~ 我個女最驚就係林校長....常說她罵人好大聲....唉~只能說"吃得鹹魚抵得渴" 想入人地間學校就要屈服啦!  好彩都已係K3最後一年!!

祝願大家 找/入到自己心儀的學校啦!!

PS. 方才回顧之前的留言, 想多講一句: 個觀課係寫明9:10先開始, 頭30分鐘是簡介會! 我本應可在8:45分到學校~所以我真的是預早很多ga!
作者: echaichai    時間: 14-11-27 10:08

林校長轉咗校長嗎
作者: jenniferichin    時間: 14-11-27 10:10

Sorry, sorry! 是李校長~
作者: Cocc    時間: 14-11-27 10:13

樓主,我也支持你!今星期六去interview, 但知道校長咁惡,對呢間學校印象扣分
作者: twk005    時間: 14-11-27 10:17     標題: 回覆:不近人情的幼稚園~ 聖羅撤

這都是你片面之詞,便開學校全名同校長名,人地教育你個女三年,無功都有勞。總括之言,你唔啱在先,仲係網上bad mouth人

作者: enkolee    時間: 14-11-27 10:24

平心而論, 你應該知道呢間學校既STYLE, 而唔係一般村學你先會揀佢.
作者: jy0022    時間: 14-11-27 10:29     標題: 引用:平心而論,+你應該知道呢間學校既STYLE,+而

原帖由 enkolee 於 14-11-27 發表
平心而論, 你應該知道呢間學校既STYLE, 而唔係一般村學你先會揀佢.
無人會知道呢間學校的style係咁無同理心卦??

作者: andrewrew    時間: 14-11-27 10:30     標題: 引用:這都是你片面之詞,便開學校全名同校長名,

原帖由 twk005 於 14-11-27 發表
這都是你片面之詞,便開學校全名同校長名,人地教育你個女三年,無功都有勞。總括之言,你唔啱在先,仲係網 ...
同意!如果間學校咁差k1就要走啦,仲要讀到畢業

作者: echaichai    時間: 14-11-27 10:39

每到這些敏感的日子,唔知點解總會有這些言論

作者: jenniferichin    時間: 14-11-27 10:41

回覆 andrewrew 的帖子

這次的討論只係指"今次事件", 不係下下不滿意都要轉校! 而且~討論區上寫明不能公開學校名嗎?  既然是公開的討論為何要拐彎抹角的? 讓人玩猜名遊戲嗎?

作者: rosebb    時間: 14-11-27 10:41

其實教會學校一向都係嚴,樓主係聖羅撒3年應該感受到,但亦都感受到呢種規舉對小朋友正面的影響。你可以說像軍訓,但有時這些死估估的規舉先會讓而家聰明的小朋友係一些大是有非的情況下無彎轉。

唔比家長遲到係唔想影響上課活動及小朋友的專注,亦都讓小朋友知道遲到係唔應該。有時係可以投訴,其實是反映,真係唔係合理都要出聲,但係我覺得自己係度寫完,再係要寫信去校監,老實說會唔會過火左,雖然阿囡係K3,但都仲有半個學期,係有家長日,要見老師佢地MA!

作者: enkolee    時間: 14-11-27 10:42

echaichai 發表於 14-11-27 10:39
每到這些敏感的日子,唔知點解總會有這些言論

陰謀論
作者: enkolee    時間: 14-11-27 10:46

自己錯又要人地包容, 人地唔包容又要投訴人, 無奈
作者: jenniferichin    時間: 14-11-27 10:50

如果這論壇區講完校方立即得知消息的話, 即是話校方已有人介入在討論區裡?
(又係另一個"陰謀論"......)
作者: twk005    時間: 14-11-27 11:01     標題: 引用:回覆+andrewrew+的帖子 這次的討論只係指"

原帖由 jenniferichin 於 14-11-27 發表
回覆 andrewrew 的帖子

這次的討論只係指"今次事件", 不係下下不滿意都要轉校! 而且~討論區上寫明不能公開 ...
你尾嗰句就係你的目的囉。另外,做了3年名校家長,先開account又係攪笑囉

作者: rosebb    時間: 14-11-27 11:03

樓主真係當老師唔識電腦又或者當BK唔出名,現在網絡系統發達,的確有些幼稚園老師或校長,真係會睇BK,唔係陰謀論。

所以在做家長言行真係要小心。

作者: jenniferichin    時間: 14-11-27 11:05

回覆 twk005 的帖子

哈哈哈~我個大仔成9歲, 個account 係大肚個時都開左拉~ 平時都是睇人地留言多! 今次真是由感而發~這裡淇是大家討論的園地, 沒有敵人!
作者: echaichai    時間: 14-11-27 11:14

你有意見可以寫信去反映,但如果你真心覺得自己個女在三年幼稚園生活是滿足的,也不妨寫封信到校監處嘉許一下啦
作者: twk005    時間: 14-11-27 11:38     標題: 回覆:不近人情的幼稚園~ 聖羅撤

都係嗰句啦,未報同未in嘅家長自己權衡輕重,每逢面試旺季都有開哂名的負面post出現。做了9年媽咪,先第一次有感而發真係好幸運

作者: raymond338hk    時間: 14-11-27 11:51

在情,我理解及同情家長因事故到門而不得進既難過同無奈。

不過其實在理學校冇錯,規矩已經訂左,大家都要遵守。小女也是讀天主教學校,校規很嚴在入學前已經知道。

作者: jy0022    時間: 14-11-27 13:43     標題: 回覆:不近人情的幼稚園~ 聖羅撤

樓主個account 2007年開架喎

作者: jy0022    時間: 14-11-27 13:46     標題: 回覆:不近人情的幼稚園~ 聖羅撤

我又覺得咁囉,如果只係陰謀論的,就唔會只係抹黑呢間學校的,咁應該好多學校都會被抹黑啦!

作者: jy0022    時間: 14-11-27 13:47     標題: 引用:在情,我理解及同情家長因事故到門而不得進

原帖由 raymond338hk 於 14-11-27 發表
在情,我理解及同情家長因事故到門而不得進既難過同無奈。

不過其實在理學校冇錯,規矩已經訂左,大家都要 ...
Agree

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5