教育王國

標題: 崇真國際班課程 [打印本頁]

作者: fishstoneb    時間: 14-11-22 15:08     標題: 崇真國際班課程

有冇媽媽可以分享下崇真國際班既課程?
佢地phonics 教得好嗎?仲洗唔洗出外補phonics?
中英數課程深嗎?上local小一跟得上嗎?
另外國際班可否升崇小主流班?

作者: gillgillkwok    時間: 14-11-22 20:01     標題: 回覆:fishstoneb 的帖子

作者: SSOC    時間: 14-11-22 23:52

我都想知, 希望有此校家長分享下。 唔該晒!
作者: fishstoneb    時間: 14-11-24 03:36

推....
作者: bosophie    時間: 14-11-24 06:09     標題: 回覆:fishstoneb 的帖子

國際班英文教得好好,英中不需要向外補。課程不深,但語言環境好好。主流或國際班的,到升小學都可選入主流或國際部。大仔由幼稚園國際部,讀到小五國際部了。細仔剛收到國際EPK 1 am offer

作者: onalumni    時間: 14-11-24 07:42     標題: 引用:國際班英文教得好好,英中不需要向外補。課

原帖由 bosophie 於 14-11-24 發表
國際班英文教得好好,英中不需要向外補。課程不深,但語言環境好好。主流或國際班的,到升小學都可選入主流 ...
功課考試多唔多?

作者: CS2012    時間: 14-11-24 08:28     標題: 引用:國際班英文教得好好,英中不需要向外補。課

國際班英文教得好好,英中不需要向外補。課程不深,但語言環境好好。主流或國際班的,到升小學都可選入主流 ...
會唔會好谷架?

作者: littlelittlebe    時間: 14-11-24 08:39     標題: 回覆:bosophie 的帖子

請問英普班的小朋友會唔會抗拒講廣東話?數學教得好唔好?

作者: stephanie.wu    時間: 14-11-24 08:56

崇真網頁有課程簡介, 可以睇睇:-
English curriculum - http://www.ttpskg.edu.hk/it-scho ... nts__1414485721.pdf
Chinese curriculum - http://www.ttpskg.edu.hk/it-scho ... /c___1414485286.pdf
作者: hedhed    時間: 14-11-24 11:59

stephanie.wu 發表於 14-11-24 08:56
崇真網頁有課程簡介, 可以睇睇:-
English curriculum - http://www.ttpskg.edu.hk/it-school/php/webcms/fi ...
好清楚, thanks!
作者: im04cpl    時間: 14-11-24 12:02     標題: 回覆:hedhed 的帖子

請問siblings係咪多數收?thanks!

作者: bosophie    時間: 14-11-24 17:54     標題: 回覆:littlelittlebe 的帖子

英普班不會另小朋友抗拒廣東話,在家咪又係bilabala...而且崇幼的普通話教學比其他學校出色的地方是在幼稚園已經開始教拼音,以我所知不少都是小一才教拼音,上到小學只是重溫及加強一下拼音訓練,好快就適應普教中。我覺得崇真不是很谷的學校,又多活動玩,好開心

作者: bosophie    時間: 14-11-24 17:55     標題: 回覆:littlelittlebe 的帖子

英普班不會另小朋友抗拒廣東話,在家咪又係bilabala...而且崇幼的普通話教學比其他學校出色的地方是在幼稚園已經開始教拼音,以我所知不少都是小一才教拼音,上到小學只是重溫及加強一下拼音訓練,好快就適應普教中。我覺得崇真不是很谷的學校,又多活動玩,好開心

作者: bosophie    時間: 14-11-24 17:57     標題: 回覆:im04cpl 的帖子

弟弟妹妹有分加,入讀機會大dd

作者: aquariusemily    時間: 14-11-24 22:45     標題: 回覆:bosophie 的帖子

可唔可以講多啲俾我地聽下呀?因為我好猶豫,唔知應唔應該轉,小女讀緊York pn.其實York都令我好滿意,唯一擔心係唔想又interview....

作者: hedhed    時間: 14-11-24 23:00     標題: 引用:英普班不會另小朋友抗拒廣東話,在家咪又係

英普班不會另小朋友抗拒廣東話,在家咪又係bilabala...而且崇幼的普通話教學比其他學校出色的地方是在幼稚 ...
請問佢教寫中文係咩程度?我見學券部中文好淺。

作者: pochacco_ch    時間: 14-11-24 23:06     標題: 回覆:崇真國際班課程

幼稚園英普部係可以升小學英文部,到考小學填表時揀就可以,講多小小我自己覺得學校一d都晤商業,所有自費活動你上晤上都得,學校晤會晤高興,我小朋友呢3年喺崇真讀得好開心

作者: fishstoneb    時間: 14-11-25 06:28     標題: 引用:幼稚園英普部係可以升小學英文部,到考小學

原帖由 pochacco_ch 於 14-11-24 發表
幼稚園英普部係可以升小學英文部,到考小學填表時揀就可以,講多小小我自己覺得學校一d都晤商業,所有自費 ...
請問你小朋友讀主流定英普班?想問下學校有冇默書考試架?

作者: Evelyn_w    時間: 14-11-25 08:20

回覆 pochacco_ch 的帖子

你好!請問英普班是否中文用普通話授課的?
數學是用什麼語言教?
謝謝分享

作者: bosophie    時間: 14-11-25 17:53     標題: 回覆:Evelyn_w 的帖子

中文用普通話,其他英文教。

作者: pochacco_ch    時間: 14-11-25 17:59     標題: 回覆:fishstoneb 的帖子

我小朋友主流部,K3開始有默書,每星期默手書1次,中英文隔個星期輪流默,而家剛開始都係默下生字,冇特別話考試,但有評估,係平時上堂時幫佢地做,幾時做同做咗你都晤知

作者: pochacco_ch    時間: 14-11-25 18:00     標題: 回覆:Evelyn_w 的帖子

晤好意思,英普班我晤太清楚,不過樓上已經答咗

作者: Noelpychiu    時間: 14-11-25 18:07

回覆 bosophie 的帖子

想請教英普幼入祟小(主流)機會(比英中)會否大些呢?

作者: wch106    時間: 14-11-25 18:26     標題: 回覆:崇真國際班課程

我有主流offer ,但擔心小一唔夠力外外叩門,面崇小又唔收我小朋友

作者: Linuslouis    時間: 14-11-25 19:14     標題: 回覆:wch106 的帖子

我小朋友今年讀EPK1英普班, 返了差不多3個月學,我個人都好滿意 (每個家長都有不同期望),課本是用坊間幼兒班課本,但語境真不錯,生活上的對答,用詞,都不是書本可以學到,因課堂只有外藉老師及普通話老師,佢一定要試講

作者: brrbaby2007    時間: 14-11-25 19:23

bosophie 發表於 14-11-24 06:09
Thanks for sharing, 我小朋友有am offer, 請問升小機會大嗎?另外國際班小學后,升中是甚麼類型中學?
作者: Linuslouis    時間: 14-11-25 19:25     標題: 回覆:Linuslouis 的帖子

當然我無讀過其他幼稚園的英普,不能比較,初時都諗會否轉主流班,擔心普通話令兒子混淆,而且我們是零普通話的,但現在他回來拿課本自己讀普通話,我就覺得學習環境同氣氛令小朋友容易吸收

由於我有細佬照顧,所以唔方便帶小朋友周圍學野,所以寧願返3個鐘英普,暫時沒有外補,上星期家長日,英語老師話亞仔 above average, 老師欣賞佢識聽,跟到指令,都識認字,當然家長都要配合,同佢一起閱讀吧

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5