教育王國

標題: 程分試快到了,各位點幫小朋友溫習功課? [打印本頁]

作者: kin818kin    時間: 14-11-21 17:29     標題: 程分試快到了,各位點幫小朋友溫習功課?

如題:

作者: sarali    時間: 14-11-21 18:17     標題: 回覆:程分試快到了,各位點幫小朋友溫習功課?

平時咁溫,不過早咗!

作者: austism    時間: 14-11-21 18:31     標題: 引用:如題:

原帖由 kin818kin 於 14-11-21 發表
如題:
你小朋友小五?

作者: LoveChild    時間: 14-11-21 20:16

小五不是下學期才呈考的嗎? 就算第一之考試都要3-4月...(以我囝學校計)
想當年, 囝囝第一次呈考, 沒有特別溫書, 都係照正常
作者: austism    時間: 14-11-21 20:53     標題: 回覆:程分試快到了,各位點幫小朋友溫習功課?

樓主,如果係小五,要注意視覺藝術呀,好緊要

作者: Mayflowers    時間: 14-11-22 22:14

回覆 austism 的帖子

Major subjects are far more important to escalate yr overall performance.Whilst, Music & Art would help u a bit more if yr kid done a good job on both.
the ratio is 9:9:9:6:3:2

作者: austism    時間: 14-11-22 23:32     標題: 引用:回覆+austism+的帖子 Major+subjects+are+

原帖由 Mayflowers 於 14-11-22 發表

Major subjects are far more important to escalate yr overall performance.Whilst ...
我知,當考得頭果班,科科差不多分數,要分高下排名次,就要靠 Art and music 來比高下。

我女讀精英班,個個d分一分一分咬住上,所以全班同學會出去補Art的。

作者: NGC9    時間: 14-11-23 16:01     標題: 引用:樓主,如果係小五,要注意視覺藝術呀,好緊

原帖由 austism 於 14-11-21 發表
但係VA無得温,同埋真係要睇有無天份

作者: Mayflowers    時間: 14-11-23 22:30

太瘋狂了!其實若總分有同分出現,我囡學校會最後用品德分決高下的。

作者: hoihoima    時間: 14-11-23 22:36

austism 發表於 14-11-22 23:32
我知,當考得頭果班,科科差不多分數,要分高下排名次,就要靠 Art and music 來比高下。

我女讀精英班, ...
Art 都有得為考試補?點補?

作者: austism    時間: 14-11-23 23:12     標題: 引用:Quote:原帖由+austism+於+14-11-21+發表樓

原帖由 NGC9 於 14-11-23 發表
但係VA無得温,同埋真係要睇有無天份
天份嚟家嘢,我個大仔就係VA一科,比班主任打電話叫我同佢補補佢,話佢全部考得好好,VA一科拖低20幾名!

我一直有找私人,一對一同佢補,可惜天資有限.......................最後唔敢同佢報心儀中學,因為怕浪費左自行chance, 有好多中學係選人見的,見到你名次唔係前面,都唔會show 你。

所以VA好緊要,但天份更重要。

作者: austism    時間: 14-11-23 23:13     標題: 引用:回覆+austism+的帖子 太瘋狂了!其實若總分

原帖由 Mayflowers 於 14-11-23 發表

太瘋狂了!其實若總分有同分出現,我囡學校會最後用品德分決高下的。
咁咪有 Bias, 好似有d唔公平!

作者: austism    時間: 14-11-23 23:16     標題: 引用:Quote:austism+發表於+14-11-22+23:32+我知

原帖由 hoihoima 於 14-11-23 發表
Art 都有得為考試補?點補?
你問下高班d人,係邊到補,佢地會知。出面畫室會估到七、八成的。

作者: LoveChild    時間: 14-11-24 09:30

austism 發表於 14-11-23 23:13
咁咪有 Bias, 好似有d唔公平!
凡係有主觀因素都會有BIAS 的啦, VA, MUSIC 甚至中/英口試同作文, 都係

作者: austism    時間: 14-11-24 09:56     標題: 引用:Quote:austism+發表於+14-11-23+23:13+咁咪

原帖由 LoveChild 於 14-11-24 發表
凡係有主觀因素都會有BIAS 的啦, VA, MUSIC 甚至中/英口試同作文, 都係
所以我覺得呈分試要大家同一份卷先公平

作者: hoihoima    時間: 14-11-24 13:31

austism 發表於 14-11-24 09:56
所以我覺得呈分試要大家同一份卷先公平

咁即係我地以前的學能測驗。都唔知點解會取消。

作者: 豬兜有情人    時間: 14-11-24 14:44

austism 發表於 14-11-23 23:12
天份嚟家嘢,我個大仔就係VA一科,比班主任打電話叫我同佢補補佢,話佢全部考得好好,VA ...
真係好恐怖為了呈分試連art都要補習, 好認同其他媽媽講"天份"都好重要, 如本身對這科已經興趣不大, 仲要叫佢去補習, 是否幫助到, 我都真係想像不到.

作者: 豬兜有情人    時間: 14-11-24 14:45

austism 發表於 14-11-22 23:32

我女讀精英班, ...
THX 你的提醒, 但這正是我仔最討厭的2科, 我都好擔心

作者: peckykoo    時間: 14-11-24 15:08

所以黎2科又叫  "水泡分"
估5到D 人會看重藝術多過音樂姐

我仔 音樂好小小,  但D 藝術天份係 "負分數"  
作者: austism    時間: 14-11-24 15:57     標題: 引用:Quote:austism+發表於+14-11-23+23:12+天份

原帖由 豬兜有情人 於 14-11-24 發表
真係好恐怖為了呈分試連art都要補習, 好認同其他媽媽講"天份"都好重要, 如本身對這科已經興趣不大, 仲要叫 ...
幫到少少㗎,好過冇咁law如果因為art or music 而降banding, 真係會喊出嚟!

作者: austism    時間: 14-11-24 16:01     標題: 引用:所以黎2科又叫++"水泡分"+估5到D+人會看重

原帖由 peckykoo 於 14-11-24 發表
所以黎2科又叫  "水泡分"
估5到D 人會看重藝術多過音樂姐
絶對唔水泡, 尤其是邊緣人,想升banding,  隨時靠佢,之後升上中學,讀唔讀得上就另計。

我識人真係因為一科art,由band2升上band1, 仲抽入band1A中學,但跟唔上。

作者: austism    時間: 14-11-24 16:07     標題: 回覆:程分試快到了,各位點幫小朋友溫習功課?

我自己覺得art and music 都計呈分,好似對升中唔係好適合,我試過n年前,個仔在商場話比我知佢考試畫乜,我聽完在商場哭了出來,那時壓力好大,因為我大仔不是好outstanding 果種,學術叫勉強ok la, 但art真係冇天份就冇天份,名次急降2x名。

作者: 豬兜有情人    時間: 14-11-24 16:08

austism 發表於 14-11-24 16:01

幫到少少㗎,好過冇咁law如果因為art or music 而降banding, 真係會喊出嚟!

絶對唔水泡, 尤其是邊緣人,想升banding,  隨時靠佢,之後升上中學,讀唔讀得上就另計。

我識人真係 ...
唔係在這裡睇都不知原來這2科影響咁大!!!

作者: 豬兜有情人    時間: 14-11-24 16:09

austism 發表於 14-11-24 16:07
我自己覺得art and music 都計呈分,好似對升中唔係好適合,我試過n年前,個仔在商場話比我知佢考試畫乜, ...
最後你仔仔派中學理想嗎??

作者: austism    時間: 14-11-24 16:13     標題: 引用:Quote:austism+發表於+14-11-24+16:01+幫到

唔係在這裡睇都不知原來這2科影響咁大!!!
好在有朋友在我仔小四時提醒我,佢個仔因為art由全級第二跌至全級22,幾恐怖

所以有了前輩經驗,我大仔小四已私人1對1補,救到少少。

我女就小一巳補定啦,慢慢浸住上,現在小六,art係班上算ok!記住,一定唔好睇少art and music

作者: 豬兜有情人    時間: 14-11-24 16:16

少少想請教各位:

想問有什麼方法可以(中&英閱讀理解)成績好些? 我發覺些部份真是失分很大, 是不是有方法可以更好呢?
作者: austism    時間: 14-11-24 16:17     標題: 引用:Quote:austism+發表於+14-11-24+16:07+我自

最後你仔仔派中學理想嗎??
普通啦,不是我最心儀那間中學,佢成績冇我細女咁好,因為資質問題,我漸漸睇得好開的,冇以前咁執著。

希望我細女順順利利,入到佢嘅Dream school

作者: 豬兜有情人    時間: 14-11-24 16:20

austism 發表於 14-11-24 16:13
好在有朋友在我仔小四時提醒我,佢個仔因為art由全級第二跌至全級22,幾恐怖

所以有了前輩經驗, ...
多謝分享

作者: 豬兜有情人    時間: 14-11-24 16:21

austism 發表於 14-11-24 16:17
普通啦,不是我最心儀那間中學,佢成績冇我細女咁好,因為資質問題,我漸漸睇得好開的,冇以前咁執著。:fun ...
希望你心想事成

作者: austism    時間: 14-11-24 16:23     標題: 引用:Quote:austism+發表於+14-11-24+16:17+普通

希望你心想事成
Thks

作者: austism    時間: 14-11-24 16:29     標題: 引用:少少想請教各位:想問有什麼方法可以(中&英

少少想請教各位:

想問有什麼方法可以(中&英閱讀理解)成績好些? 我發覺些部份真是失分很大, 是不是有方法可 ...
閲讀理解靠平時閱讀和做練習,有閱讀習慣嘅小朋友會冇問題。但這些好難迫,唯有叫佢做補充

作者: 豬兜有情人    時間: 14-11-24 16:38

austism 發表於 14-11-24 16:29
閲讀理解靠平時閱讀和做練習,有閱讀習慣嘅小朋友會冇問題。但這些好難迫,唯有叫佢做補充

...
明白

作者: YuYuMother    時間: 14-11-24 19:26

平時溫習主科已經好忙,估唔到連視藝都要補習,認真誇張...........覺得呢一代小朋友好慘好大壓力。
作者: 黃巴士    時間: 14-11-24 21:26

當年我叫囝囝搜集資料起稿, 跟著"草稿"試畫一次, 再教他一些上色技巧, 預早諗定畫的顏色, 可免卻到時諗而費時.  又教他如上錯了色, 出界, 如何修補.   起稿有心機D, 自然都有心機上色.  可則, 一灘嘢咁.    自己在家做吓, 可免卻出外補VA時間.
不論勞作或水彩, 個人覺得搜尋資料幾有用.
作者: 豬兜有情人    時間: 14-11-25 10:05

黃巴士 發表於 14-11-24 21:26
當年我叫囝囝搜集資料起稿, 跟著"草稿"試畫一次, 再教他一些上色技巧, 預早諗定畫的顏色, 可免卻到時諗而費 ...
多謝分享

作者: KT0603    時間: 14-11-25 13:16     標題: 引用:當年我叫囝囝搜集資料起稿,+跟著"草稿"試畫

作者: kin818kin    時間: 14-11-28 10:46

austism 發表於 14-11-21 20:53
我有同阿仔講,唔好睇小視藝同音樂,一樣要做好D。

作者: kin818kin    時間: 14-11-28 10:50

austism 發表於 14-11-21 18:31
你小朋友小五?
係呀﹗

我仔係非常粗心大意類型,D 字打風咁,好多時都錯係錯別字 / 漏字上,真係好頭痛。怕到時改卷個老師嚴格,就會被扣好多分,就好大件事。

作者: kin818kin    時間: 14-11-28 10:56

Mayflowers 發表於 14-11-22 22:14

Major subjects are far more important to escalate yr overall performance.Whilst ...
我都知個 formula ,不過考試有時真係估唔到。剛剛過左的考試,有比以前小心左,但仍有好多問題,所以好苦惱﹗

作者: kin818kin    時間: 14-11-28 10:59

austism 發表於 14-11-23 23:12
天份嚟家嘢,我個大仔就係VA一科,比班主任打電話叫我同佢補補佢,話佢全部考得好好,VA ...
咁嚴重?

我仲同我仔cut 左添﹗

你地覺得操卷班有無用?

作者: austism    時間: 14-11-28 11:00     標題: 引用:Quote:austism+發表於+14-11-21+18:31+你小

原帖由 kin818kin 於 14-11-28 發表
係呀﹗

我仔係非常粗心大意類型,D 字打風咁,好多時都錯係錯別字 / 漏字上,真係好頭痛。怕到時改卷個老 ...
我個女都係粗枝大葉型!

作者: austism    時間: 14-11-28 11:01     標題: 引用:Quote:austism+發表於+14-11-23+23:12+天份

原帖由 kin818kin 於 14-11-28 發表
咁嚴重?

我仲同我仔cut 左添﹗
有!尤其好多補習社有學校測驗卷,比小朋友熟悉模式,有信心好多

作者: kin818kin    時間: 14-11-28 11:02

austism 發表於 14-11-24 16:07
我自己覺得art and music 都計呈分,好似對升中唔係好適合,我試過n年前,個仔在商場話比我知佢考試畫乜, ...

作者: kin818kin    時間: 14-11-28 11:05

YuYuMother 發表於 14-11-24 19:26
平時溫習主科已經好忙,估唔到連視藝都要補習,認真誇張...........覺得呢一代小朋友好慘好大壓力。 ...
其實做平時d 功課溫書都已經排到滿曬,邊仲有時間學多兩課呀?

作者: kin818kin    時間: 14-11-28 11:08

黃巴士 發表於 14-11-24 21:26
當年我叫囝囝搜集資料起稿, 跟著"草稿"試畫一次, 再教他一些上色技巧, 預早諗定畫的顏色, 可免卻到時諗而費 ...

你自己教?又真係幾好喎﹗1對1,媽咪又一定細心過其他老師。我art 都唔錯,可以學下你教佢。不過,始終我都未有正統學過,怕教得唔夠全面。mouth:" />

作者: kin818kin    時間: 14-11-28 11:11

austism 發表於 14-11-28 11:01
有!尤其好多補習社有學校測驗卷,比小朋友熟悉模式,有信心好多
咁又係唔係越深越好?

因為我仔女間功課輔導班都有試卷做,正考慮好唔好比大仔出去其他補習社專做試題囉﹗

作者: 黃巴士    時間: 14-11-28 11:32

kin818kin 發表於 14-11-28 11:08
你自己教?又真係幾好喎﹗1對1,媽咪又一定細心過其他老師。我art 都唔錯,可以學下你教佢。不過,始終我 ...

我當年係咁自己操刀教吓佢.  平時陪吓佢做份剪貼功課, 燈籠功課,  上吓畫色.
其實, 我都無學過ART, 可上網自學吓, 但起碼用心畫,都唔會太差的.  最緊要小朋友手定, 心定. 始終P.6年間較繁忙,  學校呈分谷主科, 孩子很多課本知識要記, 自己教的可節省出外的來回上堂時間.
可惜, 應付了小學後, 囝囝的VA已擱置在一旁, 全軍覆沒了.

作者: kin818kin    時間: 14-11-28 16:03

黃巴士 發表於 14-11-28 11:32
我當年係咁自己操刀教吓佢.  平時陪吓佢做份剪貼功課, 燈籠功課,  上吓畫色.
其實, 我都無學過ART, 可上 ...
升上中學適應成點?有朋友個小朋友跟得好辛苦﹗

作者: 黃巴士    時間: 14-11-28 17:11

k,n818kin 發表於 14-1夠-28 16:03
升上中學適應成點?有朋友個小朋友跟得好辛苦﹗

我囝s3,升中s1適應全沒問題,不知幾咁happy.我嫌他仍不夠勤力。va成績太差,学科勉強ok!
作者: kin818kin    時間: 14-11-28 17:15

黃巴士 發表於 14-11-28 17:11
我囝s3,升中s1適應全沒問題,不知幾咁happy.我嫌他仍不夠勤力。va成績太差,学科勉強ok!  ...
咁你地小五學科點同小朋友溫書好?有無hints可以比我?

作者: 黃巴士    時間: 14-11-28 18:22

於 14-11-28 1/:15分
咁你地小五學科點同小朋友溫書好?有無hints可以比我?

主要針對其学習弱點去温!  呈分時,温習本身自己小学的考試範圍。主要看老師改回來的功課練習,看他/她錯咩去了解! 如數学,是不小心運算錯,抑或step錯,做吓“志堅”練習,紥實個底。中文 - 了解課文信息,做补充練習,多做重組句子,標點符號,貶褒字,關聯詞…加閱讀理解,主要看小学小測咩方向內容去揀|類型練習題。英文一,,listening and speaking靠做練習。paper 操grammar及多作文,又要做吓坊間閱讀理解,這不礙是些poem, 捐款,還書守則,校長memo, 參加活動,餐單,煮食材料等文章,答案要填上几多錢,参加日期,費用,押韻生字等。l從中可吸收多些英文生字。常識-背完內容寫完生字,再睇圖片。知道sysubllus可預早温,因此科可自学!
各科留意題目keyword!
個人要求不高,一往不喜操卷,小学時,只要孩子明白用心做每次練習便可。主科其實都是“平時”扎根,衡常做的温習。當然上堂要留心,很多会考試的要點,老師都会多次講解的。

作者: happylogin    時間: 14-11-28 20:10     標題: 引用:當年我叫囝囝搜集資料起稿,+跟著"草稿"試畫

原帖由 黃巴士 於 14-11-24 發表
你地考試會考VA?我問我女冇特別要考,係用平時上堂的習作比分。

作者: NGC9    時間: 14-11-28 20:50     標題: 引用:Quote:原帖由+NGC9+於+14-11-23+發表但係VA

原帖由 austism 於 14-11-23 發表
咁真係唔抵

作者: 十年    時間: 14-11-29 20:29     標題: 回覆:程分試快到了,各位點幫小朋友溫習功課?

其實VA除咗靠天份外,也可以利用一些簡單技巧教導小朋友,已經可以畫出一副眼前一亮的作品。有媽咪比過一幅圖畫我看,真的不信她小朋友只學了兩堂,就可以畫得到眼前的圖畫(媽媽說他兒子是沒有VA天份的)但2分鐘左右就可以起了稿,然後用一些簡單而又有技巧的方法去完成幅畫。到小兒上次呈分,由於老師講了考試主題,分6堂完成,所以我請了表妹到我家教小兒為考試主題教劃(表妹過往暑假是在社區中心教劃畫),以我所見,表妹先和小兒傾下計,了解咗小朋友的內心世界,又用IPad分享一些相近的圖晝⋯教畫時,會用一些既有技巧又簡單的方法,小兒可以在4、5分鐘內,已經可以起咗個畫稿出來(在旁的我真的看呆了,我仔也沒VA天份),剩下的油色時間,原來都是用一些好簡單的方法,就令圖畫眼前一亮。

作者: kin818kin    時間: 14-12-1 11:11

黃巴士 發表於 14-11-28 18:22
主要針對其学習弱點去温!  呈分時,温習本身自己小学的考試範圍。主要看老師改回來的功課練習,看他/她錯 ...
多謝你的資料,好有用呀﹗但小孩唔係好合作,所以都好頭痛﹗

作者: kin818kin    時間: 14-12-1 11:14

十年 發表於 14-11-29 20:29
其實VA除咗靠天份外,也可以利用一些簡單技巧教導小朋友,已經可以畫出一副眼前一亮的作品。有媽咪比過一幅 ...
你就講得好簡單但知唔知這些技巧係邊度可以搵到?

作者: goodmama2003    時間: 14-12-1 12:27

作者: goodmama2003    時間: 14-12-1 14:41

作者: kin818kin    時間: 14-12-1 17:35

黃巴士 發表於 14-11-28 17:11
我囝s3,升中s1適應全沒問題,不知幾咁happy.我嫌他仍不夠勤力。va成績太差,学科勉強ok!  ...
志堅係出版社定書名?

作者: zoechan2005    時間: 14-12-6 06:09

多謝大家分享,好有用嘅資料!我都要著手為阿女計劃下,下學期就呈分!

作者: kin818kin    時間: 14-12-8 11:27

zoechan2005 發表於 14-12-6 06:09
多謝大家分享,好有用嘅資料!我都要著手為阿女計劃下,下學期就呈分!
我都係呀﹗下年3月呈分,你呢?

作者: patpat234    時間: 14-12-9 01:08     標題: 引用:我自己覺得art+and+music+都計呈分,好似對

原帖由 austism 於 14-11-24 發表
最攪笑就係art music 就計,pe又唔計
通常呢三科總有一科得,依家最得果科唔計,唔得果2科就計,一係全部都唔好計。。。。
音樂,藝術,運動都係靠天份

作者: austism    時間: 14-12-9 08:20     標題: 引用:Quote:原帖由+austism+於+14-11-24+發表我

原帖由 patpat234 於 14-12-09 發表
最攪笑就係art music 就計,pe又唔計
通常呢三科總有一科得,依家最得果科唔計,唔得果2科就計,一係全部都 ...
所以這遊戲係咁玩,家長就要follow!!

我囡囡都好唔鐘意補art, 但補左去考(計平時分和考試各一半),又比其他冇補嘅優勝,我自己都覺得補music , 補 art 好痴線:;pppp::;pppp:,但偏偏佢又發揮一定的作用,尤其是邊緣人和想考得前的同學,嚟d都係過來人話我知。

Music x2, Art x3, 各位家長, 加油吧!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5